Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
1 december 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Lippenbalsemverslaving zit in je hoofd (+ hoe kom je er van af)

‘Ik ben verslááfd aan lippenbalsem!’ Ik hoor het mensen heel vaak zeggen, en ik ben het zelf ook. Nu kon je vaak lezen dat er ‘dingen’ in bijvoorbeeld Labello zitten die er voor zorgen dat je lichamelijk verslaafd raakt aan het product. En nu heeft onderzoek uitgewezen dat dat niet zo is!

Het is een soort hardnekkige mythe die altijd weer gevoed wordt door artikelen op internet en natuurlijk mond-tot-mond. Je zou verslaafd raken aan lippenbalsem doordat de fabrikant er ingrediënten instopt die er voor zorgen dat je lippen nóg droger worden na gebruik, waardoor je meer gaat smeren, en waardoor die fabrikant dus meer lippenbalsem verkoopt. Nu is het wel zo dat er in veel soorten lippenbalsems minerale olie zit, wat praktisch niks ‘doet’ voor je lippen (behalve het afsluiten en daardoor vocht vasthouden, maar het voedt het niet). 

Pieter-Jan Coenraads, hoogleraar aan het UMCG in Groningen besloot eens uitgebreid onderzoek te doen naar dit gerucht. En nu blijkt dus dat er geen ingrediënten in lippenbalsems zitten die je lippen meer uitdrogen en je dus lichamelijk verslaafd maken. De verslaving die we hebben zit gewoon in ons hoofd! We vinden het fijn om lippenbalsem te dragen en lekker zachte lippen te hebben. That’s it.

En, legt hij ook uit, likken we vaker aan onze lippen als we balsem op hebben, doordat het soms een lekker smaakje heeft. Dát droogt je lippen wel weer uit, waardoor je vaker gaat smeren. Dus op die manier werkt het wel, maar het komt niet door het product.

Maar hoe zorg je nu dat je niet de héle dag loopt te smeren? Ik ken mensen die bijna in paniek raken als ze hun lippenbalsem (vaak Labello of Blistex) niet bij ze hebben. Dat lijkt me wel een beetje lastig. 

  • Gebruik een écht goede lippenbalsem met meer dan alleen minerale olie. Vaseline bijvoorbeeld doet niet echt iets voor je lippen. Ga voor een balsem met allerlei voedende oliën die je lippen daadwerkelijk voeden. Ik gebruik graag de Lip Balm van Sisley, en de EOS lippenbalsems die je op de foto ziet (die bolletjes). Ook vind ik de Dermalogica lippenbalsem heel erg fijn, die zit ook in een stick. Als je een goede balsem gebruikt, zijn je lippen een paar uur lang goed gevoed, en hoef je niet elk uur te smeren.
  • Geef je lippen ’s nachts een kuurtje, een keer of twee in de week. Doe een lippenbalsem op (en dan dus eentje vol lekkere voedende oliën en boters) en doe daaroverheen een laagje Eight Hour Cream of Vaseline. Op die manier sluit je het af, maar zorg je wel dat al die lekkere ingrediënten door je lippen worden opgenomen. Je wordt wakker met super zachte lippen die de hele dag ook lekker zacht blijven.
  • Vermijd producten die je lippen uitdrogen, zoals supermatte lipstick (al zijn er wel heel fijne romige lipsticks). Zorg ook dat er geen foundation op je lippen komt tijdens het opmaken, dit droogt uit.
  • Voorkom. Doe dus lippenbalsem op voor je de kou in gaat. Dan kom je niet met gebarsten lippen aan op de plek van bestemming. 
  • Scrub! Op die manier gaan dode, droge velletjes weg en heb je minder snel van die droge, harde lippen.
  • Lik niet te vaak aan je lippen. Daar drogen ze ook van uit.
  • Wil je écht van je verslaving af? ‘Vergeet‘ je lippenbalsem dan gewoon soms. Dan moet je wel zonder (en niet onderweg een nieuwe kopen)!

Je kan het complete artikel (mijn bron) hier op de site van de Volkskrant lezen. Ik moet wel zeggen dat ik last van droge lippen heb als ik geen lippenbalsem gebruik, maar dat wordt niet erger als ik het wél gebruik. M’n lippen zijn dan gewoon eventjes (een paar uur, of een dag) lekker zacht, maar worden daarna weer ‘gewoon’ droog als dat ze waren. Niet erger. En als ik (goede) lippenbalsem langere tijd constant gebruik, merk ik dat mijn lippen gewoon altijd lekker zacht en verzorgd zijn.

Dacht jij dat je verslaafd kon worden aan lippenbalsem door het product zelf? Of wist je wel wat het ‘in je hoofd’ zit?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.