Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
5 april 2015 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Opgeruimd! – Marie Kondo

Schermafbeelding 2015-03-10 om 12.19.01Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Cliché, maar waar. Veel mensen lukt het niet hun huis netjes te houden en belanden in een ‘jojo effect’, hoe Marie Kondo, opruimguru, het noemt. Marie Kondo helpt je met haar boek Opgeruimd! hoe je vooral tijd je troep kan aanpakken.

Marie Kondo

1209_marie-kiondoEdit-e1418146872754-624x446

Foto

Marie Kondo is een echte beroemdheid in Japan, ze kan niet de straat over zonder herkend en aangeklampt te worden. Al jaren werkt ze door het hele land als opruimcoach. Ze helpt Japanse huishoudens hun troep op te ruimen, spullen weg te gooien en hun huis voor altijd netjes te houden.
Marie besloot een boek te schrijven over haar KonMari methode. Zo kan ze nog meer mensen helpen om een opgeruimd huis te krijgen zonder dat ze bij ze langs hoeft.

Wat is er nou moeilijk aan opruimen?

‚Een boek over opruimen. Echt?’ Ik snap die gedachte best. Wat er is nou moeilijk aan je huis opruimen? Sommige mensen zullen het uit zichzelf kunnen. Mijn moeder, bijvoorbeeld. Het is nooit rommelig is bij haar thuis. Het is altijd netjes, alle spullen hebben een vaste plek en ik kan me niet herinneren dat ze ooit van die grote opruimperiodes had waarin ze vuilniszakken vol troep wegdeed. Troep heeft ze gewoon niet. Knap!
Veel mensen kunnen dit niet uit zichzelf. Ik vind dat ik best een opgeruimd type ben, maar ik verzamel teveel spullen. Ik koop teveel en bewaar teveel van de spullen die ik opgestuurd krijg voor mijn blog. Een keer in de zoveel tijd presteer ik het toch weer om gék te worden van alle spullen en dan een rigoureuze weggooironde door het huis te doen. En na een jaar kan ik weer opnieuw beginnen.
Marie noemt dat het jojo effect. En wanneer je haar KonMari methode volgt, is dat verleden tijd. Zegt ze. Omdat ik laatst enthousiast begon aan een opruimronde door mijn huis, besloot ik haar boek te lezen. Haar eerste stap, het weggooien, had ik grotendeels al gedaan. Nog nooit deed ik zoveel spullen weg. In ongeveer twee weken tijd deed ik zo’n dertig vuilniszakken, vijf kratten en zes dozen met spullen weg.
En ik wist: dit moet zo blijven. Ik ga niet weer jojo’en. Al kende ik die term toen nog niet, dat leerde ik van Marie.

De KonMari methode

Marie’s methode, de KonMari methode, is eigenlijk heel simpel. In haar boek Opgeruimd! loopt ze alle stappen met je door en legt ze ook goed uit waarom je elke stap moet doen.
De eerste en belangrijkste stap van het opruimen is wegdoen. Door al je spullen gaan en dingen weggooien. En wist je dat je dat beter niet per kamer, maar per categorie spullen kan doen? Eerst je kleding (want dat is volgens haar het makkelijkst), op het einde pas dierbare foto’s, brieven en andere spullen waar herinneringen aan kleven. Alles moet je uitstallen. Je trekt al je kleren uit je kast en legt ze op de grond. Elk ding dat hebt, ga je aanraken. Does it give a spark of joy? Word je hier gelukkig van? Dan houd je het. En natuurlijk ook als het gewoon nuttig is, zoals je map met administratie (al geeft ze ook erg handige tips hoe je die kan indelen).
Zo ga je door je hele huis. Alles moet je even aanraken en je doet alles per categorie spullen. Ze is best rigoureus, maar het is vooral belangrijk dat je dingen houdt waar je een spark of joy van krijgt. Ik kan bijvoorbeeld prima af met welgeteld nul paar hardloopschoenen. Maar mijn schoonvader wil er misschien wel zes, omdat hij elke week meerdere keren hardloopt. En ik houd dertig lipglossjes. En jij misschien maar twee. Iedereen heeft zo zijn of haar bijzondere spullen en hobby’s.

Schermafbeelding 2015-03-10 om 12.19.33

Mijn boekenkast. Ik deed zo’n 70% van mijn boeken weg. Ik ben nog niet klaar met uitdunnen, er kan best nog wat weg, maar het heeft wat tijd nodig. Ik doe het wel nog ‘fout’ volgens Marie, boeken opstapelen is volgens haar niet oké. Ik moet alleen nog boekensteunen hebben 🙂

Voor het opbergen heeft ze ook een heleboel tips. De belangrijkste is dat het het beste is om spullen staand op te bergen. Ten eerste omdat dat overzichtelijker is, ten tweede omdat je de spullen dan makkelijker kan pakken. Én – dan wordt Marie een beetje zweverig – omdat het anders zielig is voor het boek dat onder op de stapel ligt. Dat zweverige, daar lees ik een beetje doorheen. Ik geloof niet dat spullen een ziel hebben en dat ze moe of verdrietig kunnen zijn. Maar ik geloof best dat het beter is als je boeken rechtop staan. Zo heeft ze ook goede tips om je kledingkast in te delen en hoe je nou het beste je kleren op kan vouwen.

Schermafbeelding 2015-03-10 om 12.19.13Kleding! Helaas vergat ik voor foto’s te maken.

Zo heb ik mijn kleding die ik in ladekasten bewaar nu staand opgeborgen. Net als sokken en panties. En het werkt heerlijk! Het is overzichtelijk, de kleding kreukt niet en ik kan meer kwijt in een la.

Schermafbeelding 2015-03-10 om 12.19.19Allemaal #konmari hoekjes en laatjes. Linksboven mijn (zwarte) sokken en panties. Niet meer in bolletjes, maar netjes opgevouwen en rechtop in een lade gezet. Hetzelfde met mijn ondergoed midden boven. Rechtsboven zie je een kastje in de keuken. Ik heb mijn kookboeken uitgezocht en nu heb ik ze rechtop staan in plaats van opgestapeld. Ziet er rustiger uit én is handiger. Links onder de keukenla (die propvol zat met allemaal troep), midden onder mijn kaarsen (die stuk voor stuk een heleboel joy sparken, haha) en rechtsonder de game la van Willem.

Ik ben erg enthousiast over Opgeruimd! van Marie Kondo. Er staan best wat voor de hand liggende dingen in, maar ook eye openers. Voor mij in ieder geval. Al mijn spullen hebben een vaste plek en sinds ik het boek gelezen heb, haal ik elke dag ‚s avonds mijn handtas leeg om alles op zijn plek terug te leggen. Ik bedenk me steeds vaker of ik al die spullen wel nodig heb en zo blijf ik hier en daar dingen wegdoen. En: minder kopen. Want minder spullen hebben is echt heel erg fijn.

Ik kan Opgeruimd! van Marie Kondo enorm aanraden aan mensen die ook graag een opgeruimder huis willen hebben, maar niet zo goed weten hoe, en vooral niet weten hoe ze het zo moeten houden. Daarnaast geeft Opgeruimd! een perspectief op de rest van je leven. Je gaat je bij alles afvragen: Does it give a spark of joy?

Opgeruimd! van Marie Kondo is voor €18,95 bij de (online) boekhandel te koop en ik heb het boek zelf gekocht.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.