Hoe is jouw geldmindset?

Laatst deelde ik op Instagram Stories wat verhalen over geld. Het begon met wat tips over sparen en uiteindelijk kwam het op geldmindset. Wat bleek: 85% wilde daar wel eens wat meer over lezen. En ik vind het leuk om daar meer over te delen. Vandaag begin ik met de basis: je geldmindset. Hoe is die van jou? Heb je daar weleens bij stilgestaan?

Leestijd

Mindset = de basis

Mindset is niet alles, maar het is wel de basis van praktisch alles wat je doet in je leven. Heb je een sterke, positieve, goede mindset, dan gaat het veel makkelijker zijn om je doelen te behalen. En dat kan op elk vlak. Fysiek, werk, relaties, geld, gezondheid.

Als jij elke dag opstaat met de houding ‘Nou, het zal wel weer een kákdag worden,’ dan weet ik wel wat voor dag jij gaat hebben. Maar als je opstaat en denkt ‘Yes, vandaag wordt fantastisch,’ dan weet ik óók  wat voor dag je gaat hebben. Het is niet zaligmakend. En soms geloof je het niet. En soms heb je een kakdag al heb je een goede mindset. Maar die overtuiging waarmee je begint, ik ben er van overtuigd dat die heel veel verschil kan maken in je leven.
Het heeft deels te maken met waar je je focus op legt. Als jij bijvoorbeeld ervan overtuigd bent dat honden verschrikkelijke enge gemene wezens zijn, schiet je elke keer dat je een hond ziet in een stuip. Stress. Negativiteit. Terwijl je je heel anders voelt als je er neutraal of positief naar kijkt.

Maar mindset is ook weer niet alles.
Je kan wel op de bank zitten met je goede mindset, maar als je geen actie onderneemt, gebeurt er waarschijnlijk niet zoveel. Het is altijd een combinatie. Misschien wel 50/50. Maar ik heb het niet onderzocht, of zo.

Ik ben ervan overtuigd dat als je een positieve geldmindset hebt, geld een leuker en makkelijker ding in je leven wordt. Dat geld positief wordt, dat je er bewuster mee omgaat, dat geldproblemen minder worden en dat je misschien wel meer geld gaat verdienen. Omdat je er totaal anders naar gaat kijken of misschien al kijkt.
In dit artikel wil ik het daar met je over hebben.

Wat is jouw geldmindset?

Geld is lastig voor veel mensen.
Op geld rust een taboe.
Voor velen is geld iets negatiefs.
En over geld praat je eigenlijk niet, dat is in onze cultuur eigenlijk een beetje not done. En juist daarom schrijf ik deze blog.

Ben je je bewust van jouw geldmindset?
Hoe denk jij over geld?
Wat is jouw diep gewortelde overtuiging over geld?

Het kan overal vandaan komen, misschien vanuit je jeugd of vanuit geldproblemen die je gehad hebt. Waar het vandaan komt, maakt nu niet zo heel veel uit.

Misschien heb je wel de overtuiging dat rijke mensen nare, oneerlijke types zijn. Of gierig.
Of dat geld altijd voor problemen en ruzies zorgt.
Dat er altijd te weinig geld is, en dat geld stress oplevert.
Dat geld het bron van al het kwaad in de wereld is.
Of iets minder heftig, maar het heeft wel effect: dat geld gewoon niet echt belangrijk is.
Dat je niet goed met geld om kan gaan.
Dat je een gat in je hand hebt.
Dat jij nooit veel geld zal hebben, daar ben je gewoon niet voor gemaakt.

Dat geld niet gelukkig maakt.

Geld maakt wel gelukkig

De opmerking over geld die volgens mij het meest gemaakt wordt:

‘Geld maakt niet gelukkig.’

Dat is dus niet waar! Wauw. Ap Dijksterhuis is hoogleraar sociale psychologie en heeft heel veel onderzoek gedaan naar geluk. En dus ook naar of je gelukkig wordt van geld. En dat blijkt dus zo te zijn. Hoe meer geld, hoe gelukkiger. Ook uit een onderzoek uit Zweden blijkt dat mensen die de loterij hebben gewonnen echt gelukkiger zijn.
Hoe dat komt? Op zich is dat best wel logisch. Als je (heel) veel geld hebt kan je bepaalde dromen verwezenlijken zoals een specifieke reis, of het bouwen van een duurzaam huis op de hei. Maar je kan ook voor betere gezondheidszorg gaan, jezelf goed verzekeren, andere mensen helpen en goede doelen steunen. Je gaat een ander leven leiden.

Het is wel belangrijk hóe je je geld uitgeeft. Materiële zaken maken over het algemeen niet echt veel gelukkiger, maar ervaringen wel. Zoals reizen, vrije tijd (die kan je kopen) of door andere mensen te helpen. Van het kopen van zes designertassen word ik niet écht een gelukkiger mens, van het maken van een reis naar Japan wel. Of doordat ik met het geld dat ik verdien een specifiek goed doel kan steunen.

Maar Dijksterhuis zegt ook: als je op de verkeerde manier op jacht bent naar geld, dat je daar dan wél weer ongelukkig van kan worden. Op zich kan een bepaald financieel doel een streven op zich zijn, maar als het je enige doel in het leven is om miljonair te worden, weet ik niet of je daar nu echt blij van wordt. Ik denk het in ieder geval niet.

Geld is belangrijk

Of je het nu wilt of niet, geld is nu eenmaal belangrijk. Want je kan niet leven zonder. Nou ja, je kan misschien wel leven zonder, maar dan heb je waarschijnlijk niet het comfortabele leven dat jij voor ogen hebt. Dat is ook weer een compleet andere discussie.

Geld heb je nodig. Elke dag opnieuw. Om te wonen. Eten te kopen. Alleen dat al. Je basisbehoeften kosten al geld. Vervoer. Studie. Maar ook dingen waar je blij van wordt, die ‘luxe’ zijn, zoals een cappuccino in dat koffiezaakje. Een fijne vakantie. Een goed boek. Je kan creatief zijn, uiteraard, en veel is te leen of te ruil, maar uiteindelijk heb je geld nodig.

En al helemaal als je dromen en doelen hebt.
Voor de meeste dingen heb je nu eenmaal geld nodig. En voor sommige dromen en doelen veel geld.
Voor reizen, voor zakelijke investeringen, überhaupt voor het runnen van een bedrijf (want een bedrijf runnen betekent ook geld uitgeven en investeren). Voor studie, cursus, kennis. Gewoon voor dat mooie vest dat je hebt gezien.
Voor dat huis.
Maar ook gewoon voor Netflix.

Geld is belangrijk. Ook voor jou.

Mijn overtuigingen over geld

Ik heb altijd al een best goede mindset met betrekking tot geld gehad, maar sinds ik me hierin ben gaan verdiepen de laatste jaren, is het nog beter geworden.

Wat mijn overtuigingen zijn over geld? Ik zal er een paar delen.

