Duurzaam afvallen als echte Levensgenieter? Kom Lekker Lichter Leven!

Hoe is jouw geldmindset?

Laatst deelde ik op Instagram Stories wat verhalen over geld. Het begon met wat tips over sparen en uiteindelijk kwam het op geldmindset. Wat bleek: 85% wilde daar wel eens wat meer over lezen. En ik vind het leuk om daar meer over te delen. Vandaag begin ik met de basis: je geldmindset. Hoe is die van jou? Heb je daar weleens bij stilgestaan?

Leestijd

Mindset = de basis

Mindset is niet alles, maar het is wel de basis van praktisch alles wat je doet in je leven. Heb je een sterke, positieve, goede mindset, dan gaat het veel makkelijker zijn om je doelen te behalen. En dat kan op elk vlak. Fysiek, werk, relaties, geld, gezondheid.

Als jij elke dag opstaat met de houding ‘Nou, het zal wel weer een kákdag worden,’ dan weet ik wel wat voor dag jij gaat hebben. Maar als je opstaat en denkt ‘Yes, vandaag wordt fantastisch,’ dan weet ik óók  wat voor dag je gaat hebben. Het is niet zaligmakend. En soms geloof je het niet. En soms heb je een kakdag al heb je een goede mindset. Maar die overtuiging waarmee je begint, ik ben er van overtuigd dat die heel veel verschil kan maken in je leven.
Het heeft deels te maken met waar je je focus op legt. Als jij bijvoorbeeld ervan overtuigd bent dat honden verschrikkelijke enge gemene wezens zijn, schiet je elke keer dat je een hond ziet in een stuip. Stress. Negativiteit. Terwijl je je heel anders voelt als je er neutraal of positief naar kijkt.

Maar mindset is ook weer niet alles.
Je kan wel op de bank zitten met je goede mindset, maar als je geen actie onderneemt, gebeurt er waarschijnlijk niet zoveel. Het is altijd een combinatie. Misschien wel 50/50. Maar ik heb het niet onderzocht, of zo.

Ik ben ervan overtuigd dat als je een positieve geldmindset hebt, geld een leuker en makkelijker ding in je leven wordt. Dat geld positief wordt, dat je er bewuster mee omgaat, dat geldproblemen minder worden en dat je misschien wel meer geld gaat verdienen. Omdat je er totaal anders naar gaat kijken of misschien al kijkt.
In dit artikel wil ik het daar met je over hebben.

Wat is jouw geldmindset?

Geld is lastig voor veel mensen.
Op geld rust een taboe.
Voor velen is geld iets negatiefs.
En over geld praat je eigenlijk niet, dat is in onze cultuur eigenlijk een beetje not done. En juist daarom schrijf ik deze blog.

Ben je je bewust van jouw geldmindset?
Hoe denk jij over geld?
Wat is jouw diep gewortelde overtuiging over geld?

Het kan overal vandaan komen, misschien vanuit je jeugd of vanuit geldproblemen die je gehad hebt. Waar het vandaan komt, maakt nu niet zo heel veel uit.

Misschien heb je wel de overtuiging dat rijke mensen nare, oneerlijke types zijn. Of gierig.
Of dat geld altijd voor problemen en ruzies zorgt.
Dat er altijd te weinig geld is, en dat geld stress oplevert.
Dat geld het bron van al het kwaad in de wereld is.
Of iets minder heftig, maar het heeft wel effect: dat geld gewoon niet echt belangrijk is.
Dat je niet goed met geld om kan gaan.
Dat je een gat in je hand hebt.
Dat jij nooit veel geld zal hebben, daar ben je gewoon niet voor gemaakt.

Dat geld niet gelukkig maakt.

Geld maakt wel gelukkig

De opmerking over geld die volgens mij het meest gemaakt wordt:

‘Geld maakt niet gelukkig.’

Dat is dus niet waar! Wauw. Ap Dijksterhuis is hoogleraar sociale psychologie en heeft heel veel onderzoek gedaan naar geluk. En dus ook naar of je gelukkig wordt van geld. En dat blijkt dus zo te zijn. Hoe meer geld, hoe gelukkiger. Ook uit een onderzoek uit Zweden blijkt dat mensen die de loterij hebben gewonnen echt gelukkiger zijn.
Hoe dat komt? Op zich is dat best wel logisch. Als je (heel) veel geld hebt kan je bepaalde dromen verwezenlijken zoals een specifieke reis, of het bouwen van een duurzaam huis op de hei. Maar je kan ook voor betere gezondheidszorg gaan, jezelf goed verzekeren, andere mensen helpen en goede doelen steunen. Je gaat een ander leven leiden.

