Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
16 oktober 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • apps
 • gadget
 • ipad
 • Review
Een MissLipgloss artikel

Mijn iPad: wat doe ik er mee

Je weet misschien wel dat ik al een tijd een iPad heb. Ik heb er nooit een stukje over geschreven of zo, maar je ziet hem wel eens voorbij komen in Sneak Peeks of op Twitter. Ik krijg héél vaak de vraag waar ik hem nu precies voor gebruik, of ik hem ook veel gebruik, wat voor apps ik er op heb staan en of ik het nu echt een handig ding vind. Ik krijg deze vraag vooral vaak van meiden die zelf twijfelen om er een te kopen. Vandaar vandaag deze blogpost! Ik ga alles vertellen over mijn iPad.

Aankoop

Ik heb mijn iPad vorig jaar vlak voor kerst gekocht. Ik twijfelde al tijden en wilde hem eigenlijk al sinds de release, maar kocht hem toch elke keer niet. Wel wat aan de prijs, en zou ik hem echt zoveel gebruiken? Steeds meer mensen om me heen zag ik met iPads lopen en Apple-fan als ik ben wilde ik hem steeds liever hebben. Toch wel handig omdat ik zoveel onderweg ben altijd, en op reis is ‘ie misschien ook wel praktisch. Toch dacht ik elke keer: “Nee. Ik hoef hem niet.” Tot ik een paar dagen voor kerst de Apple store in Zwolle inliep en me niet kon inhouden. Ik had wat geld gespaard, het was kerst, ik had cadeautjes voor iedereen gekocht, dit werd een (flink) cadeau voor mezelf. Na maanden uitstellen kocht ik hem dus. Inmiddels is de iPad 2 uit maar die hoef ik niet, ik heb het idee dat de eerste iPad niet per se veel ‘minder goed’ is.

 

Gebruik

Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, maar ik gebruik mijn iPad echt heel erg veel. Wat een ideaal ding! Ik zal even opsommen wat ik er allemaal mee doe.

 • Onderweg comments checken en beantwoorden op de site (gewoon via Safari maar kan ook met de WordPress app)
 • Onderweg mails lezen en beantwoorden (dit gaat echt heel makkelijk en snel)
 • Spelletjes (zoals Angry Birds!)
 • Films en series kijken (dat kan heel makkelijk met VLC, daarover later in dit artikel meer)
 • Magazines en boeken lezen (downloaden en installeren via iTunes op iBooks)
 • ‘Surfen’ en ‘lui’ sites lezen voor de lol
 • Als ik onderweg ineens een idee heb voor een artikel dan werk ik dat meteen uit (in Pages)
 • ’s Avonds in bed nog wat sites lezen
 • Twitteren
 • Facebooken

En dat doe ik vooral onderweg, of ’s avonds in bed. Dan heb ik geen zin in een zware laptop, maar dan check ik op m’n iPad even wat sites, Twitter en Facebook. Net even wat handiger dan op m’n telefoon ook. Het is voor mij een aanvulling maar ook deels, soms, een vervanging van m’n MacBook. Bijvoorbeeld als ik kort, voor een paar dagen, op reis ga. Dan neem ik niet mijn complete MacBook mee, maar alleen mijn iPad. Dan kan ik op WiFi voor internet in het hotel of op de luchthaven en dan kan ik toch nog wat werk verzetten. En boeken en magazines lezen.

Het vervangt mijn laptop niet, want écht werken aan de site en shop kan ik niet op mijn iPad, maar als aanvulling vind ik hem echt super praktisch. Licht, makkelijk, en alles in één. Ik sleep geen boeken en magazines er bij mee, want die staan op mijn iPad (voor magazines: google maar ‘download free pdf magazines’, en ssssh, dat heb ik je niet verteld).

Écht werken aan blog en site gaat trouwens niet omdat de iPad bijvoorbeeld geen USB ingang heeft, en een blogpost online zetten is gewoon wat ingewikkelder. Uploaden van foto’s die in de post zetten, et cetera. Het zou wel kunnen als ik alleen tekst zou posten op mijn blog.

