Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
24 maart 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • bio
 • biologisch
 • ecocert
 • factor
Een MissLipgloss artikel

Lovea natuurlijke zonneproducten

Je hoort de vervelende verhalen over zonnebrandproducten vast wel eens, met hun nanotechnologie en chemische zonnefilters. Voor mijn volgende reis naar de zon (en nu de fijne zon in Nederland!) heb ik Lovea producten in huis gehaald, die 100% minerale zonnefilters bevatten.

Het probleem met gewone zonnebescherming is dat de zonnefilters een beetje omstreden zijn. Ik gebruikte ze zelf altijd gewoon, maar bijvoorbeeld oxybenzone is volgens een aantal onderzoeken aan het Instituut voor Farmacologie en Toxicologie van de Universiteit van Zurich niet goed voor je gezondheid. Dit komt omdat ze door de nanotechnologie in je huid dringen in plaats van er op blijven liggen. Ze kunnen daardoor je natuurlijke hormoonsysteem beïnvloeden en je kan er allergische reacties door krijgen. Nanotechnologie is trouwens een manier van producten bewerken met héél kleine bestanddeeltjes. Dat werkt fijn omdat ze makkelijk te mengen zijn en geen witte waas op je huid achterlaten, én heel goed beschermen tegen de zon. Maar er zitten dus ook nadelen aan. Maar goed, ik heb er zelf geen onderzoeken naar gedaan (dat laat ik over aan mensen die er in zijn opgeleid en daar heel goed in zijn), en er zijn weer andere onderzoeken (bijvoorbeeld van het Amerikaanse Environmental Working Group) gedaan, dat het niet zo gevaarlijk zou zijn. Dus, wat moet je nu geloven…?

Nu weet je in ieder geval wat nanodeeltjes zijn en waarom veel mensen ze graag willen vermijden. Het is niet bedoeld als bangmakerij, maak vooral je eigen keuzes!

Lovea is dus een merk met een 100% natuurlijk zonnefilter. Ook bevat het verzorgende natuurlijke ingrediënten en de formules zijn helemaal vrij van parabenen, phenoxyethanol, genetische gemodificeerde organismen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en synthetische parfums. De bescherming trekt niet in je huid, maar blijft er op liggen, zonder een witte waas achter te laten. Het fijne aan de natuurlijke filters in de Lovea producten is dat de beschermingsfactor niet terugloopt gedurende de dag, wat bij synthetische filters wel het geval is. Ook kan je een jaar na aankoop je normale zonnebrand weggooien, omdat de synthetische filters dan niet meer werken. De natuurlijke bescherming in Lovea blijft ruim drie jaar goed, zodat je hem zeker helemaal kan opmaken en geen product hoeft weg te gooien.

De producten hebben een ECOCERT certificering, dat houdt in dat de natuurlijke ingrediënten biologisch zijn. Ook is elk product minimaal 95% natuurlijk bij dit keurmerk, maar Lovea is gewoon helemaal 100% natuurlijk, superfijn. Goed, het is tijd om naar de losse producten te kijken!

Dit is zonnebescherming met factor 30 en kost 16,95 voor een sprayfles van 150ml. Het is niet heel goedkoop (er zijn goedkopere soorten zonnebrand bij de drogist te koop), maar het is wel helemaal natuurlijk. De verpakking is lekker handig en hygienisch: je sprayt de melk op je huid en dan smeer je het uit. Geschikt voor je lichaam en je gezicht. Er zit Tahitiaanse Monoi-olie in, en ook arganolie, kokosolie en vitamine E. Supergoed voor je huid! De zonnefilters zijn op basis van titaniumdioxide en beschermen optimaal tegen UVA en UVB-straling. Ook is ‘ie waterbestendig. Het ruikt wel een beetje muf.

Ik vind het vooral heel fijn dat deze zonnebrand zo lekker dun is, hij verdeelt snel en makkelijk. In het begin is het lichtjes vettig maar dat is heel gauw weg. Het laat geen witte waas achter, dus als je al een beetje bruin bent, blijf je dat fijn zien.

Waarschuwingen en uitleg op de verpakking.

En de ingrediënten, die 100% natuurlijk zijn. Sommige woorden zijn zo moeilijk dat je denkt dat het wel ‘nep’ móet zijn, maar toch niet. Zo is het hoofdbestanddeel, dicaprylyl carbonate, een vet van planten. Het is een bestanddeel wat je huid verzorgd, beschermt en soepel houdt. Ook zorgt het er voor dat het product makkelijk uit te smeren is. En caprylic triglyceride en coco-caprylate zijn gemaakt van kokosolie. Je zou snel denken dat aluminium hydroxide niet natuurlijk is, maar het is gewoon een mineraal dat in de natuur gevonden wordt (gibbsiet). Voor de zekerheid nog maar even gecheckt of de ingrediënten wel écht natuurlijk zijn, en dat zijn ze! Gelukkig maar.

