Hoe ik van mijn smartphoneverslaving afkwam

Bijna vier uur per dag keek ik naar mijn iPhone-scherm. Constant had ik dat ding in m’n handen. Bij elke melding unlockte ik hem. Na een kwartier móest ik weer even kijken en vaak raakte ik verzeild in de verschrikkelijke cirkel van Facebook-Instagram-mail-Twitter-Youtube… Ik wilde er vanaf en dat lukte.

Leestijd

Waarom minderen?

De smartphone is onderdeel van ons leven. Dat is gewoon zo, daar kan je niet omheen en je moet het ook niet willen vermijden. Ik ben blij met dat ding: ik heb de hele wereld onder m’n duim, ik kan van alles opzoeken en bijhouden en kan deels mijn werk op m’n telefoon doen. Ik kan er mooie foto’s meemaken en heel veel delen. Een verrijking van mijn leven, zou je zeggen.

In december 2016 installeerde ik de app Moment. Die app houdt onder andere bij hoeveel screentime je op je telefoon hebt en hoe vaak je hem oppakt. Ik vergat de app en controleerde ergens in juni weer eens mijn verbruik. Holy shit. Zo’n vier uur per dag zat ik op mijn telefoon. Ik vond het nooit zo erg, mijn telefoongebruik is immers onderdeel van mijn werk en wanneer ik in gezelschap ben, gebruik ik hem niet zoveel: ik wil met degene zijn die in real life tegenover me zit, niet met de mensen op mijn telefoon.

Die ene dag in juni was ik het tóch zat. Het kan toch niet goed zijn om elke dag bijna vier uur (!) te besteden aan mijn telefoon? Ik geloof niet dat ik daar nou gelukkig van word. Vooral omdat het, naast werkdingen zoals Instagram bijhouden, WhatsAppen en af en toe mail lezen en beantwoorden, echt random dingen zijn die ik deed. Beetje scrollen op Facebook. In het zwarte gat van Instagram verdwijnen en een half uur lang door iemand z’n feed swipen. Uit verveling, vaak. In de trein, of als ik even pauze nam. Wat nou als ik in die tijd fijn een boek ga lezen, met iemand ga praten of gewoon voor me uit ga staren en ga ontspannen?

Ik besloot mijn telefoonverslaving aan te pakken. Die vier uur is belachelijk. Zonde van de tijd. Wat kan ik in die vier uur wel niet voor andere dingen doen? Daarnaast geloof ik ook dat die constante prikkels, die constante stroom aan informatie, die constante drang om dat apparaat te pakken niet gezond is. Dat het ongelukkig maakt. Daar zijn veel onderzoeken naar gedaan, maar ik geloof dat ook echt.

Mijn cijfers

Tijd om de confrontatie aan te gaan: mijn cijfers. Gemiddeld zat ik zo’n 3,5 uur per dag op mijn telefoon, met soms uitschieters naar vijf uur (maar op die dagen was ik ook veel aan het navigeren). Mijn slechtste dag was 5,5 uur. Mijn langste gebruik aan-een-stuk was twee uur en tien minuten.

18% van mijn wakkere leven zat ik op mijn telefoon. De melding ‘op deze manier zit je zo’n acht jaar van je leven op je telefoon’ vond ik echt heftig. Elke vijftien minuten raakte ik mijn telefoon aan. Zo’n 65 keer per dag pakte ik mijn telefoon op. Op de slechtste dag was dit 98 keer. 98! Honderd keer bijna. Niet normaal.

De Moment Phone Bootcamp

Ik besloot de Phone Bootcamp van Moment te gaan volgen: een bootcamp van twee weken waarin je de relatie met je telefoon heroverweegt. Elke dag moet je een taak doen. Dat zijn taken als:

 • Gebruik je telefoon 30 minuten achter elkaar niet
 • Breng je telefoon niet meer mee in de slaapkamer
 • Gebruik je telefoon niet vlak na het opstaan, geef jezelf een uur om telefoon-vrij wakker te worden
 • Verwijder voor één dag je meest gebruikte app die je de meeste tijd kost
 • Leg je telefoon een uur voordat je gaat slapen weg

Elke dag krijg je een andere opdracht en op de laatste dag gebruik je je telefoon helemaal niet. Op deze manier ga je véél bewuster met je telefoon om en je merkt dat bepaalde opdrachten echt goed werken. Zo gebruik ik m’n telefoon niet meer in de slaapkamer en gebruik ik hem ’s ochtends en ’s avonds rond het slapen bijna niet meer. Het zijn allemaal mooie dingen om uit te proberen. Daarnaast is het natuurlijk het idee om je telefoon (veel) minder te gebruiken dan normaal. Het is een kick-start naar nieuwe telefoongewoontes.

