Lekker slapen: hoe doe je dat?

Een goede nachtrust is héél belangrijk. Voor je algemeen functioneren, maar ook voor je humeur en natuurlijk voor hoe mooi je er uit ziet. Je moet goed slapen, het liefst zeven of acht uur per nacht. Maar hoe zorg je er nu voor dat je lekker kan slapen?

 

Niet iedereen kan zomaar elke nacht lekker doortukken. In slaap komen kan lastig zijn, of juist doorslapen. Of het ritme kan ook een probleem zijn. Ik wil je wat van mijn tips geven om goed te slapen.

Ten eerste is je gereedschap belangrijk. En met gereedschap bedoel ik je bed en je matras! Toen ik anderhalf jaar geleden op mezelf ging, wilde ik niet besparen op een bed. Heel bewust kocht ik geen cheap ass bed van €50, maar een fijne kwalitatief goede boxspring, met goede kussens en een fijn dekbed. Daar ben ik mezelf nog elke nacht dankbaar voor. Een goed bed draagt zó bij aan een goede nachtrust!

Stop ongeveer een half uur tot een uur voor je wil gaan slapen met alle elektrische apparaten. Zet de TV uit, ga achter je computer vandaan en laat Twitter even voor wat het is. Kom tot rust met wat warms te drinken en een boek of tijdschrift. Je kan ook even in een schriftje of dagboek schrijven. Kan ook al in bed, natuurlijk. Op die manier maak je je hoofd leeg en kan je rustig gaan slapen.

Zorg dat je slaapkamer echt is bedoeld om te slapen. Om die reden heb ik geen televisie of computer in mijn slaapkamer staan. Slaapkamer = slapen. Maak het netjes en cosy, met kaarsjes en kussens, zodat je meteen een sleepy en cosy gevoel krijgt wanneer je op je kamer bent. Als je in een studentenkamer woont of nog thuis is dat misschien wat lastiger. Probeer het toch zoveel mogelijk!

Heb ik al m’n huiswerk voor morgen wel af? Zal die collega weer vervelend gaan doen? Zou mama nog boos op me zijn? Oh shit, heb ik die ene opdracht wel goed gedaan? Zal ik een slecht cijfer krijgen? AAAAAH STOP! STOP met piekeren en nadenken, STOP! Besef dat je in bed ligt en dat nare gevoel zelf veroorzaakt door je gedachten. Je ligt in bed, je kan er niks aan doen. Probeer je gedachten uit te zetten. Adem rustig in en uit en focus je desnoods op je ademhaling. Wees in het moment, en je zal merken dat je rustig wordt.

Ben je nog heel druk in je hoofd voor je gaat slapen? Schrijf dan dingen op, of praat met iemand. Je kan een vriendin bellen, of in je dagboek schrijven. Ik ben gek op lijstjes en maak vaak voor ik slapen ga een lijstje van dingen die in mijn hoofd zijn. Dat maakt alles helder, en mijn hoofd leeg.

Kan je niet slapen? Ga je niet bedenken hoe ‘erg’ het is dat je niet slaapt (OMG MORGEN MOET IK ER OM ZES UUR UIT EN AAAAAA HOE BRAK ZAL IK ZIJN ALS IK OP M’N WERK AANKOM). Dat maakt het alleen maar erger. Ga desnoods even een boekje lezen in bed. Je zal merken dat je moe wordt. Drink wat warms (warme melk met anijs, thee, géén koffie!). Soms als ik niet kan slapen slik ik wat pilletjes melatonine. Dit is een lichaamseigen stof wat je moe maakt. Kan je gewoon bij de drogist kopen en werkt erg goed in dit soort situaties.

Drink een paar uur voordat je gaat slapen geen producten met cafeïne, zoals cola of koffie. Daarvan krijg je juist energie.

Zorg dat je kamer goed donker is, dan kan je goed slapen. Maar het is juist ook wel fijn om met daglicht wakker te worden. Dus zorg voor gordijnen die goed verduisteren, maar die wél licht doorlaten zodat je zoveel mogelijk van het daglicht wakker wordt. In de winter gaat dat natuurlijk niet, misschien is een Wake Up Light dan wat voor je.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

168 reacties
 1. Doetje

  Hoe kun je nou een verduisterend gordijn hebben wat wel licht doorlaat?

 2. mariska

  ik heb zelf een slaapstoornis en krijg slaappillen van de psygiater .maar nog steeds kan ik niet slapen . ben er nu ook mee gestopt ben nu aleen nog maar dubbel zo moe ervan . wel heeeft me vader net een nieuw matras gekocht voor me een hele dikke en het is zo fijn om nu in bed te liggen en het gaa wel iets beter , en een mooi , leuk ,schoon dekbed overtrek vind ik ook hgeel belangrijk . vooral in de winter als het koud is en je even onder warme dekens kunt gaan liggen .

 3. mies

  Dat je geen cafeine mag drinken is onzin, het is wetenschappelijk bewezen dat dat geen effect heeft op je slaap. Dat zit tussen je oren 😉

 4. Sylvia

  Dat iets een lichaamseigenstof is betekent trouwens niet dat het niet schadelijk is.

 5. Annika

  Ik neem elke avond voordat ik ga slapen een melatonine pilletje in. Werkt super. Ik val gelijk in slaap daarna!

 6. xx_Patries_xx

  handige tips hoor, ik heb sindskort ook een schriftje naast me ligge als ik niet kan slapen door dingen in mn hoofd schrijf ik het op, ga even wat water drinken en dan lukt het slapen veel beter!

 7. Femke

  Een goed bed voor 50 euro? Waar haal je die weg? :O

 8. michelle

  Ik vind ‘de zin’ nog steeds een beetje overkomen als ‘nou als je geen geld hebt slaap je maar slecht’. Had je er nu iets van gemaakt in de aard van ‘koop nie de eerst matras die je te pakken krijgt, maar probeer er een paar en kijk wat bij jou past, iedereen heeft een andere voorkeur’
  Vind ik persoonlijk een stuk sympathieker overkomen.. 🙂

 9. Stèphanie

  Ik slaap altijd lekker! Mijn bed slaapt heerlijk. 6 Uur voordat ik ga slapen drink ik geen cafeine meer, no tea for me, en ik lees een half uur voor ik ga slapen een boek.. Uitslapen ben ik ook een professional in! Wat wel jammer is is dat mijn gordijnen en rolluik licht doorlaten waardoor ik wanneer het vroeg licht is ook heel vroeg op ben(ik ben geen ochtendpersoon).

 10. Teri

  Hele goede tips, ik ben zelf een slechte slaper, en samen slapen met je vriend is ook niet altijd handig voor je nachtrust 🙂

 11. Cynthiiaa

  Inderdaad, “goed gereedschap” is een must. Frisse lakens en dekens, oh zo fijn! Die wasmiddelgeur, oh echt goddelijk!

 12. Anne

  Hoi, als ik een bed lig te piekeren denk ik ; stop! ik heb er nu voor gekozen om te gaan slapen en dat betekent dat ik niks meer aan mijn problemen kan doen. Ook luister ik ooit naar slaapfilmpjes op youtube, waar ze bv een spa nadoen ofzo! Liliumcandidum27 heette er een, geloof ik. Liefs

 13. Priscilla

  Van cafeïne krijg je geen energie hoor, het zorgt er alleen voor dat je niet kunt kalmeren. Dus inderdaad niet handig om te drinken voor het slapen gaan!

 14. Charlotte.

  Ik slaap nooit voor 2 uur stom he?

