Je verzorgt jezelf voor jezelf… toch?

Hier op MissLipgloss.nl gaat het vooral over uiterlijke verzorging. Van je lichaam verzorgen tot je haar wassen, douchen en make-up aanbrengen. Dat doe je vooral voor jezelf, zodat je jezelf prettig voelt en dat je er leuk uitziet. Maar laatst, toen ik in de trein zat, begon ik me te beseffen dat je eigenlijk ook een beetje verplicht bent jezelf te verzorgen, voor de mensen om je heen.

Om misverstanden te voorkomen: ik heb het hier puur over verzorging, dus jezelf wassen. Ik heb het hier niet over je uiterlijke voorkomen, je kleren, je kapsel, of je kledingmaat.

De situatie: het was 9.45u ’s ochtends. Het was druk in de trein richting Amersfoort. Dat gebeurt vaker. Dan ruikt het vaak gewoon naar ‘mens’ in de trein. Die geur ken je wel, het is een beetje muffig. Maar niet per se heel smerig, het hoort bij reizen met het openbaar vervoer. Er ging een jongen naast mij zitten, ik schat van mijn leeftijd. En met hem een misselijkmakende zweetgeur, in combinatie met een heftige sigarettenwalm. Ik kon nergens anders heen – de trein zat vol, er stonden zelfs mensen in het gangpad – en ik werd letterlijk misselijk van de geur die deze jongen verspreidde. Verder zag hij er trouwens prima uit. Zijn kleren leken schoon – al kan je zweet niet zien -, zijn haar zag er prima uit en er was eigenlijk niks op hem aan te merken. Maar die lucht… Ik overdrijf niet, die was echt niet te harden. Nu gebeurt dit niet vaak, al komt het wel eens voor dat iemand dichtbij – in het openbaar vervoer of in de supermarkt – simpelweg stinkt. Naast dat ik het ongelooflijk vies vond, vroeg ik me twee dingen af. Het eerste was of deze jongen dit zelf doorhad, het tweede hoe dat kan, zo vroeg op de ochtend. Je trekt – denk ik toch? – schone kleren aan en je wast jezelf, of je neemt een douche.

Toen ging ik nadenken. Ik douche elke dag, trek (naar mijn mening) leuke en schone kleren aan, doe een luchtje op, make-up, breng deodorant aan, doe mijn haar. Dat doe ik voor mezelf. Omdat ik ik ben, en er leuk uit wil zien, verzorgd. Ik voel me prettig als ik schoon gewassen en opgemaakt de deur uitstap. Ik vind het heel vervelend als ik naar zweet – of andere vieze luchtjes – ruik, ik wil gewoon niet vies zijn. Maar daarnaast, ik wil natuurlijk ook niet stinkend in de trein zitten en bang zijn dat andere mensen me ruiken. Of dat ze zelfs misselijk van mij worden, dat lijkt me afschuwelijk. Voor mij is het ook een deel representativiteit. Ik heb veel afspraken met mensen en bedrijven waar ik mee samenwerk, dan wil ik schoon en lekker ruiken en er leuk uitzien. Dat past ook bij mijn bedrijf, mijn site.

Dus jezelf verzorgen doe je in de eerste plaats voor jezelf, maar dat ben je ergens ook wel een beetje verplicht naar de mensen om je heen. Je familie, je collega’s, je klasgenoten en toevallige passanten in het openbaar vervoer of in de supermarkt. Je hoeft er niet uit te zien alsof je naar een gala gaat, maar wat zeep, deodorant en een schoon shirt lijkt me het minimale.

Wat vind jij daar eigenlijk van? Ik ben benieuwd naar hoe andere mensen hier over denken. Vind jij ook dat je je ook moet verzorgen voor de mensen om je heen? Of mag je dat helemaal zelf kiezen? Als jij weken niet wilt douchen en volgezwete kleding aan doet, moet je dat dan zelf weten? En mag iemand daar eigenlijk iets van zeggen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

199 reacties
 1. Helena

  Ik wilde hier graag even op reageren, want ik ben 17 en zit dus in mijn “puberende” jaren. Ik douche iedere ochtend en spuit ook mn luchtje en deodorant op maar toch had ik een tijd geleden ook een periode dat ik, om het zo maar even te zeggen, stonk. Het was niet dat ik vieze kleren ofzo aandeed. Want ik deed gewoon iedere dag een schoon shirt aan. Toch was t zo dat ik aan t einde van de dag niet lekker meer rook, en dat rook ik zelf ook gewoon. Ik kan je echt niet vertellen hoe onzeker je daarvan word. Ik heb nu trouwens een spulletje van de apotheek en daarmee is mijn zweetprobleem opgelost, maar toch.

 2. Nannick

  Goed artikel, ik ben het met je eens. Al is het wel zo dat sommige mensen niets tegen zweten kunnen doen, net zoals ik. Sommige zweten al na een klein eindje lopen, dat is echt super vervelend. Ik moet er elk half jaar voor naar het ziekenhuis en dan wordt het opgelost, maar er zijn mensen die dat niet willen of kunnen. Die kunnen dus weinig doen aan het overmatig transpireren.

 3. Elise

  Soms, enkel als ik de deur niet uit moet, durf ik mij wel eens 3 dagen niet te wassen. Om 2 redenen: Ik heb een heeeeeel gevoelig huidje en zo eens even geen zeep op je huid gebruiken kan geen kwaad. De tweede reden is omdat ik er dan gewoon even echt geen zin in heb. Ik zweet niet snel en heb echt nooit last van een geurtje. Sinds ik dit 1 keer in de maand doe merk ik dat mijn huid EN haar er gezonder uitziet. Ook mijn gezicht durf ik zo eens een nachtje voor ik ga slapen eens niet te wassen. Vooral tijdens de winter! Dan gebruik ik gewoon een hele dikke nachtcrème en ga zo slapen. De volgende ochtend voelt je huid iets wat vettig aan, maar dan was ik het en dan voelt het echt als een baby huidje. Af en toe is het echt eens goed om de natuurlijke olien van je eigen lichaam eens zen werk te laten doen zonder agressieve zepen en shampoos te gebruiken. 🙂

 4. karin

  waargebeurd: Een collega van mijn vriend stonk erg naar zweet. Hij wilde dit in een volle kamer subtiel laten weten en schreef op een briefje “….. in mijn la ligt deodorant”
  De riekende collega las hardop, zodat iedereen het kon horen, de tekst op het briefje op, met daarachteraan “hoezo, er ligt deo in je la, waarom schrijf je dat op”
  Tja,……

 5. Rowenna

  Denk dat die jongen na het stappen nog niet thuis was geweest. Bij iemand op de bank gecrashed en ’s ochtends op naar huis. Maar ik vind ook dat een basis verzorging gewoon vanzelfsprekend hoort te zijn. Dat je in ieder geval schoon en fris bent.

 6. Rikki

  heeii ! <3
  jij zat dus wél naast mijn moeder !
  Wij waren onderweg naar Parijs , vanuit Amersfoort ! & toen we in Parijs waren zij mijn moeder ' volgens mij zat ik naast die blogger die jij altijd volgt !'
  😀

 7. Van

  Ik reageer zelden, maar ik vind onderwerpen als persoonlijke hygiëne e.d altijd interessant. Of je iemand mag oordelen, daar ga ik geen antwoord opgeven, de een denkt ja de ander nee.
  Maar dat iemand er niets aan kan doen dat ie naar zweet ruikt vind ik op z’n zachts gezegd onzin. Voor de duidelijkheid: je hebt zweet en je hebt zweet. Als je even hard heb moeten rennen voor de bus of je trein, of je hebt een hele dag werken achter de rug en bent onderweg naar huis. Die zweet of beter gezegd lichaamslucht is te “begrijpen”. Maar het andere zweet wat ik zeg maar oud zweet noem, want weer vochtig word door nieuw zweet-vermengd met deo of parfum of bodylotion. Nee dat vind ik niet kunnen, op de vroege morgen zoals jij aangeeft in je artikel. Verse zweet heeft geen geur, oud zweet wel.
  Er is een duidelijk verschil in geur van hard gewerkt en smorgens opstaan kleding van gister aandoen (hopelijk wel een schone onderbroek!) een halve bus deo opspuiten en nog eens parfum en dan zo de deur uitgaan.
  Zo iemand ruikt dan gewoon naar (wat ik noem) bed en kussen lucht. En vergis je niet je huid maakt talg, om het soepel te houden. Ieder mens heeft een uniek luchtje aan de huid. Als dit zich dan vermengt met zweet (wat opdroogt en weer nat wordt door zweten), parfum en deo dan kan je als mede reiziger echt over je nek gaan.
  Ik ben misschien heel overdreven wat betreft intieme/persoonlijke hygiëne, ik baad (bedoel douche) smorgens en savonds MET washandje en door mijn werk als verpleegkundige ben ik ook ene mierenneuker als het op dit onderwerp komt. De kids glimmen en blinken als ik ze smorgens onder handen heb genomen.
  Dat je arm bent of niet dagelijks mag douchen ala, maar dan kan je alsnog een washandje over je lichaam halen. Ze verkopen trouwens van die speciale washandjes die je niet nat hoeft te maken.
  EN je lichaamsgeur hangt ook een beetje af van je dieet. Eet je heel erg gekruid (knoflook enz) dan zal je dit ook in je lichaamsgeur terug ruiken. Mensen die overtollig zweten die hebben een echt probleem en kunnen er niets aan doen, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze daarom mogen of moeten stinken. Want er is een verschil tussen fris ruiken en stinken naar zweet, en arm zijn hoeft niet direct te betekenen dat je naar zweet stinkt/ruikt.
  Soms ruik je zelfs als een meid ongesteld is. Dan mag je de duurste make-up op hebben, de duurste merk kleding, maar als ik je doos kan ruiken als je de trein instapt, dan valt dat allemaal weg. En ja je geur is in die tijd van de maand als vrouw anders, maar come on ik zit niet met mijn hoofd in je kruis, je stapt de trein binnen.
  Ik kan uren doorgaan over dit onderwerp. Cynthia ik ben het met je eens dat het niet alleen voor jezelf een verplichting is, maar ook naar de omgeving toe als je je tussen anderen begeeft. Helaas is dit niet voor iedereen zo.
  Daarom vermijd ik OV. Ik rijd liever in mijn auto of fiets overal heen. Geen vieze stoelen war ik op moet zitten, geen stinkende mensen die mij doen kotsen, geen neuspeuters die ongegeneerd hun hersenen proberen aan te tikken terwijl ze tegen over je zitten, geen luidsprekende mensen, geen paniek om bacteriën in te hoeven ademen als iemand keihard zonder een hand voor de mond niest en spetters spuug en niesdruppels verspreid in de lucht. Daarom moet ik toch met OV, dan heb ik voldoende handsanitizers mee en een aantal zakdoekjes om voor me neus te houden als iemand stinkt. Jij kan misschien niet helpen dat je stinkt, maar dat betekend niet dat ik dat verplicht ben in te ademen.

 8. JoycevdB

  Oh ja, bah! Mensen die naar zweet stinken, echt vies.
  Ik vraag me ook altijd af of deze mensen dat zelf niet ruiken…

  Wat betreft luchten van kleding: je kunt je kleding ook even in de badkamer hangen als je gaat douchen, de stoom zorgt ervoor dat hetgeen je opgehangen hebt, dan ook weer een dagje langer mee kan.

 9. an

  Vervelend is dat om te reizen en dan allerlei vieze luchtjes te ruiken.
  ‘S morgens vroeg is het ook smerig, als mensen net wakker zijn en je met zijn allen opgepropt in de trein moet staan. Dan weet je soms niet waar je naar adem moet happen.
  Zweten vind ik een ander verhaal. Zelf zweet ik altijd erg en ben ik altijd bang dat anderen mij ruiken, ook al is dat niet zo (zeggen anderen). Ik spuit vaak parfum op en trek iedere dag schone shirtjes aan. Wat ik hier mee wil zeggen is eigenlijk van, je kunt ook niet altijd wat aan je geuren doen, ook al is een luchtje en een kauwgompje in je mond niet verkeerd!

 10. Eline

  Ik ben stewardess en heb regelmatig mensen aan boord die ontzettend stinken. Ook kom ik vaak om half 6 ’s ochtends aan boord als alle deuren de hele nacht dicht hebben gezeten. Het ruikt dan alsof er 100 man heeft geslapen! Stinkt verschrikkelijk, maar na 10 min ruik ik dit gelukkig niet meer! 🙂

 11. Lonneke

  oh wat verschrikkelijk als je het zweet van anderen mensen ruikt, vooral als je ‘verplicht’ bent om nog een tijdje in hun zweet te zitten. In dat geval vind ik dat je zelf best wel iets mag doen aan je eigen hygiëne. In eerste instantie verzorg je je voor jezelf denk ik, maar als anderen er last van krijgen vind ik dat je toch wel iets mag gaan ondernemen, als je het kan veranderen natuurlijk..

 12. Amber

  Zweetlucht bij mensen vind ik verschrikkelijk, maar er is een ding wat ik nog erger vind: uit de mond ruiken. Laatst had iemand echt het toppunt bereikt: Het was zo’n zelfde situatie als waar jij inzat, in de bus, propvol en ik kon niet meer ergens anders naartoe. Ik zat naast een man (een soort André Hazes figuur, doet er verder niet toe) maar die man rook toch uit z’n mond! Zo erg dat ik half kokhalzend de bus uitkwam. Het was een mix tussen een hele vieze ochtendgeur, koffie en tabak en hij zat maar in mijn gezicht te hijgen, zo vies! En nu weet ik, sommige mensen kunnen er niks aan doen. En dat is dan ook wel weer zielig. Sommige mensen kunnen zo vaak hun tanden poetsen als ze willen of zo veel mogelijk deo gebruiken, soms levert het gewoon geen resultaat. Maar aangezien dat lang niet altijd het geval is, moeten mensen gewoon deo opdoen en hun tandjes poetsen om ons verder een prettige ochtend te geven 🙂

 13. Annelies

  Je wat wassen zodat je niet stinkt is inderdaad wel een minimum, je hoeft geen parfum te dragen, helemaal niet, maar je kan er wel voor zorgen dat je ‘neutraal’ ruikt, of toch niet naar kleren die je al weken draagt ofzo..