Ik deed de Phone Bootcamp op vakantie. Op vakantie wijkt mijn telefoongebruik niet zoveel af van mijn gewone gebruik, omdat ik nog steeds mijn social media kanalen gebruik. Na mijn vakantie ben ik natuurlijk doorgegaan met mijn nieuw geleerde gewoontes, daarover later meer. Die eerste twee weken waren vooral heel verhelderend. Ik ging echt anders naar mijn telefoongebruik kijken. En naar die van anderen. Van Jelmer leerde ik een mooie manier om mijn telefoon gewoon minder vaak op te pakken:

 

“Ik stel mezelf, voordat ik m’n telefoon pak, de volgende vraag:

Wat wil je doen?

En als het antwoord is ‘Weet ik niet, gewoon even doelloos wat appjes openen, sluiten en weer openen.’ dan pak ik m’n telefoon niet en ga ik verder met belangrijke dingen.”

 

Dit hielp. Ik liet dan vaak m’n telefoon gewoon liggen. Wat me opviel in die twee weken:

 • De gewoontes die ik had. Ik pakte echt zowat elk kwartier m’n telefoon. Ook als ik gewoon lekker chill een boek zat te lezen en helemaal niet écht iets met m’n telefoon wilde doen. Die telefoon trekt cónstant mijn aandacht.
 • Ik heb echt van die telefoonmomenten. Bijvoorbeeld wanneer je even ergens op moet wachten (in een rij, of als de koffie staat te trekken, of als de hond staat te poepen) pakte ik áltijd mijn telefoon om even wat te browsen en te scrollen. Dat deed ik dus meteen niet meer en dat scheelde echt enorm. Ik maakte wel echt elke dag nog van die schijnbewegingen naar m’n telefoon, maar vervolgens ging ik gewoon een boek lezen of even voor me uit staren. Wanneer staren we nou nog voor ons uit? Dat doe ik echt nooit. Nu dus wel weer.
 • Iedereen zit altijd op z’n telefoon! Dat merk je pas als je het zelf niet doet. Ik was ook zo’n irritant mens dat dat telkens deed.
 • Van alle keren dat ik mijn telefoon pak, is het maar een paar keer per dag om écht iets te doen, zoals een Instagram foto plaatsen, iets opzoeken of navigeren. Of om een foto te maken, want dat doe ik graag. Ik denk dat 90% van mijn pick-ups totaal nutteloos is.
 • Ik heb mijn telefoon altijd binnen handbereik. Tijdens de Bootcamp legde ik hem vaak boven, of aan de andere kant van de kamer, of in m’n tas. In het begin moest ik daaraan wennen, later werd dat normaal en zorgde het ervoor dat ik niet eens aan mijn telefoon dacht.

Als deze bewustwordingen zorgden ervoor dat ik mijn telefoon véél minder gebruikte. In die twee weken gebruikte ik mijn telefoon 26 uur en 20 minuten minder dan normaal. Ik hoef niet te zeggen dat dat heel erg veel uren zijn. Omdat ik vakantie had, heb ik in die tijd gewoon nog meer gechillt. Ik heb boeken gelezen, series gekeken en geslapen. In de weken daarna waarin ik gewoon aan het werk was had ik óf meer vrije tijd óf meer tijd om aan andere projecten te besteden.

De statistieken van mijn laatste week Bootcamp:

 • Ik gebruikte mijn telefoon 1 uur en 26 minuten per dag, 0 minuten op mijn beste dag en twee uur op mijn slechtste
 • 9% van mijn wakkere leven op m’n telefoon, als ik zo doorga 3,8 jaar van mijn leven
 • 35 pick-ups per dag, 20 op de beste dag en 60 op de slechtste

Tijdens de Bootcamp was er dus ook een telefoonloze dag. Vond ik best onhandig, want ik kon geen foto’s maken (doe ik graag), Instagram stories opnemen (vind ik leuk) en navigeren (vind ik handig). Om soms random dingen opzoeken, zoals waarom lantaarnpalen allemaal een geel bordje met een lang nummer hebben. Ik ga dat niet meer zo vaak doen, denk ik. Maar het was wel goed om de Bootcamp mee af te sluiten en het was makkelijker dan ik dacht.

Doe die Phone Bootcamp als je ook je telefoongewoontes wilt veranderen – het is echt een goede manier. Het kost €4,99 (de Moment app is gratis), maar dat is het toch mega waard?