 15. Brechtje

  Als ik bed lig, probeer ik altijd aan de dingen te denken waar ik naar uitkijk. Ik weet niet waarom, maar ik ben dol op slapen. Als ik niet kan slapen, helpt het bij mij om te denken aan hoe heerlijk het is om lekker warm in bed te liggen. Klinkt raar, maar voor mij werkt het echt! 🙂

 16. Jorinde

  Ik zag toevallig afgelopen nacht de uren aan mij voorbij tikken. Ik viel tegen 5 uur in slaap en om 6 uur ging het wekkertje weer. Ik liet me er niet door gek maken en bleef rustig liggen met de gedachte ” Ik kom de dag wel weer door “

 17. Anouk Versteden

  Hey Cynthia,

  Die melatonine tabletjes heten die zo ook op de verpakking en waar kan je ze precies halen de laatste tijd heb ik ook veel moeite met inslaap te komen maar dat komt omdat ik geestelijk ook niet zo lekker in mijn velletje zit.
  Word aan gewerkt overigens maar in slaap komen gaat nog steeds erg lastig.
  Vast bedankt

 18. Lisa

  Leuke tips!

  Ik heb vaak moeite om in slaap te komen. Het is denk ik een hele goede tip om een halfuurtje voor dat je gaat slapen niet meer te computeren ofzoo. Dat ga ik zeker vanavond maar eens proberen 🙂

  xx

 19. Ingetjoi

  Goede basic tips!
  Voor als je echt de slaap niet kan vatten: probeer ontspanningsoefeningen. Wanneer je ademhaling te hoog zit of je spieren staan strak van de spanning, zul je niet snel in slaap vallen. Soms heb je zelf niet eens in de gaten wat je ‘fout’ doet.
  Niet de hele tijd op de wekker kijken is ook verstandig, zoals je al schreef. Anders ga jezelf alleen maar liggen opwinden. Ik weet uit ervaringen dat je nog best een dagje kan functioneren als je een nacht bijna niet (diep) hebt geslapen.
  Trouwens, mijn vriend en ik zullen nooit spijt krijgen van onze investering in Tempur-matrassen!

 20. Anna

  Ik ken meiden die gelijk naar melatonine grijpen als ze niet gelijk in slaap komen, hier moet je mee oppassen want ‘te’ veel is nooit goed.
  Je lichaam moet zelf tot rust komen, en soms kan je best een pilletje nemen, maar veel denken niet meer te kunnen slapen zonder die pillen.. wrong wrong wrong!!

 21. Lisette

  Goede tips! Maar snap het wel hoor, niet iedereen kan een bed van meer dan 1000 euro betalen.. Sommige moeten her nou eenmaal met een bed van 50 euries doen, helaas.

 22. Astrid

  Mijn manier om snel in slaap te vallen is een beetje apart maar bij mij werkt het goed. Doe je ogen dicht en concentreer je op de kleuren die dan komen. Hier moet je zo erg je best voor doen omdat je eigenlijk met je ogen kijkt zonder dat je iets kan zien (moeilijk uit te leggen). Dit is best inspannend op een vreemde manier en ik kan er erg goed mee in slaap komen. Dus misschien handig om een keer te proberen.

  xx Astrid

  • Astrid

   ligt aan het soort 🙂

 23. Lisa

  Hee Cynthia,
  als je dan toch aan het aanpassen bent, wilde ik je graag even wijzen op linkwithlove (google het). Ik zie dat je in dit artikel een heleboel foto’s gebruikt zonder de credits te plaatsen, niet echt netjes. Zeker niet voor iemand die zich als een ‘professionele blogger’ profileert en geld verdient met haar blog. In feite verdien jij geld aan deze foto’s (want jij verdient geld met je blog, daarvoor heb je content nodig en zonder al deze plaatjes was je artikel lang niet zo leuk). Is het dan niet netjes om even een kleine moeite te nemen om de rechtmatige eigenaar te creditten? Vaak hoef je niet eens toestemming te vragen, alleen een ‘photo by *naam*’ of ‘photo source *naam*’ en dan een linkje erbij is al genoeg.
  Als je een afbeelding vind op tumblr is het soms moeilijk om de bron te achterhalen. Dan kun je 2 dingen doen: de oorspronkelijke bron zoeken via tineye.com of via google afbeeldingen. Vind je hem niet, dan is het beter om de afbeelding niet te gebruiken. Zelf vind je het ook niet leuk als jouw mooie foto’s zouden worden gebruikt zonder credits, dus be the change en leer je bezoekers hoe het hoort!
  En daarnaast loop je zo ook de kans op een hoge rekening mis (want wanneer er een copyright op staat mag de eigenaar van de foto jou een rekening sturen als jij hem onrechtmatig gebruikt. Ook al staat hij al op tumblrs en andere sites, vaak het feit dat hij op een site staat waar goed aan verdiend wordt zullen ze het niet ‘pikken’.)

  Dit allemaal is overigens opbouwend bedoeld, ik vind dat je een goede blog hebt en zeker richting het professionele aan, maar dit is net een belangrijk punt wat ik erg jammer van je vind. Hopelijk kun je hier iets mee! 😉

  • alice

   Er hoeft geen copyright op staan hoor. Beelden hebben in principe altijd een copyright tenzij anders aangegeven. Als de maker zelf vermeldt dat de foto vrij mag worden gebruikt, dan mag je het pas publiceren. Vaak wordt dat met de Creative Commons systeem aangegeven – er zijn verschillende CC licenties, waarbij je kunt aangeven hoe je beeld gebruikt mag worden: wel of niet commercieel, met of zonder bronvermelding, etc. Als de beeldenmaker al meer dan 70 jaar dood is, zijn er geen rechten op (in Europa). Als een beeld in opdracht is gemaakt, gaat de copyright vaak naar de opdrachtgever… het is allemaal best ingewikkeld, maar als je een beeld ergens ziet, moet je vanuit gaan dat er rechten aan zijn verbonden.

   Natuurlijk, niet iedereen zou een probleem hebben als hun beeld gebruikt word, ikzelf als beeldenmaker vaak ook niet hoor (aanvankelijk van de beeld natuurlijk; een foto van een object is voor mijn gevoel heel wat anders dan bijvoorbeeld een illustratie)! Maar zelfs zonder dat hele copyright-gedoe, het is sowieso netjes om een bron te vermelden.

   Ik hoef Cynthia niet te vertellen dat ze trots moet zijn op wat ze maakt, want volgens mij is ze echt een bewust persoon. Ze heeft een hoop bereikt met haar eigen handen – letterlijk. Elke post dat ze publiceert, heeft ze zelf geschreven, zelf gecreëerd. Dat respecteer ik enorm, niet alleen als lezer maar ook als mede-creatieveling, als mede-maker. En dat respect verwacht ik wel terug. Net zoals het tijd, energie en creativiteit kost om een stuk te schrijven, kost het ook om een foto te nemen, een beeld te creëren. Dat zou iedereen moeten waarderen, juist wij, makers!

   Verder mag je ook niet zomaar een foto gebruiken (bronvermelding of niet) wanneer er geld aan wordt verdient, maar of hier nou het geval is zou ik niet durven te zeggen… that’s a whole other can of worms!

   Sorry als dit een beetje langdradig en overdreven overkomt, en ik weet niet eens of Cynthia het überhaupt zal lezen. Ik bedoel het ook zeker niet negatief.

 24. Jade

  Wow wat een heftige reacties allemaal! :O Mogen we geen eigen meningen meer geven in artikels…..!?!? 🙁
  Onderwerp is toch echt: Lekker slapen, hoe doe je dat?
  Een aantal dingen dat erg goed helpt bij mij:
  -gordijnen waar geen licht doorheen komt.
  -een raam op een klein kiertje voor zuurstof.
  -koele kamer, warme dekbed, goede kussen en een fijne pyama.
  -lekker een warme douche voor ik ga slapen.