Geld is prachtig. Ik wil er ongelooflijk veel van.
Met geld kan je waanzinnige dingen doen. Naast dat ik arbeidsgelegenheid creëer met mijn bedrijf, kan ik mensen helpen, goede doelen steunen, de wereld een mini beetje mooier maken.
Met geld kan ik mijn doelen behalen. Kan ik in mei een prachtige reis naar Japan maken.
Met geld kan ik investeren in mijn bedrijf. Zo liet ik dit jaar een volledig nieuwe online academie bouwen voor mijn trainingen. En daar heb ik een ZZP’er met liefde voor betaald. Daar kan zij haar gezin weer van onderhouden.
Met geld kan ik investeren in mezelf. Ik werk nu een halfjaar 1 op 1 met een coach die me elke week nieuwe dingen leert en die me geweldige inzichten geeft. Ik word elke week een klein beetje beter doordat ik hier geld aan uitgeef.
Hoe meer mensen veel geld verdienen, hoe beter.
Geld is een tool om dromen mee waar te maken.
Geld is energie.
Ik geef met liefde geld uit. Altijd bewust. Of het nou een kop koffie in een restaurant is, of de reis naar Japan. Vroeger zou me dit een beetje pijn gedaan hebben, nu denk ik: ik geef dit met liefde uit, want ik krijg er ook iets prachtigs voor terug.
Maar ook mijn belasting betaal ik met een goed gevoel. Net als mijn leveranciers en de mensen die voor me werken. Want ik krijg er elke keer weer iets moois voor terug.

Op Instagram kreeg enkele keren te horen ‘jij hebt makkelijk praten’. Oké, misschien wel, op dit moment. Maar realiseer je ook, als je dit nu denkt, dat je helemaal niet weet hoe mijn financiële situatie er in mijn leven uit heeft gezien. Ik heb geen armoede gekend, maar ik heb wel periodes meegemaakt waarin het zakelijk en financieel echt niet goed ging. Zacht uitgedrukt. En juist door mijn positieve geldmindset ben ik hier goed uitgekomen en gaat het nu beter dan ooit. Let ik nu ook veel beter op, qua geld. Maar ook ik heb dus geldshit meegemaakt en ook ik weet hoe het voelt om geld niet in overvloed te hebben.

'Ik doe het niet voor het geld'

Elke dag spreek ik ondernemers en ook  op Instagram heb ik met talloze mensen DM-gesprekken gevoerd na mijn stories over geld.
Opmerkingen die ik heel vaak hoor zijn deze:

‘Ik doe het niet voor het geld.’
‘Ik hoef er niet rijk mee te worden, hoor.’

Hier kan natuurlijk best wel een kern van waarheid inzitten. Ik zei het vroeger ook. Als je iets met zoveel passie en liefde doet, dan is geld de bijzaak. Dan is jouw werk en je plezier en het feit dat je mensen helpt (bijvoorbeeld) reden nummer één dat je het doet. Je zou het bij wijze van spreken ook doen als je er geen geld voor zou krijgen.
Alleen zijn deze uitspraken toch best wel negatief als je er iets beter naar gaat kijken.
En je spreekt iets uit.
Eigenlijk zeg je en straal je uit: ‘Ik hoef geen geld’.
En natúúrlijk doe je jouw werk vanuit je passie, vanuit jouw motivatie.
Dat is ook het allermooiste wat er is.
Maar je wilt toch óók geld?
Laten we eerlijk zijn.
En het is niet zo dat je altijd moet kiezen.
Ja, met sommige banen wel. Maar met sommige banen ook niet.

Ik had op instagram een mooi gesprek met iemand die dit ook zei. Toen zei ik tegen haar: ‘Maar stel nou dat je baas naar je komt en zegt, ik ga je vanaf nu een miljoen per jaar betalen. Wat zeg je dan?’ Uiteindelijk werd dat een heel gesprek omdat haar overtuiging was dat geld niet belangrijk was. Ze zei ‘Dan zou ik vragen wat daar het gevolg van zou zijn voor het bedrijf’, en ik legde haar uit dat die er niet zou zijn. Het is puur hypothetisch. Je krijgt meer geld. Dat wil je toch?
Het is een mooi gedachte-experiment wat misschien wel verrassende uitkomsten heeft bij je.
Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je mag meer geld willen. Of rijk willen worden. Dat is niet iets negatiefs. Dat mag je hardop zeggen.
Zolang het niet je nummer één doel in je leven is, en je niet elke dag jachtig méér, méér, méér geld nastreeft, kan je er gelukkiger van worden. En is meer geld (willen) helemaal prima.

Ik ben er ook van overtuigd, als dit bij je klopt, als je mindset over geld goed is, dat je ook nieuwe of andere manieren gaat zien om geld te verdienen of te besparen. Er gaan in je hoofd én daardoor ook in het echte leven deuren open. Het is natuurlijk niet zo zwart wit, niet zo simpel als dat je denkt ‘ik wil meer geld want geld is goed’ dat je dan ineens een nieuw verdienmodel hebt en dat er dan duizenden euro’s op je rekening binnenstromen. Maar er wordt wel iets in werking gezet. Je gaat anders denken en daardoor ook anders handelen.

Wat prikkelt dit bij jou?

Dit maakt vast iets bij je los.

Zeker als je zelf een negatieve geldmindset hebt en mijn overtuigingen leest.

Wat voel je?
En waarom?
Onderzoek het eens bij jezelf.
En hoe denk je dat je overtuiging je wel of niet helpt?

Wat voor overtuiging zou je beter helpen?

Oftewel:

hoe is jouw geldmindset?

Ik heb gemerkt dat voor mensen die financiële problemen hebben dit een lastig onderwerp is. Uiteraard ben ik geen financieel adviseur, en ik kan je ook niet helpen uit deze situatie te komen. Wel wil ik tegen je zeggen dat er een weg uit deze problemen zijn. Ik had een aantal mooie gesprekken met mensen die onder bewind staan of bezig zijn uit grote schulden te komen. Het mooie van deze gesprekken was dat deze mensen er allemaal iets van hadden geleerd en stuk voor stuk zeiden: dit nooit weer. 
Hulp vragen mag en kan altijd. Je hoeft het niet alleen te doen.
En ik hoop oprecht dat je in de nabije toekomst geen financiële problemen meer zal hebben, misschien wel deels door je geldmindset. Ik ga in de komende periode nog wat vaker over geld schrijven, ook over hoe je overzicht krijgt en houdt, hoe je goed kan sparen en hoe ik dat nou allemaal doe. 

Op Instagram merkte ik dat geld voor sommige mensen gevoelig ligt. Laten we het in de reacties respectvol houden naar elkaar. Dankjewel!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

62 reacties
 1. Cynthia Schultz

  Lieve mensen, ik zet de reacties op deze blogpost voor nu even uit. Ik wil de tijd en energie voor de reacties kunnen nemen en ik kan op dit moment het tempo niet bijbenen. Thanks voor alle reacties en als je wilt reageren, mag je me altijd mailen of op instagram reageren of DM’en!

 2. Meryll

  Ik krijg hier echt jeuk van, hoezo geld mindset? Plakken we tegenwoordig overal mindset achter en dan ligt het aan hoe je ermee omgaat of je genoeg hebt of niet? Geld sucks, vooral als je het niet hebt. Ja het maakt wat los, omdat je het nogal eenzijdig belicht, vanuit jouw eigen prima welvaart. En al jouw reacties op anderen vind ik ook walgelijk, je hoeft niet alles te analyseren en te doen alsof kritische reacties gelijk te maken hebben met iemands eigen pijn. Ik lees je blogs graag, maar hiermee sla je de plank mis. Ik vind het een belediging tegenover mensen die financiële zorgen hebben, en het komt erg naar over.

 3. Charlotte

  Geld is iets geks hè.

  Ik las ook eens over een onderzoek waarbij werknemers de vraag werd gesteld of ze liever meer verdienden dan collega’s of dubbel zoveel geld zouden krijgen, maar collega’s daar weer het dubbele van zouden krijgen. De meeste mensen gingen voor het lagere bedrag, maar waarbij ze dus meer verdienen dan collega’s.

  Net als mensen die zeggen dat ze iets niet voor het geld doen. Dat hoeft ook niet, als je er al genoeg van hebt.

