Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
29 juni 2010 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • pizza
  • recept
Een MissLipgloss artikel

Koken: homemade pizza!

Pizza. Yum. Ik ben echt gek op pizza, alleen de diepvriespizza’s van de Appie of de afhaalpizza’s zijn niet echt supergezond. Laten we maar zeggen vet en ongezond. Ondanks dat stukje paprika wat er op zit. Zelf had ik al tijden geen pizza meer gehad en had ik zo zin in pizza maar geen zin in al die calorieën en bakken vet, dat ik besloot zelf pizza te maken. Ik heb het nu twee keer gedaan en het was twee keer een succes. Ik heb rechthoekige pizza gemaakt, paste mooi op mijn ovenplaat. Ik heb precies genoeg aan een halve, dus je kan er met z’n tweetjes mee doen. Op de foto hierboven is de kaas trouwens niet eerlijk verdeeld, dat is omdat het voor mij en een vriendin was, en I liked the cheese more 😉

Benodigdheden voor één pizza (genoeg voor twee personen)

– 300 gram bloem
– 1 zakje gist
– 1 3/4 dl water
– zout
– peper
– olijfolie naar smaak, ik doe twee eetlepels
– tomatensaus (ik gebruik een pot van de Lidl)
– topping naar keuze, suggesties: paprika, ui, kaas, knoflook, (light) salami, kipfilet, broccoli, zalm, mosselen, garnalen, champignons… Gewoon wat jij lekker vind.

Voor de bodem (dit is een krokante bodem):

  1. Meng de bloem met het gist. Maak een kuiltje in het mengsel en doe hierin het water, olijfolie, snufje peper en zout.
  2. Kneed het met een mixer met deeghaken en daarna nog even met je handen.
  3. Maak een ronde lap van het deeg en laat het rijzen. Ik doe het maar tien minuten, als je een hele dikke luchtige bodem wil, doe het dan langer. Je kan het ook twee keer een halfuur doe en tussendoor kneden. Ik vind zelf een knapperige bodem lekker dus ik vind het niet nodig.
  4. Rol het deeg uit tot een grootte zodat het op je ovenplaat past. Dit is makkelijk want dit deeg plakt nauwelijks.
  5. Leg het deeg op je ovenplaat (deze kan je een beetje bestuiven met bloem zodat het niet gaat plakken tijdens het bakken in de oven) en nu kan je hem beleggen.

Voor het beleg (het leuke werk!):

  1. Wat je er ook op doet, begin altijd met de tomatensaus. Je kan hiervoor zo’n blikje saus gebruiken, van die goedkope van 9 cent. Maar je kan ook een pot tomatensaus kopen waar al wat kruiden doorzitten. Ik gebruikte een halve pot (van 500 ml) voor een pizza, maar doe het gewoon een beetje naar smaak, er moet een dun laagje op de pizzabodem zitten.
  2. Nu: beleggen met wat je wilt. Je kan het zo gek, vet, gezond, vegetarisch, kleurrijk en lekker maken als je zelf wilt. Pas wel op met je enthousiasme want als je het te dik belegt is het nogal lastig eten. Denk ook aan kruiden en specerijen, het kan wat flauw smaken als je dit niet gebruikt. Knoflook is heel lekker, pers een teentje en verdeel dit over je pizza. Wat peper en zout kan ook geen kwaad en varieer verder lekker met wat je in je kruidenrekje hebt staan.
  3. Doe de pizza voor ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200 graden celsius.


Het is niet alleen heel leuk om zelf pizza te maken, het is ook gezonder dan zo’n diepvriespizza en nog veel lekkerder ook. Ik dacht altijd dat zo’n bodem maken heel moeilijk was, maar het is echt super-, supereasy. En als je samen met een vriendin pizza wil eten, beleg je allebei een helft met wat je lekker vind. Eet smakelijk en have fun!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.