Naar Peru met The Body Shop

DSC03577In maart van dit jaar ging ik helemaal naar Peru met The Body Shop om daar alles rondom de paranoten te ontdekken! Het merk gebruikt de olie van deze voedzame noot in tientallen van haar producten en deze komen uit de amazone in noordelijk Peru. Ik mocht erheen om te zien hoe ze daar werken met lokale organisaties.

Cynthia, wat ben je laat met dit verslag!

Het duurde even voor er wat online kwam over Peru en ik heb er ook veel vragen over gehad! Logisch, dit ben je niet van me gewend – zodra ik terugkom van een reis ben ik enthousiast en blog ik er zo snel mogelijk over om alles met je te delen. Tijdens deze reis heb ik gevlogd, maar toen ik thuiskwam wilde ik toch liever niks met de beelden doen omdat ik aan mezelf kan zien dat ik niet héél blij ben.
In allerlei opzichten was dit een enorm heftige reis. Ik ging hierna meteen door naar Vietnam voor mijn reis met Plan Nederland en in overleg met The Body Shop besloot ik de vlog niet te uploaden. Iedereen die regelmatig reist weet dat reizen niet altijd fantastisch is. Soms is het zwaar, moeilijk, gaan dingen niet zoals verwacht of afgesproken en is het afzien.

Maar laatst, toen de eerste heftige emoties wat waren gaan liggen, besloot ik toch eens te kijken naar de foto’s die ik had gemaakt. Dat zijn er niet mega veel omdat ik vooral heb gefilmd, maar er was wel een fotograaf mee, Max Milligan, die wel heel veel foto’s maakte. Ik ging er rustig voor zitten en realiseerde me toen dat ik toch wel echt enorm bijzondere dingen heb gezien die ik toch heel graag met je wil delen. Ook al was de reis niet wat ik er van verwachtte, ik heb een heel bijzondere ervaring opgedaan die ik nooit zal vergeten. Op het moment zelf heb ik er niet genoeg van kunnen genieten, maar toen ik dit aan vriendinnen liet zien, dacht ik wel: holy shit. Ik ben gewoon in Peru geweest en heb daar zulke nieuwe, bijzondere dingen mogen zien. Dit was vet!

Dus: iets later dan je van me gewend bent, tóch nog een verslag van wat ik allemaal in Peru heb gezien.

Waarom naar Peru met The Body Shop?

The Body Shop werkt met 25 Community Trade organisaties over de hele wereld. Zo halen ze bijvoorbeeld papier uit Nepal, Maroela-olie uit Namibië, Rietsuiker uit Paraguay en dus de paranootolie uit Peru. The Body Shopt werkt met deze leveranciers op een eerlijke manier, met goede werkomstandigheden en een goed loon én ze krijgen in ruil natuurlijk hele mooie, pure producten. Het merk werkt intensief samen met deze organisaties.

In Peru werkt The Body Shop met Candela Peru, een organisatie die paranoten oogst en verwerkt op een biologische en ethische manier. Ze leveren olie aan The Body Shop, maar andere merken en organisaties nemen hun producten ook af. Zo worden de hele paranoten gewoon gegeten, en stukjes paranoten worden verwerkt in eten. De basten van de noten worden gebruikt voor kaarsen.

IMG_6232

Een stempel erbij! Op zondag vlieg ik in dertien uur van Amsterdam naar Lima, waar we één nacht slapen. De dag erna vertrekken we naar Puerto Maldonado, een reis die de hele dag duurt.

IMG_6230

Ik ben al in m’n fashionable jungle outfit 😉

IMG_3906

Na een dag vliegen inclusief een overstap komen we aan in Puerto Maldonado. We worden daar opgehaald met een busje om naar het regenwoud te gaan. De eerste nacht slapen we middenin de amazone.

IMG_1201

Tijdens de busreis zien we al een boel mooie uitzichten en we gaan steeds dieper het regenwoud in.

IMG_6283

Maar alleen met de bus komen we er niet – we moeten nog een paar uur over de Tambopata rivier om bij onze lodge te komen. Tegen een uur of vijf komen we daar aan.

