Een MissLipgloss artikel
Minerale olie
Minerale olie. Is het nou echt zo slecht als overal geroepen wordt? Krijg je er puistjes van? Moet je het per se vermijden? En waarom? Lees verder om meer te ontdekken.
Je kan minerale olie in je huidverzorging herkennen aan ‘paraffinum liquidum’ of ‘petrolatum’ in de ingrediëntenlijst. Er zijn meerdere soorten, onderaan dit artikel kan je een lijstje zien met alle benamingen. Het enige wat deze oliën doen, is je huid afsluiten, ze zijn occlusief. Er komt een laagje op je huid waardoor er niks meer in kan, maar ook niet uit. Vaseline (dat is pure minerale olie) is een goed voorbeeld, veel mensen gebruiken dat als lippenbalsem.Wat er dus gebeurt is dat dat product er voor zorgt dat de vocht die in je lippen zit, er in blijft. Maar verder doet het niks. Het maakt je lippen zacht op het moment dat het op je lippen zit (het houdt het vocht in je lippen vast) maar wanneer het er af is, voelen ze weer net zo droog aan.
Maar waarom gebruiken merken en producenten dit nog? Ten eerste omdat het goedkoop is. Minerale olie voor cosmetica is praktisch een product dat overblijft bij het maken van onder andere olie en benzine. Cosmeticafabrikanten kopen deze ‘afval’ op om in hun prodcuten te verwerken. Supergoedkoop. Ook werkt het antibacterieel wat het meteen een conserveermiddel maakt.
Daarnaast geeft het een lekker gevoel op de huid. Het lijkt alsof het je huid zacht maakt en voedt, maar praktisch doet het niks. Als je ziet dat een product dat je koopt voor een heel groot deel uit minerale olie bestaat (lees: het ingrediënt staat bovenaan de ingrediëntenlijst) dan weet je dat het een goedkoop product is om te maken. En als je daar dan tientallen euro’s voor betaalt wordt je gewoon genept.
De laatste paar jaren is er veel te doen rond minerale olien, er zijn veel discussies. Sommige experts zeggen dat het juist wel goed is om te gebruiken, anderen bewijzen het tegendeel. Het is een feit dat deze ingredienten je huid afsluiten en niet actief zijn voor huidverbetering. Daarnaast raak je verslaafd aan de zachtmakende werking. Herken je de Labello-verslaving? Dat komt door minerale olie. Je huid maakt door de vettigheid ervan zelf geen talg meer aan waardoor je huid nog droger wordt en je niet meer zonder de vaseline/paraffine kan. Dus je denkt dat je je droge huid helpt wanneer je een lekkere laag vaseline op je huid smeert als je gaat slapen, maar dat is juist níet zo. Je huid gaat minder talg aanmaken waardoor je huid na gebruik nog droger is.
Ik vermijd zelf zoveel mogelijk producten waarin minerale olie zit, vooral in producten die ik op mijn gezicht gebruik. Het kan gewoon niet goed zijn een verstikkend laagje over je huid te leggen, deze moet kunnen ademen! Als je er zelf ook op gaat letten (of dat al doet), check op welke positie het ingredient staat. Als het helemaal onderaan de lijst staat, valt het te verwaarlozen. Staat het op de eerste of tweede plek? Beslis dan zelf wat je wilt. Ik koop het dan niet. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo bestaat Eight Hour Cream voor een groot deel uit minerale olie, maar er zitten ook erg veel vitaminen en dergelijke in. Bij zo’n aankoop moet je het voor jezelf afwegen. Alsnog zou ik dat never nooit op mijn gezicht gebruiken, alleen op mijn lippen en om mijn nagelriemen zacht te maken.
Minerale olie op je lichaam is niet fijn, maar op je gezicht is het al helemaal te betwisten. Zeker als je gevoelig bent voor puistjes en oneffenheden. Praktisch gezegd verstopt minerale olie je poriën en dat wil je juist niet. Natuurlijk heeft het op iedereen een ander effect. Misschien gebruik jij al jaren Olaz Beauty Fluid (dat voor een heel groot deel uit ‘paraffinum liquidum’ bestaat) en heb je nergens last van. Maar het kan ook zijn dat je er heel gevoelig voor bent. Als je van een product ineens puistjes en bultjes krijgt, check dan of er minerale olie in zit, misschien is dat de reden.
De soorten minerale olie:
Micro Wax
Ozokerit
Ceresin
Eucerin (dit is een mix van natuurlijke en minerale olie)
Cera microcristallina
Isoparaffin (C11-12-13-14)
Eucerit Microcrystalline wax
Ozokerite
Paraffinum-liquidum
Parrafinum-subliquidum
PVP/VA copolymeer
Acetone (Aceton)
Ceresin
Propyl alchol/ Propanol
Isopropanol/Isopropyl alcohol