Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
18 oktober 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • #lifestyle
  • lorraine
  • metz
  • nancy
Een MissLipgloss artikel

Mijn Lorraine trip deel 1

Als ik aan Frankrijk denk, denk ik aan Parijs. De nummer één stad om heen te gaan! Maar wat nou als je wel eens iets anders dan Parijs wilt? Of als je gewoon op zoek bent naar een leuke streek waar je lekker kan shoppen, sight see-en en onwijs lekker eten? Dan ga je naar de Lorraine, een regio in het noordoosten van Frankrijk. Kijk je mee naar mijn ontdekkingstocht?

 

Vier dagen was ik in de Lorraine, en om precies te zijn in de steden Metz en Nancy en plaatsjes daartussen en daaromheen. Ik was daar om samen met drie andere journalisten de regio te ontdekken en voorál wat voor lekker eten er allemaal te krijgen en te proeven is. Lekker eten stond dus centraal, maar we hebben veel meer gedaan dan alleen eten (al voelt dat soms niet helemaal zo, ik zit nog steeds vol, haha…)

Onze trip begon vlakbij Metz. Metz is makkelijk te bereiken per trein. Eerst ga je vanaf de Randstad naar Paris Nord, daar stap je over op station Paris l’Est. Vanaf daar is het nog anderhalf uur naar Metz. De Thalys van de Randstad naar Parijs is van alle gemakken voorzien (een bar, WiFi, stopcontacten en comfortabele stoelen), de TGV van Parijs naar Metz is iets meer basic, maar ook super comfortabel. In totaal duurt de treinreis zo’n zes uur.

Met de auto naar Metz is sneller, vanaf Amsterdam is het vijf uur rijden, het is ongeveer even ver als de rit naar Parijs. Als je met de trein gaat is het erg leuk om daar een auto te huren, dan kan je ook de streek verkennen, en die is echt de moeite waard. Vanaf Amsterdam kost de trein ongeveer €100 voor een retourtje, afhankelijk van hoe vroeg je boekt en in welke periode je gaat.

De eerste nacht verbleven we in hotel La Bergerie in Rugy-Argancy, dit is vlakbij Metz. Het is een vrij klein hotel met 47 kamers vanaf zo’n €90 per nacht. De kamers zijn supernetjes, mooi en schoon en sommigen hebben een bad – dit hebben ze niet allemaal. Er is gratis WiFi en het is er lekker rustig en stil. Ik vond La Bergerie erg schattig vooral, het geeft echt een Frans gevoel.

Woensdagavond checkten we hier in, na een massage en een tochtje met een Segway in Amnévilles. Tijd om te gaan eten! Dat kan ook heel prima in La Bergerie, daar hoef je dus niet per se voor de deur uit.

Dit was bijvoorbeeld mijn toetje… Pure chocolade in krokant deeg met hazelnoot ijs. Net alsof ik een bak Nutella aan het leeglepelen was… Niet verkeerd, haha!

Ik vroeg specifiek om een bad omdat ik mijn Lush kerst producten voor in bad mee had genomen. Die wilde ik natuurlijk even uitproberen! Voor ik ging slapen was het dus tijd voor een lekker warm bad… Badderen moest ook wel, want er was geen ophanghaakje voor de douchekop, haha! Maar ik had niks te klagen, want thuis heb ik geen bad, dus is het extra lekker om te genieten van het warme water en de bubbels.

Na een goede nacht om 7.30u aan het ontbijt in de schattige kleine ontbijtkamer.

In Frankrijk moet je natuurlijk een keer ontbijten met een croissant!

Donderdag gingen we eerst naar het mini fabriekje waar de Macaron de Boulay wordt gemaakt. Dit is in Boulay, een halfuurtje bij Metz vandaan. Boulay is echt een mini dorpje dus je moet er echt naar toe voor een bezoekje aan dit schattige fabriekje.

Deze meneer, Jacques Alexandre, is eigenaar van het bakkerijtje. Hij nam het jaren geleden over van zijn ouders en het is echt een familiebedrijf. De macaron zoals ik hem eerst kende (en jij waarschijnlijk ook) is die gladde macaron met een laagje zoete room ertussen. Dit is echter een heel andere macaron. De voorwaarde voor een macaron is wel dat ‘ie van amandelmeel en suiker gemaakt wordt. Veel regio’s in Frankrijk hebben hun eigen soort, en dit is dus de macaron uit Boulay.

Het recept is natuurlijk geheim, maar er zit heel veel amandelmeel en suiker in. Het is wel glutenvrij en ook vrij van conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen. Puur natuur!

Deze dame maakt de macarons al acht jaar en ze deed er drie maanden over om het te leren. Vooral het maken van deze bolletjes is erg moeilijk, al ziet het er super makkelijk uit! Met een zilveren lepel schept ze wat van het deeg uit de bak en met een bijzondere beweging van haar vinger en duim maakt ze een bolletje op de bakplaat.