 14. Ingeborg

  Ik doe het voor mezelf! Ik kan er niet tegen als ik al een klein luchtje bij mezelf ruik wat ik niet lekker vind. Opmaken, leuke kleding; precies hetzelfde. Ik doe het gewoon voor mezelf. Omdat ik het mooi vind en ik me er beter bij voel. Iedereen voelt zich er toch beter bij als je lekker ruikt en er mooi uitziet?

 15. Dalila

  Nou, ik ben zelf iemand die er niet tegen kan om te stinken. Maar je wilt natuurlijk ook niet dat andere mensen over je gaan oordelen, daar denk je ook aan.
  Ik heb een klasgenoot, een meisje. Veel vriendinnen van mij hebben het ook door dat ze best wel stinkt, maar niemand durft er iets over te zeggen, bang om haar te kwetsen of wat dan ook. Mijn vraag is dan : hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze niet meer zo stinkt? Moeten we het toch tegen d’r zeggen, hoe dan?

  xx

 16. Yulan

  Opmaken, parfum en haren doen is iedereens eigen keuze. Je wassen en deodorant opdoen + schone kleren dragen vind ik heel iets anders, andere mensen kunnen hier echt last van hebben en mensen hebben al snel een slechte indruk. Ik denk dat niemand dat wil! Je moet natuurlijk niks, maar ik snap niet dat mensen laks zijn in hygiëne.

 17. Jennifer

  Heb een collega gehad die altijd elke dag naar frituur, sigaretten en natte hond rook. Zo smerig! Meerdere keren door onze leidinggevende aangesproken, maar ze zei dat ze er niet naar rook. En dan hoorde je dat ze om de dag/2dagen onder de douche ging.
  Sorry hoor, maar ik heb 2 honden en heb nog nooit iemand gehad die zei dat ik naar natte hond rook of dat het huis er naar ruikt. Als je jezelf en je huis schoonhoud.

  Aan de andere kant heb ik een collega die snel naar zweet ruikt, ze heeft altijd een extra shirt mee en van die reiswashandjes. Ze kan er niks aandoen en waardeert het juist als ik het even bij haar aangeef. En ja, het is zo’n doordringende zweetlucht, maar doordat ze er zoveel aan probeert te doen stoort het mij niet.

 18. Marloes

  In mijn psychologie boek las ik van de week dat je je natuurlijk verzorgt voor de mensen om je heen. Vond ik ook wel grappig om te lezen want hier had ik niet zo bij stil gestaan, maar je doet het zodat andere jou lekker vinden ruiken en je daardoor positiever uit de bus komt dan wanneer je stinkt.

 19. renoeka

  Als iemand niet doucht is dat zijn of haar zaak. Maar het kan ook zijn dat iemand het niet door heeft dat ie stinkt. Tuurlijk mag je er wat van zeggen maar ik zou het niet tegen een wild vreemde zeggen, dat kan nog eens flink in het verkeerde keelgat schieten. Ik vind dat je je jezelf moet verzorgen, ook voor de mensen om je heen.

 20. Jozefien

  Zweet vind ik zelf ook heel vies. Maar ik zelf douche elke dag, gebruik deodorant en trek iedere dag schone kleren aan, maar toch ruik bij mezelf soms al rond half 11 een zweetluchtje. Misschien heeft iemand tips voor een goede deodorant die niet te duur is en makkelijk verkrijgbaar?

 21. Cagla

  Ik vind dat je ook gewoon uit beleefdheid een beetje verzorgd voor de dag moet komen. Als je ergens bij een afspraak, wat voor een dan ook, aan zou komen, totaal onverzorgd, ongewassen, stinkend e.d. dan lijkt het alsof je er helemaal geen moeite voor wil doen, het je totaal niet interesseert, en dat vind ik dus nogal onbeleefd. Ik vind het ook iets over jezelf uitstralen, dat je geen moeite doet voor jezelf ofzo… 😡

 22. Judith

  ik ken iemand die echt n probleem had met zweten (dus overmatig en veel stinken), heeft er vanalles aan gedaan maar niets hielp gewoon, hij zweette gewoon veel meer dan anderen, enige optie was voor hem operatie (waarmee ze je zweetklieren in je oksels weghalen), maarja tel daar het geld maar even voor uit..
  ben het met je eens hoor cynthia maar sommige mensen kunnen er niets aan doen

 23. Nanda

  Ik vind het toch een groot vooroordeel. Mijn zus doucht dagelijks, gebruikt dure douchegel en heeft tig soorten deo’s geprobeerd. Om de een of andere reden stinkt ze heel erg snel naar zweet en ze schaamt zich kapot er voor. Ze heeft het graag ook dat mensen het zeggen en dan doet ze even weer wat extra deo op. Ook heeft ze altijd schone shirtjes bij zich als ze bijv. moet werken om deze te verwisselen. Maar dan nog blijft ze snel ruiken.

 24. lola

  Ik snap wel wat je bedoelt maar mensen kunnen er niet altijd wat aan doen. Ik ben vroeger ziek geweest (kanker) en stonk toen ook gewoon terwijl ik me s ochtends en s avonds waste en tussendoor Deo op spoot maar geloof me die zweetlucht komt dwars door Deo heen. En je kan zeggen het is voor anderen geen pretje maar voor jezelf ook niet als mensen zeggen je moet je schoenen uit doen binnen en je loopt dan maar weer naar buiten omdat je voeten zo zweten

 25. Loes

  misschien komt hij terug van een nacht stappen en moet hij nog douchen.. sommige mensen leven gewoon anders.

 26. Freya

  Ik vind gewoon dat je je moet wassen elke dag, of het nu ’s ochtends of ’s avonds is maakt me niet uit. Als ik op de trein zit ,in de supermarkt loop of op straat en dan ruik je die vuile, ik-ben-al-drie-dagen-niet-gewassen lucht, dat vind ik echt walgelijk!
  Natuurlijk kunnen sommige mensen er niets aan doen, ik heb dit zelf ook de eerste dag van mijn menstruatie, dan mag ik nog tien liter opspuiten, dan ruik je het nog. Maar als ik dan vraag aan mijn moeder of zij iets ruikt, zegt ze dat het niet zo erg is (en ze is er eerlijk in, dat is gewoon bespreekbaar).
  Maar als je een lange drukke dag gehad hebt, en het was boven de 25°, dan voel je je toch een beetje vies, niet? Het eerste wat ik dan wil doen is onder de douche kruipen. Ik denk dat vele gevallen gewoon te lui zijn om zich te wassen…
  En over dat van in de trein, ik denk toch dat iedereen vindt dat een zweetlucht echt stinkt? Niet iedereen vindt dat Redbull stinkt, dat is persoonlijk. Dus als er iemand met een Redbull naast mij zit, vind ik dat ook niet leuk, maar nog 10x liever dat dan een zweetgeur.
  Niet iedereen vindt dezelfde geuren lekker ruiken, de kwestie van zweet is iets helemaal anders vind ik.

  (sorry, beetje langdradig) 😳

 27. Marleen

  of iemand stinkt, of dat iemand een parfumwalm om zich heen heeft… ik heb altijd de neiging om dan een soort van hints te geven als hoesten, snuiven met mijn neus, rare bekken trekken etc… klinkt misschien dom maar dan hoop ik altijd dat mensen door hebben dat het iets met geur te maken heeft en een beetje een verzorgend type mens vraagt zich dan altijd af of het met hun te maken heeft. vooral als ik weg loop 😛

 28. Iva

  Ik zweet. Best wel veel ook. Maar ik douche mezelf 2x per dag en draag altijd schone kleding. Het komt wel eens voor dat ik iets minder fris ben na een drukke dag maar écht stinken? Nee. Daar is meer voor nodig dan 1 dagje. Die echt stinkende mensen gaan mij niet vertellen dat ze die dag schone kleding hebben aangetrokken en die ochtend gedoucht hebben. Je ruikt gewoon het verschil tussen mensen die zweet ‘van dezelfde dag’ hebben en echt ‘ouder’ zweet. Zweet ‘van dezelfde dag’ is iets wat iedereen wel eens heeft en ja, door schone kleding, deo en fris gedoucht te zijn hebben we er een boel aan gedaan het te vermijden en als het dan toch gebeurt, heb ik daar begrip voor. Echter het ‘oud zweet’, vieze kleding dragen, etc, daar heb ik geen begrip voor.

 29. Dotgirl

  Ik ben kleuterleidster en een collega van mij ruikt elke dag naar het zweet. Ook de geur in haar klasje is niet te harden! Ik zou haar daar zo graag eens over aanspreken maar het is zo moeilijk. Hoe zeg je zoiets? Iemand tips?
  Laatst zag ik een aflevering van ‘Ook getest op mensen’ op één (België) waar het over zweet ging. Daaruit heb ik geleerd dat zweet op zich niet ruikt maar als je geen goede hygiëne hebt treed er een soort ‘reactie’ op met het lichaam en kledij daardoor ga je ruiken. Dus wassen is de boodschap!!!!

 30. Lilly

  Ja ik vind wel dat mensen zich moeten wassen! Maar soms was ik mijzelf ook wel is voor ik ga slapen maar dan doe ik wel deo op en ik doe wat parfum op!! Soms haal ik even een doekje over mij heen als het echt ‘stinkt’. Is het echt zo erg dan neem ik wel een snelle douche! Zelf heb ik een meisje in mijn klas die heel erg stinkt, wij hebben het wel tegen de docent gezegd en gevraagd of zij het aardig kon overbrengen, bleek dat zei het al vaker had gezegd tegen haar!! Als ik met haar samenwerk stoort het mij wel erg! Zelf vind ik wel dat mensen zich moeten verzorgen voor hun medemens! :love:

 31. Charlotte

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik woon met 12 anderen in een flat en 1 van mijn huisgenoten die stinkt ook als een malle. Het is misschien lullig om te zeggen, maar het is de waarheid. Kamer schoonhouden? Nooit van gehoord. Douchen? Wat is dat? Okee, doet hij 1x in de week ofzo… Maar de andere 6 dagen wil je niet naast hem zitten tijdens het eten, dan is je complete eetlust meteen verdwenen.
  Een ander huisgenootje en ik hebben er meerdere malen wat van gezegd, maar hij antwoordt altijd met “ja ik ben autistisch, ik heb dat niet door.” Maar als ik dan als mede-(half)autist tegen hem zeg dat hij door zijn autisme heel goed in staat is om zichzelf routines aan te leren, bijvoorbeeld elke dag douchen, haalt hij zijn schouders op.
  Kennelijk kan het sommige mensen niks schelen dat ze stinken en er onverzorgd bij lopen >_<

 32. Jet

  Je hebt helemaal gelijk. In de eerste instantie doe je het natuurlijk gewoon voor jezelf. Maar als je het voor jezelf niet meer wilt doen, doe het dan inderdaad voor de anderen om je heen.

 33. Malou

  Ik snap dat het vervelend is als je naast iemand zit die niet fris ruikt. Maar aan de andere kant weet je ook niet of iemand er wel iets aan kan doen. Ik heb zelf helaas hyperhidrose en wordt hier gelukkig sinds 2009 voor behandeld dmv botox maar dat kan slechts 1 a 2 keer per jaar en soms heb ik dus periodes dat ik ook heel vlug transpireer. Dan kan ik echt net gedoucht zijn, schone kleding aan hebben – maar toch naar zweet ruiken. Je kan je voorstellen dat dit echt ontzettend naar is, want mensen kijken je er nu eenmaal op aan – omdat ze niet beter weten. En denken ‘die wast zich vast niet’. Dus ik vind het ook wel jammer dat je zo snel oordeelt, want je weet niet wat iemand misschien ‘verbergt’.

 34. itsalisalife.blogspot.com

  Bah, ik vind dat je ook elke dag misschien wel moet douchen, maar iniedergeval even snel wassen en dan deo op doen. Ik heb een meisje in mijn klas en die doucht 2 x in de week, stinkt heel erg en wast nooit haar handen. En er zit ook allemaal spul onder haar nagels en het is gewoon vies. Ze ruikt ook naar zweet om misselijk van te worden maar ik kan daar ook niks van zeggen, ja het zou wel kunnen maar het is mijn vriendin.. misschien moet je het juist dan zeggen maar dat is wel moeilijk en dan ook omdat ze best wel snel boos word. Maar back to the point, ik vind dat je iedere dag jezelf moet verzorgen op dat gebied, ook voor andere mensen.

 35. Emily

  Het lijkt mij inderdaad normaal om een ´fris´ voorkomen te hebben. Maar zoals al mensen eerder gezegd hebben, sommige mensen hebben dit besef niet of kunnen er niets aan doen. Ik zweet zelf echt heel snel, soms gewoon al als ik ´s ochtends naar de bus loop; dan voel ik me ook echt vies. Maar ik vraag het vaak aan bijv. mijn vriendinnen en zij zeggen ze niet vinden dat ik stink. Dit klinkt vies, maar is waar: ‘Vers’ zweet stinkt niet zo, als iemand echt naar zweet stinkt heb ik altijd het idee dat dit al 3 dagen in een shirt zit. Omdat ik veel zweet, gaan mijn shirts iedere avond in de was en ik onder de douche!

 36. even anoniem :)

  Helemaal mee eens, maarrr

  Uit eigen omgeving merk ik dat sommige mensen stank niet tegen kunnen gaan.
  Door bepaalde medische redenen stinken zij uit hun mond, stinken erg naar zweet etc.
  Zij proberen hier alles tegen te doen, maar niks werkt.
  En worden hier erg onzeker van.

  Ik word inderdaad ook vaak erg misselijk als ik naast deze mensen zit.
  Maar wetende dat ze hier niks aan kunnen doen scheelt. Dit is niet eens vaak te zien, waardoor het iets lijkt waartegen ze wat kunnen doen.
  Ze zien er onverzorgd uit etc, maar hier kunnen allerlei redenen achter zitten.

