2 juli 2014 door Cynthia Schultz 340 reacties
Een MissLipgloss artikel

‘Kom jij hélemáál uit ZWOLLE?’

‘Jeutje. Kom je echt hélemáál uit Zwólle nu?’ ‘Wat een wereldreis, zeg!’ ‘Waarom woon je niet in Amsterdam?!’ ‘Zwolle. Hoezó?’ Voor mijn werk ben ik regelmatig in Amsterdam. Elke week krijg ik minstens drie keer een van deze vragen. Of: ‘Goh, dat hoor je gelukkig helemaal niet! Je praat prima ABN.’

Door de blogpost van Marijn kwamen er bij mij ook allemaal gevoelens opborrelen. Nu heb ik volgens mij niet echt een accent en ‘hoor’ je niet dat ik uit ‘het oosten’ kom, maar ik merk vaak genoeg dat er een hoop vooroordelen bestaan over het geval ‘niet in de Randstad of daar zeer dichtbij wonen’. Want in Amsterdam, daar gebeurt natuurlijk alles. Nou ja, voor mij eigenlijk veel wel. Want alle events, PR bureaus, lanceringen, feestjes – alles waar ik naar toe moet voor mijn werk, dat is in Amsterdam. Daarom ben ik er ook vaak. En ik houd er van. Ik ben gek op Amsterdam. Ik kom er dolgraag, heb er lieve vrienden en leuke kennissen. Maar datgene wat voor mij écht belangrijk is, mijn vriend, mijn familie, liefste vriend(inn)en, mijn thuis, dat is allemaal in Zwolle. En ik houd gewoon van Zwolle.

Ik kom oorspronkelijk uit Dalfsen. Een dorp vlakbij Zwolle. Het platteland, kan je wel zeggen. Daar heb ik negentien jaar gewoond en op mijn twintigste verhuisde ik naar Zwolle, toen ik op mezelf ging. Enorm gehecht ben ik aan ‘mijn stad’. Ik woon hier met ontzettend veel plezier. Een stad met een dorpsmentaliteit. Gezellig, knus. Oud. Ons kent ons. Lieve mensen die elkaar een heleboel gunnen. Zwolle is voor mij fijn, warm. Mijn ‘tweede thuis’ is Terschelling. Het liefst zou ik dáár wonen. In de natuur, ver weg van de drukte en hectiek. Maar dat is gewoon nog fantaseren. Zo’n drie jaar geleden heb ik even (een paar maanden) in Amsterdam gewoond, omdat dat me wel leuk leek. Het beviel niet zo goed, het heen en weer pendelen (ik had mijn huis in Zwolle ook nog) en echt naar Amsterdam verhuizen, dat voelde toch ook niet helemaal goed. Maar de liefde bleef, hoor. I Amsterdam.

Maar dat denigrerende wat ik zo vaak meemaak. Wat zoveel mensen die in de Randstad wonen doen. Die houding, alsof iedereen ‘in de provincie’ daar met tegenzin woont, alsof we hier wonen omdat er bij hun in de Randstad geen plek is. Alsof we hier maar blijven omdat we hier toevallig uit de klei getrokken zijn, maar dat we elke dag weer denken ‘jeu, wat een saaie bende hier’. Die opmerkingen, en vooral ‘Waarom woon je niet in Amsterdam?’ ben ik zo zat na zo’n vijf jaar. Hoezo? Hoezo ‘woon ik niet in Amsterdam?’ Je suggereert meteen dat ik niet blij ben met de plek waar ik woon. Alsof er alleen Amsterdam is. Alsof Amsterdam de plek is waar iedereen zou moeten en willen wonen, want Amsterdam is The Place To Be.

Voor de duidelijkheid: ik zit een uur en veertien minuten in de trein naar Amsterdam. Geen wereldreis. Prima vind ik het. Ideaal is anders, maar ik kies zelf hoe vaak ik ga. Ik kan werken in de trein en ik vind het heerlijk om ’s avonds weer door de stad naar mijn huis te lopen, in mijn Zwolle. En, grappig: als ik op reis mensen spreek die vragen waar ik vandaan kom, en als ze dan vragen waar ik woon in Nederland, en ik zeg ‘In the east of Holland, an hour from Amsterdam’ zegt de gesprekspartner altijd ‘Wow, that’s so cool’. Want ja, in veel andere landen is een uur van de hoofdstad wonen gewoon awesome. Een uur is kattenpis.

Wat ik wil zeggen: Nederland is gááf. Je bent overal zo. Ons openbaar vervoer is goed geregeld, net als onze wegen. Overal zijn geweldige accenten, verschillende sferen, andere ‘culturen’ binnen onze Nederlandse cultuur. De plek waar je woont zegt niets over hoe leuk, slim, grappig, intelligent of succesvol je bent. Er lopen genoeg kneuzen rond in Amsterdam. Maar ook in Zwolle. En in Groningen. En in Hurdegaryp. Als je ‘in de provincie’ woont, betekent dat niet dat je niet onwijs leuk, slim, grappig, intelligent of succesvol kan zijn. Lieve mensen, er is méér dan alleen de Randstad. Echt.

Dus, de antwoorden op de vragen:

‘Jeutje. Kom je echt hélemáál uit Zwólle nu?’ – Ja, maar dat is niet zo ver hoor.

‘Jeeee. Wat een wereldreis, zeg!’ – Nee hoor, ik ben een uur en een kwartier onderweg.

‘Waarom woon je niet in Amsterdam?!’ – Waarom woon jij niet in New York? Nee, even serieus. Ik woon met heel erg veel plezier in Zwolle.

‘Zwolle. Hoezó?’ – Omdat Zwolle een heel fijne plek is om te wonen.

‘Goh, dat hoor je gelukkig helemaal niet! Je praat prima ABN.’ – Je moet me horen als ik met familie of vrienden ben die ook oorspronkelijk uit Dalfsen of Zwolle komen.

Leuk: steeds vaker komen mensen waar ik mee samenwerk, van bijvoorbeeld PR bureaus, naar Zwolle voor een afspraak met me. En áltijd zeggen ze: ‘Wat is dit eigenlijk een leuke stad,zeg!’. En altijd komen ze weer terug. Voor de lol, omdat ze Zwolle zo leuk vinden. Ook grappig: dat mensen hier in Zwolle juist zeggen: ‘Wat leuk dat je hier gewoon nog woont’. Mensen in ‘het oosten’ vinden dat dan weer heel leuk.
Zwolle is door de jaren heen écht mijn stad geworden. Ik ben zo gek op Zwolle. Het is een fijne, gezellige, nuchtere stad. Met een hele grote gunfactor. Oud. Gezellig. Knus. Mooie gebouwen, historie. Fijne horeca. Goede sfeer. Stad en toch ook dorp. Ben er enorm aan gehecht geraakt.

Hoe dan ook, ik houd van mijn stad. Iemand is niet minder, beter, anders, leuker of stommer omdat hij of zij niet in de Randstad woont. Er is méér.

Ter afsluiting, dit gewéldige lied van Kooten en de Bie over Zwolle:

Zwolle zonder dolle
Wat een einde stad
Want ze houden niet van hollen
Niet van grappen en van grollen
Nergens anders dan in Zwolle gaan ze zo vroeg plat

Als ik moe ben van het dollen
In die leipe boordevolle van de scholle koppe bolle
Haagse binnenstad
Dan ken ik met de trein
In twee uur tijd in Zwolle zijn


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

340 reacties
 1. Megan

  Story of my life! Ik HAAT die opmerking!

 2. Anouk

  Ik vind Zwolle minder geweldig, maar dat komt omdat Friesland mijn thuis is. Dat is een gevoel. Daarom ben ik terug gegaan, maar Zwolle is zeker mooi! 🙂

 3. Naomi Elisabeth Felice

  Helemaal niks mis met Zwolle! Ik vind het een prachtige stad en de mensen zijn er naar mijn idee vriendelijker dan waar ik vandaan kom.

  Zelf woon ik in Blaricum en spring vaak genoeg de auto in om naar vriendin in Zwolle, Arnhem of Maastricht te gaan. Maastricht is wel 2 uurtjes reizen maar echt ver vind ik het niet.

  Sommige mensen zijn gewoon wat ‘wereld vreemd’ en plaatsen dan soms opmerkingen die er een beetje ruk uitkomen of gewoon omdat het gewoon niet in hun beeld past van denken. Ik hoor vaak genoeg ook vooroordelen over Blaricum. Ik wil dan best een boekje open doen hoe het ‘achter de schermen en de tv is’ maar goed.

  Lekker laten gaan!

 4. Kirsten

  Je moet wonen waar je je goed voelt! & of dat nu in de hoofdstad is of niet, wat maakt dat uit?

 5. Ingrid

  Heel herkenbaar en ontzettend irritant om je daarin altijd te moeten verdedigen. Ik ben 5 jaar geleden vanuit Drenthe naar Zwolle verhuisd en hier gaan samenwonen met mijn vriend uit de Randstad. Het voelt echt als ons thuis!

 6. Mariët

  Zo denk ik er net zo over. Het is geweldig om een dag naar Amsterdam te gaan. Maar het is heerlijk om weer thuis te zijn in Zwolle.

 7. Lisa

  Haha dat wist ik helemaal niet! Ik woon in Nieuwleusen. 😉

 8. tamar

  Twenteeeeeeeeeee <33

 9. joy

  Ik woon zelf in Amsterdam, geboren en getogen, en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niks heb met welke andere stad in nederland dan ook. Ik kom voor werk veel in Arnhem en nijmegen, het enige wat ik daar leuk vind is de trein terug naar Amsterdam. Maar dat hele “provenciaaltje pesten” dat slaat nergens op. Lekker gaan wonen waar je wil, ik heb er geen last van.

 10. Maaike

  Ik ben op mn 18de vanuit Brabant verhuisd naar Leiden. Daar woon ik nu al meer dan 10 jaar, maar die zachte g ben ik nooit kwijtgeraakt. En waarom zou je?

 11. Lisa

  Ik herken het heel erg. Wanneer je zegt dat je uit Drenthe komt wordt je gelijk geassocieerd met een boerin die op klompen loopt en niks anders doet als Drents praten. Maar ik zal helemaal niet in de Randstad willen wonen, veel te stedelijk voor mij. Ik zou later ook wel in Zwolle of in Groningen willen wonen. Mooie steden, maar toch niet te groot.

 12. Laura

  Woooow ik zie dit artikel nu pas, maar het zo herkenbaar inderdaad! Ik woon zelf in Groningen, maar kom uit een klein dorpje in Drenthe. Dat kun je niet aan mij horen, ik spreek accentloos Nederlands, maar veel mensen denken daardoor automatisch dat ik uit de Randstad kom. Is op zich niet erg, maar als ik dan vertel waar ik woon en/of waar ik oorspronkelijk vandaan kom, kijken ze me aan alsof er ter plekke een alien is voor hun neus is geland. Heel apart. Anyhow, ik vind Groningen een hele gave stad en de Randstad is inderdaad niet alles 😉

 13. lieske

  Thank you very much, echt fijn dat je dit artikel hebt geschreven. Ik kom ook uit het oosten van Nederland, op een kwartiertje van de Duitse grens, en op een paar km afstand van Arnhem, en ik heb het prima hier. Natuurlijk baal ik dat ik eerst in de bus moet om in Arnhem te komen en vanaf daar nog een halfuur in de trein moet zitten om in Utrecht te zijn, helemaal als je daar studeert, maar ik zou het liefste hier willen blijven wonen, een korte tijd even op kamers tijdens het studeren, maar uiteindelijk weer gewoon terug naar het platteland, heerlijk.
  En ik woon op 5 min fietsen van een heerlijk strandje, als ik mijn huis uit loop dan loop ik een heerlijk rondje over de dijk en tussen alle boerderijen, meteen innerlijke rust, weg van alle drukte en het gehaast, lekker rustig. Bij ons in de achtertuin is het in de zomer heerlijk zitten, een mooi uitzicht en rust, er zit een zwaluwnestje bij ons in de buurt en het is zo mooi om die over te zien vliegen, ook ooievaars komen regelmatig langs. Veel beter dan langs de snelweg of tussen het gehele dronken uitgaansleven.

  Ja, wij bestaan, het oosten van Nederland doet ook gewoon mee, wij gaan ook mee met de tijd, wij willen ook gewoon winkelen bij de Bershka, Forever21 en de Lush (please kom naar Arnhem). Niet alles gebeurt in het westen van het land, en Nee, het is zeker niet altijd beter daar.

  Echt heel erg blij dat je dit artikel hebt gescheven, heb altijd het gevoel dat wij weggestopt worden en niet echt meetellen, goed dat er aandacht voor komt.

 14. Romi – Interieurtips.eu

  Héél herkenbaar, aangezien ik zelf uit Groningen kom. Mensen verbazen zich al als wij hélémáál naar Utrecht gaan om te shoppen. En Rotterdam (waar ik ook vaak kwam)? Dan is het helemaal dramatisch natuurlijk. Al moet ik zeggen dat die 2 uur en 3 kwartier in de trein me soms wel een beetje te veel worden 😉 Maar Utrecht? Dat is nog geen 2 uur, lekker belangrijk 🙂 Misschien zijn wij stiekem veel leuker, slimmer, enz. aangezien wij meer van de wereld (ahum, Nederland dus) zien dan zij? 😉 (grapje natuurlijk, hihi)

 15. Annelie

  Ik woon nu zelf ook in Dalfsen en wil later ook op kamers gaan in Zwolle. En ik houd van Zwolle en Dalfsen!

 16. Michelle Kaiser

  Wat een heerlijk artikel. Leuk om te lezen. En wat stom dat mensen dat zeggen. Want eerlijk; ik zou best HEULEMAAL naar Zwolle willen reizen om die leuke Cynthia, Elise en Tim te zien. 🙂 En je vader, die is altijd zo aardig (helleu ik heb hem zelfs op Facebook), dus Zwolle rockt.

 17. Michel

  Mooi.artikel.
  Moet je.mijn.vrienden en.familie horen. Ik ben 6 jaar geleden van.DenHaag naar Zwolle verhuisd voor.de.liefde. inmiddels ben ik ook verliefd op Zwolle. Ik zou er niet meer weg.willen. voor mijn werk.ben.ik 2 a 3.keer in de week in Leiden, Amsterdam en natuurlijk vaak bij familie in DenHaag eo. Niemand snap waarom ik in Zwolle woon..todat ze langskomen.. ik heb nog niemand gehoord die Zwolle niet mooi en gezellig vind. Ik ben dan wel officieel geen blauwvinger en trots om Hagenees te zijn maar ook trots om een Zwollenaar te zijn (ook als het import)

 18. Karlijn

  Ik vind Amsterdam een heerlijke stad, maar ik ben ook een paar keer in Zwolle geweest en dat is ook een super leuke stad. Je moet wonen op een plek waar je je prettig voelt en waar je je thuisvoelt toch 🙂

 19. Sonja

  Leuk artikel! Ik kan me voorstellen dat je je irriteert aan zulke vragen en opmerkingen. Er zullen altijd mensen zijn met vooroordelen en domme vragen. Andersom is dat soms ook zo hoor, ik woon zelf in Rotterdam in een vrij drukke en multiculturele wijk. Vriendinnen van mij die uit een dorp komen denken dat er hier dagelijks tientallen mensen worden doodgeschoten 😛 En van die vragen: durf je dan wel s avonds alleen over straat? Uuhh ja waarom niet? ik woon niet in Mogadishu 😛

 20. Stephanie

  Ik snap je wel hoor 🙂 mij maakt het niet echt uit waar ik kom te wonen, in ieder geval niet de eerste jaren dat we gaan samenwonen (vanaf volgend jaar). Mijn ouders komen uit Brabant en ik vind het daar ook wel altijd gezellig :), zou er zelf niet willen wonen, maar Breda o.i.d. ligt me wel!

 21. linda

  Zwolle rocks! Het is de stad waar ik als dorpsmeisje mijn man heb ontmoet. Inmiddels woon ik hier 13jaar maar voel mij af en toe ‘dorps’. Het liefst zou ik net buiten de aalanden willen wonen. Zucht….wat is het daar mooi.

 22. Laurie

  heel heel heel leuk stuk. groetjes van een trotse groningse die dezelfde vraag naar haar hoofd geslingerd krijgt. ik fotografeer veel in het ‘westen’ en mensen hebben altijd medelijden met mij, ofzo, als ik zeg dat ik die avond nog naar groningen moet. maar als ik hier binnen rijd met de trein, mmmm, thuiskomen in rust!

 23. Rieke

  Ik weet niet of je de nrc next leest, maar er staat vandaag een stripje in wat echt Precies hierover gaat! Het gaat zelfs over Zwolle! Misschien leest de tekenaar je blog 😉

 24. Merel

  Als Brabanste van oorsprong – de Peel, geboren en getogen – kreeg en krijg ik dit soort opmerkingen ook dagelijks. Ik woon al bijna 5 jaar met veel plezier in Zwolle en werk ik regelmatig in Den Haag, Utrecht en Amsterdam, waar ik dit soort opmerkingen vaak hoor…”waarom dan in Zwolle? Als je toch ‘boven de rivieren verhuisd?” mijn antwoord is dan altijd: “Om dat ik mijn hart ooit verloren heb aan een Zwollenaar en er pas later toen dat uit was, erachter kwam dat ik vooral verliefd was en ben op de stad.”
  Dus…goed en mooi artikel 🙂

 25. Seher

  Hi, ik woon zelf ook sinds mijn geboorte in Amsterdam en ik snap de vragen van die mensen wel ergens.. Amsterdam is natuurlijk een drukke stad en is altijd ‘bruisend’. Ik ben gek op de drukte van Amsterdam. Mijn tante woont in Dordrecht ( wat eigenlijk ook best een stad is) en wauw wat vind ik het daar saai, en ik voel me daar zo in een onbewoont dorp te rechttegekomen, in vergeleken rijden er zo weinig auto’s en fietsen er veel minder mensen langs. Dus ik vind een kleine stad in de buurt van Rotterdam al erg om te wonen en laat staan Zwolle/ het platteland van Zwolle. Het is dus puur omdat wij zó die drukte zijn gewend dat we niks anders weten. xx Seher

 26. Tanja

  Zelf ben ik geboren in Zwolle en dus een echte blauwvinger! Ik hoi van mijn stad en ben zeer trots op Zwolle!! Prachtige natuur, een heel mooie binnenstad en geweldige mensen!

 27. Rachèl

  Echt heel leuk om te lezen dit! Ik kom zelf uit Lemelerveld, moet jou als Dalfsenaar misschien wel bekend voorkomen haha, ik ben elke dag in Zwolle voor mijn opleiding en als ik dan met een vriendin uit Rotterdam door Zwolle loop verteld ze me telkens weer hoe leuk ze he vind!

 28. Sanne

  Als ik geld toe zou krijgen zou ik nog niet eens in Amsterdam willen wonen! Lijkt me vreselijk haha!

 29. Carmen

  Jaa top artikel!! Ik kom zelf uit Holten, ook een dorpje in het oosten en vind het heerlijk hier. En zo is het voor mij alleen maar leuker als ik dan een keer in Amsterdam kom 🙂 Ik ben het helemaal met je eens!

