Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
26 juli 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • complimenten
  • geven
  • ontvangen
  • Persoonlijk
Een MissLipgloss artikel

Je ziet er geweldig uit vandaag!

Elke keer als ik een complimentje geef of krijg, word ik weer blij verrast door het effect ervan. Door een simpele ‘Wat zie je er leuk uit vandaag,’ of ‘wat ruik je lekker’ krijg ik een grote glimlach op mijn gezicht en voel ik me even super blij. Maar ook als ik tegen iemand zeg ‘Wat heb jij mooi haar,’ of iets dergelijks, zie ik de persoon aan wie ik dat zeg stralen. En ik ken het gevoel, want zo voel ik me ook als ik een complimentje krijg. Toch merk ik ook dat veel meiden het lastig vinden om een complimentje te ontvangen of te geven. En ik ben benieuwd naar jouw complimentjesgedrag. Lees verder voor meer!

 

Op de Miss Lipgloss Facebook vroeg ik je hoe jij met complimentjes omgaat en er kwamen uiteenlopende reacties.

Dat is inderdaad een goede, het moet wel oprecht blijven. Toen ik in New York was kreeg (en gaf) ik dagelijks tientallen complimentjes. Ik heb het gevoel dat mensen het daar véél sneller zeggen, en misschien ook niet zo oprecht. Liever een complimentje die écht gemeend is, dan tien nep-complimentjes, right?

Dat is een goed streven voor iedereen: gewoon altijd uitspreken als je iemand er leuk uit vind zien, of iets dergelijks! Gewoon, als je het denkt, ook zeggen.

Kijk… Als het zo goed voelt als je een complimentje krijgt, hoe goed voelt het dan om er één te geven?

Dat is inderdaad ook vaak het geval: dat mensen complimentjes wegwuiven. ‘Wauw, wat een mooie tas.’ ‘Ah joh, die komt ook maar van de H&M.‘ Nee, zeg gewoon ‘Oh, dankjewel! Ik ben er zelf eigenlijk ook heel erg blij mee!’

“Dank je” is het beste wat je kan zeggen. Je kan natuurlijk ook een complimentje teruggeven, alleen wel als het gemeend is. Laatst was ik bij Starbucks op Utrecht Centraal en ik vond het meisje achter de kassa zó knap dat ik dat gewoon tegen haar zei. “Jij bent echt mooi!” Ik zag haar even verstarren (zo van, wat zegt ze nu!), toen heel breed glimlachen en toen zei ze “Oh, dankjewel, jij ook!” En dat vond ik wel een lieve reactie. Ik hoop alleen wel dat ze het echt vond 😉

Mensen geven echt geen complimentjes als ze het tegenovergestelde vinden. Als ik zeg ‘Wauw, je hebt mooie ogen,’ dan is me dat opgevallen. Dus gewoon accepteren, dat compliment! Glimlachen en ‘dank je’ zeggen. Je wordt er steeds beter in, geloof me 😉

En dat is datgene wat ik bedoel. Dat heb ik ook, ook al is het een klein complimentje: ik voel mezelf stralen en ik ben het uur daarna heel vrolijk, omdat iemand zoiets liefs tegen me heeft gezegd! Zeker als het in real life is, heeft het extra impact. Ik vind het wel leuk dat ik zoveel complimenteuze mensen om me heen heb, ik krijg vaak te horen dat m’n haar mooi zit of dat mijn geurtje lekker is. Misschien is dat omdat ik op een kantoor zit met bijna alleen maar mannen, misschien valt hun dat extra op?

Ik geef zelf regelmatig complimentjes, maar alleen als ik het meen. Als ik denk ‘Wow, wat heeft ze mooi haar,’ dan zeg ik het ook. Of ‘wat heeft hij mooie schoenen.’ Ook dan zeg ik dat. En nog nooit heeft iemand er stom op gereageerd. Volgens mij vind iedereen het op zekere hoogte leuk om een complimentje te krijgen. En ik denk dat de complimenten die over je persoonlijkheid gaan nog wel het allermooiste zijn. Maar ja, dat kan je moeilijk doen bij iemand die je niet kent, natuurlijk.

Deze geweldige spiegel heb ik cadeau gekregen, het staat vol complimentjes. Het is van Steenkamer Design.


Het compliment dat me van de laatste tijd het beste is bijgebleven is een die ik kreeg op een pers-event. Ik stond te praten met en groepje mensen waarvan ik niemand kende, en we hadden het over van alles. Blogs, magazines, pers, beauty. Een vrouw (ik noem haar naam hier niet, maar ze is een uitgeefster van een magazine) vroeg me hoe oud ik was. ’21,’ zei ik haar. Toen zei ze me ‘Wauw, wat klink en ben jij ontzettend wijs en volwassen voor je leeftijd. Dat zie ik echt nooit, iemand zo jong, die zo goed sociaal is en zo bezig is met een eigen bedrijf. Complimenten.’ Ik heb de hele dag lopen stralen. Wat een geweldig compliment! 😀 Ook toen dacht ik: ik moet vaker complimenten geven, moet je kijken hoe blij ik er van word. Edit: ik vertel dit verhaal niet om te braggen maar om aan te geven hoe ik na een maand nog blij kan zijn van een compliment. Ik ben super benieuwd naar het mooiste compliment dat jij ooit gekregen hebt, dus ik vind het ook mooi om die van mij te vertellen 🙂 Het gaf me een magisch gevoel. Ik onthoud echt niet alle complimentjes, maar deze weet ik nog precies omdat ik er zo blij van werd.

Ik wil je uitdagen. Probeer vanaf vandaag elke dag eens twee complimentjes te geven aan iemand. Dat mag random zijn, mensen die je niet kent, maar ook mensen die je wel kent, zoals familie of vriendinnen. Probeer het niet op internet te doen (dat mag dan gewoon als extra), maar in het echt, dan zie je de reactie. Aan het kassameisje bij de supermarkt, iemand op straat, de bakker, of gewoon je moeder of zus.

Geef jij vaak complimentjes? En hoe voel je je als je een complimentje krijgt? En: wat is het leukste/mooiste compliment dat je ooit hebt gekregen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.