  Zowel medisch qua gezondheid als geestelijk. Ik ken bijvoorbeeld ook iemand die hier helemaal niet van bewust is. Zijn hersenen hebben dit nooit ontwikkeld.
  Hier hebben ze zelf ook al last van…. Vele mensen komen hierdoor hun huis niet meer uit.

  Snap je helemaal, maar het betekend niet dat diegene zichzelf niet verzorgd..
  Ook niet als blijkt dat ze geen borstel door hun haar hebben gehaald, naar zweet stinken, uit hun mond stinken, geen fashionabele of schone kleren aan hebben en gewoon sloddervossen lijken 🙂

 37. Patsy

  Persoonlijke verzorging is heel belangrijk.
  Helaas heb ik het probleem dat ik me elke dag douche (soms 2 keer op een dag), elke dag schone kleding aandoe maar toch een sterke lichaamsgeur heb. En ik kan eerlijk zeggen dat dat heel frusterend is. Ik schaam me ontzettend maar is er verder weinig aan te doen. Vaak ben ik het zelf die er nog het meeste last van heb. Meestal spray ik voldoende deo om de geur een beetje te maskeren maar, toch elke keer weer vraag ik me af of mensen mij ruiken.

 38. nikki

  leuk artikel! ik ben het er helemaal mee eens hoor1 toevallig trouwens: vanochtend zat ik om 6 uur al in de trein naar mijn werk en de jongen tegenover mij vroeg aan mij of hij mijn deodorant mocht gebruiken, ( met een rood hoofd keek hij mij aan, hihi lieff) want hij was zijn deo vergeten op te doen na het douchen en dat vond ie vervelend. hij vond het niet erg blijkbaar dat ie naar mijn lady axe rook, haha.. kijk zo kan het dus blijkbaar ook

 39. Elise

  Ooit naast een meisje in de trein gezeten die onmundig naar kaas stonk, echt afschuwelijk. Durfde niet meer door m’n neus te ademen :/

 40. Henny

  Ik heb zelf wel eens te maken gehad met vooroordelen en dat was gruwelijk irritant. Ik doe iedere dag de basis verzorging maar vind het onzin om kleding na 1x dragen al in de was te doen (tenzij het vies is of ruikt) waardoor ik dus vaak 2x in hetzelfde loop. Ik kreeg dus een keer de opmerking dat ik me beter moest verzorgen, mijn haar moest kammen iedere ochtend. Heb behoorlijk wat slag wat soms niet wil blijven zitten en erg klit waardoor ik het ieder uur kan kammen. En ik eens make up moest gaan dragen omdat ik zo bleek zie. Ik ben niet zo van de make up, vaak alleen bb cream als ik zin heb en bij feestjes wat mascara, oogschaduw en lipgloss. Daarnaast heb ik een probleemhuid dus ik was behoorlijk pissig. :ugh:

  Ik vind het ook irritant als iemand naar zweet ruikt of stinkt door afschuwelijk luchtje maar die persoon kan er ook niet altijd iets aan doen. Er zijn nou eenmaal mensen die bijvoorbeeld niet tegen deo kunnen of juist last hebben van overmatig zweten etc..

 41. Luce

  Hoi Cynthia,

  ik weet niet zo goed waar ik moet zijn voor deze opmerking, maar het leek me dat je de reacties op de laatste artikel wel in de gaten zou houden.

  Ik krijg heel de tijd virusmeldingen als ik je site bezoek. Ik ben geen wizzkid, dus kan je er niet heel veel over vertellen maar ik krijg iig de melding dat ik een ‘inbraakpoging’ tegen is gehouden komend vanaf de server van blogmij. Misschien kan je er iets mee?

  🙂 groetjes!

  • ruth

   Ja, dat heb ik ook als ik jouw site bezoek. Ik krijg dan een virusmelding en moet vervolgens de computer opnieuw opstarten.

 42. Martiniii

  Ik vind het wel een lastig onderwerp, moet je er inderdaad wat van zeggen ja of nee? Ik zat een keer in de trein naast een mevrouw die er ontzettend keurig uit zag. Maar haar adem stonk verschrikkelijk. Ik ben niet kinderachtig en als er iemand naast mij komt zitten die ruikt, dan denk ik: ‘pech voor mij’. Maar deze lucht was zo erg en als ze haar mond dicht had, scheelde het enorm maar ze zat aan de telefoon en ik werd er echt ontoepasselijk van. Tja, daar ga je (mijn inziens) ook niets van zeggen want je weet niet of ze er iets aan kan doen..wie weet bezoekt ze al een mondhygiënist..dat weet je natuurlijk niet.
  In principe vind ik wel als je er iets aan kan doen (want niet iedereen kan er iets aan doen), dan is het wel zo sociaal naar je medemens toe. Het punt is alleen dat je van de buitenkant niet kan zien of iemand er wel iets aan kan doen. Bij een vreemde die ik ooit 1x tegen kom tijdens het reizen met het ov zou ik er niets van zeggen. Maar als het een directe collega was of iemand met wie ik veel tijd doorbreng, dan zou ik het wel zeggen en vragen hoe het komt.

 43. Soumia

  Ik begrijp precies wat je bedoelt. Ik heb dat ook vaak genoeg meegemaakt, dat je gwn wil kotsen van de smerige geur. Bah! En idd, het is echt niet teveel gevraagd om op z´n minst schone kleren aan te doen en je zelf te wassen.
  Zelf had ik ook een keer een bijna-kots-moment. Het was tijdens de werkgroepen en een jongen was te laat en kwam naast me zitten. Hij stonk echt alsof hij net uit zijn bed incl zweet en vieze mondgeur naar school is gekomen. EN het ergste was, dat zijn nagels echt extreem vies waren, helemaal zwart onder zijn nagels en ik kreeg de hele tijd de kriebels en kon echt niet meer zijn kant op kijken. En nu komt het ergst van alles! Hij begon aan zijn vieze smerige zwarte nagels te ZUIGEN!! Bah bah bah, echt zo extreem smerig! Dus ik snap precies wat je bedoelt en ik kan daar ook echt absoluut niet tegen.

 44. Bianca

  Hm nee, ik vind dat je dat idd wel een beetje doet voor de mensen om je heen. Natuurlijk zijn er ook mensen die er niks aan kunnen doen en gewoon een lijfgeur hebben, maar ik zou me doodschamen moest ik met zo’n zweetlucht in de trein gaan zitten eigenlijk :s

 45. eef

  LEVEN EN LATEN LEVEN MENSEN. en vooral niet vergeten door te ademen…

 46. Chantal

  Ja, ergens heb je zeker wel gelijk. Je wilt natuurlijk niet dat mensen vinden dat je stinkt en dus spuit je deo op. Na een tijdje ruik je je eigen zweet niet meer, dus hoef je het eigenlijk ook niet voor jezelf te doen. Make-up doe ik wel echt voor mezelf. Ik voel me er zekerder door. Ik was mijn haar elke dag en dit doe ik ook omdat ik niet met vet haar wil rondlopen. Niet echt voor anderen, maar anders voel ik me gewoon vies. :9

 47. lisanneleeft

  Ja, natuurlijk doe je dat voor jezelf!

  Maar er zijn zeker situaties waarin het kan voorkomen dat het niet gaat. Ik heb weleens een week niet kunnen douchen, omdat dat lichamelijk gewoon niet ging. Toen zat ik natuurlijk ook niet in de trein, maar toch.
  Stel nou dat je je ontzettend ziek voelt, en je moet toch met het OV naar het ziekenhuis.Of je hoort net dat er een dierbare is overleden waar je heen moet of er iemand een ernstig ongeluk heeft gehad, terwijl jij ziek in bed ligt of een avondje hebt gezopen (en gerookt en weet ik wat allemaal)

  Ik vind het vies als mensen stinken, logisch. Maar aan de andere kant, ik weet ook hoe het is om de stinkerd in deze situatie te zijn.

 48. Shary

  Jezelf verzorgen is de basis, het hoeft (bijna) niks te kosten en je helpt jezelf en andere er ontzettend mee. Verder voel je jezelf ook beter als je fris ruikt of neutraal i.p.v. stinkt, lijkt mij? Ik vraag me vaak af of de mensen die niet zo fris ruiken, dat zelf niet ruiken? Echt..dat moet je ruiken denk ik dan. Hoe je er voor de rest uit wil zien, moet iedereen helemaal zelf weten..maar zorg ervoor dat je dat doet op een schoon lichaam. Iedereen blij :*

 49. Jolien

  Ik heb een aantal leraren die niet fris ruiken…:( daar zit je dat een heel lesuur (of soms zelft een blokuur!) mee in een lokaal….. :hmm:

 50. Annelien

  Aan de ene kant ben ik het met je eens maar aan de andere kant -zoals al eerder gezegd- kennen we die jongen zijn situatie niet. Misschien komt ie net van een goed feest, is zijn douche net kapot gegaan en moet ie nu last-minute naar iemand anders om te douchen of heeft hij gewoon een k*tdag en moet ie naar zijn rotbaas en denkt ie: ik ga lekker stinken. Mag allemaal. Mij heb je eerder chagrijnig met mensen die paniekerig om het uur hun deo bijsprayen in openbare ruimtes.

 51. Jo

  haha.. die zin gewoon! “Maar laatst, toen ik in de trein zat, begon ik me te beseffen dat je eigenlijk ook een beetje verplicht bent jezelf te verzorgen, voor de mensen om je heen.”.. Ik heb er enorm om gelachen, maar het is oh zo waar! Ik gruwel echt van stinkmensen. Zelf ben ik zo iemand die elke dag doucht en deo en parfum gebruik! Ik ben dan ook altijd bang dat andere mij misschien ruiken. Leuk artikel!! 😉

 52. Annagreet

  Ik ben soms best bang dat ik ook loop te stinken, maar ik kan mezelf dan ook echt niet ruiken. Ik heb anosmie en kan niets ruiken. Ik zou graag willen dat iemand het zegt, als het zo is. 😀

 53. Annagreet

  Ik ben soms best bang dat ik ook loop te stinken, maar ik kan mezelf dan ook echt niet ruiken. Ik heb anosmie en kan niets ruiken. Ik zou graag willen dat iemand het zegt, als het zo is. 😀

 54. miesemuis

  Hetgeen wat ik me inderdaad altijd afvraag: heeft die persoon het zelf door? En waarom loopt hij/zij er dan zo bij? Ik probeer niet te oordelen op dat soort momenten, want je weet het verhaal erachter niet. Maar toch wil je het wel graag weten! Ik maak eigenlijk best vaak mee dat ik mensen vind stinken in het ov of de supermarkt, die misselijkmakende geur inderdaad. Maar meestal is het nog net ‘te doen’. Eén keer maakte ik mee wat jij ook meemaakte, het was verschríkkelijk. Ik kon amper ademen, het eerste wat ik deed toen ik de trein uit kon, was een hele diepe teug lucht inhaleren. Iets ervan zeggen durf ik dan niet, zeker niet in een volle trein. Tsja.
  Zo’n lucht ontstaat trouwens echt niet van een week niet douchen, daar zit meer achter. Maarja, wat dan?

  Wist je trouwens dat er een ziekte bestaat waarbij je, vooral als je ongesteld bent als ik het me goed herinner, naar rotte vis gaat ruiken? De naam en het mechanisme erachter weet ik helaas niet precies meer, maar jeetje, wat lijkt me dat vreselijk. De meeste mensen zullen denken: ‘iew, wat ben jij vies’, terwijl je er niets aan kunt doen. Vreselijk!

 55. Berdie

  Sja.. ik vind dat je anderen niet tot last moet zijn. Maar wat los je er mee op door in de trein tegen iemand te zeggen dat hij stinkt? Hij kan er alla minute toch niets aan veranderen, en je krijgt waarschijnlijk nog een grote bek terug.

  Als je nou een collega of vriendin hebt die zo ruikt, vind ik het een ander verhaal. Dan zou je dat genuanceerd en beleefd kunnen brengen. En soms kunnen mensen er ook gewoon niets aan doen! Ik ken ook mensen die wel 2x of vaker op een dag een nieuw shirt aan trekken en elke dag douchen. Maar na een paar uur stinken ze gewoon naar zweet, ook met deodorant! En als je dat weet van zo iemand, dan kan ik daar ook wat toleranter mee omgaan. Het blijft vervelend, maar je weet dat diegene er niets aan kan doen.

  Ik krijg zelf ook wel eens opmerkingen, verzorg mezelf goed hoor, maar ik eet veel gekruide dingen, ook met knoflook. En ik kook ook veel. Daarom komt het vaak voor dat ik naar kruiden en knoflook ruik. Ik wil best eens een kauwgompje pakken (helpt niet tegen mijn kleding helaas) maar ik ga mijn eetgedrag niet aanpassen voor mensen die het misschien vervelend vinden, dat vind ik echt gewoon te ver gaan. De meeste mensen vinden het gelukkig niet erg, en zeggen juist: goh jij hebt vast lekker gegeten en gekookt!

 56. Suuz

  Ik vind dat hygiëne gewoon bij het leven hoort. Jezelf regelmatig douchen, je kleren wassen. Niemand ruikt naar ‘oud’ zweet als ie regelmatig doucht en schone kleren draagt. Mensen die overmatig zweten zijn vaak wel ‘nat’, maar stinken meestel niet. Oud zweet stinkt. Mensen die zweten horen hun kleding elke dag te wisselen. Ik ruik het ook altijd als ik wel gezweet heb en vind dat vervelend voor mezelf en mijn omgeving. Ook al ruikt misschien bijna niemand het.

