4 december 2011 door Cynthia Schultz 211 reacties
 • lippenbalsem
 • minerale olie
 • verslaving
Een MissLipgloss artikel

Lippenbalsem met minerale olie wél verslavend!

Er kwamen veel reacties op mijn blogpost over dat lippenbalsem niet verslavend zou zijn. En ook wat reacties met aanvullende onderzoeken waarin anders wordt beweerd. Want wat blijkt, Pieter-Jan Coenraads beweert wel iets, maar heeft er géén onderzoek naar gedaan. En andere onderzoeken wijzen uit dat minerale olie op je lippen wél verslavend is!

 

Mijn fout dus, want ik heb het verkeerd overgenomen en geen research gedaan (les nummer 1 tijdens mijn lessen journalistiek, typisch gevalletje van een dikke fail van mijn kant), maar gelukkig kreeg ik heel  kritische reacties van mijn oplettende bezoekers, met linkjes naar onderzoeken waarin heel andere dingen worden beweerd. Bedankt, dames! Daar kan ik echt wat mee, want ik heb eigenlijk iets verkeerd gezegd, wat ik nu ga rechtzetten. Ik zal dat artikel trouwens ook updaten en linken naar deze blogpost.

 

Want: lippenbalsem met minerale olie is wél lichamelijk verslavend. Lippenbalsem zonder minerale olie is alleen geestelijk verslavend. Je hoort mij wel vaker over minerale olie en hoe slecht het kan zijn voor je huid, en nu merk je maar weer dat het voor je lippen niks goeds doet. Dr. Feingold van de Universiteit van California, één van de beste lipidenonderzoekers van de 21e eeuw, legt dit uit in dit artikel dat werd gepubliceerd in The Journal of Lipid Research. Dit is een enorm artikel met heel veel ingewikkelde termen en uitleg, maar wat het samengevat zegt (met een beetje hulp van deze blog):

Minerale olie sluit de huid af. Het legt een laagje op je huid waardoor het vocht niet weg kan, maar waardoor ook calcium niet weg kan. Dit is noodzakelijk, omdat verdampend calcium aan de huid ‘signaleert’ dat er nieuwe fosfolipiden en ceramides (dit zijn een soort vetten) aangevoerd moeten worden. Deze ‘vetten’ zijn van belang voor een gezonde en soepele huid (en dus lippen).

Maar: minerale olie sluit de huid af. Dus, je doet een laagje Labello (of Vaseline, of Eight Hour Cream…) op je lippen. Dan kan het vocht niet meer weg, maar ook het calcium niet, waardoor bovenstaand mechanisme niet meer werkt. Wat gebeurt er? Er ontstaat een tekort aan ceramides en er vallen letterlijk gaten, kloven en putten in de huidbarrière van jouw lippen.

Dit voelt aan als droge, chapped lippen, en dan ga je dus weer smeren. Weer een laag minerale olie op je lippen. Dat voelt fijn, want die gaten worden even opgevuld. Maar, wanneer de balsem er af is gegeten, zijn je lippen weer droog (nog droger!) en vol ‘gaten’.

En dus ga je weer smeren. En weer. En weer. En dat is dus de lippenbalsemverslaving. Maar let wel: dit is alleen bij lippenbalsem met minerale olie.

Als je dit dus wil vermijden, ga je voor een lippenbalsem zonder minerale olie. Ik vind lippenbalsem met minerale olie soms toch wel fijn (tja!), zo gebruik ik zelf Rosebud Salve en Eight Hour Cream. Ik vind het vooral ’s nachts fijn. Zelf heb ik nooit echt deze verslaving ervaren, misschien omdat ik gewoon niet zo vaak smeer met dit soort balsems. In Labello zit trouwens ook minerale olie, en Vaseline op je lippen is geen goed idee, want dat is 100% minerale olie. Ik zal, als het me lukt, een lijst maken met lippenbalsems met en zonder minerale olie (maar pin me er niet op vast, ik heb geen idee of dit een beetje haalbaar is).

Zo, dan is dat rechtgezet! Je kan wel verslaafd raken aan lippenbalsem, maar alleen als er minerale olie inzit. Je kan hier trouwens wat meer lezen over minerale olie.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

211 reacties
 1. Cynthia Schulze

  Mijn neef werkt en woont in Guangzhou en leidt een fabriek waar lippenbalsems worden gemaakt.

  Voor het nederlandse winkels onder andere kruidvat, labello en dergelijke.

  Ik ben er niet trots op dat er minerale olie in zit, maar is goedkoop en kan voor alles worden gebruikt. Bah.

 2. Anneloes

  Beetje late reactie maar kwam hier via je artikel voer cherry labelo op.
  Wat interessant. Er vallen nu wat puzzelstukjes in elkaar.

 3. Mieke Degol

  Ik gebruik de 8 hour creme al jaren maar van verslaving is geen sprake 🙂
  Sinds ik deze ’s avonds op mijn lippen smeer heb ik geen gebarsten lippen meer gehad. Vroeger kreeg ik ’s nachts altijd zo droge lippen en vaak kloofjes erin, nu dus niet meer. Zalig!
  Maar ik kan evengoed een paar nachtjes overslaan omdat ik gewoon in slaap val voordat ik gesmeerd heb 😉 Dus geen probleem denk ik 🙂

 4. tina

  amen to this! heb gelijk doorgestuurd naar vriendin. Ze is me heel dankbaar. Ze dacht echt dat het aan haar lippen lag haha. Dus heel goed artikel cynthia!

 5. Desiree

  Wat zijn goede lipbalsems zonder minerale olie erin?

 6. Michelle Kaiser

  Het klopt, als ik eenmaal begin te smeren wil ik blijven smeren (Labello, Vaseline)

 7. Marieke

  Al jaren heb ik last van extreem droge en kapotte lippen, de vellen hingen er letterlijk vanaf en ik bleef maar smeren en smeren met labello, vaseline, purol etc. Na het lezen van je artikel ben ik gelijk op zoek gegaan naar lippenbalsem zonder minerale olie en al na 2 dagen waren mijn lippen zo goed als genezen!!!! Joehoee!!! Dank je wel voor dit artikel!!!

 8. Likjeslis

  Ik vind het echt super dat je het zo recht zet en dat bewijs maar weer eens dat je er alles aan doet om ons goed te informeren.
  Verder moet je de lijst denk ik bij elkaar gaan sparen. Gewoon eerst door je stash heen gaan en ze groeperen en langzaam aan iedere keer als je iets test het erbij zetten. We hoeven geen hele lange lijst in 1 keer, maar misschien iedere keer een update van de lijst 🙂 Want ik snap dat het enorm veel en onbegonnen werk is om in 1 keer een complete lijst te maken 😀

  Ga in ieder geval zo door!

