5 april 2015 door Cynthia Schultz 65 reacties
Een MissLipgloss artikel

Opgeruimd! – Marie Kondo

Schermafbeelding 2015-03-10 om 12.19.01Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Cliché, maar waar. Veel mensen lukt het niet hun huis netjes te houden en belanden in een ‘jojo effect’, hoe Marie Kondo, opruimguru, het noemt. Marie Kondo helpt je met haar boek Opgeruimd! hoe je vooral tijd je troep kan aanpakken.

Marie Kondo

1209_marie-kiondoEdit-e1418146872754-624x446

Foto

Marie Kondo is een echte beroemdheid in Japan, ze kan niet de straat over zonder herkend en aangeklampt te worden. Al jaren werkt ze door het hele land als opruimcoach. Ze helpt Japanse huishoudens hun troep op te ruimen, spullen weg te gooien en hun huis voor altijd netjes te houden.
Marie besloot een boek te schrijven over haar KonMari methode. Zo kan ze nog meer mensen helpen om een opgeruimd huis te krijgen zonder dat ze bij ze langs hoeft.

Wat is er nou moeilijk aan opruimen?

‚Een boek over opruimen. Echt?’ Ik snap die gedachte best. Wat er is nou moeilijk aan je huis opruimen? Sommige mensen zullen het uit zichzelf kunnen. Mijn moeder, bijvoorbeeld. Het is nooit rommelig is bij haar thuis. Het is altijd netjes, alle spullen hebben een vaste plek en ik kan me niet herinneren dat ze ooit van die grote opruimperiodes had waarin ze vuilniszakken vol troep wegdeed. Troep heeft ze gewoon niet. Knap!
Veel mensen kunnen dit niet uit zichzelf. Ik vind dat ik best een opgeruimd type ben, maar ik verzamel teveel spullen. Ik koop teveel en bewaar teveel van de spullen die ik opgestuurd krijg voor mijn blog. Een keer in de zoveel tijd presteer ik het toch weer om gék te worden van alle spullen en dan een rigoureuze weggooironde door het huis te doen. En na een jaar kan ik weer opnieuw beginnen.
Marie noemt dat het jojo effect. En wanneer je haar KonMari methode volgt, is dat verleden tijd. Zegt ze. Omdat ik laatst enthousiast begon aan een opruimronde door mijn huis, besloot ik haar boek te lezen. Haar eerste stap, het weggooien, had ik grotendeels al gedaan. Nog nooit deed ik zoveel spullen weg. In ongeveer twee weken tijd deed ik zo’n dertig vuilniszakken, vijf kratten en zes dozen met spullen weg.
En ik wist: dit moet zo blijven. Ik ga niet weer jojo’en. Al kende ik die term toen nog niet, dat leerde ik van Marie.

De KonMari methode

Marie’s methode, de KonMari methode, is eigenlijk heel simpel. In haar boek Opgeruimd! loopt ze alle stappen met je door en legt ze ook goed uit waarom je elke stap moet doen.
De eerste en belangrijkste stap van het opruimen is wegdoen. Door al je spullen gaan en dingen weggooien. En wist je dat je dat beter niet per kamer, maar per categorie spullen kan doen? Eerst je kleding (want dat is volgens haar het makkelijkst), op het einde pas dierbare foto’s, brieven en andere spullen waar herinneringen aan kleven. Alles moet je uitstallen. Je trekt al je kleren uit je kast en legt ze op de grond. Elk ding dat hebt, ga je aanraken. Does it give a spark of joy? Word je hier gelukkig van? Dan houd je het. En natuurlijk ook als het gewoon nuttig is, zoals je map met administratie (al geeft ze ook erg handige tips hoe je die kan indelen).
Zo ga je door je hele huis. Alles moet je even aanraken en je doet alles per categorie spullen. Ze is best rigoureus, maar het is vooral belangrijk dat je dingen houdt waar je een spark of joy van krijgt. Ik kan bijvoorbeeld prima af met welgeteld nul paar hardloopschoenen. Maar mijn schoonvader wil er misschien wel zes, omdat hij elke week meerdere keren hardloopt. En ik houd dertig lipglossjes. En jij misschien maar twee. Iedereen heeft zo zijn of haar bijzondere spullen en hobby’s.

