Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
8 februari 2014 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Mijn 10 favoriete gezonde gerechten

P1240080

Rond de jaarwisseling las ik een artikel met een manier om gezonder te eten: maak een lijstje met tien van je favoriete gezonde gerechten en hang die op je koelkast. Zo heb je altijd inspiratie om iets gezonds te koken! Ik kreeg vragen naar mijn tien favoriete gerechten, ik ga ze vandaag met je delen.

P1240079Het lijstje dat op mijn koelkast hangt…

 

Preirisotto met geitenkaas met quinoa in plaats van rijst

Dit is mijn nummer één. Ik houd van geitenkaas (herhaal: ik houd van geitenkaas!), prei is een van mijn favoriete groenten en ik ben verzot op risotto. Nu is ‘gewone’ risotto niet de allergezondste keuze, maar wel als je hem met quinoa maakt! Dan is het natuurlijk niet écht risotto meer, maar wel ‘soort van’. En heel lekker, ik houd van de bite die quinoa heeft. Het is simpel: je vervangt de rijst door quinoa (ik houd de helft aan qua gewicht) en je bereidt het op precies dezelfde manier. Recept vind je hier!

 

Pompoen uit de oven met feta of geitenkaas

Ongelooflijk simpel. Toen ik dit recept zag in het Clean & Lean kookboek, had ik niet gedacht dat ik het écht lekker zou vinden. Maar dat is het wel. De pompoen is lekker zoet en zacht, de feta maakt het lekker zoutig, al gebruik ik liever geitenkaas. Dan doe je er broccoli of bimi bij en geroosterde pompoenpitten. Héél erg lekker! En makkelijk.

 

Je snijdt de pompoen gewoon in stukken (je hoeft hem niet te schillen, de schil wordt zacht), even kruiden met zout, peper en djinten (gemalen komijnzaad) en dat doe je 35 – 45 minuten in de oven op 200 graden. Het laatste kwartiertje doe je de geitenkaas of feta erbij, dan kan dat warm en bruin worden – maar je kan het er ook koud bij doen. De broccoli kook je gewoon, de pompoenpitten rooster je in een koekenpan. Alles bij elkaar doen, eet smakelijk!

 

Groentelasagne met courgette

Deze lasagne maak je zonder lasagnebladen en zonder pakjes. Met pure ingrediënten! Je gebruik courgette als ‘pasta’ en je doet er gewoon alles in wat je lekker vindt. Ik gebruik het liefst gehakt (soms vega), ui, knoflook, champignons. Lekker met mozzarella erin en er bovenop. Klik hier voor het recept.

 

Quinoa salade met gegrilde groenten en feta

Dit is een hit op MissLipgloss.nl, het best bekeken recept ooit. En terecht, want dit is erg lekker! En het is ook nog eens makkelijk en snel te maken. De combinatie van alle gegrilde groenten met de zachte, romige avocado, de nootachtige smaak van de pijnboompitten, de ziltige feta en de knapperige quinoa. Hmm!

 

(Courgette) spaghetti met tomatensaus en portobello met geitenkaas

Dit heb ik al zo vaak gemaakt! Spaghetti met een zelfgemaakte tomatensaus, heel simpel. Bak eerst een teentje knoflook (in plakjes) in olijfolie en doe er dan flink wat (cherry)tomaten bij. Bak dit tot het een saus is geworden, hoeft niet glad te zijn. Je kan de saus serveren met elke soort pasta die je wilt, maar je kan ook ‘pasta’ maken door een courgette julienne (in reepjes) te snijden, dit kan erg makkelijk met een julienne snijder. Je kan dit even meebakken in de saus, maar je kan het ook rauw eten.
De portobello doe je eerst een kwartiertje op de kop in de oven, daarna draai je hem om en doe je er geitenkaas in. Nog een kwartiertje in de oven tot de kaas bruin is en klaar!

DIT IS ZO LEKKER.

 

Aubergine uit de oven met ricotta

italiaanse-aubergine
Foto van 10e.nl

Deze komt ook uit het Clean & Lean kookboek! Het is alleen wel weinig (je eet een halve aubergine per persoon, ik zou één aubergine per persoon doen). Wat je doet voor twee personen:

 

–       Je halveert de aubergines. Beetje olijfolie erover en peper en zout. Doe ze in de oven op 200 graden en rooster ze gaar in 35 – 45 minuten.

–       Verhit in een pan wat olijfolie en bak ui en knoflook glazig. Tomatenpuree even meebakken (vier minuten). Een eetlepel rodewijnazijn erbij, dan 400 gram tomatenblokjes en zout en peper. Laten pruttelen, ongeveer een kwartier.
Je kan er nu nog olijven en kappertjes bij doen, maar dat vind ik zelf niet zo lekker.

–       Schep de saus over de aubergines en schep er wat ricotta op (200 gram in totaal voor twee personen). Nog even tien minuten in de oven.

–       Serveren met rucola en basilicum.

 

Pompoensoep

Een van de lekkerste soepen die er is. Zoet, romig, herfstig, vol. Het recept vind je hier.

 

Paddenstoelenrisotto met quinoa in plaats van rijst

Nog een quinotto (of risoa?) gerecht! Kan je natuurlijk ook gewoon met rijst maken. De paddenstoelenversie! Het recept vind je hier. Ik houd zoveel van paddenstoelen, jum.

 

Homemade burgers van Jamie Oliver

Burgers hoeven helemaal niet zo slecht te zijn als je goede bestanddelen gebruikt. Puur en vers rundvlees, verse toppings, ‘frietjes’ van aardappelrepen uit de oven… Je kan ook groentefrietjes maken (van bijvoorbeeld pastinaak, lekker!), of frietjes van zoete aardappel. Dit is het beste burgerrecept dat ik tot nu toe ben tegengekomen. Klik hier voor het recept.

 

Broccolisoep met parmaham

Nog een soep, de broccolisoep waarvan je ook al een recept kon vinden hier op MissLipgloss.nl. Als ik dit maak, maak ik in één keer heel veel om in te vriezen. Wel even de parmaham apart invriezen, anders wordt het snotterig (iew!).

 

 

Zo. Dat waren ze. Ik ben benieuwd of ik dit jaar nog meer gezonde recepten ga ontdekken die zó lekker zijn dat ze een plekje in deze top tien verdienen. Ik hoop dat je een beetje inspiratie hebt opgedaan, en deel zeker jouw favoriete gezonde recepten! Ik ben altijd op zoek naar meer lekkere en gezonde dingen om te maken.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.