  Te weinig geld kan echt stress opleveren. Sterker nog, het kost je IQ punten. Mensen kunnen dan geen logische beslissingen meer nemen, waardoor ze vaak in nog meer problemen komen.

  Geen geld hebben maakt in elk geval ongelukkig. Als je ongelukkig bent, los je dat niet zomaar op met meer geld. En er zit ook een maximum aan. Boven een bepaald bedrag wordt je niet echt meer gelukkiger van meer geld, omdat je dan alles eigenlijk al kunt kopen.

  Ik heb afgelopen jaar zakelijk ook een dramatisch jaar gehad door verschillende omstandigheden. Maar heb altijd geprobeerd in mogelijkheden te blijven denken. En als ik later groot ben wil ik altijd eerste klas of business class kunnen reizen 🙂

 4. Bianca

  Jeetje wat knap van je dat je hierover durft te schrijven……. Je weet dat er veel reacties op komen die het er absoluut niet mee eens zijn, dan het toch durven te schrijven en zo goed te reageren op de comments…….. WAUW.

  Ik ben zeker van mening dat geld gelukkig maakt, ik vind zelfs dat je met geld zelfs gezondheid (in een bepaalde mate) kan kopen. Als je namelijk veel geld hebt dan kan je de beste behandelingen krijgen die je nodig heb, dus ja ik ben ervan overtuigd dat je met geld gezondheid kan kopen. ( gedeeltelijk)
  Zelf heb ik het meer dan goed met mijn gezin. Ik kan doen wat we willen en dat vinden we fijn. Nee ik ben zeker niet vies van geld hoor.

  • Cynthia Schultz

   Lief, bianca. Dankjewel. Eens. Met geld kan je makkelijker gezond eten kopen, sport, medicatie, vanalles om te zorgen dat je gezonder bent of wordt.

 5. Eef

  Ik zal morgen tegen mijn cliënten in de schuldhulp zeggen dat ze gewoon een positieve geldmindset moeten hebben want dan komt de goudvloot vanzelf aanvaren. Sorry maar ik krijg echt jeuk van coachings gewauwel.

  • Cynthia Schultz

   Dat zeg ik niet, nergens in dit artikel. Beetje flauw, en kort door de bocht.

  • Eef

   Dit:

   Ik ben ervan overtuigd dat als je een positieve geldmindset hebt, geld een leuker en makkelijker ding in je leven wordt. Dat geld positief wordt, dat je er bewuster mee omgaat, dat geldproblemen minder worden en dat je misschien wel meer geld gaat verdienen. Omdat je er totaal anders naar gaat kijken of misschien al kijkt.

   Komt letterlijk uit je eigen tekst. En zo werkt het niet voor mijn cliënten: geld is voor een groep mensen niet makkelijk, geld zorgt dag in dag uit voor zorgen en bij elke rekening of bankafschrift kan de stress toeslaan. Ik heb cliënten die tegen het minimumloon veertig uur per week zwaar lichamelijk werk verrichten. Die zullen nooit het privilege kennen van een studie met dito baan of een eigen zaak. En hoe positief ze ook over geld gaan denken dat veranderd niks aan hun situatie. Al draaien ze hun dubbeltje tien keer om het wordt niet meer of beter. Positief over geld denken is makkelijk als je qua geld al goed zit en/of de capaciteiten hebt om uiteindelijk geld te gaan verdienen (netwerk,studie,baankansen etc). Een positieve geldmindset is makkelijk wanneer je moet kiezen tussen een kop koffie met een gebakje of zonder gebakje in het cafe om de hoek. In de situatie van mijn cliënten is de kreet “zorg voor een positieve geldmindset” hetzelfde als tegen iemand met een burn-out gaan vertellen dat ie zich aanstelt “want zoveel doe je toch niet”

  • Cynthia Schultz

   Ja, en ik zeg ook dit:
   ‘ Het is natuurlijk niet zo zwart wit, niet zo simpel als dat je denkt ‘ik wil meer geld want geld is goed’ dat je dan ineens een nieuw verdienmodel hebt en dat er dan duizenden euro’s op je rekening binnenstromen. Maar er wordt wel iets in werking gezet. Je gaat anders denken en daardoor ook anders handelen.’
   Letterlijk in mijn tekst. Ik snap wat je zegt, maar ik zeg natuurlijk nog steeds niet, nergens in mijn tekst, dat er boten vol geld aan komen vliegen als je positiever over geld gaat denken. Maar Thanks voor je uitleg. Ik weet niet hoe dit voelt, maar kan proberen me hierop in te leven. En ik denk dat ik dan nog geen idee heb hoe het is. En dat het dan bijna onmogelijk is om positiever over geld te denken. Zeker als het nu voor angst en stress en zorgen zorgt. En dan zorgt een positieve mindset niet voor meer geld nee, mocht dat al lukken, dat positieve denken. Maar ik kan me wel voorstellen dat het gezond is om minder stress en angst te voelen. Juist in een situatie zoals jij die schetst. En ik kan me ook wel voorstellen dat daar qua ‘tussen je oren’ wat mee te doen valt. Maar dat is natuurlijk heel erg moeilijk en dat is misschien ook niet iets wat je zelf lukt. Ik ben geen psycholoog. Of financieel expert. Maar zo denk ik er over. Snap je mijn visie ook, Eef?

 6. Merel

  Wat een mooie blog. Echt met veel plezier gelezen.

  Ik heb er lang over gedaan om te komen waar ik nu ben. Ik kom er nu voor uit dat ik graag geld verdien. Het geeft me een veilig gevoel over de toekomst, het geeft bevestiging dat ik goed ben in wat ik zo ontzettend graag doe (ik ben een hele blije freelancer) en ik voel me eindelijk ‘volwassen’.

  Ik negeerde het bestaan van geld min of meer, wat stress gaf. Want dan was het ineens weer op en kon ik rekeningen niet betalen. Ik had totaal geen overzicht. En ik vond het een oppervlakkig onderwerp. Ik heb geleerd dat het materiële ook bij het leven hoort.

  Daarom vind ik dit zo’n mooie blog, als aanvulling op alle andere kanten van het leven waar Cynthia over schrijft.

 7. Lidewij

  Het is juist niet waar dat meer geld gelukkiger blijft maken, op een bepaald punt houdt dit effect op. Toen ik het artikel erover las een paar jaar geleden was die grens rond de 60.000 euro bruto per jaar, die zal nu wel iets hoger liggen, maar de conclusie blijft hetzelfde; tot een bepaald punt geeft geld je meer vrijheid en keuzes maar daarna wordt je levenskwaliteit niet veel hoger meer.
  Bovendien klinkt dit hele artikel als gepriviligieerde coachtaal die als een tang op een varken slaat voor iedereen die niet met deze privileges is geboren. Hiermee wil ik jouw inzet niet bagetelliseren, want je hebt wel degelijk hard gewerkt, maar het gevaarlijke aan zulke uitspraken vind ik de onderliggende gedachte dat mensen die het niet goed voor elkaar hebben dan niet hard hebben gewerkt. En dat is natuurlijk niet zo.

