Stap 1: accepteer
Ik denk dat in alle gevallen het accepteren de eerste en de beste én de grootste stap is. Kijk, je kan je er tegen verzetten. Je kan boos worden op jezelf omdat je een kakdag hebt. Je kan boos worden op jezelf omdat je niet productief bent, omdat je nu al voor de vierde keer iets vergeet vandaag en je kan je héél erg aan jezelf storen omdat het NIET WIL VANDAAG. Och wat ben je stom.
Ja, dat helpt dus gewoon totaal niet. Je gaat in een vicieuze cirkel van jezelf en je dag haten en alles wordt alleen maar erger.
Ik bedoel hier niet mee dat je dan maar in je eigen ongeluk moet gaan wentelen en dat je niet meer de moeite hoeft te doen om er iets van te maken vandaag. Het gaat erom dat je stopt jezelf te haten en dat je stopt met vechten tegen deze kakdag. Je leest het al, het woordje ’tegen’. Laat het gaan. We gaan er mee aan de slag hoor, maar dat ‘ie kak is, deze dag, dat is gewoon zo. Zoals Emmy zo mooi zegt: ‘Als je accepteert dat die emotie er is dan is dat vaak ook een gewicht dat van je af valt. Niet altijd verzetten tegen negatieve emoties. Dat hoeft niet altijd een gevecht te zijn, niet vechten kan ook winnen zijn.’
Kleine kanttekening: soms kan zwelgen heerlijk zijn. Vriendin Jorien zegt er dit over: ‘Op de kutdag zelf heb ik altijd het meest zin in niks doen, klagen en zwelgen in zelfmedelijden. Maar stiekem weet ik ook wel dat het het allerbest werkt om er gewoon op uit te gaan of iets nuttigs te doen.’ Soms weet je dat je beter iets anders kan doen, maar dan is optie één toch het lekkerst. Zolang je het één dag doet, en je naasten een beetje spaart, mag je best een dagje medelijden hebben met jezelf. Het leven is. Zo. Zwaar. Zucht.
Slapen
Op Instagram kwam deze heel veel voorbij, en dit is ook een van mijn favoriete dingen om te doen als het allemaal even niet wil: slapen. De boel de boel laten en slapen. Uitrusten. Jezelf de ruimte en rust geven om even helemaal niks te moeten. Gewoon midden op de dag.
Maar ja, dit kan natuurlijk niet altijd. Als je bijvoorbeeld gewoon aan het werk moet. Of andere verplichtigen hebt die je niet zomaar kan afzeggen. In dat geval: lekker vroeg naar bed en lekker lang slapen. Blijkbaar heb je het nodig.
Positiviteit verspreiden
Emmy: ‘Sommige mensen hebben dagen dat alles keer op keer mis lijkt te gaan. En ik heb ook wel eens dat ik bijvoorbeeld heel moe ben, en in sociaal contact dan een lage tolerantie heb. Maar als ik dit merk bij mezelf, ga ik heel veel positiviteit verspreiden. Door te lachen, door mezelf te forceren een praatje te maken met iemand die het nodig lijkt te hebben, door iets extra’s te doen of juist heel aardig te doen. Wat je dan merkt is dat je die positiviteit terug krijgt van mensen en dat je daar qua energie weer heel goed mee kan opladen.’
Als ik een rotdag heb, werkt dit vaak wel. Ik moet dan wel echt even de energie verzamelen om stralend te zijn en aardig te doen, want laten we eerlijk wezen: als je strontchagrijnig bent is je natuurlijke staat afsnauwen, je mond houden, wegkijken en uitstralen ‘praat niet met mij’. Maar als je zelf heel vriendelijk doet tegen anderen, krijg je dat vaak terug.
Veel pauzes met lekkers
Misschien kan je soms een dag ervoor kiezen om de boel de boel te laten, maar in het gewone leven moeten we ook met een rotdag gewoon op ons werk verschijnen. Onze verantwoordelijkheden verdwijnen niet ineens. Mijn vriendin Judith, die een evenementenbureau runt, zegt het volgende: ‘Accepteren dat het zo is en rustig aan stap voor stap de dag door met lekker veel pauzes voor koffie, thee, chocola en lekkers.’ Dit werkt voor mij ook. Vooral dat ‘stap voor stap’. Niet te ver vooruit kijken vandaag, gewoon elke taak rustig oppakken en regelmatig even pauze nemen. Enne, het hoeft allemaal niet perfect vandaag. Het is prima als het wat langzamer gaat. Morgen weer een dag.