DSC03580

Via deze trap slash rails wordt onze bagage naar boven gebracht. Wij klimmen via een ander pad omhoog. De warmte (zo’n 37 graden met enorm hoge luchtvochtigheid), de dierengeluiden en de geuren zijn overweldigend.

IMG_3313

Voor we naar de kamer gaan haasten we ons naar de uitkijktoren een halfuurtje lopen vanaf de lodges. We klimmen daar op een uitkijktoren van dertig meter hoog. Dat is nog best spannend, want de toren bestaat uit enkel een trap die zigzaggend omhoog gaat en doordat we met een groepje van vijftien de toren opklimmen schudt het nogal… Brrr!

IMG_6317

Maar het uitzicht is het zó waard! Zie mijn blije hoofd.

DSC03585

Dit heb ik nog nooit gezien. Deze bomen! Veel bomen zijn net zo hoog als de toren, zo’n dertig meter dus. De begroeiing is heel uniek en we zien nog nét de zonsondergang. Wauw!

tambopata-posada-amazonas-2

We verblijven één nacht in Posada Amazonas middenin de amazone. En ja… dat is dus buiten. We hebben allemaal een eigen kamer, maar de wanden reiken niet tot het plafond en een wand aan de buitenzijde ontbreekt. Ik hoor iedereen dus lopen, douchen, naar het toilet gaan en praten maar vóóral hoor ik de geluiden van de jungle. Iedereen is hier best wel zenuwachtig over en ik ook! Gelukkig helpt fotograaf Max me ’s avonds laat om goed de klamboe om mijn matras te krijgen en ik spreek met mezelf af dat ik niet naar de wc ga of om een andere reden mijn bed uitga tot het tijd is om op te staan.

De geluiden die ik hoor zijn niet te omschrijven. Het is een constant geruis van insectengeluiden, apen, vogels. Het is een bijzonder geluid dat ik nog nooit eerder heb gehoord. Voor ik ga slapen sta ik met Max te praten terwijl we naar buiten kijken en wie zien tientallen vuurvliegjes ronddwarrelen.

Ik doe geen oog dicht en als om half vijf de wekker gaat ben ik blij: op pad. Doodmoe, maar ik heb het overleefd. Geen jaguars in mijn kamer. 😉 Dit is wel een onwijs unieke ervaring die ik nooit meer ga vergeten.

We staan zo vroeg op omdat we vandaag naar het Tres Chimbadas meer gaan – een natuurlijk gevormd meer waar veel dieren leven, zoals otters, kaaimannen en apen.

DSC03603

DSC03604

DSC03609

Het uitzicht vanaf de boot is telkens adembenemend mooi, hier de zon zien opgaan is echt een plaatje. Ik ben al een ochtendmens, maar hier wordt dat nog wel even versterkt! In de verte zien we otters, een kaaiman en boven de bomen zien we een paar keer grote papegaaien vliegen.

Rond lunchtijd stappen we in de boot en gaan we naar een ander verblijf, meer aan de rand van de amazone. Dan is het tijd om naar de fabriek van Candela te gaan, de plek waar ze de paranoten verwerken! Hoe ze geoogst worden zien we morgen.

26041782182_2d4eba1bfe_z

Dit zijn ze dus, de paranoten! Enorm gezond en vol met belangrijke voedingsstoffen en de olie is geweldig voor je huid. The Body Shop neemt dus olie van deze noten af via Candela. In deze fabriek worden ze geselecteerd, gepeld, gedroogd en daarna verwerkt. De hele noten worden verkocht aan bedrijven zie weer verkopen, de olie wordt op een andere plek uit de noten gewonnen.

25531629843_1c4b5e5678_z

Deze dames zijn van de selectie.

25515562693_1d9319f952_z

Zo komen de paranoten binnen bij Candela: nog in de schil. Deze wordt er nog afgehaald en daarna worden ze gedroogd.

25529520094_1ee206a4a2_z

Het eerste selectieproces.

26118213045_64e4e138e5_z

Na het schillen en drogen is er nog een selectieproces. Kapotte noten of noten die op een andere manier niet goed zijn, worden er uitgehaald.

DSC03611

Na een nacht slapen vlakbij de fabriek gaan we diep de amazone in, naar de plek waar de paranoten geoogst worden.