De tijd daarna

Foto William Iven

Na de Phone Bootcamp moest ik het zelf doen. Een aantal nieuw geleerde gewoontes hield ik vast. Niet krampachtig, maar het werden wel nieuwe gewoontes:

 • Geen telefoon meer in de slaapkamer. Zo ga ik niet slapen na een half uur random doelloos door Instagram gescrolld te hebben en ik word niet wakker met WhatsApp berichtjes in de familie groeps-app. Ik lees liever een boek voor ik ga slapen en om zeven uur ’s ochtends heb ik toch geen belangrijke berichten. Ik gebruik mijn FitBit als wekker.
 • Een uur voor het slapen en een uur na het wakker worden geen telefoon. Dat is écht fijn. Rustig wakker worden, ontbijten met een boek erbij, niet meteen al dat social media geweld. En me s avonds gewoon telefoonloos klaarmaken om te gaan slapen. Lekker rustig. Dit maakt me echt veel meer relaxed.
 • Tijdens loze wachtmomentjes pak ik m’n telefoon niet meer. Ik kijk wat om me heen. Mijmer wat. Dagdroom een beetje. Dagdromen is leuk. Ik krijg er nieuwe ideeën van of ik ben gewoon even relaxed.
 • Ik gebruik mijn telefoon nóg minder in gezelschap. Dat deed ik al weinig, nu praktisch helemaal niet meer.
 • Tijdens werkpauzes lees ik een boek of maak ik een wandeling zonder telefoon. WhatsApp en Instagram checken kan wel weer als ik achter de computer zit.

Al met al komt het er op neer dat ik mijn telefoon gebruik als ik hem nodig heb of als ik iets wil doen wat ik leuk vind. Om te navigeren, om iets op te zoeken, om een foto te maken, een Instagram story of foto te posten, mijn mail te checken. En verder eigenlijk niet meer echt. Dat doelloze scrollen door Facebook of Instagram doe ik echt nog maar heel weinig. Het is in ieder geval geen gewoonte meer.

Mijn telefoongebruik is drastisch omlaag gegaan. Na mijn vakantie had ik weinig moeite om mijn telefoon ook tijdens gewone werkweken minder te pakken. Ik was geconcentreerder aan het werk doordat ik niet telkens mijn telefoon pakte, en als ik even pauze wilde nemen, nam ik écht pauze. Dus dan ging ik niet op Facebook of Instagram zitten scrollen. Inmiddels gebruik ik mijn telefoon gemiddeld 1,5 uur per dag. En daar zitten ook zeker nog wel wat loze scrollmomentjes bij, maar dik 2 tot 2,5 uur minder dan voorheen. Dat bevalt heel erg goed.

Ik ben meer relaxed nu ik van die verslaving af ben. Ik heb niet constant de drang mijn telefoon te pakken en hem dichtbij me te hebben – al neem ik hem wel altijd mee onderweg om te navigeren of voor noodgevallen. Ik zit niet meer zoveel op Instagram en Facebook als voorheen. Ik denk wel dat ik kan zeggen dat ik wat gelukkiger ben nu. Er is minder stress, minder de drang om overal meteen op te reageren, om alles te zien en te checken. Dat voelt goed. Ik kan het iedereen aanraden. Echt. Je bent relaxter én je hebt tijd over voor andere dingen. Voor dat ene project waar je maar geen vooruitgang mee maakt, nu heb je er eindelijk tijd voor. Of gewoon om lekker te chillen en leuke dingen te doen.

Probeer het eens, zo’n Phone Bootcamp. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

62 reacties
 1. lindsey

  Ik ben super benieuwd of je nu, drie maanden later, nog effect merkt? Ik ben net met dag 1 van de bootcamp begonnen.

 2. Emma

  Echt goeie tips, ik ben hier vaak zelf ook schuldig aan! Wat mij erg heeft geholpen is een echte wekker gebruiken in plaats van die telefoon naast mijn bed. Ik slaap daardoor beter in en slaap ook veel rustiger heb ik het idee!

 3. Marjolein

  Wat een fijn artikel. Ik gebruik nu qualitytime (voor android) om het gebruik bij te houden. Daar kan ik alleen geen detox mee doen. Zijn er tips voor android?

 4. Mariska

  Wel een goed artikel dit inderdaad en in probeer er, zonder app, ook mee bezig te zijn om minder mijn telefoon te pakken. Zo staat mijn telefoon altijd op stil, behalve als ik gebeld word gaat hij trillen. Dit vind ik wel belangrijk (ivm de gezondheid van onze vader). Facebook gebruik ik grotendeels nog wel voor mijn blog en artikelen daar te delen, voor de rest weinig. Inderdaad die prikkels, vreselijk vind ik het worden en sommige mensen gebruiken social media ook echt als dagboek. Dat hoeft van mij niet. Van Whatsapp heb ik mijn ‘laatst gezien’ uit en ook de blauwe vinkjes. Ik merkte dat ik geïrriteerd raakte als mensen mijn berichten wel hadden gelezen en niet direct reageerde. Dus probleem opgelost en ook voor mezelf, mensen kunnen ook niet zien wanneer ik het gelezen heb 🙂