 30. Tessa

  Zo ontzettend leuk om te lezen dit en erg herkenbaar! Zelf kom ik uit de Noordoostpolder en ik studeer in Zwolle. Ik hou van Zwolle! Ben zo dol op die stad dat ik er serieus over na zit te denken om te gaan verhuizen 🙂

 31. Britney

  Super leuk! Ik woon in Almere en als ik naar Amsterdam moet (echt in de stad) ben ik ook een uur onderweg, jij 15 min langer, dat valt echt hartstikke mee.
  Ik woonde tot m’n 11e ongeveer in Amsterdam (Zuid-Oost) en woon sinds 11 jaar in Almere.
  Mijn mening over Almere is niet altijd even goed geweest maar ik ben de laatste maanden wat reëler aan het kijken voor als ik over een aantal jaar op mezelf ga en in Almere zijn de huizen een stuk goedkoper: je krijgt meer waar voor je geld, er is een stuk meer natuur en mijn familie en vrienden wonen hier ook.
  Mijn vriend woont in Diemen en heeft een hekel aan Almere, dus dat wordt nog leuk… haha.

  • Romi – Interieurtips.eu

   Haha, succes daarmee 😉 Mijn broer en schoonzusje willen dolgraag naar Almere verhuizen. Ben benieuwd of dat er van komt en wat ze er dan van gaan vinden!

 32. Annemarijn

  Super dit artikel! Ik herken me er erg in. Waar ik me het meest aan erger zijn de mensen die eerst nog gewoon bij mij in het dorp woonden en die nu in Amsterdam wonen heel denigrerend over hun oude woonplaats praten. Zo van: “Ohw, we moeten weer naar dat gehucht *zucht, steun, kreun*” of “Ik zal blij zijn als ik weer in Amsterdam ben”. Echt, doe even normaal Amsterdam is niet de wereld er is zoveel meer moois.

 33. Noelle

  Mooi. En ik moet eerlijk zeggen dat ik ook altijd een “Randstad”-mentaliteit heb gehad. Met tegenzin! Ik was zo opgegroeid, en kende niet anders. Maar ik vond het nooit fijn wonen. Jarenlang in Leiden gewoond, ook jarenlang in Amsterdam. Hoewel het leuke steden zijn, het is enorm overrated vind ik, tenzij je een randstad mentaliteit hebt en daar blij mee bent. Ik was dat niet. Nu woon ik in Kerkrade, basically Duitsland, en ik heb me nog nooit zo fijn en “thuis” gevoeld. Ik merk dat juist de mensen hier “op het platteland” veel fijner zijn. Open, gezellig. In tegenstelling tot wat ik in de randstad heb meegemaakt. En ook al is het off-topic, ook racisme ken ik hier niet. (afkloppen). Toen ik Leiden en Amsterdam woonde kreeg ik daar veel mee te maken, al zouden mensen dat niet denken!

 34. Sebas

  Lekker blijven promoten. Zwolle, geweldige stad, dorp, ons thuis. 5 jaar in de randstad gewoond, het enige wat ik mis is de zee dichtbij. 🙂 . Maar zeg, Zwolle. Kunst, cultuur, gezelligheid, rust en gekte…we kennen en hebben het allemaal.
  S’avonds na het werk van de zonsondergang bij Las Rosas genieten….the real Zwolle feeling.

  …of lekker fietsen langs de Ijssel…Overijssel..aan de rand van Hollands gouwen…hier moet je leven. 😉

 35. Kashmira

  Leuk stukje! En toevallig, ik ben in Zwolle geboren, maar rond mn 9e verhuist. Was er al zo’n drie jaar niet meer geweest, maar was zondag weer langs Zwolle en Dalfsen (en de Klomp! (mijn grootouders waren de vorige eigenaars, leuk om te zien dat de nieuwe eigenaars het ook zo goed doen)). Het was écht heel fijn om terug te zijn. Ik zou die omgeving ook echt zo boven Amsterdam (en zelfs New York) verkiezen.

  • Leonella

   artikel = plaatje >_<

 36. Anna Maria

  Wat ik me bij dit soort ‘randstelijke arrogantie’ kwesties afvraag is of mensen die zich aan dit soort vragen storen of zij denken dat een Limburger wél weet hoe het is in Friesland, of iemand uit de Achterhoek zich een voorstelling kan maken bij de kop van Noord-Holland etc. etc. Ik denk het niet, ik heb wel eens bij gesprekken gezeten waarbij een Limburger tegen een Achterhoeker zei dat je dat totaal niet hoorde dat hij daar vandaan kwam. Ergerlijk? Bekrompen? Ik vind van niet. Maar nee, als een Randstedeling het zegt is het wel denigrerend opeens, schijnt. Ik heb een omgekeerde move gemaakt en ben van West naar Oost verhuisd en ik krijg ook elke dag opmerkingen van ‘Nee, je hoort niet dat je daar vandaan komt’ ‘In de Randstad hebben kinderen geen ruimte om te spelen, dat hadden wij tenminste wel’ etc. etc. ik stoor me daar totaal niet aan. Ik denk dat er natuurlijk ook een kern van waarheid in zit dat er in de Randstad meer arrogantie heerst, want laten we wel wezen ik denk dat het best wetenschappelijk bewezen kan worden dat daar de meest irritante mensen wonen die zich zelf heel wat vinden omdat ze zogenaamd wat hebben bereikt in het leven (2 auto’s, 2 kinders en een blonde labrador), maar ik denk ook dat het een stadsding is. Ik woon nu in het mooiste dorp van Nederland, al zeg ik het zelf, en ik krijg toch elke keer te horen hoe onhandig het is om in een dorp te wonen en wanneer ik nou naar de stad verhuis.

 37. Wilma

  Hoe herkenbaar! De weg van Zwolle naar Amsterdam is echter véél korter dan van Amsterdam naar Zwolle! Tijdens mijn studie in Amsterdam zei een leraar een keer tegen me “maar dat zit je wel 3 uur in de trein om thuis te komen” NOT!

 38. me

  ABN bestaat niet, iedereen heeft een accent in Nederland…of je nu in Amsterdam, Maastricht of Groningen woont dus het blijft raar dat men elkaar op zit te beoordelen hahaha

 39. Maxx

  sorry hoor, maar je praat nu net zo over “randstadders” als “hun” over “jullie”.
  Als iemand elke week 3 dagen zou afreizen naar Zwolle, dan vraag jij ook “waarom ga je niet hier wonen?”.

  Iedereen houdt van zijn stad, en niemand veroordeeld de ander..de reden dat jij je aangevallen voelt ligt er misschien aan omdat je weet dat verhuizen een slimme optie zal zijn (wellicht niet een die je neemt met je hart, maar toch)

  Still love you X

 40. Marleen

  Heel goed dat je dit schrijft! Ik kom uit het meest miniscule dorpje in Zuid-Oost Groningen, en iedereen is er hier trots op dat ze Gronings praten en dat ze hier wonen. Ik merk wel dat ik meer een stadsmens ben, maar hoe leuk ik Amsterdam ook vind, ik zou er nooit gaan wonen. Het rustige van een dorp heeft ook wel wat. Ik vind dat iedereen gewoon trots moet kunnen zijn op de plek waar je vandaan komt. Elke stad of elk dorp heeft zo zijn leuke dingetjes!

 41. Tedje

  Zo herkenbaar dit! Precies hetzelfde over het feit dat ik uit Brabant kom. Alsof de hele provincie een platteland is, terwijl je ook gewoon grote steden hebt als Breda, Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Nee, Amsterdam, daar moet je zijn, dat is de place to be. Amsterdam is leuk, maar niks overtreft de Brabantse gezelligheid!

 42. huub

  Precies in de roos… met MIJN nummer over zwolle. Top en helemaal raak.

 43. Noortje

  ‘Waarom woon jij niet in New York?’
  Haha, geniaal antwoord. Die ga ik onthouden!

 44. Claudia

  Ik vind het juist jouw kracht dat je lekker in Zwolle blijft wonen. Vaak zie ik de zoveelste youtuber/blogger naar Amsterdam verhuizen. En ik snap natuurlijk dat het veel praktischer is, maar ik betrap mezelf er op dat ik dan denk: pffff, alwéér eentje die naar Amsterdam vertrekt. Alsof het haast een ‘moet’ wordt!

 45. Lisanne

  Haha ik woon in Zaandam (ongeveer een kwartiertje met de trein naar Amsterdam). Ik vind Amsterdam zeker een leuke stad, maar ik zou er voor geen goud willen wonen. Zwolle lijkt me zeker nice!

 46. Emma

  Ik woon in Haarlem. vlákbij Amsterdam. Het is nog in de randstad, en het is een heerlijke stad om te wonen (lijkt misschien ook een beetje op Zwolle?) en ik vind Amsterdam ook leuk. maar ik hoef daar niet te wonen. het lijkt me zelfs heerlijk om in een dorpje als Dalfsen te wonen. Dichtbij een stad maar toch ook platteland en RUIMTE! heerlijk lijkt me dat. we willen best een oude boerderij ombouwen zodat deze helemaal op groene energie kan draaien.. oh ik droom nog even verder.
  Toevallig zeiden we gister nog dat we best een weekendje naar Zwolle willen, mijn vriend had het over een lego beurs daar in de buurt, en ik wil daar best een keer winkelen en lekker eten! Door jou blog lijkt Zwolle me echt een leuke stad.
  Er zijn dus ook mensen uit de randstad die er anders over denken!

 47. Lara

  Lieve Cynthia,

  Ik lees al heel lang met veel plezier je blog.
  Ik heb nog nooit gereageerd maar vond het nu wel tijd worden.
  En ik ben ook nog nooit in Zwolle geweest (schaam schaam haha)
  maar dat ga ik zeker, ook door jou mooie blog, snel doen!
  Dit heeft met vooroordelen te maken. Zo jammer, helaas doen we het allemaal wel is. Maar wat een onzin, waarom zou je minder zijn als je niet in de Randstad woont.
  Het is juist zo leuk dat Nederland zo’n divers land is met een rijke culturele diversiteit.
  Ik hou ervan!
  En ben het helemaal met je een, wat goed dat je ons daar van bewust maakt.
  Dus ik ga snel een keer naar het oosten 🙂

  Fijne vakantie nog verder!
  Groetjes Lara

 48. Alice

  Nou, zo geweldig is Zwolle ook weer niet hoor. En zo “uniek” ben je ook niet, omdat je niet in de randstad woont.

 49. yourMFL

  Ik zit in Zwolle op school en het inderdaad een hele chille stad! Ik vind het zelf ook heerlijk om er rond te lopen. Zwolle is top!

 50. Debby

  Als Limburgse heb ik precies hetzelfde probleem. Ik word bij voorbaat al voor ‘dom’ aangezien boven de rivieren, alleen al door mijn accent. Tijdens mijn laatste baan, waarbij ik in Italië werkte, kreeg ik de opmerking van een Nederlandse collega waarom ik niet allang naar het Westen was verhuisd, want ‘Venlo is niks en zal ook nooit wat worden. Net als de rest van Limburg.’ Dan denk ik: Als ik afga op die kortzichtigheid die nu wordt getoond, ben ik juist blij dat ik Limburgs ben en ik een stuk Limburgse gezelligheid in me heb, waarbij ik niet iemand beoordeel op accent. Ik heb wel eens aan spraakles gedacht om mijn accent te verminderen (en dan valt het hier in Noord-Limburg nog best mee), uiteindelijk dacht ik dat ik me dan maar altijd zou gaan aanpassen aan iedereen. Eigenlijk is het een vorm van discriminatie in eigen land.

  • Romi – Interieurtips.eu

   Jeetje, ik vind het echt erg dat je eraan gedacht hebt om spraakles te nemen voor (tegen!) je accent. Dat mensen schijnbaar zo klagen dat jij daar over nadenkt… dat vind ik echt erg! Mensen moeten anderen gewoon lekker in hun waarde laten 🙂 Wat maakt het uit dat je een accent hebt? Niet doen hoor 🙂 ! Het is inderdaad gewoon een vorm van discriminatie en behoorlijk kortzichtig. En dan die opmerking over Venlo en Limburg… zegt meer over die persoon dan over jou, Venlo of Limburg 😀 Schandalig gewoon! Sorry haha, ik kan me erg frustreren over hoe ver sommige mensen andere mensen soms krijgen door herhaaldelijke (gemene/denigrerende) opmerkingen.

 51. M@rg

  Wat een herkenbaar stukje! Ik woon zelf ook in Zwolle, maar heb heel lang in Almelo gewoond. En dan krijg je dus van die grapjes als: “Almeloooooooooooooo”, “coooooooooooooolaaaaaaaa” en: “Zijn jullie al aangesloten op de riolering?”

  Toen ik al in Zwolle woonde, vroeg iemand ooit een keer schertsend aan me of we misschien op koeien naar het werk gingen. Ik heb toen geantwoord: “Ja, tuurlijk joh. En het water halen we nog uit de waterput achter ons huis!” ;).

  Ik ben het helemaal met je eens dat elk plekje in Nederland z’n eigen charmes heeft. Bovendien is iedereen verschillend. De één zal het heerlijk vinden in de Randstad, de ander houdt van de rust en ruimte van het platteland (om maar even twee uitersten te noemen).

  Ach, en we moeten maar zo denken: mensen die zo afgeven op alle gebieden die zich buiten de Randstad bevinden, missen daardoor een heleboel mooie plekjes van Nederland ;).

 52. Veerle

  Ik woon in maastricht. Dus ook best ver van amsterdam. Maar gelukkig rijdt er een trein als beginpunt maasticht met als eindpunt amsterdam. Dus als ik heen of terugreis kan ik altijd inslaap vallen, ik zal mijn halte toch niet missen. Het is 2,5 uur. Dus als ik naar amsterdam ga, is het ook echt een ‘dagje’. Echter woon ik op kamers in den bosch dus dan is het nog maar 1 uur. Dat is nog korterbij, dat is opzich een stuk fijner!

 53. Emma

  Heel herkenbaar toen ik bij een reclamefotograaf in Amsterdam werkte. Kom jij helemaal uit Arnhem? Of als klap op de vuurpijl: een vriend van mij woont geloof ik vlak bij waar jij vandaan komt, in Groningen. :O
  Ik ben ook heel tevreden dat ik in Arnhem woon, vind het fijn om in Amsterdam te zijn maar zou er niet willen wonen, en dat lijken sommige Amsterdammers héel raar te vinden 🙂

 54. Anna

  Je staat met dit artikel op de website van RTV Oost haha, wat leuk!

 55. Rowan

  Je zegt dat het wel leuk vind als mensen uit de regio aangeven het leuk te vinden dat je ‘nog steeds hier woont’ maar als mensen uit de randstad vragen waarom je daar woont vind je dat niet prettig. Ik vraag me af waarom, want eigenlijk vinden beide het dus niet echt vanzelfsprekend dat je daar nog woont? Hoe komt het dat je het ene als leuk ervaart en de ander niet (geen haat, oprecht geïnteresseerd)

 56. Lisa

  Zo herkenbaar, hoor het ook elke week wel een keer haha. Maarja, Zwolle is gewoon mijn stadje en ik wil er voor geen goud weg! De randstad is leuk voor een dag of een paar daagjes maar verder…

 57. Tjuly

  wat een top artikel…
  De randstad is zeker niet alles, eigenlijk vind ik het juist allemaal net niks..
  Het mist op de meeste plaatsen, het gevoel.. 😉

  over de arrogantie heb je trouwens helemaal gelijk.. herkenbaar.. 😉
  Ergste, ik kom er vandaan er irriteer mij er aan 😉

 58. Luff

  Hah, ik woon heerlijk in de Achterhoek. Ook lekker niet in de Randstad! Ik vind het verschrikkelijk daar. Ik zit er zelfs tegenop dat ik er binnenkort moet studeren. De mentaliteit is er zo anders dan hier.
  Hier is het volk heerlijk nuchter en maken geen problemen om kleine dingetjes!
  ‘T is niet dat ik er wat tegen heb, maar als je een echte Achterhoeker bent begrijp je wel wat ik bedoel! 😉

 59. Rosalinde

  Wat een ontzettend leuk stukje!
  Het heeft mij echt aan het denken gezet, tot mijn 14e heb ik in een dorpje vlak onder Amsterdam gewoond, mijn bijbaantje was toendertijd in Amsterdam 🙂 ( biologische groenten verkopen op de nieuwmarkt) daarna hebben mijn ouders besloten om in Drenthe ons koeienbedrijf voort te zetten, en ik moest als losgeslagen puber mee! Wat een drama..
  Inmiddels zie ik alleen de voordelen in.. Het is hier zo lekker rustig, de omgeving is prachtig en de ‘Drentse mensen’ hartstikke lief!’ tenslotte hebben we hier ook leiding water en wifi! Iets wat ze zich in Amsterdam niet voor kunnen stellen:p….hoe vaak ik daar wel geen opmerkingen over krijg….. Haha

 60. Rosalinde

  Wat een ontzettend leuk stukje!
  Het heeft mij echt aan het denken gezet, tot mijn 14e heb ik in een dorpje vlak onder Amsterdam gewoond, mijn bijbaantje was toendertijd in Amsterdam 🙂 ( biologische groenten verkopen op de nieuwmarkt) daarna hebben mijn ouders besloten om in Drenthe ons koeienbedrijf voort te zetten, en ik moest als losgeslagen puber mee! Wat een drama..
  Inmiddels zie ik alleen de voordelen in.. Het is hier zo lekker rustig, de omgeving is prachtig en de ‘Drentse mensen’ hartstikke lief!’ tenslotte hebben we hier ook leiding water en wifi! Iets wat ze zich in Amsterdam niet voor kunnen stellen:p….hoe vaak ik daar wel geen opmerkingen over krijg….. Haha

 61. Rosalinde

  Wat een ontzettend leuk stukje!
  Het heeft mij echt aan het denken gezet, tot mijn 14e heb ik in een dorpje vlak onder Amsterdam gewoond, mijn bijbaantje was toendertijd in Amsterdam 🙂 ( biologische groenten verkopen op de nieuwmarkt) daarna hebben mijn ouders besloten om in Drenthe ons koeienbedrijf voort te zetten, en ik moest als losgeslagen puber mee! Wat een drama..
  Inmiddels zie ik alleen de voordelen in.. Het is hier zo lekker rustig, de omgeving is prachtig en de ‘Drentse mensen’ harstikke lief!’ tenslotte hebben we hier ook leiding water en wifi! Iets wat ze zich in Amsterdam niet voor kunnen stellen:p….hoe vaak ik daar wel geen opmerkingen over krijg….. Haha

 62. Rosalinde

  Wat een ontzettend leuk stukje!
  Het heeft mij echt aan het denken gezet, tot mijn 14e heb ik in een dorpje vlak onder Amsterdam gewoond, mijn bijbaantje was toendertijd in Amsterdam 🙂 ( biologische groenten verkopen op de nieuwmarkt) daarna hebben mijn ouders besloten om in Drenthe ons koeienbedrijf voort te zetten, en ik moest als losgeslagen puber mee! Wat een drama..

