Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Dit is een goede gids

Duurzamer en milieubewuster leven, hoe doe je dat nou eigenlijk? Hoe zorg je dat je net even jouw steentje bijdraagt als het gaat om een betere wereld? Als je jezelf dit weleens afvraagt, is ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot een aanrader. Deze gids staat vol praktische tips op álle aspecten van jouw leven.

Leestijd

Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot, €20 bij Bol.com

‘Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle. Zo simpel is het. Zou je best wat duurzamer willen leven, maar weet je niet hoe? En kun je er eigenlijk niet veel tijd, geld of gedoe in steken? Dan is dit wat voor jou. Dit moderne handboek staat vol praktische tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd – voor iedereen die op een positieve manier van de wereld wil genieten. Het laat zien dat mooi en verantwoord samen kunnen gaan. En dat het gaat om goed, niet om perfect: om echtheid, authentieke keuzes en een eerlijk verhaal. Met deze gids maakt Marieke Eyskoot, duurzame mode- en lifestyle-expert, een groen en eerlijk leven leuk en bereikbaar, met bruikbare suggesties, verrassende weetjes, de beste adressen, mooie merken, fijne plekken en slimme oplossingen. Iets goeds doen én het goed hebben tegelijk: wie wil dat nu niet?’

 

Duurzamer leven is nodig als we willen dat onze (klein)kinderen nog met net zoveel plezier en gezondheid op deze aarde kunnen leven als wij nu doen. Maar dat lijkt nog best lastig, want hoe leef je nou precies duurzamer? Wat is milieubewust en wat niet? En is dat allemaal niet vreselijk ingewikkeld? Moet ik dan geen vlees meer eten, mijn auto verkopen, mag de verwarming dan niet meer aan en kan ik nooit meer op vakantie?

Het lijkt bij duurzaamheid vaak heel erg ‘alles of niets’. Of je bent een hippie die in een yurt in het bos woont, die vegan eet en alleen zelfgemaakte kleding draagt, of je rijdt in een energieslurpende auto en eet elke dag biefstukken. Ik worstel daar zelf ook mee: ik vind het belangrijk om rekening te houden met ‘de wereld’, maar ik wil ook graag reizen (lees: vliegen, slecht!), lekker eten (oh jee, vlees!) en comfortabel leven zonder over alles wat ik doe tien keer na te denken.

Het mooie van Dit is een goede gids is dat je dus gewoon keuzes kan en mag maken. Je hoeft niet ineens alles toe te passen wat in het boek staat. Dat mag wel, maar dat hoeft niet en is voor veel mensen ook niet zo haalbaar. Marieke zegt: je kan beter de druppel op de gloeiende plaat zijn, dan de druppel die de emmer doet overlopen. Stel, je eet elke dag vlees, je rijdt in een oude diesel die nog van je opa is geweest, je gooit elke week bulten eten in de prullenbak omdat je verkeerd inkoopt en je shopt elke week nieuwe kleding bij de Primark. Dan kan je beginnen met een dag minder vlees eten, je auto vervangen door een zuinigere (of vaker de trein pakken) en iets slimmer inkopen.

Hierboven zie je de indeling van het boek. Alle vlakken van het leven worden aangestipt: kleding & accessoires, verzorging, eten, wonen & werken, vrije tijd en weten. Compleet is het niet, maar Marieke geeft in het boek zelf aan dat dat ook vrij onhaalbaar is, dan zou het boek namelijk drie keer zo dik zijn. Het is een leidraad waar je naar eigen inzicht mee aan de slag kan.

In de hoofdstukken staan veel voor de hand liggende tips, zoals dat je duurzame kleding kan kopen en dat je minder vlees kan gaan eten. En natuurlijk minder vliegen, minder autorijden, meer wandelen, meer fietsen. Maar ook dingen waar je minder snel aan denkt, zoals ruilavondjes met vriendinnen doen, in het seizoen je groente en fruit kopen, er staan tips in hoe je je eten langer kan bewaren en hoe je merkt wat je nog wel en beter niet meer kan gebruiken. Aan het einde van elk hoofdstuk staan lijstjes met adresjes, merken en tips.

 

Het boek is prachtig strak vormgegeven met veel mooie foto’s en spreuken.

Het hoofdstuk over verzorging vind ik vanzelfsprekend erg interessant. Veel merken die er in staan gebruik ik! Er worden veel praktische tips gegeven voor producten die natuurlijk, biologisch en goed voor het milieu zijn, maar ook tips over hoe je je huid nou het beste kan verzorgen. De tip van Marieke: doe eens een maand niks. Kijk hoe je huid reageert. Pas daar je producten op aan. In de zomer alleen wel tegen de zon beschermen!

