Maand van de jonge vrouw tag

0000Door Mariet ben ik getagd om de vragen die horen bij ‘De maand van de jonge vrouw’ te beantwoorden. Over opgroeien, volwassen worden, dingen waar ik trots op ben, jeugdsentiment en mijn moeder.

 

1. Wat vind je leuk aan opgroeien? Zijn er ook dingen die je minder leuk vind?

Ik ben 23 en dus inmiddels vier jaar een ‘volwassen’ vrouw. Toch denk ik dat je nooit helemaal volwassen bent. Als klein meisje dacht ik altijd dat ‘grote mensen’ alles wisten, nooit onzeker waren en alles op een rijtje hadden. Nu ik zelf een ‘groot mens’ ben, weet ik dat niets minder waar is. Je kan 60 zijn en vreselijk met jezelf in de knoop zitten, of met het leven. Je kan 60 zijn en niks weten van de wereld om je heen, in je eigen wereldje leven. Ik ben 23, dus nog jong, maar vroeger dacht ik dat je dan ‘volwassen’ was. Is dat even jammer.

Wat ik leuk vind aan opgroeien is dat je iemand wordt. Vanaf het moment dat je niet meer bij je ouders woont, niet meer verantwoording hoeft af te leggen en je eigen keuzes kan maken, wordt je wie je echt bent. Ik vind het heerlijk dat ik nu mijn eigen weg kan volgen. In kleine, stomme dingen als hoe laat ik eet en wat ik eet. Maar ook in grote dingen. Ik kies waar ik woon en met wie. Ik kies welk werk ik doe. En hoe ik dat doe. Leuk aan opgroeien vind ik dat je blijft leren. Het stopt niet wanneer je van school af gaat. Elke dag leer ik nieuwe dingen. Wat ik ook bijzonder vind, is dat ik ervaar dat je ook leert hoe je naar het leven kijkt. En dat dat verandert. Vier jaar geleden stond ik heel anders in het leven dan nu. Naïever. Misschien wat luchtiger. Door dingen die je meemaakt, door te leven, ga je in andere dingen geloven, ga je anders leven.

Minder leuk is dat volwassen zijn echt niet altijd leuk is. Je hebt ineens verantwoordelijkheden. Simpele, kleine. Als afwassen en zorgen dat je eten in de koelkast hebt staan. Grotere. Rekeningen betalen. Een dak boven je hoofd hebben. Grote-mensen-afspraken, grote-mensen-verplichtingen. Dat valt me soms zwaar.

2. Op welke aspecten/successen in je leven ben jij het meest trots?

Ik ben trots op het feit dat ik leef zoals ik het wil. Mijn eigenwijze karakter werkt me soms ook flink tegen, maar het helpt me ook een hoop. Ik heb altijd mijn eigen weg gevolgd. Begonnen met een blog, waar echt heel veel mensen minachtend over deden zeven jaar geleden. Gestopt met school, wat echt door bijna niemand begrepen werd. Fulltime gaan bloggen was 3,5 jaar geleden vooral een hele domme keuze volgens velen. Nog steeds worden mijn keuzes niet altijd gewaardeerd, maar ik ga ervoor. Als ik had geluisterd naar anderen, deed ik nu waarschijnlijk iets heel anders. Mijn eigenwijze karakter, het feit dat ik doe wat ik wil, dat is iets waar ik wel trots op ben. Ik heb mijn dromen gevolgd en mijn angsten opzij gezet, nooit geluisterd naar de bangmakerij van anderen, van anderen die zich wel laten leiden door angst, die hun eigen beperkte gedachtegang op mij willen projecteren. Ik denk altijd: alles is mogelijk.
Ik ben ook wel trots op dat ik een ster ben in het open houden van deuren. Ik maak keuzes, maar niet vaak zijn ze definitief. Toen ik stopte met school, had ik nog allerlei wegen terug die ik kon nemen. Ik gooi niet snel een deur dicht. Ik zeg nooit nooit. Een paar jaar geleden zei ik dat ik tot mijn 70e wel fulltime zou willen bloggen, als dat kan. Nu weet ik dat niet zo goed meer. Misschien doe ik over vijf jaar wel iets anders, heb ik andere dromen. Ook dan zal ik mijn eigen weg volgen. Ik ben in ieder geval aan de weg aan het timmeren om nooit ‘vast’ te zitten in wat ik doe. Ik wil opties open hebben, kunnen doen wat ik wil.