  Inmiddels zie ik alleen de voordelen in.. Het is hier zo lekker rustig, de omgeving is prachtig en de ‘Drentse mensen’ harstikke lief!’ tenslotte hebben we hier ook leiding water en wifi! Iets wat ze zich in Amsterdam niet voor kunnen stellen:p….hoe vaak ik daar wel geen opmerkingen over krijg….. Haha

 63. Petra

  Hahaha zo wat een frustraties. Ach trek het je niet aan, dat soort mensen hou je ook. Zelfs vanuit Amsterdam vinden ze Den Haag nog ver! (wat minder dan een uurtje reizen is…). Ik kom uit purmerend (net boven amsterdam) en heb vier jaar in enschede gewoond, waar ik de asociale amsterdammer was. Terwijl ik amper een accent heb, maarja dat hoor je pas als je echt amsterdammers leert kennen. Nu zit in Den Haag, op en top stad! En ik hou ook van Amsterdam, maar niet van alle mensen die daar wonen 😉

  • Petra

   oh en zwolle vind ik ook heerlijk 😉

 64. Leola

  Hey Cynthia,

  Ik heb zo gelachen om deze blog : ), zo herkenbaar! Ik kom uit Zwolle, geboren en getogen en woon er nog steeds graag. En, nee ik heb geen accent 😉 Zo grappig dat mensen uit de Randstad zo n raar beeld hebben van het Oosten, alsof daar geen moderne steden kunnen zijn, maar volgens mij denken zij hetzelfde over het Noorden en het Zuiden. De ‘ Westerse mentaliteit,hihi. Zwolle is erg gegroeid de laatste jaren, in veel opzichten, behalve dat de stad letterlijk groter wordt, ontwikkelt het zich ook heel erg op gebied van kunst en cultuur, steeds meer grote winkelketens komen hierheen, de horeca breidt maar uit’ musea, festivals…Ik vind dat geweldig, want we hebben zo veel voordelen van een grote(re) stad, zonder alle nadelen! Heel veel grote landelijke festivals vinden nu plaats in Zwolle. Het is zeker niet meer de ‘dorpse’ stad van vroeger. Zwolle is prachtig en heel gezellig, met een prettige, veilige sfeer. Fijn dat je dit aankaart en opkomt voor onze geweldige stad.

 65. Moniek

  Inderdaad! Dat vind ik ook altijd zo vervelend, dat mensen meteen vragen “Waarom woon je dan niet in Amsterdam?”, alsof dat de enige plek op de wereld is waar je zou willen wonen. En als je er niet woont, dat je er dan niet echt toe doet, of dat je er dan waarschijnlijk geen kamer/huis hebt kunnen krijgen. Ik wil er wel echt wonen, dat is dan weer het verschil, maar nu nog niet. Ik woon nu in Deventer en daar ben ik heel blij mee.

 66. anoniem

  Dit heb ik ook, maar dan als limburgse! I <3 het zonnige Zuiden! 🙂

 67. Rosan

  Ik woon zelf in Wijhe plaatsje tussen Zwolle en Deventer. Als mensen vragen waar ik woon zeg ik er altijd direct bij waar het ligt. 😉 Zwolle is inderdaad een prachtige stad, waar je goed kunt winkelen. Een keer naar Amsterdam beleef je dan ook echt als een ‘uitje’.
  Ik ben het helemaal met je eens Cynthia!!
  Groetjes, Rosan

 68. Mariska

  Grappig om te lezen. Ik heb niet alle comments gelezen, dus misschien is het al eerder gezegd. Ik denk dat mensen veel te vaak te snel veroordelend zijn over andermans woonplaats. Ik woon zelf in Amsterdam. Ik ben hier geboren, opgegroeid en ik vind het hier geweldig, maar ik snap heus wel dat dit het niet voor iedereen is, gelukkig ook maar.

  Maar goed ik krijg dus ook vaak te horen, woon je in Amsterdam? Is het daar niet te duur, kan je auto niet kwijt, te druk, te veel toeristen, super kleine woningen, je zit zeker tussen allemaal schotels en ga zo maar door…

 69. Stèphanie

  Je bent niet verplicht om iedere dag naar Amsterdam te te gaan, en wat maakt een uurtje reizen nou uit? Ik zou precies hetzelfde hebben gedaan.

 70. Alissa

  Zwolle is zo’n ontzettende fijne stad <3 En ik kom ook graag in Emmen en Vilsteren.

  Lekker rustig juist en heerlijk dorps! Ik droom er van om ooit eens uit de drukke Randstad weg te gaan, om lekker rustig en gezellig in het Noorden te gaan wonen 🙂

 71. Robyn

  Hahaha, geweldig dit artikel! Grappig is dat, hoe er in Nederland over afstanden gedacht wordt… Ik ben geboren in Australië in een grote stad. Het duurt even lang om van de ene naar de andere kant van de stad te reizen als dat het me nu kost om van mijn woonplaats in Brabant in Amsterdam te komen! 🙂
  Een Amerikaan die een tijdje bij ons gewoond heeft zei zelfs: ” So in 5 hours you’re in Paris? Awesome!!!!!!
  🙂

 72. A

  hahah ik heb precies hetzelfde als jou! Helemaal in zeeland? Woooow dan moest je wel vroeg weg zeker.

  En nee ook in zeeland praten we niet allemaal plat of boers maar gewoon ABN.

  Ik irriteer me er eigenlijk mateloos aan dat dus blijkbaar iedereen dat denkt!

 73. Gerda

  Ik kom zelf niet uit Zwolle, maar heb er wel mijn middelbare schooljaren doorgebracht. En serieus, dat waren de leukste jaren uit mijn leven! Inmiddels woon ik in het midden van het land en ik heb het hier best naar mijn zin, maar toch blijf ik mijmeren over Zwolle. Mijn man en ik dromen er allebei van om ooit in Zwolle te gaan wonen. Wanneer we op station Zwolle aankomen, komen we áltijd bekenden tegen en de sfeer in de stad is top. Ik kan me goed voorstellen dat jij lekker in Zwolle wilt blijven wonen. Zwolle is te gek!

 74. mir

  Erg herkenbaar.
  Er wordt heel vaak nog steeds denigrerend gereageerd als ik zeg dat ik uit omgeving
  Heerenveen kom. want Friesland is geen Nederland volgens velen.

  Belachelijk natuurlijk, maar dat is de bekrompenheid van mensen denk ik.

  • loes

   Ja maar Friezen zeggen toch vaak: ” wij hebben onze eigen taal en eigen woordenboek en wij willen niet bij Nederland horen”?

  • Gerda

   Huh? Volgens mij zeggen Nederlanders altijd dat Friezen dat zeggen…

 75. loes

  nou sorry hoor mensen, ik woon in Utrecht en ik kijk echt niet neer op mensen uit andere steden, maar ik ken ook mensen die uit Brabant komen of limburg of friesland komen, en die vinden hun stad/dorp ook beter dan andere dorpen/steden, die willen alleen daar uit en daar wonen…dus het is niet zo dat alleen mensen in de randstad zo doen.

  en ik moet eerlijk zeggen, ik spreek ”ABN” en ik hoor heel veel mensen met een accent zeggen: ” o sprak ik maar zo netjes, ik schaam me voor mijn accent, dat klinkt altijd zo dom”
  dus ze houden het zelf ook een beetje in stand door zelf te zeggen dat hun accent dom klinkt.
  Ik vind accenten juist leuk om te horen, maar zelf zijn ze er dus niet blij mee.

 76. Caro

  Dit artikel is echt zo herkenbaar! Alleen kom ik dan uit Groningen, en ben ik in Amsterdam gaan wonen voor mijn master. Al die vragen en opmerkingen krijg ik ook te horen (behalve waarom ik niet in amsterdam woon, daarvoor in deplaats maken ze ene opmerking over dat er niets is in het noorden) En Zwolle is juist heel mooi!!

 77. Lisette

  Haha, ik kom die vooroordelen ook overal tegen, ze werken twee kanten op.

  Zelf ben ik geboren in Haarlem en ik heb tot mijn dertiende in IJmuiden gewoond. Daarna verhuisde ik met mijn moeder mee naar het Noorden, waar we in Annermoeras (een stukje van Annen, vlakbij Zuidlaren) gingen wonen. Ik ging op kamers in Groningen en daarna ben ik met mijn vriend in Enschede gaan wonen. Voor zijn stage en mijn werk hebben we een tijdje in Almere gewoond en momenteel wonen we in Drachten. Binnenkort gaan we weer verhuizen… naar Eindhoven.

  En overal, OVERAL vinden mensen iets van plaatsen waar ze nog nooit geweest zijn. In IJmuiden vinden ze Groningen en Enschede echt de andere kant van de wereld, in Groningen kijken ze neer op Drachten (want Friesland) en Almere (want Flevoland) en Almere heeft een ‘we horen heus wel bij de Randstad’-complex en schopt daarom extra hard tegen alles wat niet via de A6 bereikbaar is. (Et cetera, et cetera.)

  Zelf vind ik het nu heel spannend om naar Eindhoven te verhuizen, omdat ik nog nooit in het zuiden heb gewoond en ook ik heb vooroordelen. Waarschijnlijk valt het allemaal reuze mee en wordt het gewoon hartstikke leuk! Zolang jij maar blij bent met de plaats waar je woont, of dat nou Jipsingboermussel is of Rotterdam 🙂

 78. Mandy

  Ik ben opgegroeid in de Randstad, maar omdat ik in Zwolle Journalistiek ging studeren, ben ik al gauw daar op kamers gegaan. Dat was voor de Hanze-lijn, ruim vier uur treinen per dag was toch niet ideaal. Maar ik werd direct op Zwolle. Ik heb er bijna drie jaar met ontzettend veel plezier gewoond, maar heb moeten vertrekken omdat ik stages, en meer recentelijk werk, vond in de Randstad. Ik woon nu anderhalf jaar in Hilversum, maar zodra ik een baan krijg aangeboden (of mijn vriend) in de buurt van Zwolle, verhuis ik zonder twijfel terug naar Zwolle. Wat een fijn, heerlijke (en ondergewaardeerde) stad is het toch.

  • Mandy

   Maar ik werd direct VERLIEFD op Zwolle, moet daar staan 🙂

 79. Josephine

  Ik ken je frustratie, ik deel hem zelfs van harte dan hebben we gedeeld leed 🙂
  Ik woon in de Randstad en werk in Oss, dat kunnen veel mensen ook niet begrijpen, alsof je dan zo een landsverrader bent. Ik moet dan steeds uitleggen dat voor mijn gespecialiseerde beroep niet veel werkplekken zijn, dat resulteert dan in de vraag wanneer ik dan ga verhuizen. Zo irritant.
  Gelukkig ligt die kortzichtigheid en arrogantie bij de vragers en niet bij mij, het meisje dat haar droombaan achterna gaat, zich flexibel en open opstelt. Ha!

 80. Meike

  Eens! Ik vind Zwolle ook een leuke stad! Ik kom zelf uit Zutphen en Zwolle is eigenlijk een beetje Zutphen in het groot! En ja in het Oosten is inderdaad soms wat minder te beleven. Maar ach, zoals je al zegt.. Amsterdam is geen wereldreis :-).

 81. Marike

  Leuk stukje! Ik kom zelf uit Zwolle en woon nu in Amsterdam. maar Zwolle blijft altijd mijn thuis:)

 82. carly

  Mooi geschreven! Het lijkt me vreselijk om in Amsterdam te wonen. Zo’n leuke bijzondere stad is het namelijk niet. Jammer dat veel mensen dat wel denken. Nederland heeft zoveel leukere steden/dorpen.

 83. Machteld

  Hoi!

  Dit is zo herkenbaar, ik reageer nooit maar wilde hier toch even herkenning laten blijken. Zelf woon ik boven z=Zwolle (in Meppel) en werk ik (4 dagen per week) in Amsterdam. Ik krijg elke week ook wel 6 keer een opmerking mijn richting in. Dan sta ik toch wel weer versteld van hoe druk mensen zich kunnen maken over zaken die hun niet aan gaan of beïnvloeden.
  Ik snap je helemaal!

  XX

 84. Eva

  Liefde voor deze blog. you go girl!

 85. Janet

  Goed en terecht artikel! Ik heb ook zoiets, maar dan met uit Brabant komen. Ik woon nu op kamers in Zeist (Utrecht) en ik voel me echt buitenlands omdat ik Brabants ben haha!

 86. Mara

  Oh zo herkenbaar ja! Niet eens persé met de randstad, maar überhaupt met stedelingen. Ik kom uit een klein dorp op de grens brabant/gelderland en ging de afgelopen twee jaar naar school in den bosch. Hoevaak ik wel niet opmerkingen heb gekregen, terwijl den bosch eigenlijk ook maar een provinciestadje is. Nu moet ik wel zeggen dat het dorp waar ik woon wel echt bagger is. Mensen zijn hier wereldvreemd en tolereren mensen die ietwat anders zijn totaal niet (zoals ik). Hier is echt geen reet te doen, de eerste bushalte ligt 6km buiten het dorp. We hebben goddank een supermarkt.
  Nu verhuis is binnenkort naar Deventer voor mijn studie, verwacht daar niet zulke opmerkingen te krijgen. Ook omdat mijn studie daar als enige gegeven wordt en mensen dus overal vandaan komen. Lijkt me ideaal, een klein knus stadje. En dat het nog overal ver vandaan is? Tja, ik ben niet anders gewend.

 87. Marijke

  Heerlijk geschreven! En zooo herkenbaar.

  Ik ben opgegroeid in de randstad, maar verhuisd naar een klein dorpje in Brabant. Iedereen verklaart me voor gek, tot ze een keertje op bezoek komen 😉

 88. Katia

  mooi dat je zo trots bent op je stad !

 89. Merel

  Zooooo herkenbaar dit. Mensen uit de Randstad kunnen enorm hysterisch doen over plekken buiten de ring. Ik woon in Amsterdam, dus ik weet er alles van. Ik ben geboren en getogen in Friesland en in mijn jeugd heb ik 10 jaar in de Achterhoek gewoond. Amsterdammers kunnen daarop reageren alsof ik uit een Derde Wereldland gevlucht ben. Echt, ik hou enorm van Amsterdam en voorlopig woon ik hier goed. Maar Nederland heeft zoveel meer moois te bieden. Zo vind ik Arnhem bijvoorbeeld een te gekke stad. Vinden veel mensen raar, als je ook in Amsterdam kan wonen. De korte afstanden in Nederland vind ik ook fantastisch. Binnen 2 uur kan je in een heel andere omgeving zijn, met andere natuur, dialecten, leuke plaatsen… i love it!

  • Emma

   Yay voor Arnhem 🙂

 90. Esmee

  Zwolle is gewoon super leuk! Ik woon er al mn hele leven

 91. jessie

  Zeer herkenbaar, ook al woon ik in Amersfoort en is dat maar 40 minuutjes reizen.

  Ik vond Zwolle overigens ook erg leuk toen ik er was met het bevrijdingsfestival

 92. Iris

  Haha, ik als amsterdammer kom heeeel graag buiten amsterdam! En ik verdenk de mensen die dit soort dingen zeggen dat ze hier oorspronkelijk niet vandaan komen. De mensen die hier heen verhuizen met een bak arrogantie omdat ze nu in ‘the place to be wonen’, die zouden eens flink de mond gespoeld moeten worden! Ik hou van Amsterdam en ik zou voorlopig nergens anders willen wonen maar de houding van sommige ‘import’ is bijzonder storend overal waar je gaat(vind ik).

 93. Naomi

  Grappig artikel! Je spreekt jezelf wel tegen, waar je eerst zegt dat Amsterdam wel dé place to be is voor een beautyblogger, verbaas je je er later over dat mensen verbaasd zijn dat je niet in Amsterdam woont. Terwijl dat echter toch best logisch is? Als een boswachter – bij wijze van spreken – ook iets meer dan één uur bij zijn bos vandaan woont, is dat toch ook vrij apart?

 94. Daphne

  Zwolle is hartstikke leuk! Ik zelf woon in Enschede en we staan op de camping ik Heino. Vind het erg leuk en gezellig om zwolle in te gaan! Kijk al uit naar de blauwe vinger dagen 🙂

 95. Wia

  Wat een leuk artikel en zo herkenbaar!! Ik kom zelf uit Twente, tegen de duitse grens aan. Als we op vakantie zijn worden er minstens een aantal grapjes of opmerkingen per dag gemaakt over ons accent of over onze woonplek. Achja, ik vind het hier fijn!

 96. sum

  Herkenbaar! Ik kom uit Twente maar heb veel familie in de randstad wonen. O.a Amsterdam. Duitsland is nog geen 10 minuten hiervandaan en de benzine, boodschappen, drogist en kleren is vele malen goedkoper! Ik wil hier echt niet weg. This lekker rustig hier. Het enige nadeel is dat je altijd veel moet reizen omdat het niet echt centraal is. Maar ik hou van mijn stad, wil hier niet weg.

 97. Simone

  Ah, wat een heerlijke blogpost Cynthia! Ik heb een beetje hetzelfde, ik kom namelijk uit Limburg, ook “de provincie” natuurlijk. Ik snap precies wat je zegt, ik heb ook een tijdje in Amsterdam gewoond voor m’n studie en verhuis binnenkort naar Utrecht vanwege dezelfde reden en hou ook echt van beide steden, maar Limburg blijft m’n thuis. 🙂 Zoooo vaak hoor ik opmerkingen die jij ook hoort, alsof Amsterdam alles is en de wereld daarbuiten niet bestaat! Het is hier prima hoor, in het zuiden. Jammer dat dat toch voor velen zo’n onmogelijk idee lijkt.

 98. Charlotte

  Ik ben dit zó met je eens! Ik kom uit Enschede en mensen denken dat je dan direct heel plat achterhoeks praat ofzo, terwijl ik hier pas 3 jaar woon (en door wonen in Brabant, Friesland, Groningen en nu dus Twente heb ik nooit de kans gekregen om een streekaccent te ontwikkelen). Zelf vind ik juist dat mensen uit Amsterdam zo’n ontzettend plat accent hebben xD

  Ik word heel soms voor mijn blog uitgenodigd voor PR events, en dan is het ook altijd “Wauw, kom je speciaal hiervoor helemaal uit Enschede hierheen?”
  Ja, omdat ik het leuk vind. En 2 uur in de trein met goede muziek en een goed boek is helemaal geen straf 🙂

 99. Esther

  Wat een heerlijk artikel! Mensen die in Amsterdam wonen denken dat ze van de wereldkaart afvallen als ze buiten de stad komen, haha!

 100. Lori

  Zo herkenbaar! Ik heb zelf altijd in Kaatsheuvel gewoond (ben inmiddels gaan samenwonen in een klein stadje verderop) en altijd als ik dat vertelde tegen mensen kreeg ik vragende gezichten.. Ik zei dan altijd ‘ ja je weet wel, dat dorpje waar de Efteling is’.. En dan, oohjaa, woon je zeker tussen de laven? :’) en dan iets van, er is daar toch niets anders te doen dan de Efteling? .. Ik ben er geboren en heb er tot mijn 21e gewoond en vond t heerlijk!

 101. Suus

  Haha, wat een leuk artikel! Ik ben nu een paar keer in Zwolle geweest en ik ben het, voor zover dat kan, met je eens. Wat een fijne sfeer daar!

 102. Lisa

  Hahaha, wauw, 1 uur en 14 minuten? Ik woon in de Randstad, Gouda om precies te zijn en ik ben minimaal 40 minuten onderweg. Ik ga binnenkort wel in Amsterdam wonen, omdat ik er studeer en ik een enorm berg lieve vriendinnetjes in Amsterdam heb. Even koffie drinken of een dansje doen is toch fijner als je niet altijd moet blijven slapen of in de gaten moet houden dat je de laatste trein niet mist. 🙂

 103. Yvonne

  Ik ben overigens geboren en getogen in Heemstede. Als je dat zegt denkt men al snel dat je dan wel zo’n rijkeluiskindje bent dan wel rijke ouders hebt. Nee hoor, ook Heemstede heeft gewoon rijtjeshuurhuizen en niet alleen maar pronkende villa’s.

 104. Miranda

  Zwolluhhhhh! (Ik woon zelf in “de Holtenbronx”) . 😉

 105. Lisanne

  Goed artikel Cynthia! Ben het volledig met je eens. Trouwens, ik vind dat stukje van ‘an hour from Amsterdam’ ‘Wow, that’s so cool’ heel leuk. Zo had ik er eigenlijk nog nooit over gedacht.

 106. jen

  Amsterdam vind ik leuk voor een dagje maar ik zou er voor geen goud willen wonen. Ik woon in Zeeland en houd teveel van de zee en de ruimte en de natuur. Het liefst woonde ik midden in de polder. De grote stad met al zijn lawaai en hectiek ik word er altijd doodmoe van! Antwerpen is hier 3 kwartier vandaan en daar komen we wel graag. Totaal andere mentaliteit.