  • Cynthia Schultz

   Ha Lidewij, Ap Dijksterhuis toont in zijn onderzoeken aan dat dat dus juist wel zo is, dat je ook bij meer geld nog gelukkiger wordt. Maar ja, wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar wel eens tegen. Maar los daarvan, zeg ik natuurlijk nergens dat je zelf niet hard genoeg hebt gewerkt als je financiële situatie niet goed is. Ik zeg sowieso nergens iets over hard werken of dingen wel of niet goed doen… ik vertel over mindset en hoe die je kan helpen. Daarvoor hoef je niet al ‘rijk’ te zijn. Net als dat je vanuit een ongelukkige situatie een gezonde positieve mindset kan opbouwen. Dat is niet makkelijk (dat zeg ik ook nergens), maar het kan wel.
   En welke privileges bedoel je precies? Daar wil ik nog wel even op in gaan maar dan wil ik graag weten wat je bedoelt 🙂

 8. Joyce

  Toch een kleine opmerking: meer geld maakt niet altijd gelukkiger. Zeker wanneer het over salaris gaat.
  Er zit namelijk een bovengrens aan: je geluk stijgt inderdaad mee met je inkomen, maar dit verband stopt zo bij de 75.000 euro.
  Hier is daar meer over te lezen: https://www.nature.com/articles/s41562-017-0277-0

  • Cynthia Schultz

   Hey Joyce! Ap Dijksterhuis toont in zijn onderzoeken aan dat dat achterhaald is. Interessant hè? Hij zegt dat mensen die bijv 300.000 euro echt een beetje gelukkiger zijn dan mensen die 200.000 euro verdienen. In zijn boek over geld (wat ik nog niet gelezen heb) kan je hier ook meer over lezen.

 9. Annet

  Bijzonder om te zien wat je weer oproept in mensen. Ik vind het juist heel positief dat je dit bespreekbaar maakt. En snap ook helemaal niet wat dit met privilege te maken heeft; je werkt hard, hebt alles zelf opgebouwd en leeft een goed maar ook niet overdreven luxe leven.
  Ik ben dan altijd benieuwd of mensen uit jaloezie zo overdreven reageren. In principe vind ik dat het altijd een keuze blijft. Ik heb het zeer goed met mijn vriend maar wij werken beiden al 20 jaar meer dan 50 uur in de week zodat we naast werk de dingen kunnen doen waar we zin in hebben. Ik heb ook vrienden die 2 dagen in de week werken omdat ze het leuk vinden om meer tijd in hobby’s of andere zaken te steken.
  Wij geven ook nooit op elkaar af omdat iedereen andere keuzes maakt maar elke keuze heeft zo zijn consequenties.

 10. Debbie

  Ha, dit is echt een fantastisch onderwerp.

  Ik moet eerlijk bekennen dat mijn eerste reactie bij het lezen van dit artikel ook heel negatief was en dat sommige punten misschien niet goed overkwamen bij mij. Maar ik ben er daarna toch over na gaan denken en probeerde de vragen die je aan het einde stelde toch even te beantwoorden voor mijzelf.

  Mijn geld mindset is positief als ik me bedenk dat ik met plezier geld uitgeef en ook absoluut geen moeite heb om belastingen te betalen. Ik verdien genoeg om mezelf te onderhouden en ik hoef niet 10x na te denken of ik nou wel of niet een luxe uitgave doe zoals eten bestellen/ uit eten gaan elke week.

  Maar ik heb altijd in mijn achterhoofd dat het voor anderen zeker niet zo makkelijk is en dat ik uit een gezin kom waar er nooit genoeg geld was voor de ‘leuke’ dingen. Ik kan me dan ook zeker wel voorstellen dat een positieve mindset het misschien niet voor je doet.

  Het grootste wrijvingspunt van dit artikel voor mij persoonlijk is misschien dat ik denk dat dit zeker werkt als je al op een goed financieel punt zit in je leven, maar voor iedereen die daar nog niet is dit misschien te makkelijk gezegd lijkt.

  Ik weet dat toen ik daar nog niet was altijd moeilijk deed over geld, ik gaf het niet graag uit, ik spaarde constant voor geen enkele reden behalve dat ik dacht dat er iets mis kon gaan en zou niet in de schulden belanden. Dus dan was zoiets bij mij misschien ook compleet verkeerd gevallen, zoals het wordt beschreven in dit artikel.

  Waar ik op doel is dat zodra je basisbehoeften van voorzien zijn, en alle onzekerheid over het verliezen van het kapitaal om hiervan voorzien te zijn weg zijn, dan denk ik zeker dat een positieve geld mindset je verder kan helpen. Ik ben dan ook een groot voorstander van het basis inkomen, zodat je daarnaast kan werken voor alle ‘extraatjes’ in je leven.

  En voor iedereen die Cynthia verteld waar ze wel of niet over mag schrijven, JIJ bent verantwoordelijk voor je eigen internetbeleving, JIJ bent zelf verantwoordelijk voor wat je wel of niet leest. Deze blog heeft genoeg variatie, waar je met gemak sommige artikelen kan overslaan en van sommige extra hard kan genieten.

  Een kleine tip voor een positieve mindset op het internet!

 11. Lily

  Top tema, Cynthia!
  Ik hoop het dat ik kan op jou site meer zal lezen over geldzaken (sparen, budgetteren, verdienen etc).
  Geld is wel erg belangrijk in iedereens leven. Ik snap niet waarom sommige mensen zijn zo tegen dit onderwerp? Kijk maar al hier een paar reacties die tegen zijn. Waarom?

  Dus, weg met die taboe over geld!!! Maak het besprekbaar!

  Wie wil niet over geld lezen/praten –> doe dan maar niet, maar alsjeblieft ga dan niet verbieden en verpesten voor de mensen die wel willen meer over geld leren/horen/praten/doen.

  Dus Cynthia, ik hoop echt meer over die onderwerp te lezen op je blog.

 12. Astrid

  Geld blijft deels afhankelijk van je eigen kunnen. Genoeg mensen om me heen die géén baan op minstens hbo niveau aankunnen, níét de skills hebben om zelf een ondernemer te worden (die skills vallen helaas echt niet bij iedereen aan te leren, moet je toch wel deels in je hebben), en daarnaast iets als geld beleggen ook rocket science is (of in de huidige financiële situatie voor die persoon gewoon te risicovol is). Dan kan je hoog of laag springen, maar financieel gezien kan je dan maar héél weinig groeien omdat je meestal voor een baas werkt en tot je pensioen in dezelfde sector werkt (want omscholing is voor die doelgroep vaak ook niet betaalbaar). Hoe goed je geldmindset misschien dan ook is. Zeker met een spaarrente van 0,01%. Het accepteren van de realiteit is in dat geval véél belangrijker.

  Geld maakt mij tot op zekere hoogte gelukkig. Ik ben gelukkig als ik mijn rekeningen en boodschappen kan betalen, mijn spaarrekening goed genoeg gevuld is dat ik onverwachte kapotte apparaten/meubels kan vervangen (zo’n 5k ‘just in case’), en als ik iedere maand iets leuks kan doen. Meer heb ik niet nodig. Ik hecht heel veel meer waarde aan wat meer vrije tijd.

  Hetgeen waar ik me anno 2020 heel erg aan erger (niet gerelateerd aan jouw blogpost ofzo maar wel iets over financiën van mensen, haha!) is dat hele ‘hustle culture’ wat ik op YouTube veel voorbij zie komen. Het altijd maar druk zijn lijkt een nieuwe trend te worden, en steeds meer mensen lijken wel een side job te hebben náást hun 40 urige werkweek en allemaal met de droom om het ooit fulltime te kunnen doen (wat maar een relatief klein percentage ook daadwerkelijk lukt) of gewoon meer te verdienen. Heel gevaarlijk gezien de hoeveelheid aan mensen met een burnout ook ieder jaar blijft stijgen. 🙁

 13. Ness

  Heel interessant onderwerp! Ik kijk uit naar de volgende artikelen (vooral̀ de spaartips).