3. Wat is voor jou ultiem jeugdsentiment?

De vakanties die we hadden als familie, en de weekenden toen mijn broer en ik nog klein waren (basisschool). De Donald Duck en de Tina die door de brievenbus vielen en die ik wilde bewaren tot de vrijdagavond. Vrijdag- en zaterdagavond waren onze ‘opblijfavonden’ en dan mochten we altijd ‘lekkers’. Mijn ouders hadden vroeger een snoepwinkel, maar het echte snoepen werd beperkt tot deze avonden. Mama maakte dan een bakje met snoepjes en chipjes. Mijn broer at dit enthousiast in een paar minuten leeg, ik ging er voor zitten. Met een Donald Duck. En deed een half uur over dat bakje.
De vakanties in Nederland (pas op mijn achttiende ging ik voor het eerst naar het buitenland), die wij altijd heerlijk vonden. Twee weken in een huisje of stacaravan. Ik nam tassen met boekjes mee, tekenspullen, zelfs mijn blokfluit ging een zomer mee (medelijden met de campingburen). Vakantievriendinnetjes, elke avond opblijven, alleen maar spelen, lezen, tekenen, televisie kijken, zwemmen. Ik zou nog wel eens terug willen naar die tijd. Die tijd dat je niks hoefde, niks moest, geen verantwoordelijkheden had, toen ik me nog niet schuldig voelde als ik een dag lekker helemaal niks deed. Toen de telefoon nog niet de hele dag rinkelde, rekeningen stonden te wachten en mensen op me rekenden. Zo zwaar is het allemaal niet hoor, tegenwoordig, want ik ben gelukkig en blij met wat ik doe, maar ik zou best eens terug willen.

4. Aan welke modegril heb jij je vroeger (helaas) overgegeven? (foto’s? ;))

Ik ben een tijdje als skater door het leven gegaan. Droeg van die extreem wijde Overzeas broeken. Band t-shirt erboven, zwart haar en héél veel kohlpotlood. Die periode duurde niet zo lang, en gelukkig heb ik er geen foto’s van. Ik vind het mijn minst flatteuze periode!

5. Hoe denk jij over feminisme?

Ik ben zelf niet bepaald een feminist, maar ik vind het wel goed dat er vrouwen zijn die hier wel mee bezig zijn. Waar ik me laatst nog hardop over verbaasde is het verschil in lonen tussen mannen en vrouwen. Omdat ik zelfstandig ben, ben ik daar totaal niet mee bezig, maar toen dat laatst ineens ter sprake kwam, vond ik dat toch weer zo bizar. Twee mensen, van dezelfde leeftijd, met dezelfde opleiding, en dan krijgt één persoon door haar geslácht minder betaald? Hoe raar is dat?!

Bij ‘ons’ worden de verschillen tussen man en vrouw steeds kleiner, maar dat is natuurlijk niet overal op de wereld zo. Er zijn ook plekken waar je gedoemd bent als je als vrouw geboren wordt; iets waar je niks aan kan doen. Dat is vreselijk en ik hoop dat geslacht ooit geen verschil meer maakt in wie je bent of wat je kan met je leven.

6. Heb jij weleens ervaren dat je anders (positief/negatief) werd behandeld vanwege je geslacht?

Ik ga er altijd van uit dat het niet gebeurt, maar natuurlijk is dat wel zo. Ik merk zelf dat mensen me wat ‘lager’ en ‘minder’ inschatten wanneer ze mij voor het eerst ontmoeten, omdat ik vrij klein ben en natuurlijk een meisje. Ze denken automatisch dat ik niet zoveel in mijn mars heb. Zeker wanneer ik ergens een lezing geef en vooraf in de pauze sta te kletsen, kijken (vooral mannen – in pak) verbaasd op als blijkt dat ik later die dag een lezing geef. Ik zie ze denken ‘Waarover gaat zíj ons nu iets vertellen?!’ Maar ik vind dat niet heel erg. Ik vind het leuk mensen te verrassen.