Morgen weer een dag!
Precies, morgen weer een dag! Zo is het toch echt? Niet elke dag is fantastisch. Hoeft ook niet. Morgen is alles beter. Vandaag niet. Prima.
Wandelen, bewegen, naar buiten
Hier heb ik niet meteen zin in als ik me kak voel, maar het helpt meestal: naar buiten. Met Kees wandelen. Meestal voel ik me dan al snel een stuk beter. Alleen niet als het heel hard regent. Of als het vriest, zal je zien dat ik op zo’n kakdag net uitglijd of zo.
Gezelschap opzoeken (van dieren)
Voor de een werkt dit top, voor de ander niet: gezelschap opzoeken. Afspreken met vriend(inn)en, even je gedachten verzetten. Vriendin Jorien: ‘Niet altijd waar je op dat moment zin in hebt, maar als je je zinnen verzet heb je afleiding van dat rotgevoel én met een beetje geluk heb je nog een voldaan gevoel ook aan het einde van de dag.’ Voor mij werkt dit soms wel, soms niet. De ene kakdag heb ik juist heel veel behoefte om alleen te zijn en dan sluit ik mezelf op in huis. De andere keer weet ik dat ik me beter ga voelen door mensen op te zoeken. Het is maar net waar je behoefte aan hebt. Waar ik altijd blijer van wordt: gezelschap van dieren. Knuffelen met Kees. Als je geen huisdier hebt: leen een hond om uit te laten.
Geen social media
Monique op Instagram: ‘Social media vermijden. Ander praat je jezelf alleen maar meer de put in omdat anderen wel een topdag hebben 😌’
Heel herkenbaar. Iedereen op Instagram heeft een topdag, nee, een topléven, en jij bent een kneus die jankend op de bank zit. Lekker niet doen, dus. Weg met social media. Of juist gewoon eens posten dat je een kakdag hebt. Zal je merken dat je heus niet de enige bent. Maar verder: weg met Instagram en Facebook.
Netflix & Vreten
Aranka op Instagram: ‘Vreten, vreten, Netflix kijken, stomme spelletjes op je telefoon spelen en had ik al eten gezegd?’ Gewoon helemaal mee eens.
Taken afvinken
Mijn vriendin Edith is echt een actief type dat positief in het leven staat, maar ook heus wel eens een mindere dag heeft. ‘Ik pak een klusje aan. Als je een ✔ ergens achter kan zetten, ook al is dit huishoudelijk iets, is dat positieve handeling. Het kan iets sufs zijn als besteklade uitsoppen.’ Dit is een hele goede tip, door taken af te vinden maken je hersenen een geluksstofje aan! Het kan inderdaad maar iets heel simpels zijn, zoals de vuilnis wegbrengen of de vaatwasser uitpakken. Op dagen dat ik me niet zo best voel heb ik de neiging om de boel de boel te laten, maar ik wéét dat ik me beter voel als ik wat onbenullige dingen aanpak.
Het mooie is, dat je kakdag door deze tips misschien wel ineens verandert in een oké dag. Laten we niet meteen van stapel lopen en de kakdag willen omdraaien in een fantástische dag, maar een oké dag is prima. Dat is niet per se het streven van deze tips, maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat je je zo goed gaat voelen dat je kakdag gewoon helemaal overgaat. Ik stap niet vaak met het verkeerde been uit bed, maar als dat wel zo is, gebeurt het ook soms dat het maar van korte duur is. Dat ik als ik onder de douche sta al denk dat het vandaag helemaal niks gaat worden, maar dat dat na een wandelingetje met Kees eigenlijk al heel erg meevalt. Realiseer je ook dat je het niet makkelijk voor jezelf maakt als je ’s ochtends al denkt ‘Het wordt he-le-maal niks vandaag.’ Nu kan ik ook niet zoveel met de hyperpositieve gedachte ‘vandaag wordt een fantastische dag!’ als ik dat helemaal niet voel, maar je kan de dag ook gewoon een kans geven. En als die na de lunch nog steeds kak blijkt te zijn… dan is er morgen weer een dag.
Wat doe jij op een kakdag? Kan je wat met deze tips?