Het is wel belangrijk hóe je je geld uitgeeft. Materiële zaken maken over het algemeen niet echt veel gelukkiger, maar ervaringen wel. Zoals reizen, vrije tijd (die kan je kopen) of door andere mensen te helpen. Van het kopen van zes designertassen word ik niet écht een gelukkiger mens, van het maken van een reis naar Japan wel. Of doordat ik met het geld dat ik verdien een specifiek goed doel kan steunen.

Maar Dijksterhuis zegt ook: als je op de verkeerde manier op jacht bent naar geld, dat je daar dan wél weer ongelukkig van kan worden. Op zich kan een bepaald financieel doel een streven op zich zijn, maar als het je enige doel in het leven is om miljonair te worden, weet ik niet of je daar nu echt blij van wordt. Ik denk het in ieder geval niet.

Geld is belangrijk

Of je het nu wilt of niet, geld is nu eenmaal belangrijk. Want je kan niet leven zonder. Nou ja, je kan misschien wel leven zonder, maar dan heb je waarschijnlijk niet het comfortabele leven dat jij voor ogen hebt. Dat is ook weer een compleet andere discussie.

Geld heb je nodig. Elke dag opnieuw. Om te wonen. Eten te kopen. Alleen dat al. Je basisbehoeften kosten al geld. Vervoer. Studie. Maar ook dingen waar je blij van wordt, die ‘luxe’ zijn, zoals een cappuccino in dat koffiezaakje. Een fijne vakantie. Een goed boek. Je kan creatief zijn, uiteraard, en veel is te leen of te ruil, maar uiteindelijk heb je geld nodig.

En al helemaal als je dromen en doelen hebt.
Voor de meeste dingen heb je nu eenmaal geld nodig. En voor sommige dromen en doelen veel geld.
Voor reizen, voor zakelijke investeringen, überhaupt voor het runnen van een bedrijf (want een bedrijf runnen betekent ook geld uitgeven en investeren). Voor studie, cursus, kennis. Gewoon voor dat mooie vest dat je hebt gezien.
Voor dat huis.
Maar ook gewoon voor Netflix.

Geld is belangrijk. Ook voor jou.

Mijn overtuigingen over geld

Ik heb altijd al een best goede mindset met betrekking tot geld gehad, maar sinds ik me hierin ben gaan verdiepen de laatste jaren, is het nog beter geworden.

Wat mijn overtuigingen zijn over geld? Ik zal er een paar delen.

Geld is prachtig. Ik wil er ongelooflijk veel van.
Met geld kan je waanzinnige dingen doen. Naast dat ik arbeidsgelegenheid creëer met mijn bedrijf, kan ik mensen helpen, goede doelen steunen, de wereld een mini beetje mooier maken.
Met geld kan ik mijn doelen behalen. Kan ik in mei een prachtige reis naar Japan maken.
Met geld kan ik investeren in mijn bedrijf. Zo liet ik dit jaar een volledig nieuwe online academie bouwen voor mijn trainingen. En daar heb ik een ZZP’er met liefde voor betaald. Daar kan zij haar gezin weer van onderhouden.
Met geld kan ik investeren in mezelf. Ik werk nu een halfjaar 1 op 1 met een coach die me elke week nieuwe dingen leert en die me geweldige inzichten geeft. Ik word elke week een klein beetje beter doordat ik hier geld aan uitgeef.
Hoe meer mensen veel geld verdienen, hoe beter.
Geld is een tool om dromen mee waar te maken.
Geld is energie.
Ik geef met liefde geld uit. Altijd bewust. Of het nou een kop koffie in een restaurant is, of de reis naar Japan. Vroeger zou me dit een beetje pijn gedaan hebben, nu denk ik: ik geef dit met liefde uit, want ik krijg er ook iets prachtigs voor terug.
Maar ook mijn belasting betaal ik met een goed gevoel. Net als mijn leveranciers en de mensen die voor me werken. Want ik krijg er elke keer weer iets moois voor terug.

Op Instagram kreeg enkele keren te horen ‘jij hebt makkelijk praten’. Oké, misschien wel, op dit moment. Maar realiseer je ook, als je dit nu denkt, dat je helemaal niet weet hoe mijn financiële situatie er in mijn leven uit heeft gezien. Ik heb geen armoede gekend, maar ik heb wel periodes meegemaakt waarin het zakelijk en financieel echt niet goed ging. Zacht uitgedrukt. En juist door mijn positieve geldmindset ben ik hier goed uitgekomen en gaat het nu beter dan ooit. Let ik nu ook veel beter op, qua geld. Maar ook ik heb dus geldshit meegemaakt en ook ik weet hoe het voelt om geld niet in overvloed te hebben.