Verder merk ik dat vrouwelijke charmes soms werken. Als ik iets gedaan moet krijgen, en ik lach even extra lief, merk ik dat dat soms werkt. Maar ik gebruik het niet zo vaak, hoor. Meestal bij mijn eigen vriend en m’n vader 😉 Mijn vader zei vroeger altijd ‘Gooi je charmes in de strijd!’

7. Wat zou je tegen je moeder willen zeggen?

Mam, dankjewel. Dankjewel voor alles, voor vroeger, voor de fijne jeugd die wij hebben gehad met jou als moeder. Bedankt dat je er altijd was en dat je nog steeds altijd voor mij en Bas klaarstaat. Ik weet dat ik jou altijd kan bellen en dat je altijd alles zal doen om me te helpen, waar het ook om gaat.
En: het is oké om lief voor jezelf te zijn, mam. Om af en toe iets moois voor jezelf te kopen, jezelf te verwennen. Je doet altijd van alles voor anderen, bent constant in de weer om het anderen naar hun zin te maken (en ik weet dat dat je gelukkig maakt), maar maak jezelf het nou ook eens naar je zin. Koop die mooie tas die je zag. Ga eens languit op de bank liggen om een film te kijken. Kook eens een keertje niet. Tja, het blijkt wel: juist door deze dingen heb ik bewondering voor je. Je bent gewoon heel, heel erg lief, maar wees dat ook altijd voor jezelf.

 

Ik wil iedereen die dit leest en een blog heeft taggen 🙂 Neem hem over, als je dat leuk vindt. In het bijzonder wil ik DailyLin, Annemerel en Jiami taggen. Je kan naar Vierentwintig Lentes gaan voor meer informatie.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

89 reacties
 1. Linda

  Leuke uitgebreide antwoorden! 🙂

 2. Sanne

  Wat een super mooie tag om te lezen!

 3. Emma

  officieel ben je op je 21ste volwassen, en op je 18e meerderjarig. Tussen je 18e en je 21ste ben je een adollecent, en dus pas vanaf je 21ste een volwassene (: je bent dus nog geen vier jaar een volwassene, maar 2 jaar (: superleuke post! Dit is mijn eerste reactie ooit trouwens, ik volg je al ruim een jaar (:

 4. Esmeralda

  De woorden voor je moeder zouden zo mijn woorden kunnen zijn voor mijn moeder. Ik heb even een traan gelaten, zo mooi geschreven is het.

 5. Melissa

  Wat een mooie en bijzondere tag. En nog mooiere antwoorden. :hihi: Ik heb het echt met plezier gelezen. Het is een hele persoonlijke tag, maar ik vind dat zoiets prima moet kunnen op je blog. Je mag trots zijn op wat je allemaal bereikt hebt Cynthia, en op de manier waarop je nu in het leven staat! 🙂

 6. Stèphanie

  Leuk om een keer een tag te lezen. Ik heb hem dan wel met tranen moeten lezen. Ik weet niet wat het was maar het zo mooi om fijne herinneringen te lezen en dan sommige herkennen bij jezelf. Het laatste stukje over je moeder was erg mooi.

 7. Anoeska

  Wat een bijzondere tag! Deze ga ik zeker overnemen, wordt nog wel ’n opgave om hem in te vullen denk ik. Sommige dingen zijn nog best lastig haha. Dat stukje voor je moeder is heel mooi & lief geschreven. 🙂

 8. Manon

  Leuke tag! Je hebt echt super mooie antwoorden gegeven

 9. Bernadette

  Ik word in januari 22 maar vind Disney films nog steeds geweldig! Je bent zo oud als dat je je voelt he…

 10. MYK

  echt leuk om te lezen, ga je toch even over nadenken 😉

 11. Laura

  Ahh leuk dat je Jiami tagt! ben benieuwd hoe zij m gaat invullen 🙂

  Jiami lief kind: invullennnn!

 12. Anne

  Mooi geschreven!