  Ik vind het wel storend als iemand in gezelschap zo stinkt. Zweet maar ook rook vind ik vies. Mn collega gaat na de pauze altijd roken en komt dan ook terug met zo’n walm. Zelf ruikt ze het niet, maar ik vind t vies. Nóg erger is als ze dat probeert te verdoezelen met parfum. 2 walmen door elkaar 🙁

  Dus, ik begrijp je ergenis en ben blij dat je het overleefd hebt in die trein 🙂

 57. Kim

  Het ligt er maar net aan… Ik ga ook graag goed verzorgt de deur uit, maar een familie lid van mij heeft Hyperhidrose, dat is dus overmatig zweten en kan daar weinig aan doen want alleen deodorant werkt simpelweg niet. Als iemand overmatig zweet kijk ik daar dus niet echt raar van op hehe 🙂

 58. Maaike

  Ik begrijp je punt wel, en ik verzorg mezelf vooral doordat ik natuurlijk goed voor de dag wil komen. 🙂 Ik douche elke ochtend en was eens in de 2/3 dagen mijn haar ’s avonds. Maar wat je je wel moet bedenken bij die jongen is dat je niet weet waar hij vandaan kwam oid. Wie weet heeft hij wel heel hard gefietst omdat hij z’n trein moet halen, en hoe goed je dan ook doucht die ochtend en hoe veel deodorant je ook op doet, die zweetgeur komt er dan echt wel. Sigarettenwalm is inderdaad niet lekker als niet-roker, en ik vind dat je daar ook wel wat aan kan doen in de vorm van deodorant/kauwgom.

  Ik verzorg me deels voor anderen en deels voor mezelf: als ik heb gedoucht voel ik me gewoon schoner en dan ben ik toch niet iets zelfverzekerder, en ik wil natuurlijk ook er verzorgd uit zien/ruiken voor andere mensen. 🙂

 59. Josephine

  Ik vind dat je niet mag oordelen of iemand anders zich goed verzorgd of niet.
  Kijk, het ís niet prettig als je naast iemand zit die je misselijk maakt, maar je weet niet wat die jongen daarvoor gedaan heeft. Misschien heeft hij ontzettend hard gesport (beetje tegenstrijdig met het roken misschien..), of is er iets anders dat hij zo stinkt. Je weet het niet, en daarom vind ik niet dat je daar over mag oordelen als je diegene niet kent.
  Een ander verhaal is het als je iemand kent waarvan je wéét dat hij/zij maar 1 keer in de week doucht ofzo. Als jij dat persoonlijk vies vind (en dan ben ik het met je eens) vind ik dat je daar een ‘oordeel’ over mag hebben.
  Maar zweten vind ik toch een ander verhaal. Aan zweten kan je niks doen. (behalve deodorant gebruiken) Maar sommige mensen (zoals ik) zweten extreem snel en veel, zelfs als ze een goede deodorant gebruiken. Ik doe van alles om het zweten tegen te gaan; ik douche elke dag, was m’n oksels, gebruik anti-transpirant deo en nog zweet ik me de klere. (wat trouwens niet meteen betekent dat ik stink ofzo) Nu gebruik ik dan odorex, wat de natte plekken tegenhoudt, maar nu stinken m’n oksels wel. (deden ze daarvoor niet). Is makkelijker te verhelpen, elke pauze deo opspuiten en ik ruik weer fris. Dit doe ik voor mezelf, maar ook omdat ik bang ben om opmerkingen te krijgen.
  Zweten/stinken maar jezelf goed verzorgen kan dus een probleem zijn waar je niks aan kan doen (tenzij je dus daadwerkelijk 1 keer in de week doucht ofzo) en ik vind niet dat dit voor sociale problemen mag zorgen. Toen ik nog geen odorex had ontdekt, had ik elke dag stress of mensen mij zouden ruiken of de zweetplekken zouden zien, durfde m’n arm niet omhoog te doen, wilde het liefst zo snel mogelijk naar huis. En ik betrek dit verhaal nu wel op mezelf, maar ik weet zéker dat er vele anderen zijn en daarom vind ik niet dat je mag oordelen in iemands face, achter zijn/haar rug om oid. Houd het dan voor jezelf, cuz you don’t know the story.

 60. Cynthiiaa

  Ik voel mij gewoon prettiger met krullen in, een blazer aan en mijn make-up gewoon in orde zoals ik het wil hebben. Natuurlijk doe ik het een beetje voor de omgeving, iemand met een vette kop haar is ook niet amazing om aan te zien, vind ikzelf. Maar grotendeels doe ik mijn make-up en alle andere dingen voor mijzelf. 😀 Soms hoor je men ook vragen:”Wat sta je zo vroeg op?!” Ik werk in de zorg, dus moet ik 5 uur op, zodat 7 uur op mijn stage ben, maar ik doe het toch zelf of noh? Ok, ook reizen enzo. :’) Maar ik wil even lekker mij kunnen opmaken in alle rust!

 61. Sylviaa

  Ulllghh

  Ik vind dat altijd zo ontzettend ranzig! Echt gatver gewoon! Bij mij op school zit ook zo’n jongen alleen die stinkt niet naar zweet maar uit z’n mond! Zooo ontzettend smerig. Echt zo’n verotte vislucht komt eruit. Maar ik weet echt niet hoe ik dat tegen hem moet zeggen. Hij is geen vriend van me ofzo maar we praten alleen wel eens en dan val ik bijna flauw van de stank! Nu probeer ik maar een beetje uit z’n buurt te blijven! Haha

 62. karin

  Ik was vandaag in mijn lunchpauze in een supermarkt om even snel wat te kopen. Het was er erg druk en bij de kassa stond in een rij met voor en achter me mensen die echt roken. Naar ongewassenheid, heel vies. Ik werd er eigenlijk een beetje misselijk van. Zelf zorg ik goed voor mijn lijf. Dat betekent niet dat je altijd strak in de make up moet zitten of zo maar wel schoon. Ik denk dat veel mensen die ruiken dit niet van zichzelf weten, soms is er een medische reden voor lichaamsgeur. Ik ben bang dat er altijd sterk ruikende mensen zullen blijven. Zelf wil ik dit niet en zorg ik ervoor dat ik tiptop ben, ook als ik alleen thuis ben

 63. Jacqueline

  Ik ben het helemaal met je eens.
  Naast dat het voor jezelf fijn is als je jezelf goed verzorgd en schoon bent, ben je dat ook verplicht naar de mensen om je heen.

  Ik ken een familie die dat niet doen en dat dus ook niet overbrengen naar hun nu nog hele jonge kinderen (13-14).

  Het is heel sneu, want ondanks dat er wat van gezegd wordt, vinden ze het niet belangrijk.

  Dan vraag ik me af, wat doe je dan in zo’n situatie? Je wilt ze niet verder beledigen natuurlijk.

 64. martha

  Geurtjes veroorzaakt doordat iemand zich niet zo zo goed verzorgt (of stevig rookt) vind ik ook niet zo lekker. Toch hoor ik steeds vaker mensen zeggen dat ze liever een beetje zweet ruiken dan parfum. En bij sommige yoga soorten is het niet toegestaan parfum op te hebben of zeep/bodylotion/deodorant met parfum te gebruiken (ook niet na afloop tijdens en na het douchen).

  Mij maakt een klein beetje parfum niet zo veel uit, grote hoeveelheden vind ik ook te ver gaan. Toch kan ik wel meevoelen met mensen met een parfum-allergie als iemand tegenover je in de trein doodleuk deodorant of droogshampoo opspuit of d’r nagels gaat zitten lakken.

  Zelf gebruik ik deoleen als deodorant, daar zit geen parfum in.

 65. Fien

  Ik ben het gewoon met jou eens! =)

 66. Moniek

  Misschien weet hij wel niet wat hij eraan kan doen, of het blijft terugkomen. Al snap ik wel dat het heel vervelend is om naast te moeten zitten!

 67. Manou

  Ik ben het met je eens!

  Ik heb trouwens misschien nog een tip voor een paar soorten verslagen die je misschien kunt maken. Je bent namelijk de laatste tijd heel erg bewust met eten bezig, dus misschien zou je over deze onderwerpen ook eens iets kunnen schrijven. Moet niet hoor! :hihi:

  Misschien zou je eens iets kunnen schrijven over wat je moet eten/drinken + wel en niet doen bij:
  – Het ineens omlaag of omhoog gaan van je bloedsuikerspiegel
  – wanneer je je ziek voelt
  – wanneer je je lusteloos voelt

  Dit zijn maar een paar voorbeelden. Ik zou het in ieder geval handig vinden als je hier iets over schrijft! Ik wist niet waar ik het anders moest plaatsen..

  • Manou

   Ik bedoel met dat omhoog en omlaag gaan van de bloedsuikerspiegel zoiets als hypoglymecie, maar niet dat je echt diabetes hebt. Maar echt dat je ergens bent en dat je ineens deze verschijnselen hebt en wat je daar dan het beste aan kunt doen..

  • Nicky

   Op zich niet zo moeilijk: ervoor zorgen dat je suikerinname redelijk stabiel blijft gedurende de dag (meerdere kleine maaltijden per dag, zorgen dat je om de drie uur max. iets eet), kiezen voor ‘trage’ suikers (fruit, maar opletten met banaan, druiven) ipv ‘snelle’ suikers (snoep, koekjes). Bij een suikerpiek héél veel water drinken, gaat het het snelste mee over, en bij een een suikerdip suiker innemen (een klontje in thee/koffie, glas cola, …) Doe ik ook, ter preventie van diabetes. (zijn trouwens tips van een voedingsconsulente)

  • Manou

   Hartstikke bedankt!

  • Manou

   Hartstikke bedankt! Daar kan ik denk ik wel mee vooruit!

 68. Annelies

  Ik vind het ook erg vervelend als iemand erg stinkt en je kan er niet van weg (bv een kennis die je tegenkomt op de trein en die bij je komt zitten, een collega waar je mee moet samenwerken,…) Maar ik vind het moeilijk om er wat van te zeggen, omdat ik die persoon niet wil kwetsen. Komt daar nog bij dat sommige mensen er echt niets aan kunnen doen. Zo zat er een meisje in mn klas die bijna altijd stonk en altijd vet haar had, natuurlijk werd achter haar rug geroddeld dat ze zich nooit waste en dergelijke. Achteraf bleek dat ze een dermatologische ziekte had die dit veroorzaakte en dat de behandeling maar heel traag hielp. Stel je voor dat mensen je zo scheef bekijken en over je praten terwijl je je dood schaamt over een ziekte die je toevallig hebt, moet vreselijk zijn!

  • Annelies

   ohja, wat ik wél erg vervelend vind: sigarettengeur, mensen die roken op plaatsen waar het eigenlijk verboden is, vrouwen die hun nagels lakken of juist de nagellak eraf halen in de trein (dat kan soms echt zo sterk ruiken naar de solventen, ieuw), mensen die deo opspuiten in de trein/bus (gebruik dan een roller of een stick, daar stoor je anderen niet mee)

  • Josephine

   ik ben het met je eens! (:

 69. Micks

  Ik herken je situatie, en dat is inderdaad heel smerig. Maar om nou te zeggen dat het een verplichting naar anderen toe is? Gaat me wel erg ver. Het is meer een goede vorm van zelfzorg, die je zelf ook zou moeten willen hebben. Maar over een zweetlucht, sommige mensen kunnen daar echt niets aan doen. Ze vinden het vaak zelf nog 10x erger dan de personen die er al last van hebben.

  Maar even aan de andere kant. Ik kan ook serieus ontoepasselijk worden van vrouwen die een enorme walm zoete smerige parfum om zich heen hebben, of een enorme walm haarlak. Daar word ik ook echt niet goed van. Maar moeten we daar dan ook een verplichting van maken, men mag maximaal 2 parfumspuitjes op doen, en 1x in de week met musk, want daar word ik misselijk van?

  Ondanks dat het vervelend is voor omstanders, vind ik het wel erg ver gaan om het over verplichtingen van te hebben.

 70. Tes

  Ik heb een vriendin die heel erg snel naar zweet stinkt… super naar!

  maar wat valt me altijd op bij die mensen? ze gebruiken ALLEMAAL een deo met een geurtje, zo’n Fa deo ofzo die verder totaal niet tegen zweet helpt. Zij dus ook….
  Koop eens een goede deo denk ik dan! bijvoorbeeld rexona…….
  dan probeer je tenminste iets aan het probleem te doen, maar ondertussen wel klagen dat ze van zichzelf vinden dat ze zo stinken
  want ja reken maar, dat ruiken ze wel degelijk hoor! Zij klaagt er zelf ook over,…

  Ik kan me voorstellen dat als je langere tijd in een geur zit dat je hem niet meer helemaal ruikt, maar stel je komt van buiten, en gaat in je auto zitten, dan ruik je snel genoeg weer je eigen geur….

  T zijn gewoon makkelijke figuren, daar komt het vaak op neer

 71. Shanna

  Ik vind verzorging heel belangrijk! Voor mezelf, maar ook voor anderen. Ik vind dat je het niet kan maken om als een stinkie in een overvolle trein te gaan zitten. Toch is het soms lastig, want je weet natuurlijk nooit of iemand echt een zweetprobleem heeft of niet.

 72. Chinouk

  Mezelf verzorgen doe ik voor mezelf. Ik vind het verschrikkelijk om me ‘vies’ te voelen, het is ongemakkelijk, je zit niet lekker in je vel en je wilt er gewoon wat aan doen. Althans, ik dan, persoonlijk. Naast dat vind ik het erg belangrijk voor de mensen om me heen. Familie, mijn vriend, vriendinnen.. die zijn vaak in je buurt en je wilt dan toch geen vervelend luchtje bij je dragen? Eigenlijk is daarom elke dag douchen een pré, dan ben je al een heel eind. Voor sommige mensen is dit niet goed, of kan dat niet omdat hun huid bijvoorbeeld te droog wordt. Dan vind ik het belangrijk dat je eventjes je oksels en je ‘private parts’ met een washandje en water schoonmaakt. Ik denk dat er eigenlijk een heel boek te schrijven valt betreft het onderwerp; persoonlijke hygiëne.. :/

 73. Veronica

  Je wassen doe je in de eerste plaats voor jezelf, en dat je dan geen onaangename geurtjes verspreid is alleen maar positief natuurlijk. Ikzelf zou me er niet goed bij voelen als ik me niet vaak genoeg zou douchen of bezweet de deur uitgaan.
  Weet je wat ik denk? Die jongen in de trein kwam vast terug van een avondje stappen, en dan kan het al eens gebeuren dat je niet helemaal fris bent 🙂
  X

 74. Esther

  Ik heb echt een angst dat ik stink, ik douche twee keer per dag om te verfrissen maar gebruik niet overmate producten om een walm met me mee te brengen, het slaap uit mijn ogen en schoon in bed stappen vind ik super belangrijk voor mezelf en voor andere.