'Ik doe het niet voor het geld'

Elke dag spreek ik ondernemers en ook  op Instagram heb ik met talloze mensen DM-gesprekken gevoerd na mijn stories over geld.
Opmerkingen die ik heel vaak hoor zijn deze:

‘Ik doe het niet voor het geld.’
‘Ik hoef er niet rijk mee te worden, hoor.’

Hier kan natuurlijk best wel een kern van waarheid inzitten. Ik zei het vroeger ook. Als je iets met zoveel passie en liefde doet, dan is geld de bijzaak. Dan is jouw werk en je plezier en het feit dat je mensen helpt (bijvoorbeeld) reden nummer één dat je het doet. Je zou het bij wijze van spreken ook doen als je er geen geld voor zou krijgen.
Alleen zijn deze uitspraken toch best wel negatief als je er iets beter naar gaat kijken.
En je spreekt iets uit.
Eigenlijk zeg je en straal je uit: ‘Ik hoef geen geld’.
En natúúrlijk doe je jouw werk vanuit je passie, vanuit jouw motivatie.
Dat is ook het allermooiste wat er is.
Maar je wilt toch óók geld?
Laten we eerlijk zijn.
En het is niet zo dat je altijd moet kiezen.
Ja, met sommige banen wel. Maar met sommige banen ook niet.

Ik had op instagram een mooi gesprek met iemand die dit ook zei. Toen zei ik tegen haar: ‘Maar stel nou dat je baas naar je komt en zegt, ik ga je vanaf nu een miljoen per jaar betalen. Wat zeg je dan?’ Uiteindelijk werd dat een heel gesprek omdat haar overtuiging was dat geld niet belangrijk was. Ze zei ‘Dan zou ik vragen wat daar het gevolg van zou zijn voor het bedrijf’, en ik legde haar uit dat die er niet zou zijn. Het is puur hypothetisch. Je krijgt meer geld. Dat wil je toch?
Het is een mooi gedachte-experiment wat misschien wel verrassende uitkomsten heeft bij je.
Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je mag meer geld willen. Of rijk willen worden. Dat is niet iets negatiefs. Dat mag je hardop zeggen.
Zolang het niet je nummer één doel in je leven is, en je niet elke dag jachtig méér, méér, méér geld nastreeft, kan je er gelukkiger van worden. En is meer geld (willen) helemaal prima.

Ik ben er ook van overtuigd, als dit bij je klopt, als je mindset over geld goed is, dat je ook nieuwe of andere manieren gaat zien om geld te verdienen of te besparen. Er gaan in je hoofd én daardoor ook in het echte leven deuren open. Het is natuurlijk niet zo zwart wit, niet zo simpel als dat je denkt ‘ik wil meer geld want geld is goed’ dat je dan ineens een nieuw verdienmodel hebt en dat er dan duizenden euro’s op je rekening binnenstromen. Maar er wordt wel iets in werking gezet. Je gaat anders denken en daardoor ook anders handelen.

Wat prikkelt dit bij jou?

Dit maakt vast iets bij je los.

Zeker als je zelf een negatieve geldmindset hebt en mijn overtuigingen leest.

Wat voel je?
En waarom?
Onderzoek het eens bij jezelf.
En hoe denk je dat je overtuiging je wel of niet helpt?

Wat voor overtuiging zou je beter helpen?

Oftewel:

hoe is jouw geldmindset?

Ik heb gemerkt dat voor mensen die financiële problemen hebben dit een lastig onderwerp is. Uiteraard ben ik geen financieel adviseur, en ik kan je ook niet helpen uit deze situatie te komen. Wel wil ik tegen je zeggen dat er een weg uit deze problemen zijn. Ik had een aantal mooie gesprekken met mensen die onder bewind staan of bezig zijn uit grote schulden te komen. Het mooie van deze gesprekken was dat deze mensen er allemaal iets van hadden geleerd en stuk voor stuk zeiden: dit nooit weer. 
Hulp vragen mag en kan altijd. Je hoeft het niet alleen te doen.
En ik hoop oprecht dat je in de nabije toekomst geen financiële problemen meer zal hebben, misschien wel deels door je geldmindset. Ik ga in de komende periode nog wat vaker over geld schrijven, ook over hoe je overzicht krijgt en houdt, hoe je goed kan sparen en hoe ik dat nou allemaal doe. 

Op Instagram merkte ik dat geld voor sommige mensen gevoelig ligt. Laten we het in de reacties respectvol houden naar elkaar. Dankjewel!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.