 14. Erica

  Hoi! Dit artikel komt op mij heel oppervlakkig over. Dat vind ik jammer. Ik zou zeggen: niet meer over schrijven, in andere dingen ben je veel beter.

  • Cynthia Schultz

   Ha Erica, Thanks voor je reactie! Waarom vind je het oppervlakkig?

  • Erica

   Omdat alles wat echt belangrijk is in het leven niet met geld te koop is.
   Je kunt geen liefde, genegenheid, opoffering, vriendschap, gezondheid kopen, je kunt geen geliefde uit de dood terug kopen.
   Dus wat is geld nou helemaal als je gebrek hebt aan één van bovenstaande dingen.
   Ik vind het daarom oppervlakkig om te zeggen: ik wil heel veel geld en “geld maakt gelukkig”. Begrijp je wat ik bedoel?

  • Cynthia Schultz

   Thanks voor je onderbouwing! Maar ik zeg ook nergens dat dit niet zo is, hè. Ik zeg niet dat ik alleen maar heel veel geld wil. Ik zeg ook niet dat dat het enige is wat ik nastreef. Geld is niet doel nummer één. Maar ik wil er wel veel van. Naast en ná gezondheid, liefde, genegenheid, mensen helpen, voldoening uit mijn werk, de wereld een beetje mooier maken (wat deels met geld kan). Daar vind ik niks oppervlakkigs aan. Het is een van de dingen. Niet het enige. Ik zeg nergens ‘IK WIL GELD EN ALLEEN MAAR GELD.’ Alleen gaat dit artikel over geld. En niet over alle andere dingen en doelen in het leven. Als je me wat meer en langer volgt dan zal je weten of merken dat ik juist enorm veel geluk vind in samenzijn, liefde, verbinding, gezondheid, de natuur, boeken, mensen helpen… Vind je het dan nog steeds oppervlakkig?
   Oh enne, er zijn denk ik toch wel echt belangrijke dingen die je van geld moet/kan kopen. Zoals een dak boven je hoofd, eten en drinken en kleding. Maar ik denk dat je het niet zo letterlijk bedoelde 🙂

 15. Ilse

  Zelf ben ik ook mijn hele leven al veel met geld bezig (maak veel lijstjes van in- en uitgaven en check dagelijks mijn bankieren app.. vraag me altijd af of ik hier een uitzondering in ben). Bij mij komt het denk ik doordat ik vroeg op eigen benen wou staan wegens een slechte thuissituatie. Dat heb ik uiteindelijk ook gedaan toen ik 18 was en nog op de middelbare school zat. Toen moest ik met een klein budget rond komen en mijn kamertje inrichten. Nu ben ik 26, heb ik twee jaar geleden een eigen huisje gekocht en woont mijn vriend inmiddels bij mij in. We delen de kosten waardoor het allemaal goed te doen is. Mijn hypotheek is €515 en de vaste lasten daarnaast zo’n kleine €200 (daarbij tel ik ook de sportschool, telefoonabonnement, tv, internet en verzekeringen). Ik probeer niet zomaar meer van alles te kopen waardoor er van alles in de kast komt te liggen wat ik nooit gebruik. Daardoor heb ik nu €15.000 gespaard en kan ik de opleiding doen die ik al lang wilde doen: schoonheidsspecialiste. Daarnaast wil ik deze zomer graag voor het eerst een reis maken buiten Europa, Mexico trekt mij erg aan of een van de ABC-eilanden. Ik vind het fijn dat ik nu een buffer heb voor ongeplande dingen, zoals een kapotte cv-ketel of als één van mijn katten ineens ziek wordt. Geeft mij veel meer rust nu. Geld blijft inderdaad een taboe, veel mensen vertellen niet hoe veel zij verdienen. Ik vind het juist altijd leuk om te horen wat de in- en uitgaven van mensen zijn en wat hun spaardoelen bijvoorbeeld zijn.

 16. Mo

  Ik zou nooit nee zeggen tegen een salarisverhoging van een miljoen, zoals in de hypothetische situatie die jij schetst. Ik geloof ook dat het in veel gevallen goed mogelijk is om meer geld te vergaren. Probleem is echter dat het in de realiteit altijd ten koste gaat van iets anders: het kost tijd (omdat je bijvoorbeeld meer moet gaan werken), mentale rust (omdat je bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid krijgt) er cetera: met geld koop je mogelijkheden, maar je levert er vrijwel altijd iets voor in.

  Mijn prioriteiten liggen bij mijn gezin, mijn persoonlijke gemoedstoestand en dat ik op directe wijze een positieve bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Ik heb hier niet veel geld voor nodig, maar wel veel tijd en vrijheid. Ik heb daardoor ook bewust een tijd onder bijstandsniveau geleefd, omdat ik andere zaken in mijn leven belangrijker vind dan geld.

  Wist je trouwens ook dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de intrinsieke motivatie van mensen juist ook achteruit kan gaan wanneer ze ineens betaald krijgen voor zaken die ze eerst vrijwillig deden? Ik heb de namen van de onderzoekers niet direct paraat helaad. Ik vind het feit dat jij het negatief noemt wanneer mensen aangeven dat ze geen/weinig geld hoeven voor hun diensten toch wat kortzichtig.

 17. Renée

  Geld geeft mij het gevoel van vrijheid. Na een aantal jaar waarbij we even flink hebben moeten opletten (geen drama, maar veel kosten in een korte tijd), hebben we nu meer ruimte. We hebben onze financiën heel inzichtelijk in excel. Wij werken met potjes en dat werkt heel fijn. Zo doen we bijvoorbeeld elke maand geld in een Sinterklaas potje, kinder verjaardag potje etc. Zo hebben we met Sinterklaas inkopen gedurende het jaar wat opgespaard en voelt het dan niet als een grote uitgave in een keer.

  Soms denk ik dat wij obsessief met (ons) geld bezig zijn. Zo hebben we een spaar doel en houden we ons er goed aan. Ik ben niet heel materialistisch ingesteld. Ik kan wel een ‘dure’ winterjas kopen, maar ik draag hem dan wel bijvoorbeeld 3 jaar. Ik geef niet makkelijk geld aan mijzelf uit. Ik zal niet zo snel tijdens het shoppen heel veel items kopen. Met boodschappen doen ben ik makkelijker. Ik houd van koken en geef daar ook wat makkelijker geld aan uit.

  Iemand zei mij ooit; “Geld maakt niet gelukkig, maar geld zorgt er wel voor dat je comfortabel ongelukkig kunt zijn.”

 18. Yvette

  Mijn mindset over geld was altijd best negatief, maar dat had ik niet door tot iemand me erop wees. Ik zei altijd: “Och als ik een paar honderd euro per maand verdien met mijn bedrijf, dan is het wel goed, daar kunnen we wel van leven.” Nu ben ik in gaan zien dat dat mijn groei compleet stagneert. Want waarom zou je je best doen om te groeien als het allemaal toch wel ‘goed is zo’? Dus je hebt absoluut zeker een punt.