DSC03564

We zitten zo’n vijf uur op een boot naar deze plek toe. Het is lastig bereikbaar en de meeste mensen die de paranoten oogsten hebben een kamp vlakbij tijdens de oogstmaanden. Dat moet wel, want er is geen weg naartoe en het dichtstbijzijnde dorp is uren varen.

DSC03577

In de hitte is het heerlijk om even frisse wind door mijn haar te voelen! De tambopata rivier is echt prachtig en die kleur is zo bijzonder.

DSC03573

DSC03578

Na een lange tocht zijn we er!

DSC03582

Het regenwoud ziet er hier bijna hetzelfde uit als bij Posada Amazonas waar we gisteren waren, maar het is hier nog wat dichter. Er komen duidelijk minder mensen.

DSC03616

Waar we de boot uitstappen zien we meteen enorme zakken liggen, deze zitten vol paranoten! Vanaf hier worden ze met boten naar Candela gebracht.

26043611642_1a43e7607b_z

Dit is een paranotenboom! Deze boom groeit alleen in de regenwouden langs grote rivieren van Zuid-Amerika, en ook in Ivoorkust. De paranootboom wordt zo’n 30 tot 50 meter hoog en het duurt zo’n 15 tot 25 jaar voordat de boom vruchten begint te dragen. Elk jaar wordt per boom zo’n 125 tot 250 kilo gepelde noten geoogst. Plantages bestaan niet omdat de bijen die de boom bevruchten alleen in de amazone voorkomen. Ik zag altijd grote voetbalvelden met rijen paranootbomen voor me – dat bestaat dus niet. Het kan gewoon niet!

26110180236_1e04997b7f_z

Dit is een volwassen paravrucht. Hij lijkt op een kokosnoot! Er zitten zo’n 15 tot 25 paranoten in.

25863252060_26cf2913c1_z

Tussen december en maart vallen de vruchten van de bomen. De castañeros zoeken deze ‘kokosnoten’ ze hakken ze open met een machete. De paranoten doen ze in de grote zak op hun rug. De lege schillen laten ze liggen, veel insecten maken er hun huisje van. Dit lijkt me onvoorstelbaar zwaar werk – het is niet te geloven hoe warm en vochtig het in de amazone is en deze mannen tillen een enorm gewicht op hun schouders.

IMG_1251

Tegen het einde van de middag zijn we terug in Puerto Maldonado en daar worden we nog even getrakteerd op een prachtige zonsondergang.

25531299424_9aac6bb5c6_z

Bijzonder om dit te zien. The Body Shop neemt dus de olie af van Candela en verwerkt deze in tientallen van hun producten. Op deze manier hebben wij fijne verzorgende cosmetica met de heerlijke paranootolie en de mensen die voor Candela werken hebben een goed loon en een constante bron van inkomsten. Mooi dat dit zo werkt en heel tof om gezien te hebben. Het is moeilijk voor te stellen dat The Body Shop soortgelijke activiteiten dus op 25 verschillende plekken over de hele wereld doet – mooi!

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

40 reacties
 1. Daniëlle

  Het ziet er prachtig uit! Ik ben echt heel bang voor spinnen en alles wat vliegt dus die slaapkamer was niks voor mij geweest haha..

 2. Saskia

  Was je gids toevallig Julio? Ik ben in april dit jaar vier dagen in de jungle van Puerto Maldonado geweest en Julio was onze gids. Op de foto’s zie ik zijn gezicht niet heel duidelijk, daarom dat ik het even vraag. Het was namelijk een super gids voor ons. Heel gepassioneerd en zeer behulpzaam. Wij hadden wel een andere lodge die voor de eerste 2 meter dicht was en dan open (maar wel afgezet met muggengaas). Onze lodge noemde Corto Maltes Amazonia en ik kan deze lodge aan iedereen aanraden. Het was echt een topervaring!

 3. Iris

  Wat cool dat je dit toch nog hebt gedeeld. Rot dat je er tijdens de reis niet zo van hebt kunnen genieten. Ik kijk echt met zoveel liefde naar deze post- het voelt alsof ik er bij ben, terwijl dit zo ver weg is voor mij (letterlijk en figuurlijk)! Dank voor het posten dus. Hopelijk kun je nog eens terug en dan met volle teugen genieten en alles in je opnemen.