 13. Nienke

  Wat mooi! Ik kreeg een knoop in mijn maag bij het lezen over zomervakanties en de Donald Duck met een bakje chips, zo herkenbaar! En tranen in mijn ogen bij het stuk over je moeder, exact wat ik tegen mijn lieve mama wil zeggen… Ik ben ook 23 en blijf nog een klein jaartje thuis wonen, ik probeer nu meer te helpen thuis en hoop dat mijn moeder iets aan me heeft !
  Groetjes en bedankt voor het fijne stuk!

 14. Sanne

  Leuke tag, ik kan echt genieten van de manier waarop je schrijft.
  Terwijl ik dit lees zit ik lekker op de bank met een kop thee en de zon die door het raam schijnt, even zo`n fijn relax momentje 😉

 15. Stella

  Je kunt niet zeggen dat je geen feminist bent, maar wel voor gelijke lonen bent. Ik bezoek je site dagelijks en ik weet dat je graag leest en graag nieuwe dingen leert. Ken je het boek ‘How To Be A Woman’ van Caitlin Moran? Aanrader. Caitlin legt duidelijk en met lekker veel humor uit dat elke vrouw met een gezond stel hersenen een feminist is. Ik weet zeker dat je na het lezen van dat boek heel anders zult denken over feminisme. Geef het boek alsjeblieft een kans.

  • Aziza

   Beste Stella. Het probleem van vrouwenonderdrukking is dat vroeger andere mannen de vrouwen opdroegen wat zij moesten doen/zeggen/vinden/voelen. Het feminisme heeft voor sommigen vooral te maken met de mogelijkheid tot keuzes maken. Het maakt niet zo uit wat je bent je bent of hoe je bent, zolang je maar de vrijheid hebt om daarin te kiezen. Helaas zijn het tegenwoordig andere vrouwen die vrouwen in die keuzes beperken of opdragen, precies hetgeen wat je in je comment doet: jouw perceptie over feminisme aan de hand van 1 boek projecteren op andere vrouwen (Cynthia). Je onderschat daarmee een mede-vrouw omdat er niet 1 kant-en-klaar antwoord op dit vraagstuk is. Gelijke lonen is niet het bezit van allen feminisme, ook humanisten en andere groeperingen ontfermen zich over dit vraagstuk.

  • Stella

   Beste Aziza,

   De definitie van feminisme: beweging die ernaar streeft dat vrouwen dezelfde rechten en mogelijkheden als mannen krijgen. Synoniem: vrouwenbeweging.

   Ik beperk niemand in zijn of haar mening: ik vind dat elke vrouw en man mag vinden wat hij of zij zelf wil. Ik wijs Cynthia er alleen op dat zij beweert geen feminist te zijn, terwijl zij wel de ideologie van het feminisme aanhangt (ze is immers voor de gelijke behandeling van vrouwen tov mannen).

   Mijn opvattingen over het feminisme zijn zeker niet gebaseerd op slechts 1 boek. De reden dat ik dit boek aanhaalde, is dat het een vrij laagdrempelige titel is, bedoeld voor mensen die nog niet heel erg thuis zijn in dit onderwerp.

   Het femininisme gaat zeker niet alleen over gelijke lonen, dat zeg ik ook nergens in mijn reactie.

   Tot slot wil ik graag benadrukken dat ik Cynthia zeker niet onderschat. Ze is een zeer succesvolle vrouw en ze heeft veel invloed op jonge meisjes. Juist daarom vind ik het zo jammer dat ze zichzelf (nog) niet als feminist beschouwt.

 16. Selena

  Leuke tag en leuk ook om alles zo te lezen.

 17. Hester

  Heel leuke en bijzondere TAG inderdaad! Ik vind het leuk dat je eens TAG’s doet en ook mensen tagt!

 18. Caar

  Leuk om jouw antwoorden te lezen. Ik ben 22 en ik herken mij heel erg in de antwoorden die je geeft, het leuke van je eigen leven leiden, maar ook het ‘enge/lastige’ nog wel van de grote-mensen-verantwoordelijkheden.