 75. ^_^

  Mensen horen zich inderdaad te verzorgen. Zelf douche ik elke dag, elke dag schone kleren, deo en eventueel parfum. Maar als je nou eenmaal overmatig zweet (hyperhidrosis), dan stink je gewoon regelmatig naar transpiratie.

 76. hannah

  Ik ben het helemaal met je eens qua verzorging en zweten enzo! Nog een kleine tip, in je stuk staat aardig vaak ‘komma en’, hier bedoel ik dit mee: , en. Dit is vaak overbodig! Ik heb altijd geleerd dat dat echt niet kan haha 🙂 is gewoon een tip

 77. Norma

  Ik vind het gevaarlijk heb collega gehad die douche twee x per dag maar zweette heel veel gebruikte deo maar stonk toch.
  Hij wist t maar kon er niks aan doen das dan toch zielig als je er op gewezen word

 78. Esther

  Ik heb hier ook een beetje een issue mee de laatste tijd, ik geef een jongen bijles die onderweg naar mij toe nog rookt op de fiets. Ik vind rook zoooo stinken en ik moet dan een uur naast hem zitten. Aan de andere kant kan ik hem natuurlijk niet zomaar verbieden te roken, ik weet echt niet zo goed wat ik daarmee moet.

 79. Magdalena

  Ik vind dat je gelijk hebt hoor! tuurlijk je doet t voor jezelf! Ik zou me daar echt niet prettig bij voelen als ik wist dat ik stonk of er niet uitzag!
  maargoed zo is niet iedereen. maar mij geeft t een goed gevoel als ik verzorgd en wel over straat ga.

 80. nathalie

  Ik merk het ook vaak dat mensen naar zweet ruiken en ik vind het heel smerig en ik snap het totaal niet, hebben ze dat dan zelf niet door? Ik vind wel dat je je moet verzorgen daarmee bedoel ik douchen of wassen mee en een deodorant en tanden poetsen dat is gewoon de basis.

 81. Esmay

  Nou, ik doe het ook wel voor anderen eigenlijk, want ik wil ook niet dat zij in zweetgeur zitten of weet je wel haha 😛 Maar ewww, van die jongen! 🙁
  Ik ken ook een meisje en die doucht ook gewoon en alles, maar toch blijft ze naar zweet ruiken, ook niet heel lekker. Ik weet niet hoe het kan!
  Zelf douche ik ook iedere dag en zo, gewoon hetzelfde als jij gewoon!

 82. Klarieke

  Hmm, niet persoonlijk bedoelt. maar jij hebt nu, zonder dat je het beseft, al een aardig oordeel over die jongen. Voor het zelfdegeld zijn zijn ouders overleden en leeft hij op straat weet ik veel. Mensen oordelen zo snel. Ik heb niet echt een mening hierover denk ik..

  • eva

   Ze heeft geen mening gegeven, meid. Goed lezen.

 83. melissa

  Best irritant ja als er zo iemand naast je komt zitten, maar je kent die jongen z’n situatie niet. Dus ik ga er niet over oordelen..
  En ik was me elke dag etc voor mijn eigen, niet voor een ander! Het intereseert me niet echt wat mensen over me denken of zeggen

 84. beautyxkusjex

  Vreselijk die vieze zweetlucht, op school heb je dat soort luchtjes ook vaak, zurig of nog erger…. gewoon smerig!

 85. debby

  Ik verzorg mezelf voor mezelf, maar ook voor anderen. Ik vind het vreselijk als ik mezelf ruik, wat gelukkig niet vaak voorkomt. Daarbij heb ik omdat ik rook altijd een smintje of kauwgom in mijn tas. Of je er iets van kan zeggen? Tja moeilijk punt. Ik ken iemand die altijd ruikt, maar ik heb er toe nu toe niets van gezegd. Het ligt er ook wel aan denk ik wie het in mijn omgeving is.

 86. roos

  Ik ben het met je eens. Natuurlijk doe je het in eerste plaats voor jezelf maar ook een beetje voor anderen. Wat ik wel heb dat ik heel snel zweet en dat stinkt dan in eerste instantie niet. Maar ik heb sommige kleding waar een zweetgeur in gaat hangen, als ik dan een keer zweet dan ruik je het meteen (ik tenminste). Ik ben heel bang om te stinken en vraag dan ook regelmatig aan andere mensen of ik stink -komt ook omdat ik niet zo goed kan ruiken- en dan ruiken hun juist helemaal niets.

 87. Joëlle

  Ik snap echt precies wat je bedoeld! Mensen die er voor kiezen hoe zij zich kleden of doen, moeten zij zelf weten, ook al is het mijn smaak niet. Maar mensen die ronduit naar zweet/sigaretten/morning breath ruiken? Ik kan daar echt van walgen. Ik zou mijzelf niet gelukkig voelen als ik zou stinken. Deodorant en kauwgom of je tanden poetsen kan al een stuk schelen, schone/frisse kleren ook. Weinig moeite, hoeft ook niet duur te zijn.
  Ik snap dat er mensen zijn die er niks aan kunnen doen, een goede vriend van mij had bijvoorbeeld altijd een zweetlucht om hem heen. Hij bleek overmatig te transpireren en dan ook vooral met het luchtje er bij. Toch hebben wij hem goede deodorant aangeraden en gezegd dat nieuwe shirts ook kunnen helpen omdat oud zweet ook weer ruikt als dat warm wordt. Sindsdien is het er nog steeds, maar wel een stuk minder.
  Er heerst toch een soort taboe op het praten over of iemand stinkt. Terwijl ik denk, vooral als het een goede vriend(in) is, het juist bespreekbaar moet zijn als het ook echt vervelend is. Zo ben je ook eerlijk naar die vriend(in) toe, want misschien hebben zij het zelf wel helemaal niet door! Het is natuurlijk (in mijn ogen) ook niet iets om met een random person over te praten natuurlijk haha, er ligt voor mij ook wel een grens. Leuk onderwerp! 🙂

 88. Nienke

  Ik ken een jongen die last heeft van een geurprobleempje.

  Het is zelfs een erg knappe jongen, met prachtige zwarte krullen, ondeugende ogen en een hele mooie lach. Hij zweet echter overmatig. Hij heeft een wasmachine, gebruikt braaf deodorant (heeft het zelfs bij zich) en doucht iedere dag. Toch blijft hij ruiken. Als je hem een knuffel geeft kan het voorkomen dat je zijn licht nattige oksel raakt (dat vind ik zelf ook echt wat minder). Maar daar kan hij niets aan doen.

  Op mijn oude middelbare school zat een meisje dat echt heel erg arm was. Haar familie was vrij groot. Ze konden het zich simpelweg niet veroorloven om iedereen iedere dag te laten douchen en wekelijks alle kleding schoon te wassen. Zij had dan ook vaak vettig haar dat je een beetje rook als je achter haar zat en soms een beetje een zweterig luchtje om zich heen. Maar het was een hele lieve meid die er zelf ook mee zat.

  Wat ik maar wil zeggen: mensen kunnen zonder dat ze het zelf willen in een situatie zitten die maakt dat ze minder verzorgd overkomen. Daarmee komen ze niet heel bewust in jouw ‘space’. Ze kunnen er niets aan doen.

  Ik probeer mensen dus maar niet te veroordelen. Ik neem notie van het feit dat ik het zelf onprettig vind om in een dergelijke geur te zitten. Op dat gevoel heb ik recht. Verder stop ik mijn hersenen letterlijk van denken, ‘wat een vies / stom / vervelend persoon.’ Ik weet niets van die ander, namelijk.

  • Flora

   Zo denk ik het dus ook!
   Gelukkig ben ik dus niet de enige!

 89. Sophia

  Ik heb er zo’n hekel aan als mensen stinken, ik ben zelf ook altijd bang dat ik stink.. Je verzorgd jezelf in eerste instantie voor jezelf, maar eigenlijk ook wel voor anderen…

 90. Flora

  Ik ben het mee eens, ik vind het zelf verschrikkelijk als mensen stinken, maar van sommige weet ik dat ze schone kleren aantrekken en douchen. Maar er fietsen mensen iedere ochtend door weer en wind 6 km naar school. Er zijn mensen die van zichzelf zweters zijn, en een overdosis deo werkt ook niet bepaald ieder uur. Dus ik vind het wel een beetje kort door de bocht, maar ik snap het wel.
  Maar voor uit mond stinken, dan bied ik gewoon subtiel een kauwgumpje aan…

 91. Kelly

  Herken het. Mijn vader gebruikt geen deo en soms zweet die behoorlijk en dan probeer ik dat maar te negeren, want er iets over zeggen heeft weinig zin en daarmee wordt de sfeer ook niet echt beter. Mijn broer doucht echt heel weinig (1x in de maand zoiets), maar hij stinkt niet echt ofso. Zelf douche ik om de dag en ik vind dat meer dan genoeg. Ik heb alleen geen idee hoe ik ruik en of ik stink enz :9

  • eva

   Ik heb ook zulke broers :phew:

 92. Leonie

  Ik denk dat er een groot verschil zit in stinken door laksheid of stinken door fysieke redenen. Op mijn werk zijn meerdere mensen waarvan ik kan aanwijzen dat ze niet fris ruiken om laksheid/gebrek aan hygiëne. Ze douchen gewoon niet voldoende om fris te ruiken en wassen hun kleren onvoldoende. Daar hebben anderen dan weer last van. Daar moet wel wat van gezegd kunnen worden vind ik. Net als dat het onaangenaam is als je kunt zien dat iemand steevast ’s ochtends zijn tanden niet poetst, rookt en koffie drinkt en vervolgens deze walm in jouw neus besluit uit te ademen. Dan mag je best zeggen dat een kauwgumpje geen slecht idee zou zijn.
  Als iemand naar zweet ruikt omdat hij/zij een medisch/fysiek probleem heeft is dat heel wat anders. Het een is een keuze, het ander niet.

 93. cho5999

  Pfoe, ik zat van de week in de collegezalen naast zo’n jongen die een uur in de wind stonk naar oud zweet en sigaretten. En dan die vieze zwarte randjes onder z’n nagels…
  Wat mij betreft verzorg je je voor jezelf, maar ook een klein beetje voor de buitenwereld. Het is wel het eerste wat mensen merken en als je bijvoorbeeld gaat solliciteren, kun je er donder opzeggen dat een onverzorgd uiterlijk of zo’n vieze walm om je heen niet in je voordeel zal werken!
  Ik heb er uiteraard niets van gezegd, want die jongen heeft daar dan toch lak aan. Bovendien kende ik ‘m niet, dus dan is het nog eens extra awkward… Maar als ik stink ofzo, zou ik zeker wel willen dat een familielid/vriend iets zegt!

 94. Marieke

  Vroeger moest ik elke dag met de trein naar school en dan stapte er twee stationnetjes later een man in die zó uit zijn mond stonk. Naar slaap en sigaretten. Niet te harden, die lucht. Hij ging altijd op de derde bank vanaf de deur zitten. Iedere dag om 10 over half 8. Dus op den duur was die bank helemaal leeg, voor hem. Iedereen wist dat hij zo stonk, dus niemand ging daar meer zitten omdat hij dan naast je kwam zitten.
  Ik vind het moeilijk om iemand er op aan te spreken. Want dan lopen zij ook nog een hele dag rond met de kennis dat ze niet fris ruiken. Als je ze er op aanspreekt, moet je ook eigenlijk een deo of pepermuntje bij je hebben die je ze kan aanbieden. En heel vriendelijk blijven natuurlijk!

 95. ais

  Ik weet precies wat je bedoelt, ik werd zelfs misselijk toen ik het las! Ik werk bij de jumbo (als bijbaantje) en sommige mensen stinken zo erg! Gatver! Ik zit netjes en verzorgd achter me kassa en zij! UHL.

  • steff

   Had laatst met boodschappen bij ah een man voor me oude man die stonk zo erg dat ik een paar meter van m af moest staan wel zielig Maarja

 96. katrien

  Je verzorgen heeft te maken met zelfrespect en respect voor de mensen om je heen. Basisverzorging, je op tijd douchen is toch wel het minimum.

 97. Mirthe

  Erg herkenbaar. Op school zijn er ook van die jongens die zo een bepaalde stank hebben die ik niet kan verdragen. Het is niet per se een zweetlucht maar volgens mij een combinatie daarvan met een of andere parfum of aftershave die verkeert mengt met de lichaamsgeur. Als ik die geur ruik, (in de klas of als de gang druk is), dan voelt het net alsof mijn neus gewoon intern verschrompeld, bah. Het zijn helemaal geen onverzorgde jongens maar gewoon een verkeerde geur opdoen, denk ik.
  Zelf ben ik ook wel bang dat ik stink. Ik zou het zo genant vinden als mensen vinden dat ik stink. Ik douche om de dag, en was me verder wel gewoon, doe deo op (ook tussendoor) en eau de toilet.Maar als ik ga fietsen ben ik altijd bang dat ik zweet, en dat mijn parfumlucht verdwijnt, maar je kunt jezelf niet ruiken dus ik weet het niet, dat maakt me wel een beetje onzeker. Zeker ook dat niemand het zegt wanneer je stinkt. Daarnaast ben ik altijd bang dat ik uit mn mond stink. Ik poets gewoon mijn tanden, maar gebruikt nu ook mondwater en soms kauwgom. Het is wel een soort obsessie voor me.