 9. Daantje

  Ik gebruik zelf wel eens Labello, en ik merk dat mijn lippen inderdaad uitdrogen van zo’n ‘gewone’ stick, maar van SOS balm niet..
  Wel goed hoe je je foutje toe geeft, Cynthia, dat maakt je sympathiek 😉

 10. Roxanne

  Ik ben benieuwd naar de lijst met lippenbalsems met en zodner minerale olie…. Lijkt me een mooie aanvulling op dit artikel

 11. Gabrielle

  Kun je ook aan deze verslaving doodgaan? Zoals een overdosis ofzo? Please, beantwoord mijn vraag, ben heel bang dat dat mij misschien gebeurt!! 🙁

  • DramaQueen

   You’re kidding right? Dood aan een overdosis lipbalm?

 12. Lieke

  Kruidvat eigen merk heeft een lijn van ‘pure nature’, in die lippenbalsem (stickvorm) zit geen lanoline en parrifinum!

  • Juliëtte

   Die lijn is van labello en niet van de kruidvat. En die heeft 4 versies en daar zit idd geen minerale olie in.

  • Maartje

   Kruidvat eigenmerk heeft ook een Pure & Nature lijn.
   en in de lipbalm zit inderdaad geen minerale olie
   en dat voor maar 1,45 Hoezee vo0r Kruidvat!!

 13. Sarah

  Ik heb dat andere artikel expres niet gelezen, ik wist dat ik dan boos zou worden. ik wéet namelijk dat het verslavend is. ik heb het zelf ook. ;p

 14. evelien

  ik gebruik meestal vaseline , de lippebalsem van TBS en kokosolie, maar ik denkt dat ik die beter niet meer kan gebruiken. Een lijst zal fijn zijn. Maar hoe zit het met lippenstiften en lipgloss?

 15. Marjolein

  Ik zou iedereen de lip butter van Yes To Carrots aanraden! Natuurlijke ingrediënten, niet op dieren getest en maakt je lippen ongelofelijk zacht!

 16. Manon

  Heel professioneel opgelost, Cynthia! Ook een interessant onderwerp, trouwens.

 17. Sandra

  Ik ga iedere avond voor het slapen met een washandje over mijn lippen en smeer er dan vaseline op, dan zijn ze de hele dag zacht! Ik heb gelukkig geen erge verslaving hihi

 18. gimitimi

  Top! ben ook ‘verslaafd’ aan labello.. Niet goed dus… Ik hoop je lijstje met ‘niet verslaafde’ lippenbaslem snel te zien!!
  :*

 19. Anne vdh

  Wat goed dat je je post herziet!:)

  Bij het vorige bericht melde ik dat ik niet merkte dat ik verslaaf was dus ook dacht dat het niet kon. Maar blijkbaar had ik het ook fout! Nouja, alleen het gedeelte dan dat ik dacht dat het niet kon.
  Ik heb nog steeds nergens last van, geen droge gebarsten lippen of iets dergelijks 🙂 Ik gebruik mijn lippenbalsem (met minerale olie) dan ook niet dagelijks, dus blijf hem lekker zo gebruiken:D

 20. Ellen

  Erg interessant, want ik kan ook niet zonder mijn lippenbalsem!
  Heeel graag dan ook zo’n lijstje met lippenbalsems zonder minerale olie (misschien ook in de buget range)??

  groetjes!

 21. sandra

  Ik was net bij mijn huisarts, en daar lag een boekje in de wachtkamer. Ik weet niet meer precies de titel, maar het was iets in de richting van: oma’s tips. En daar stond bij droge lippen: ongezouten roomboter. Ik heb het toevallig in huis, dus ga het vannacht eens op mijn lippen smeren, eens kijken hoe het dan morgenochtend is. Normaal gebruik ik ’s nachts 8 hour cream.

 22. Saartje

  Tip: de lippenbalsems van Burt Bees en Yes to..

 23. Karin

  Ik hecht altijd veel waarde aan wat jij zegt over ingrediënten, dus ben blij dat je het zo rechtzet. Netjes opgelost! Een lijstje met lipproducten waar minerale olie in zit zou super zijn!! Ik gebruik zelf altijd Purol, Eight Hour Cream en lipsmackers.

 24. Lisa

  Beste Cynthia, ik volg je blog nog niet zo lang. In eerste instantie moest ik erg aan je schrijf/spreekstijl wennen. Nu volg ik je dagelijks en vind ik je blog leuk, goed verzorgd en informatief. Zo ook deze blog. Dit heb je netjes opgelost en op deze manier behoudt je je geloofwaardigheid als journaliste; echt goed gedaan.

 25. Patricia

  Ook n minder fijne bijkomstigheid; van lippenbalsem met verstoppende ingrediënten heb je meer kans op die vervelende meeeters op t randje van je lippen.. De lippenbalsem van chi, first aid lipbalm is ook vrij van minerale olie ed.

 26. Marloes

  Bedankt voor dit leerzame artikel!

 27. Pauline

  Heel goed om te zien dat je wat met het feedback van je lezers gedaan hebt en kritisch bent geweest!

  Leuk artikel 🙂

 28. Lies

  Kan je ook de lipbutters van de Body Shop in je lijst opnemen? 🙂

  • Veronique

   Ik heb de cocoa butter lip care stick en zie geen minerale olie in de ingredentenlijst staan, dus eigenlijk wel ja ^^

  • Valery

   Hoe kun je dat in de ingrediënten lijst vinden, als ik vragen mag?

 29. vero

  Leuk dat je het zo professioneel oplost! En het is misschien veel werk, maar ik zou ook echt enorm blij zijn met een lijst van lippenbalsems zonder minerale oliën. Ik heb extreem droge lippen en ben altijd op zoek naar nieuwe, goede lippenbalsems.

  • CarlijnS

   Helemaal mee eens 🙂 Dit is echt een goed artikel, good job!

 30. Jamilla

  Wat grappig, dat is eigenlijk bijna precies wat ik zei bij het andere artikel, maar ik wist het niet zeker, ik had dat een keer gelezen. Fijn dat je gewoon toegeeft dat je het niet helemaal goed had! 😀

 31. Wendy

  ik hou van dit onderwerp! Ik heb zelf ook al een aantal artikelen geschreve over lippebalsem en minerale oliën etc. maar ook een DIY over hoe je zelf een goede lippenbalsem maakt! Cyntia mischien kunnen we in overleg samen een artikeltje maken? hoor graag van je. Groetjes

 32. T

  Dacht al, lippenbalsem MOET wel verslavend zijn, want ik was tijdens mijn werk even mijn lippenbaslem vergeten. Heb vier uur zonder gezeten. Wat een schrale lippen, afschuwelijk! Was een hel. Ik ben wel degelijk verslaafd. Langer dan een uur kan ik niet zonder, dan wordt de boel echt wit, droog en schraal.