 25. Chinouk

  Leuk artikel en goede tips! Alleen, dat stukje over melatonine.. Het is inderdaad een lichaamseigen stof, dat je helpt bij slaperig worden, inslapen, doorslapen etc. Het is ook niet een écht medicijn, want het staat niet achter de kassa bij een drogist en je hebt er ook geen recept voor nodig. Máár – ook al kun je er niet lichamelijk verslaafd aan raken, geestelijk wel. Mensen die dit langere tijd gebruiken, kunnen zoiets hebben van; ‘Ja maar zonder melatonine kan ik niet slapen, dan kom ik niet in slaap’. En jij zegt duidelijk van; “in dit soort situaties is melatonine handig”, tóch vind ik persoonlijk dat (zeker omdat er jongere meiden deze site bezoeken) je er iets bij had kunnen zetten van: “Maar let op, gebruik deze pilletjes niet zonder toestemming van je ouders’ of ‘gebruik ze niet zomaar omdat je 1 nachtje niet kan slapen, het is bedoeld voor mensen die echt problemen hebben met slapen’. Want het is en blijft toch een supplement en het word aangeraden dit pas te gebruiken vanaf 15/20 jaar.

  bron: http://www.melatonine.nl/

 26. steff

  mijn bed was 1800 maar ik slaap als een roosje :inlove: :inlove:

 27. E.

  Goede tips, die ga ik zeker eens proberen. 🙂
  Wel jammer dat er geen bronvermelding bij al die mooie foto’s staat. Bij een ander artikel een tijdje terug heb ik dat ook al eens aangegeven. Vooral omdat je het zelf ook niet fijn vindt als iemand jouw foto’s zonder fatsoenlijke bronvermelding gebruikt neem ik aan. 🙁

 28. Jessica

  Als ik over een aantal jaren op mezelf ga wonen, ga ik sowieso een boxspring kopen.
  Mijn ouders hebben sinds kort ook een en mama slaapt beter dan ooit. Bovendien heeft ze minder last van haar rug en schouders.

  Mijn matras is denk ik aan vervanging toe, maar het is zonde om nu zoveel geld aan een nieuwe uit te geven als ik over drie jaar ongeveer het huis uit ga.
  Dan wil ik een twee persoonbed, maar dat past nu totaal niet in mijn kamer.

 29. Charlotte

  Wat een timing, ik slaap de laatste tijd echt slecht! Bedankt voor de tips!

 30. Joyce

  heel handig artikel! zelf ben ik echt een piekeraar (< is dat een woord?), maar dat gepieker uitzetten is erg lastig voor me!

 31. Sj.

  Ik ga altijd straight van mijn Imac naar me bed toe, niet goed dus
  Ik slaap ook slecht, i need a boxspring! Ik heb zo’n bank-bed met een superhard matras >_< Maar ik vond em zo leuk, dat ik hem toch heb gekocht.

 32. Esther

  Super leuk stukje! Goede tip om de computer weg te leggen. Hopelijk werkt het ook, want ik slaap de laatste tijd ZO slecht!!

 33. Yasmina

  Hey Cynthia,

  Ik had een tijdje terug melatonine gekocht vanwege een blogpost op jou website, omdat ik een slecht slaapritme had en dit wilde veranderen. Mijn zusje was wezen kijken bij de opleiding farmacie en daar werd verteld dat ondanks de beweringen dat het een lichaamseigen stof is het wel schadelijk is voor het lichaam en da het eigenlijk niet in de drogist moet worden verkocht. Het schijnt dus dat het wel schadelijk is. Ze waren daar bezig met een onderzoek ernaar.

  Ik ben toen maar gestopt met slikken. Ik wilde het even met je delen. Slik alsjeblieft niet te veel en te vaak melatonine, alleen als het echt niet anders kan. In ieder geval tot er meer bekend is over de stof. Ik zou niet willen dat het een gevaarlijke stof blijkt te zijn en we een of andere aandoening krijgen.

  • Daantje

   Hoezo is het schadelijk? Je lichaam maakt zelf ook melatonine aan om te kunnen slapen, hoe kan het slikken ervan als je een tekort hebt dan schadelijk zijn?
   Als je echt slaapproblemen hebt lijkt het mij sowieso raadzaam dat je naar de dokter gaat in plaats van zelf naar middeltjes grijpen..

  • Vera

   Het is niet helemaal waar dat je om die reden moet stoppen met slikken van melatonine. De concentratie melatonine die in die pilletjes zit is maar een fractie van de concentratie die nodig is om echt merkbaar effect te hebben. Wil je dit merkbare effect, zul je zo’n 50 stuks in moeten nemen.Je kunt hier dus gerust iedere dag een pilletje of 2/3 van innemen. Daarnaast geldt natuurlijk wat voor iedere stof geld, iedere stof is schadelijk, enkel de hoeveelheid bepaalt de mate van schadelijkheid 😉 Die hoeveelheid ligt in dit geval vele malen hoger dan 1 of 2 pilletjes.

  • Anne

   Het is een hormoonachtige lichaamseigenstof. Ikzelf ben niet zo’n voorstander om zomaar hormonen in je lijf te pompen en heb zelf de dormeasan forte van vogel werkt prima voor inslapen, maar ook doorslapen! En dat het natuurlijk is vindt ik nog beter!

 34. Daphne

  Ik heb sinds kort een bank in mijn kamer staan, dan hoef ik mijn bed niet als bank te gebruiken en dat bevalt me prima! Heb nu echt een apart woon- en slaapgedeelte in mijn kamer. Verder duurt het bij mij altijd minstens een uur voordat ik in slaap val, maar dat heb ik al mijn hele leven dus ik ben er aan gewend. Melatonine neem ik liever niet, wil niet dat mijn lichaam er aan gaat wennen.

  Heel veel plezier in NYC trouwens! (Las het op je twitter!)

 35. MiriamH

  Heerlijk bed….check!
  Hoofd leeg……check!
  Lekker boek erij…..check!
  Heerlijk aan het wegdommelen….check!
  Maaaammmmaaaaaa!!!!!!!! Ik kan niet slapen/moet plassen/heb eng gedroomd/is het al ochtend!!!!!!! LOL

 36. Sanne

  Handig! ik kan de laatste tijd niet meer zo goed slapen :$

 37. Amanda

  Ik slik zelf melatonine, het is geen wondermiddel maar zorgt er wel voor dat ik sneller in slaap kom:)

 38. Daniëlle

  Geweldig artikel. Ik kon vannacht niet slapen en ik was maar aan het denken: shit, m’n wekker gaat al over 5 uur. Pieker pieker pieker. Zodoende sliep ik om 3 uur nog niet. Ik ga deze tips zeker onthouden, thanks!

 39. melissa

  Super handig! Het is nu al een week dat ik echt niet meer slaap.. en nochtans heb ik geen slaap of ben niet moe overdag, echt vreemd en ben het een beetje beu om ’s nachts niet te slapen.. 🙁
  Ik ga je tips proberen! en ik denk dat ik niet slaap omdat ik teveel pieker ’s nachts, en denk aan negatieve dingen ipv positief ..

 40. Lulu

  Waarom wel thee maar geen koffie?? Niet rot ofzo bedoeld maar in thee en ook chocolademelk (ehum, in cacao bonen) zit ook caffeïne, dus thee en chocolade melk is ook niet echt een goed idee voor het slapen gaan.. Je kan dan beter gewoon een glaasje warme melk drinken. Hoe ik het weet?? (ik ben 11!!) Ik moet een werkstuk maken met het onderwerp verslavingen en daar horen drugs (met o.a. ook caffeïne in dat hoofdstuk) ook bij. En zo weet ik dat. Misschien eventjes verbeteren??

  • Lulu

   Maar verder wel handig hoor!! Ik ben een echte slechte slaper haha!! :9

  • Jamilla

   Ja inderdaad. Rooibos thee ofzo kan dan wel want dat is zonder caffeïne! 😀

 41. Sarah

  Ook thee zorgt , net als koffie, voor het minder goed kunnen slapen. dit komt door theine.

 42. rebecca

  mensen wat kunnen jullie zeuren!
  ze bedoelt het alleen goed..

  en alles letterlijk nemen is natuurlijk ook een kunst..
  ik slaap zelf elke nacht op een bank niet zo comfortabel.

  dus ik heb wel wat ideetjes als ik weer op mijn eigen woon

  dankjee! :inlove:

 43. Suuzje

  Mijn tip is ook om veel (of zo veel mogelijk) buiten te zijn. Ik merk echt als ik de hele dag binnen heb gezeten of alleen van de bushalte en terug loop, ik veel minder snel in slaap kom.