Schermafbeelding 2015-03-10 om 12.19.33

Mijn boekenkast. Ik deed zo’n 70% van mijn boeken weg. Ik ben nog niet klaar met uitdunnen, er kan best nog wat weg, maar het heeft wat tijd nodig. Ik doe het wel nog ‘fout’ volgens Marie, boeken opstapelen is volgens haar niet oké. Ik moet alleen nog boekensteunen hebben 🙂

Voor het opbergen heeft ze ook een heleboel tips. De belangrijkste is dat het het beste is om spullen staand op te bergen. Ten eerste omdat dat overzichtelijker is, ten tweede omdat je de spullen dan makkelijker kan pakken. Én – dan wordt Marie een beetje zweverig – omdat het anders zielig is voor het boek dat onder op de stapel ligt. Dat zweverige, daar lees ik een beetje doorheen. Ik geloof niet dat spullen een ziel hebben en dat ze moe of verdrietig kunnen zijn. Maar ik geloof best dat het beter is als je boeken rechtop staan. Zo heeft ze ook goede tips om je kledingkast in te delen en hoe je nou het beste je kleren op kan vouwen.

Schermafbeelding 2015-03-10 om 12.19.13Kleding! Helaas vergat ik voor foto’s te maken.

Zo heb ik mijn kleding die ik in ladekasten bewaar nu staand opgeborgen. Net als sokken en panties. En het werkt heerlijk! Het is overzichtelijk, de kleding kreukt niet en ik kan meer kwijt in een la.

Schermafbeelding 2015-03-10 om 12.19.19Allemaal #konmari hoekjes en laatjes. Linksboven mijn (zwarte) sokken en panties. Niet meer in bolletjes, maar netjes opgevouwen en rechtop in een lade gezet. Hetzelfde met mijn ondergoed midden boven. Rechtsboven zie je een kastje in de keuken. Ik heb mijn kookboeken uitgezocht en nu heb ik ze rechtop staan in plaats van opgestapeld. Ziet er rustiger uit én is handiger. Links onder de keukenla (die propvol zat met allemaal troep), midden onder mijn kaarsen (die stuk voor stuk een heleboel joy sparken, haha) en rechtsonder de game la van Willem.

Ik ben erg enthousiast over Opgeruimd! van Marie Kondo. Er staan best wat voor de hand liggende dingen in, maar ook eye openers. Voor mij in ieder geval. Al mijn spullen hebben een vaste plek en sinds ik het boek gelezen heb, haal ik elke dag ‚s avonds mijn handtas leeg om alles op zijn plek terug te leggen. Ik bedenk me steeds vaker of ik al die spullen wel nodig heb en zo blijf ik hier en daar dingen wegdoen. En: minder kopen. Want minder spullen hebben is echt heel erg fijn.

Ik kan Opgeruimd! van Marie Kondo enorm aanraden aan mensen die ook graag een opgeruimder huis willen hebben, maar niet zo goed weten hoe, en vooral niet weten hoe ze het zo moeten houden. Daarnaast geeft Opgeruimd! een perspectief op de rest van je leven. Je gaat je bij alles afvragen: Does it give a spark of joy?

Opgeruimd! van Marie Kondo is voor €18,95 bij de (online) boekhandel te koop en ik heb het boek zelf gekocht.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

65 reacties
 1. melanie

  Heb het boek dan eindelijk vandaag binnen gekregen. Ben het meteen gaan lezen maar het boek opzich vind ik al zeer verslavend in mei gaan we een heel weekend de garage opruimen om straks in ons nieuwe huisje meteem met een schone en opgeruimd huis te beginnen en te houden…

 2. Nicole

  Eigenlijk is dit heel handig. Ik ben erg goed in alles organiseren en netjes opbergen alleen het bijhouden lukt me niet haha.