  Ik vroeg mij af waar jij precies je inkomsten uit genereerd? Is het dat je gewoon letterlijk gesponsord wordt oid?

  xxxx

 19. Irene

  Erg leuk en interessant om te lezen! Eerst dacht ik; oh nee, niet weer een tag. Maar deze is lekker origineel 🙂

 20. Anne

  Ahh, volgens mij hebben we dezelfde moeder. Dat zijn ook de dingen die ik altijd tegen mijn moeder zeg. Zeker omdat ik nu heb gemerkt hoe gelukkig je er zelf van kan worden.

  Leuke tag!

 21. Iris TBM

  Leuke tag!
  Je geeft inderdaad uitgebreide antwoorden! Mooi om te lezen. Vooral de laatste vraag!

 22. Deborah

  Leuke tag! Ook ik heb een tijdje een skater-periode gehad (shame, shame)! Grappig dat jij dat ook had, dat kan ik mij namelijk bijna niet voorstellen.

 23. nancy

  super leuke tag zeg 🙂

 24. Marianna

  Leuke tag en antwoorden! Ik neem hem ook over voor mijn beautyblog!

  Liefs,
  Marianna

 25. Iscreambeauty

  Wat een uitgebreide antwoorden. Dit vind ik heel leuk en interessant om te lezen!

 26. Stella

  Je hoeft geen beha’s te verbranden on feminist te zijn. Je bent een feminist als je vindt dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moeten worden. Dus: gelijke lonen, gelijke kansen, gelijke behandelingen etc. Ik begrijp dat het woord feminisme een beetje radicaal klinkt, maar dat ís het niet. Elke vrouw die verwacht gelijk behandeld te worden als een man is een feminist.

  • sara

   Nou dat is dus best wel tricky hoor… Tuurlijk willen we als vrouw evenwaardig behandeld worden en gelijke lonen maar willen we echt gelijkheid en ben je dan een feminist? Ik hou er bijvoorbeeld van als een man op de eerste dat betaalt, heb een keer mijn vriend een klap verkocht uit boosheid en hij bleef rustig maar als dat andersom zou zijn!! Als je als vrouw met ongeschoren benen naar buiten gaat zul je ook gekke blikken ontvangen van vrouwen die het hardst schreeuwen om gelijke lonen dus feminist is een lastig iets. Ze hebben wel tekort gedaam vind ik, altijd roepen om vrouwenemancipatie terwijl mannen net zo goed moeten emanciperen anders behoud je ongelijkheid.

  • Tara-Naomi

   “Je hoeft geen beha’s te verbranden om feminist te zijn” Hahahaha, moest hier echt om lachen. 😆

  • Marloes

   Eens! Goede reactie.
   Leuk om te lezen, dit artikel, moest ook gelijk denken aan je ‘een chipsje per bladzijde’ verhaal.

 27. Syl

  Wat een leuke TAG, ik kende hem nog niet.

 28. sara

  Wat een inspirerende, ontroerende en herkenbare tag! Ik heb ook heel vaak dat ik gewoon terug wil naar me mamma’s buik lekker beschermd zonder zorgen terwijl ik als kind dacht dat ik het echt zwaar had. En cynthia over dat ouder worden.. Het wordt echt beter! Ik ben nu 26 maar ik ben mentaal zoveel gegroeid sinds die tijd! Natuurlijk ben je nooit van al je onzekerheden af maar naarmate je ouder wordt leer je steeds beter nuanceren en vallen heel veel onzekerheden echt weg maar ben je gelijk iets minder onbezonnen (althans bij mij). Nou voordat ik hier een tag van maak haba leuk stuk doei! 🙂

 29. Eline

  Het eerste stukje vind ik echt heel herkenbaar, ik dacht in de pubertijd ook dat als ik de 18 was gepasseerd dat ik dan opeens volwassen en zelfverzekerend en alles zou zijn. Ik word over een maand 21 en heb wel meer zelfvertrouwen gekregen de aflopen jaren maar heb alsnog dingen waar ik niet tevreden over benen volwassenheid komt ook met jaren.