 44. Barbara

  En een tip voor meiden die hun ogen sowieso wat meer rust willen geven bij het werken achter de computer ’s avonds; download f.lux! Een programmaatje dat naarmate het donkerder wordt buiten, je beeldscherm wat zachter/roziger van licht maakt. Is heerlijk!
  http://stereopsis.com/flux/

 45. Debby

  Klinkt allemaal heel bekend, maar ondanks alles slaap ik vaak nog niet XD bah bah.

 46. kim

  cheap ass bed van ikea ?? ikea heeft niet alleen maar slechte bedden hoor… ik heb ook een ikea bed, ligt prima 😉

  • Miss Lipgloss

   Goed ik haal die hele zin wel weg 🙂 had hem aangepast maar er komt nu nog commentaar op. 😉 Thanks

  • Lisa

   Hahahaha 😛 ja je moet tegenwoordig blijkbaar uitkijken wat je schrijft xD

 47. Lion

  Fijn artikel met goede tips! Het werkt altijd goed om voordat ik ga slapen aan positieve dingen te denken die die dag zijn gebeurd en vaak schrijf ik ze ook even op voordat ik ga slapen. Zo eindig je de dag positief i.p.v. met gepieker. Ik merk dat ik hierdoor ook sneller in slaap kan komen.

  • Miss Lipgloss

   Inderdaad ,dat werkt bij mij ook altijd goed 😀

  • Barbara

   Een mooie aanvulling hierop, die ik toevallig gisteren tegenkwam:

   “Before you go to bed, write down three ‘gratefuls’ for the day and three ‘did wells’ (they can even include something as simple as doing the laundry) – the results can be amazing!”

   -Carol Burnett (b.1933); Comedienne

 48. LottedeJ

  Handig artikel! Ik heb zelf vaak last van slapeloosheid, echt verschrikkelijk! Ik ga dan meestal televisie kijken, één of ander duf programma wat eigenlijk niet interessant is en dan dommel ik vanzelf in.

 49. Beautyandso

  Leuk artikel en fijne tips! Daarnaast kan het ook helpen als je kamer wat kouder is en je een goed kussen en dekbed hebt. Zelf heb ik weinig moeite met in slaap vallen, als ik ga slapen dan slaap ik meestal binnen enkele minuten.

 50. Elise

  Bleh, ik heb een lantaarnpaal voor m’n raam, dus het licht vindt altijd wel een weg door/langs de gordijnen heen m’n studentenkamertje binnen.

  • Barbara

   Mijn moeder heeft een soortgelijk probleem gehad. Haar oplossing? Koop klittenband en een grote lap zwarte stof die weinig licht doorlaat. Knip de zwarte stof in het formaat van je raam. Plak langs je raamkozijn stroken klittenband en naai strookjes klittenband op de lap zwarte stof. Elke avond ‘plak’ je de lap stof op je raamkozijn en voila, helpt al heel goed!

  • Miss_M

   Je kan ook gewoon een zonwerend rolgordijn kopen. Die heb ik namelijk ook en laat geen spoortje licht door 🙂

  • Sylvia

   Ik ben dus echt super dankbaar voor de lantaarnpaal voor mijn raam, omdat ik echt niet kan slapen als het heel donker is. Ik doe meestal zelfs mijn gordijnen een stuk open. :9

 51. Ineke

  Ook een warm bad met lavendel in of een douche nemen en je wassen met lavendel kan helpen om je tot rust te brengen. Ook ben ik vaker slaperig dan als ik een bad heb genomen.

  • Miss Lipgloss

   Ja, dat heb ik dus als ik ga douchen ’s avonds 🙂

 52. Maaike

  Ik slaap altijd heerlijk. Een goed matras is idd belangrijk. Lekkere kussens ook. Er ligt bij mij standaard een boekje naast mijn bed waar ik mijn gedachten in opschrijf. Hoe minder ik er in schrijf, hoe beter het met me gaat. Verder drink ik regelmatig Sleepy Time thee van Celestial Seasonings (verkrijgbaar bij De Tuinen). Die is heel relaxed (met kamille etc) dus daar krijg je geen extra energie van. Voor mij helpt het om nog even dat ene relaxte liedje te luisteren met een kopje thee erbij. En dan als ik eenmaal in bed lig bedenk ik zelf verhalen die niks met mij te maken hebben. Zo zorg ik ervoor dat ik nergens aan denk behalve dat en maak ik mijn hoofd leeg.

 53. Miss_M

  Ik heb al sinds mijn 16e problemen met slapen, waarschijnlijk door het feit dat ik in een drukke stad woon waar het nooit een moment stil is. Bovendien woon ik in een gehorige, oude flat en gaan mijn bovenburen pas rond 01.30h naar bed, dus een goede nachtrust is hier een behoorlijke uitdaging. Ik kan dan ook niet zonder mijn Otalgan oordopjes. Sinds ik deze gebruik word ik ’s nachts niet meer om de haverklap wakker en slaap ik wat beter door.

 54. Anneke

  Ik heb een heerlijk bed. Ik kan er zo lekker in wegkruipen.
  Ik vind het wel jammer dat ik zoveel elektronica op mijn kamer heb. Als ik op mezelf woon dan wil ik dat niet meer.
  Het bed van mijn vriend ligt trouwens verschrikkelijk, hij heeft een twijfelaar en in het midden zit echt een ´kuil´, zo´n zere rug krijg ik daarvan, heel jammer… Daardoor slaap ik ook vaker thuis.

 55. lisa

  mmm wat slaap ik elke nacht toch heerlijk op m’n cheap ass 50 euro ikea bed + matras. :love:

 56. Blondie

  Melatoninetabletjes zijn echt ideaal. Gebruik ze ook als ik moeite heb met in slaap komen.

 57. Cynthia

  Hey Chicks, goedemorgen! Ik zie dat er niet zo positief op m’n Ikea opmerking wordt gereageerd. Dat bedoelde ik natuurlijk niet zo. Wat ik bedoelde was dat je niet een cheapy €50 bed bij de Ikea moet kopen. Mijn opmerking was dus wat kort door de bocht. Ik geef deze tips voor jullie en ik wil juist dat jullie lekker slapen en geen zere rug krijgen 😉 Ik zal het even aanpassen want ik begrijp dat het niet helemaal in goede aarde valt. Sorry dus, dit was niet mijn bedoeling! X

  • Miss Lipgloss

   Zo, heb het even aangepast, want ik bedoelde het niet zo en ik wil ook totaal niet mensen kwetsen of iets dergelijks 🙂

  • Pieternel

   Leuk stukje! Maar als je toch aan het aanpassen bent, misschien dit ook even aanpassen.
   Dit is een lichaamseigen stof DIE (en niet wat) je moe maakt.

  • Wendy

   Fijn dat je het even recht zet.
   Natuurlijk begreep ik wel hoe je het bedoelde, en dat het vooral goed bedoeld was. Ik heb me dan ook zeker niet gekwetst gevoeld (vandaar dat ik er maar vooral een grapje over maakte), maar het komt gewoon niet zo sympathiek over…..
   Het heeft toch iets arrogants. Nogmaals, ik weet dat je dat echt niet arrogant bedoelt (anders zou je niet met deze sympathieke comment het weer netjes terug zetten), maar ik merk dat je deze feedback vaker krijgt.
   Ik kan me voorstellen dat het best lastig is om andere mensen tips te geven over dingen waar jij verstand van hebt (want dat is toch heel erg waar een beautyblog om draait) zonder over het randje te gaan en in het gebied te komen met de sfeer van “ik weet het beter dan jullie”.

  • Miss Lipgloss

   Da’s natuurlijk helemaal niet de bedoeling 🙂 Thanks voor je betrokkenheid!