 3. Astrid

  Klinkt als een interessant boek! 🙂 Ben ik trouwens de enige die stiekem denkt: “aaahhh nee, de Harry Potter boeken in de boekenkast staan niet op volgorde!!!”? Haha! Mijn bijzondere spullen/hobbies zijn dan ook vooral mijn boeken, ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om die ooit uit te zoeken. Verder vind ik opruimen altijd ontzettend fijn, vooral in deze tijd van het jaar. 🙂

 4. Michelle

  Haha, je kaarsenverhaal: allemaal sparks of joy, shut up Marie!
  Ik moet het ook echt goed bijhouden, met name omdat ik gewoon heel weinig ruimte heb. Vorig jaar september ben ik verhuisd en toen ben ik al heel erg kritisch geweest. Dat is nog niet zo lang geleden, maar toch wil ik nóg een keer rigoureus bezig gaan. Ik kan gewoon geen vast plekje meer geven aan nieuwe dingen (en ik ben gewoon een rommelkont – ssht)! Zo ga ik binnenkort een keukenmachine kopen, maar dan moet ik dus echt een plank gaan vrij maken ergens. Gaat me heus lukken! Heb wel zin om bezig te gaan binnenkort :).

 5. Simona

  Ik kan van heel veel spullen afscheid nemen, maar de boeken geef ik nooit weg. Qua kleding, koop ik liever minder maar van goede qualiteit, dan een hele kast vol houden met items die ik maar paar keer kan gebruiken voor dat ze niet meer mooi uitzien.

 6. Sheela

  Lijkt me een erg interessant boek! Zelf zou ik het niet kopen aangezien er al zo veel tips op het internet te vinden zijn en ook veel youtubekanalen rond zijn. Bovendien weet ik ook wel hoe en wat ik moet doen, ik moet er gewoon een keertje aan beginnen, dat is de moeilijkste stap. Ik ben de laatste tijd ook into het minimalisme, maar nu moet ik het ook nog toepassen.. Leuke post!

 7. Chinouk

  Met de seizoenswisselingen ga ik vaak wel eventjes door mijn kast heen! Ik ga morgen nog even schoenen en tassen uitzoeken, dan heb ik het weer gehad. Ik heb een drietal plastic dozen met spullen van sentimentele waarde, een en twee dozen met boeken en spullen van mijn oude opleiding. Ik heb een ladekast die uitpuilt van de spullen. Onderste lade heeft ook spullen van m’n oude opleiding en ik kan er op één of andere manier gewoon nog geen afstand van doen. Wat als ik het nodig heb? Elke keer denk ik dat! Ook met die plasic dozen. Meh! Ik ga het boek wel lezen, ik ben benieuwd of die mij kan helpen haha.

 8. Sharon

  Wat lijkt het me heerlijk als je dit ‘kunt’. Ik ben echt zo’n iemand die alles bewaard. Gelukkig kan ik inmiddels steeds beter dingen wegdoen en vind ik het ook lekker om te doen. Lekker opruimen en dingen wegdoen of weggeven.

 9. CarlijnS

  Klinkt wel als een interessant boek. Ik heb toevallig laatst mijn kledingkast helemaal uitgemest. En ik zou nog wel meer dingen in huis willen opruimen, maar een groot gedeelte is van mijn vriend en daar heb ik natuurlijk weinig over te zeggen 🙂 Zaken die voor mij niet boeiend zijn, zijn voor hem wel belangrijk.

 10. Cindy | Life meets Beauty

  Leuk artikel! Ik ben echt wel van het opruimen en ga eens in de zoveel tijd mijn spullen langs. Het rechtop opruimen kende ik nog niet en hey, wat is dan handig! Ik ga dit denk ik ook toepassen! Bedankt voor het delen van de tips!

 11. Nienke

  Ik ben blij dat de opruim hype is begonnen net voordat ik op mezelf ga wonen! Ik streef ernaar niet te veel spullen te verzamelen en steeds ordelijk te blijven 🙂

 12. Dids

  Hoi, ik ben door jou ook heel nieuwsgierig geworden naar het boek maar ik vind het wel een beetje prijzig. Ik ga er nog eens goed over nadenken. Ik heb ook een klein huis en vind het moeilijk om gekregen dingetjes weg te doen. Ik haat het als mensen van die stomme souveniertjes voor je meenemen. Nu roep ik meteen dat ik magneetjes wil hebben. Dat vind ik echt leuk voor op de koelkast. Staat super rommelig maar geeft wel een sparkle of Joy. Ik geniet van je blog Cynthia, ik kijk elke dag 2x.
  Fijne Pasen iedereen