 98. dita

  Ik ben het helemaal met je eens!

 99. Hester

  Ik vind wel dat je iemand er op aan kan spreken op zich, maar ik heb ook een meisje in mijn klas dat haar oksels niet scheert. Moet je daar nou wat van zeggen – want ik vind het niet echt lekker – of moet je het haar keus laten?

  • Joëlle

   Ligt er aan.. Stinkt het daardoor meer? (Als het goed is juist niet, namelijk) Of vind jíj het vies om te zien? Zelf ben ik ook geen fan van overdadige lichaamsbeharing, maar dat vind ik zelf een keuze qua uiterlijk en dus hetzelfde als kiezen wat voor een kleren je aantrekt.

  • Ansjuh

   Het schijnt wel meer te ruiken, omdat het zweet zich ‘nestelt’ in het haar en gaat broeien en dus meer ruiken..

  • Annelien

   Zou jij het normaal vinden als iemand JOU er op aanspreekt? Ik eerlijk gezegd niet.. Er zijn genoeg mensen die lange nagels vies vinden omdat je dan sneller vuil onder je nagels krijgt. Is helemaal waar maar ik knip mijn nagels er geen cm korter om.

  • me

   Als je er verder geen last van hebt qua luchtjes dan laat je haar lekker met rust, haar haar haar leven.

 100. Daniëlle

  Soms denk je inderdaad bij iemand van; ‘wow, die mocht ook wel even deodorant opdoen’. Maar meestal hebben die mensen het niet eens door en voelen ze zich gewoon prima. Ik vind dat iedereen zich voor zichzelf moet verzorgen, dat doe ik ook en ik vind dat iedereen dat moet doen.

 101. Mynthia

  Goed artikel al kan ik me niet voorstellen dat er mensen zijn die zich smorgens niet wassen en schone kleren aantrekt (behalve zwervers dan)
  Een aantal jaar geleden ging ik dagelijks met de bus naar school, en kwam niet vaak voor maar die ene keer dat er iemand naast mij ging zitten die er èn slecht uit zag èn enorm sterk rook naar drank en rook. (had het idee dat ze alcohollist was) dat vergeet ik nooit weer.
  Ik snap dat niet iedereen genoeg geld heeft om dure verzorgings producten te kopen maar je even wassen met zeep en wat deo hoeft niet te veel gevraagd te zijn. Al dus mijn mening.

 102. Maaike

  Wat lekker ruikt of niet is natuurlijk ook persoonlijk. Ik draag de laatste tijd weer nul komma nul parfum omdat ik het al benauwd krijg als ik het ruik. Soms gaat het goed, soms gaat het fout. In zo’n geval zit ik liever naast iemand die naar zweet ruikt dan naast iemand die een walm parfum op heeft. Als is het maar om het feit dat ik van dat laatste hoofdpijn krijg en moeite met ademhalen en van zweetlucht krijg ik dat niet.

  • paulien

   natuurlijk is geur wel iets persoonlijks, maar het lijkt me dat niemand zure zweetgeur lekker vind.
   Teveel parfum is inderdaad ook verschrikkelijk, daar krijg je het gewoon benauwd van. Ik denk dat je met je elke dag wassen en wat deo al een heel eind bent.

 103. N

  Natuurlijk is het wel zo sociaal om er voor te zorgen dat je niet stinkt, maar ik vind niet dat iemand over iemand anders mag oordelen, zeker niet als’ie diegene helemaal niet kent. Het kan gebeuren dat je je eens niet kunt wassen, of dat je een probleem hebt met zweet, of dat je net in stront bent gestapt of iets dergelijks… dan zit je zeker niet op het oordeel van een wildvreemde te wachten. Ik vind het belangrijk om naar mijzelf te kijken (en zo misschien ook mijn omgeving te beinvloeden, waar iedereen toch ook gelukkig zo is opgevoed!), en natuurlijk baal ik eens als iemand naast me stinkt, het is belastend, maar dan zoek ik er niets achter.

 104. Mireille

  Ik werk in de zorg en zit dan heel vaak nogal dicht op mensen, zou erg onaardig zijn als ik mezelf niet goed zou wassen!

  Toen ik 14/15 was transpireerde ik ontzettend erg, met de daarbij behorende luchtjes. Pff.. als ik eraan terugdenk schaam ik me weer. Ik douchte twee keer per dag en trok dan ook weer een schoon shirt aan. Ben nu 23 en heb pas sinds kort dat ik de persoonlijke smetvrees die ik eraan overhield een beetje los heb kunnen laten. Al douche ik nog steeds wel vaak twee keer per dag, maar dat is meer omdat ik veel in contact met andere mensen.

 105. Caro

  Helemaal mee eens! Even douchen en deodorant opspuiten is een kleine moeite, niks is vervelender dan naast iemand staan of zitten die stinkt! Maar volgens mij zijn er ook mensen die veel sneller en meer zweten dan andere en die daar niks aan kunnen. Lijkt me ook vervelend!

 106. sabrina

  Je hebt helemaal gelijk!

  MAAAAARRR, een schoon shirt aan? Dat hoeft er van mij niet perse bij hoor, vinden jullie dat er wel bij horen? Als je elke ochtend douched en deo opdoet, ruikt je shirt of hemd aan het eind van de dag meestal helemaal niet (in mijn geval). Mijn hemd, die ik elke dag onder mijn shirt draag, was ik een keer in de 4 of 5 dagen. Vind jij dit vies? (je mag natuurlijk eerlijk zijn 😉 )

  • sabrina

   Ik heb het over ELKE DAG een schoon shirt aan doen.. Zijn er echt mensen die na 1 dag hun kleding in de was gooien? Dan pluist kleding binnen de kortste keren..

  • Marita

   Ik heb meestal 2 dagen een shirtje/trui/blouse aan.
   Als ze aan het eind van de dag ruiken: hup na 1 dag in de wasmand!
   Het is dus niet dat ik het ALTIJD 2 dagen aan heb, ik check het wel.
   Spijkerbroeken doe ik wat langer mee.
   Ondergoed, sokken, hemdjes onder mijn kleding verwissel ik zeker elke dag.

  • paulien

   ondergoed en sokken elke dag. broeken kan langer en shirtjes/truien dat ligt eraan. als ze na 1 dag gewoon fris ruiken doe ik ze gewoon nog een dag aan. ruikt het iets naar zweet of zitten er vlekken in dan gaat het wel de was in.

  • evelien

   Ik gooi geen kleding na 1 dag in de was: 1. want dan gaat mijn moeder zeuren dat er te veel was is. 2. Dan slijt mijn kleding sneller. 3. dan moet ik eerst meer kleding aanschaffen, want voordat het gewassen en wel is, duurt ook wel 1,5 week (ivm op kleur sorteren etc.) 4. vind ik het niet per se nodig, als je je kleding de dag erna aan ruikt, stinkt het in de meeste gevallen niet, tenzij je bij iemand bent geweest die de frituur aan had ofzo.
   Dus t-shirtjes, truien en hempjes doe ik meestal 2 à 3 dagen mee. Broeken 3 à 4 dagen. En sokken en onderbroeken 1 dag.

  • Joëlle

   Hahah echt precies hetzelfde als ik!

  • Ellen

   Ondergoed en sokken doe ik ook elke dag in de was. Hemdje onder mijn kleding draag ik 3 dagen. Shirtjes vaak 2 dagen en broeken/leggings ook vaak 2 dagen en soms 3.

   Joggingsbroek/vest ligt er meestal een week. Die trek is ’s avonds aan als ik lekker op de bank hang, dus die ga ik niet snel in de was doen. Zonde van de kleding, want van veel wassen lijdt je kleding zeker.

   Btw ik hang mijn kleding die ik nog niet in de was gooi altijd over iets heen of op de draad om te luchten.

  • Miss Lipgloss

   Ik doe dat wanneer iets niet fris meer ruikt. Dat is vaak na een dag al bij mij, als ik een drukke dag heb gehad. Soms kan ik iets wel 2 of 3 dagen aan. Als iets niet fris ruikt, draag ik het zeker niet nog een dag.

  • Ansjuh

   Ik draag op m’n werk een uniform en draag m’n kleding dus maar n paar uurtjes per dag.
   Als ik dan in een rokerige omgeving ben geweest ofzo, hang ik de kleren vaak ff voor het raam aan een hanger.
   Dat werkt ook prima, kleding die niet vies is maar ruikt, is daarna weer fris.
   Scheelt in mijn geval n hoop wassen 🙂

  • Miss Lipgloss

   Ja luchten doe ik soms ook, soms ook in de droger (die heeft een luchtstand). Maar als iets echt vies ruikt dan moet het gewoon in de was, dan zit er zweet + bacterien in, dat vind ik dan gewoon niet fris. En metluchten gaat dat er niet helemaal uit.

  • Maaike

   Ik wel hoor. Jurkjes/ blouses, truitjes, alles wat onder mijn oksels zit, gaat na een dag de was in. Broeken, rokjes etc gaan langer mee. Blazers (die kun je niet in de wasmachine gooien) draai ik binnenstebuiten en hang ik uit op een hangertje, het liefst voor een open raam.

  • steff

   Ja ik idem dito alles gaat was in behalve blazers vesten

  • Alicia

   Hoezo kun je blazers niet in de was gooien? Mijn blazer gaat 1x in de maand in de was (ondertussen wel telkens gelucht) en daar komt hij prima heel en fris uit, ideaal.

 107. Tina

  Onlangs zat ik in een wachtzaal en zat er naast me een volslanke dame vreselijk die geur ik zat de hele tijd met mijn hand voor men neus,ik wou niet opstaan omdat ik schrik had dat ik haar zou kwetsen,mss kan ze er zelf niets aan doen,maar dat waren voor mij hele lange minuten! Ik had ook een collega rook vermufte kledij ik heb rond de pot gedraaid ,van zoals waarom draag jij nooit parfum wat is jou favorite?doe die eens aans ik ken die geur niet …en ja sinsdien deed ze parfum aan en gelukkig camofleerde haar parfume die vermufte geur.ook een colega die naar haar hondtje rook,heb haar gevraagt om twee verschillende kledij te gebruiken 1 voor thuis en 1voor twerk ,dus niet met zelfde kledij komen werken,is ook inorde gekomen.je hebt mensen die ook naar hun voeding reuken,of plas.overmatig parfum.ik ken een vrouw die niet kan reuken dus iederkeer vraag ze aan iemand of ze stinkt.ze wast haar wel maja je weet nooit.als je naast iemand zit met een geurje is het vreselijk ,maar de persoon zelf zijn die dit geurje geeft is nog erger vind ik.dus we mogen niet snel oordelen,…maar dit gebeurd toch.

 108. moniek

  zo’n frikandel speciaal, het is toch walgelijk!!
  Ik denk dat er idd mensen zullen zijn die er zelf geen erg in hebben dat anderen er last van hebben. Een vreemde zal ik niet aanspreken maar een bekende zeker wel. Als men er op aangesproken word kan iemand er ook wat aan doen. Een gevolg van vieze lucht heeft toch vaak een oorzaak!! Ikzelf heb een kapsalon waar ik toch ook wel mensen met een lijfgeur tegen kom. Maar tegen vreemde iets zeggen? Wie ben ik? Af en toe gewoon even omdraaien.gr

 109. Selma

  Ik ken het, heel vervelend om naast iemand in het ov te zitten die stinkt. Of achter iemand in de winkelrij te staan die stinkt. Ik had ooit een huisgenoot die niet al te fris rook, maar die slikte medicijnen waarbij stinken een bijwerking was. Hij kon er dus helaas niet zo veel aan doen.

 110. nikkie88

  mwoah; ik zou zeggen: suck it up. Als die jongen je directe collega is waar je dagelijks mee moet werken is het iets anders.
  Misschien kwam hij van een heftig feestje en had hij nog geen douche gezien? in zo’n geval zou ik ook geen goed bedoelde vragen en adviezen willen van vreemden.
  Bovendien geur iets erg subjectiefs. Ik vind mannen die hard gesport hebben heerlijk ruiken (als ze net van het veld komen dan hè, daarna lekker douchen ;)), maar meiden die met een enorme zware parfum geur naast me komen zitten echt ontzettend storend.

  • eva

   ‘hard gesport’ is wat anders dan zo’n zure zweetlucht van een paar dagen oud o_0

 111. Tam

  Soms heb ik leerlingen in de klas die stinken. Niet het normale puberzweet,maar oud vuil lucht. Sommige jongeren leven thuis in een situatie waar je de kriebels van krijgt. Ik ga wel eens op huisbezoek wanneer ouders niet in staat zijn de school te bezoeken en ik kan hier niet schrijven wat ik dan mee maak. Het valt mij dan mee dat het kind niet nog harder stinkt.
  Eenmaal had ik een stagiaire bij mij en het arme kind moest kokhalzen toen wij buiten waren.
  Ik probeer leerlingen altijd wel te informeren over werk en verzorging en als mentor ook één op één, dit vind ik nog steeds lastig, want sommige jongeren weten niet beter.
  Rekening houden met elkaar vind ik een must, dus ook op verzorgingsgebied

  • evelien

   Klaslokalen kunnen zo erg stinker door zweet van tieners, zeker in slecht geventileerde lokalen. Sommige lokalen bij mij op school stinken zo erg, net een dierenlucht dat iets weg heeft van een wietlucht. Zo goor, echt te ranzig, vaak zijn die lokalen dan ook heel erg warm.