 58. Sara

  Ik vind ikea echt helemaal niet cheap-ass, hangt er vanaf welk matras je koopt en welke goed bij jou lichaam pas, daar moet je meer op letten. Hetzelfde geldt voor het kussen, er zit verschil in als je op je rug,zij of buik slaapt.

 59. Maaike

  Damn mensen, voelen jullie je nou echt zo aangevallen om dat ‘cheap ass ikea bed’?! Je snapt toch wel wat ze bedoeld? Duur = vaak kwalitatief beter. Alsof ze een waardeoordeel geeft over jullie en jullie matrassen. Damn. Vrouwen…

  • Maaike

   Bedoelt dus, niet bedoeld 😉

 60. Jasmina

  Thee heeft ook cafeïne, dus voor je gaat slapen kun je beter thee zonder cafeïne drinken zoals groene thee.

  • Kim

   Ooh maar groene thee bevat wel cafeïne, alleen kamille of rooibos (voor zover ik weet) niet omdat dat officieel niet echte ”thee” is. Werkt echt heerlijk voor het slapen gaan! 🙂

 61. roos

  Handige tips, maar ik heb zelf eigenlijk nooit problemen met slapen. Ik heb echt een super lekker bed maar andere mensen vinden echt van niet haha. Ik heb een heel hard matras, maar daar slaap ik juist beter op, als andere mensen in mijn bed slapen zeggen ze echt heel verbaasd: wow, hoe kan jij op een steen slapen?!

 62. Sanne

  Goed en fijn artikel. In thee zitten trouwens wel stofjes waar je wakker van kunt worden dus goede hete melk is eigenlijk het aller beste!

  • Martine

   Dat is niet bij alle thee zo hoor! alleen bij zwarte en gewone thee.
   Ik zelf drink overdag andere thee dan s’ avonds want s’ ochtends wil ik er wakkerder van worden(ik drink geen koffie) en s’ avonds wat slaperiger.
   bedankt voor de tips!
   Voor als ik even een nacht goed moet slapen ga ik om acht uur in bad en zorg ik dat ik gelijk in bed kan stappen en dus lekker slaperig ben! heerlijk!

 63. Sophie

  Ha, ik slaap op een bad-ass Ikea matras en hij is heerlijk :love: lol. Ben het eens met de tips, wat bij mij ook helpt is 3 uur voordat je gaat slapen niets meer eten! Je wilt zo min mogelijk energie hebben wanneer je in slaap wilt vallen =)

 64. Esther

  Cheap-ass?? İk heb zoooveeel matrassen uitgeprobeerd toen ik op kamers ging. Uiteindelijk de heeerlijste matras gewoon bij de ikea gevonden. Die was overigens €429.- zover ik me kan herinneren was jouw boxspring €500,- tjah… İk slaap er heerlijk op!!!!!

  • Miss Lipgloss

   Mijn boxspring kostte meer dan €1000 maar dat maakt niet uit 🙂

  • Lisa

   Inderdaad, die zijn meer dan 1000 euro. Mijn ouders hebben die ook. Inclusief een speciaal dekbed en goeie kussens.. Durf het niet eens op te noemen wat dat in totaal kost! 😛 Dus meisje hierboven, wees blij met je heerlijke matras van 429 euro 😉

  • Elif

   Die van mij 250,- rook en waterschade winkel.. 😉
   Ik ben er superblij mee. Ik kan ook niet meer fijn slapen in mijn oude studentenbed.. want het goede went snel : ))
   Boxspring is duur, maar dan heb je ook wat moet ik zeggen :*

  • Nina

   …Ikeamatrassen komen jaar op jaar als beste uit de test van de Consumentenbond. Beter dan Hästens etc. 🙂

  • suzanne

   ik snap eigenlijk niet waarvoor een boxspring is? ik slaap zelf al jaren in ‘cheap ass’ ikea bedden met een heerlijk matras dat ik sinds ik zes ben heb (ik ben nu 14 fyi). ik heb nog nooit problemen gehad met slapen etc. en mn bedje ligt zo heerlijk dat ik snel in slaap val en ’s morgens niet uit mn bed wil komen.

  • N

   Waarom zeg je het dan?

  • Estelle

   Als het niet uitmaakt, hou het dan voor je. Dit komt namelijk wel over alsof je heel graag wilt dat men weet dat je een boxspring hebt van wel 1000 euro. Get over yourself.

 65. sanne

  interessant artikel!

 66. Lien

  Handige tips. Die van “concentreer je op je ademhaling” ga ik onthouden, omdat ik heel vaak nog met te veel dingen in mijn hoofd zit.

 67. Britney

  Hoi Cynthia, om even terug te komen op je ‘cheap ass ikea bed”.
  Er zitten erg goedkope en minder kwalitatieve bedden tussen, maar de sultan matrassen zijn echt heeeel goed getest!
  M’n zus is nu ook op zichzelf, haar bed was 1000 euro, en er is helemaal gekeken naar de soepelheid, hoe ze t meeste ligt in haar slaap, klachten die ze eventueel heeft etc.
  Ik bedoel dit niet om lullig te doen of te zeuren, in tegendeel zelfs, ik wil je alleen laten weten dat niet alle ikea bedden “cheap ass” zijn, en dat de sultan matrassen dus ook echt ongelooflijk goed uit de test kwamen!

 68. Michelle

  Ik heb nog een goede tip, heb ik ooit van m’n vader geleerd.

  Als je niet kunt slapen, focus je dan op je lijf. Begin bij je hoofd, en ga ieder spiertje die je denkt dat er in je lijf zit bewust ontspannen. Ga steeds iets verder naar onderen en ga letterlijk ieder stukje van je lichaam af. Probeer je hierop te concentreren en niet je gedachten te laten afdwalen (dat gebeurt mij af en toe ook). Wedden dat je niet tot je tenen komt?

  Andersom kan overigens ook, dus bij je tenen beginnen :).

 69. Nina

  Deze tip kreeg ik van een meisje uit mijn yoga-opleiding (we studeren voor docent): masseer je voeten voordat je gaat slapen. That’s right. Je eigen voeten (optioneel mag je het ook door je vriendje / vriendinnetje laten doen, maar die is niet altijd in de buurt). Het is ZO fijn. En dan dus met de tv uit, en gewoon lekker in je bedje zonder verdere afleiding. De truc is dus echt om je even op je voetmassage te concentreren.

  Ook lekker, maar duurt wat langer: jezelf eerst met (sesam)olie masseren (dus niet gewoon insmeren, maar daar waar je bij kunt echt masseren) en dan daarna onder de warme douche stappen. Je wordt helemaal ontspannen en de olie sluit de warmte van de douche als het ware op. Daardoor slaap je daarna echt heel lekker.

  Tot slot heb ik altijd een avondritueel. Ik kijk een bepaald televisieprogramma, daarna ga ik mijn make-up afhalen en tanden poetsen en zet ik een kop thee. Die kop thee drink ik dan in bed terwijl ik een boek lees. Na een half uurtje tot een uurtje ga ik slapen. Als je dat doet raken je hersenen er in getraind dat je na dit ritueel altijd gaat slapen. Dan val je dus gemakkelijker en ontspannener in slaap.

  Succes meiden! 😆

  • Michelle

   Thee drinken in bed en dan gelijk gaan slapen? No way voor mij, dan moet ik sowieso ’s nachts naar de wc haha :D.

 70. katrien

  het is handig als je een vaste routine hebt voor je gaat slapen. zo bereid je lichaam en geest zich voor dat je gaan slapen.
  bij mij is dan bv gezicht reinigen – tanden poetsen – boek/tijdschrift lezen tot mijn ogen toevallen (wat echt geen half uur duurt) en dan slaap ik als een roos, tot die verdomde wekker afgaat!
  sms-en voor het slapen doe ik liever niet, zo ben ik te veel aan het nadenken en kom ik niet tot rust.