 107. jessica

  Cynthia ik had je hier in Amsterdam best als buurvrouw willen hebben;-)

 108. Bianca

  Zo herkenbaar! Ik vergeet nooit 1 opmerking weer.. Waren in de buurt van amsterdam en liepen een winkel binnen.. Die man zei: jullie komen niet van hier.. Nee dat klopt komen uit de buurt van Groningen… De reactie van de man was: goh dan lopen jullie er nog hip bij…. *stiekem heb ik thuis het liefst klompen om mijn voeten*

 109. Ilona Roelofs

  Helemaal mee eens! Ik woon in Raalte, een dorpje in de buurt van Zwolle en dus kom ik ook regelmatig daar. Een erg gezellige stad waar ik met veel plezier heen ga!

 110. Yvonne

  Zo is dat! Nederland heeft prachtige plekken, overal, en alles is dichtbij. Daarom ga ik juist heel graag op vakantie in ons eigen land of net over de grens. Waarom zou ik naar het buitenland gaan; er is hier nog genoeg te ontdekken en te beleven en regen kan ook vallen in warme oorden!

 111. MYK

  Heel herkenbaar! Ik kom zelf uit Grijpskerk een dorpje precies tussen Groningen en Leeuwarden in! Nou dát vinden mensen pas ver, als je dat in Amsterdam verteld kijken ze je aan alsof je zowat de grens over bent geweest! Met de trein ben ik in 2 uur in Amsterdam. En met de auto zelfs wat korter! Ik vind het hier heerlijk 🙂

 112. Chantal

  Zo herkenbaar! amsterdam heeft “alles” maar zeg nou zelf. Na één lange dag werken ga je toch niet van de amsterdamse faciliteiten gebruik maken. En voor waar ik nu in woon tik ik voor amsterdam wel minstens 1000,- meer af in de maand. Daar kan ik mij lekker voor laten verwennen in één luxe hotel eens per maand. En hoe leuk is het om eens Niet in de file te staan, alleen de stad in en toch niet alleen zijn omdat je altijd wel bekenden tegenkomt. Geef mij die gezelligheid maar. 🙂

 113. Rosanne

  Haha, zo herkenbaar! Ik kom uit Bergen op Zoom, hélemaal tegen Belgie en Zeeland aan… Daar krijg ik van mensen uit de Randstad ook altijd reacties op. En vragen, of dat dan wel te doen is allemaal. Eh? Hier is ook gewoon brood, melk, een kapper, internet en wijn 😉

 114. Karen

  Zo’n leuk artikel!
  Ik woon zelf in Hardenberg (misschien heb je er wel van gehoord) en ik heb het gelukkig nooit persoonlijk meegemaakt, maar soms merk je op tv wel dat mensen denken dat we hier in het oosten een stel ‘domme boeren’ zijn.
  Totaal niet dus en we kunnen ook gewoon ABN praten.. Met spreekbeurten moesten wij dat zelfs!
  Ik zou voor geen goud in Amsterdam willen wonen, hier in het oosten voelt het gewoon als thuis..

 115. Marieke

  Dit is zoooooo waar! Ik kom zelf ook uit het oosten en herken dit echt heel erg. Je hebt het precies goed beschreven.

 116. Sandra

  AMEN! Gewoon AMEN! Want wat heb je gelijk en wat is het waar en herkenbaar! Oke, ik kom uit het zuiden des lands, maar toch! You’re damn right!

 117. Ghislaine

  Ik woon in Limburg en schaam me er helemaal niet voor dat ik niet ABN praat en een zachte g heb. Ik ben er trots op om uit Limburg te komen!

  • Sandra

   Same here 😉 Trots!

   -Een mede Limburgse 🙂

  • anoniem

   Hier ook een trotse Limburgse die het er helemaal mee eens is! X

 118. Leonie

  Haha heel herkenbaar! Vanaf september ga ik voor mijn minor ook naar ‘het westen’. Ben benieuwd welke vooroordelen ik te horen krijg!

  Groetjes uit Enschede haha 🙂

 119. Amy

  Leuk en herkenbaar stuk! Ik kom uit de omgeving van Eindhoven en ik heb het idee dat dat de laatste jaren al een beetje meer ‘geaccepteerd’ wordt, maar eerder werd Eindhoven vaak gezien als een suffe, grijze industriestad. Veel medescholieren gingen studeren in Amsterdam en die lijken nu inderdaad zo’n houding te hebben van: in A’dam gebeurt het en alles erbuiten is niks. Terwijl een groot deel van de mensen in Amsterdam er niet oorspronkelijk vandaan komt! Op de uni kreeg ik zelfs ooit van een docent te horen dat mijn zachte G storend was, dus dat ik daar maar iets aan moet doen. Terwijl ik zonder accent praat, alleen een lichte zachte G heb! Belachelijk.. Ik ben trots op mijn stadje 🙂

  • Yvonne

   Ik kom uit het Noord-Hollandse Hoofddorp en ik ga juist graag naar Eindhoven vanwege de vele leuke winkels! Toen ik bovenstaande daar tegen een winkelmedewerkster zei was ze helemaal verbaasd. 🙂

 120. Ashley

  Zelf ben ik een jaar geleden vanuit de Randstad “terug” verhuisd naar mijn geboorteplaats in het hoge noorden (Den Helder, ook wel bijna een gehucht te noemen) en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Heerlijk rustig! Fijn wonen, veel ruimte, het voelt gewoon als thuis. En ja, alle opmerkingen die je in jouw artikel noemt krijg ik heeeel vaak te horen, maar inmiddels gaan ze bij mij echt het ene oor in en het andere oor weer uit, haha. Een dagje Amsterdam vind ik heel leuk, maar ik ben altijd weer blij als ik aan het eind van de dag thuis kom en de meeuwen hoor roepen en ik de frisse zeelucht weer ruik. Wat zeggen ze ook alweer… There is no place like home? Dat is gewoon echt zo denk ik! Waar je ook vandaan komt 🙂

 121. Renée

  Ik ben een paar jaar geleden vanuit de Randstad naar Zeeland verhuisd en vind het heerlijk hier. Zelden in de file, mooie omgeving, maar toch binnen 1-1,5 uur in Rotterdam of Breda. Maar inderdaad wel altijd: ‘Ga je nu nog he-le-maal naar *woonplaats* terugrijden?’ Of het bezoek: ‘We gaan maar weer eens voordat het donker wordt, het is nog zo’n eind’. Alsof ik in Shanghai woon…

 122. Karin

  Leuk artikel en zo herkenbaar. Ik woon in Zwolle, werk in Amsterdam en krijg vaak dezelfde vragen/opmerkingen.

 123. Lynn

  Zwolle! Ik woon er ook, en ik hou van ons stadje! Ik qil er echt nog niet weg! (bem ook nog maar 15 dus gaat ook een beetje moeilijk maar dat doet er gewoon niet toe:)) I love Zwolle

 124. Angela

  Nu je het zegt, een vriend van me komt er oorspronkelijk ook vandaan, en die heeft een behoorlijk accent. Eigenlijk wel bijzonder dat jij dat niet hebt! Maar ík herken je verhaal heel erg. Ik woon in Zeeland. En dat word helemaal gezien als een uithoek waar niks gebeurd. Terwijl ik hier prima woon, en ik in 3 kwartier in Rotterdam stad sta. Stelt niks voor. Maar mensen kennen alleen het platte land helaas. Want alles buiten de randstad is evengoed prachtig. En daarbij, heerlijk rustgevend. Ik hou van Zeeland. Ik hou van mijn uitgestorven dorpje. En ik hou van het water en het strand.

 125. manon

  ik ben geboren in Zwolle! kom er heeeeeeel regelmatig, nog geen 10 min met de trein en ik ben er heerlijk!

 126. Elwing

  Als Groningse zijn deze opmerkingen mij uit het hart gegrepen! Ik hou van mijn stad (al ga ik vanwege werk binnenkort wel verhuizen, niet naar de Randstad overigens). Vrienden van mij (die ook hier wonen) zeggen altijd grappend “Van Amsterdam naar Groningen is veel verder dan van Groningen naar Amsterdam.”

 127. Lisette

  Herkenbaar! Heb nu een jaar in Amsterdam gestudeerd, en als ze dan vroegen waar ik woon, heb ik wel eens gehoord “Apeldoorn? Is dat niet, like, Duitsland?” En ook al die rare blikken als ik ze vertelden dat ik niet van Amsterdam hou. Voor af en toe is het misschien leuk om er door heen te wandelen, maar iedere dag de binnenstad is voor mij véél te toeristisch.

 128. Linda

  Zo herkenbaar dit! Ik heb eerder bij een groot bedrijf gewerkt dat vestigingen in heel Nederland heeft, als we dan zowaar een keer buiten de randstad een meeting hadden begrepen mensen uit de randstad ook nooit dat ik ook 1.5 uur heb moeten rijden naar de locatie. Ze dachten echt dat alles buiten de randstad dicht bij elkaar ligt… en de arrogantie over de ‘kantoren in de regio’, zo kansloos. Ik vind het heerlijk om te winkelen in Amsterdam en dergelijke maar zou er nooit kunnen wonen. Geef mij maar het meer gemoedelijke van het oosten 🙂

 129. Helmeroc

  Ik heb 10 jaar in Zwolle gewoond en woon nu met veel plezier in Deventer. Qua gebouwen is Zwolle een leuke stad, maar er is vrij weinig te doen (Blauwvingerdagen, kom op zeg..). Ik ben verliefd geworden op Deventer. Veel leuke winkels en boetiekjes, mooie gebouwen, interessante geschiedenis en prachtig gelegen aan de IJssel. De Randstad is niets voor mij, te druk en te chaotisch. Ik hang liever toerist uit in eigen land dan dat ik me dagelijks moet ergeren aan toeristen in mijn woonplaats.

  • Chantal

   Door mijn werk kom ik nu vaker in deventer. Inderdaad super leuke straatjes en bijzondere cafés. En best veel festiviteiten. Dat vind ik in zwolle ook wat tegen vallen in vergelijking met andere plaatsen.

 130. Chahrazad

  Zwolle is prima te doen en is nog wel bekend, vergeleken met het dorpje waar ik vandaan kom.

 131. Maaike S

  Tsja, als je uit Brabant komt en je gaat eens op bezoek bij iemand in de randstad vinden ze het ook vaak nodig om te beginnen over je Brabantse accent……alsof zij zelf geen accent hebben ofzo! XD Maar goed, prima als zij met zn allen in die randstad willen blijven wonen…meer ruimte voor ons in de rest van NL 😉

 132. sara

  Ik ben 1 van die mensen waar jij het over hebt (shame on me). Ik kom zelf uit zeeland en kon niet wachten tot ik me biezen kon pakken om naar de randstad te vertrekken. Achterblijvers begreep ik niet, ik vond zeeland vreselijk saai plus als je ook nog eens veel hebt meegemaakt in een kleine plek, is het moeilijker bepaalde mensen te ontwijken. Nu weet ik dat de randstad ook niet alles is.. Beide heeft zn voordelen en nadelen, et is maar net wat je belangrijk vind

 133. A

  Wat een heerlijk bericht!Ben het zo met je eens en vind dat je het prachtig hebt beschreven!Ik woon in een dorp in Gelderland en geniet van de mooie omgeving,mijn fijne huis en mijn lieve vrienden en familie!Dat is volgens mij het belangrijkste en de drukte van de stad zoek ik wel op als ik daar behoefte aan heb!Mensen die dit soort opmerkingen maken mogen wat mij betreft wat veranderen aan hun kortzichtigheid en snelle oordelen.Ik lach meestal maar en denk vooral dat het meer over hen zegt dan over mij en de keuzes die ik zelf maak!

 134. Sophia

  Hahah, leuk artikel Cynthia! En woehoee Hurdegaryp, daar woon ik dichtbij. Mensen vinden het bij mij idd soms héél grappig dat ik uit friesland kom, haha.

 135. Essy

  Haha, leuk! Moet je uit Middelburg komen joh, dan denken ze dat je vader koeien melkt en je achtertuin vol schapen staat ^_^ Herkenbaar! 🙂 LOVE Zeeland! Ik ben dol op de Randstad, op wereldsteden, maar zodra ik de Zeeuwse grens over ga, voel ik rust en voel ik me thuis! 🙂

 136. Cara

  Ik kom zelf ook uit een klein dorp: Spakenburg, met 35 minuten ben ik in Amsterdam, met 10 minuten ben ik in Amersfoort. Over een paar maanden verruil ik mijn dorp ook voor de grote stad Amsterdam… Maarrrr: ik heb 4 jaar in Zwolle gestudeerd! And I loved it! Vooral de echte Zwollenaren inclusief Zwols accent. Mijn plan was altijd om in Amsterdam te gaan studeren (wat ik nu ook doe) maar een vriend van mij had het Windesheim ontdekt en zei: ga ook eens kijken. Ik zei letterlijk (shame on me) “Zwolle? Daar wil ik nog niet dood gevonden worden!”. Who knew? Ik ben toch gaan kijken en ik was op slag verliefd: de campus, de omgeving, de mensen. Toen ik afgelopen winter naar de Olympische winterspelen keek, en de perikelen rondom de schaatsbroeders Mulder (inclusief klein accent) volgde, besefte ik me: Ik mis Zwolle, ik mis dat lieve accent, dat gemoedelijke in een grote stad, de vriendelijke mensen, en ook mijn studiemaatjes die er nog wonen… Zwolle heeft mijn hart gestolen!

 137. milou

  True to that! Woon mijn hele leven al in Zwolle en het bevalt super. Al onze vrienden en bekenden komen hier vandaan en het is super gezellig, altijd wat te doen en gezellig!

 138. lola

  Het antwoord is simpel. Ik ken zelf genoeg Amsterdammers en kom zelf uit de achterhoek. Ze kennen amsterdam er buiten is niks. Vraag maar eens. wereld vreemd, of althans zo doen ze.

 139. Marieke

  Hihi heeeelemaal uit Zwolle, dat is echt nog wel een uur reizen vanaf Groningen. Wel altijd zonder files.
  Toen ik in Wageningen studeerde, met mensen uit alle windstreken, viel het me op hoe onwetend sommige randstedelingen soms zijn. Ik bedoel, hun Groene Hart is amper natuur te noemen. Maar de Waddeneilanden, die zijn toch niet mooi? Verder waren alle accenten met zachte G hetzelfde en was het ‘exotisch’ als ik mijn Groningse accent liet horen. Dat doe ik eigenlijk nooit, alleen desgevraagd opzettelijk, dus die opmerking over dat je het niet kan horen ken km maar al te goed.

 140. Esmee

  Zwolle is echt een geweldige stad! Ik woon er nog geen kwartier van af. Heerlijk om af en toe eens te gaan shoppen 🙂 Liefs,

 141. Mayla’s

  Hahaha, echt geweldig artikel Cynthia! Wij zijn het helemaal met je eens!
  En heel herkenbaar allemaal (wij komen uit Friesland)!

 142. Vief

  Leuk stukje! zooo herkenbaar.. helaas.. ik woon in de buurt van Maastricht en zuid-limburg is voor mensen net een boereneiland waar bijna niks bewoond is ofzo en dan het klagen over het accent nog niet (neem een voorbeeld aan: “je klinkt als een over de grens gegooide duitser”), soms wel grappig, maar zoals je zegt amsterdam en dergelijke is niet the place to be 😛

 143. Sarah

  Heel leuk geschreven 🙂 en helemaal waar ook. Kom toevallig net uit Amsterdam terug! Wat je zegt, het OV is heel goed in Nederland en je bent er heel snel. In sommige landen ben je op sommige plekken veeeeel langer onderweg wil je naar de hoofdstad gaan. Zit op school in Zwolle, geweldige stad (kom zelf uit Wezep! nog kleiner hihi). Zou persoonlijk ook niet in Amsterdam willen wonen, veeeeel te groot en te druk. Helemaal gelijk heb je, je hoort er niet minder bij als je niet in Amsterdam woont. Sukkels heb je overal en slimme mensen ook. Het zegt niks over wie je bent 🙂

 144. Anouk

  Wat een goed artikel! Ik kom zelf uit Enschede en ben dol op deze stad! Ik snap je helemaal!

 145. Rachelle

  Ja nou ik ken het! Ik woon in Maastricht en ja ik heb een accent en daar ben ik trots op! Maar zo irritant mensen die dan vragen: kom je uit België ofzo? Of zo dat is wel heel ver weg!

 146. Eline

  Ik heb precies hetzelfde met het West-Vlaamse dropje waar ik vandaan kom.
  “Oh maar dat hoor je helemaal niet” Nee, tegen jullie spreek ik AN en geen West-Vlaams, maar ik kan best dialect spreken tegen West-Vlamingen en daar schaam ik me niet om.
  Over iedere provinciedorpje bestaan er vooroordelen. Het is vreemd dat er werkelijk mensen zijn die denken dat die doorgetrokken clichés gewoon dagdagelijks waarheden zijn.

  • Eline

   *dorpje dus. Al lijkt in een dropje wonen me ook wel fijn 🙂

  • Kim

   Precies. Zelf ben ik van Oostende en telkens word ik raar bekeken dat ik niet “dat accent” heb. Omdat ik moeite doe om “beschaafd” te praten tegen niet-Westvlamingen :’)… Ahja, mijn vriend is van rond Brugge en na 8 jaar lachen we soms nog om onze verschillen in taalgebruik 🙂

 147. Mandy

  Niet alle reacties gelezen.
  Maar wat een mooi stuk!

  Ik kom officieel uit de randstad, dan wel een dorp, maar ik ben zo’n 4 jaar geleden alleen verhuist.
  Eerst een half jaar Meppel, toen naar Veendam en nu Zuidlaren.
  Vriendinnen, kennissen en familie begrijpen niet dat ik juist naar het oosten ben verhuisd.
  Maar ik zou niet snel meer weg willen hier de mentaliteit en de natuur zorgen ervoor dat hier thuis ben.
  Mijn zus is woont nu ongeveer 15 jaar in het noorden. We wonen ongeveer 3 kwartier rijden van elkaar. Zij is mijn enigste familie in de buurt.

  Maar wat ik wil zeggen, ieder voelt zich prettig op een andere plek, de ene in een drukke stad en de ander in een klein gehucht met helemaal niets.
  Maar respecteer elkaar!

 148. HCN

  Hoera voor jouw post! Ik vind het zo raar dat grote stedelingen (Ok, niet ALLE) denigrerend doen over de kleine steden of het platteland. Maar ze gaan wel carnaval vieren en naar festivals zoals het Zwarte Cross en Pinkpop :’)

 149. Anna

  Lieve Cynthia,
  Ik laat de laatste maanden/jaren nooit meer comments achter, maar op dit artikel wil ik toch even reageren. Wat een topstuk! Ik lees de journalist in je terug, heel erg leuk. Vlot en pakkend geschreven, de gevoelens van velen weet je goed te verwoorden. Ik moet bekennen dat ik de laatste tijd vaker artikelen op je blog skip, maar dit is een aanwinst!
  Zelf kom ik uit de randstad, maar woon/studeer al jaren in Groningen. Soms betrap ik me erop dat ik het raar vind dat mensen niet – net als ik – dolgraag naar de randstad (terug) willen. Thanks voor de eye-opener! Vanaf september loop ik twee maanden stage in Zwolle, eens kijken of ik hetzelfde gevoel als jij krijgt bij de stad. Ik heb er nu al ontzettend veel zin in! Maar daarna, dan keer ik toch terug naar mijn geliefde randstad. Ieder zijn plek, want Nederland is mooi!