 19. Jen

  Schuldig, ik voel me schuldig.
  De laatste 8 jaar van mijn leven gaat het steeds slechter met me.
  Van studie met een bijbaan tot uitkering met maar een laag aantal uren werk per week.
  Ja ik heb een aantal stoornissen, die varieren van slaapstoornissen en autisme tot aangstaanvallen.
  Vooral de laatste paar jaar voel ik constante stress en heb meer last van depressie.
  Schuldig dat ik niet heb kunnen studeren of werken als mijn zussen.
  Alsof iedereen die ik ken altijd teleurgesteld in me is en me niet begrijpt.
  Jaren lang heb ik professinele hulp gehad maar het lijkt alsof dit is wat ik nu nog kan en in de toekomst zal kunnen.
  Een zwart gat waarvan ik geen idee hoe ik er uit kom.
  Met vooral geld als rede.
  Ik weet dat ik niet over kom als iemand die in goede moeder zou kunnen zijn maar het is mijn droom om later samen met mijn man kinderen te krijgen.
  Ik ben bang dat ze door mij niet het leven kunnen krijgen dat ze verdienen, studeren of een rijbewijs. Geld om leuke dingen te doen.
  En dat ze dat me misschien altijd kwalijk zullen nemen.
  Want een antwoord heb ik niet, als iemand me vraagt waarom een full time baan niet kan.
  Wat dat inhoud en wat er dan met me gebeurt.
  Als ik een of twee hele dagen bezig ben zonder goed te kunnen rusten stort ik in, krijg aanvallen en kan me een week niet echt onder de mensen bevinden omdat het me gewoon allemaal te veel word.
  Soms zou ik er liever niet zijn als ik nadenk over dit soort dingen, misschien is er wel geen oplossing en zit ik hier voor altijd vast.
  Want hoe ik er ook tegen aan kijk or wil kijken, zeggen dat geld niet belangrijk is.. zonder geld geen leven.

 20. Chris

  Cynthia, misschien moet je eens langs een daklozencentrum en jouw artikel uitgeprint ronddelen.
  Je
  Geeft
  Ze
  Vast
  Heel
  Veel
  Hoop.
  Prikkelt mijn idee jou een beetje?

  • Jenny

   Chris, ik snap je reactie enigzins. Maar ze geeft overduidelijk aan dat ze geen financieel adviseur is. En dat het onderwerp gevoelig ligt bij veel mensen. Ze geeft haar visie weer, op haar blog.
   Dat doen de meeste bloggers toch?

   Persoonlijk kan ik me er niet in vinden. Ben opgegroeid in één ouder gezin waar het financieel krap was, maar liefde, warmte en stabiliteit in overvloed. Rijkdom zit niet altijd in geld 😉 Maar daar denkt ook iedereen weer anders over🙃

   Voor christenen is er vaak nog een extra ‘verwachting’ om een tiende van je inkomsten (weg) te geven. Maar heb zelf als individu gemerkt dat ik er zelf ook gelukkiger van word als ik dingen geef/ betaal voor anderen😃
   Dus zoals ik al schreef; rijkdom is een betrekkelijk iets😊

 21. Sanne

  Ik herken die ‘geld-schaamte’ wel een beetje. Aan de ene kant heb ik er op mijn werk niet zo’n moeite mee en durf ik best meer te vragen als ik vind dat ik van grotere waarde voor het bedrijf ben geworden. Ook mijn eigen inkomen uitgeven heb ik absoluut geen probleem mee, want inderdaad aan fijne dingen geef ik mijn geld met liefde uit en ik zorg daarnaast ook dat voldoende spaar. Waar ik wel moeite mee heb is dat mensen soms roepen ‘ik zou zó ruilen met jouw salaris’. Daar voel ik me dan ongemakkelijk bij en het voelt voor mij ook erg vervelend. Ik heb 6 jaar gestudeerd en een bijbehorende studieschuld opgebouwd. Daarnaast werk ik best veel, ik ben zo’n 50 uur in de week van huis voor mijn werk dus daar staat ook iets tegenover. En dan verdien ik niet eens bizar veel maar ‘gewoon’ modaal. Dat mensen dan roepen dat ze zó willen ruilen terwijl ze parttime of helemaal niet werken dat vind ik erg moeilijk. Het zijn vaak vrienden dus dan is het ook niet prettig om te zeggen ‘ja, hallo, jij werkt ook veel minder dan ik’ want daar kwets je mensen ook weer mee. Maar dat zinnetje ‘ik zou zó met je ruilen’ vind ik vaak erg ongemakkelijk.

 22. Annet

  Het zou je sieren eens een kijkje aan de andere kant te nemen, je spreekt vanuit je privileges.

  https://voorelkaarzwolle.nl/

  • Cynthia Schultz

   Hoi Annet, hoezo concludeer je dat ik niet vanaf de andere kant een kijkje neem? Kan je wat meer toelichten wat je precies zegt? Dan kan ik daar wat meer mee, voor mezelf, maar ook eventueel voor komende artikelen 🙂 Ik snap nu niet precies wat je tegen me zegt.
   Mooi die link, wat is je doel met het posten? Wil je dat ik doneer, promoot? Dat ik langskom, kom kijken? Als je wat meer context geeft, dan kan ik ook meer met je reactie. Dankjewel!

 23. Suzanne

  Ik herken mezelf hier zo erg in. Al sinds ik een klein meisje roep ik dat ik “later als ik groot ben veel geld wil verdienen”. En met veel geld bedoel ik dan niet elke maand een miljoen op de bank, maar genoeg zodat ik verre reizen kan maken, wonen in mijn droomhuis en zonder zorgen mijn boodschappen doen en een eventueel gezin onderhouden. Doordat ik zo bezig ben met ooit veel geld verdienen, ben ik ook juist een studie gaan doen met goede toekomstperspectieven en veel baankansen. Ik vind het ook zo jammer dat wanneer ik dit gedachtegoed aan mijn familie of vrienden overbreng, zij daar nooit heel positief op reageren. In mijn ogen maakt geld wel gelukkig en ik ben dus ook heel blij om jouw visie hierover te lezen. Ik ben dus toch niet de enige op de wereld die denkt dat geld heel erg belangrijk is 🙂

  • Luna

   En voegt je baan ook iets zinnigs toe aan de wereld? Iets waar je trots op kan zijn?

  • Suzanne

   Als ik bereik wat ik al jaren lang wil, wat op dit moment dus elke dag uitgedaagd worden en daarmee geld verdienen dan vind ik dat ik heel erg zinnig bezig ben en daar trots op kan zijn. Daarnaast zijn er maar heel erg weinig mensen die mijn studie doen, terwijl bijna elk groot bedrijf mensen zoekt met een dergelijke functie (data scientist, econometrist, actuaris). Dus ja, dan kan er wel geconcludeerd worden dat mijn toekomstige baan wat toevoegt aan de wereld.

 24. Luna

  Ik begrijp dat jij voelt dat het in jouw situatie helpt om op deze manier te denken. Toch vind ik dat je het wat te veel generaliseert, waarbij je voorbij gaat aan bepaalde privileges die je hebt. Ik zie ook geen causale relatie tussen de mindset en het bereikte succes, maar eerder redenaties achteraf waarbij je het aan je mindset wijdt. Daarbij gaat dit artikel ook volledig voorbij aan de wereld achter het geld. Met waar je je geld aan uitgeeft kan je de wereld sturen en met waar jij je geld mee verdient laat je weten wat jij belangrijk vind en waarvan er meer zou moeten ontstaan. Zo werkt marktwerking en kapitalisme nou eenmaal. Iets “goeds doen” voor de wereld hangt zelden samen met veel geld verdienen, en dat is wat mensen die zeggen dat geld niet de drijfveer achter hun werk is bedoelen. Jammer dat je daar zo snel aan voorbij gaat. Ik vind juist dat de huidige maatschappij te ver gaat in het denken over alles in termen van geld en de wereld achter het geld daarbij wordt vergeten.

