Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
10 juni 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • make-up shoppen
  • tips
  • uitleg
  • winkelen
Een MissLipgloss artikel

Make-up shopping survivaltips


Ken je dat gevoel? Dat je een parfumerie of beauty-afdeling binnenloopt en gewoon niet weet waar je beginnen moet? Ik wel. Zeker als ik op plekken kom waar ik nog niet eerder ben geweest, zoals de mega Sephora’s in New York. Maar ik heb het ook nog elke keer bij MAC en Make Up Store. IK WIL GEWOON ALLES KOPEN. Het kan natuurlijk ook een probleem zijn dat je niet goed weet wat je hebben wilt, dat je niet zo goed weet wat nou precies wat is en al dat soort perikelen. Ik help je vandaag met de meest voorkomende problemen.

 

  • ‘OMGWTFBBQ ER IS ZOVEEL MAKE-UP MOET IK BEGINNEN.’Dit is een lastige. Adem rustig in en uit. Als je maar heel kort de tijd hebt, maak dan een plan. Is er iets wat je op je wishlist hebt staan dat je kopen wilt? Ga dan op je doel af en laat je niet afleiden. Koop het, en ga weer weg. Of bekijk alleen de merken die je super interessant vindt.Heb je heel veel tijd? Neem dan een strategische route door de winkel. Kijk schap voor schap, en sla de merken of producten over die je niet zo boeiend vindt. Bedenk vooral dat je alle tijd hebt om alle spullen te bekijken en dat niemand met een kookwekker achter je aan loopt. Rustig. It will all work out. Zelfs ik, beautyjunkie pur sang, heb het overleefd in de grootste Sephora’s van de wereld. Dus met jou komt het ook goed. Oh, en als een verkoopster je aandacht vraagt, zeg dan vriendelijk dat je gewoon even aan het rondkijken bent.
  • ‘OMGWTFBBQ ALLES IS ZO MOOI IK WEET HET NIET MEER.’Kijk kritisch. Swatch de producten, kijk naar de ingredienten, houd je wishlist in je hoofd en vraag eventueel advies. Zo word je thuis niet teleurgesteld door de spullen die je gekocht hebt.
  • ‘HELP die verkoopster is zo lief en ze heeft me opgemaakt en alles uitgelegd en ze is een halfuur met me bezig geweest maar ik wil die spullen helemaal niet maarikwilhaarnietteleurstellen!’Dit moet je echt meteen loslaten. Ik weet hoe het voelt, je wilt de verkoopster die jou dat product wilt ‘aansmeren’ (dat is onaardig zeggen, maar het is natuurlijk wel een beetje zo) niet verdrietig maken door te zeggen dat je het niet wilt. Kijk, jij bepaalt wat je koopt, niet zij. Als je het niet wilt, koop je het niet. Dan zeg je vriendelijk ‘Dankjewel voor je hulp/informatie maar ik kijk even verder.’ Op die manier zeg je niet direct dat je het product niet hebben wilt maar de boodschap komt over.Vergeet niet dat er na jou weer een andere klant komt en dat ze daaraan wel een product verkoopt, en dan is ze echt niet verdrietig om het feit dat jij niet dat ene product gekocht hebt. En daarnaast: je gaat toch geen spullen kopen die je niet wilt hebben? Geloof me, dan voel je je nog véél rotter als je weer naar buiten loopt.
  • ‘IK WIL ALLES HEBBEN.’Heb je een rekening die op een bodemloze put lijkt? Dan: geen probleem.Heb je dat niet? Dan moet je keuzes maken. Je kan jezelf natuurlijk niet in de (geld)problemen brengen omdat je make-up koopt. Ik zeg heel vaak: prioriteiten stellen. Wat wil je het aller-, aller-, allerliefst? Wat wil je al heel lang? Waarvan denk je dat je het het meest gaat gebruiken? Stel jezelf gewoon die vragen als je in de winkel staat. Als je echt niet kan kiezen tussen twee dingen kan je er beter nog even over nadenken. Of je koopt ze allebei als dat kan wat je portemonnee betreft. Doe het alleen niet als je je er niet oké over voelt of als je weet dat je moeder je het huis uit schopt als je thuiskomt met nóg meer make-up.Je kan ook vooraf een budget met jezelf afspreken, of je aan je wishlist houden.
  • ‘Ik wil iets kopen maar ik vind het toch wel erg duur en wil het liever eerst testen.’Vraag daar gewoon om! Vraag om een proefzakje, bij de betere parfumerieën en winkels is dat heel normaal. Zeker bij huidverzorging en foundations is het heel goed en normaal om het eerst thuis even op je gemakje uit te testen. Je kan dan ook meteen thuis even op internet (beautyblogs en fora) zoeken of iemand er al wat over geschreven heeft, dat kan je misschien helpen bij je keuze.
  • ‘OMG ik ben in zo’n dure en mooie winkel en ik voel me niet op mijn gemak want volgens mij vinden de verkoopsters me te jong/niet aardig/vinden ze mijn make-up niet mooi.’Dit hoor ik zo vaak en dat vind ik zo erg! Het is namelijk allemaal onzin. Je bent ten eerste nooit te jong om in een winkel rond te snuffel en make-up te kopen. Je bent klant en de verkopers in de winkel kunnen aan jou verdienen, vergeet dat niet. Elke klant is er één! Dat je make-up niet mooi zit (of dat je denkt dat zij dat vinden) maakt toch helemaal niet uit, je bent er om nieuwe make-up te kopen en je make-up mooier te doen! Bedenk je dat verkopers misschien druk zijn, of je bewust niet helpen als je er niet naar vraagt. Het is nooit persoonlijk, want ze kennen je niet! Het zijn gewoon verkopers in een winkel. Vraag gewoon om hulp en kijk lekker rond. Jij bent een klant, zij willen iets verkopen. Simpel!

 

Tegen welke problemen loop jij aan als je aan het make-upshoppen gaat?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.