 4. Nicole

  Wauw wat een bijzondere reis, fijn dat je het toch nog met ons deelt! Ik kan me voorstellen dat het echt heel zwaar en eng was.

 5. Margot

  Wat een bijzondere (en zware) reis! Jammer dat het wat tegenviel, maar leuk dat je toch nog je verhaal met ons deelt. En het werk van die mannen lijkt me inderdaad heel heftig!

 6. anna

  Wauw, wat een prachtige foto’s! En wat tof om te zien waar de paranoten vandaan komen, heel indrukwekkend! Echt gaaf dat je deze reis mocht maken en leuk dat je alsnog je verslag met ons deelt. Helaas kan ik een deel van de tekst niet lezen, omdat er een advertentie op lijkt te staan :-(.

 7. Emilie

  Ik vind het fijn dat je dit met ons deelt, wat je ervaring ook was! Ik zou ook niet kunnen slapen, bang dat er plots iets naast mij staat! Waarschijnlijk heel vermoeiend! Wat leuk om die vrucht eens te kunnen zien, lijkt inderdaad op een kokosnoot 🙂

 8. Milotte

  Wat een indrukwekkend verslag. Ik snap dat je hier even je tijd voor nodig had om het allemaal te verwerken.

 9. Nicole

  Wow, ik kan me best voorstellen dat zo’n reis heftig is; prachtig wel, maar heftig. Het is wel een tof verslag geworden!

 10. Witchke

  Hallo,

  ik reageer niet vaak maar wil hier toch wel even op reageren. Eerst en vooral mooi reisverslag en toch nog hele mooie foto’s. Ik zou ook niet in de buitenlucht willen slapen. Ben ook enorm bang voor spinnen. En ook al ben ik op het eerste zicht van andere dieren minder bang, ik zou niet graag wakker worden met een jaguar naast mijn bed.

  Ik begrijp volkomen als er professionele afspraken niet zijn nagekomen dat je hier niet over uitweidt. Toch vind ik het jammer dat bepaalde mindere zaken op vakanties, dagelijks leven,… minder gedeeld worden. Niet alleen bij jou maar ook bij andere bloggers…

  Mindere zaken horen bij het leven en geven een realistischer beeld. Je bent een voorbeeld voor velen. Ook een stukje voor mij. Maar jouw leven lijkt me altijd zoveel rozengeur en maneschijn dat ik me al snel gedeprimeerd ga voelen over mijn eigen leven… Nu dit is niet verkeerd bedoeld. Ik wens je helemaal niets slechts toe.

  Maar ik kan me voorstellen dat het leven ook voor jou niet altijd rozegeur en maneschijn is. En dan zie ik graag hoe dat voor anderen is en hoe zij ermee omgaan en daar leer ik dan weer enorm veel uit.

  Groetjes.

  • Hilde

   Ik denk toch echt dat dit meer jou probleem is dan dat van haar, hang jij de vuile was altijd buiten dan? Een perfect leven bestaat niet, ook niet voor mensen die hun leven bloggen.
   Als je gevoelig bent voor dit soort blogs dan kun je beter niet teveel op social media kijken want je word in deze tijd nu eenmaal overspoelt met picture perfect beelden.
   Als Synthia alles zou delen op haar site kan ik me voorstellen dat ze haar privé leven helemaal kwijt raakt en dat gun je toch niemand.
   Wat ik bedoel te zeggen is neem niet alles zo serieus en kijk vooral naar wat jezelf hebt in je leven, want als je je gaat meten aan de bloggers van nu dan ziet mijn leven er ook uit als een saaie boel (zonder filter)

  • Tessa

   Nou nou, niet zo gemeen. Het gaat er niet om dat ze de vuile was moet buiten hangen. Want dat is gewoon privé. Bloggers delen naar mijn inzicht behoorlijk wat van hun levens. Juist als er persoonlijkere stukken worden gedeeld, wordt er massaal op gereageerd. Kijk maar waarom de blogs van Jamie Li zo populair zijn. Omdat ze echte dagelijkse dingen deelt. Veel mensen kunnen zich ermee identificeren en dat zorgt voor de populariteit.

