Dit is een goede gids

Duurzamer en milieubewuster leven, hoe doe je dat nou eigenlijk? Hoe zorg je dat je net even jouw steentje bijdraagt als het gaat om een betere wereld? Als je jezelf dit weleens afvraagt, is ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot een aanrader. Deze gids staat vol praktische tips op álle aspecten van jouw leven.

Leestijd

Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot, €20 bij Bol.com

‘Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle. Zo simpel is het. Zou je best wat duurzamer willen leven, maar weet je niet hoe? En kun je er eigenlijk niet veel tijd, geld of gedoe in steken? Dan is dit wat voor jou. Dit moderne handboek staat vol praktische tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd – voor iedereen die op een positieve manier van de wereld wil genieten. Het laat zien dat mooi en verantwoord samen kunnen gaan. En dat het gaat om goed, niet om perfect: om echtheid, authentieke keuzes en een eerlijk verhaal. Met deze gids maakt Marieke Eyskoot, duurzame mode- en lifestyle-expert, een groen en eerlijk leven leuk en bereikbaar, met bruikbare suggesties, verrassende weetjes, de beste adressen, mooie merken, fijne plekken en slimme oplossingen. Iets goeds doen én het goed hebben tegelijk: wie wil dat nu niet?’

 

Duurzamer leven is nodig als we willen dat onze (klein)kinderen nog met net zoveel plezier en gezondheid op deze aarde kunnen leven als wij nu doen. Maar dat lijkt nog best lastig, want hoe leef je nou precies duurzamer? Wat is milieubewust en wat niet? En is dat allemaal niet vreselijk ingewikkeld? Moet ik dan geen vlees meer eten, mijn auto verkopen, mag de verwarming dan niet meer aan en kan ik nooit meer op vakantie?

Het lijkt bij duurzaamheid vaak heel erg ‘alles of niets’. Of je bent een hippie die in een yurt in het bos woont, die vegan eet en alleen zelfgemaakte kleding draagt, of je rijdt in een energieslurpende auto en eet elke dag biefstukken. Ik worstel daar zelf ook mee: ik vind het belangrijk om rekening te houden met ‘de wereld’, maar ik wil ook graag reizen (lees: vliegen, slecht!), lekker eten (oh jee, vlees!) en comfortabel leven zonder over alles wat ik doe tien keer na te denken.

Het mooie van Dit is een goede gids is dat je dus gewoon keuzes kan en mag maken. Je hoeft niet ineens alles toe te passen wat in het boek staat. Dat mag wel, maar dat hoeft niet en is voor veel mensen ook niet zo haalbaar. Marieke zegt: je kan beter de druppel op de gloeiende plaat zijn, dan de druppel die de emmer doet overlopen. Stel, je eet elke dag vlees, je rijdt in een oude diesel die nog van je opa is geweest, je gooit elke week bulten eten in de prullenbak omdat je verkeerd inkoopt en je shopt elke week nieuwe kleding bij de Primark. Dan kan je beginnen met een dag minder vlees eten, je auto vervangen door een zuinigere (of vaker de trein pakken) en iets slimmer inkopen.

Hierboven zie je de indeling van het boek. Alle vlakken van het leven worden aangestipt: kleding & accessoires, verzorging, eten, wonen & werken, vrije tijd en weten. Compleet is het niet, maar Marieke geeft in het boek zelf aan dat dat ook vrij onhaalbaar is, dan zou het boek namelijk drie keer zo dik zijn. Het is een leidraad waar je naar eigen inzicht mee aan de slag kan.

In de hoofdstukken staan veel voor de hand liggende tips, zoals dat je duurzame kleding kan kopen en dat je minder vlees kan gaan eten. En natuurlijk minder vliegen, minder autorijden, meer wandelen, meer fietsen. Maar ook dingen waar je minder snel aan denkt, zoals ruilavondjes met vriendinnen doen, in het seizoen je groente en fruit kopen, er staan tips in hoe je je eten langer kan bewaren en hoe je merkt wat je nog wel en beter niet meer kan gebruiken. Aan het einde van elk hoofdstuk staan lijstjes met adresjes, merken en tips.