 33. Rebecca

  Ik gebruik zowat elke avond labello en mijn zijn juist super zacht enzo! Ik smeer alleen om ze zo ook te houden..

 34. Joanne

  De lippen balsems van yes to carrots zijn zonder minerale olie 🙂

 35. anne

  Ik gebruik altijd een soort van vaseline (merkloos met heerlijke chemische vanille geur) als ik op de fiets zit, beschermt een beetje tegen de koude wind, daarna gebruik ik op school lush lip balsem, ik denk dat daar geen minerale olie in zit… en anders is het bij mij niet zo dat ik echt niet zonder kan. :9

 36. Brechtje

  Goed dat je er nog een artikel aan wijd, erg professioneel! Ik ken eigenlijk geen een lippenbalsem zonder mineralen olie volgens mij, zo’n lijst zou dan wel fijn zijn! 🙂

 37. Judith

  Wat stoer van je dat je het op deze manier recht zet!
  Al vind ik wel dat het nogsteeds geen echte verslaving is. Een verslaving vind ik een geestelijk probleem, iets waar je niet zonder kan (geestelijk). Ik weet ook dat je lichamelijk verslaafd kan raken net als bijv. bij drugs. Je lichaam kan dan niet zonder. maar ik vind drugs of lippenbalsem wel een megagroot verschil.

 38. Nanja

  Top item Cynthia! Volgens mij zit er in TBS 100% natural lip roll on geen minerale olie.

  • Wendy

   ook merken als The body shop en andere natuurlijke merken die cleamen 100% natuurlijk te zijn zijn dat toch vaak niet.Vaak zitten er synthetische dingen in dus blijf opassen

 39. Lilies

  Cynthia, in de link naar minerale olie noem je een paar andere namen voor minerale olieën. Maar aceton, propanol en isopropanol zijn volgens mij helemaal geen oliën (dus ook geen minerale). Ik baseer dit op de molecuulformules, het zijn alledrie zeer kleine moleculen: propanol en isopropanol zijn allebei alcoholen en aceton is een keton. Deze hebben hele andere eigenschappen dan oliën. Het zijn oplosmiddelen en ze vervluchtigen (verdampen) snel. Oliën en vetten zijn juist hele grote moleculen met lange koolstofketens en vervluchtigen niet. Hopelijk kan je hier iets mee! 😉

 40. Meridan

  Goed om te weten! Zo’n lijst met lippenbalsems die wel of geen minerale olie bevatten zou echt handig zijn.

 41. Sophie

  Hmm, zo jammer dat lippenbalsems zonder minerale olien die ook nog werken niet echt te koop zijn in Nederland.. de EOS lipbalms zijn volgens mij wel heel erg goed! Misschien een idee om te verkopen in je shop? Ik heb wel lippenbalsems zoals Burts Bees Wax, Yes To Carrots en andere van de Tuinen die volgens mij zonder minerale olien zijn, maar die werken voor geen meter en plakken heel erg. Ik moet wel Vaseline smeren, dat is het enige wat niet zo stroef is als je het opdoet.. Labello etc werkt helaas gewoon niet, dit gebruik ik echt alleen als ik niks anders heb. hopelijk gaan ze EOS in Nederland verkopen in WINKELS of jouw webshop! (:

 42. Marije

  Aanrader, Kruidvat Pure&Nature lipbalm is helemaal plantaardig en heerlijk vet (:

 43. Renate

  Ik vond het al zo raar, want bij mezelf merk ik echt dat als ik lippenbalsem gebruik dat mn lippen dan droger worden, maar nu snap ik het. Ik gebruik dat daarom ook nooit, als mijn lippen droog zijn dan doe ik gewoon wat dagcreme erover.

 44. Sylvia

  “Topical application of physiologic lipids can improve permeability barrier homeostasis
  and have been useful in the treatment of cutaneous disorders”. De laatste zin van de ‘samenvatting’ van dat artikel van Dr. Reingold suggereert dat het prima kan werken tegen plaatselijke droogheid van de huid/lippen. Daarnaast staat er niks over je lippen in dat artikel, en aangezien die anders zijn dan je gewone huid vind ik de conclusie dat minerale olie dus niet goed is voor je lippen of zelfs huid niet heel erg sterk. Diegene die de blog heeft geschreven heeft dus zelf haar conclusies getrokken zonder dat het specifiek in het onderzoek staat.

  • Elie

   Klopt, de tekst is naar belang geïnterpreteerd. Check ook de cosmetic cop Paula Begoun ingredient list. Ze geeft bij bijv. mineral oil ook verwijzingen naar onderzoeken. Goede lijst, aanrader!
   De tekst op de blog over natuurlijke huidverzorging is vanuit dat oogpunt en dus ook door die bril geschreven.

 45. Sharina (Tasteofbeauty)

  Dit is zowat het eerste wat ze je leren in een opleiding voor schoonheidsspecialiste. Minerale olie, dat klink allemaal mooi en leuk maar het is zo slecht. Je kan dan nog beter een fles frituurvet als reinigingsmelk gebruiken, valt zo een beetje te vergelijken met elkaar.

 46. Nicolien

  Minerale Olie is feitelijk kaarsvet! Ik heb dit namelijk geleerd op de opleiding doe ik doe, het zit namelijk echt in zowat alles… en als er geen minerale olie in zit, zit er wel iets anders vergelijkbaars in zoals wolvenvet(zal het niet letterlijk zijn) maar dat is nog erger dan minerale olie, alleen weet ik even niet meer hoe ze dat noemen op het lijstje voor producten.

  Het zit ook zoveel in bodylotion, en gezichtsproducten.. Als je gezicht trekkerig voelt zit daar dus ook minerale olie in.

  Goed van je dat je je artikel overnieuw hebt geschreven! 😀

  • Elly

   Ik denk dat je wolvet oftewel lanoline bedoelt!

  • nicolien

   Hahaa ja sorry! Bedoel idd wolvet 😉
   kwam er niet meer op hoe het precies hete..

 47. Dafne

  Mhh ik heb best veel verschillende lippenbalms even kijken in welke minerale olies in zitten.. Heel erg fijn dat je dit artikel alsnog post! 🙂

 48. patricia rutte

  goed om te weten zeg..ik maar blijven smeren..niet gek dat ze juist droger worden dus hahaha even een goede halen dus ;-)heb nu rosebud..

 49. Kim

  Ik zou wel graag zo een lijst willen zien! Mijn lippen zijn de laatste tijd hartstikke droog (danku Labello) maar ik kan moeilijk stoppen. Ook als ik last heb van koortslip kan ik niet smeren, want dat is hartstikke besmettelijk natuurlijk, maar dan worden mijn lippen superdroog omdat ik er niks aan doe! Vooral in de winter is dit echt verschrikkelijk.