 30. Anne

  Hi Cynthia, wat leuk dat je de tag ook hebt ingevuld! Ik heb het stuk met veel plezier gelezen. Ik kan me goed vinden in wat je zegt over opgroeien, juist het blijven leren is zo leuk, en die zelfstandigheid die er steeds meer bij komt naarmate je ouder wordt maakt het extra leuk! Wat een lief jeugdsentiment heb je, ineens kreeg ik zelf ook weer flashbacks naar de tijd dat de Tina op de mat viel, en ik daar uren in kon zitten lezen. Wat betreft het feminisme, volgens mij is dat nog zeker nodig, overal. Soms lijkt het hier of de ‘strijd is gestreden’, maar dan kom je er achter dat inderdaad mannen en vrouwen vaak toch verschillend betaald krijgen voor hetzelfde werk, of dat sommige mannen (en vrouwen), vrouwen als minder beschouwen? In veel andere landen is de situatie natuurlijk heel schrijnend, dat breekt mijn hart hoor.

  Het bericht aan je moeder is hartverwarmend, hopelijk leest zij het stukje ook? 🙂

 31. Esther

  Lieve Cynthia,

  Je geeft zo’n leuke antwoorden!
  En wat grappig dat je vader altijd zei: gooi je charmes in de strijd…
  Mijn vader zegt altijd (belt vaak voordat ik een tentamen moet gaan maken): En Esther, vergeet niet: Rug recht, tieten vooruit en knallen!

  Dat is iets wat ik graag mee wil geven aan de meiden die dit ook lezen,
  ik ben inmiddels 19, en heb zo mijn onzekere perioden gehad, maar natuurlijk blijf je over sommige dingen onzeker, en als je iets moet doen waar je een beetje bang voor bent, dan is je houding sterk op invloed van je gevoel. Als je er als een zoutzak bij gaat staan zul je jezelf ook slapper voelen, ga jij erbij staan met een rechte rug, en je neus in de lucht, en je denkt: IK KAN HET, dan gaat het stukken beter dames, geloof me….

  XXX

 32. Stefanie

  Wat goed geschreven en ook tevens heel herkenbaar! Ik ben net zo trots op mijn moeder als jij. Uiteraard ook op mijn broertje en papa.

 33. Ingeborg

  Wat heerlijk dat je zo uitgebreid antwoord geeft! Ook leuk dat je eens een tag doet, aangezien je die bijna nooit doet 🙂

 34. Yvonne

  Pff. ‘Hang’ is ‘hangen’ en 1 ‘je’ te veel in een zin. Ven net wakker…:-)

 35. Melissa

  Echt superleuke(mooie?) tag! Heb bewondering voor hoe je dat allemaal zo mooi kan neerschrijven. Ik snap wel niet zo goed dat je na een (deelse) opleiding journalistiek niet zonder dt-fouten kan schrijven, maar oke, iedereen maakt fouten 🙂

 36. Yvonne

  Heel leuk om dit te lezen. 🙂 Ik ben 38, dus niet de jongste meer, maar geestelijk ben ik nog ergens blijven hang bij mijn 27ste, en dat zal altijd zo blijven vrees ik. XD En wat een herkenning; dat je mannen/mensen je onderschatten. Zo heb ik jaren in fotozaken gewerkt. Ik maakte pasfoto’s, fotografeerde bruiloften en verkocht videocamera’s en fototoestellen. Maar zelfs door mijn eigen sekse werd er vaak aan mij gevraagd: heeft u verstand van fotocamera’s? (Lees: heeft u verstand?) Nee, ik stond daar allewn om te stofzuigen, nou goed?

 37. Saskia

  Erg leuk om te lezen. Mooi geschreven.

 38. Sophie

  Misschien was dit leuk geweest in videovorm. Het is nu wel erg veel lezen!

 39. Joyce

  Wat een bijzondere tag! Vooral de boodschap aan je moeder vind ik prachtig! <3 Alles aan deze tag maakt ons duidelijk dat je uit een heerlijk warm nest komt en echt ontzettend dankbaar bent voor alles wat op je pad gekomen is. Mooi om te lezen!

 40. MySimplySpecial

  Wat een leuke tag en mooi om jou antwoorden te lezen. Er zitten veel herkenbare dingen tussen.