Zo ziet het er uit als je de zonnebescherming op je huid sprayt…

En uitgesmeerd zie je er niks meer van. Of nou, eigenlijk wel. Ik zie een zachte, verzorgde huid. En dat is wel echt heel erg fijn, dat dit je huid meteen beschermt, verzorgd en soepel houdt. Ook echt prima voor je gezicht, het is niet vettig en er zitten ook geen minerale oliën in, wat hem geschikt maakt je voor je hele lichaam.

Er is ook een kinderversie met factor 50! Als de zon heel hard schijnt zou ik deze het liefst zelf gebruiken, hoe hogere bescherming, hoe beter! De verpakking ziet er schattig uit met Winnie de Pooh erop en deze versie bevat geen nanodeeltjes. Ook is deze zonnebescherming waterbenstedig, er zit geen parfum in en ook geen parabenen. Deze versie kost 18,99 voor 150ml, vanwege de hoge beschermingsfactor.

De kinderversie bevat duidelijk minder bestanddelen dan de gewone zonnebescherming van Lovea! Ik merk dat ‘ie wat minder verzorgend is omdat de fijne oliën er niet in zitten, maar de bescherming is dan wel weer hoger.

Er is ook een droge olie zonder zonnebescherming, fijn als verzorging! Je kan hem in de zon gebruiken maar dat raad ik wel af, er zit geen SPF in en met olie verbrand je heel snel. Het is een ‘droge’ olie die je huid ook een mooie glans geeft.

Waarschuwingen op de verpakking.

Lekker veel verzorgende ingrediënten, zoals kokosolie, zonnebloemolie en gardenia olie. Ik ben zelf niet echt heel erg dol op olie, gewoon door het gevoel, maar als je dat wel bent, is dit wel wat voor jou. Wel uitkijken in de zon! Kost 9,99 voor 125ml. Zit ook in een handige sprayverpakking!

En als laatste, maar ook heel belangrijk: aftersun! Deze is niet 100% natuurlijk, maar 98,9%. Aftersun is belangrijk om je huid te verzorgen nadat het is blootgesteld aan de zon. Onderschat niet wat een aanslag het op je huid is om bruin (of rood…) te worden, dus besteed er ook (juist!) achteraf veel aandacht aan. Dat kan met een gewone bodymilk, maar in aftersun zitten vaak verkoelende bestanddelen en ingrediënten die je bruine kleur langer ‘houdbaar’ maken.

Ingrediënten! Ik vind deze eerlijk gezegd niet zo heel bijzonder, al voelt het wel lekker koel aan op mijn huid. Maar juist na het zonnebaden lijkt het me niet heel lekker voor je huid om er pepermunt op te smeren (het tweede ingrediënt is pepermuntbladwater), omdat dat juist een beetje prikkelend en irriterend kan werken.

Edit 24-3 19:19u: Als aanvulling even Jetske Ultee ingeschakeld, zij is huidtherapeut en weet alle ins en outs van de huid en de verzorging die daarbij past. Er kwam al een comment over dat er wel nanotechnologie wordt gebruikt bij deze zonnebrandproducten, en dat beaamt Jetske: ‘Oxybenzone is een chemisch zonfilter. Oxybenzone wordt zeer makkelijk opgenomen door je huid (en komt dus in het lichaam), maar er is bij de productie geen gebruik gemaakt van nanotechnologie. Bij de natuurlijke zonnebrandcrème die je beschrijft is er overigens weer wel gebruik gemaakt van nanotechnologie. Als titaniumdioxide (of zinkoxide) niet in nanovorm gebruikt wordt, ben je na het smeren echt wit. Zeker bij een factor 30 of hoger.’

Ik heb de producten al lekker uitgeprobeerd in de Nederlandse zon (wat is het heerlijk!) en ik vind het gewoon prima werken! Het voelt lekker aan op je huid, beschermt goed (ik verbrand niet!) en ze zijn makkelijk in gebruik. Deze gaan zeker in m’n koffer mee op vakantie in mei!

Pluspunten

 • Verkrijgbaarheid (gewoon te koop bij Etos en De Tuinen)
 • 100% natuurlijke zonnebescherming
 • Met lage (SPF15) maar ook zeer hoge factor tot SPF50
 • Geen parabenen, phenoxyethanol, genetische gemodificeerde organismen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en synthetische parfums
 • Laat geen witte waas achter
 • Bevat fijne verzorgende ingrediënten en oliën
 • Niet plakkerig
 • Praktische verpakkingen met spuitkopje
 • Tot drie jaar houdbaar
 • Zonnefactor blijft de hele dag hetzelfde en neemt niet af

Minpunten

 • De zonnebescherming ruikt een tikje muf

Iets voor jou als… je graag natuurlijke producten, en ook zonnebescherming gebruikt, en daar graag rond de 15 euro per fles voor betaalt

Skippen als… natuurlijke zonnebescherming je niet interesseert of als je er geen 15 euro voor over hebt

Zou ik dit opnieuw kopen? Ja!

Lovea is te koop bij onder andere Etos en de Tuinen. Ideaal voor mensen die graag natuurlijke zonnebescherming willen gebruiken!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.