 5. Jessica J.

  Inspirerend. Ik doe nu al een aantal dagen een onvrijwillige social media detox (mijn smartphone is binnen ter reparatie en mijn nieuwe oude smartphone kan amper iets) en ik merk dat ik inderdaad veel minder naar mijn smartphone grijp. Ik gebruik m’n smartphone wel in de slaapkamer, maar voornamelijk als wekker. Ik probeer eraan te denken hem op het dressoir te leggen en niet op m’n nachtkastje, zodat ik er ’s avonds, ’s ochtends of zelfs ’s nachts niet door afgeleid kan geraken – en dat voelt goed!
  Als ik m’n échte smartphone terug heb, ga ik eens kijken naar de meldingsinstellingen. Ik hoef heus niet voor elke app een hele resem afleidende pushnotificaties. Zolang ik m’n sms’en en telefoontjes zie binnenkomen, is het eigenlijk prima.

 6. Astrid

  Heel herkenbaar. Ook ik kon soms uren achter elkaar scrollen op mijn telefoon. Constant tussen twitter, instagram, facebook, snapchat wisselen. Aan het einde van de dag voelde ik mezelf er alleen maar slechter door, want had ik nou écht weer een hele dag verspilt aan het lezen/kijken wat anderen aan het doen zijn? Yep.. Ik spendeer zo veel minder aan mijn échte hobbies als lezen en sporten. De tijd vliegt voorbij met mijn telefoon in mijn hand. Mentaal werd ik er niet beter op dus als ik van mezelf weer weet dat ik een tijdje te veel op mijn telefoon bezig ben, verwijder ik de social media apps. Telefoon uit de slaapkamer gaat bij mij alleen niet, want mijn telefoon fungeert als wekker. Maar die ligt wel aan de andere kant van mijn kamer zodat ik ’s ochtends mijn bed uitmoet om hem uit te zetten. (anders zet ik ‘m in mijn slaap uit en verslaap ik me, oeps!). Oh en had een maandje mijn internetbundel niet aangezet waardoor ik buiten de deur sowieso niet veel op mijn telefoon kon doen -tenzij er natuurlijk wifi was- en dat is ideaal, tenzij je natuurlijk internet écht nodig hebt voor werk oid.

 7. Emma

  Zoiets heb ik een paar maanden geleden ook gedaan. Ik wilde niet meer steeds doelloos scrollen en mijn hoofd vol stoppen met non informatie. Ik heb toen een ipad gekocht, en daar mijn apps op geïnstalleerd, en de apps van mijn telefoon verwijderd. Heerlijk! Niet meer sochtends meteen Facebook checken, veel geconcentreerder op werk, en als ik wel de apps wil checken kies ik daar nu bewust voor door mijn ipad te pakken.

 8. Jose

  Net nu spontaan met mijn vriend afgesproken om onze telefoon uit de slaapkamer te bannen. We hebben allebei een slim horloge. We hebben geen wekker nodig! 🙂

 9. Marloes – GLAMOURMOES

  Nou dit zou dus ook echt iets voor mij zijn! Super goed dat je dit heb gedaan. Ik probeer nu zelf al in mijn lunchpauze een tijdschrift te lezen ipv mijn telefoon te pakken.

 10. Loes | Gewoon iets met Loes

  Wauw, wat goed dat je er zo’n vooruitgang mee hebt geboekt! Ik heb de app ook gedownload, maar het viel gelukkig heel erg mee, hoeveel tijd ik aan mijn telefoon spendeer. Het lastige blijft rondom het slapen: de telefoon is mijn wekker. Zakelijk heb ik mijn telefoon ook gewoon nodig, dus er gaat soms best wat tijd in zitten. Maar het lukt me ook prima om de telefoon een halve dag in de tas te laten zitten.

  • Marjan

   Hoi!
   Je telefoon fungeert als wekker… ja maar is dat nou de reden om hem er te hbebben? Koop een geewone wekker voor twee tientjes bij de hema en ook dat hoeft niet meer 🙂

 11. Rosie

  Ik ben overtuigd ik denk dat ik hierdoor ook rustiger word in mijn hoofd.
  Ik ga de challenge doen.

 12. Maaike

  Ik heb gelijk de app weer gedownload, want ik had hem al eerder en ik zat nóg vaker op mijn telefoon dan jij. Maar nu ga ik ook weer proberen om te minderen (eerst even tracken wat mijn gebruik nu is), want ik ben ook serieus verslaafd aan dat ding

  • Drieke

   Hoi, welke app download je dan juist? Ik vind precies niets terug, heb wel android…