 150. sophie

  Wat ontzettend herkenbaar! Ik kom zelf uit Emmeloord, heb voor mijn studie gewoond in Leeuwarden en Groningen en woon en werk nu in Drenthe. Als klein meisje had ik al veel meer met t platteland dan met de stad en dat is nu nog steeds zo. En iemand zei hier dat ze Emmeloord echt een gat vindt maar ik denk dat het gewoon heel erg uitmaakt waar je bent opgegroeid en of je je kan identificeren met de mentaliteit die ergens heerst. Ik zou er nu niet meer willen wonen omdat ik echt supermooi woon in Drenthe maar het voelt toch als een 2e thuis als ik weer de polder in rijd. Het bijzondere en tegelijkertijd meest onzinnige vind ik trouwens wel dat er nou nog steeds geen treinverbinding is in de Noordoostpolder..en dat noemen zich pioniers? Onbegrijpelijk.

 151. Kim

  haha en ik kom uit groningen!

 152. nenacecilia

  Helemaal gelijk heb je. In België is dat met Antwerpen. Misschien heb je er wel al eens van gehoord dat Antwerpen zichzelf als hoofdstad beschouwen ‘en de rest is parking’. Gelukkig is de parking niet daar (betalen tot 22u ’s avonds!!). Antwerpen is superfijn, maar dat ze zichzelf altijd verheffen tot iets wat ze nu ook weer niet zijn, is zo vervelend. ‘Mensen van ’t Stad’, zo noemen ze zichzelf ook. Ik woon in Mechelen (recht tussen brussel en antwerpen, een halfuur van beiden) en dat vinden ze al de boerenbuiten. We hebben 80.000 inwoners, de helft van alle bekende vlamingen woont in Mechelen en het is echt een heerlijke stad. Als ik foto’s van Zwolle zie, denk ik vaak aan Mechelen. Ook zo knus en gezellig en hoofdzakelijk de voordelen van een stad maar niet zo erg de nadelen. Leuk artikel!

 153. Charlotte

  Wat ontzettend leuk dat je het er zo naar je zin hebt! Ik ga er deze zomervakantie naar toe verhuizen omdat ik ga beginnen op ArtEZ! Maar ik woon nu nog meer in het oosten dan Zwolle dus voor mij zal dat niet zo’n groot probleem zijn!

 154. **Anouk

  Verrassend goed artikel 🙂
  Ben het zo met je eens!
  Blijf lekker wonen waar jij je goed bij voelt..
  Ik woon zelf in een dorp in NB, vlakbij de Belgische grens.
  Volop bossen, natuur, rust en bijna iedereen die me lief is woont hier.
  Ik zou niet meer weg willen hoor 😉

 155. Marle

  Goed stuk! Ik herken het ook wel een beetje. Woon sinds september in Rotterdam maar heb daarvoor in Groningen gestudeerd en mijn ouders wonen in Apeldoorn waar ik dus ook tot mijn 18e gewoond heb. Gebeurt me ook heel vaak dat ze insinueren dat álles in de randstad gebeurt en dat de rest van Nederland maar zo-zo is.. Ondertussen mis ik inderdaad ook wel eens dat ik niet snel even langs mijn familie of beste vrienden kan, ja! Dubbel dus 🙂

 156. Eline

  Ik woon op t platteland van zeeland, dan krijg je zulke vragen ook. Ik woon hier graag. Ik heb ruimte, dieren, een moestuin en een auto om te gaan en staan waar ik wil. Heerlijk!!

 157. Kim

  Ik woon momenteel in het westen van ’t land, maar ben erg aan het overwegen om naar Zwolle te verhuizen op het moment dat ik klaar ben met mijn huidige studie. Ik denk dat ik verliefd ben geworden op de stad, het heeft iets speciaals! 🙂

 158. Yvonne

  Wat leuk! Ik kom af en toe in Zwolle, alleen om te winkelen. En als ik er dan ben let ik altijd goed op of ik je zie maar ik ben je helaas nog nooit tegen gekomen. Lijkt me wel grappig 🙂

 159. Kim

  Ah mijn geliefde Zwolle! Bijna 10 jaar geleden verruilde ik Zwolle voor Den Haag, om daar te gaan studeren en lekker vrij en onafhankelijk te worden. Ik had Zwolle wel gezien, vond het er niet meer spannend en veel van mijn vrienden en vriendinnen trokken ook naar andere steden om te gaan studeren. Vaste prik (nu nog steeds, na 10 jaar hier) is de reactie van mensen als ik (met trots) vertel waar ik vandaan kom: “Goh, dat hoor je helemaal niet zeg..” Ik moet dan altijd lachen, want ik heb nooit een accent gehad en in Zwolle werden juist welleens grapjes gemaakt door mijn vrienden als ik weer eens “netjes praatte”.

  Ook weet ik nog heel goed dat ik als er voetbalclubs ten sprake kwamen, men altijd heel hard moest lachen als ik zei dat ik voor FC Zwolle was. Maar mijn oude cluppie heeft toch maar mooi Ajax in de pan gehakt dit jaar!

  Mijn ouders wonen er nog steeds, en elke keer als ik vanuit het station langs Wientjes loop en de stadsgracht voor me opdoemt met de Peperbus in de verte voelt het weer als thuiskomen. Ik heb afgelopen winter een hele leuke, uber-zwolse kerel ontmoet dus ik kom er nu weer veel vaker, en de kans groeit steeds meer dat ik er ooit weer ga wonen. Maar voorlopig ben ik nog niet helemaal klaar met Den Haag, en is Zwolle gewoon lekker mijn tweede thuis.

  Ik vind wonen in Zwolle echt absoluut geen schande, het is een prachtige historische stad en de sfeer is er in ieder geval een stuk gemoedelijker dan hier in Den Haag (vind ik)
  De stad ligt ook nog eens omringd door prachtige natuur en verder wel hartstikke centraal. En altijd, ALTIJD vind ik het heerlijk als je in je blogposts weer eens iets van Zwolle laat zien, of dat nou een foto is van een wandeling die je maakt of een foto van Brasserie Jansen, ik heb dan heel eventjes het gevoel dat ik thuiskom 🙂

 160. Elise Joanne

  Oooh! Wat een denigrerende opmerkingen.. Ik vind het bijna belachelijk! Vooral dat je perfect ABN praat terwijl je uit Zwolle komt. Nou nog een keer, langzaam en recht in mijn gezicht. Kieken wat er gebeurd. Zwolle is amazeballs!

 161. Leonoor

  Ik vind het oosten vh land juist heerlijk. Veel meer rust en minder last vd hectiek. Ook al woon ik zelf in de Randstad. Wel in een klein dorpje. Zelf heb ik niks met Amsterdam. Mij te druk. Maar dat is natuurlijk voor iedereen anders. En Zwolle is een heerlijke stad. Heb mijn hele jeugd mijn zomervakanties in Vilsteren doorgebracht. Heerlijk! Deze zomer voor het eerst weer terug. Naar aanleiding van jouw artikel over Herberg de Klomp

 162. Soof

  Leuk artikel! Zelf kom ik uit Twente (tegen de Duitse grens aan) en vind ik Zwolle helemaal niet eens meer bij het Oosten horen. Het lijkt voor mij al zo ‘ver’ Nederland in. Ik vind het dan ook altijd heel grappig als mensen uit andere delen van Nederland vinden dat Zwolle al echt het Oosten is en dat je meteen ‘boers’ bent als je daar vandaan komt. Ik moet nog ruim een uur reizen voordat ik uberhaupt in Zwolle ben, hoe ‘boers’ ben ik dan wel niet.
  En daarnaast, ik vind het ook wel wat hebben dat jij als blogger nog gewoon in Zwolle woont. Dus ik zou zeggen: zolang je het daar naar je zin hebt, lekker blijven wonen. Ik ben ook niet van plan om ooit weg te gaan uit Twente. Dan maar de rest van m’n leven blijven dealen met die voordelen. Gelukkig wonen in het westen helemaal geen boeren en praten ze in Amsterdam allemaal ABN :’).

 163. Joy.

  Leuk artikel en ooohzoooo herkenbaar! Ik kom uit Tilburg en moet voor afspraken en events ook vaak in Amsterdam zijn. Ik krijg ook zo vaak opmerkingen en hele verbazende blikken wanneer ik vertel hoelang ik moet reizen. Inderdaad, net of het een wereldreis is. Whateverr!!

 164. Lauwchen

  Haha ‘een uur is kattenpis’. Zalig hoe je dat verwoord! En het is ook zo!

 165. Nadine

  Leuk artikel. Ik kom zelf uit zuid Limburg en krijg regelmatig van die vervelende grappen naar mijn hoofd geslingerd. Soms heb ik daar wel moeite mee. Dat Limburgers reserve Belgen zijn bijvoorbeeld (ha-ha orgineel). In Amsterdam praten mensen vaak automatisch Duits tegen me of denken ze juist dat ik een Belg ben. Nou ik ben ook een Nederlander zoals de rest van jullie ook al voelt dat soms niet zo. Ik kom graag buiten de provincie maar als de trein dan weer Maastricht in rijdt ben ik altijd weer heel blij thuis te zijn. Zwolle vind ik ook een toffe stad, daar is mijn beste vriendin naar toe verhuist en ik vind het helemaal geen probleem om daar op bezoek te gaan!

 166. Melissa Charlotte

  Juist als je al vaak in Amsterdam bent, lijkt het me heerlijk om ergens anders te wonen, ergens waar het rustiger is. Door jou wil ik trouwens heel graag een keer naar Terschelling. T lijkt me heerlijk om daar te zijn.

 167. Hanne

  Wat een leuke post 🙂 Je hebt helemaal gelijk, als je zelf het liefst in Zwolle wil wonen, dan moet je dat gewoon lekker doen. Ik vind het ook heel fijn dat hier bij ons alles zo dicht bij elkaar is. Ik woon zelf vlakbij Antwerpen, en als je het vergelijkt met hoe het bijvoorbeeld in Amerika is, ben ik van waar ik woon echt in no time in Parijs of in Amsterdam. Dat vind ik echt zo fijn aan Europa 🙂

 168. Joyce

  Ik weet precies hoe het voelt. Ik kom uit een dorp, slechts een paar kilometer van de Duitse grens, in de Achterhoek. De Achterhoek is natuurlijk helemaal een uithoek in Nederland. Mensen zijn er altijd zo negatief over, helaas is er door de jaren heen een stereotype ontstaan. Iedereen schijnt hier elk weekend zuipfeesten te hebben, lees: bier, schuurfeest, ‘høken’ en dat iedereen hier naar muziek luistert van Jovink en de Voederbietels. Dat ben ik helemaal zat.
  Als ik een hectische dag heb gehad of als ik een paar dagen in een drukke stad ben geweest, dan ben ik blij dat ik me weer lekker terug kan trekken in de rust. Kinderen kunnen hier nog leuk op straat spelen en fietsen. Het is een fijne plek om op te groeien als kind, je hebt alle ruimte. Natuurlijk als je ouder wordt, denk je wel eens: “hè, wat jammer dat er zo weinig te doen is en dat alles vanaf hier zo ver weg is”.
  En hoe vaak ik wel niet naar mijn hoofd gesmeten krijg: goh je klinkt helemaal niet als een Achterhoeker. Ze zeggen daar toch altijd heel overdreven ‘cooolaaaaaaaa’.
  Goed, genoeg hierover. Ik ben blij dat ik dit deel van Nederland ben opgegroeid. Het oosten is nog lang zo slecht nog niet, je bent zo in Duitsland waar je geweldig kunt winkelen! Ben je het oosten zat, dan zijn er genoeg mogelijkheden om te verhuizen naar de randstad of een grotere stad. No worries, komt allemaal goed.

 169. ellen

  ben het helemaal met je eens! vroeger wilde ik ook altijd in de stad wonen omdat me dat ‘cool’ leek maar ik vind die drukte maar niets! I <3 Elburg haha

 170. Josine

  Zo leuk om dit te lezen! Ik woon ongeveer 15 kilometer van zwolle af en zit in zwolle op school. Heerlijk vind ik het, elke dag 45 minuten fietsen naar school, maar veel mensen snappen dat niet ;). Zwolle is een super leuk en sfeervolle stad om te winkelen of om gezellig wat te drinken, en dan heb ik echt geen moeite met de reistijd. Zwolle is mijn naast mijn eigen woonplaats, mijn ‘thuis’.

 171. Merel

  Heel herkenbaar. Ik kom uit Noord-Brabant, in de buurt van Helmond/Eindhoven en iedere keer als in in de Randstad ben (dat ik beperk tot heel weinig. Geef mij maar de ruimte en sfeer die het zuiden biedt) val je uit de toon. Mensen horen dat je anders praat en een andere communicatie stijl hebt en kijken je vaak nog vreemd aan ook. Alsof het de meest rare zaak is van de wereld dat je het boerenland hebt durven te verlaten voor de ”grote” stad. En het ergste is dat ze denken dat je uit Limburg komt. Brabant begint niet al net voorbij Diemen, mensen.
  Nee, geef mij maar Brabant. Binnen een uur ben je over de grens, het is gezellig, meer ruimte en CARNAVAL.

  Onze Randstad vrienden mogen wel is een keer wat verder kijken dan hun neus lang is.

 172. Kristel

  Heerlijk artikel, heel goed geschreven! Nou kom ik uit Gouda(ja ja Randstad!) Maar ben ik 7 jaar geleden verhuisd naar Breda, voor mijn studie destijds. Ik heb mijn liefde hier gevonden,mijn oma woont er en heb er een hechte vriendenkring opgebouwd. Breda is mijn thuis,voor geen goud meer terug! Toch krijg ik van vrienden uit de randstad nog vaak genoeg te horen: waarom woon je niet in de randstad? Dan reageer ik steevast: waarom wonen jullie niet in Breda? Veel gezelliger!

 173. Tessa

  GEWELDIG! Ja, in Zwolle praten we ook ABN. Maar sinds wanneer praten mensen in de randstad ook ABN? Zij zijn mega trots op hun accent. En vinden het accent uit het oosten maar dorps, boers. Hoezo zou het accent van een Amsterdammer beter zijn dan dat van een Zwollenaar? Ook al woon ik al jaren niet meer in Zwolle, zelfs niet meer in NL, ik ben nog altijd trots om een Zwollenaar te zijn!

 174. Kimberley

  Grappig dat sommige mensen klagrn over de vooroordelen van amsterdammers jegens hun woongebied en er dan eeb paar over Amsterdam uit gooien.
  Ben geboren en getogen in Amsterdam, ben een halfjaar weggeweest en ik vond het vreselijk. Dorpleven is niks voot mij. Heb ook al veel steden in het land gezirn, maar voel me nergens zo thuis als in Amsterdam. Maar ik kan het ook goed begrijpen dat anderen dat juist helemaal niet hebben en zich fijner voelen buiten de randstad. Ieder zijn meug.
  Ik heb zelf jn ieder geval nooit aan iemand van buiten Amsterdam gevraagd waarom ze niet in Amsterdam wonen; ik krijg juist vaak de vraag waarom ik niet weg wil haha

 175. Nanda

  Voordelen heb je overal! Ik kom dus uit de Randstad, en mijn ex woont in Twente.
  Zo vaak te horen gekregen dat we vooral niet in de Randstad moesten gaan wonen, want in het Westen wonen allemaal aso’s. (uh dus ik ben ook een aso? nee jij natuurlijk niet! maar die anderen wel’ uh right)
  Met zn allen in dialect praten en ik zat er voor Jan met de korte achternaam bij, want ik verstond het niet!

 176. Inge

  Ik ben een Zwollenaar (al 28jaar) geboren en getogen en ik ben dolgelukkig in Zwolle! Nooit gedacht om te verhuizen. We hebben van alles precies genieg waar in de randstad een overdaad van is denk ik dan maar. Cultuur, leuke winkelstad (ok, uitgaan is wat minder, maar leuke terrassen weer genoeg) ik kan nog wel even doorgaa over mijn liefde voor Zwolle.. de houding die je noemt van sommige mensen uit de randstad herken ik wel.. t is hun gemis en gebrek aan verstand dat ze zo praten en denken over een plek die ze niet eens kennen. (Wereldvreemd? ;-))
  Ga zo door en lekker jn Zwolle! (Of waar je ook gelukkig bent)

 177. Daphne

  Herkenbaar. Ik kom zelf ook uit Zwolle en hoor regelmatig van mensen dat ze denken dat het heel boers is. En heb ook al vaak genoeg gehoord dat ik wel ABN praat, maar dat ze dat niet snappen omdat ik uit een ‘boerengehucht’ zou komen, haha.

 178. Elisa

  Hahaha heeeeel herkenbaar! Ik woon in Friesland en dat is bijna net zo.. Het is natuurlijk wel verder weg van de ‘grote’ stad en na een halfjaar in Amersfoort te hebben gewoond weet ik hoe heerlijk het is dat je overal dichtbij bent. Maar hier wonen heeft ook z’n charmes. Neemt niet weg dat ik ook heel erg graag in Zwolle kom! Twee week geleden speciaal onderweg in Zwolle uitgestapt om eens te eten bij brasserie Jansen haha! Erg leuk!

 179. Merel

  Ik kom uit Zeeland en krijg vaak de zelfde vragen haha. Mensen vinden het heel bijzonder dat ik er woon en lachen ook heel hard als ik zeg dat Antwerpen een stuk dichterbij is dan Amserdam.

  • Hanne

   Ik woon vlakbij Antwerpen en ik ga veel liever in Zeeland naar het strand dan naar de Belgische kust, omdat dat veel dichter bij is 🙂

 180. Emma

  Ik vind Zwolle misschien wel leuker dan Amsterdam. Amsterdam is zo massaal, zo groot. Zwolle is veel gezelliger! Net als Utrecht. 🙂

 181. Griet

  Groot gelijk heb je! Ik kan begrijpen dat altijd diezelfde vragen na een tijd beginnen te vervelen. Als iedereen in Amsterdam zou wonen zou het ook nogal bevolkt zijn daar 😉
  Ik hou ook van mijn stad (Hasselt). Niet de grootste van België, maar wel de gezelligste 🙂

 182. Rebecca

  Wat herkenbaar! Voordat ik in Utrecht woonde, woonde ik ook in een ”gehucht’. Het duurt een half uur om met de trein in Utrecht te komen maar mensen blijven maar denken in termen van ‘gehucht’, of ‘de provincie’. Zelfs nu ik een baan zoek en tijdelijk weer in ‘het gehucht’ woon, blijkt dat een enorm struikelblok te zijn voor potentiële werkgevers. Ik vind het geen moeite om te verhuizen naar Utrecht of Amsterdam maar beoordeel me gewoon op mijn kwaliteiten i.p.v. op mijn woonplaats…

  Wat je zegt over het buitenland is waar. Ik heb afgelopen jaar in Istanbul gewoond en om daar van de ene kant van de stad naar de andere te komen, ben je 3 uur verder! Daar vinden ze het geweldig als ik zeg dat ik met ong. een uur in Amsterdam ben.