 

Het boek is prachtig strak vormgegeven met veel mooie foto’s en spreuken.

Het hoofdstuk over verzorging vind ik vanzelfsprekend erg interessant. Veel merken die er in staan gebruik ik! Er worden veel praktische tips gegeven voor producten die natuurlijk, biologisch en goed voor het milieu zijn, maar ook tips over hoe je je huid nou het beste kan verzorgen. De tip van Marieke: doe eens een maand niks. Kijk hoe je huid reageert. Pas daar je producten op aan. In de zomer alleen wel tegen de zon beschermen!

In het boek worden een aantal ingrediënten behandeld die je beter kan vermijden, ik ben het niet met elke tip eens omdat er ook synthetische ingrediënten zijn die geen kwaad kunnen of waar geen onderzoeken wijzen op gevaar voor mens, dier of milieu.

 

Natuurlijk is er ook een hoofdstuk gewijd aan eten! Vol met tips over hoe je duurzamer en bewuster kan eten. Met de voor de hand liggende tip om minder vlees te eten, en als je het eet, dan biologisch en lokaal.

Ik vond het gedeelte over hoe je zo duurzaam mogelijk je boodschappen doet erg interessant. Eet in het seizoen, houd rekening met wat wanneer groeit én kijk ook waar het vandaan komt. Ik dacht zelf altijd: hoe dichterbij, hoe beter. Maar je kan bijvoorbeeld beter paprika’s uit Spanje kopen dat uit Nederland, omdat het enorm veel energie kost om de kassen te verwarmen die in Nederland gebruikt worden om de paprika’s te laten groeien. Ik had geen idee. Zo staan er meer eye openers in die ik bij het doen van mijn boodschappen echt meeneem. Ook: opletten op verpakkingsmateriaal (zo min mogelijk plastic!) en zelf je tas meenemen.

Duurzaam wonen

Wonen, werken, reizen: ons dagelijks leven komt aan bod. Denk aan isoleren, zonne-energie, windenergie, minder energie gebruiken, woon-werk verkeer, groene energie, douchen, het gebruik van je auto. De meeste tips die besproken worden zijn praktisch en makkelijk te toe te passen, zoals:

 • zet een uur voordat je naar bed gaat al de thermostaat op 15 graden. Als je dat doet zodra je naar bed gaat, stook je voor niks.
 • werk als dat kan vaker een dag thuis, dat scheelt woon-werkverkeer.
 • zet apparaten uit als je ze niet gebruikt en haal opladers uit het stopcontact.
 • neem een korte douche in plaats van een bad, dat verbruikt minder water.
 • koop een waterbesparende douchekop.

 

Op reisgebied heb ik zelf het grootste schuldgevoel als het gaat om duurzaamheid: ik vlieg best veel en dat zorgt voor veel CO2-uitstoot. Ik leer van Marieke dat ik via Greenseat.nl mijn CO2 uitstoot kan compenseren. Ik betaal bijvoorbeeld €5 voor mijn retourvlucht Amsterdam-Barcelona. Ergens in een ontwikkelingsland wordt dan bijvoorbeeld geïnvesteerd in windmolens. Wat mooi! Iets wat ik meteen ben gaan doen tijdens het lezen van het boek.

Naast alle informatie over duurzaamheid, wordt er in het boek ook aandacht gegeven aan maatschappelijke kwesties zoals seksisme, de pay gap en het schoonheidsideaal. Er wordt ook geschreven over vrijwilligerswerk, aardig zijn en presteren. Op het eerste gezicht een beetje opmerkelijk, maar ik vind het heel natuurlijk door het boek verweven.

Ik denk dat iedereen dit boek moet hebben of cadeau moet geven. Want het is zo nodig. En het boek is handig, leuk, mooi, fijn om doorheen te bladeren en alles informatie is goed om te weten, wat je er ook mee doet. Of jij nou alleen wat bewuster boodschappen gaat doen en minder weggooit of je vliegreizen compenseert: elk klein beetje helpt echt. Alle dingen in het boek geven in ieder geval bewustwording, en deze dingen weten is waardevol. In de supermarkt kijk ik nu toch even waar mijn paprika’s vandaan komen.