 50. Melissa

  Ik heb meteen maar even mijn geliefde Yves Rocher lippenbalsem tevoorschijn getoverd en ik heb gelezen dat daar het volgende in zit:

  paraffinum liquidum, ozokerite, hydrogenated palm kernel oil, myristl lacate, cetyl palmitate, butyrosperui parkii, cera alba, simmodsia chinesis, ethyl linoleate, diisotrearyl malate, parfum, tocopheryl acetate, propylparaben.

  … Oké wat een hel om dat over te typen. xD Maar er zit dus “hydrogenated palm kernel oil” in, is dat minerale olie? En ook parabenen zo te zien, jammerrrrrrrrr. Ik gebruik het overigens alleen ’s nachts, en scrub mijn lippen zo nu en dan, heb nooit meer droge lippen. 🙂

  • Sylvia

   Paraffinum liquidum, het eerste ingrediënt is al minerale olie.

 51. Céline

  zit er minerale olie in die ronde lipbalsems van EOS?
  die van het 2e plaatje?

  • Céline

   okee gelukkig, want die heb ik net besteld 🙂

 52. Caroline

  Ik gebruik lippenbalsems van the Body shop en Burt’s Bees. Ben er dol op.
  Ik doe vaak ’s ochtends en ’s avonds een laagje lippenbalsem op en soms tussendoor nog een beetje. Labello en soortgelijke producten met minerale olie vind ik troep!
  Ik probeer het zoveel mogelijk te mijden, moet er niks van hebben.

 53. katrien

  goed dat je het rechtzet!
  ik zou toch wel graag een lijstje zien met balsems zonder minerale olie (of zo weinig mogelijk)
  dat zou super zijn aangezien ik graag balsems zonder die minerale olie zou willen gebruiken nu maar ik denk dat dat zowat overal in zit?

 54. eva

  Als ik me niet vergis, zit in de Weleda lippenbalsem ook geen minerale olien.
  Hij is iig echt super fijn 🙂

  • Miss Lipgloss

   Thanks, handig voor het lijstje 🙂

 55. Chantal

  Ik zat een tijdje terug ook aan tafel met een aantal oudere mensen (lees; 45+), ik haalde zo’n vaseline tinnetje tevoorschijn en smeerde het op mn lippen. Kreeg ik meteen van een aantal mensen commentaar: ”wat smeer JIJ nou op je lippen???” Dus ik; ”uhh vaseline?” dus die mensen; ”er staat petroleum op! dat moet je écht niet op je lippen smeren want daar worden ze alleen maar droger van! dat gebruikten ze vroeger voor (…)” (ik weet niet meer wat ze nu precies zeiden, maar het klonk in ieder geval niet goed en heb het dus ook meteen afgezworen!)

  • Judith

   Bij handenarbeid gebruikten wij vaseline/ bij solderen haha!!

 56. Esther

  Ik vind het alsnog onzin, want ik gebruik Labello altijd ’s avonds voor ik ga slapen en als ik dan wakker word heb ik zachte, gladde lippen voor de rest van de dag. En gedurende de rest van de dag smeer ik ook geen lippenbalsem meer.

 57. Kayleigh

  Oh .. ik doe elke nacht een laag vaseline op me lippen zodat me lippen niet uitdrogen. Maar overdag heb ik hier vervolgens geen last van … snel andere oplossing zoeken dus..

 58. Tessa

  Heel professioneel dat je je fout toegeeft en het niet in een doofpotje stopt. Dat toont karakter vind ik! 😆

 59. Elwing

  De lippenbalsems van silknaturals.com zijn ook vrij van minerale oliën, er zitten namelijk alleen maar natuurlijke oliën in, zoals jojobaolie, avocado-olie, olijfolie, castor oil, en bijenwas. Ik vind de verschillende smaakjes zelf ook erg lekker, zeker een aanrader.

 60. Rose

  Volgens mij zijn de lippenbalsems van dr. Organic ook zonder minerale oliën. In Rosebud zalf is het eerste ingediënt Petrolatum :O , minerale olie dus, maar ik blijf m fijn vinden 😉

 61. Kim

  Wauw, wat fijn dat je iets met mijn commentaar gedaan hebt! Netjes, dat vind ik echt heel tof van je. Zou fijn zijn als je vaker verschillende onderzoeken erbij pakt en met name de randomized controlled trials (RCT’s), dit zijn de betrouwbaarste onderzoeken.

  Helemaal top. Verder zijn bekende lippenbalsems die ik gebruik zonder minerale olie die van Yes to Carrots, Weleda (aanrader! heerlijk!) en Burt’s Bees. Allemaal superfijn en in gebruik 🙂

  • Miss Lipgloss

   Ik was heel blij met je reactie, kim!! 🙂 Thanks voor je tips.

 62. bertine

  Wat ik me dan weer afvraag; wat doet heel beautyblogland nu met de vreselijk opgehypede Eight Hours Cream? Die fantastische, hydraterende, duidelijk-een-verschil-makende lipcreme? Blijft die dan voortaan onderin de beautystash liggen of negeren jullie zelf dit “nieuws” gewoon?

  • Kim

   Het blijft altijd om het even wie zich er van aan trekt.. Sommige boeit het niet en blijven gewoon smeren als het goed bevalt.

  • Miss Lipgloss

   Zoals ik in mijn stukje hierboven ook al aangaf, ik gebruik het gewoon als ik het wil gebruiken. Ik vind het voor soms (zeker ’s nachts, of als lipgloss) echt een fijn product, net als de Rosebud Salve. Maar als je merkt dat je er last van krijgt zou ik het afraden. Het is altijd nog wat je zelf wel of niet wilt gebruiken.

   Ik gebruik zelf gerust nog 8hr en Rosebud, maar ik gebruik dat sowieso al niet elke dag.

 63. Stefanie

  Ik heb ergens gelezen dat lippenbalsem van Lavera, Yes to Carrots en Rituals niet verslavend zijn. Geen idee of dit klopt…

 64. xMarteee

  Heel goed dat je dit artikel nog hebt gemaakt!
  Weet jij of de Ultrabalm van Lush minerale olie bevat, volgens mij niet toch?

  • Miss Lipgloss

   Nee volgens mij niet. Maar weet het niet zeker!

  • Kim

   Ingrediënten volgens lush.nl: Organic Jojoba Oil (Simmondsia chinensis = jojoba), Candelilla Wax (Euphorbia cerifera = plant), Rose Wax (Rosa damascena = Roos). allen verkregen van planten dus 100% natuurlijk en geen minerale olie. Die komt namelijk altijd uit aardolie.