 112. Laura

  Ik ben het zeker met je eens! Zeker op de vroege ochtend word ik altijd ZO misselijk wanneer er iemand naast mij zit die sterk ruikt.. Wanneer je gewoon lekker een douche neemt ’s ochtends en wat deodorant + parfum op doet lijkt me niet dat je nog zo sterk naar zweet kan ruiken. Ik vind het zelf ook heel belangrijk fris en fruitig te zijn. Ik trek elke ochtend schone kleren aan (na het douchen) en gebruik al-tijd deodorant en parfum. Ik heb ook altijd in mijn tas een deobus zitten, wat parfum en kauwgommetjes. Natuurlijk mag iedereen zelf weten of hij/zij zich wast of deodorant gebruikt, maar dan moeten die mensen het niet vreemd vinden als anderen liever uit hun buurt blijven :’)

 113. Lin

  Ik heb een of andere gekke stink-fobie, dus ik zorg altijd wel dat ik niet stink. Ik trek echter niet elke dag schone kleren aan. Ik kan best een broek 2 of 3 dagen aantrekken en een vest gooi ik ook echt niet na 1x dragen in de was.
  En ik heb ook wel eens van die ongelofelijk stinkende mensen meegemaakt… zeg ik daar wat van? Eerlijk? Nee, dat durf ik denk ik niet. Al zou ik het wel heel fijn vinden als anderen het wel tegen mij zouden zeggen als ik stink.

 114. Over Beauty Enzo

  Ik werk in de supermarkt en had laatst iemand aan mijn kassa die verschrikkelijk stonk en er heel smerig uit zag! Vraag me echt af of die mensen dat zelf niet door hebben, of dat het ze simpelweg niets kunnen schelen. Bah! Ik douche elke dag en zorg dat ik altijd fris en schoon ben. Dat is voor jezelf toch ook gewoon fijn..

 115. Yvette

  Ik ben naast mijn studie part time verkoopster bij Sabon, een daarbij vind ik het ook vanzelfsprekend dat ik verzorgd ben en lekker ruik.. Stel je voor, dat ik dure zeepjes sta te verkopen en zelf naar zweet zou ruiken? Dat komt niet geloofwaardig over op de klant. Plus, als ik mezelf ruik of bijvoorbeeld met erg vet haar rond loop, voel ik me totaal niet prettig.
  Ik sta ook vaak in volle treinen en daarbij kom ik vaak mensen tegen die er niet fris uit zien..Mogen ze uiteraard zelf weten, maar zodra je zweet/sigaretten walm anderen gaat storen, vind ik echt dat je er iets aan moet doen

  X!

 116. Lotte

  Oooh ja, herkenbaar! En weet je wat ik dan altijd denk? “Shit, straks denkt iemand dat IK het ben!!” Maar ik weet van mezelf dat ik niet stink, sowieso niet ’s ochtends want dan heb ik inderdaad gedoucht, schone kleren aan en begin ik fris en fruitig aan de dag. Als je hebt gesport is het natuurlijk een heel ander verhaal!

  • Sabrina

   Hahhah herkenbaar! In eerste instantie ga ik ook eerst heel subtiel aan mezelf ruiken, om tot de conclusie te komen dat ik inderdaad niet stink, maar dat het toch echt de ander is!

 117. Sacha

  Ik ben het helemaal met je eens. In eerste instantie verzorg je je voor jezelf en moet je ook zelf weten wat je doet, maar daarnaast kun je wel rekening houden met de mensen om je heen. Sommige mensen kunnen er niets aan doen als ze stinken, maar in de meeste gevallen is er vrij makkelijk wat aan te doen. En ja, waarom zou je dat dan niet doen als andere mensen last van je hebben? Maar los van dat is het denk ik wel belangrijk dat je het vooral voor jezelf doet en je niet laat verslonzen, ook voor je eigenwaarde 🙂

 118. beautybysandra

  Ik vind ook dat je jezelf goed moet verzorgen, voor anderen maar voor jezelf is dat toch ook veel prettiger?

 119. ValleyDoll

  Ik doe het vooral voor mezelf maar goed, het is toch fijn als mensen van jou vinden dat je netjes en verzorgd bent.

 120. Emma

  Even een opmerking:
  het is niet “begon ik me te beseffen”, maar “begon ik me te realiseren” of “begon ik te beseffen”
  😉

  • Mieke

   YES! Dit soort berichten waardeer ik.

 121. Eva

  Zelf douche ik in de ochtend en doe ik deo op maar als ik dan op school kom zweet ik wel. je ruikt het niet maar ziet het wel dus doe kleding aan waar je het niet in ziet. op school spuit ik ook altijd meteen deo op. maar een meisje uit mijn klas gebruikt deo en doet (volgens mij) schone kleding aan maar toch haar geur afschuwelijk zweterig. ik vind wel dat je er iets van mag zeggen maar ik zou het zelf niet durven, bang diegene te kwetsen.
  xxx

 122. Cr

  Jezelf verzorgen doe je voor een groot deel voor jezelf maar inderdaad ook voor anderen. Je wilt niet dat andere mensen last van je hebben of omkijken omdat ze iets ruiken. Ik ben het dus helemaal met je eens!☺

 123. Ise

  Je moet het natuurlijk helemaal zelf weten, zolang anderen er maar geen last van hebben! Maar ik denk ook dat die mensen zelf niet doorhebben dat ze zo stinken..

 124. Carlijn

  Ik vind dat je ten eerste voor jezelf je moet verzorgen maar zeker ook voor je mede mens ! ik word spontaan misselijk als een stinkend iemand naast me gaat zitten in de trein. Ik werk in een schoenenwinkel met voornamelijk kinderschoenen, nou zijn er zelfs ouders tussen die hun kind gewoon laten stinken. Denk daarbij aan ouders die hun kinderen veel te laat verschonen, waardoor er een poeplucht hangt en ook nog van mij verwachten dat ik ze ga helpen met schoenen passen ed. Ik vind dit gewoon asociaal. Net als mensen die stinken, vind ik asociaal naar andere ‘schone’ mensen toe.

 125. Laura

  Ik ben het met je eens. Tuurlijk verzorg je je in de eerste plaats voor jezelf, maar daarnaast is het naar mijn mening zo dat het belangrijk is dat je andere mensen niet tot last bent met een vieze zweetgeur.. Kwa uiterlijk vind ik dat iedereen zelf mag bepalen hoe hij/zij zich kleedt, maar het is wel heel prettig dat iemand niet ruikt;)
  Of ik het zelf tegen een persoon zou zeggen weet ik niet goed. Als het iemand is die ik goed ken zou ik het wel zeggen als hij of zij ruikt en als tip geven om een beetje deo te spuiten of een kauwgompje te nemen, maar bij een vreemd persoon denk ik niet. Het is toch een soort van drempel en je weet niet of mensen er goed op reageren of juist boos/geirriteerd raken.

 126. Kimberly

  Ik vind het altijd vreselijk als ik naast iemand sta die behoorlijk naar zweet ruikt of naar iets niet lekkers. Ik vind het belangrijk dat je in ieder geval als je in het openbaar bent jezelf gewassen hebt, beetje deo op hebt gedaan, je tanden hebt gepoetst en schone kleding draagt. Het maakt dan verder niet uit welke kleding, als het maar niet ruikt om het zo maar te zeggen. Als een bekend iemand een beetje naar zweet ruikt zeg ik het altijd wel, ik vind het namelijk ook fijn als iemand tegen je zegt dat je misschien een beetje deo op moet doen. Dan natuurlijk niet op een botte manier van: ‘Hee je stink!’ maar meer in de zin van ‘Misschien moet je even een beetje deo op doen’ .

 127. Zap

  Cynthia, ik maak dit letterlijk elke dag mee op de werkvloer. Er is mannelijke collega die al jaren heel erg stinkt. Ik weet niet wat het is, combinatie van vocht, dierenharen, shag lucht en zweet. De meeste kunnen niet langer dan een paar minuten met hem op een kamer staan. Ikzelf moet vaak kokhalzen van zijn geur. Volgens mij is hij er een paar jaar geleden door een andere collega er op gewezen waarna hij een paar dagen wat beter rook maar daarna is het weer mis gegaan. Vorig jaar was hij op vakantie naar azie en daar kan je heel goedkoop je tanden bleken, kappertje gaan, manicure enz. Had hij gedaan, helemaal tiptop kwam hij terug maar wederom heeft hij het net lang volgehouden. Dus wat ik zou willen weten is, hoe vertel je iemand dat hij/zij stinkt?

 128. Sheila

  Er zijn nou eenmaal mensen die nog heel ouderwetse gedachten hebben wat betreft jezelf wassen en je kleding wassen.
  Jezelf vaak wassen is niet nodig, natuurlijke oliën zijn een soort weerstandslaagje op je lichaam. Er zijn mensen die maar één of twee keer in de week douchen en voor de rest een washandje gebruiken..
  En dan heb je ook nog de mensen die beweren dat kleding te snel slijt als je het na één keer dragen in de was gooit. Maar daardoor gaat er wel een hardnekkige lichaamsgeur in je kleding hangen, die je blijft ruiken, ook al ben je schoon gewassen..
  Ik ben het helemaal met je eens hoor, ik vind dat je je niet alleen voor jezelf wast, maar ook voor je omgeving. Zelf vind ik het ook vreselijk als iemand stinkt. Zelfs een slechte adem kan je al misselijk van worden toch?

 129. Anne

  Ik ben het hier helemaal mee eens, maar zit er soms zelf ontzettend mee dat na het harde fietsen om de bus te halen, ik mezelf ruik. verschrikkelijk! Maar ik heb dan gewoon ’s ochtends gedouchet, een liter deo opgedaan omdat ik van mezelf weet dat ik snel zweet en schone kleding aangetrokken. Dan doe ik er na die busreis ook weer alles aan om het minder te maken (schoon shirt in locker bijvoorbeeld, altijd deo mee), maar ik vind wel dat we ons moeten beseffen dat het soms gewoon niet helpt….

  • Harriëtte

   Sluit ik me helemaal bij aan! Ik heb hetzelfde en schaam me dan rot. Soms kan je er echt niets aan doen. Zelfde geldt voor bepaalde synthetische stofjes die je zweetgeur soms extra sterk doen laten ruiken.

  • eva

   Dit is dan wel ‘oud zweet’. Nieuw zweet ruikt namelijk nergens naar. Gemiddeld zweet je een halve liter per dag, en dit hoeft nergens naar te ruiken als je je elke dag goed doucht.

 130. Rosanna

  Ik zat laatst ook naast een jongen die verschrikkelijk naar zweet stonk. Elke keer als ie zijn armen bewoog werd ik bijna onpasselijk.
  Maar, aan de andere kant weet wat het is om zelf geen controle over je lichaamsgeur te hebben. Ik heb een periode gehad waarin ik ondanks douchen, schone shirts en deo een hele nare zweetgeur had, die niet echt te beschrijven valt. Dit kwam uiteindelijk door een combinatie van hormonen en een overgevoeligheid voor bepaalde deodorants.
  Ik heb er nu bijna nooit meer last van, behalve 2 dagen rondom mijn menstruatie, dan helpt geen enkele deo (het maakt het zelfs erger) tegen een geur die ongeacht mijn schrobtechnieken overal bovenuit steekt. Dan ga ik liever niet naar buiten, en als dat toch moet, dan baal ik vreselijk.
  Natuurlijk vind ik het belangrijk dat mensen zich goed verzorgen, maar aan de andere kant; soms kan je er gewoon helemaal niets aan doen en daarom vind ik wel dat je iemand niet zomaar er op mag veroordelen. Hetzelfde verhaal met heftige acné: dat kan er soms ook heel onsmakelijk uit zien, terwijl die persoon er misschien zelf niets aan kan doen.

  • Ansjuh

   Halleluja…
   Soms kan iemand er nix aan doen dat ie naar zweet ruikt.
   Ik had een collega waar veel over werd gepraat. Ze rook naar zweet.
   Ik vind dat niet eerlijk en heb haar gevraagd. Zij vertelde dat het een groot probleem was, en ze t graag wilde horen.

   Dus nooit zomaar oordelen. Hoe lastig ook,vraag iemand er naar, zonder te oordelen!

  • milou

   Ik moet inderdaad zeggen soms kunnen mensen er niets aan doen.
   Ik zit zelf ook wel eens in de trein als ik naar zweet ruik en dat weet ik!
   Na een dag hard werken en daarna nog twee uur sporten wil ik gewoon naar huis.
   Ik wil dan thuis lekker in mijn eigen douch douchen en ik doe dus mijn jas aan en ga ja in de trein zitten.

   Tuurlijk kan ik daar wel wat aan doen maar dat doe ik op dat moment niet. MIsshcien egoistisch maar als mensen er last van hebben moeten ze het maar zeggen en ga ik wel ergens anders staan/zitten. Maar als niemand wat zegt weet ik ook niet dat ze er last van hebben natuurlijk!

  • Ellen

   Mee eens dat je over lichaamsgeuren zoals zweet niet kunt oordelen. Mensen kunnen er inderdaad vaak niet wat aan doen of weten het niet. Wanneer mensen die het niet weten dit te horen krijgen generen ze zich vaak maar zijn toch blij het te horen zodat ze een poging kunnen doen dit te verhelpen.
   Maar dat mensen stinken waar ze wel wat aan kunnen doen, daar heb ik geen goed woord voor over. Dit onderdeel heeft niet met verzorging te maken, maar wel met gedrag. Ik bedoel hiermee het laten van scheten in het openbaar (uitzondering voor hen die hier niets aan kunnen doen door bijvoorbeeld een darmprobleem) of roken. Wanneer ik op het station ben vermijd ik altijd de rookpalen omdat het daar zo stinkt. Prima. Mijn keus om daar niet te gaan staan.
   Maar wanneer ik in de trein zit, en net als Cynthia niet kan verplaatsen omdat het echt vol is, vind ik het ronduit smerig en asociaal dat iemand een sterke rookgeur verspreid. Als je vlak voor je de trein in stapt een sigaret/shag rookt, dan ruiken mensen dit. Punt. Erg smerig en egoistisch. Thuis moeten mensen dit zelf weten, maar op een plek met anderen vind ik dat je rekening met elkaar moet houden.
   Vind je dat je moet roken, doe dit dan op moment dan je van huis vertrekt en de rooklucht zo goed als weg is op moment dat je op het openbaar vervoer hebt bereikt.
   Of als je op het werk bent en een kamer met iemand deelt, rook dan aan het begin van de pauze (duurt 5 minuutjes?) zodat je nog zeker 10 minuten over hebt om te rooklucht weer weg te laten trekken.
   En dan nog zijn er mensen bij wie je de hele dag ruikt dat ze hebben gerookt. Bah.
   Dan heb je ook nog de verzorging van spullen. Zo leen ik geen boeken uit aan vrienden waar thuis wordt gerookt. Ookal rookt mijn vriendin niet, als er bij haar in huis wordt gerookt leen ik geen boek uit. Zo vies wanneer je deze openslaat en er een vieze rooklucht uit komt. Kleding en jezelf kun je wassen, een boek niet.
   Dus, wanneer je het kunt veranderen, doe dat. Wanneer je dat niet kunt, wees dan vooral jezelf en trots op de punten die anderen juist in je bewonderen.