Ik ben best een beetje op weg qua duurzaam leven. Ik shop niet veel kleding, ik draag mijn kleding vaak en lang, ik eet veel lokaal, ik eet veel dagen van de week vegetarisch, ik gooi weinig eten weg en mijn woon-werkverkeer bestaat praktisch uit één keer in de week met de trein naar Amsterdam. Verder doe ik erg veel lopend of op de fiets.
Maar er valt ook nog veel winst te behalen. Op het gebied van die vliegreizen dus, en ik wil beter opletten welke kleding nu echt duurzaam is. Deze zomer willen we onze badkamer verbouwen en ik ga me zeker verdiepen in een douche met warmteterugwinning uit weggespoeld water. Ik heb al bamboe tandenborstels besteld en zo zijn er nog veel meer kleine dingen die ik ga veranderen.

Fijn is dat het boek heel relaxed is. Marieke legt alles op een leuke manier uit zonder met het vingertje te wijzen. Ze zegt niet: nu moet jij dit zus en zo gaan doen. Nee, ze geeft suggesties, informatie, en jij mag kijken wat je ermee doet. Een must om in ieder geval te lezen, de volgende stappen zijn aan jou.

Dit artikel bevat een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als jij het boek via de link aanschaft. Dit heeft geen invloed op mijn mening over het boek. 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

29 reacties
 1. Estee

  Wat een leuke en leerzame tip! Ik ga hem zeker lezen 🙂

 2. Marieke

  Wauw, wat geweldig! Veel dank hiervoor, echt een grote eer… Wat super om te horen dat je al zo goed bezig bent, maar ook door het boek aan de slag bent gegaan. Te gek! En heel interessant om te lezen dat je het niet met alles in het hoofdstuk over Verzorging eens bent – ik hoor heel graag wat je vindt dat ik zou kunnen verbeteren, voor een eventuele tweede druk? Hartelijke groet en nogmaals veel dank, en alle goeds x Marieke

 3. EmilyLotus

  Super interessant! Ik eet zelf wel vegan maar wil graag nog duurzamer leven. Weet alleen niet goed waar te beginnen.

 4. Peggy YLSNB

  Volgensmij ging er wat mis met mijn berichtje! Maar wat ik wilde zeggen is dat ik Green Seat een mooi initiatief vind! Je moet toch van A naar B komen, en nu geef je in ieder geval nog iets terug :). X

 5. Fleur

  Leuk om te kijken misschien: het filmpje ‘vlees’ van zondag met lubach. Het is supergoed om duurzaam bezig te zijn en als je dat echt wil maak je een supergrote stap door vegetarisch/veganistisch te gaan eten. Heel grappig filmpje, helemaal niet judging maar wel heel interessant (:

 6. Jannike

  Interessant boek! Soms is het wel lastig om nou precies te bepalen wat duurzaam is, maar ik ben het er wel mee eens dat je beter iets dan niets kunt doen.

 7. Eveline

  Goed en leuk dat je aandacht besteed aan dit onderwerp! Toch wil ik nog even een kanttekening plaatsen. Al de genoemde aanpassingen die je kunt maken buiten het veranderen van je eetpatroon, hebben het effect van een druppel in een oceaan vergeleken met een plantaardige levensstijl. Er zijn bizarre hoeveelheden water en landoppervlakte (o.a. voor de verbouwing van veevoer-soja) nodig voor het produceren van vlees, melk en ei. Dat is op geen enkele manier duurzaam te noemen, óók niet wanneer je ”lokaal” of ”biologisch” koopt. De ratio tussen de benodigde grondstoffen en het eindproduct (bijv. een stukje vlees) blijven in absolute disbalans. Wat ik hiermee bedoel: als je daadwerkelijk een positieve impact wil hebben op het milieu, dan heeft 5 minuten douchen geen zin en de temperatuur op 15 graden draaien ook niet. Dat klinkt misschien wat kort door de bocht, maar het effect van zulke veranderen zijn zó ontzettend marginaal vergeleken met (zoveel mogelijk) plantaardig eten. De documentaire ‘Cowspiracy’ op Netflix geeft hierover een heldere – op wetenschap gepasseerde – uitleg. Ik wilde dit toch even noemen, omdat vaak het idee heerst dat de consumptie van vlees, ei en melk valt te ‘compenseren’ met o.a. de hierboven genoemde aanpassingen – maar helaas is dat dus niet zo. (Ik laat hierbij trouwens het ethische aspect helemaal achterwege, terwijl dat in feite natuurlijk ook al genoeg reden is om geen dierlijke producten te consumeren).