 65. suuz

  Volgens mij bevatten die 4 ‘natural’ labello’s geen minerale olien. De rest helaas we. Vaseline rose vind ik erg fijn (qua kleur) maar daar doe ik dan wel creme onder, anders droogt t erg uit.

  • izzy

   hey in de munt en mineralen zit wel minerale olie namelijk ceta microcristallina

  • Femke

   Cera microcristallina zit ook in die met melk & honing en die met kamille & calendula, dus wrs gwn in alle labello’s… Jammer! 🙁

 66. Magdaleen

  Ik heb vroeger lippenbalsem met minerale olie gebruikt (lees libello) en ik moest steeds vaker smeren om mijn lippen zacht te houden. Nu gebruikt ik er een zonder en ik hoef alleen te smeren wanneer ze droog zijn. Dus ik geef je helemaal gelijk…

  • Magdaleen

   Ik heb trouwens hetzelfde met handcrème gehad..

  • Irene

   Welke lippenbalsem gebruik jij dan?

 67. Laura

  Dit vind ik professioneel!

 68. Denise

  Top dat je de respons van mij en de andere dames hebt meegenomen! Een foutje kan gebeuren, je leest vaak over dingen heen of intepreteert iets anders. Ik heb helaas nog geen lippenbalsem gevonden die ik weinig hoef op te doen. Wat ik wel bij mezelf merk is dat ik weinig water drink en dus dorst heb. Dan ben ik eerder geneigd om over me lippen te gaan zegmaar.

 69. francine

  heeft iemand een idee of Blistex lip relief cream minerale olie bevat?
  want ik heb op de verpakking gekeken, maar ik zie het er zo gauw niet op staan.

  • Sharon

   Jammer, want dat is zoooo’n heilige lippenbalsem!!

  • francine

   nouuuu dit vind ik echt heel jammer haha.
   gebruikte eerst vooral lippenbalsem maar het werd steeds droger dus ging ik over op blistex, maar blijkbaar heeft dit dus weinig nut ):

  • Iris

   Maar als het bij jou werkt, dan maakt het niet uit toch? Ik bedoel, er is wel onderzoek naar gedaan dat het niet goed is, maar als jij je er fijn bij voelt dan moet je het vooral gebruiken. Ik bedoel maar, dat er minerale olie in zit betekent niet dat alle lipbalsems met minerale olie slecht zijn, er zit alleen maar minerale olie in en dat is niet goed voor je lippen. Maar misschien zitten er ook andere dingen in die wel goed zijn, en dan krijg je een heel ander effect.

  • francine

   jep, dat klopt dan wel weer. opzich werkt het stukken beter dan labello, dus ik blijf het ook gewoon gebruiken! wel een goed artikel (:

 70. Sigrid

  Misschien kan je een lijstje maken van goede en foute lippenbalsems?

  • Miss Lipgloss

   Dat stelde ik ook al voor op het einde inderdaad maar ik moet even kijken of dat te doen is 🙂

  • Marlies

   Misschien de bekendste? Het is denk ik onmogelijk om ze allemáál te doen, maar zo heb je een begin 😀

  • Lyd

   Ha Cynthia, wat een super artikel! Ik ben zelf bijna afgestudeerd biomedisch wetenschapper, dus dit soort onderwerpen spreekt mij erg aan. Ik heb zelf eens even rondgezocht op internet in databases met wetenschappelijke artikelen en heb inderdaad veel literatuur gevonden die erop wijst dat minerale oliën meer schade berokkenen dan dat ze goed doen. Er zijn zelfs artikelen te vinden waarin (huid)kankerverwekkende effecten worden beschreven, daar had ik zelf nooit bij stilgestaan. Van veel producten die ik gebruik voor mijn huid heb ik de doosjes niet meer en staan de ingrediënten niet op de tubetjes zelf, maar ik heb een aantal dingen wel terug kunnen vinden op internet. Zo blijkt de Dramatically Different Moisturizing Lotion van Clinique die ik al tijden gebruik barstensvol parabenen en minerale oliën te zitten; op z’n zachtst gezegd een onaangename verrassing. Ik ben mijn literatuuronderzoek nu verder aan het uitbreiden, omdat ik toch wel graag wil weten wat ik allemaal op mijn gezichtje smeer. Ik overweeg om op basis van de dingen die ik tot nu toe heb gelezen over te stappen op een algehele organische productenlijn, alleen ben ik niet zo heel erg thuis in de mogelijkheden wat dat betreft. Ik realiseer me terdege dat het een hels karwei is, maar ik denk dat veel meiden je tot het einde der dagen dankbaar zouden zijn als jij jouw contacten en ervaring zou kunnen aanwenden om een soort (start-)overzichtje op te stellen van producten waarvan jij weet dat ze bovengenoemde stoffen niet bevatten. Mocht je er behoefte aan hebben dan ben ik uiteraard bereid om je te helpen met de wetenschappelijke kant van het verhaal. Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat jij dat allemaal niet zelf zou kunnen snappen, maar ik bied mijn ervaring met het zoeken, lezen en beoordelen van wetenschappelijke vakliteratuur (+ lopende onderzoeken en recente publicaties en clinical trials) aan mocht je daar ondersteuning in willen. Nogmaals: ik denk dat het echt een belangrijk onderwerp is wat voor veel mensen nieuw terrein is, maar waar echt aandacht aan zou moeten worden besteed. Excuses voor de eindeloos lange comment trouwens :geek:

 71. Neel

  Erg interessant artikel. Mijn lippen reageren namelijk erg slecht op de lippenbalsems die ik tot nu toe heb geprobeerd: labello, purol, en rosebud salve. Ik kreeg inderdaad gaten/scheurtjes en het deed meer slecht dan goed. Ik ben er dan ook meteen mee gestopt. Nu weet ik in ieder geval hoe dat komt. Bedankt voor dit artikel.

  Wat zijn dan de lippenbalsems zonder minerale olie?

 72. Gabriëlla

  Oh ik dacht dat er in Rosebud Salve juist geen minerale oliën zaten. Of begrijp ik dit verkeerd 😛 .

  • Miss Lipgloss

   Volgens mij wel… maar ik ben niet helemaal zeker.

  • fleur

   in rosebud zit: petrolatum, gossypium herbaceum seed oil, geranium maculatum oil, rose flower oil, rosa canina seed extract, rosa gallica flower extract, rosa dmascena flower oil.
   Weet iemand of een van deze ingredienten een minerale olie is?
   x

  • Anna

   Ja, petrolatum is hetzelfde als vaseline.

  • Manon

   Petrolatum (vaseline) is een minerale olie!