 183. Elke

  Och, zo herkenbaar idd. Dat mensen niet begrijpen dat je niet in de randstad wilt wonen is prima, maar het denigrerende (in mijn geval Drenthe) kan ik me ook onwijs aan storen omdat ik het ook gewoon moet blijven aanhoren. Ja, de werkgelegenheid ligt hier redelijk op z’n gat in vergelijking tot de randstad maar ik kan wel enorm genieten van de mooie natuur in de buurt en het feit dat als je hier de stad in gaat of ergens zit te wachten mensen nog wel eens een praatje met elkaar maken in plaats van die telefoon steeds voor hun neus. Als ik een paar dagen in Amsterdam ben geweest vind ik het fijn om weer naar huis te gaan, hoewel ik wel gek ben op het vrije gevoel daar en de leuke winkeltjes enzo. Maar iedere dag om me heen? Nee hoor, geef mij ‘de provincie’ maar 😀

 184. Lucinda

  Ik heb drie heerlijke jaren gestudeerd in Zwolle, AKA Zwollywood en vind de stad inderdaad fantastisch. Voor het winkelen vind ik het wat ‘meh’, maar toch ga ik er graag heen. Ik heb er hele leuke jaren beleefd, ookal had ik mijn studentenkamer in Kampen. Het uitgaan is er leuk en de mensen zijn aardig. xxx

 185. pamela

  leuk artikel! ik woon zelf in Den Haag maar ben in het weekend vaak in Utrecht en mijn vriend woont daar ook. Als ik dan zeg dat ik in Den Haag woon dan vinden ze het ook super ver terwijl het een reis is van drie kwartier 😛

 186. Denise

  Wauw zo herkenbaar. Zelf woon ik in een onwijs gezellig stadje in Brabant en dat is zelfs een uur en drie kwartier van Amsterdam vandaan. Soms is het inderdaad wel eens even reizen naar een leuk event, maar ach. Ik heb het hier reuze naar m’n zin en ben trots op mijn dialect!

 187. Rosamina

  Zo, en nu wil ik naar Zwolle en een hazelnoot-schuim taartje eten van Van Orsouw.

 188. Anne

  “Wat leuk dat je hier gewoon nog woont” impliceert dan ook weer het een en ander ;).
  Leuk stuk!

 189. Jolien

  Dit maak ik ook wel mee! Ik kom uit Enschede, heb ik Groningen gestudeerd, en studeer nu in Leiden. Als mensen hier vertel dat ik Groningen zo’n fijne en leuke stad vind, zijn ze regelmatig verbaasd. En ja, dat zijn altijd de mensen die hun leven lang al in de randstad wonen. Ik kom graag in het oosten en noorden 🙂

 190. Anke

  Dit is echt zooooo herkenbaar. Ik studeer in Utrecht en heb daar ook 1,5 jaar gewoond. Ik kon alleen niet ‘aarden’ daar en voelde me gewoon niet thuis. Ben toen terug verhuisd naar Limburg, waar ik vandaan kom. Op mijn studie praten mensen ook vaak over alles wat buiten de stad ligt alsof het een soort vies ding is. Ook zeggen mensen vaak ‘ ja maar buiten de stad is toch geen werk te vinden en daar is de branche niet actief’ ( ik studeer event management ), maar dit is zo niet waar. Klopt er is minder dan in een stad, maar dan maak ik het wel mijn missie om juist iets nieuws te creëren, wat niet is kan altijd nog komen.
  Als ik naar school ga ben ik 1,5 uur bezig, maar het is me dubbel en dwars waard. Ik ben trots op mijn zachte G en mijn afkomst en voel me sinds lange tijd weer thuis. O en nog een pluspunt, in Limburg is het vaak 2 á 3 graden warmer dan in de randstad 🙂

 191. Marlou

  Haha wat een leuk artikel.
  Ik hoor ook super vaak: Goh, waarom studeer jij niet in Amsterdam of zo? Amsterdam vind ik super hoor, het lijkt me leuk om daar een half jaar te zitten maar dan verlang ik weer naar thuis: het óóóósten in Enschede. Nou praat ik netjes ABN maar wel met een flink Twents accent.
  Vaak hebben mensen ook het idee dat je dan dommer bent als je ze met een accent horen praten, erg jammer eigenlijk.

 192. Veronique

  Maar Amsterdam – Zwolle is ook veeeeeel verder dan Zwolle – Amsterdam.

  Man man, wat een bekrompen gedoe, een uur is niets! En Amsterdam is ook niet altijd leuk.
  Sprak laatst iemand op Amsterdam CS van de GVB en die zei dat hij kon zien dat mensen in Amsterdam wonen. Die zijn namelijk enorm gestresst. Mensen van daar buiten veel minder.

  Kan het me goed voorstellen met alle prikkels die ze daar continue te verwerken krijgen. En ik woon in Amstelveen. ‘om de hoek’.

  O. btw, vanuit Amstelveen eindpunt metro is het ook nog 42 min naar AMsterdam CS. Je bent sneller met de trein in Utrecht dan in Amstelveen met de trein. Ik noem maar wat.

 193. Evy

  Herkenbaar! Mensen die zo’n kortzichtige kijk op de wereld hebben moeten eens even naar Google maps gaan en dan uitzoomen vanaf bijv. Amsterdam totdat ze de hele aarde zien.

 194. Annelien

  Ik woon ook in een Belgisch dorp! Vind het prima hier!

 195. Roos

  Zelf kom ik uit een héél klein gehuchtje & krijg vaak te horen dat mensen hier niet tolerant zouden zijn en wereldvreemd zijn. Er wordt vaak verwacht dat ik niet open zou staan voor andere culturen en gebruiken, terwijl dit totaal niet het geval is! Ik heb vaak het gevoel dat ik mezelf zou moeten bewijzen, laten zien dat ik ook gewoon abn kan praten, weet wat er in “de stad” gebeurt en niet alleen maar in mijn regenlaarzen achter de koeien aanloop. Wat trouwens ook raar is, mensen gaan er vanuit dat ik op en boerderij woon zonder buren ofzo, wat totaal niet het geval is.

  Mensen uit het dorpjes zijn net zo normaal als mensen uit de stad! 😉

 196. Linda

  Amen!
  Hetzelfde gezeur als je in Zeeland woont terwijl Zeeland geweldig is! Uurtje van Rotterdam, uurtje van Breda, uurtje van Antwerpen!

 197. Manon

  Ik woon in Dalfsen en ik zou nergens anders willen wonen! Het is heerlijk om in een klein, knus dorpje te wonen waar je gewoon veel mensen kent, het enige nadeel is dat je sommige dingen dus gewoon niet hebt, zoals een middelbare school… Dat is dus elke dag een uur op de fiets om naar Zwolle te fietsen, en dan aan het einde van de dag weer een uur terug, dan is het wel eens even stom om mensen te horen zeggen dat ze met 5 minuten op school zijn. Maar een uur onderweg is zoals je zegt nog niet het eind van de wereld

 198. Marion

  LEUK ARTIKEL! Ik kom uit Coevorden (vlakbij Dalfsen, haha), heb járenlang in centrum Amsterdam gewoond met heel veel plezier, en woon nu alweer een poosje in (hou je vast): Maastricht. Dat is wel écht ver weg van alles.
  En waar het volgens mij om gaat: home is where the heart is. Het maakt uiteindelijk niet uit als je de mensen die je liefhebt maar om je heen kan houden. Ik zou willen dat ik nog bij al mijn vriendinnetjes van ‘vroeger’ om de hoek kon wonen, of vlak bij mijn pa en ma, maar dat is helaas niet zo. Mijn gezin, mijn huis en dus mijn thuis is hier in het zuiden. En al hoor je nog wel vrij aardig dat ik hier niet vandaan kom en al zal ik dat Carnavallen wel nooit snappen (daarvoor ben ik te erg van boven de rivieren) ook híer voel ik me thuis. (Hoewel ik ergens wel hoop over een jaar of 10 weer zachtjesaan richting het noorden te gaan… maar wie weet!)

 199. Beautyjuf

  maakt niet uit waar je woont, als je je er maar thuis voelt. Of dat nu in de randstad is of een hutje op de heide. Doe waar jij gelukkig van wordt 🙂

 200. Esmee

  Ik moest best wel lachen om dit artikel. Je hebt helemaal gelijk! Best herkenbaar ook: toen ik in Antwerpen ging studeren, vroegen mensen me steeds waarom ik helemaal in België ging studeren. Voor mij was dat ook iets langer dan een uurtje met de trein of tachtig kilometer met de auto. Toen ik op vakantie mensen uit Australië sprak en dit vertelde, zeiden zij: so it is like in the same city. Zo grappig! De afstanden in Nederland zijn in vergelijking met andere landen gewoon heel klein. Eigenlijk is Nederland gewoon één grote stad.

 201. Fememine

  Hahaha moet je ff je frustratie kwijt?:P ik vind t heel typisch dat juist mensen uit A’dam zoiets zeggen;) bepaalde mentaliteit ervaar ik daar

 202. Dione

  ZO herkenbaar! Ik kom uit zuid-limburg en krijg dezelfde dingen ook vaak te horen

 203. Mei

  Ik snap je verhaal, maar andersom is het net zo erg hoor. Ik heb afwisselend op het platteland en in de stad gewoond, en op het platteland kan men ook behoorlijk naïef tegen de stad aankijken. Wat de boer niet kent he… En vergeleken met steden in het buitenland is Amsterdam eigenlijk ook maar een dorp 😉

 204. Martina

  Ik kom uit de randstad maar woon al zo’n 8 jaar met heel veel plezier in Groningen en wil niet meer terug! Wat een gezellige fijne stad is dit! Alle kennissen van vroeger kunnen dat niet begrijpen maar ik ben echt heel blij met mijn woonplaats 🙂

 205. ik

  Helemaal mee eens. Altijd als ik op vakantie ben hoor ik minstens een keer “goh uit zeeland, dat hoor je helemaal niet”.
  Ik woon in zierikzee en zou het wel leuk vinden om in een iets grotere stad te wonen, alleen ik zou dat in de zomer heel
  erg missen. Ik kan nu gewoon even het strand fietsen, of in renesse bij een vriendin blijven slapen (en niet op een camping). Zeeland is gewoon heel erg leuk (af en toe best wel dorps maar dat terzijde), zelfs mijn achternaam is zeeuws!
  X

 206. Ilse

  Inderdaad lekker herkenbaar.
  Ik heb van mijn studie die 4 jaar duurde, 3 jaar, 2 uur heen en 2 uur terug gereist. Mensen vonden het raar dat je niet op kamers ging en hoe hou je het uberhaupt vol?!
  Nou heel simpel, zowel liefde voor de plek waar ik nu woon als de school zelf. Als je aan een plek heel gehecht bent en er mooie dingen hebt meegemaakt wil je er simpelweg gewoon niet weg! Dus ik begrijp je goed Cynthia! 🙂
  Go, Zwolle hihi 😉

 207. Jacco de Zwollenaer

  Now reacties en bi’jval genog zo-k zeggen. Ik gao ook wè ies naor ’t westen en dan trekke ik juust klompen an en weiger ABN te praoten. Laot ze uutzuken.
  Gekkeigeid netuurlijk ik passe mi’j an want a-j met de lu wil praoten mutten ze oe wè kunnen verstaon.

  • Alice

   Goud waard deze reactie! Je bent een held!

 208. Anne

  Haha geweldig artikel! Je hebt helemaal gelijk! Ik kom uit Groningen en als ik dat vertel verbaast het mensen vaak dat ik 1. geen boer ben en 2. gewoon ABN praat 😛

 209. Syl

  Ik ben tot en met mijn 14e, 7x verhuisd. Dus ik heb best wel wat provincies gehad. Nou moet ik zeggen, dat ik al 11 jaar in Den Haag woon en dat ik het daar heerlijk vind.
  Voor een weekendje weg vind ik het ook best wel lekker om eens een kleinere stad te bezoeken of lekker in een pittoresk dorpje.
  Hoewel de stad wel wat drukker is, dan in bepaalde dorpjes waar ik heb gewoond, vind ik de mentaliteit hier gewoon fijner… niemand bemoeid zich met je. (Persoonlijke voorkeur, misschien wel fijn als mensen naar je om kijken als je wat ouder wordt.)
  Ik spreek redelijk ABN, maar je hoort bij mij wel invloeden van waar ik gewoond heb. Van de zacht G, tot aan sch als sk uitspreken.
  Maar dan nog, vind ik het bij niemand een reden om neer te kijken op een ander.
  Als stadsmens niet op een dorpeling, maar ook andersom niet.
  Hoe vaak ik wel niet hoor… Ow Den Haag… Daar is zoveel criminaliteit bla bla bla
  Of oe wat druk…. (je midden in het centrum is het druk, maar daarbuiten zijn zoveel rustigere pleintjes e.d)

 210. Jenny

  Erg irritant inderdaad en het zijn ook meestal mensen die daar zijn komen wonen. Rotterdammers hebben daar ook een handje van trouwens. Amsterdam heeft alles, iedereen is bezig met zijn interessante leven en oefent zijn ego, in die zin in buiten Amsterdam wonen lekker ontnuchterend. Maar inderdaad, ze doen net alsof je per definitie achterloopt als je buiten de Randstad woont. Dat ligt meer aan het type mens, in Amsterdam wonen evengoed simpele mensen. Het is trouwens een dorp vergeleken bij de meeste wereldsteden.

 211. Madebyuna

  Zwolle is onwijs leuk! Ik snap echt niet dat mensen steeds van die opmerkingen maken.. Zelf kom ik uit Haarlem en vind het hier heerlijk! Ik hoef echt niet naar Amsterdam, veels te druk.. &Btw bijna alles wat in Amsterdam zit is ook tegenwoordig ook te vinden in Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Maastricht of Zwolle..

 212. Bregt

  Oh dankje Cynthia! Wat is dit toch herkenbaar, zelf woon ik in Friesland. In een dorpje dat 9,9 van de 10 mensen niet eens kent. Altijd hoor ik dezelfde opmerkingen, wat soms nog veel verder gaat naar het gewoon afzeiken van Friesland. (Denk aan, neem je paspoort mee als je naar Friesland gaat, Friezen kunnen geen ABN etc. ect.) Ik ben er juist trots op dat ik in een provincie en streek leef wat zijn eigen karakter en taal heeft. Die zijn eigen geschiedenis nog elke dag met zich mee draagt. Zo heeft elke provincie of streek wel iets super gaafs. Daarnaast zou ik voor geen goud in ‘een grote stad’ willen wonen, ieder zijn eigen toch!?

 213. Suzanne

  Ik woon dan wel in Den Haag, maar vind het heerlijk om met vakanties weg te gaan uit de randstad en naar de rust. Lekker de ruimte en vrijheid.
  Dat hele gedoe over Amsterdam, ik snap het niet… Ik voel me toevallig prettig in Den Haag en omliggende steden. Precies groot genoeg met alles in de buurt. En iedereen heeft dat ook met z’n eigen stad of dorp. Gewoon lekker genieten van waar je woont! <3

 214. Cindy

  Ja dat hebik dus ook, ik heb 10 jaar in Amsterdam gewoond en ben daarna naar het oosten verhuisd. Ik werk nog steeds in Amsterdam en moet ook zo vaak die opmerkingen horen en mijzelf verdedigen….

  Hoewel ik wel graag in de buurt van mijn huis zou werken (hoewel ik het ook nog naar min zin heb in mijn huidige baan, maar toch wel wat minder ga werken vanwege persoonlijke omstandigheden) is het reizen niet heel erg. Alleen als er problemen zijn bij de NS dan wel….

 215. Miraa.

  Je zegt wel dat mensen uit de Randstad denigrerend doen over mensen die er niet wonen, maar andersom is het ook zo. Als ik met mensen praat die niet uit de randstad komen krijg ik te horen: “Ah bah, woon jij in Den Haag? Ik zou NOOIT in de randstad willen wonen, want jullie zijn allemaal zo haastig en druk druk druk.” Dan denk ik ook van…joh, doe maar normaal, je bent echt niet beter hierdoor. Ik snap de hype niet zo, hoe belangrijk het is waar je woont, als je er maar gelukkig bent, net zoals jij zegt.

 216. Julia

  Ik ben zelf opgegroeid in Amsterdam en heb er bewust voor gekozen om in Leiden te gaan studeren en te wonen. Ik heb al zó vaak de vraag gehad waarom ik niet gewoon in Amsterdam ben gaan studeren, ‘want daar kun je dat toch ook studeren?’ Nou, ik wilde juist weg uit Amsterdam. Voor mijn gevoel heerst daar echt een soort mentaliteit dat Amsterdam beter is dan de rest van Nederland. En daar had ik gewoon genoeg van. Ik snap precies wat je bedoelt!

 217. Chiara

  Herkenbaar!
  Ik woon in Tilburg en werk in Den Haag en dat vinden mensen vaak ook een wereldreis. Krijg ook heel vaak de vraag of ik niet wil verhuizen. En sowieso hebben veel mensen in de randstad het idee dat iedereen in de “provincie” niet heel intelligent is en dat daar niets gebeurt… irritant! Ik ben iedere avond blij als ik weer in het fijne Brabant ben 🙂

 218. Natascha

  Leuk artikel heel herkenbaar ook al ben ik geen Nederlandse. Ik ben een Belg en woon in Belgisch Limburg. Als ik dan op mijn universiteit zat kreeg ik vrijwel dagelijks te maken met mensen uit alle hoeken van het land en dat was heel leuk. Vooral de verschillende dialecten in Vlaams altijd heel leuk om te horen hoezeer deze van elkaar verschillen. Het minder leuke natuurlijk is dat dialecten vaak hun sporen nalaten en je als Limburger als dom wordt aanzien omdat je een heel duidelijk accent hebt. Ik ben uitgelachen en marginaal genoemd wat echt stom is. Heel triest hoe mensen elkaar behandelen als ze ietjes afwijken van “de norm”. Ik mis mijn tijd in Brussel enorm want dat is een prachtige stad maar Limrburg is mijn thuis en ik woon er graag 🙂

  Even voor de duidelijkheid het waren niet de Brusselaren zelf die zich minachtend ten opzichte van Limburgers, West-Vlamingen etc opstelden. Brusselaars zijn echt de tofste mensen die je je kan voorstellen.

  • Danielle

   Haha, Belgische dialecten….Ik versta het goed, doordat ik veel Vlaamse vrienden heb, maar West-Vlaams dialect, daar maak ik niks van….en van mijn vrienden uit Belgisch Limburg, Vlaams-Brant en Antwerpen heb ik begrepen dat ze ook de grootste moeite hebben met west-Vlaams 😀

 219. Daphne

  Zo herkenbaar! Ik kom uit Limburg maar zit nu op kamers in Utrecht, omdat iedere dag 2,5 uur reizen gewoon niet te doen is. Maar jeetje, de dingen die je ook mee maakt in de trein terug naar Limburg.. Er zat een man in de stoel voor me, te bellen. Houd er even rekening mee dat we echt nét vijf minuten van Utrecht vertrokken waren. Zegt hij tegen degene met wie hij belt: “Ja sorry makker, ik rij de provincie in, het kan zijn dat ik hier geen bereik heb.” – lees met enorm Utrechts accent. Ohhh, ik had zo ontzettend veel moeite me in te houden! Haha.

 220. Bella

  Ik kom uit Kaapstad, Zuid-Afrika, en daar is echt geen fijner plek op aarde om te wonen. Maar om wille van de liefde en mijn werk bevind ik mij in Rotterdam. Ik woon hier prachtig, op een statige weg met vrijstaande huizen en heel veel bomen. Ik vind Amsterdam ook heel erg leuk; ook weer zo een dorpje-achtige stad vind ik.
  En ik verkneukel mij heerlijk aan de Nederlanders die zelf mensen die een uur weg van hun huis wonen “vreemd” en “anders” vinden, en voel me gelukkig er totaal niet bij betrokken.