 41. lousaa

  Geinige tag. Volwassenen lijken misschien grote kinderen, die niet alle antwoorden hebben, maar het verschil zit hem erin dat ze wel hun verantwoordelijkheid nemen. Wel grappig in dat licht dat je mensen die anders denken angstig noemt en hun opvattingen die ze delen projectie… Als je alleen advies krijgt van gelijkgestemden blijf je uiteindelijk hangen in het bekende en dat past eigenlijk niet bij je verhaal over open deuren.

 42. Tonny

  *slik* waterige oogjes toen ik las wat je tegen je moeder zei…

 43. Alexandra

  Wat een mooi en inspirerend stuk! En wat heb jij zo te horen een leuke jeugd gehad in een warm en liefdevol gezin! Heerlijk!

 44. Rieneke Steeghs

  Wat een mooi persoonlijk stuk Cynthia!

  Bij 2. zou ik willen zeggen: jij durft risico’s te nemen en dat doe je ook waardoor je denk ik heel ver zult komen, en je hebt al zo veel bereikt, petje af. Jij vaart je eigen koers, je bereikt dingen waar anderen alleen van blijven dromen (en dan heb ik het niet zozeer over roem, bekendheid en televisie optredens, maar meer in het algemeen over dat jij niet bang bent om in het onbekende te stappen en je dromen daardoor ook echt wáármaakt).

  Bij 3. ervaar ik mijn eigen jeugdsentiment: heerlijke vakanties, de spanning als de Tina en de Donald Duck op de mat vielen en op vrijdag en zaterdagavond met iets lekkers op de bank (doordeweeks werd er bij ond ook niet gesnoept). Mijn broer koos altijd een marsje en ik vaak een bakje chips of van die witte stinknootjes (die mijn moeder en ik heeeeeerlijk vonden! 🙂 )

  Ooooh! 4! Wat erg haha! In mijn skateperiode (ik skatete zelf niet maar mijn vrienden wel) droeg ik camouflagebroeken en doodshoofdprints, heel erg! Gelukkig brak daarna mijn hippie periode aan, met bloemen, Arabische schoentjes en wijde pijpen (die ik zelf aan mijn broeken naaide), dat was al een stuk vrolijker 🙂 Ik ben ook nog een tijdje ‘kak’ geweest. Nu heb ik al heel mijn eigen stijl: vrouwelijk stoer met vaak een bohemian en soms een sportief randje.

  Wat schrijf je lief over en aan je moeder bij 7! Ontroerend…

  Mooie openhartige blogpost Cynthia!

 45. Charlotte

  Wat een mooie tag en wat heb je prachtige antwoorden gegeven.
  Ik ben nu bijna 17 en dat is zeker nog niet volwassen. Maar wat je zegt, blij zijn met hoe je word geaccepteerd in het leven.
  Mooi om te lezen van je jeugd. Herkenbaar met vakanties, laat opblijven en echt genieten van de kleine dingen die nu zo normaal zijn.
  Ik vond de kleuterschool ook echt heel erg leuk^^
  Geniet van het leven zoals die is. Voor je het weet kan het voorbij zijn.

 46. Lieke

  Wauw Cynthia wat knap !

 47. Sofie

  Zaterdagavond was bij mij vroeger ook ‘snoepavond’. Ik weet nog dat ik dan altijd 1 klein pakje paprika chips mocht eten 😀

 48. Pej

  Erg leuk om te lezen!
  Ik had nóóóóit gedacht dat jij ooit een skater periode gehad zou hebben! 😉

  En dat stukje voor je mams is erg lief, dat vindt ze vast heel fijn om te horen.

 49. Mariët

  Wat leuk dat je ‘m hebt overgenomen. Wat jij zegt over als kind denken dat volwassenen alles op een rijtje hebben herken ik zo… Volgens mij blijft dat. Toen je in groep 5 zat waren de kinderen uit groep 8 heel groot en stoer en bijzonder, tot je zelf in groep 8 zit … Nee dan zijn het de mensen op de middelbare school. Zit je daar dan voel je je nog precies hetzelfde en denk je: dat komt wel als je in de eindexamenklas zit, DIE mensen zijn ECHT klaar voor het leven.