Allemaal netjes op een rijtje? Dan zijn ze klaar om zo’n twintig minuten in de oven te gaan.

Wanneer ze krokant en goudbruin zijn, kunnen ze afkoelen.

Daarna worden ze ingepakt. Een deel verkopen ze zelf, een deel gaat naar winkels. Per dag worden er zo’n 2000 tot 8000 macarons gemaakt, afhankelijk van het seizoen. Jep, in zo’n kleine bakkerij! De mensen op de foto werken er elke dag van 4.30u ’s ochtends tot 19.00u ’s avonds. Dat is pas hard werken… Er zijn veel verkooppunten van de Macaron de Boulay:

En oh oh oh, wat zijn ze lekker! De buitenkant is krokant, de binnenkant is zacht. De smaak doet me denken aan amandelspijs, maar wel veel lichter en luchtiger. Ik nam een zakje mee naar huis maar die heeft het niet lang overleefd… Als je zelf eens de macarons de Boulay wilt proberen, op de site kan je ze bestellen. Een zakje van 250 gram (ongeveer vijftien macarons) kost €11,10. Maar je kan ze natuurlijk ook kopen als je een keer in Frankrijk bent. Niet vergeten hoor, want het is echt de moeite waard. Ze zijn zó lekker en het is zo bijzonder om te zien met hoeveel passie deze mensen de macarons maken.

Even met z’n allen poseren met Jacques!

Daarna gingen we naar het wijndomein van Les Beliers om wijn te proeven! De wijngaard is gelegen in het dorp Ancy waar Michel Maurice in 1983 gewoon eens besloot om wat wijnranken te planten. Eens proberen, moet hij gedacht hebben. Op dit moment worden er 25.000 flessen wijn per jaar geproduceerd waarvan alles in Metz wordt verkocht. Uitbreiding is op dit moment niet mogelijk, omdat het €40.000 per hectare kost om deze klaar te maken voor het planten van de wijnranken.

Het wijndomein heet ‘Les Beliers’, wat ‘de rammen’ betekent. Dit omdat op de heuvels rondom het domein rammen staan te grazen.

Bij het proeven van de verschillende wijnen kregen we een heerlijke quiche Lorraine! Het lijkt net een pizza, maar het smaakt heel anders. Onwijs lekker bij de verschillende soorten wijn.

Enne, maak je niet druk, we werden niet dronken op de vroege ochtend. Na het proeven van een slokje wijn spuug je deze weer uit in de rode emmer.

De schattige straat waar het kantoor van het wijndomein is.

En dit is een deel van de wijngaard van Les Beliers. Voor het eerst zag ik een wijngaard in het echt en wat ziet dat er toch prachtig uit!

Dit is een ander deel van de wijngaard.

Daarna vertrokken we voor een bezoek aan Metz! Metz is de hoofdstad van Lorraine.

De Kathedraal van Metz, later zie je hier foto’s van de binnenkant.

We gingen lunchen in de overdekte markt van Metz. Wat is dit toch geweldig! Het deed me denken aan Chelsea Market in New York. Alleen is deze in Metz iets meer zoals een echte markt met grote marktkramen. En er is van alles: groente, fruit, vlees, vis, brood, kaas, en je kan er dus volledige maaltijden eten. Een absolute aanrader als je houdt van eten! En alles ziet er zo mooi en netjes uit!

Hey, macarons!

Hier wil je toch meteen een hap in zetten?

We gingen eten bij Bar a Soupes, waar we een soep aten en een hoofdgerecht. Dit was niet zo heel erg mijn smaak, maar dat is ook omdat ik niet écht een soepmens ben.

Zin in een hapje?

We mochten natuurlijk ook hier en daar wat proeven!

Check deze schattige banaantjes! Na de markt namen we een kijkje in de grote kathedraal van Metz.

Wauw… Hier haalde ik weer even mijn kunstgeschiedenis kennis op! Dat heb ik een paar jaar gehad op de middelbare school en het was een van mijn favoriete vakken.

Wat een ongelooflijk grote kerk, erg indrukwekkend!

Ik hoop dat je net zo genoten hebt als ik van deze foto’s, wat was het leuk om ze te maken en om daar te zijn! In deze blogpost heb ik anderhalve dag laten zien, in de volgende laat ik ook anderhalve dag zien en van de laatste dag heb ik ook nog videomateriaal van dingen die niet in de fotoverslagen zitten. Op deze manier wil ik je zo ‘echt’ mogelijk meenemen op mijn tripje, wat ik natuurlijk wel vaker doe als ik ergens heen reis. Deze trip was toch wel bijzonder, ik denk een van de leukste die ik heb gemaakt in mijn leven…

Als je meer wilt weten over de Lorraine, check dan deze site.

Stay tuned voor meer!

Liefs,


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.