
Check Leonie haar blog hier.
Voor we in gesprek gingen heb je een spiegelopdracht gedaan. Je bent voor de spiegel gaan staan en hebt jezelf afgevraagd hoe het jaar was en wat je sterke en zwakke punten waren. Hoe vond je dat?
”Ik ben altijd best bewust bezig met hoe ik me voel en wat ik wel en niet wil, maar ik merk wel dat het helpt om even heel gefocust stil te staan bij het afgelopen jaar. Alles wordt even wat concreter en dat is prettig: zo kan ik alles op een rijtje zetten en daarmee aan de slag.”
Dus: Leonie, hoe was jouw 2018?

”Het was een heel ander jaar dan voorgaande jaren: ik was veel meer bezig met mezelf en hoe ik me voelde. Eind 2017 was ik een beetje overwerkt. Ik ben een tijd veel te veel over mijn grenzen heengegaan. Toen dacht ik: ik laat alles vallen, neem vakantie en doe even rustig aan. In 2018 merkte ik dat ik nu veel bewuster moet nadenken over wat ik wel en niet doe. Van nature ben ik een enthousiaste spring in ’t veld en nu moet ik veel meer op mijn energie letten. Dat was afgelopen jaar wel echt een belangrijk thema en ik leer daar enorm veel van.
Daarnaast was het echt een fijn jaar: alles ging heel goed. Ik had minder hoogtepunten (zoals het schrijven van een boek). Maar met mijn blog gaat het top. Ik heb mooie resultaten geboekt en ik zit lekker in mijn vel. Ook ben ik in maart gaan samenwonen, wat me volwassener heeft gemaakt. Sowieso was 2018 wel een jaar waarin ik echt volwassener ben geworden. Ik ben daar trots op, ik ben mentaal echt gegroeid.”
Wat ging minder goed in 2018?
“Aan de ene kant was mijn jaar heel leerzaam en erg goed voor me. Aan de andere kant was het ook wel lastig dat ik zoveel de rem er op moest houden. Normaal ren ik van hot naar her, doe ik tien dingen tegelijk, reis ik de hele wereld over, schrijf ik ook nog een boek en schreeuw ik tegen alles keihard ja. Dat was dit jaar een beetje anders. Ik moet nog meer leren genieten van dat het ook even wat rustiger en ‘saaier’ kan, dat het niet altijd hysterisch fantastisch hoeft te zijn.
Er was wel echt één moment dat ik heel naar vond. Voor mijn blog mag ik regelmatig op persreis naar te gekke plekken. Ik werd uitgenodigd voor een tiendaagse trip naar Peru, en ik wist eigenlijk wel dat het een beetje te veel was. Maar ja, zeg maar eens nee tegen zo’n vette reis. Uiteindelijk ben ik daar zo over mijn grenzen heengegaan dat ik helemaal kapot was en drie dagen met migraine in bed heb gelegen en niks heb gekund. Aan de andere kant: ik zat wel in Peru.”
Jij bent ondernemer en heb jij ook het gevoel dat je altijd maar door moet? Op social media lijkt het een vereiste voor succes, 24/7 keihard werken. Hoe voel jij dat?

“Het lastige daarvan is denk ik dat de mensen die in de spotlights staan ook de mensen met de grote ambities zijn. Onderdeel van zo’n grote ambitie is bijna automatisch dat je ook graag hard en veel wilt werken. Ik merk bij mezelf ook dat ik heel veel wil. Ik heb zoveel plannen en zoveel doelen, daardoor ben ik altijd druk en heb ik ook het gevoel dat ik altijd aan het werk ben. Terwijl ik helemaal niet vind dat 24/7 werken onderdeel is van succes. Je hoeft niet per se veel te werken om succes te hebben. Succes is sowieso voor iedereen anders.”
Ren jij jezelf wel eens voorbij? En hoe merk je dat dan?
“Ja, daarom heb ik het dit jaar echt anders aangepakt. Ik weet nu dat ik mijn rust moet pakken. Ik heb daarvoor allemaal patronen ingebouwd: ik neem nu elke dag rustig de tijd om te lunchen en dan lees ik bijvoorbeeld een hoofdstuk uit een boek, zodat ik echt even loskom van werk en social media. Verder doe ik yoga, ga ik regelmatig wandelen, ben ik de avonden en weekenden echt vrij, dus dat gaat best goed.
Ik merk aan mijn lijf meestal net te laat dat ik mezelf voorbij ben gerend. Ik krijg migraine, last van mijn spastische darm, en dan is het dus eigenlijk al te laat. Ik moet dat nog echt beter leren. Maar het is lastig: ik vind zoveel leuk en wil zoveel, en het liefste allemaal nu.”
Hoe was 2018 qua gezondheid?