 71. Lydia

  Ik heb eens een paar nachten doorgebracht op een matras dat veel te stevig was voor mijn postuur en gewicht. Ik heb het geweten, gebroken nachten en rugklachten die heviger dan ooit waren. Ik snap dat mensen verontwaardigd kunnen zijn over ‘cheap ass IKEA-bed’, maar ik heb juist gekozen voor een matras van een speciaalzaak vanwege de expertise en omdat ik daar al eerder een fijn matras vandaan had gehaald. Liever het zekere voor het onzekere, in mijn geval.
  Je vergeet overigens één tip die ik zelf heel belangrijk vind: ritme! Als je moeite hebt om in slaap te komen, probeer dan eens elke avond om (bijvoorbeeld) exact om 22:30u in bed te liggen, lichtje uit, en om exact 7:30 weer met beide benen naast je bed te staan. Echt leuk is dat niet, maar het heeft mij enorm geholpen. 🙂

 72. Tamara

  De laatste tijd slaap ik heerlijk op mijn (ikea) boxspring. Dat is weleens anders geweest door alle stress. Niet dat er nu iets veranderd is aan alle stress, maar wel aan hoe ik ga slapen. Voorheen als ik niet kon slapen, ging ik piekeren. Toen waren melatonine pillen de uitkomst, maar die heb ik niet meer nodig! Wat ik doe als ik niet kan slapen, is me goed op mijn ademhaling concentreren. Heel diep in de buik inademen en langzaam door de neus weer uit. En daarbij ‘nergens’ aan denken! ‘Nergens’ aan denken klinkt leuk, maar is in de praktijk onhaalbaar. Daarom is het enige wat ik denk: adem in (als is inademt) en adem uit (als je uitademt). Op deze manier lijkt het net of je ‘nergens’ aan denkt. Alle andere gedachten druk je meteen weg door meteen weer ADEM IN te denken. Na een minuut of 10 slaap ik als doornroosje! Er is wel enige oefening voor nodig, dus niet gaan stressen als je na 20 minuten nog niet slaapt, dat werkt uiteraard weer averechts. Concentreren et voila, het potje melatonine staat alleen nog op mijn nachtkastje voor als ik om 3.00 nog niet slaap!

  • mars

   Dat noemen we volgens mij mediteren 😉 en aan niets denken is zeker haalbaar, gewoon veel oefenen. Het is inderdaad een goede tip voor het slapen gaan, doe ik ook vaker :).

 73. Dafne

  Leuke tips! Ik heb de laatste tijd veel problemen met slapen (piekeren piekeren piekeren)
  Vanaf nu ga ik weer een dagboek naast mijn bed leggen, dat had ik een tijdje geleden ook en het is erg fijn! Leuk artikel! 🙂

 74. Helen

  Leuke tips Cynthia!
  Sommige daarvan zou ik zelf beter moeten toepassen.. ik ken ze maar toch doe ik het niet 😛

 75. Lisa

  De duurdere matrassen van ikea zijn super! Ik sliep al enkele jaren op een dure enkele matras en toen ik die omruilde voor een tweepersoons ikea verenmatras (de hamnvik) was dit… WAUW. Nog nooit zo goed geslapen 😀 Was ook niet de goedkoopste, want die hele goedkope zijn idd crap, ik wil liever geen veer in mijn rug voelen steken wanneer ik slaap. Maar ze zijn niet zo duur als bvb een echte boxspring. Wou dit wel, maar als je zo één koopt koop je best een écht goede en dan zit je ook snel aan 2000 euro. Dus wacht ik daar nog eventjes mee.

  Het hangt er vooral vanaf dat je een matras vindt die bij je past. Als je liever een harde matras hebt slaap je zowieso niet goed op een zachte… Welke prijs, merk of vulling dan ook.

  Oh, en nog een tip: een vriendje in bed zorgt ervoor dat je niet blijft tobben maar gewoon geniet en zachtjes in slaap valt :love:

 76. Yvonne

  Wat een ophef over het ‘cheap ass Ikea’ bed! Een beetje onnodig volgens mij. Het kan voor jou een goed matras zijn, als ie nog niet zo oud is. Maar in de loop van de jaren verwacht ik dat een Ikea matras eerder aan vervanging toe is dan een duurder matras. Het is maar net wat je kiest, of wat je budget is. Ik snap ook wel dat niet iedereen een duur matras kan kopen, maar ik denk wel dat dat beter is voor je rug, nek enz. in de loop van de jaren.

 77. ModeDelight

  Handige tips, en van dat bed klopt ook echt. Tegenwoordig lees ik altijd van te voren wat in bed dat helpt ook goed.

 78. ValleyDollEva

  Leuke tips ! Ik lig vooral vaak te piekeren, das mijn grootste probleem. En dan lig ik te luisteren naar allerlei geluiden, kom ik ook helemaal gek van. Tegenwoordig slaap ik met oordopjes, gaat veel beter zo. Een goed bed is ook noodzakelijk, Ikea is daarom niet per se slecht, dat moet je een beetje zelf ondervinden denk ik. Het bed op mijn studentenkot is verschrikkelijk, ik slaap er echt slecht in.

 79. Marii

  Wat een goeie en bruikbare tips!!

  Ik ben zelf iemand die ook slecht slaapt nachts.. word veel wakker en kan moeilijk in slaap komen. Nu is mijn bed in zwolle ook niet bepaald fijn maar goed. heb afgelopen zomer denk ik 3 weken achter elkaar 2 a 3 uur op een nacht geslapen om gek van te worden.
  Verder heb ik op school ontspanning technieken geleerd. en ik kan je zeggen voor het slapen gaan helpt dat ook echt!

 80. Tedje

  Wat een fijne tips. Ik ben een lichte slaper en ik kom ook niet goed in slaap, behalve als mijn vriend naast me ligt. Zo apart!

 81. Nikki

  Er bestaat ook zoiets als slaapthee…dit zijn een soort korreltjes die je oplost in je thee en geloof me, na een kwartiertje wordt je zo loom als iets 😀
  works as a charm for me ^^

 82. Wendy

  Ik heb wel een cheap ass IKEA bed…..

  Helemaal fout, begrijp ik.

  • Renske

   HAHAHAHAHA ja we zijn allemaal heel fout bezig

  • Wendy

   Nou…. ik weet wel waar ik wakker van ga liggen komende nacht….
   Dat ik kennelijk op een heel fout bed lig!!! Haha!!

 83. Annika

  In het artikel laat je het een beetje over komen alsof jij hier de expert in bent, terwijl dit natuurlijk absoluut niet jouw vakgebied is. Het zijn jouw (persoonlijke) tips, en waaschijnlijk een hoop stukjes van internet bij elkaar geplakt, met jouw mening er aan gegeven. Alhoewel ik het best een leuke stukje vind is iets als ‘de optimale nachtrust’ zo persoonlijk. De beste manier om dat te verkrijgen verschilt namelijk van persoon tot persoon, niemand is hetzelfde.

  Het stukje over de ‘cheap ass Ikea matrassen’ vind ik echt niet kunnen! En voelt zelfs bijna als een belediging. Zelf slaap ik namelijk op een Ikea matras. Ik ben heeeel wat winkels af gegaan toen ik op zoek was naar een matras, en heb heel wat tips en verhalen gehoord (ik heb al mijn hele leven rugklachten) en uiteindelijk kwam ik uit bij een matras van Ikea, wat ook nog eens als beste uit de test van de Consumentenbond kwam. Het kan dus jouw mening zijn dat die dingen ‘cheap ass’ zijn, maar ik denk dat veel van jouw lezers op een Ikea matras liggen, dit komt dus niet zo aardig over! Daarbij moet je absoluut niet denken dat jouw matras nou per se beter is omdat ie duurder in aanschaf was. Op internet zijn daar altijd een hoop discussies over. Ik heb verhalen gelezen van matrassen die in dezelfde fabriek werden gemaakt maar als een bekend merk het in de collectie nam en hun naam er op plakten was ie ineens een paar honder euro duurder.
  Ik vind het erg jammer dat jij op deze manier denkt.