 73. Dieuwertje

  Ik vind vaseline, labello en andere lippenbalsems allemaal hetzelfde eigenlijk… Alleen vaseline is wat vetter en vind ik niet heel fijn…

  xx-Dieuwzz

 74. Lydia

  Wat fijn dat je er nog even op terugkomt! Ik vind het ook erg interessant om dit soort dingen te lezen, en dat erover gediscussieerd kan worden over de beweringen die er gedaan worden. 🙂 Voortaan moet ik dus gewoon de ingrediëntenlijst controleren op minerale oliën, en iets meer geld neerleggen voor een goede voedende lippenbalsem.

 75. Melissa

  Ik doe vaak vaseline of labello op mijn lippen. Ik heb nooit droge lippen, ik heb nooit last van ‘gaten’. Ik ben ook niet verslaafd.

  Ik vind dit hele artikel een beetje vreemd, want ik weet zeker dat meerdere mensen ook gewoon vaseline of labello gebruiken en ook geen last hebben van droge lippen of de zogenoemde gaten. Vaseline en labello worden naar mijn mening heel negatief afgestempeld in dit artikel.. Beetje jammer.

  • Miss Lipgloss

   Ja, maar dat is omdat er gewoon onderzoek naar is gedaan, Melissa 🙂 Het is gewoon bewezen.

   Maar dat betekent niet dat je het niet gewoon kan blijven gebruiken als je het fijn vindt! 🙂

  • Jadwiga

   Volgens mij bedoelt Cynthia met gaten hele kleine gaten, die je met het blote oog niet kunt zien.

  • Miss Lipgloss

   Er wordt bedoeld dat je gewoon droge, gebarsten lippen krijgt 🙂

 76. Fleur

  @Astrid Ja, vind ik ook!

 77. Daniëlle

  Ai, dan moet ik toch overstappen naar andere balsems..
  Een lijstje lijkt me super handig!

  P.S. Goed informatief artikel 🙂

 78. yasmina

  zit er in burt’s bees minerale olie? xxxx

  • Marjolein

   nee, naar mijn weten niet!

  • Harriëtte

   Nee maar wel bees wax, wat het zelfde effect heeft… vergeef me als ik het fout heb, maar dit heb ik wel eens gelezen!

 79. Astrid

  Ik vind het echt goed van je dat je helemaal een nieuw artikel maakt als je en foutje hebt gemaakt. Hier kan je echt aan zien dat je een professional bent!

  xx Astrid

  • Joanne

   Sluit ik me volledig bij aan.
   Klasse van je! Laat je zien dat je de echte “guts” hebt ;).
   Foutjes zijn menselijk, en dit laat zien dat je net als alle andere, gewoon een mens bent :).

   Verder, interessant artikel :). Ben benieuwd naar de lijst!

 80. Louise

  Maar hoe staat dat dan op de verpakking als ingrediënt? Dat zal wel weer een of ander ingewikkelde naam zijn… Gelukkig heb ik er zelf nooit zo’n last van, en ik vind een laagje Purol/Vaseline voordat ik ga slapen inderdaad heerlijk op mn lippen.

  • Miss Lipgloss

   Bij een andere comment heb ik dit beantwoord, check ook het artikel over minerale olie 🙂

 81. Helen

  Wow dus in de bekende merken die je nu noemt zit het dus ook! Ben nu wel erg benieuwd naar een lijstje van producten waar het niet inzit trouwens (A)

 82. my life in beauty

  goed opgelost! maar ik heb hier eigelijk totaal geen last van. ik gebruik welleens labello maar echt niet vaak en ik heb nooit echt droge lippen.

 83. Nannick

  Goed opgelost Cynthia! Jij reageert tenminste goed op het kritiek van je lezeressen. Handig om te weten 🙂

 84. Jen

  Mijn favoriete lippenbalsems zonder mineralie oliën zijn die van Yes to Carrots en Burt’s Bees.

 85. Lisan

  hoi cynthia,
  een vraagje: is amandelolie ook minerale olie?
  en wat reageer je hier goed op! (:
  liefs, lisan

  • Miss Lipgloss

   Nee dat is geen minerale olie!

   En dankje 🙂

 86. Elise

  Zou je een paar lippenbalsems kunnen noemen zonder minerale olie? En Vaseline is dus eigenlijk op lange duur helemaal niet zo goed voor je lippen? (ik heb vreselijk last van droge lippen dus dit is wel even handig om te weten :’) )

  • Miss Lipgloss

   Sisley lippenbalsem, Dermalogica, EOS, Yes to Carrots, Yves Rocher, van die weet ik het zeker!

  • Tessa

   Wat ben ik nu blij dat ik een EOS lipbalm verslaving heb, en inmiddels al 6 hiervan verzameld heb, alsnog genoeg keus uit lipbalsems als ik echt last heb van droge lippen. Daarnaast zal ik waarschijnlijk gewoon nog mijn andere lippenbalsems gebruiken die ik fijn vind, gewoon omdat ik altijd wel iets op mijn lippen moet hebben!

 87. Beatrijs

  De lippen balsems van Yes to Carrots zijn zonder minerale olie!

 88. Maaike

  Hmm, dat is jammer wel een beetje jammer, volgenmij zit er minerale olie in al mij lipbamls hihi. Ik ben nu wel heel benieuwd waar dat dan niet in zit, Goed trouwens dat je je fout rechtzet! 🙂

 89. Anneke

  Ik ben enorm verslaafd aan Vaseline (en ik weet dat Vaseline ook niet goed werkt). Ik ben jaren (van groep 8 tot het eerste jaar van het HBO) verkouden geweest, waardoor ik altijd ‘spul’ op m’n lippen smeerde. Ik doe dat nu nog steeds. Als ik geen Vaseline bij me heb en dus niet kan smeren word ik ook echt een beetje chagrijnig, haha.
  Ik kan niet tegen Labello of Purol, daar krijg ik kriebelhoest van. Dus ik hoop dat die balsems zonder minerale oliën dat niet doen.

 90. Martine

  Ohnee! Daar gáát m’n favoriete lippenbalsem! En eight hour cream due ooh? 🙁 Wat nu??

  • Jen

   Als jij geen problemen hebt met de mineralie olie in je favoriete lippenbalsem, kan je het toch blijven gebruiken?

  • Miss Lipgloss

   Precies, je moet natuurlijk gewoon gebruiken wat je zelf wilt gebruiken!

 91. N

  Kun je aub dat lijstje maken? Want wat kun je wel smeren?

 92. Thirza

  Wat zijn die mensen die die lipbalsems maken eigenlijk een ***** zeg dat ze dat expres doen

 93. Thirza

  Waar herken je minearle olie aan in de ingrediëntenlijst?

  • Miss Lipgloss

   Check even het linkje wat ik onderaan het artikel heb gezet, dat linkt naar een artikel dat ik eerder heb geschreven over minerale olie. Daar staat een lijstje in!