 8. Loes | Gewoon iets met Loes

  Klinkt goed! Ik ben het inderdaad helemaal eens dat je het best ‘in etappes’ of gedeeltelijk kunt toepassen, hulde dat het boek daar aandacht aan besteed op een leuke manier. Dat is toch een hele kunst! Ik vind trouwens het verschil tussen ‘duur’ en ‘veel geld’ nog wel een mooie. Sommige dingen zullen dan zogenaamd niet duur zijn (als je weet hoe het gemaakt wordt, met wel materiaal etc), maar dan nog kan het veel geld zijn (of blijven). Maar goed, zoals in de comments al gezegd wordt: 1 ding per maand veranderen levert al heel wat op. En dat vind ik een goede instelling!

 9. Heleen

  Wat een leuk boek, die ga ik voor mijn verjaardag vragen!
  Maar eeeh, is het boek dan wel op duurzaam (/gerecycled?) papier geprint? 😉

  • Jose

   Ik weet niet of het echt waar is, maar ik heb zelfs ooit eens gehoord dat je auto voor meer uitstoot zorgt als jij naar de boerderij rijdt om daar je doperwtjes te kopen, dan als een vliegtuig de erwtjes met miljoen erwtjes tegelijk uit zuid-afrika naar de supermarkt laat vervoeren… Nogmaals, ik weet niet of het waar is, maar mijn vriend en ik hebben nu de regel dat we 1x per week de grote boodschappen met de auto mogen halen en de rest van de week gaan we met de fiets. Mijn vriend zou ook wel graag naar zijn werk willen met het OV… maar hij werkt meer dan fulltime en op een uiterst afgelegen plek (we wonen zelf in Utrecht). Met het OV is hij zo lang bezig dat hij geen avond meer over had. Heel stom, maar wel de realiteit.

  • Jose

   Ohhh oeps per ongeluk op jouw reactie gereageerd! Sorry! hahaha!

 10. rachel

  lijkt mij heel intressant om te lezen ondanks ik geen lezer ben. ik zal er wel wat uit kunnen halen ja want echt zuinig leef ik niet nee en dat kan natuurlijk veranderd worden

 11. Silkeblogs

  Oh, ik moet dit boek gewoon hebben! Het ziet er super fijn uit!

 12. Heleen

  Heel interessant altijd dit soort dingen. Juist ook omdat ik merk dat ik er snel bewust overheen kijk omdat ik het te confronterend vindt. Zo van: als ik het ook echt weet moet ik er ook echt wat aan gaan doen. Maar elke keer een kleine stap is eigenlijk wel goed te doen. Ik ben heel bewust met elektriciteit, verwarming enz. Eten koop ik zoveel mogelijk biologisch (zeker eieren en zuivel omdat dat zo makkelijk is) en ik hou van rommelmarkten en kringlopen en probeer bewust kleding te kopen.

 13. Ingrid

  Het lijkt me wel een interessant boek om een keer te lezen. Maar ik zou ‘m niet zo gauw zelf aanschaffen denk ik. Mede omdat je toch een hoop terug kunt vinden op internet. En ik neem aan dat de schrijfster zelf ook heeft nagedacht over het soort papier dat ze heeft gebruikt? 😉
  Ik ben wel bewust bezig met het eea. Ik gebruik ook een natuurlijke deo.
  Ipv met de auto naar mijn werk te gaan, loop ik die 20 minuten. Het vliegtuig neem ik al nooit. Kleding doe ik ook niet zo maar weg, maar geef ik door. Net zoals mijn papieren leesboeken.
  Gezichtsverzorging probeer ik ook zo natuurlijk mogelijk te houden. Make-up valt nog wel wat te verbeteren denk ik zo. 😉
  Maar is het dan zo dat de kassen in NL meer zouden verbruiken dan het transport vanuit Spanje naar NL? Wordt daar dieper op ingegaan in het boek?
  Ik ben het wel helemaal eens met de uitspraak dat je beter de druppel op de gloeiende plaat kunt zijn ipv de druppel die de emmer doet overlopen.