  • Dafne

   Ik denk dat het erg persoonlijk is, misschien werkt voor jou een ikea matras wel (rustig maar ik zeg niet dat ze slecht zijn) maar misschien vind Cynthia dat soort matrassen niet fijn. Mijn vader heeft ook rug klachten en kan alleen goed slapen op een hard matras, misschien zijn er andere mensen met rugklachten die alleen op zachte matrassen kunnen slapen. Ik denk dat Cynthia het niet zo bedoelde, maar gewoon wil vertellen wat haar helpt..

  • Berdiene

   Ach, als jij fijn slaapt op dat bed is het toch prima? Ik zou jezelf er niet zo druk over maken als ik eerlijk ben. Cynthia bedoelt het goed met haar tips en komt naar mijn mening absoluut niet over als een ‘ik weet het wel beter’. Ze geeft toch ook niet aan dat dit haar vakgebied is en haar tips heilig zijn? Ik zou zeggen, geniet lekker van jouw matras als jij je daar goed bij voelt 😉

  • Miss Lipgloss

   Ik ben helemaal niet de expert en dat claim ik ook niet, ik geef gewoon tips uit eigen ervaring, zoals ik dat met alles doe op de site 🙂 beauty, films, foto’s maken, en ook soms over slapen en andere lifestyle dingen. Hoort gewoon bij mijn site 😀

   En heb het Ikea stukje inmiddels iets aangepast, ik had niet verwacht dat daar zo’n ophef over zou ontstaan 🙂 Ik bedoelde het ook niet zo.

 84. Nadia

  Haha zo herkenbaar… En wij moeten ook maar eens een goed bed gaan kopen! 😆

 85. Dita

  Handige tips! Wij hebben zo’n Philips wake up light. Nja, mn vriend had dat al. Ik dacht eerst, wat handig, maar nu we dat een paar jaar gebruiken heb ik er wel genoeg van. 😛 Ik vind die vogel geluiden zo irritant..

 86. Fade Into You

  Fijne tips! Ook bij de conment hierboven!

  -zorg dat je slaapkamer gepoetst en opgeruimd is
  -leg en zet al zoveel mogelijk klaar voor de volgende morgen. Dan sta je met een veel geruster gevoel op!
  -inderdaad even warm douchen want dan lig je helemaal fris in bed.
  -ik heb ook een plantje of bloemen op mijn nachtkastje staan.

 87. Merveille

  Leuk artikel en goede tips! Maar als je thee wil drinken voor het slapen gaan, zou ik er wel even opletten wàt voor thee je drinkt. In sommige soorten thee zit namelijk ‘theïne’, wat eigenlijk gewoon een andere naam is voor cafeïne. Weliswaar zit er veel minder in dan koffie, maar toch, je kan er wel wakkerder van worden!

  • Merveille

   Oh, ik zie nu dat dit al gezegd was bij de comments. (:

 88. belllezza

  Handig! Aangezien ik vannacht de hele nacht wakker lag..

 89. Jiska

  Cheap ikea bed? Ik kan je vertellen, mijn ikea matras + ikea dekmatras is het heerlijkste matras ter wereld! Ik heb op zoveel andere matrassen van dure merken gelegen, maar niks kan tegen mijn heerlijke ikea bedje op! Duur hoeft dus niet altijd het beste te zijn, bewijst maar weer!

  • Eline

   Mijn beds en matras zijn ook van Ikea, en zijn zeker niet cheap-ass. Bovendien is de kwaliteit hartstikke goed. Denk dat je een beetje moet opletten hoe je bepaalde dingen opschrijft 😉

 90. Eva

  Trouwens, kijk ook heel erg uit met het eten van chocolade ’s avonds. Zitten helaas ook stoffen in waar je wakker van wordt…

 91. Tieske

  Ik wil graag nog wat van mijn eigen tips toevoegen:

  – douchen of in bad gaan voor het slapengaan maakt je ook al lekker loom en slaperig

  – ik zorg altijd dat ik mijn tas voor de volgende schooldag na het avondeten al inpak, zodat ik dan niet in bed lig te denken “shit, morgenochtend moet ik al mijn boeken nog zoeken”

  – ik trek mijn pyjama altijd al een of enkele uren voordat ik in bed kruip aan. Gewoon met vest en joggingbroek erover. Ook haal ik mijn make-up er een tijdje van tevoren af. Dan hoef ik als ik wil gaan slapen alleen nog maar mijn tanden te poetsen.

  Misschien heeft iemand hier iets aan?

 92. Saskia

  Als ik niet kan slapen neem ik wel eens een tabletje paracetamol (opgelost in een half glas water). Werkt heel goed!
  En tien minuten lekker warm douchen voor je in bed gaat liggen, helpt ook.

 93. Amber Kuipers

  Tip voor de mensen met snurkende geliefden: oordopjes! Ik kan niet meer zonder. M’n nachtrust is er echt op vooruitgegaan sinds ik met oordopjes in slaap.

 94. Lien

  mmmm Slapen, het zaligste die bestaat. Je lekker in de donsdekens rollen en dan zalig slapen.Voetjes warmen bij het ventje 🙂 Een degelijke matras is toch wel heel belangrijk. Maandelijks draai ik hem eens om zodat optimaal benut wordt. Als ik niet kan slapen zit ik schaapjes te tellen. Wij hebben ook doelbewust geen tv op de slaapkamer. Vorig jaar heb ik zn wake up light gekregen, helaas heeft het op mij geen goed effect. Het brengt wel sfeer in de slaapkamer met het gedimde licht.

  • michelle

   Aah voetjes warm bij je ventje, dat moet ik altijd missen door die stomme hogeschool 🙁 Zo hatelijk!

 95. Femke

  Hihi volgensmij hou ik me niet echt aan veel van deze tips 😆 Maar ik denk dat ik gewoon lucky ben, slapen is nooit zo’n probleem eigenlijk!

 96. Paola

  Handig artikel! Ik slaap gelukkig erg makkelijk!

 97. Syntha

  In de meeste soorten thee zit ook cafeïne (theïne), dus ook dat zou ik niet aanraden als je wilt slapen. Het is maar de helft van wat er in een kop koffie zit, maar toch..

  Goede tips verder!

 98. Mariette

  Erg handige tips! Soms zit ik nog met mijn iPod in bed maar als ik dat niet doe merk ik echt verschil…

  Liefs, Mariette

  • Mariette V.

   omgg, ik heb precies het zelfde. heb sinds kort draad loos internet. sindsdien zit ik met me ipod in bed. moet er mee stoppen

 99. Rhonda

  Hmm helaas allemaal erg herkenbaar. Die wake up light heb ik maar helaas moet mijn vriend er eigenlijk altijd vroeger uit en aangezien de wekker alleen aan mijn kant kan staan ben ik vaak vroeg wakker terwijl ik er pas later uit hoef. Dat zorgt wel voor een ochtendhumeur. Maar mocht je alleen zijn dan is het erg prettig wakker worden. Helemaal met de radio functie.

 100. Yara

  Een wake-up light lijkt me echt geweldig! Handige tips weer 🙂

 101. Anne vdh

  Ik heb sinds kort een nieuw bed. Alle matrassen van de ikea geprobeerd, van 60 tot 600 euro. Maar de goedkoopste lag voor mij het best. En ik merkt het, ik heb nog nooit zo heerlijk geslapen! Niet meer midden in de nacht wakker worden of ’s ochtends met nekpijn^_^ ik had altijd een te zacht matras!
  Als ik van te voren thee drink kan ok trouwens ook niet slapen, komt door de theine toch? Wat hetzelfde effect heeft als cafeine? Ik ben er dan ook erg gevoelig voor dus wie weet heeft iemand anders netgens last van met thee;)
  Ik lig nu in bed en kan er niet uitkomen omdat ik zo lekker lig haha;)

 102. Paula

  Weet je dat Ikea bedden het best getest zijn door de consumentenbond. Voor de lezers die minder te besteden hebben, op een “een cheap ass” Ikea bed kun je dus ook prima slapen. Mijn tip, niet zo veroordelend over een goedkoper product..