 13. Suzanne

  Leuk om te zien hoe jij de principes van Marie Kondo hanteert! Ik heb het boek ook gelezen en ben nu al een heel eind, mijn kleding en boeken zijn gedaan, nu mijn administratie als volgende. Ook ik doe niet alles volgens het boekje letterlijk. Een beetje van mezelf en een beetje van Marie! 🙂 http://www.kattebelle.com/marie-kondo-kleding/

 14. Joyce

  Volgens mij werkt dit wel meer voor iemand die niet samen woont. Mijn man en ik hebben een totaal verschillende manier van opruimen en dingen weg doen. Ik gooi het liefst meteen alles weg wat ik toch niet gebruik en hij bewaard juist liever. En als ik opruim is het eerst 1 grote zooi want elke la of kast wordt door gespit en wat weg kan ook meteen weg gedaan. Als ik in mijn opruim flow zit moet ik daar ook echt vet gebruik van maken want een andere x heb ik er vaak geen zin in om zo grondig bezig te zijn

  • frederike

   Enorm herkenbaar. Opruim bui is het moment dat er echt even wat moet gebeuren. De rest van de tijd is het best een troepje

 15. Lilia | NAPPY HAIRZ

  Wauw, dit klinkt echt super handig! Ik ben een beetje een OCD persoon, dus nieuwe manieren van optruimen en opbergen komen altijd goed van pas bij mij, haha. xo

 16. Marijke

  Ik woon nog thuis en heb het typische ‘first world problem’: te veel plaats. En dat resulteert in te veel spullen :’) Maar eind dit jaar ga ik hopelijk samen wonen met m’n vriend en ik popel om alles uit te kunnen sorteren!

 17. Kelly

  Ik zag dit boek pas ook al staan in de boekhandel, leuk. Zelf ben ik ook altijd heel erg van het opruimen en het ook georganiseerd opruimen.

 18. Andrea

  Wauw, lijkt me een leuk en handig boek!
  x

 19. Mariëlle

  Mijn kamer is altijd super opgeruimd, anders is het zo druk in mijn hoofd haha. Ik vind het niet fijn om teveel rommel te hebben!

 20. Chahrazad

  Ik heb al is eerder ontzettend positieve verhalen gehoord over haar boek. Hij staat al op mijn wishlist.

 21. Joika

  Heb al veel over het boek gehoord en nu dat jij er zoveel lof over spreek, zal ik hem eindelijk eens bestellen! Lijkt me een super leuk boek dit! x

 22. PatriciaKleijn

  Ik had al eerder van het boek gehoord en ben op dit moment ook bezig met de fase, wat moet ik met al mijn spullen, dit boek staat zeker op de wishlist 😀

 23. PatriciaKleijn

  Ik had al eerder van het boek gehoord en ben op dit moment ook bezig met de fase, wat moet ik met al mijn spullen, dit boek staat zeker op de wishlist 😀

 24. Kim

  halleluja wat vind ik dit boek een uitkomst! Ik heb een klein appartement en een voorliefde voor verzamelen. Met dit boek heb ik tien zakken kleding weg kunnen doen en acht dozen spullen/boeken. Ik lees ook een beetje door de zweverige stukjes heen, maar ben nu wel extra dol op alle spullen die zich in mijn huis bevinden. Omdat ik actief een plekje heb uitgezocht waar ik de spullen bewaar, ben ik ook veel sneller geneigd om ze direct terug te leggen als ik ze heb gebruikt 🙂 Bonuspunt: deze zomer ga ik samenwonen met m’n vriend in Zwolle, en ik hoef een stuk minder dozen heen en weer te slepen 😉

 25. Evelien

  Ik heb al zoveel over het boek gehoord en gelezen dat ik het afgelopen week zelf heb besteld. Het zou eigenlijk gisteren binnenkomen, dus dan had ik vandaag en morgen mooi aan de slag kunnen gaan. Helaas is het boek er nog niet, maar ik ben echt razend benieuwd! Op naar een opgeruimd huis én hoofd :).

 26. Anna

  Wat een bijzonder boek! Als ik ga opruimen begin ik meestal maar gewoon ergens, voordat ik geen zin meer heb haha!