  • Kaatje

   Ik vraag me precies hetzelfde af over die paprika’s als jij.

   Staat dat uitgelegd in t boek Cynthia?

   Verder vind ik het n leuk en interessant artikel, heb t boek ook al gespot in de winkel. Ik vraag t aan familie.

   Ik volg je dagelijks met veel plezier!?

  • Lou

   Ik heb juist gehoord/gelezen dat je groente en fruit beter kunt kopen als het uit Nederland komt, omdat er in Spanje en Marokko veel meer pesticiden worden gebruikt..?

 14. Patricia

  sorry, ik heb je hele artikel overgeslagen 🙂 want ik heb het boek gereserveerd via de Bieb (maar nog niet in huis). ik ga m snel lezen.

  • kim

   Dat vroeg ik mij ook af. Is inderdaad het gebruik van pesticiden meeberekend? En de invloed van transport? En arbeidsomstandigheden? (Op internet is meer informatie te vinden over arbeidsomstandigheden in de kassen in het zuiden van Spanje).

 15. Emma

  Je kan juist beter geen nieuwe auto kopen. Doorrijden met een auto bak is beger dan die laten recyclen en voor jezelf een nieuwe te laten maken.

 16. Susan

  Wat goed dat je aandacht geeft aan dit boek! Ik vind het heel erg interessant en zou het boek ook wel willen lezen. Ben nieuwsgierig geworden!

 17. Mariëlle

  Dit is écht een boek voor mij, ben heel benieuwd!

 18. Marianne

  Wat leuk dat je over dit onderwerp blogt! Ik ben ook bezig om mijn leven te verduurzamen. Maar dat is soms bést lastig. Heb besloten om iedere maand 1 duurzame verandering door te voeren. Gebruik nu geen spuitdeo’s meer i.v.m. slechte gassen, maar een roller in een glazen verpakking (maak soms zelfs mijn eigen deo!). Koop ook alleen nog maar volle biologische melk & yoghurt en vlees met het ‘Beter Leven’ keurmerk. En ik probeer nu iedere zaterdag naar de markt te gaan i.v.m. seizoensgroente & fruit. Kijk er nu alweer naar uit om over een maand weer een nieuwe verandering door te voeren!

  • Michelle

   Goed idee, één verandering per maand!

  • Maaike

   Tof dat je elke maand een verandering doorvoert! Mag ik je een tip geven (en ook meteen aan Cynthia)? Probeer volgende maand eens vegetarisch/veganistisch toe te voegen aan je lijstje. Al is het maar voor een maand om uit te proberen. Alles beetjes helpen natuurlijk, maar de meest vervuilende industrie op aarde is verreweg de vleesindustrie, en al haar bijproducten (dus ook melk). Biologische melk en “beter leven” vlees klinkt dan misschien heel goed, maar in werkelijkheid ben je eigenlijk nog hartstikke slecht bezig… ook biologische melk is vervuilend (en dieronvriendelijk) en ook “beter leven” vlees is hartstikke dieronvriendelijk en vooral heel vervuilend. Niet om nou zo hard te doen, maar diervriendelijk vlees bestaat niet en milieuvriendelijke dierlijke producten evenmin. Ik zou eens de docu Cowspiracy kijken (staat op Netflix), dat is echt een eye-opener wat betreft dit onderwerp. Tips van mijn kant zijn dan vast producten van de vegetarische slager, sojamelk- en yoghurt en wilmersburger kaas! Want natuurlijk kan je beter een druppel op een gloeiende plaat zijn dan de druppel die de emmer doet overlopen, maar what if I told you dat je even makkelijk een plens water op een gloeiende plaat kan zijn? Door… juist, een plantaardige leefstijl. 🙂

  • Cynthia Schultz

   Ik eet al heel vaak bewust vegetarisch 🙂 inderdaad een goede tip.