 13. Emma

  Ik zou heel graag van mijn telefoongebruik willen “afkicken” vlak voor ik ga slapen en wanneer ik wakker word. Ik merk dat ik daardoor best vaak later ga slapen dan ik van plan was, en later opsta waardoor ik altijd weer loop te rennen. Het probleem is dat ik mijn iPhone gebruik als wekker, en specifiek met de app Sleep Cycle. Deze app registreert de hele nacht je “activiteit” en houdt bij of je die nacht goed hebt geslapen en nog meer leuke statistieken. De wekgeluiden zijn ook rustgevend. Ook kun je hem instellen op een “wake up phase” waarin hij binnen een periode van 30 minuten het beste moment uitzoekt om je te wekken, waardoor je theoretisch minder vervelend wakker wordt. Het probleem is dat ik deze app erg fijn vind, maar hierdoor ligt mijn telefoon wel elke nacht op mijn nachtkastje en kan ik mezelf toch niet tegenhouden om erop te kijken. Ik heb nog geen goed alternatief gevonden. Een wake-up light van Philips is het meest vergelijkbaar, maar de reviews zijn niet overweldigend en hij is toch best prijzig.
  Ik wil het dus graag aanpakken, maar zit met dit dilemma.

  • Emma

   Eigenlijk moet ik een app hebben die ik kan inplannen om ’s ochtend en ’s avonds een bepaalde tijd mijn telefoon te blokkeren. De apps die dit doen (Offtime, Forest, etc.), kunnen voor zover ik weet niet ingepland worden.

  • D.

   Je zou kunnen overwegen om ’s avonds (desnoods met een alarm ter herinnering) je wifi en databundel uit te zetten. Ik neem tenminste aan dat SleepCycle ook zonder datagebruik wel werkt?
   Android telefoons hebben een instelling waar je automatisch de downtime in kan stellen. Elke nacht gaat bij mij op het door mij ingestelde tijdstip het geluid volledig uit en ’s ochtends weer aan 🙂

 14. Lara

  Mooi artikel! Pas was ik een weekje in het buitenland en in het huis daar had ik geen internet. Af en toe ging ik wel eens naar een plek waar wel wifi was, maar dat was denk ik 3/4x een kwartiertje in de week. En wat was het fijn! Het opende echt mijn ogen. Ik las amper boeken meer, maar nu weer wel. Ik hoefde niet mn telefoon te pakken als ik wakker werd. Soms wist ik nog geen eens waar die was, terwijl hij normaal altijd binnen bereik lag. En je merkt ook dat je echt niet zoveel mist dan je denkt. Nu proberen een beetje vast te houden! 🙂

 15. Lou

  Klinkt goed. Al vraag ik me af of het echt tijdwinst oplevert, het zijn toch vaak de loze momenten tijdens een overstap enzo en dan ga ik ook niet zo snel met andere dingen aan de slag. Maar er zijn wel degelijk dingen die ik veel minder zou kunnen doen. Vooral blogs bekijken en instagrammen. En tot keer mm mail checken, waar dan vooral reclame tussen zit… Is leuk, maar je wordt er toch weinig wijzer van uiteindelijk.

  Ik heb overigens, in de categorie minderen, wel een dan beleid bedacht voor op werk. Ben benieuwd hoe dat bevalt…

 16. Ness

  Leuk en handig artikel! Ik spendeer de laatste tijd ook te veel tijd aan mijn gsm. Niet als ik in gezelschap ben, vooral als ik alleen ben (Instagram, Whatsapp en Pinterest).
  Ik wou er iets aan doen, maar ik wist niet goed hoe te beginnen….
  Nu wel, bedankt! 🙂

 17. rachel

  ik ga het doen!! ik gebruik hem het meeste in bed snachts. en misschien kan ik mijn meiden hier ook wel aan deel laten nemen hahah want die zijn echt heel heel erg

 18. Saskia

  Ah wat een confronterende post! Ik betrap mezelf er ook op wel erg vaak mijn telefoon er bij te pakken. Tijdens het werk eigenlijk vrijwel niet, maar inderdaad die wachtmomentjes. Nu mobiel internet ook in het buitenland zo gemakkelijk gaat verdwijnt die echte telefoonvrije tijd daar ook. Stom! Maar ik doe het zelf ook. Misschien dat ik toch ook maar eens ga detoxen.

 19. Anita

  Koop een dumbfone, bijvoorbeeld die ouderwetse nokia, en ben je toch bereikbaar als het echt nodig is. je houdt dan nog meer tijd over voor heel veel leuke dingen zoals uitgebreid koken, een goede film zonder afleiding etc. etc. Wel goed van je dat je het inziet. Ik wou dat meer mensen dit zouden doen en weer normaal persoonlijk contact onderhouden! Zet door , hoor!

 20. Kim

  Wat een fijne blog. Ik ben weer gemotiveerd om mijn telefoongebruik drastisch te gaan minderen! ThnX Cynthia!