 

Favoriete apps

Ik heb niet heel veel apps op mijn iPad maar heb er zeker een paar die ik heel erg veel gebruik. Op een rijtje:

 • VLC – hiermee kan je videobestanden op je iPad zetten zonder ze eerst te converteren. Je download de app, koppelt je iPad aan je computer, opent iTunes, gaat daarin naar je iPad apps en dan kan je bestanden in VLC zetten. Dit is de beste app ooit, en ik gebruik hem heel erg veel. Ik zet er veel series en films op, voor onderweg, of als ik met het vliegtuig ergens heen ga en lang moet wachten.

 • Pages
  – Dit is de tekstverwerker voor de iPad. Kost wel iets van €7 maar het is eigenlijk een soort Word. Heel erg handig!
 • Angry Birds – Moet ik dit toelichten? Gewoon een heerlijk, leuk, verslavend spelletje.

 • iBook – Deze staat er volgens mij standaard op. Hier kan je via iTunes boeken en magazines (en gewoon PDF bestanden) in zetten en lezen. Werkt erg fijn!
 • Nu.nl – Voor nieuws.
 • Flipbook – Deze app maakt Facebook tot een soort krant. Vet!
 • Twitter – Ik vind de officiele Twitter app de fijnste voor de iPad. Werkt handig, snel, praktisch.
 • Friendly for Facebook – Facebook heeft nog geen officiele iPad app (serieus!) dus ik gebruik de Friendly app. Werkt niet altijd vlekkeloos maar het is beter dan via Safari. Op het moment dat deze post online staat heeft Facebook inmiddels een iPad app.
 • TED – in de TED app kan je TEDtalks zoeken en bekijken. Je kan je ook laten verrassen, dat vind ik erg leuk. Je vult dan in wat voor talk je wilt zien, en hoeveel tijd je hebt. Op die manier krijg je een talk voorgeschoteld.
 • IMDb – om films te checken. Heerlijk om gewoon door heen te bladeren, maar ook heel handig.

 • Things – dit is een erg handige ’to do’ app die er erg mooi uit ziet en ook erg fijn werkt.
 • En natuurlijk gebruik ik Mail, Safari en Apple Store heel veel, maar dat staat standaard op je iPad.

 

Verder
Ik vind het touchscreen erg fijn werken, ik kan er ook goed mee typen. Kan je dat niet goed, dan kan je een los (draadloos) toetsenbord kopen, handig als je je iPad bijvoorbeeld tijdens colleges op school wilt gebruiken. De batterij gaat heel erg lang mee. Het scherm vind ik precies goed qua grootte (kan makkelijk mee in de tas, maar is ook weer niet te klein), hij is niet te zwaar (even zwaar als een dik boek), vrij dun (ja, ook de gewone iPad). Ik zou er een hoes om heen gebruiken tegen krassen en beschadigingen.

Wat je kan overwegen

Stel, je twijfelt. Een iPad kost natuurlijk een lieve duit. Je kan wat ik hierboven heb verteld meenemen in je overweging of je er een wilt of niet, en of je hem veel gaat gebruiken. Stel voorop dat het geen vervanger is van een computer, het is – vind ik – echt iets om erbij te gebruiken. Het is vooral handig als je veel onderweg bent, en niet altijd zin hebt om een laptop mee te nemen. je hoeft niet per se een 3G versie (met abonnement), ik heb eentje met alleen WiFi en dat werkt perfect. Op werkplekken kan je altijd WiFi gebruiken, net als op luchthavens, hotels, op school en vaak ook al in de trein. Als je graag films kijkt onderweg, is het ook een erg handig ding. het is maar net hoeveel je denkt hem te gaan gebruiken.

Ik ben al een poos heel blij met mijn iPad en gebruik hem enorm veel. Ik gebruik mijn MacBook meer, maar het is echt een heel fijne aanvulling, zeker als je normaal altijd je zware laptop meesleept, en boeken, en magazines, en je agenda, en je to-do-boekje… 🙂 Een iPad 2 kost €479 en een gewone iPad is niet meer in de winkel te koop volgens mij. Het is een lieve duit, dus niet iets wat je zomaar koopt. Maar als je hem net zoveel gebruikt als ik is het zeker het sparen waard 🙂

Als je nog vragen hebt, stel ze bij de comments, ik zal ze beantwoorden 🙂


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.