“Aan de ene kant was de start mentaal dus niet zo goed, maar aan de andere kant heb ik daar dus heel bewust mee leren omgaan. Ik ben me veel sneller bewust van hoe snel alles gaat en dat ik vaker op de rem moet. Ik ben ook gaan sporten dit jaar, met een personal trainer, maar eerlijk gezegd vind ik sporten gewoon verschrikkelijk. Ik probeer alles en ik vind echt niks leuk. Maar het gevoel erna vind ik wel heel erg lekker. Ik voel me dan fijn, fit en gezond, dus daarvoor doe ik het. Echt een goede conditie heb ik geloof ik niet, hoe gezond of fit ik ben weet ik eigenlijk niet eens, maar ik voel me wel gezond en goed. Ik denk door de combinatie van sporten en mentaal bewuster leven dit jaar..”
Is er iets wat je heel graag wilt doen, maar waar je niet aan toekomt?
“Heb je even? Ik heb echt duizend dingen die ik heel graag wil doen. Een nieuw boek, een foodfestival, een eigen foodtruck, een servieslijn – en ik heb nog 200 van dit soort ideeën. De meeste ook heel concreet, ik zou er zo mee aan de slag kunnen, maar ik kan het er qua tijd nu gewoon niet bij hebben. Dat vind ik aan de ene kant heel jammer, maar ik weet ook dat ik nu moet kiezen voor balans. Dat is mijn focus op dit moment. Al is dat wel lastig hoor, we hadden het net over die social media en dan zie je mensen die wel 36 uur in een dag lijken te hebben en doel na doel afwerken. Dan denk ik: moet ik dat ook niet doen? En denken: kom op Leo, doorbijten, go for it, je wilt dit toch? Maar aan de andere kant: ik wil ook kunnen Netflixen, rustige avonden hebben, mijn vrienden en familie zien en me goed voelen.”
Hoe heb je jouw leermomenten uit 2018 omgezet naar iets positiefs?

“Ik leer nog steeds om die balans te waarderen, maar dat gaat dus steeds beter. Ik voel me goed nu, relaxed, ik let meer op mijn lijf, voel meer hoe ik me écht voel, verlies mezelf niet in werk en hysterie. En: ik heb ervoor gekozen om soms dit soort struggles te delen op social media. Je wilt natuurlijk helemaal niet uitkomen voor dit soort lastige dingen die toch al snel als zwak voelen. Maar ik merk dat ik het toch fijn vind om het soms te delen op bijvoorbeeld Instagram. Mijn volgers reageren hier heel erg goed op. Het is geen zwakte, het doet geen afbreuk aan wie ik ben, het geeft juist meerwaarde. Ik vind het zelf ook prettig als ik zie dat iemand die ik volg óók worstelingen heeft en dat het óók niet altijd perfect gaat.”
Zoals duidelijk wordt in het interview is Leonie erg bezig met goed voor zichzelf zorgen en bewust leven. Ik doe dat zelf ook: het is erg belangrijk om bewust te zijn van je lichamelijke en mentale gezondheid. Als je daar zelf zo mee bezig bent is het ook erg prettig om een zorgverzekering te hebben die bij je past op dit vlak. Een zorgverzekeraar die meedenkt, die flexibel is en je de vrijheid geeft zelf keuzes te maken die het beste voelen. De zorgverzekering van Nationale-Nederlanden is er zo een.
Wat me door de samenwerking met Nationale-Nederlanden opviel was hun Module Fit. Deze zit gratis in de basisverzekering en maakt het mogelijk om kosteloos onder andere een sportmedische keuring, preventief onderzoek of een leefstijlcoach te krijgen.
Leonie en ik reizen veel, en het komt soms voor dat je zorg nodig hebt in het buitenland. Zo ben ik zelf eens met een oorontsteking naar een huisarts geweest. Daarom heeft Nationale-Nederlanden Spoedzorg Buitenland. Daarmee zijn de kosten 100% gedekt en kan je meteen geholpen worden zonder dat je je ergens druk over hoeft te maken.