   Soms is het fijn om te zien dat het leven van een blogger niet zo perfect is, zoals het vaak overkomt. Het leven zelf heeft ook geen filter. Dus het lijkt mij dat er helemaal niets mis is met het voorstel van Witchke.

   Dus er is ook niks mis met deze post. En misschien voor Cynthia ook fijn om alles op te schrijven, wat goed kan werken voor het verwerken van de nare ervaring. En kan helpen bij het relativeren van het probleem.

   Groet,
   Tessa

 11. armida

  Dank je voor het delen van jouw ervaringen. Zelfs woon en werk ik in het regenwoud en het is voor mij de normaalste zaak om op te staan met al die geluiden. Het voelt als mijn thuis, dus zelfs sta ik er niet bij stil dat het een hele belevenis kan zijn voor een ander. Ja, dus je leest het goed, Cynthia, Misslipgloss.nl wordt ook gelezen in de jungle van Zuid-Amerika. Bikkel van je.

 12. C

  Reizen is meestal geen rozengeur en maneschijn als je het voor je werk doet, helemaal als je lange afstanden af moet leggen in een (te) korte tijd en te weinig tijd hebt. Je kan niet anders dan hier zo ontzettend vermoeid van raken dat andere zaken ook zwaarder landen.
  Maar je bent wel in Peru geweest, voor een mooi project, voor een eerlijk merk (ik hoop dat dat allemaal wel overeenkomt met de werkelijkheid). Je bent een hele ervaring rijker. Ook minder prettige ervaringen slijten naar verloop van tijd 🙂 (ik heb dat met India gehad).

 13. rachel

  zo bikkel 😀 het ziet er echt super mooi en gaaf uit maaruh ikke in de buitenlucht slapen……no way hahahah
  heel leuk dat je ons mee liet kijken x

 14. FragranceFree

  Wat gaaf dat je deze reis hebt mogen maken! En super leuk om te lezen en foto’s te zien. Ik vind jouw reisverslagen sowieso altijd een feestje om te bekijken. 🙂

 15. marleen@burgertrutjes

  Wat een mooie reis zeg. En prachtige foto’s!
  Zo te zien heb je genoten 🙂
  Het lijkt me trouwens echt fantastisch om midden in de amazone te slapen, maar wel met een klamboe inderdaad :’)

 16. Jacoline

  Ik reageer niet vaak maar hierover wil ik wel even wat zeggen: wat móói! Afgelopen zomer ben ik in Peru geweest (2 weekjes maar en niet naar het regenwoud maar juist de woestijn en bergen). Ik vond het een enorm fijn land, ook qua mensen. Ik hoop echt dat jij ondanks alles hebt kunnen genieten! En anders moet je misschien gewoon eens lekker terug 😉
  Zou je trouwens een artikel kunnen schrijven over hoe je leeft terwijl je vrij veel reist en weg bent? Raak je niet in de war (ritme/structuur heb ik altijd nodig) en hoe doe je dat met je ziel die je als het ware moet inhalen? (Dat laatste merk ik altijd na een reis, ik moet dan weer helemaal aarden). En hoe voorkom je reisstress (zowel voor, tijdens als na)? Goed, gewoon hoe je leeft en reist als het ware!
  Heel verhaal dit, ik hoop dat je dat niet erg vindt. Wens je nog een fijne dag x 🙂

 17. Jonna@Burgertrutjes

  Wat een gave reis, klinkt als een heel avontuur! Erg interessant om te lezen waar de Body Shop haar ingredienten vandaan haalt

 18. Kiss & Make-up

  Wat een avontuur! Hier hou je echt wel onvergetelijke herinneringen aan over. Peru staat nu officieel op mijn travel to-do list 🙂

 19. Roos

  Reizen kan echt een pain in the ass zijn. Wat goed en knap dat je toch gereflecteerd hebt op deze reis! Meestal zijn de dingen die niet goed gaan wel onze grootste leermomenten.

 20. Hanan

  Toch blij met dit verslag . Wat een werk voor die mensen pfff. Wat mooi en bijzonder dat the body shop zo ver en diep gaat voor het verkrijgen van pure zuivere producten.echt prachtige samenwerking !