 21. Wendy

  *legt telefoon nu weg*

 22. Laurien

  Wat een goed artikel! In de examens gebruik ik de app Forest, daarmee stel je een tijd in waarin je je telefoon niet mag gebruiken. Ik neem bijvoorbeeld een uur dat ik leer, nadien 5mins pauze waarin ik even berichten check en dan terug een uur. Werkt voor mij goed, zeker op dagen waarin ik weinig concentratie heb. Op vakantie neem ik mijn gsm ook nooit mee naar het zwembad.

 23. Marije

  Wauw, wat goed dat je het hebt aangepakt. Ik ben wel aan het minderen maar merk wel dat ik het lastig vind.

 24. Kirsty

  Wat fijn dat dit zo goed voor je heeft gewerkt! Zelf vind ik het ook zonde om veel op mijn telefoon te zitten. Ik moet ook zeggen dat ik er daarom steeds minder op zit. Vooral ’s avonds besluit ik regelmatig om niet meer op mijn telefoon te kijken en berichten niet te antwoorden, omdat het mij alleen maar afleid terwijl ik probeer te ontspannen voor het slapen gaan. Als ik met mensen ben kijk ik trouwens sowieso al bijna nooit op mijn telefoon of er moet iemand vragen hoe laat het is 😛 In de ochtend kijk ik nog wel te veel denk ik.

 25. Noëlle

  Weet iemand een goed alternatief voor Androidtelefoons? 🙂

  • Heleen

   Ik heb zojuist quality time gedownload. Nog geen idee of hij goed/fijn is, maar eerste indruk is in ieder geval positief 🙂

  • Lou

   Vroeg ik me ook af. Ik zoeken op allerlei combinaties van moments en bootcamp en omschrijvingen, maar dat had dus weinig zin buiten de applebubble. Wel een beetje dooie mus.

 26. Romy

  Wauw, wat goed dat je je telefoongebruik zo drastisch hebt aangepast! Zowel de app als de bootcamp klinkt goed. Ik kan me voorstellen dat zo’n verslaving er snel in sluipt als je voor je werk op social media moet zitten. Des te knapper is het hoe je je tijd op je telefoon zo drastisch hebt weten te beperken. De zin van Jelmer zette ook mij aan het denken. Het is inderdaad goed om je eens af te vragen waarom je je telefoon erbij pakt in plaats van het meteen te doen. 9 van de 10 keer heb ik daar niet eens een goede reden voor.

 27. Elise

  In China is dit nog 100x erger dan in Nederland. Het merendeel van de mensen die gewoon aan het lopen zijn loopt met de telefoon in zijn of haar hand, naar het beeldscherm te staren. In auto’s, tijdens het rijden en tijdens het stilstaan, wordt de telefoon gebruikt. Op de bus, in de trein, in de metro, tijdens het oversteken… Non-stop met de telefoon bezig. Het is erg jammer dat de onderlinge relaties (关系, 人脉) in China haast alleen op deze manier onderhouden kunnen worden….

 28. Patricia | Twijfelmoeder

  Ik zag hierover je tweet voorbij komen en heb ‘m toen geïnstalleerd. Ik zit meeste dagen tussen 5-6 uur, met uitschieters naar 7-8. Ook veel voor mijn werk, maar is echt te. Ga dus 1 augustus ook starten met de bootcamp.

 29. Natasja

  Hulde aan dit artikel Cynthia! Vooral hypocriet van mezelf, want ik lees het op mijn telefoon nu ik net wakker ben. Dus dat is meer een kwestie van you rest your case 😉
  Al bij al een super artikel. Ik ga de app ook eens installeren. Had er al wel van gehoord, maar durfde het niet aan, haha. De bootcamp nog niet. Misschien straks als mijn telefoongedrag niet veranderd als mijn kleine meisje geboren is. Ik vind t erg spannend. Ik doe alles met mijn telefoon. Ook hersenloos scrollen en zonder reden hem ook pakken. Maar ook betalingen, navigeren, muziek luisteren, dingen op zoeken die ik echt moet weten, reserveringen en noem het maar op.
  Nogmaals: hulde aan dit artikel!

  • Elise

   Haha same here! Ik lig ook nog in mijn bedje en dit is het eerste wat ik lees… Maar wel echt even een eyeopener Cynthia, thanks daarvoor! Ik heb nu vakantie en zit ook echt de hele dag op mijn telefoon, en ik merk ook dat ik me daardoor juist ga vervelen. Ik heb wel al een hele tijd geleden alle meldingen in whatsapp uitgeschakeld, en dat geeft zoveel rust! Eerst keek ik elke keer op mijn telefoon als hij trilde, en met groepsapps is dat dus constant. Nu check ik alleen berichtjes wanneer ik dat zelf wil, en heb tegen de mensen om me heen gezegd dat wanneer ze me direct willen bereiken, ze maar moeten bellen.