  Surprise surprise, dat is niet zo, haha. Zo blijf je volgens mij bezig.

  Mooi artikel meis!

  X

 50. Ashleey

  Wat een super leuke en heerlijk persoonlijke tag 😀

 51. Aranka’s Passies

  Wat een ontzettend gave tag! Echt heel leuk! Ben zo in korte tijd heel veel weer te weten gekomen over je, leuk!

 52. Sophie

  Dit is erg leuk om te lezen! Ik ga ‘m ook overnemen ^^

 53. Kimberley

  Heel bewonderenswaardig dat je gewoon je eigen plan trekt! En dat je een skaterperiode hebt gehad had ik echt niet bedacht, haha 🙂

 54. Caro

  Wat een ontzettende leuke tag, heel leuk om dat allemaal over jou te lezen! 🙂

 55. Eline

  Wat een superleuke tag, heb hem met plezier gelezen!

 56. Liza

  ik werd even sentimenteel bij het laatste stukje haha. Ik vind dat je de vragen geweldig hebt beantwoord en vooral dat stukje over man/vrouw-verschillen vond ik leuk om te lezen!

  • sara

   Ja ik ook! Moest aan mn eigen mamma denken precies zo

  • Matthea

   Ik had ook eventjes tranen in mijn ogen bij het laatste stukje.. Mooie en pure woorden Cynthia! Komt veel overeen met mijn eigen moeder. Staat altijd klaar voor anderen, maar vergeet haar zelf te vaak. Soms moeilijk om dit haar duidelijk te maken, waar komt die eigenwijsheid toch vandaan? 😉

 57. Bianca

  Haha dit doet me denken dat je een keer zei: 1 chipje per bladzijde 😆

  • Miss Lipgloss

   Hahaha, wat leuk dat je dat hebt onthouden. Dat is ook echt jeugdsentiment.

 58. Sofie

  Wat een toffe tag! Leuk om te lezen 🙂

 59. Evi

  super leuk

 60. Marloes

  Wat superleuk om te lezen. Originele tag ook!

 61. Mayra

  Leuk, had deze tag ook al op andere blogs gezien maar aangezien ik al 35 ben, ben ik niet echt een jonge vrouw meer! Wel leuk dat je zoiets persoonlijks deelt!

 62. Anneloes

  Wat een ontzettend mooie en inspirerende tag! Ik ga hem opslaan en dan ga ik hem over een poosje ook invullen op mijn blog denk ik. Ik moet er wel bij zeggen dat ik deze tag op een of andere manier best ‘heavy’ vind. Meestal gaat zoiets over “je favoriete drankje in de winter” of “de outfit waar je het meest trots op bent”, Dat maakt de tag wel erg speciaal en mooi!

 63. Petra

  Wat een fijn en liefdevol leven heb je
  Weet zeker dat je een heleboel mensen inspriratie geeft ,
  Peet

 64. Kirsty

  Leuke tag! Ik herken wel veel dingen eigenlijk, zoals dat ik soms ook wel eens terug zou willen naar de tijd dat ik nog geen echte verplichtingen had en ik gewoon de hele dag kon lezen of schrijven als ik daar zin in had. Ook merk ik vaak dat mensen denken dat ik nog maar jong ben en niet veel toe te voegen heb omdat ik er gewoon vrij jong uitzie en daarbij ook nog eens klein ben. Scheelt dat mijn vriend het juist weer leuk vind dat ik klein ben 🙂

 65. Suzanne

  Wat gaaf dat ook jij de Tag van Anne hebt ingevuld. Mooi om te lezen.

 66. Laura

  Wat een ontzettend leuke tag! Je hebt hem lekker uitgebreid geschreven, heel interessant om te lezen! Zelf ben ik 15, vrij jong dus misschien wel lastiger om in te vullen. Hij lijkt me wel heel leuk om op mijn eigen blog te doen! 😐

 67. Naomi

  *antwoorden, ik drukte perongeluk al op verzenden. Wie weet neem ik de tag ook wel over!

 68. Naomi

  Wat een leuke tag! En wat geef je mooie uitgebreide antwoord