   Micro Wax
   Ozokerit
   Ceresin
   Eucerin (dit is een mix van natuurlijke en minerale olie)
   Cera microcristallina
   Isoparaffin (C11-12-13-14)
   Eucerit Microcrystalline wax
   Ozokerite
   Paraffinum-liquidum
   Parrafinum-subliquidum
   PVP/VA copolymeer
   Acetone (Aceton)
   Ceresin
   Propyl alchol/ Propanol
   Isopropanol/Isopropyl alcohol

 94. Kato

  Na het vorige artikel gelezen te hebben, ben ik meteen een nieuw lippenbalsempje van lush gaan halen; honey trap. Echt een hele fijne! Ik, als vaseline en labello-gebruiker, was wel onder de indruk! Je betaalt misschien een beetje meer maar mijn lippen hebben nog nooit zo lekker aangevoeld :O Ik was vroeger zo’n ‘elke 5 minuten smeerder’ maar met mijn lushtinnetje smeer ik maar 1 keer in de 3 uur! Echt een handig artikel!

 95. Esmay

  Dan ben ik soms dus wel wat verslaafd eraan. Ik moet nou eenmaal iets op mijn lippen hebben. Anders word ik gek. Maar dat heb ik ook met lipsticks haha!

 96. Rianne

  Nu we het toch over olie hebben, is niet-minerale olie (zoals olijfolie en zonnebloemolie) dan per definitie altijd goed? En hoe zit dat met shea butter?

  • Kim

   Minerale olie word eigenlijk altijd uit aardolie gewonnen en is NIET plantaardig (net zoals plastic, benzine, kauwgom en dergelijke). Shea butter word uit de shea boom gehaald en is daarom natuurlijk en dus is dat absoluut geen minerale olie. Olijfolie word uit olijven gehaald en zonnebloemolie uit zonnebloemen. Zolang de grootste bron uit een plant is zit je goed. Deze vallen dus onder de plantaardige oliën en vetten. Let daarom altijd op “organisch” en of “natuurlijk” in een percentage!! Een product kan onderdelen van natuurlijke bestanddelen bevatten, ook al is het maar 1%, en dan mag het al vermeld worden. Let er daarom altijd op!

 97. Ariane

  Interessant! Gelukkig heb je je zelf verbeterd 🙂

 98. Kim

  Ohh dit is dus precies mijn probleem! Vreselijk, ze zijn constant kapot of springen kapot (erg droog dus) hoop echt dat je met een lijstje komt met lippenbalsems die ik wel kan gebruiken, al is het maar een merk! Daar zou ik heel erg mee geholpen zijn!

 99. Janneke

  Ik gebruik de lipbutter van Yes to Carrots, ik vind hem erg fijn! Heb net de ingredientenlijst bekeken en volgens mij zit er geen troep in, maar ik kom nooit zo wijs uit al die termen. Hij is iig 95% organic. Sowieso zijn alle producten van Yes to Carrots erg fijn!

 100. Paola

  Wat een goed, duidelijk en informatief artikel! Ik wist helemaal niet dat het verslavend was!

 101. Jessica

  Ik vind het écht knap dat je je “fout” rechtzet met dit artikel!
  Dat maakt je sympathiek.

  • Miss Lipgloss

   Dankjewel 🙂 Ik vind het wel zo netjes om het toe te geven en daarnaast is het wel iets wat gewoon heel intereessant is!

 102. Myrthe

  Fijn dat je jezelf verbeterd, en dat ook duidelijk online durft te posten! Verder erg interessant artikel!

 103. Leanne

  Je bent lekker nuchter!
  Heerlijk gewoon hoe mens je bent 🙂

  • Miss Lipgloss

   Wauw dankje 🙂 X Natuurlijk, ik ben net zoveel mens als jij, en iedereen die de site bezoekt 🙂

 104. roos

  Ik gebruik inderdaad altijd vaseline of labello als ik droge lippen heb. Na een tijdje gaat het er dan af en dan zijn mijn lippen alleen maar nog droger, zo vervelend is dat! Dus misschien moet ik toch maar eens Rosebud salve of Burt’s bees aan gaan schaffen!

  • Miss Lipgloss

   Rosebud Salve is ook grotendeels minerale olie volgens mij!

 105. Tedje

  Aah dus het is toch geen fabeltje! Goed dat je het zo hebt recht gezet! Ieder mens maakt wel eens een foutje, 🙂 Geeft niks!

  • Miss Lipgloss

   Maar Wikipedia is niet de meest betrouwbare bron voor informatie (ook op school geleerd 😉 dergelijkse onderzoeken die ik noemde zijn betrouwbaarder.

  • Ellis

   Mijn zus zei laatst dat ze bij een college had gehoord dat alles wat op Wikipedia staat waar is als je het na vijf minuten het venster hebt vernieuwd en er dat nog hetzelfde staat. Er zitten nl. zoveel mensen achter Wikipedia dat ze dat bijhouden. Dus het lijkt me dat een man die voor een universiteitszaal staat niet zomaar wat verkeerd zegt..

  • Miss Lipgloss

   Bij mij zeiden ze in college juist wat anders… Ik heb journalistiek gedaan en wij mochten nooit, maar dan ook NOOIT wikipedia als bron gebruiken. En ja dat is ook een docent voor een collegezaal dus ik verwacht ook niet dat zij iets fouts zegt 😉

  • Kim

   het kan natuurlijk zijn dat in die aantal jaren het een stuk verbeterd is op wikipedia?

  • Marloes

   Wikipedia mag je nooit gebruiken als bron. Iedereen kan dat aanpassen, voor school mag je dit ook zeker niet gebruiken.

 106. Joan

  Leuk dat je ook laat weten dat je echt wat doet met reacties van bezoekers! 😀 En ik hoorde wel eens ‘lippenbalsems zijn verslavend’, maar heb er verder nooit bij stilgestaan. Het klopt dus in zekere zin wel, alleen dus wanneer er minerale olie in zit. Zelf heb ik het ook nog nooit als een verslaving ervaren, maar kan best begrijpen dat het voor sommige mensen wél verslavend is.