  • angelique

   ‘Maar wanneer ik in de trein zit, en net als Cynthia niet kan verplaatsen omdat het echt vol is, vind ik het ronduit smerig en asociaal dat iemand een sterke rookgeur verspreid.’ hier ben ik het helemaal niet mee eens. Zelf rook ik niet, nooit gedaan en zal het ook nooit gaan doen omdat ik gewoon de smaak vies vind máár ik heb niet direct last van iemand die naar rook ruikt/stinkt. natuurlijk, liever ruik ik helemaal “niets” in een trein maar er zijn ook mensen die zo een walm parfum om zich heen hebben hangen of gewoon een parfum die ik persoonlijk niet lekken vind, dat vind ik nou heel erg vies. Heel veel mensen kunnen ook niet tegen de geur van redbull en ik drink redbull het liefst in de trein terug van school, is dat dan ook asociaal?

  • Nadine

   Ja.

  • Nadine

   Nee grapje, maar je vergelijkt nu wel echt dingen vanuit jezelf. Zo zei je dat je soms last hebt van dikke walmen parfum, maar tegelijkertijd vraag je je af of jij wel jouw blikje redbull mag drinken als mensen daar mogelijk last van hebben. Ik neem aan dat jij die overdosis parfum asociaal vind. Er wordt in ieder geval geen rekening gehouden met anderen door de gebruiker. Waarom zou jouw redbull stank dan niet asociaal zijn?

   Ik snap heel goed dat het moeilijk kan zijn in de trein, om echt rekening met elkaar te houden. Je moet vooral tolerant blijven.

  • Guusje

   Ik snap echt precies wat je bedoelt. Ontzettend kut als je er last van hebt maar je lichaam doet het toch zelf, daar kan je niet tegen vechten. Vind het ook altijd zo zielig van die mensen die bij ‘Genante Lijven’ op tv komen met bijvoorbeeld hyperhydrose (overmatig zweten). Kunnen ze niks aan doen, maar je zit er wel mooi mee. En om nou elke dag 5 shirts mee te nemen. Daar wordt een mens ook niet gelukkig van..

 131. Lifesplash

  Mee eens! Je doet het voor jezelf. Ik krijg gelijk de neiging nu te gaan douchen of zo, haha. Het is hetzelfde als jezelf kleden met jou kledingstyle. Je doet het omdat het je blij maakt. Verzorgen en opmaken moet ook zo zijn. Jou lichaam, jou ding, jou keuzes. Het lijkt me dat als jij je tanden nooit poetst, en je gebit verschlechterd jij er problemen mee krijgt, niet lullig bedoeld of zo, maar ik zit er niet mee als een wildvreemde een slecht gebit heeft omdat ie nooit zijn tanden wilt poetsen? Aan de andere kant vind ik het ook een beetje asociaal als je een ontzettend vieze geur achter laat. Hetzelfde als een vieze scheet in het openbaar, ieeeehks. Maar soms hoor ik mensen die zich wassen en blijven nog stinken en doen er dan hartstikke hun best er voor die geur te voorkomen. Dan vind ik het wel zielig. 🙁

 132. Fashionique

  Ik vind dat mensen zich wel goed moeten verzorgen, dat is niet alleen voor jezelf fijn maar ook voor de mede mens. Vooral als je in een overvolle trein staat vind ik het gewoon niet dat je het kan maken als je zo erg stinkt. Dus groot gelijk heb je!

 133. Maaike

  Ik vind wel dat je t zelf moet weten zolang je daar anderen maar niet mee belast.

  • eva

   Dus je mag stinken zolang andere mensen daar geen last van hebben? Bijzonder…

  • Nadine

   Volgens mij zegt ze dat niet…

 134. Dainty Little Moonbeams

  ik vind dat je jezelf mot verzorgen, in de eerste plaats voor jezelf. Je voelt je gewoon beter als je gewassen bent en opgemaakt, en het geeft je meer zelfvertrouwen. Het is makkelijker om mensen aan te spreken dan als je onzeker ben over hoe je eruit ziet of je al dan niet ruikt naar zweet enzo. Ik heb ook al zoveel scenario’s gehad waar ik op de trein stap (een uur ervoor in de douche geweest, parfum, alles erop en eraan) en daarna komt er een man (of soms een vrouw) naast mij zitten die verschrikkelijk ruikt naar het zweet en naar sigaretten. Bah.. Ik voel me dan gewoon precies opnieuw vies worden en ik denk soms dat die geur in m’n vers gewassen kleren zal trekken en dat mensen zullen denken dat ik het ben die zo ruikt (haha misschien wel grof, maar ik ben er eerlijk over). Dus inderdaad, op de tweede plaats moet je ook wel een beetje je best doen om verzorgd over te komen. Langs de andere kant betekent het niet dat iemand die zich niet verzorgt, slecht van karakter is, in tegendeel! Maar we moeten ook een beetje moeite doen voor de mensen rondom ons vind ik. Interessante post ^^

  • Diana

   Jaaaa vond dat echt als hagrid klinken hahaha!

 135. Lara

  Ik vind jezelf wassen en schone kleren ook het minimale dat je voor de mensen om je heen kunt doen. Je kunt echter ook overdrijven. Ik heb zelf wel eens meegemaakt dat iemand met een parfumwalm in de trein naast mij kwam zitten. Dat vond ik ook geen pretje. Zelf zou ik er niet zo gouw iets van zeggen. Ik denk dat dat alleen ‘kan’ in werkverband.

  • me

   Juist ja, die parfumwalm (bij vrouwen en mannen). Dat is dan weer doorschieten de andere kant op. Ruik gewoon neutraal voor de jou niet kennende mens en laat de parfum over aan mensen die heel dicht bij je komen. Het is bijzonderlijk ergerlijk als er iemand lang je heenloopt en terwijl degene al uit zicht is ruik je nog steeds het parfum. Verschraalde zweetlucht is trouwens ook erg…..ik vlucht dan altijd weg want ik kan het echt niet verdragen.

 136. Lin

  Tuurlijk mag je daar iets van zeggen! Als iemand stinkt, is de kans groot dat ie dat zelf niet doorheeft. Hij/zij zit namelijk de hele dag in diezelfde geur. Is net als met mensen met van die kleine stinkhondjes, die ruiken niet dat hun hele huis naar hond walmt. Als je het netjes doet, kan het geen kwaad om iemand daarop te wijzen. Alleen als het functioneel is natuurlijk. Dat doe je dan voor jezelf, maar ook voor die ander, vind ik.

  • Hazel

   Ik kan me echt niet voorstellen dat iemand niet merkt dat hij/zij stinkt. Dan heb je echt een slechte neus volgens mij.

  • Pink

   volgens mij “went” je neus aan geuren, zo hadden we ooit een feestje waar een kennis kwam die de hele dag in een viszaak had gewerkt.. diegene had zelf niet door dat de geur voor de rest van de groep niet uit te houden was. Zelfde met manege geuren, als je daar de hele dag in rond brengt heb je het vaak zelf niet in de gaten…ookal heeft iedereen om je heen de walm door soms zelfs nog na het douchen :love:

  • Ellen

   Klopt. Net als je parfum. Je spuit met je nog slaperige hoofd wat op en gaat dan ontbijten. Na het ontbijt vraag je je af of je al parfum op hebt gedaan en besluit deze op te spuiten. Je hebt dan een dubbele hoeveelheid parfum op. Zelf ruik je niet dat je veel geur bij je draagt, anderen wel!
   Om nog een voorbeeld te noemen: een vriendin van mij woont op een boerderij. Daar staat de wasmachine in een ruimte naast de stal. De stal zit zeg maar aan het huis vast. Ook wordt in deze ruimte de was gedroogd.
   Mijn vriendin komt zo goed als nooit in de stal en op het erf van de boerderij is zoveel “nieuwe” frisse lucht dat het daarvan niet in je kleren gaat zitten. Dit komt puur doordat de kleding naast de stal wordt gedroogd. Zelf heeft ze dit niet door, maar ze stinkt toch regelmatig naar boerderij.

  • evelien

   ja klopt. Netzoals je van een 3 weken duurende vakantie terug in huis komt, dan ruik je ineens je huisgeur, terwijl je je huis nooit ruikt. Je ruikt jezelf dus ook niet, soms wel je kleren.

  • Kim

   Dat vind ik ook als je soms bij andere mensen thuis komt. Dat het daar echt zo’n typische geur heeft. Anders dan bij mij thuis.

  • Moniek

   Wij hebben een hond en ik zeg tegen al mijn vrienden.. “Als je de hond gaat ruiken.. Laat het weten! Vertel het mij!” Ik ben dus nu in de weer met geurkaarsen e.d. We borstelen de hond regelmatig. Ik hoop dat ze redelijk geurvrij oud wordt.

  • Daantje

   Ons hondje is inmiddels 10 en ik heb nog nooit klachten gehad dat ie stinkt. Maak je daar geen zorgen over! 😉
   Als mn hond heeft gezwommen gaat hij standaard ‘in bad’ (niks zo vies als de lucht van natte hond!) en pas als wij hem vinden stinken wassen we hem extra, en dat is niet vaak. (Verder eigenlijk nooit, want vaak wassen is niet zo goed voor de vacht en huid van een hond).

   Ontopic: Ik reis dagelijks met de trein en bus naar school, werk en stage en ik maak gelukkig weinig mee dat ik echt met stinkende mensen te maken heb. En als mijn cliënten stinken, zorg ik dat ze even extra wat deo spuiten. 😛 Ik heb zelf ook altijd een fles deo in mijn tas voor mezelf, zodat ik mezelf kan opfrissen (en anderen kan helpen als ze zelf om deo vragen). Ik douche trouwens om de dag, want van elke dag douchen wordt mijn huid droog en jeukerig.. Sommige mensen vinden het vies om niet elke dag te douchen maar ik vind dat echt bullshit.

  • Moi

   Ben het met je eens. Ik douche ook om de dag. Ten eerste omdat mijn huid er inderdaad van uitdroogt, maar ook omdat ik mijn haar niet elke dag wil wassen. Dat is erg slecht en je haar word er sneller vet van. Mezelf wassen doe ik wel elke dag, is wel zo fris.

   Ook vind ik het erg vervelend als mensen stinken. Als een vriendin bijvoorbeeld niet zo lekker ruikt zeg ik dat meteen, daar ben je vrienden voor. Soms wil ik het het liefst ook in de trein zeggen als iemand stinkt, maar dat doe je niet zo snel. Ik hoop altijd maar dat die mensen het zelf door hebben en er wat aan proberen te doen!

  • isabelle

   ik werk zelf ook in een viszaak. als ik in de ochtend om half5 op de visafslag in schevenigen kom is de geur ook weer een beetje ‘wennen’ maar na 10 minuten merk ik het al niet meer.
   zelfs als ik gewoon thuis kom in m’n werk kleren merk ik het niet.
   je neus gaat gewoon aan die geur wennen . ik denk dat dat ook mensen hebben die niet lekker ruiken.

  • Melanie

   Ik werk zelf ook in een viszaak en inderdaad, ’s ochtends moet ik altijd even wennen, maar de rest van de dag ruik ik en de lucht niet, en mezelf niet. Dat ruik ik pas weer als ik onder de douche sta. Daarom kan het wel fijn zijn als iemand je er op wijst. Ik vraag het bijvoorbeeld aan mijn moeder of vriend nadat ik gedoucht heb.

   Ik vind dat je het in zekere zin wel verplicht bent naar je omgeving toe om jezelf minimaal te verzorgen (schone kleding, deodorant), vooral als je in een openbare ruimte o.i.d. komt. Nu ga ik zelf wel eens snel een kleine boodschap doen, nadat ik gewerkt heb en dus nog stink, maar hier val ik mensen maximaal 5 minuten lastig mee. Ik ga niet uitgebreid shoppen of met de trein als ik nog stink.

 137. Hazel

  Ik vind het vreselijk als ik naast iemand zit in de trein die erg stinkt, maar ik het qua verplichting anders in de trein dan op je werk, bijv. Op mijn werk is iemand die heel erg stinkt, niet per se naar zweet maar gewoon naar vieze kleren. Hij heeft ook elke dag hetzelfde aan. De mensen die bij hem op de kamer zitten hebben er erg last van. Hij is door zijn leidinggevende al meerdere keren aangesproken op het feit dat men vindt dat hij ruikt (stinkt). Hij zegt dat hij geen wasmachine heeft en dus weinig zijn kleren kan wassen. Ik vind dat je op je werk wel een verplichting hebt naar je collega’s toe. Ik vind ook dat je baas dan een verplichting heeft om je erop aan te spreken. (het lijkt me overigens vreseiljk genant en ik snap ook niet dat hij het nu niet verbetert) In de trein vind ik het zelf heel erg onprettig, maar het is openbaar terrein en ik zou daar niet snel iemand op aanspreken en liever (indien mogelijk) ergens anders gaan zitten. Neemt niet weg dat ik net zo denk als jij en het me niet voor kan stellen eigenlijk, omdat ik zelf altijd fris wil zijn en daar ook goed op let.

 138. Nina

  Ik vind wel dat je jezelf goed moet verzorgen, ook voor anderen, een zweetlucht vind ik bijvoorbeeld niet echt bepaald prettig..

 139. Sigrid

  Je hebt gelijk!
  Mensen oordelen veel te snel!