 221. Kristel

  Dit is zo ontzettend herkenbaar. Ik kom dan wel niet uit Zwolle, wel uit de Achterhoek. En binnen mijn vakgebied is ook eigenlijk alles in Amsterdam. Omdat ik net afgestudeerd ben verwacht iedereen van mij dat ik daarom naar Amsterdam verhuis om daar een baan te vinden, maar ik ga niet. Waarom zou ik? Hier zijn vast ook wel banen te vinden, alleen iets minder makkelijk, maar daarom niet minder leuk. En anders kan ik altijd nog op en neer, wat ik voor mijn stage in Amsterdam ook deed. Snapte ook niemand, maar ja…

 222. Miranda

  AMEN! Helemaal mee eens. Niks meer aan toe te voegen.
  Onwijs mooi artikel, goed geschreven:) hier zal ik nog eens mensen op attenderen mocht ik eens zo’n vraag krijgen;)

  Ook ik kom uit een mooie stad in het oosten en woon daar met heel veel liefde. En wat je zegt is zo waar: je bent overal zo, nederland is wat dat betreft heerlijk!

 223. TrendyMommy

  ik ben juist uit de randstad weggegaan, omdat ik mijn kindje daar niet wilde opvoeden. Wij zitten nu lekker rustig in Brabant, en het was de beste beslissing van mijn leven 🙂

 224. Roos

  Ik woon bijna mijn hele leven in de randstad. Eerst Den Haag en daarna Amsterdam. Ik kan je vertellen, ik zou veel liever in een klein dorp wonen. Maar helaas wil mijn man niet en is het voor het werk ook niet handig. Ik freelance, dus ik kan overal terecht komen. Dus dan is in een stad wonen wel handig qua reistijd in het openbaar vervoer. Overigens is het niet dat ik het vreselijk vind hoor. In mijn buurt is het eigenlijk ook een klein dorp.

 225. Desiree

  Ik herken dit ook, ik woon zelf aan de Belgische grens en ga in Den Bosch naar school, dan vragen mensen waar ik vandaan kom en dan leg ik het uit. ”Wat een eind reizen is dat zeg!” ,, Ja dat weet ik, ik zie wel elke dag nog een koe en jij?” Dan krijg je vaak nee als antwoord. Den Bosch is een heerlijke stad waar k van geniet, Rotterdam ook zeker. Maar ik ben het meeste op mn plek als ik nog wat weilanden kan zien^^^.

 226. suus

  Wat ik bij mn vorig e reactie nog vergat: het lijkt wel een verplichting om amsterdam fantastisch te vinden. Iedereen lijkt het geweldig te vinden. Nou ik niet, ik heb er helemaal niks mee. Doe mij maar, rotterdam, utrecht, breda, amersfoort of den haag (niet perse in die volgorde en niet alleen die) in amsterdam voel ik me niet op mn plek. En ik heb besloten dat ik dat prima vind 🙂

 227. Anna

  Wat super leuk geschreven Cynthia! Zwolle is echt een mooie stad, ik kom er graag. Zelf woon ik in Groningen en ondanks dat we hier de RUG (universiteit) en genoeg andere opleidingen hebben studeer ik in Amsterdam. Styling. Omdat dat daar gewoon meer leeft. Maar dat zegt niet dat niemand in Groningen daar ambitie voor heeft! Ik weet zeker dat veel mensen hier zoiets zouden willen doen, maar omdat het misschien financieel en qua reistijd niet gaat lukken. Ik ga volgend jaar proberen heen en weer te reizen (3 uur van deur tot deur), erg lang, maar hoe leuk ik Amsterdam ook vind, Groningen is en blijft mijn thuis. Jou artikel is dus echt herkenbaar, haha! X

 228. Floor

  Hahahaha nou ik kom uit Zwolle en ik vond t serieus een stomme boeren hoofdstad.. Je kan er niet goed winkelen, niks.. Niet leuk uitgaan etc.. Wat dat betreft houd ik echt van Amsterdam.. Maakt niet uit hoe je erbij loopt, je bent niet gek 🙂 Maargoed gelukkig verschillen we allemaal daarin!

 229. Nienke

  Ik herken het helemaal! Ik kom zelf uit Borne (dorpje half uurtje van Enschede vandaan) en woon nu in Haarlem, een heerlijke stad waar ik mij helemaal thuis voel. De ‘de randstad heeft alles’ mentaliteit vind ik erg grappig, alsof we niks hebben aan de andere kant van het land. Ik ben opgegroeid zonder strand en Amsterdam, dat werkt prima hoor! Ik heb een heerlijke jeugd gehad met ruimte, bos en lekker stappen in clubs die tot 6/7u ’s ochtends open zijn – iets wat je in Haarlem niet hebt.

 230. Deborah

  Haha, ik herken het! Woon zelf in Friesland en dat levert mij vaak rare blikken op. Ik reis elke dag 5,5 uur naar college, maar dat vind ik prima. De vragen die jij krijgt, krijg ik dus ook altijd! Om vervolgens te zeggen dat ik heel normaal Nederlands praat, geen Fries accent ofzo… Nee, gek hè, als ik het niet eens praat! 🙂

 231. Nesrin | Daily Cup of Bla Bla Bla

  Geweldige grap jouw reactie: ‘ Waarom woon jij niet in New York!’ Heerlijk! Die is echt goed.

  Hele leuke post. Moge het duidelijk zijn voor iedereen.

 232. suus

  Haha leuk geschreven en herkenbaar, hoewel het bij mij om rotterdam en amersfoort gaat. Ik ben onlangs naar amersfoort verhuisd maar studeer nog in rotterdam. Ja, de reistijd is langer dan toen ik nog in rdam woonde maar het is een uur met de trein. Ook geen wereldreis! Ik hou van rotterdam, maar als ik aan het eind van de dag van het station naar huis fiets denk ik’ ha heerlijk weer thuis’. Er zijn zoveel mooie plekken in nederland, gelukkig maar want met zn allen in dezelfde stad wonen dat gaat niet passen

 233. Nathalie

  Heeeel herkenbaar!!!! Ik woon in Amersfoort en dat vinden mijn collega”s ( uit Amsterdam en omstreken) al ver! Ik bent het met je eens hoor Cynthia! Wat is ver in Nederland? Vanuit Amersfoort zijn alle delen van ons landje prima te bereiken. X

 234. Lilian

  ik herken dit echt,
  op m’n werk zeggen ze altijd, kom jij helemaal uit hoofddorp, 20 minuutjes fietsen :’)
  en dan ook zeggen, typisch Hoofddorps.. alsof het een ander wereld deel is!

 235. Stella

  Oh jaa net zoals als je uit Groningen komt, haha! Ik woon in Groningen en naast deze stad hou ik ook erg van Zwolle, ik zou er later misschien wel willen wonen zelfs..al zou ik Groningen dan ook weer missen 🙂

 236. Annabel

  Haha omg ik woon in Hurdegaryp, LOL!

  Ben het helemaal met je eens trouwens, ik kom zelf uit de randstad en toen we hierheen verhuisde wilde ik eerst echt niet mee. Wat is er nou te doen in Friesland? dacht ik. En nu ik hier zo’n 10 jaar woon, zou ik voor geen goud meer terug willen naar de randstad! Het is zalig hier, en aan dat Friese gebabbel wen je snel genoeg 😛

 237. Ella

  Leuk artikel en ik vind het juist hartstikke leuk om te zien hoe gelukkig je bent in Zwolle!

 238. Charlie

  Jaaa Zwolleee! Grappig trouwens dat je vind dat je geen accent hebt/het niet hoorbaar is dat je uit het oosten komt, want ik vind dat juist van wel. Ik kom zelf ook uit de buurt van Zwolle maar woon al jaren in het Westen nu en hoor best wel goed (niet negatief bedoelt hoor!) het verschil. In jouw filmpjes valt het me bijvoorbeeld op dat je het einde van de zin op een bepaalde manier afbreekt die veel van mijn vriendinnen uit de buurt van Zwolle ook deden maar je hier niet hoort.

 239. Annelore

  Leuk artikel!
  Ik kom zelf uit Loppersum ( ook wel bekend als het aardbevingsgebied), en ik heb altijd het gevoel dat mensen uit het zuiden van het land neerbuigend zijn over Groningers. Dat zijn puur vooroordelen helaas.
  Ook zie je weinig mensen naar Groningen komen om te shoppen, terwijl we makkelijk naar Amsterdam gaan. Echt jammer, want Groningen is een super gezellige stad!

 240. Miranda

  Zelf woon ik ongeveer een uur van Zwolle af. Zwolle is echt een prachtige stad, ik kom daar altijd met veel plezier.

 241. Hester

  Haha, leuk! Ik woon zelf in R’dam en mijn vader komt uit het oosten (Hattem, Heerde; je zal het wel kennen). Mijn nichten wonen daar ook nog in de buurt en ik heb dan inderdaad zoiets van ‘waarom komen jullie niet naar de Randstad?’ Maar dat is ook qua werkgelegenheid enzo. Ik vind het oosten op zich leuk, alles is alleen wat gemoedelijker en dorpser en ik mis die ‘drukte’ wel een beetje, en dat alles dichtbij is enzo (in 5 minuten bij de AH zeg maar). Waar ik wel echt gewoon over denigrerend blijf doen is de Flevopolder, mijn tante woont in Emmeloord maar sórry, dat vind ik wel echt een gat. Heb dan altijd wel een beetje medelijden met mijn nichtjes, haha. Maar misschien gaan zij ook nog wel houden van hun stad! Ieder z’n ding 🙂

  • Hester

   Overigens spreekt de helft van mijn familie dus ook superplat en mijn vader gaat dan ook heerlijk meepraten. Ik houd ervan!

  • Gerda

   Waarom zou je denigrerend doen over een andere woonplaats/streek dan die waar je zelf woont? Zelfs al kom je er regelmatig en vind jíj het niets, dan kunnen anderen daar toch met veel plezier wonen?

 242. Carina

  Denk dat er ook zat mensen zijn die liever weg willen uit de randstad en dan juist kiezen voor Drente of Overijssel (of Brabant, Limburg etc). Ik wil zelf ook weg uit de randstad later, maar nu ik nog studeer is het wel zo handig om enigszins dicht bij de universiteit te blijven al doe ik daar nu ook een uur over om heen te gaan.
  Ben het trouwens niet met je eens dat het OV goed geregeld is. De NS maakt er elke week wel weer een dag een zooitje van en de bussen zijn nu over gegaan op zomerrooster terwijl er nauwelijks scholieren mee reizen en de studenten niet eens allemaal vakantie hebben. En nu mis ik dus telkens mijn aansluiting en mag ik een kwartier wachten samen met 30 anderen zodat we dan lekker met z’n allen in een overvolle bus gepropt kunnen worden. Wiehoe. (Goed, aan de andere kant is het nog lang niet zo erg als in rush-hour in London of Tokyo, maar voor een klein land als Nederland is het wel erg).

  • Carina

   Even nog ter verduidelijking, in de tijd die ik nu op de bus moet wachten komen er 2 andere treinen aan wat er dus voor zorgt dat er 3x zoveel mensen als normaal in dezelfde bus moeten. Ik vind het niet erg om af en toe in een overvolle bus te moeten reizen maar nu moet dat elke dag en dat vind ik niet echt fijn. Plus ongeveer 90% van de bus/treinreizigers die ik elke dag zie zowat (lang leve reizen op vaste tijdstippen) bestaat uit werkende mensen, nauwelijks studenten of scholieren.
   Ik zal blij zijn als het weer september is en de zomerregeling voor bij is xD 🙂

 243. Denice

  Zo herkenbaar dit! Ik woon zelf in Limburg, af en toe heb ik echt t idee dat veel mensen uit NL denken dat wij limburgers dom zijn, en dat je maar ergens anders in het land moet studeren. Ik houd wel van de rust in Limburg en ben nog steeds blij dat ik er woon!

  • Natascha

   Ik kom uit Belgisch Limburg en ik ervaar het net hetzelfde. De enige mensen in het Vlaamse gebied die redelijk normaal op ons reageren zijn de West-Vlamingen omdat die een al even sterk accent hebben als wij 🙂 Ik krijg zo bijvoorbeeld ook vaak te horen als ik naar Antwerpen ofzo ga dat Limburg geen grote steden kent 😀 Ach ja

 244. Emmy

  HA-LE-LU-JA !!
  Dit denk ik dus ook aaaalltijd. Ik woon zo graag in het oosten, en als ik er in in heb dán zoek ik de drukte op. Want in nederland ben je immers overal zo! Ik ben het zo zat dat er mensen zijn in Amsterdam (niet iedereen uiteraard) die denken dat de wereld ophoud buiten Amsterdam, en sommigen zijn zelf nog nooit uit Amsterdam geweest! Wie zijn wereld is er dan klein denk ik dan?!
  Geweldige stad Amsterdam, maar ook geweldig als ik terug kom in mijn betaalbare nieuwbouwwoning, mét tuin en mét extra ruimte, há!
  Iedereen zijn ding, maar ook buiten amsterdam wonen wereld verkennende leuke creatieve mensen 😉
  En cynthia, ik hoop dat je terschelling droomt ooit uitkomt! X

 245. Kelly

  Wat leuk om te lezen! Ik woon zelf iets meer dan een half uurtje van Zwolle af. Voor mij is Amsterdam dus twee uur met de trein, maar eigenlijk ben je er zo! Ik zou ook echt niet willen ruilen en in Amsterdam gaan wonen. Ik ben dol op het dorp waar ik nu woon. Ik zou echt niet aan zo’n grote stad als Amsterdam kunnen wennen haha! Voor een dagje uit vind ik het heerlijk, maar daar blijft het bij. Ik krijg trouwens ook wel vaak de vraag hoe het kan dat ik zo netjes ABN praat terwijl ik uit het Oosten kom. Altijd grappig om te horen!

 246. Nicky

  Love-it! Thanks a million, heerlijk om te lezen. Ik ben het er ronduit mee eens!

 247. Dita

  Wat leuk geschreven! Ik kom zelf uit Friesland, ben dol op Amsterdam maar woon hier prima. Zwolle is idd ook erg leuk.

 248. Alice

  AMEN!
  Zelfde probleem hier! Ik woon in Groningen en rijd coor mijn werk heel noord en midden Nederland door, als ik dan eens in Amsterdam/Utrecht ben kijken mensen me ook met medelijden aan als ze horen dat ik ‘HEEELEEEMAAAAAAAL UIT GRONINGEN????!!!!!!!’ kom.
  Je krijgt vaak dan meteen de stempel van bekrompen provinciaaltje, terwijl de mensen die die uitspraak doen vaak zelf veel meer bekrompen zijn.
  Dus, heerlijk artikel. You rock Cynthia!

 249. Linda

  Hi Cynthia,

  Herkenbaar artikel, ik ben opgegroeid in de Achterhoek, heb gestudeerd in Maastricht en woon nu in Utrecht. Toch vind ik niet dat je dit de Amsterdammers toe kan rekenen. Er zijn ook Utrechters die dit doen, en Maastrichtenaren en Groningers. Iedereen vind zijn eigen stad het leukst om te wonen en gunt het ieder ander om ook daar te wonen. Familie en vrienden in de Achterhoek vinden het andersom wel eens ‘raar’ dat ik er voor kies om in de Randstad te wonen. Ik snap de strekking van je verhaal maar denk niet dat het zo zwart-wit (Randstadters vs. boeren uit het oosten) is 🙂

 250. anna

  Lees ik nou serieus: ‘Ons openbaar vervoer is goed geregeld’ ? Ik denk dat er nog heel veel werk aan de winkel is voor de NS..

  • Lisa

   Pas wanneer je buiten Nederland met het OV moet merk je hoe goed het hier is geregeld 😉

  • Melissa

   Openbaar vervoer is niet alleen maar de trein he :). En buiten dat, over het algemeen kun je met de trein vrijwel overal komen, niet alles valt te plannen natuurlijk :).

 251. N

  Het is nog veel erger als fries. want ja, je hoort dat ik uit friesland kom. maar ik ben juist hartstikke trots op mijn friese roots!!! ik vind het heel jammer dat mensen uit de randstad of grotere steden dit gelijk zien als ‘boers’ alsof je minder nederlander bent omdat je uit friesland komt. De noordelijke provincies behoren juist tot de mooiste in ons land. Ik fiets 5 minuten en ik sta in een weiland, dat is toch heerlijk! Ik hoef hier van mn leven niet weg.
  Fryslân boppe!

 252. Melissa

  Leuke blogpost :).
  Ik kom oorspronkelijk uit Dordrecht, ben echt verliefd op die stad, woon nu in Rotterdam, daar ben ik nog veel aan het ontdekken, maar vind ik ook geweldig.
  Zwolle ben ik nog nooit geweest, maar wil er heel graag een keer heen, wie weet deze vakantie maar eens random in de trein stappen en zien waar ik eens uitstap :).

 253. Arti

  Haha, ik kom uit zo ongeveer ’t meest zuidwestelijkste plaatsje van Nederland (Cadzand-Bad) en ik heb een tijdje op kamers gezeten in Tilburg… Dan moet je dus op vrijdag om ’n uur of 3 de trein hebben om de boot (!!! de boot !!!) te kunnen halen, anders kom je niet fatsoenlijk thuis. Wat ’n lol dat m’n klasgenoten hadden toen ik dat zei :’). (Behalve die ene uit de Achterhoek, natuurlijk. Die wist hoe ’t voelde.)

 254. Guusje

  Cynthia je verwoord echt mijn gevoelens, ik kom zelf uit Oss en daar bestaan al helemaal veel vooroordelen over. Kan ik er wat aan doen dat ik daar geboren ben?!! En nee er wonen niet alleen maar boeren en gekken en messentrekkers, ik heb er familie en vrienden. En ja het is een klein stadje, so what. Oss blijft thuis, ondanks dat ik nu in Nijmegen woon. En thuis is gewoon fijn 🙂

 255. Idwerd

  Wat een super leuk en herkenbaar artikel! Ik reis ieder weekend 2 1/2 uur (soms meer) om naar mijn vriend in Almere te gaan en ik vind de trein heerlijk! Lekker bloggen, andere blogs lezen en facebook checken. Ik krijg ook vaak de opmerking dat je het niet hoort dat ik uit friesland kom, maar ik praat met mensen uit de omgeving gewoon fries of nederlands met fries erdoorheen als switchen niet lukt. Ik hoop deze zomer te verhuizen naar Zwolle en het lijkt me echt een hele leuke stad!

 256. muisje

  Als Limburger is dit zo herkenbaar, ik heb soms het gevoel dat mensen limburgers niet eens als nerderlanders zien. Ik vind al die verschillende dialecten en accenten juist zo leuk. En die zachte G, tja, ken ich auch niks aan doon! 😉

  • E

   Heel herkenbaar artikel! Vreselijk vind ik dat, die grapjes over de zachte G en het dialect. Heb wel eens Amsterdammers aan de kassa gehad die met zo’n nep accent zeiden dat ze ook Limburgs spraken. Toen ben ik overgeschakeld naar dialect en heb zo de transactie afgerond, die gezichten waren hilarisch. Tsja, als je zegt dat je het kunt, dan spreken we lekker dialect, toch? 😉 Ik vind de zachte G fijn, in het buitenland horen mensen dan vaak niet waar je vandaan komt. Het klinkt ook veel vriendelijker. Ik blijf lekker in Limburg wonen. Binnen 2 uur ben je in Amsterdam, maar je bent nog sneller in Duitsland (DM!) of België. 😀

  • Franka

   ik kom zelf uit groningen, ook vol me accenten etc!

   en limurg is na Groningen en Drenthe wel echt mijn favo provincie^^ zo mooi daar!