 107. Estrella

  Ik kan me er zo weinig bij voorstellen dat mensen echt verslaafd raken aan lippenbalsems. Ik lees inderdaad weleens dat het gebeurt, maar het idee is zo apart. Maar blijkbaar geldt daar ook voor zoals met alles: Met mate. Als je 1 keer per week een glaasje drinkt raak je er ook niet verslaafd aan, dat idee 🙂

 108. Catho

  hoezee! mijn favo lippenbalsem heeft geen minerale olie (Yves Rocher bio culture lippenbalsem)
  heb direct de ingrediëntenlijst bekeken :p

 109. Liv

  Minerale olie is trouwens niet alleen in lippenverzorging slecht. Het zit al te vaak ook in bodylotions en zelfs in verzorgingsproducten voor je gezicht en ook hier werkt het schadelijk. Sinds ik mineralie olie niet meer gebruik gaat het met mijn lippen en huid wél beter. aanbevelen kan ik figs&rouge balm, dr.hauschka lippenverzorgingsstif of pure sheabutter! Groetjes, Liv

 110. Laura

  Goed dat je ’t even recht zet! Ik gebruik vaseline en nu je het zegt.. mijn lippen voelen nu al weer droog aan, haha!

 111. Miranda

  goed artikel, en een hele fijne uitlag. Wanneer ik last krijg van droge lippen gebruik ik het ’s nachts meestal, en meestal labello of gewone lipbalsem (van h&m)

 112. M

  Burt’s Bees Lipbalm is helemaal natuurlijk, daar zit bijenwas, kokosolie, zonnebloemolie, pepermuntolie, rozemarijnextract, sojabonenolie, koolzaadolie, toegevoegde vitamine E en lanoline in – geen minerale olie dus! Misschien alvast een goede tip 😉

  • Chiara

   Petermuntolie schijnt echter niet goed te zijn voor je huid.

 113. Nikki

  Ik ben onder de indruk van jou snater verhaal. Ik geloof er geen ene zak van. :ugh:
  Vriendelijke groeten, Nikki.

  • Iris

   Fijn dat je onder de indruk bent van de moeite die Cinthia erin heeft gestoken. Als je na het lezen van dit artikel niet overtuigd bent, staat het je nog steeds geheel vrij om iedere willekeurige lippenbalsem op je lippen te smeren.
   M.v.g. Iris

  • Miss Lipgloss

   haha 😀 Huh? Waarom niet, ik onderbouw het met onderzoeken. Ik zou graag wat meer opbouwende kritiek van je krijgen dan dit fundatieloze gesnater 😉

 114. Chantal

  Op wikipedia staat ook wel een interessant stukje voor de liefhebbers. Klik op mijn naam voor de link. Daar staat dat ook de verslaving van minerale olie eigenlijk niet kan optreden om deze reden: ‘de sebumproductie vindt autonoom plaats zonder feedbackmechanisme en wordt hoogstens wat beïnvloed door sommige geslachtshormonen. Paraffineverslaving maakt derhalve nadrukkelijk geen deel uit van huidige reguliere geneeskundige inzichten.’ Ik ben verder geen expert, maar gooi mijn potje vaseline zeker niet weg.

 115. Renske

  Ten eerste even een groot compliment: netjes en knap van je dat je je fout op deze manier herstelt en deze toegeeft. Dat is nou professioneel. Iedereen maakt natuurlijk fouten, maar ze toegeven en ervan leren is een tweede. Mijn complimenten daar dus voor.
  Ten tweede: handig artikel. Het is me helemaal duidelijk waarom het verslaven kan werken. Ik gebruik zelf nauwelijks lippenbalsem, alleen soms de sleek pout polish.

 116. Sophie

  Ja dit dacht ik ook altijd, dat natuurlijke lipbalsems zonder minerale olie prima zijn maar die met blijf je maar opsmeren. Ik mocht vroeger ook nooit labello kopen van mijn moeder omdat zij bang was dat ik mijn lippen daarmee ‘kapot’ zo smeren =) Fijn dat je nog even een tweede artikel hier aan wijdt!

 117. SVR

  Oh, ik was zó blij toen ik las dat het niet verslavend werkte. Wat weer een teleurstelling.

 118. Manon

  Goed dat je het even rechtzet, ik had namelijk geen flauw idee!

 119. valeria

  Echt goed dat je dit op je site zet, ik wist t helemaal niet :O

 120. Likesandloves.com

  Beautygeheimpje als alternatief voor traditionele lippenbalsems: Ik gebruik anti rimpel oogcreme op mijn lippen. Blijft de hele dag perfect gehydrateerd! Klinkt misschien beetje gek in het begin maar kijk b.v maar naar de anti-striae creme die perfect bleek te werken tegen rimpels..

 121. charile

  Wat een goed artikel 🙂 Ik gebruik altijd Vaseline en Purol, maar verslaafd ben ik niet echt (denk ik ^^). Ik vind alleen het gevoel dat er niets op mijn lippen zit vervelend.
  x

  • Miss Lipgloss

   Dat heb ik inderdaad ook, ik vind het ook fijn om *iets* op mijn lippen te hebben, maakt niet per se uit wat.

 122. Elien

  Ik dacht wel dat ik ergens had gelezen dat het wel verslavend was 🙂 Goed dat je het nog eens post!

 123. LottedeJ

  Kijk dít vind ik nou echt goed, je doet iets met de opmerkingen die je krijgt bij een artikel en je gaat daarna research doen. Fijn om te weten dat sommige grote bloggers dus wél iets met reacties van bezoekers doen.

  OT: Gek dat minerale olie verslavend is voor je lichaam! Ik heb er nooit echt bij stilgestaan, al heb ik er wel eens een discussie over gehad met vriendinnen. Ik hoop dat het lukt om een lijstje samen te stellen van lippenbalsems zonder minerale olie, ik ben daar wel benieuwd naar!

  • Miss Lipgloss

   Of course 😀 Ik lees alle reacties en luister heel erg naar wat jullie zeggen!

 124. Laura

  Oke, dus vaseline is niet goed voor je huid én niet goed voor je lippen, waar kun je het dan wel voor gebruiken?

  Alleen voor je nagelriemen ofzo..?

  Ik vind het trouwens erg goed dat je je verontschuldigd en niet ‘boos’ reageert op de reacties, dat willen sommige bloggers nog wel eens doen. En weer een artikel met handige informatie 😉

  • Miss Lipgloss

   Natuurlijk niet, het is gewoon kritiek waar ik echt wat mee kan want jullie hadden gewoon hartstikke gelijk 🙂

   En minerale olie is eigenlijk sowieso niet echt heel goed…

 125. Iris

  Goed dat je dit ook op je site zet, zo laat je echt zien dat je je onderzoek wel hebt gedaan. Ik gebruik na het lezen van een van je artikelen al geen lippenbalsem met minerale olie meer, raad het verder ook al m’n vriendinnen af. Ik gebruik tegenwoordig yes to carrots, wel aan de dure kant, maar hoef dan nog maar 2x per dag te smeren. Heel goed artikel!

 126. Nadia

  Ja dat dacht ik ook al! En die dure merken gebruiken minerale olie ook gewoon

 127. Esther

  Ja, dat dacht ik al… zoiets heb ik ook meegekregen bij mijn opleiding!