  • Laura

   Hier ben ik het helemaal mee eens, je voelt je als lezer met een ‘cheap ass ikea bed’ toch wel een beetje beoordeeld. Prima als jij ontzettend blij bent met je kwalitatief goede boxspring hoor, maar ik denk dat 70 procent van de lezers onder de categorie ‘cheap ass ikea bed’ vallen. Beetje jammer.

  • laura

   ook mee eens! een ikea matras kwam beter uit de test dan een of andere auping of tempur-achtig bed van duizenden euro’s! kun je nagaan!

  • Simone

   Helemaal mee eens :). Ik heb ook een ‘cheap ass’ Ikea bed met een goedkope matras en ik slaap daar prima op (ik hou van harde matrassen). Tuurlijk zou een boxspring lekker zijn maar niet iedereen heeft daar het geld voor. Ja ik voelde me ook een beetje offended toen ik dat las. En ik heb een studentenkamer dus alles staat gewoon in mn kamer (computer) en daar heb ik geen last van.

  • Renske

   Ik denk dat het bed niet zó veel uitmaakt, maar het matras wel.
   En dat hoeft ook niet perse duur te zijn, als jij er maar lekker op ligt.
   Vind het een beetje een rare opmerking “cheap-ass ikea bed”… ik heb niet jaren kunnen sparen voor ik het huis uit ging en kon eerst echt alleen de nodige dingen kopen, dus een cheap-ass ikea bed hoorde daar ook bij.

  • ingrid

   De opmerking “cheap-ass ikea bed” vond ik ook een rare opmerking. Ik snap dat je het niet negatief bedoelt, maar het kan echt heel negatief overkomen.

  • lala

   Agree. Ik heb ooit gelezen dat jouw boxpring bed rond de 500 euro gekost heeft. Tja, niet iedereen die op kamers gaat heeft dat over voor z’n bed. Ik vind het ook een beetje flauw om het zo te noemen.

  • michelle

   Mijn cheap-ass-ikea bed slaapt zoooooooo ongelofelijk zalig!

  • Miss Lipgloss

   Hihi ik heb volgens mij nooit verteld hoe duur mijn bed was, dat vond ik toen zo onrelevant 🙂 Maar die was niet €500

  • Jacky

   Jullie hebben gelijk en zo heeft de this het nooit bedoeld, het is meer een uitdrukking. Ik zal het even aanpassen.

  • ingrid

   Wow dit is echt raar! Je hebt in je artikel van 21 augustus 2010 wél aangegeven hoeveel je voor je bed hebt betaald. Volgens mij had je dit wel aangegeven. Ik vroeg het mij vanochtend af en heb even het oude artikel van 21 aug 2010 gelezen om dit te controleren. Volgens mij was je bed € 979, maar omdat het een showroom model was ging er nog €300 euro ofzo ervan af. Je had uiteindelijk rond de €650 betaald. Iets meer dan je budget van €500. Nu zie ik in je artikel van 21 augustus dat deze informatie is weggehaald. Waarom heb je dat gedaan? Je geeft nu de indruk dat je € 979 heb betaald voor je bed terwijl dat niet zo is! Je hebt liever geen “cheap ass bed van de Ikea”, maar een dure boxspring. Kijk, het maakt mij eigenlijk niet uit, maar wees wel eerlijk. Ik kan nu niet bewijzen dat je je oude artikel hebt gewijzigd, maar ik weet 100% zeker dat je dit in je artikel van 2010 heb geschreven. Ik vind dit echt zo jammer! Als je niet eerlijk bent met dit, wie zegt dan dat je eerlijk bent met je artikelen?

 103. Ilja

  Het lijk net of ik over mezelf lees hierboven… Ik heb periodes dat ik héél slecht slaap, weken ben ik moe en slaap ik pas om 3 uur of zie ik het half 4 worden! En dan gaat inderdaad de wekker om 06:30 en denk ik OHH NOOS! 😳 Ik ga eens wat van de tips proberen!

 104. Irenka

  Electrische apparatuur ga ik ook niet in mijn slaapkamer doen als ik een eigen plekje heb. Nu is dat sinpelweg niet mogelijk. Zeker niet met mijn opleiding. Als ik elders ga zitten is er te veel afleiding en zit ik andere mensen in de weg. Ahwell, ik heb er geen moeite mee verder. Ookal slaap ik bar slecht de laatste tijd.

 105. Sacha

  Wat een handige tips! Ik heb zelf regelmatig problemen om in slaap te komen, maar dat komt denk ik vooral doordat m’n ritme in het weekend en de de vakantie totaal anders is dan doordeweeks. Wat mij verder vaak helpt is als ik aan leuke dingen ga denken. Dat kan een leuk feestje zijn dat ik binnenkort heb of bijvoorbeeld de zomer 🙂

 106. Norma

  zo’n spijt van gehad nooit iemand tegen me gezegd een dure bank en een goedkoop bed toen ik op mezelf ging wonen gewoon nooit bij nagedacht.
  Inmiddels zo zwaar ziek dat we vorig jaar hele goeie matrassen hebben aangeschaft, wel in december in de aanbieding offcourse. ( blijf een nederlander) :9

 107. Stephanie m

  Hahahah dat stukje van HOE BRAK ZOU IK MORGEN WEL NIET ZIJN, heb ik altijd als ik niet kan slapen. En hierdoor kan je helemaal niet meer slapen en lig je nog langer wakker..

 108. Maaike

  Handige tips! Ik heb zelf ook slaapproblemen, als in dat ik pas rond een uur of 3 slaap en als ik er dan om half 7 weer uit moet… Ik weet ook niet hoe het komt, ik val gewoon niet in slaap. Gelukkig heb ik nu slaappilletjes die wel wat helpen. Wist je touwens dat er in thee ook caffeine zit? Voornamelijk zwart thee of ‘gewone thee’, twee kopjes thee staat daarin gelijk aan 1 kopje koffie.

 109. Charile

  Wat een handige tips! Ik ben net wakker en heb weer eens heel slecht geslapen dus ze komen zeker van pas! Ik ben echt zo’n piekeraar in bed ^^
  x

 110. Sharon

  Voor mij werkt dit hellaas niet, ik slaap al jaren maar 3/4 uurtjes per avond. Ik heb nek/rug klachten waardoor ik veel migraine heb en dat houd me nachten lang wakker. Maar ik hoop dat je andere meiden blij kan maken met deze tips ! 🙂
  Mooie plaatjes bij dit artikel trouwens !

 111. Myrthe

  Thanks, zal het vanavond proberen. Had er vanacht namelijk weer veel last van. Ik ben zelfs een half uur door mijn wekker heengeslapen die echt knallend hard staat!

 112. Wiesje

  Hele handige tips. Mooie plaatjes/foto’s er ook bij!
  Gelukkig slaap ik meestal wel goed, ik kan het alleen goed merken als ik bijv heb gewerkt en dan meteen na bed wil, dat gaat niet. Dan zit mijn hoofd nog te vol. Drink ik
  meestal een theetje:)

 113. Fleur

  Thee als groene thee drinken is af te raden een uur voordat je naar bed gaat, het werkt namelijk verkwikkend. Als ik blijf malen en niet gemakkelijk kan ophouden daarmee, dan ga ik aan allemaal leuke dingen denken, vakanties, allerlei leuke herinneringen (tip die mijn vader vroeger ooit gaf). Als het ware een leuke dvd in je hoofd stoppen. Beleef die leuke herinneringen opnieuw en voordat je het weet slaap je lekker. Zo’n Philips Wake Up light lijkt me erg fijn. Alleen als je partner op een ander tijdstip opstaat of andersom is het weer wat lastiger.