 27. Lucinda

  Het opruimen zelf heb ik niet zo’n moeite mee, ik kan heel gemakkelijk dingen weggooien, maar het netjes houden… dat is het grote probleem bij mij. En ja, dat is super makkelijk op te lossen door gewoon een schema te maken en mij daar aan te houden, maar dat gaat dan maar een tijdje goed en dan laat ik het weer verslonzen. xxx Lucinda

 28. Sabrina

  Ik hoor heel veel over dit boek inderdaad! Ik heb zelf ook nog wel lades volliggen met dingen die ik helemaal niet gebruik, dus daar moet ik snel eens naar kijken. Voor mij is kleding juist één van de moeilijkste dingen om uit te zoeken, omdat ik altijd denk dat ik bepaalde items nog een keer nodig ga hebben en daarom echt een enorme berg kleding overhoud…

 29. Kirsty

  Interessant boek! Ik zou ook echt graag willen dat ons huisje netjes blijft en niet dat ik elke keer weer een hele berg moet opruimen, dus dit is wel wat voor mij. Dat van dat zielige boek vind ik aan de ene kant trouwens wel zweverig, maar aan de andere kant vind ik het wel herkenbaar, alleen heb ik het op een andere manier: als ik iets dat ik van iemand heb gekregen ergens “ondankbaar” opberg voor mijn gevoel of er gewoon nooit wat mee doe, krijg ik medelijden met degene die het mij heeft gegeven haha. Eigenlijk zou ik dat soort spullen gewoon weg moeten gooien, maar ik denk dan van: ja, maar iemand heeft het met zorg voor mij uitgezocht.

 30. Bianca

  De beste manier voor mij om eens goed op te ruimen is verhuizen. 🙂 Vorige week verhuisd en heel veel weg gegooid.

 31. Margot

  Het lijkt me een handig boek! Gelukkig ben ik zelf heel opgeruimd en georganiseerd.

 32. Caitlyn

  Ik hou sowieso al niet van veel spullen dus ik geef nogal
  snel iets weg aan het goede doel als het niet beschadigd is of
  mee me de vuilniswagen als dat wel zo is.
  Vroeger kocht ik wel heel veel (ik heb een voorraadkast met
  douchegels en shampoo’s om u tegen te zeggen) maar al die spullen
  gebruik ik nu (op) en ik mag dus tijdelijk geen nieuwe kopen
  zonder dat er oudere voor weggaan en dat werkt prima voor mij.
  xx

 33. caro

  Ik was al begonnen met het opruimen van mijn huis. Ieder jaar moet ik het weer opruimen, en ieder jaar komen er weer vele zakken en dozen vandaan. Ik heb ook zo’n gewoonte om alles te bewaren, waarvoor? Dat weet ik zelf niet.. gewoon voor de heb. Ik ga zeker dit boek aanschaffen en hopelijk lukt het me dan om mijn huis opgeruimd te houden. Bedankt voor je artikel! Ik krijg er wel een boost van!

 34. Caro ~ My Beautycase

  Leuk artikel om te lezen! En ik ben het er helemaal mee eens dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd is! Ik was vroeger veel rommeliger dan nu, ik kan me nu heel erg irriteren aan rotzooi en dan ruim ik het meteen op. Lijkt me een heel interessant boek! 🙂

 35. Kelly

  Hahahaha, ik hoef mn kaarsenlades niet open te trekken hoor, die hele last sparkt al zo als ik er naar kijk =p

 36. Suzanne

  Het geeft gewoon een fijn gevoel als je huis is opgeruimd. Een nieuwe start om het zo te houden of er opnieuw een rommeltje van te maken.

 37. Maris

  Ik heb het boek ook gelezen en vond vooral het stuk over dat bepaalde spullen in je leven komen om je wat te leren en daarna weg kunnen als ze hun doel bereikt hebben erg inspirerend.
  Van de week eindelijk afscheid kunnen nemen van een paar jasjes die ik enorm mooi vond maar nooit draag, want eigenlijk staan ze me niet.