  • lotte

   Wat herkenbaar dit. Ik woon onder in Friesland in een mini dorpje vlakbij Heerenveen en álles is ver rijden. But I would’t want it any other way. <3

 257. Kirsty

  Heel herkenbaar! Ik woon in Arnhem, maar kom oorspronkelijk uit een klein dorpje in de Achterhoek en hoor zelfs nu ik voor mijn doen in een geweldige stad woon nog wel eens dat ik beter naar Amsterdam kan verhuizen. Maar ik denk niet dat dat ooit gaat gebeuren aangezien mijn vriend en ik hier echt ons plekje hebben gevonden en aangezien veel familie en vrienden nog wel gewoon in de Achterhoek wonen willen we daar eigenlijk ook niet veel verder vanaf gaan wonen. Ik snap het gedoe om waar je woont nooit zo goed en om accenten kan ik ook niet wakker liggen; het is juist leuk dat niet iedereen hetzelfde is en op dezelfde plek woont en hetzelfde praat! 🙂 Daarnaast is Nederland gelukkig best klein dus kom je ook nog eens makkelijk bijna overal 🙂

 258. Nikki

  Touché.

 259. Femke

  Wow. Dit is echt té toevallig. Als freelance journalist/blogger moet ik ook vaak in Amsterdam zijn, terwijl ik in Schijndel woon. En toevallig was ik gisteren nog bij een vriendin aan het ‘klagen’ over hoe denigrerend er vaak wordt gedaan over Brabant. Alsof er inderdaad geen leven is buiten Amsterdam. Zó irritant. Ik sta dus he-le-maal achter deze post – wherever you’re from 😉

 260. Eva | Realitijd

  Ik wou een link met je delen maar die staat nu in moderatie, woeps! vergeten 🙂

 261. hanna

  Leuk dat je dit ook eens aankaart Cynthia! Ik ben zelf geboren in Delft, toen ik nog geen jaar oud was zijn we naar Emmen in Drenthe verhuisd en drie jaar later naar een dorpje 20 km verderop. Ik ben nu 17 en we wonen er nog steeds. Goh, je zou eens die gezichten van mensen uit het westen moeten zijn als ik iedere 18 km op en neer fiets (36 in totaal)! Ja, zo doen mensen dat hier. En ja, ook in de winter, het OV is hier niet zo goed geregeld als in bijv. Amsterdam of Den Haag. Mensen hier maken wel eens opmerkingen van: haha, jij praat echt met zo’n errrrrr! Tja. Dat dan liever dan plat Drents, waar ik zelf na 16 jaar nog geen touw aan vast kan knopen. Ik snap niet dat mensen altijd onderscheid moeten maken tussen wel of niet uit de Randtstad komen. We wonen toch allemaal in Nederland?!

 262. Esmay

  AMEN! Tegen mij zeggen ze dat ook heel vaak, ook al kom ik ook niet oorspronkelijk uit Zwolle, maar alsnog. Ik vind het hier gewoon fijn. Al zou ik best in het westen wonen hoor, maar dat is voor later. Voor nu voel ik me hier gewoon harstikke thuis 🙂

 263. Eva | Realitijd

  Ik ben écht blij met dit artikel. Ik als Belgische ken niets van Nederlandse dorpen enzo (natuurlijk ken ik Amsterdam wel) maar het is gewoon overal zo. Mensen die de stilte opzoeken, de natuur, de rust en schoonheid buiten een hele grote stad zijn opeens saaie mensen. Je poste onlangs op instagram ‘It’s okay to want a calm life’ of iets in die trend en ik vond dat zò’n goede quote. Ikzelf heb jaren in een drukke grote studentenstad gewoond en woon nu op het platteland en ik vind het hier echt veel leuker, door verschillende redenen. Ik hoef niet elke dag in de grote drukte te zitten, met zoveel mensen, zoveel van alles. Leeftijdsgenoten verklaren me soms gek, en dat vind ik jammer. Ik heb hier ook over geschreven, over mijn ommekeer, misschien wil je het wel eens lezen: http://realitijd.be/wonen-de-stad-een-boerengat/

  Inspirerend, dit!

 264. Pej

  Ik kom zelf uit de Noordoostpolder (Urk!) en heb 6 jaar lang op school gezeten in Zwolle, ik ben ook van de stad gaan houden! Zo erg zelfs dat mijn vriend en ik al stiekem huizen in Zwolle aan het kijken zijn voor als we ooit weer gaan verhuizen. Prachtige stad met prachtige mensen <3 Ik ben en blijf een dorpskind en als ik dan één stad mag uitkiezen waar ik me 100% thuis voel is dat Zwolle!

 265. Lisa

  Herkenbaar! Alleen dan met Groningen. Als ik met mensen uit de Randstad spreek merk ik soms ook echt dat mensen zich soms gewoon beter/belangrijker voelen? Alsof wij hier heel erg achtergebleven zijn o.i.d. Maar goed, ik neem het ze niet kwalijk, want de focus in Nederland ligt ook bijna altijd op de Randstad. Wat overigens wel weer grappig is, is dat ik dan ook weer geboren ben in een klein dorpje in Groningen, waar juist door de ‘Stadjers’ weer wat op neer wordt gekeken.. Ach ja.. 🙂

 266. Marloes

  Heel herkenbaar dit! Ik woon in Brabant, maar krijg ook vaak reacties zoals, waarom ga je niet naar de randstad, je bent toch afgestudeerd? Uh, misschien wil ik hier wel gewoon graag blijven wonen?! Heel irritant ja…alsof je je moet verontschuldigen dat je niet in de randstad woont…want daar is alles veeeel leuker, NOT

 267. Manon

  Preach it sister! Ik woon zelf een halfuurtje van Zwolle en het is mijn favoriete stad om gewoon een gezellig middagje door te brengen. Als ik de keuze moest maken tussen Amsterdam en Zwolle zal de keuze dan ook snel vallen: Zwolle!

 268. Bente

  Oh ik ben het met je eens: zelf ik krijg dat al naar mijn hoofd geslingerd terwijl ik in Zaandam woon (wat zo’n 10 minuten met de trein is naar Amsterdam Centraal!) Het is Amsterdam of niks… Zeurkousen 😉

 269. Anne

  BAM! Thank you! Dit bericht is hard nodig. Zeker als ‘Grunninger’ hoor ik dit vaak. Alles is zó herkenbaar. Maar goed ik denk niet dat dit ooit veranderen. Mensen uit de Randstad denken dat het in het Noorden saai is en iedereen nog op klompen woont…

  En wist je trouwens dat de afstand Amsterdam-Groningen veeeeeel verder is dan Groningen-Amsterdam. Het is voor mensen vaak veel te ver om ‘helemaal’ naar Groningen te reizen..

  Dus nogmaals dank en ik hoop dat mensen het lezen en onthouden 🙂

  • Aniek

   Ik kom ook uit Grunn. En hoor inderdaad ook vaak; woon jij in groningen? Dat is toch het boerenland?
   Maar ik vind dat reuze meevallen.
   Ik vind Amsterdam ook mooi maar ik hou toch echt van Groningen, mijn thuis.

  • Eva

   Na al jullie positieve reacties voel ik me zo’n zeikstraal als ik zeg dat Groningen voor mij niet alles is…
   Ik kom zelf uit de stad en woon nu in een dorp op 20 km afstand. Toen ik in Groningen zelf woonde had ik nog geen eens zo zeer het idee dat ik er weg wilde, maar nu ik in een dorp woon overvalt me ineens het gevoel hoe klein alles hier is. De grootste stad is toch nog wel even weg en dat benauwd me een beetje. Noem het een soort claustrofobie, op sommige plekken zoveel leegte vliegt me aan. In de randstad heb je gewoon altijd wat ok je heen.
   Nee, ik heb niks tegen het Noorden en begrijp best dat er ook hele mooie dingen zijn, maar de randstad trekt mij toch meer. En eh, Zwolle vind ik toch echt al een beetje randstad in het Oosten (:

  • thessa

   Maar net wat je gewend bent toch? Ik kom uit de randstad en woon in Haarlem. En juist omdat ik gewend ben dat alles lekker dichtbij is wil ik liever niet weg. Maar Haarlem noemen we ook weer een groot dorp haha

  • M

   nee hoor, groningen is een hele leuke stad! Ik kom uit hoogezand maar woon al jaren in Tilburg, ja die van Gaycity hahah!

 270. Anna30

  <3 <3 <3

 271. Veerle

  Ja dit is herkenbaar. Ik heb tot mijn 18e in een klein dorpje op de Veluwe gewoond en ik woon nu bijna een jaar in Rotterdam. Het dorp zelf vond ik vreselijk en ik ben heel blij dat in Rotterdam/ de Randstad woon. Maar toch. Ik heb altijd ABN gepraat en kan ook niet echt dialect spreken, maar soms krijg ik de vraag ‘maar hoe praten mensen bij jou thuis dan?’ Eh, nou gewoon, normaal. En ik ben ook opgegroeid met een grote tuin en overal pony’s om me heen, maar dan ben ik nog geen boerin van de boerderij. Van mensen die in de Randstad wonen heb ik wel vaak het idee dat zij ook vrij weinig weten van de rest van Nederland. ‘Ooh, het ligt buiten de Randstad? Dan doet het er niet toe.’ ‘Arnhem, is dat geen dorp dan?’ Dat soort dingen. Wat dat betreft zijn Amsterdammers zijn al helemaal het ergst (ik ben een beetje bevooroordeeld als Rotterdammer :P). Er is niks beters dan Amsterdam, er is niks te zoeken buiten Amsterdam en als je van buiten Amsterdam komt ben je echt een suf provinciaaltje. Ik schaam me niet voor mijn afkomst, ga naar de Zwarte Cross én naar Lowlands en weet tenminste waar alle provinvies in Nederland liggen.

  • Emma

   Jammer dat je nu op dezelfde manier redeneert met ‘ ik ben geen boerin van een boerderij’. Ik kom wel van de boerderij en mensen hebben hier ook een onwijs gecompliceerd beeld over. Een boeren accent bestaat namelijk helemaal niet en boeren lopen niet alleen op klompen. Als ik er verzorgd uit zie en een mooi jurkje aanheb met hakken, geloven mensen niet dat ik van een boerderij kom. Eigenlijk heel triest

 272. Sjess

  Ikzelf woon in een dorp net buiten een grote stad in de Randstad en zelfs daar zeggen mensen dingen als “Zou je niet liever in ‘De Stad’ willen wonen?”. Lekker niks van aantrekken idd 🙂

 273. Anniek

  Hahaha, geweldig artikel! Ik kan me heel goed voorstellen dat je op een gegeven moment wel een beetje gek wordt van al die denigrerende opmerkingen. Ik woon zelf in Houten, vlak bij Utrecht, dus ik heb er niet zo’n last van. Maar Houten zelf is ook helemaal niet zo groot, juist lekker rustig, daar houd ik wel van.

 274. Marloes

  Wat leuk om te lezen, haha! Helemaal niks mis mee, en ideaal dat je maar een uurtje of te reizen eerdat je in A’dam bent.

 275. Sophie

  Hoi Cynthia,

  Ik lees al tijden je blog maar heb nog nooit gereageerd tot nu. Ik kom uit Zwolle en woon nu in Groningen maar kom nog elk weekend terug omdat het er zo leuk is! En het is echt belachelijk dat mensen denken dat Zwollenaren plat praten! Leuke blogpost 🙂

  Groetjes Sophie

 276. Shirley

  Superleuk artikel. Ik woon dan wel in Amsterdam en weet je? Je mist niks hoor. Haha. En trouwens: ik ben vaak ook nog drie kwartier onderweg naar een bestemming binnen Amsterdam 😉

 277. MySimplySpecial

  Door jou verhalen en foto’s lijkt Zwolle me juist een hele leuke en fijne plek om te wonen! En in Amsterdam ben je inderdaad zo.

 278. Eline

  Leuk geschreven zeg 🙂 ik kom uit sneek dat is nog verder, ik studeer in wageningen dus mensen kijken mij raar aan dat ik nog regelmatig in het weekend 3,5 uur ga reizen om naar huis te kunnen maar er is no place like home!

 279. J

  Amsterdam is voor mij wel the place te be. Maar, ik ben hier dan ook opgegroeid. Mijn tweede thuis ligt in Leiden, waar ik 4 jaar gewoond heb en de liefste vrienden heb wonen. Toch wilde ik na mijn studie weer naar Amsterdam, omdat deze stad zoveel meer verschillende mogelijkheden, mensen en culturen kent. Uiteraard maak ik wel eens grapjes over “provincialen” en de open geest die ik in Amsterdam gewend ben vind ik niet overal terug, maar soms verlang ik ook wel terug naar het historische, knusse, gezellige en kleine Leiden. Oké, Leiden ligt zelfs centraler in de randstad dan Amsterdam, maar ik begrijp wel hoe compleet je eigen omgeving kan zijn.

  • Anna

   Haha, grapjes maken over ‘provincialen’ omdat je bij hen een open geest mist… Misschien is jouw geest wel niet zo open als jij zelf denkt als je dit zegt. Grapjes maken over mensen op basis van hun woonplaats vind ik zelf namelijk nogal kortzichtig.

  • J

   Zoals jij het neerzet heb ik het niet neergezet. Mijn geest is precies zo open als dat ik zelf denk en ik besef me prima dat het flauwe grapjes zijn. Maar ik heb natuurlijk wel mijn weerwoord klaar als ik het een en ander over Amsterdam moet incasseren. We wonen namelijk niet allemaal in het achterhuis, in een boot, boven een wietplantage of achter roodverlichte ramen ;). Maak je geen zorgen, grapjes op basis van je woonplaats zijn vrij menselijk.

  • Jen

   True that! Wij -Nederlanders – houden allemaal van grapjes maken, vooral over alles wat anders is. Kijk bijvoorbeeld maar naar de vele grapjes over onze Belgische buren. Je moet het met een korreltje zout nemen. Al met al, geef mij maar Amsterdam, aldus een geboren Amsterdamse!

  • Inge

   Haha helemaal mee eens!

  • sara

   Haha ja elk land op de wereld heeft grapjes+ vooroordelen over ‘de andere’ stad in hunzelfde land.

 280. Milou

  Ik kom ook uit Zwolle en kom al jaren op misslipgloss en heb nog nooit een bericht achter gelaten. Maar hier nu de eerste omdat ik me helemaal kan vinden in je verhaal. Zwolle is echt een prachtige stad met hele lieve, leuke en gezellige mensen:)

 281. Margreeth

  Haha, ik zou bijna mijn spullen pakken en naar Zwolle verhuizen ;)! Maar ik ken die vooroordelen als Zeeuws meisje die in de Randstad studeert. Mensen begrijpen niet dat ik dolgraag terug ga naar Middelburg over een paar jaar. Trouwens, onze hometowns lijken best wel op elkaar!

 282. Lisanneleeft

  Haha, zo herkenbaar. Ik kom uit Den Helder, de meeste jongeren hier in de stad kunnen ultiem zeiken over Den Helder, maar ik vind het hier fijn 🙂 Mensen buiten Den Helder zijn er overigens ook niet zo over te spreken, hahaha. Maar naar mijn idee zijn dat vooral praatjes, want zo verschrikkelijk is het helemaal niet om hier te wonen. Iedere stad heeft wel zijn voor- en nadelen 🙂
  Maarja, een uur en een kwartier in de trein en we zijn in Amsterdam, valt ook best mee!

 283. merthe

  Helemaal mee eens!

 284. Marloes

  Ik ken ook wat mensen uit mijn stad(je) die in Amsterdam wonen en sommigen zijn zo veranderd. Ze zijn vergeten waar ze vandaan komen en zijn negatief over de stad waar ze vandaan komen. Soort van arrogant, dus. Zonde is dat! Ik vind het leuk om te zien dat jij trots bent op je stad/dorp. 🙂

  • Nikki

   Ja inderdaad! Vriendinnen van mij die nu in Amsterdam wonen zijn verschrikkelijk arrogant geworden. Alleen Amsterdam is ‘cool’ en als ze dan een keer in Zwolle stappen stelt het ineens niets meer voor. Zo jammer! Ik hou van Zwolle 🙂

 285. Liza

  Hahaha wat grappig, ik was afgelopen weekend voor het eerst in Zwolle om te logeren bij een vriendin en uit te gaan (die vriendin komt net zoals ik oorspronkelijk uit Hilversum, maar ze studeert in Zwolle dus heeft ze daar een kamer). En ik moet zeggen, ik ben verliefd geworden op Zwolle. De sfeer is leuk, ik hou van de historie die je overal terug ziet en zo kan ik nog wel even doorgaan. Evenals de accenten, die vind ik ook tof. Mja ik vind bijna alle accenten leuk haha. Dus ik ga ook zeker terug!

  Ik snap niet dat sommige mensen raar opkijken als je buiten de Randstad woont. Ik hóef helemaal niet in Amsterdam te wonen, ik vind “het platteland” veel leuker! Maar dat is mijn mening. En treinreizen vind ik ook tof, je kan lekker zitten en doen wat je wil, huiswerk maken of lezen. Weet ik het. Ik snap je punt 🙂

  Hoopte trouwens nog dat ik je tegen zou komen, maar nee. Ik kon wel allerlei restaurantjes benoemen omdat jij ze steeds post, super grappig! Ja oke, ik ben te enthousiast.

 286. Laura

  Leuk artikel! Zelf woon ik ook niet in de randstad en het bevalt me prima! 🙂

 287. Marleen

  Ik woon dan niet in Zwolle maar wel in een dorp en ver van de randstad en ben het zó met je eens. Wat een gezeik altijd, de randstad is niet per se beter, en dorp is ook heel leuk en dan ben je niet per se een boerenlul nee.
  Goed beschreven!

 288. Beautydagboek

  Haha, wat een leuk artikel! En ook zeker even een nadenkertje voor mensen die deze vragen stellen ;). Er is niks mis mee als je niet in Amsterdam woont, ik woon er zelf ook liever niet.

 289. Esther

  Dit is zo herkenbaar voor mij! Ik kom zelf uit een klein plaatsje in Zeeland en hoeveel opmerkingen ik daarover al niet heb moeten incasseren.. Want waar Zwolle nog een stad is, schijnt Zeeland in de ogen van anderen al helemaal een achtergebleven gebied te zijn, zéker de dorpen. Maar ze hebben het potverdorie wel over mijn thuis en ik hou ervan dus ik snap je helemaal!! En door jouw verhalen over Zwolle wil ik er dolgraag een keer naartoe, dus weer een fan erbij 🙂

  • denise

   Klopt helemaal, durf het niet om zeeland belgie te noemen, dat gaan een hoop mensen (inclusief ik) niet leuk vinden.

  • Joyce

   Mee eens! Ze denken echt dat wij Zeeuwen nog elke dag op klompen door het leven gaan. Tijdens mijn studie in Breda zat ik met een klasgenootje in de trein terug naar huis, achter een stel plat Zeeuws pratende meisjes. Mijn klasgenootje zei: “Wat spreken die nou voor raar taaltje?!” Had ze echt nog nooit gehoord haha

  • Michelle

   Ik ben op mijn 19e van Zeeuws-Vlaanderen (Zeeland) naar NH verhuist, ik krijg regelmatig de vraag of ze in Zeeland ook al computers en internet hebben. Want men denkt dat daar de technologie erg achter loopt..

 290. Kim

  Mooi en leuk artikel! Ik vind Nederland ook heel mooi. 🙂

  • ashley

   Ik woon zelf ook in Zeeland, toen ik een keertje in Rotterdam aan het winkelen was, vroeg iemand waar ik vandaan kwam, dus ik met volle trots: “Zeeland!”

   Zegt hij tegen me; “oh, Zeeland? Daar rijd de politie zeker nog op koeien!”

   Mensen denken dat alle “Boeren” provincies niets te bieden hebben, maar dat slaat natuurlijk nergens op!

 291. Kimberley

  Haha, niet iedereen hoeft in Amsterdam te wonen inderdaad! Ik vind Amsterdam een hele leuke stad, maar buiten de randstad wonen lijkt me ook prima 🙂