Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
22 oktober 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Je verzorgt jezelf voor jezelf… toch?

Hier op MissLipgloss.nl gaat het vooral over uiterlijke verzorging. Van je lichaam verzorgen tot je haar wassen, douchen en make-up aanbrengen. Dat doe je vooral voor jezelf, zodat je jezelf prettig voelt en dat je er leuk uitziet. Maar laatst, toen ik in de trein zat, begon ik me te beseffen dat je eigenlijk ook een beetje verplicht bent jezelf te verzorgen, voor de mensen om je heen.

Om misverstanden te voorkomen: ik heb het hier puur over verzorging, dus jezelf wassen. Ik heb het hier niet over je uiterlijke voorkomen, je kleren, je kapsel, of je kledingmaat.

De situatie: het was 9.45u ’s ochtends. Het was druk in de trein richting Amersfoort. Dat gebeurt vaker. Dan ruikt het vaak gewoon naar ‘mens’ in de trein. Die geur ken je wel, het is een beetje muffig. Maar niet per se heel smerig, het hoort bij reizen met het openbaar vervoer. Er ging een jongen naast mij zitten, ik schat van mijn leeftijd. En met hem een misselijkmakende zweetgeur, in combinatie met een heftige sigarettenwalm. Ik kon nergens anders heen – de trein zat vol, er stonden zelfs mensen in het gangpad – en ik werd letterlijk misselijk van de geur die deze jongen verspreidde. Verder zag hij er trouwens prima uit. Zijn kleren leken schoon – al kan je zweet niet zien -, zijn haar zag er prima uit en er was eigenlijk niks op hem aan te merken. Maar die lucht… Ik overdrijf niet, die was echt niet te harden. Nu gebeurt dit niet vaak, al komt het wel eens voor dat iemand dichtbij – in het openbaar vervoer of in de supermarkt – simpelweg stinkt. Naast dat ik het ongelooflijk vies vond, vroeg ik me twee dingen af. Het eerste was of deze jongen dit zelf doorhad, het tweede hoe dat kan, zo vroeg op de ochtend. Je trekt – denk ik toch? – schone kleren aan en je wast jezelf, of je neemt een douche.

Toen ging ik nadenken. Ik douche elke dag, trek (naar mijn mening) leuke en schone kleren aan, doe een luchtje op, make-up, breng deodorant aan, doe mijn haar. Dat doe ik voor mezelf. Omdat ik ik ben, en er leuk uit wil zien, verzorgd. Ik voel me prettig als ik schoon gewassen en opgemaakt de deur uitstap. Ik vind het heel vervelend als ik naar zweet – of andere vieze luchtjes – ruik, ik wil gewoon niet vies zijn. Maar daarnaast, ik wil natuurlijk ook niet stinkend in de trein zitten en bang zijn dat andere mensen me ruiken. Of dat ze zelfs misselijk van mij worden, dat lijkt me afschuwelijk. Voor mij is het ook een deel representativiteit. Ik heb veel afspraken met mensen en bedrijven waar ik mee samenwerk, dan wil ik schoon en lekker ruiken en er leuk uitzien. Dat past ook bij mijn bedrijf, mijn site.

Dus jezelf verzorgen doe je in de eerste plaats voor jezelf, maar dat ben je ergens ook wel een beetje verplicht naar de mensen om je heen. Je familie, je collega’s, je klasgenoten en toevallige passanten in het openbaar vervoer of in de supermarkt. Je hoeft er niet uit te zien alsof je naar een gala gaat, maar wat zeep, deodorant en een schoon shirt lijkt me het minimale.

Wat vind jij daar eigenlijk van? Ik ben benieuwd naar hoe andere mensen hier over denken. Vind jij ook dat je je ook moet verzorgen voor de mensen om je heen? Of mag je dat helemaal zelf kiezen? Als jij weken niet wilt douchen en volgezwete kleding aan doet, moet je dat dan zelf weten? En mag iemand daar eigenlijk iets van zeggen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.