  • Cynthia Schultz

   Hey Luna, over die causale relatie ben ik het niet eens, er is zeker wel een causale relatie tussen mijn geldmindset en hoeveel ik verdien (of succes, ik weet niet of je daarmee hetzelfde bedoelt). Het lastige is alleen dat jij dat aan de buitenkant niet kunt zien en dat ik dat ‘vanbinnen’, vanuit mijn bedrijf en mijn mindset, wel kan zien. Dus daar kan je niet echt zo stellig over oordelen zoals je nu doet, vind ik.
   En over de rest: dit artikel gaat puur en alleen over geldmindset en niet over hoe je de wereld kan ‘veranderen’ of je ‘stem kan laten gelden’ met geld, dat is weer een heel ander onderwerp. Wat wel erg interessant is trouwens en wat zeker een goed idee is voor een volgende blogpost!
   Over privileges: daar ben ik me bewust van, daarom heb ik ook een stuk toegevoegd over financiële problemen. Kan je nog wat meer toelichten waarom je vind dat ik voorbij ga aan bepaalde privileges die ik heb? Ik ben benieuwd hoe je dat ziet, dan kan ik daarover nadenken en me eventueel inlezen.

 25. Sara

  Leuk om te lezen! Ik ben er zelf veel mee bezig en lees ook graag financiële blogs. Wij hebben het op dit moment erg goed, maar zouden in de toekomst wel minder willen werken of meer naar het buitenland gaan. Dat doen we nu ook, maar altijd de afweging sparen of spenderen.. ik vind het fijn om er wat bewustere keuzes in te maken. Eerder deden we maar en kochten we ‘alles’ zonder erbij na te denken. Nu bewuster en hebben we er ook meer plezier van.

 26. Ilona

  Ik ben zo’n persoon die er nooit geld voor vroeg… Meer dan 20 jaar was fotografie een geweldige hobby die ik altijd uit pure lol heb gedaan en er nooit iets voor terug heb gevraagd (en ook nooit heb gewild). Als mensen mij vroegen of ik er geld voor wilde hebben dan zei ik altijd nee, dus die vlieger (je zegt geen nee tegen geld) ging niet op voor mij. Ik haalde alle energie uit de blije gezichten als ze de foto’s ontvingen.

  Dat doe ik nog steeds, alleen nu wel voor geld. Ik heb gemerkt dat als je er geld voor vraagt en je eigen bedrijf erin start dat je dan meer opdrachten krijgt dan wanneer je het gratis doet. Misschien bizar, maar zo werkt het wel. Des te meer opdrachten des te blijer ik word. Het geld op de rekening heb ik op dit moment nog geen gevoel bij, maar wie weet komt dat nog.

  Geld maakt voor mij wel gelukkig, maar ik merk dat ik langer kan teren op blije klanten dan op het geld 🙂

 27. Anoniem

  Mooi artikel. Ik heb tot paar jaar geleden wel armoede gekend. We leefden van 35/40 euro in een week en moesten heel zuinig aandoen. Nu gaat ’t gelukkig wel beter maar ik merk wel dat ik bewuster aankopen doe. En dat ik wel elke week uitreken hoeveel ik nog over heb. Het is inmiddels niet echt nodig maar toch. Het zit in mij. Ik kan nog steeds niet alles kopen wat ik wil, maar de basis wel. Daar ben ik wel blij mee.

 28. Tineke

  Ik had destijds ook al via Instagram gereageerd. Ik volg de laatste tijd veel blogs die gaan over besparen, lekker leven met minder etc. Ik ben juist de laatste tijd op zoek naar een leven met minder geld en meer vrijheid. het belangrijkste is natuurlijk dat je genoeg geld hebt.

  • Emmy Bovenhorst

   Vind ik altijd een interessant iets, zoals mensen die kiezen voor een tiny house zodat ze minder hoeven te werken en minder geld nodig hebben. Dan ligt die ‘genoeg’ grens dus veel lager en creëer je meer vrijheid.

  • Cynthia Schultz

   Ja interessant, ‘genoeg’ is ook weer voor iedereen anders!

  • Leanne

   Super interessante blog! Ik heb eigenlijk nog nooit op deze manier bij geld stilgestaan, ik vind het wel een eye-opener. Dank je.

   Leuk dat je het over tiny houses hebt Emmy, ik ben sinds vorig jaar in een tiny house gaan wonen en wij zijn nu minder ‘afhankelijk’ van geld.

   Ik vind geld prettig om te hebben, vooral inderdaad voor vakantie en uitjes. Ik was zeker erg blij met mijn laatste loonsverhoging, daar zeg ik zeker geen nee tegen. Maar de wens om perse iedere maand veel geld te willen verdienen ligt wel lager, omdat ik minder uitgaven heb.

   De hypotheek van ons vorige huis voelde echt als een blok aan ons been. Voor mij had geld toen wel een negatieve lading. Stom he. Ik denk, misschien als ik erg van mijn huis had genoten, dat het niet zo’n issue was geweest. Maar ik genoot niet echt van dat huis.

   We hebben nu geen hypotheek meer waar we geld aan uit hoeven geven, dat is echt een opluchting. Ons huisje (29m2) is echt groot genoeg voor ons twee, we hebben nog steeds de luxe die we ons wensen alleen wat kleiner oppervlakte, en we hebben een enorme tuin die we delen met buren. Wel hebben we onszelf ontdaan van alle ‘rommel’ en overbodig opslag en ik moet twee keer nadenken voordat ik iets nieuws koop omdat ik het ook weer ergens kwijt moet.

   Maar doordat ik minder ‘kan’ en wil kopen en minder geld hoef uit te geven om een hypotheek/huur te betalen voor een groot huis, kunnen ik en mijn man ook minder gaan werken bij mijn huidige baan en een eigen bedrijfje gaan starten en vooral doen wat ik leuk vind en wat mij écht energie geeft. Als ik daar een keertje minder klanten heb… denk ik.. oké, dan ga ik gewoon lekker in de tuin rommelen. En meer tijd en mijn vrienden en familie steken. Dus uiteindelijk komt het inderdaad op hetzelfde neer als in de blog: Geld maakt gelukkig maar niet zozeer in een overvloed aan spullen, maar een fijn leven waarin je kunt investeren in jezelf, in leuke ervaringen, in vrijheid, in goede projecten waarin je bij wilt dragen.

 29. Karen

  Heb je de blog Fuck die studieschuld wel eens voorbij zien komen? Gaat over hoe ze zo snel mogelijk van haar 50k schuld af wil komen. Ik vind haar zo inspirerend!

  • Cynthia Schultz

   Ja, ik volg haar op insta! Heel tof inderdaad.

  • Marley

   Porterenee.nl is ook een heel fijne en inspirerende geld blog!

 30. rachel

  mooi verwoord en geld is inderdaad een dingetje. de een heeft het de ander niet. wij hebben het goed met 2 lopende bedrijven maar ik zie zoveel mensen die het niet hebben en dan breekt mijn hart! geld maar mij niet gelukkig, het is handig zeg ik altijd maar 🙂

 31. Suzanne

  Mijn geldmindset is eigenlijk best wel negatief, merk ik, maar dit komt voort uit onzekerheid over mijn toekomst. Ik ben student en ben waarschijnlijk nog tot mijn 25ste aan het studeren. Ik vind mijn studie zwaar en heb naast de studie nauwelijks tijd om nog bij te verdienen. Ik start mijn ‘volwassen’ leven straks met een studieschuld, en zoals de situatie er nu voor ligt is de kans groot dat ik niet (makkelijk) aan een hypotheek kan komen. Er is niks mis met huren, maar ik vind het wel moeilijk om er positief in te staan aangezien ik voor mijn gevoel al met een soort achterstand begin.
  Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat er ooit een moment komt waarop ik met plezier geld uitgeef aan benzine, maar wie weet, als ik over een paar jaar een vaste baan heb of zo… 🙂