In het boek worden een aantal ingrediënten behandeld die je beter kan vermijden, ik ben het niet met elke tip eens omdat er ook synthetische ingrediënten zijn die geen kwaad kunnen of waar geen onderzoeken wijzen op gevaar voor mens, dier of milieu.

 

Natuurlijk is er ook een hoofdstuk gewijd aan eten! Vol met tips over hoe je duurzamer en bewuster kan eten. Met de voor de hand liggende tip om minder vlees te eten, en als je het eet, dan biologisch en lokaal.

Ik vond het gedeelte over hoe je zo duurzaam mogelijk je boodschappen doet erg interessant. Eet in het seizoen, houd rekening met wat wanneer groeit én kijk ook waar het vandaan komt. Ik dacht zelf altijd: hoe dichterbij, hoe beter. Maar je kan bijvoorbeeld beter paprika’s uit Spanje kopen dat uit Nederland, omdat het enorm veel energie kost om de kassen te verwarmen die in Nederland gebruikt worden om de paprika’s te laten groeien. Ik had geen idee. Zo staan er meer eye openers in die ik bij het doen van mijn boodschappen echt meeneem. Ook: opletten op verpakkingsmateriaal (zo min mogelijk plastic!) en zelf je tas meenemen.

Duurzaam wonen

Wonen, werken, reizen: ons dagelijks leven komt aan bod. Denk aan isoleren, zonne-energie, windenergie, minder energie gebruiken, woon-werk verkeer, groene energie, douchen, het gebruik van je auto. De meeste tips die besproken worden zijn praktisch en makkelijk te toe te passen, zoals:

  • zet een uur voordat je naar bed gaat al de thermostaat op 15 graden. Als je dat doet zodra je naar bed gaat, stook je voor niks.
  • werk als dat kan vaker een dag thuis, dat scheelt woon-werkverkeer.
  • zet apparaten uit als je ze niet gebruikt en haal opladers uit het stopcontact.
  • neem een korte douche in plaats van een bad, dat verbruikt minder water.
  • koop een waterbesparende douchekop.

 

Op reisgebied heb ik zelf het grootste schuldgevoel als het gaat om duurzaamheid: ik vlieg best veel en dat zorgt voor veel CO2-uitstoot. Ik leer van Marieke dat ik via Greenseat.nl mijn CO2 uitstoot kan compenseren. Ik betaal bijvoorbeeld €5 voor mijn retourvlucht Amsterdam-Barcelona. Ergens in een ontwikkelingsland wordt dan bijvoorbeeld geïnvesteerd in windmolens. Wat mooi! Iets wat ik meteen ben gaan doen tijdens het lezen van het boek.

Naast alle informatie over duurzaamheid, wordt er in het boek ook aandacht gegeven aan maatschappelijke kwesties zoals seksisme, de pay gap en het schoonheidsideaal. Er wordt ook geschreven over vrijwilligerswerk, aardig zijn en presteren. Op het eerste gezicht een beetje opmerkelijk, maar ik vind het heel natuurlijk door het boek verweven.

Ik denk dat iedereen dit boek moet hebben of cadeau moet geven. Want het is zo nodig. En het boek is handig, leuk, mooi, fijn om doorheen te bladeren en alles informatie is goed om te weten, wat je er ook mee doet. Of jij nou alleen wat bewuster boodschappen gaat doen en minder weggooit of je vliegreizen compenseert: elk klein beetje helpt echt. Alle dingen in het boek geven in ieder geval bewustwording, en deze dingen weten is waardevol. In de supermarkt kijk ik nu toch even waar mijn paprika’s vandaan komen.

Ik ben best een beetje op weg qua duurzaam leven. Ik shop niet veel kleding, ik draag mijn kleding vaak en lang, ik eet veel lokaal, ik eet veel dagen van de week vegetarisch, ik gooi weinig eten weg en mijn woon-werkverkeer bestaat praktisch uit één keer in de week met de trein naar Amsterdam. Verder doe ik erg veel lopend of op de fiets.
Maar er valt ook nog veel winst te behalen. Op het gebied van die vliegreizen dus, en ik wil beter opletten welke kleding nu echt duurzaam is. Deze zomer willen we onze badkamer verbouwen en ik ga me zeker verdiepen in een douche met warmteterugwinning uit weggespoeld water. Ik heb al bamboe tandenborstels besteld en zo zijn er nog veel meer kleine dingen die ik ga veranderen.

Fijn is dat het boek heel relaxed is. Marieke legt alles op een leuke manier uit zonder met het vingertje te wijzen. Ze zegt niet: nu moet jij dit zus en zo gaan doen. Nee, ze geeft suggesties, informatie, en jij mag kijken wat je ermee doet. Een must om in ieder geval te lezen, de volgende stappen zijn aan jou.

Dit artikel bevat een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als jij het boek via de link aanschaft. Dit heeft geen invloed op mijn mening over het boek. 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.