 38. Melissa

  Oh dit lijkt me echt een interessant boek om te lezen! Ik houd echt van opruimen namelijk, en vind het heerlijk als er vuilniszakken vol afgevoerd kunnen worden. Ik herken dat teveel aan spullen hebben wel, ook al woon ik nog niet op mezelf. In mijn kamer verzamelen zich ook steeds meer spullen op den duur. Gelukkig kan ik niet tegen té veel troep dus dan gooi ik vrij makkelijk dingen weg 🙂

 39. Kim | Kimsbloglife

  Ik kan echt heel moeilijk dingen wegdoen, maar je vorige artikel hierover heeft me echt al doen inzien dat te veel spullen gewoon voor een gek hoofd zorgen en dat ik dus gewoon moest wegdoen! Ik ben eraan begonnen en het ging al wat beter! Die methode om kleren op te vouwen lijkt me ook heel handig maar in een gewone kleerkast met legplanken gaat dat helaas niet, denk ik? Ik ga het boek misschien ook wel eens aanschaffen!

 40. Karin

  “Elk ding dat je hebt, ga je aanraken. Does it give a spark of joy? Word je hier gelukkig van? Dan houd je het.”

  Hehe, hierdoor eindig ik na een opruim-bui altijd met maar net ietsje minder dan toen ik begon 😉

  Maar serieus, ik ga het eens proberen! Heel nuttig om eens wat rationeler door je spullen te gaan, en een opgeruimd ‘leger’ huis geeft indd een fijn gevoel. Was zij nou ook van de tip ‘alles gelijk op de juiste plek opbergen voor je de deur uit gaat’, dus geen haarborstels op de keukentafel en koffiekopjes naast het bed, etc?

  Goede voornemens voor na pasen! 😉
  Liefs en fijn pasen allemaal!!!

 41. stef

  Dan kan ik al.me kleren wel wegdoen want word niet Gelukkig van kleren

 42. Maaike

  Ik wil dit boek nog wel lezen omdat ik heel nieuwsgierig ben geworden naar de methode. Maar opruimen kan ik als de beste. Tenminste dat vind ik wel. Ik woon al jaren vrij klein en dan moet je wel. Mijn kledingkast ga ik geregeld doorheen. Toch wel bij elke seizoenswisseling maar laatst was ik het echt beu. In een dag tijd alles uit mn kast gesjord en uitgezocht. Konden er weer 3 vuilniszakken naar de kringloop.

 43. Marie – You Beleza

  Ik doe zo moeilijk dingen weg, ik kan gewoon echt moeilijk afscheid nemen van dingen :P. Daarom is mijn kamer soms echt een rommeltje! Misschien toch maar eens naar dat boek kijken, wie weet motiveert het me om wat dingen weg te doen! 🙂

 44. Liset -Beautydagboek

  Wat een handig boek! Ik ben een ramp qua dingen wegdoen, dus misschien dat dit mij over de streep gaat trekken :). Zou zo fijn zijn om wat meer ruimte te kunnen creëren. De tips zijn heel bruikbaar. Ik ga hem onthouden!

 45. Yootje

  Haha een zielig boek

 46. Iris

  Leuk artikel! Ik gooi ook graag spullen weg en krijg gelijk zin om weer eens een ronde te maken. Eens kijken of de ‘staand opbergen’ methode nog wat extra opleverd qua overzicht!
  Ik pas in mijn werk de 5S methode toe op locaties waar ik kom, dat is ook een japanse denkwijze die voor opgeruimde, logische en dummy-proof werkruimtes zorgt. Hierdoor zitten teveel, of gebrek aan, materialen de werprocessen niet in de weg en kan je het werk doen wat er echt toe doet.

 47. Japke

  Wat handig! Ik zou ook zeker baat hebben bij een beetje structuur in mijn opruimen. Lijkt me een fijn boek!

 48. Saskia

  Ik heb de laatste tijd zo veel opgeruimd dat alles netjes is, maar ik wil dit boek zeker onthouden klinkt namelijk onwijs handig.

 49. Lauriëtte

  Het lijkt me een interessante methode, maar ook wel lastig. Denk dat ik het voorlopig lekker op mijn eigen manier doe, dan gaan er meestal ook vuilniszakken weg! 😉

 50. Do

  Ik ben erg benieuwd naar dit boek, ik denk dat dit wel een boek voor mij is namelijk 🙂

 51. Fanny

  Ik heb t boek ook gelezen en voor mij werkt t heel goed, heel veel weggedaan, wat op zich ook een enorm fijn leeg gevoel in je hoofd geeft. Alleen leef ik met iemand die graag bewaart, ook dingen waar ik helemaal niet blij van word, en die ik dus niet weg kan doen, uiteraard.
  Hij kan overigens wel heel goed opruimen, dus alles wat hij bewaart is keurig in dozen en mappen, kasten zien er ook netjes uit, maar het is gewoon veel te veel. Ik heb besloten me er niet aan te ergeren en voor mezelf de opgeruimd-volgens-marie-methode te hanteren, iets waar ik op zich ook blij van word.