  • L

   Ik ben een halfjaar geleden afgestudeerd en zit ook al een half jaar thuis. Geen recht op bijstand oid, te oud voor een bijbaan en te weinig banen in mijn sector (voor mijn situatie: tijdelijk of parttime ivm start master later dit jaar). Hoewel ik natuurlijk wel had verwacht even te moeten zoeken naar een baan valt dit wel heel erg zwaar. Ik leef van mijn spaarrekening en hoewel dat nog wel een tijdje zo kan is het natuurlijk niet ideaal. Ik had toch gehoopt na mijn studie eens stappen te kunnen gaan maken. Natuurlijk hoop ik dat het voor jou een stuk rooskleuriger uit pakt maar ik zou alle studenten willen adviseren vast een plan C en D op te stellen, ervan uitgaande dat iedereen wel een plan B heeft natuurlijk! De overgang kan namelijk nogal heftig zijn en daar is eigenlijk geen hulp of begeleiding voor te vinden. Zeker op het gebied van inkomen is het behoorlijk lastig als je niet direct aan een baan kan komen. Daar kan geen mindset tegenop 😉

  • Emmy Bovenhorst

   Ik denk dat je je zorgen daarin echt kunt verlagen. Je studeert, je hebt straks ongetwijfeld een prima inkomen en er zijn meer mensen met studieschuld dan zonder. Met huren is ook niks mis, maar een hypotheek is echt wel mogelijk, alleen misschien wat lager. Zijn je maandlasten ook lager 😉

  • Joe

   Nou een hypotheek krijgen is dus niet zo makkelijk als je een studieschuld hebt. Die moet je eerst flink hebben afbetaald voordat je een enigzins redelijk bedrag zou kunnen lenen.

 32. Nena

  Ik vind dit onderwerp interessant, en vind het tof om te lezen dat je zo een goede relatie hebt met geld. Dat dit cruciaal is om (meer) geld te verdienen en gelukkig te worden, geloof ik graag. Toch denk ik dat de focus op individuele verantwoordelijkheid om de geld mindset aan te pakken iets te naïef is. In ons kapitalistische systeem is armoede nodig om het draaiende te houden, hier meer geld betekent op andere plekken minder geld. Het geluk en privilege op te groeien met weinig geldproblemen geeft je een andere mindset dan mensen die de pech hebben op te groeien met veel geldproblemen en -gebrek. Dat het oneerlijk gedistribueerd is, is nu eenmaal zo in een kapitalistische samenleving. Opgroeien in armoede en/of met geldproblemen zet je 2-0 achter: je ouders kunnen je bijvoorbeeld niet ondersteunen om te studeren, rijbewijs te halen en hebben niet voor je kunnen sparen. Daarnaast krijg je een mentaliteit mee die je vertelt dat je keuzes moet maken voor de korte termijn. Met weinig geld moet je immers zien te overleven en het eten van morgen is belangrijker dan je ambities. Het is wetenschappelijk bewezen dat je IQ punten verliest als je schulden hebt. Je gaat in overlevingsmodus. Incassobureaus hebben een verdienmodel gebaseerd op het straffen van arme mensen, door op zeer dreigende toon onmogelijk betaalbare bedragen te eisen. Geen geld hebben is dus enerzijds hoe arm je geboren bent en hoe je aangeleerde mindset is. Je mindset veranderen terwijl je in schuld leeft is echt heel ingewikkeld. Ik denk dat er meer verantwoordelijkheid zou moeten liggen bij de overheid en instituties die geld eisen om liever te zijn voor de ‘schuldige’. Het is al een straf om schuld te hebben, bijna elke persoon met schulden wil ze afbetalen. Dit lange verhaal vertel ik omdat ik ook denk dat er verandering nodig is bij mensen die wél geld hebben en een gezonde relatie ermee hebben. Ik vind dat vaak op individuele verantwoordelijkheid wordt gewezen als het gaat om het verworven geld, terwijl mensen met geld net als arme mensen er niets aan kunnen doen waarin ze geboren zijn. Als je nooit opgroeit met schuld en armoede, dan ben je veel dichterbij die ‘goede’ geldmindset en heb je startkapitaal (al is het maar dat je ouders je rijbewijs of studie hebben betaald) en is het worden van een ‘selfmade’ persoon echt even tien keer makkelijker. Geld ligt inderdaad gevoelig en is taboe, daarom erg goed om het te bespreken. Maar ik denk dat we echt even moeten beseffen dat het heel erg uitmaakt hoe rijkdom is verdeeld en waarin je vervolgens opgroeit. Eigen verantwoordelijkheid speelt echt een kleinere rol dan mensen met geld willen (doen) geloven.

  • Erica

   Helemaal eens. Ik vind het spijtig dat dit voor veel “bevoorrechte” mensen in NL onbekend is. Er wordt nog veel gedacht dat het eigen verantwoordelijkheid is en dat je in geval van armoede wel wordt opgevangen door een uitkering. Zo is het helaas al een tijd niet meer in Nederland. Maar dit ga je pas zien als je zelf in zo’n situatie komt of mensen dichtbij je. Deze blog vind ik dan ook best wel kortzichtig/oppervlakkig.

 33. Lauren

  Dit komt op mij behoorlijk geprivileerd over. Ik krijg hier een ongemakkelijk gevoel van, niet eens omdat het op mezelf van toepassing is, maar omdat

 34. Anne

  Vind dat je het mooi hebt omgeschreven! Ben hier zelf ook veel mee bezig en vind het heel leuk om te merken dat ik inderdaad met veel meer plezier geld uitgeef, ook aan ‘stomme’ dingen zoals benzine!

 35. Dolly

  Wat ik voel is irritatie.
  Je gaat steeds meer de standaard coach dingen roepen. Volg Debbie Bernasco maar eens op Twitter. “Laat mij je coachen en je zult succesvol zijn” of Simone Levie. Ook een coach goeroe. Coaching is het nieuwe piramide- spel.

  • Cynthia Schultz

   Waarom voel je daar irritatie bij, Dolly?
   Wat voel je?
   En waarom?
   Onderzoek het eens bij jezelf.
   En hoe denk je dat je overtuiging je wel of niet helpt?

   Wat voor overtuiging zou je beter helpen?

   Ik herken me niet heel erg in je reactie, maar ik ben benieuwd naar hoe dit verder zit. Zo’n uitspraak zal ik ook nooit doen trouwens, laat mij je coachen en je zult succesvol zijn. 🙂 Je reactie gaat ook verder niet echt over de inhoud van de blog. Ik ben even bij Debbie gaan kijken, kende haar nog niet. Thanks voor het delen!

  • HouseTreeBeast

   Ik snap deze reactie wel een beetje. Herken wel veel van dezelfde tendensen onder coaches (en soms ook de allergie erbij). MAAR persoonlijk vind ik dat Cynthia hier zeer professioneel mee omgaat. Zij LEEFT ook echt wat ze coacht, maakt prachtige producten en is zeer open over wat voor haar werkt. Ik volg haar al lang (heeeeel lang) en kan alleen maar respect hebben voor de manier waarop ze hiermee bezig is. Ik heb nooit het idee dat ze alleen maar dingen doet om er ergens rijk van in een hangmat te liggen.

  • Pim

   Ik voel hetzelfde. Je wil hetgeen je geleerd hebt in het leven (nav bezoeken psycholoog en je therapie) en de boeken die je leest haast prediken. Dat komt op mij te geforceerd over en roept zelfs weerstand op. Als ik je in je coachrol zou willen zien (ik persoonlijk niet) dan kan ik structuurjunkie volgen, maar hier op Cynthia.nl vind ik dat minder op zijn plek.