 30. Virginie

  Ik ben het deels eens met jou, maar aan de andere kant heb ik er wat moeite mee.
  We zitten idd met zen allen teveel op de phone. Iedereen. Altijd en overal. Ik heb geen app nodig om te weten dat ik mijn gsm constant neem.. Ik krijg er ook hoofdpijn van, want behalve voor photoshop gebruik ik een computer niet in mijn vrije tijd. Dus constant dat kleine scherm is ook niet goed voor de ogen.
  Maar, als wij, jouw volgers niet meer uren doelloos gaan scrollen, krijgen bloggers en ‘influencers’ veel minder bezoekers, toch? Want uiteindelijk is het daardoor dat ik iemand volg op youtube of instagram, om de tijd te doden tussendoor. Niet dat je niets te vertellen hebt, ik vind wat je schrijft boeiend, maar zoals mijn man het ooit zei, wat boeit het jou wat iemand opmaakt aan beauty per maand? Of wat iemand doet tijdens de week? Hij heeft een punt.. En toch doen we het allemaal.

  • Pippa

   Jij beschrijft precies wat ik zo fascinerend vind. Waarom kijken we met z’n allen naar het leven van mensen die vreemden voor ons zijn? En waarom zouden we in hemelsnaam willen weten wat die vreemden op een dag doen, waar ze wandelen, wat voor boodschappen ze doen, welke producten ze opgemaakt hebben. Ik kan er met m’n hoofd niet bij. En ik vind het ook zo apart dat bloggers/influencers zich verantwoorden als ze een dag later posten dan normaal. Who cares? Dan doe je het toch een dag later.

  • Cynthia Schultz

   Wel heel fijn dat je dan toch hier bent, Pippa 🙂 dankjewel.

  • Sandy

   Mee eens, ik ga een boek pakken i.p.v. blogs lezen…..

 31. N

  Goed van je! Ik ben er zelf ook mee bezig, dan is die Moments app wel handig. Ik was laatst een paar dagen weg in Europa en merkte dat ik het bijna jammer vind dat je dat daar nu ook mobiel internet hebt – weg rust. Wat ik wel lastig vind is dat ik geen tv heb en programma’s op m’n telefoon kijk. Dat ‘mag’ ik gewoon van mezelf, maar dat telt dan wel mee.

 32. Beauty Treasures

  Ik herken het helemaal. Ik klaag vaak dat ik te weinig tijd heb voor mijn blog naast mijn voltijdse job. Maar als ik dan aan het bloggen ben, word ik afgeleid door IG, FB en mails.

  Het lezen van dit artikel is voor mij al een bewustwording.

 33. Mariëlle

  Heel leuk om te lezen! Ik gebruik hem wel in de ochtend, omdat ik de rest van de dag werk. Dan mag ik natuurlijk niet op mijn telefoon. Maar ik probeer er ook zeker op te letten!

 34. Marloes

  Dankjewel voor dit mooie artikel! Begin mij al aan mijzelf soms te ergeren hoe vaak ik op dit ding zit. Komt als geroepen dus! Heb m gelijk geïnstalleerd en benieuwd wat voor shocking resultaten er op mij staan te wachten, haha. Ik ga er gauw mee aan de slag in ieder geval!

 35. Myrthe

  Super artikel! Ik wil mijn telefoon ook veel minder gebruiken maar nadat ik een keer zo’n app geïnstalleerd had, zag ik hoeveel ik hem gebruikte maar deed er vervolgens niks mee. Ik ga die bootcamp zeker doen!

 36. Truusje – De Sandwichformule

  Wat een goed artikel, precies wat ik nodig heb! Ik zit ook steeds vaker te lang op mijn mobiele telefoon te koekeloeren. Zit vooral filmpjes op YouTube te bekijken en om de haverklap Instagram te checken. Als ik thuis ben pak ik om het kwartier mijn telefoon, stap ik de deur uit dan pak ik hem er bijna nooit bij. Als ik met de hond wandel heb ik hem zelfs nooit bij me. Maar dat is dan ook de enige goede gewoonte die ik heb. Thuis leidt mijn telefoon me veel te veel af, zonde van mijn productiviteit. Ik ga je aanpak proberen!

 37. Lisa

  Wat een goed artikel! Zelf ben ik ook bezig met het afkicken en neem ik af en toe mijn telefoon gewoon een dagje niet mee.

  Wat ook helpt is de app Forest, hiermee lock je je telefoon voor een bepaalde tijd en help je tegelijkertijd het milieu.

 38. Sjess

  Goed artikel! Ik heb Moments zelf ook en, net als jij eerst, ik negeer het nu een beetje. Maar eerlijk gezegd zijn mijn cijfers nog erger, vrees ik. Ik ga dan toch idd maar die bootcamp doen want ik vind het ook zó zonde hoeveel tijd ik kwijt ben op fb & ig.