 21. Manu

  Wauw wat een prachtige locatie om te slapen 🙂 heerlijk juist al die geluiden.

 22. Syl

  Wat gaaf die natuurgeluiden. Ik kan me voorstellen dat het niet lekker slaapt. Maar ik val juist in slaap van dat geruis.

 23. Loes | Gewoon iets met Loes

  Wauw, wat ontzettend indrukwekkend allemaal. Als je je niet fijn voelt bij de beelden, kan ik me helemaal voorstellen dat je er niks mee doet hoor. Geef je groot gelijk! De foto’s zijn prachtig overigens, en fijn dat je nu wel met een iets ander gevoel kunt terug kijken. Het lijkt me super bijzonder om mee te maken!

 24. marrie

  Wat ging er dan niet goed? Begrijp het niet helemaal.

  • Miss Lipgloss

   Dat heb ik niet in detail uitgelegd in de blogpost en ik wil er ook niet al teveel over uitweiden, maar ik geef al aan dat dingen niet gingen als verwacht en/of afgesproken. Daar wil ik het graag bij houden 🙂

  • Ellen

   Cynthia, complimenten dat je daar zo netjes en professioneel mee om gaat, maar alsnog ons als nieuwschierige lezers wilt laten zien wat je daar geleerd hebt. Dankjewel! 🙂

 25. Essie

  Wat dapper!!! Ik zpu voor geen goud in de openlucht slapen, ik ben als de dood voor spinnen of alles wat daar op lijkt. Misschien een domme vraag, maar die rivier, is die niet gewoon heel vies? Of zitten daar bepaalde stofjes in waardoor hij zo bruin/bronze is? Fijne dag!

  • Miss Lipgloss

   Nee, de bodem/grond daar is zo rood/oranje van kleur en de bodem is heel los en modderig waardoor de kleur van de rivier zo wordt. Net als dat onze Nederlandse zee ook altijd een beetje bruin is, dat komt gewoon door de soort en kleur bodem.

 26. Mama Lifestyle Blog

  Wat een mooie foto’s en wat een bijzondere reis moet het zijn geweest Cynthia! Het geeft helemaal niets dat je even hebt gewacht met dit verslag. Je moet doen waar jij je goed bij voelt ?

 27. Diana

  Ik snap nu waarom je het niet echt wilde uploaden, best begrijpelijk!
  Verder heb je wel gave dingen gedaan en een mooi verslag van gemaakt 🙂 Toffe foto’s ook!

 28. Femke

  Mooie reis, fijn dat je dit alsnog met ons hebt gedeeld. Het lijkt mij onwijs bijzonder om in de lodge te slapen waar je geen muren hebt. No way dat ik daar ’s nachts uit mijn bed zou gaan. The Body Shop komt op een mooie manier aan de ingrediënten voor haar producten zeg.

 29. Liset – Beautydagboek

  Dit is een hele bijzondere reis! Ik kan me voorstellen dat je het een moeilijke reis vond, zeker met het slapen in de open lucht met alle dieren en de enorm lange boottochten. Maar het verslag is mooi geworden, heel leuk om te zien waar het vandaan komt en dat The Bodyshop het op een mooie manier verkrijgt.

 30. Nicole

  Wat een prachtige reis!!!! Lijkt me een heel mooi land!

 31. Fleur

  Prachtige reis zeg! Maar ook wel vermoeiend kan ik me voorstellen. Zeker als je zo’n nacht geen oog hebt dicht gedaan. Ik zou slapen ook lastig vinden met zoveel omgevingsgeluiden.

 32. Susan

  Wauw, volgens mij is Peru echt een prachtig land! Ik snap wel dat je geen oog hebf dichtgedaan. Ik zou het ook doodeng gevonden hebben, haha!

 33. Yvon

  Wat een bijzondere reis!
  Als ik je eerste slaapplek zo zie kan ik me goed voorstellen dat je daar niet heel gelukkig van werd. Zéker niet met al die geluiden uit de natuur.
  Wel een heel bijzondere ervaring hoor, dat je zo diep in het regenwoud. Blij dat je er achteraf toch met een positiever gevoel op terug kan kijken.