 52. Lonneke

  Oh wat klinkt dit goed zeg!
  Fijn dat het ook zo goed voor je werkt.
  Ik had gisteren toevallig een soort opruimwoede haha, heerlijk!
  Liefs Lonneke

 53. lousaa

  Hmmm. Ik ben heel nieuwsgierig naar het boek. Maar ik vind het dan weer bozar dat ze het heeft over zielige spullen. Los daarvan os jaar filosofie kennelijk gebaseerd op het niet opruimen. Dat het beter is om dwangmatig iedere dag dingen neer te leggen waar ze horen, dan zo nu en dan opnieuw na te gaan wat je nodog hent. Dat verandert. Niemand blijft hetzelfde. Dus de idee dat je nooit meer hoeft op te ruimen lijkt me wat overdreven. Bijvoorbeeld: je kind wordt groter en speelt met ander speelgoed: dan is terug op de plaats leggen niet voldoende. En soms heb je gewoon opruimwoede. Niks mis mee. Heel normaal. We zijn toch een soort beesten die nestelen bij tijd en wijle.

  • Ltbamom

   Dat zegt ze ook niet. Als je het boek leest, dan weet je dat ze het ook heel duidelijk heeft over de fases in je leven en van je kinderen enz. En ook dat je alsnog 1 keer in de zoveel tijd alles door moet lopen om te kijken wat je nog nodig hebt.
   Maar met haar methode ben je niet elke dag of week aan het opruimen, dingrn wegleggen, pruttel kopen wat je niet nodig hebt en gaan je spullen langer mee omdat je zuiniger bent. Je weet en ziet wat je hebt. Je spullen raken dus niet in vergetendheid en liggen ergens te vergaan.
   Dat staat duidelijk in haar boek. Daar houd ze dus heel mooi rekening mee.

 54. Kelly Caresse

  Dit is echt wat voor mij! Super inspirerend, ik ben op opruimgebied de jojo’er, ben dan wel benieuwd hoe haar methode mij kan leren om blijvend een opgeruimd huis te hebben

 55. Inge

  ik ben erg benieuwd naar het boek! vind het een mooie theorie en ik denk dat je er veel mee kan. Doen al die spullen echt wat voor je of heb je heel veel uit gewoonte of om allerlei andere redenen? Elk ding heeft wel een excuus.. ik heb het gekregen, bijv. en toch… weg ermee als het je niet blij maakt! mooi toch!

 56. koekencake

  Ik heb het boek ook!! Meteen nadat ik het gelezen had begonnen en het resultaat was 10 vuilniszakken die weg konden. Nu alleen nog het berghok met gereedschap en ‘vergeten spullen’ en dan ben ik klaar.

 57. Syl

  Leuk om te zien dat je t-shirts oprold. Ik doe het ook en sommige shirts vergeet ik daardoor minder snel.
  klinkt als een interessant boek

 58. Anniek

  Wat fijn dat dit zo goed voor je werkt! Ik zou er zelf echt niet aan moeten denken om voordat ik op ga ruimen, een boek met allerlei tips te moeten lezen 🙂 Ik ga liever gewoon meteen aan de slag, met een muziekje erbij een ochtendje knallen! Maar, ergens kan ik me wel voorstellen dat dit heel fijn is als je niet zo goed weet hoe je moet beginnen, en meer ‘ritme’ wilt krijgen. Handig!

  • ilham

   Ik was juist hetzelfde aan het denken. Als ik een opruim-aanvak heb, moet ik er ten volle van genieten 😀

 59. Akosua

  Ik heb al veel over het boek gehoord, maar het nog niet zelf gelezen. Ik kan ook wel hulp gebruiken om alles opgeruimd te houden, in mijn geval is het inderdaad een kwestie van dingen weggooien. Maar dat doe ik langzaam aan én ik koop niet meer alles wat los en vast zit. Dat scheelt ook een hoop.