 39. Noelle

  Oh ik wil dit ook zó graag! Ik ben ook zo iemand die altijd doelloos zit te scrollen. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik gewoon 3x dezelfde Facebook Posts voorbij zie komen die ik allang gezien heb maar het is zo een gewoonte, dat scrollen. Ik heb eens 3 maanden zonder FB gezeten en dat was heerlijk. Op vakantie minder ik wel enorm maar thuis is dat echt een probleem. Uit verveling gewoon. Zelfs als ik series kijk of YouTube, mijn telefoon is standaard in mijn hand. Ik ga dit ook eens proberen!

 40. Lenneke

  Ik ben hier ook druk mee bezig. Mijn tactiek is ook om mijn telefoon tussendoor niet meer op te laden. Normaal was mijn telefoon rond een uur of 2 alweer leeg en nu zou ik dan dus gewoon pech hebben… Goed dat je hierover schrijft!

 41. Ellen

  Zo herkenbaar! Ik gebruik de app quality time en op extreme dagen durf ik gewoon niet te kijken naar mijn telefoongebruik. Ik ben namelijk weer terug bij af. O jee! Te confronterend!

  Vaak laat ik mijn telefoon thuis als ik even de stad in ga of met vriendinnen afspreek. Soms laat ik hem een hele dag thuis en dan is het shocking hoe vaak ik in mijn tas graai… gewoonte en verslaving noemen we dat. Goed dat je dit onderwerp bespreekbaar maakt!

 42. Kate

  Ik was laatst vergeten iemand een bericht te sturen. Dit is mij niet in dank afgenomen. Heerlijk lijkt mij het even te “bootcampen”, jammer alleen dat men in deze tijd ALTIJD verwacht dat je op berichten reageert. Heb jij geen “last” gehad van mensen met de vraag; “waarom je niet gelijk reageert”?
  Misschien moet ik het gewoon eens proberen ik bepaal per slot van rekening wel zelf wanneer ik iets wil sturen of niet. Bedankt voor het delen.

  • Elise

   Aaah zo irritant die mensen! Ik heb een tijd geleden tegen veel mensen gezegd dat ik niet meer direct op appjes reageer, alleen wanneer het me uitkomt. Wanneer ze me echt nodig hebben, dan bellen ze maar!

  • Katinka

   Ik gebruik mijn mobiel gewoon niet vaak. En dat weten mensen. Dus wanneer ik dan een vraag krijg van, ‘waarom heb je niet meteen gereageerd’ komt er van mij altijd de reactie terug;
   ‘Ik heb nog een leven buiten mijn telefoon, en als het een leven of dood dingetje was, dan belde je wel.’
   Het is niet mijn probleem dat een ander zo aan zijn telefoon zit dat Ik daar voor constant op mijn mobiel moet zijn.

  • Astrid

   Zo vervelend is dat inderdaad, aan alle kanten verwacht worden 24/7 bereikbaar te zijn.. Ik heb een bloedhekel aan de leesbevestigingen van apps. Ik hoef het daarnaast van anderen ook niet te weten of ze het gelezen hebben of niet, want dan ga ik onbewust zelf ook mezelf onnodig druk maken waarom een ander nog niet heeft gereageerd maar wel heeft gelezen. Zonder die bevestigingen kijk ik daar totaal niet naar om tenzij het dringend is.

   Ik zit er nog steeds aan te denken, dat als ik ooit bij een bedrijf werk waar ik bijna verplicht word in een whatsapp groep oid te zitten, om een goedkope smartphone erbij te kopen puur voor werkgerelateerde dingen zodat ik niet continu in eigen tijd word geconfronteerd met werkgerelateerde zaken.

 43. femketje

  goed dat je hier over schrijft! ik vind mezelf niet echt addicted aan mijn telefoon, maar kijk er stiekem wel regelmatig op tussendoor at work 🙂 mijn regel is wel dat hij compleet uit gaat vanaf een uur of 8/9 ’s avonds, en mijn geluid staat altijd op stil!

 44. Marianne

  Hoi Cynthia, zelf kan ik altijd flink balen nadat ik weer een tijd op Instagram etc doelloos heb rondgezworven, ik ga de app installeren want ik ben ook benieuwd hoeveel uur ik er kwijt mee ben! Dankjewel voor de tips en ga er ook mee aan de slag!

 45. Tamara

  Fijn artikel! Ik pak mijn telefoon er ook veel te vaak bij (voor niks) en dat wil ik gaan aanpakken. Ik vergat laatst mijn telefoon een keer mee naar werk te nemen maar kon hem niet meer halen, lichte paniek… maar na een dag geen telefoon was ik zoveel relaxter, niet constant kijken etc. Dus ik ga ook minderen en met jouw tips moet dat zeker lukken!

 46. Susan

  Wat een fijn artikel en wat goed dat het nu minder is! Ik heb echt verschillende dagen: soms zit ik er de hele dag op en soms echt bijna niet.

  • RDB4

   nee doek niet