Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Interieurfotografie tips

Sinds de lancering van Cynthia.nl in februari heb ik zeventien binnenkijkers gemaakt. Ik moest van begin af aan leren hoe je nou het beste foto’s maakt van een huis en daarvoor heb ik veel tips gevraagd aan professionals en natuurlijk zelf opgezocht. Ik kreeg de vraag of ik mijn tips voor interieurfotografie wil delen. Maar natuurlijk!


Leestijd

Hoe ik begon met interieurfotografie

Ik besloot op Cynthia.nl interieur een prominent onderwerp te maken. En: ik wilde graag binnenkijkers gaan fotograferen! Ik vond dat zelf altijd zo leuk om te zien op andere sites en natuurlijk in de grote woonbladen. Dus: ik besloot dat ik dat gewoon zelf óók ging doen.

Nu moet ik erbij zeggen dat ik mijn camera goed onder de knie heb en door een cursus vorig jaar altijd op de handmatige stand fotografeer. Als je zelf een spiegelreflex, systeemcamera of compactcamera hebt waarmee je handmatig de instellingen kan bepalen, ga daar dan mee aan de slag! Het e-book van Mariët (die mij ook de cursus gaf) is een aanrader. Door dit e-book leer je precies hoe je handmatig met je camera aan de slag kan.

Online zocht ik wat handleidingen en tips voor interieurfotografie en ik ging naar het eerste huis dat ik ging fotograferen, gewoon van vrienden: dat van Marije en Mark-Jan. Vooraf zei ik al tegen Marije: ‘Misschien kan ik het wel helemaal niet, hoor. Dan gaan we gewoon koffiedrinken.’ Door te oefenen leerde ik wat goed werkte, wat ik nog miste (zoals een goede groothoeklens voor overzichtsfoto’s) en wat er verkeerd ging. Ik ben nog steeds geen expert, maar ik denk wel dat ik inmiddels aardig wat weet over het maken van goede interieurfoto’s en die kennis wil ik graag met je delen.

Nu zijn er verschillende soorten interieurfotografie. Bijvoorbeeld fotografie voor het verkopen van een woning, of fotografie voor een architect. Ik maak zelf alleen foto’s voor binnenkijkers, dus om ook de karakters van de bewoners te laten zien. Als je foto’s maakt voor een makelaar is dat héél anders dan voor de binnenkijkers zoals ik ze maak. Ik ga met deze tips dus uit van een huis fotograferen waarin je de stijl van de bewoners (of van jezelf, als je je eigen huis fotografeert) kan zien. Enne: ik ben geen professionele (interieur)fotograaf, deze tips geef ik puur op verzoek vanuit mijn eigen ervaring. Als je nou zelf wel een professionele interieurfotograaf bent, voel je vrij om jouw tips bij de comments te delen!

Je materiaal

De woning

Zonder woning geen binnenkijker, natuurlijk! Ik ben nu in vijftien heel verschillende huizen geweest (plus in die van mezelf) om alles op beeld vast te leggen. Hoe het huis eruit ziet, maakt natuurlijk niet zo heel veel uit, maar ik let zelf wel altijd op een paar dingen voor ik begin met fotograferen.

  • Ik vind het belangrijk dat ik het huis fotografeer zoals het is. Dus zoals de bewoner het bedoeld heeft. Als dat betekent dat ik iets niet mooi vind, of dat ik een andere keuze gemaakt zou hebben, maakt dat niet uit.
  • Ik verander of verplaats alleen dingen als iets stoort. Als een kleed op de bank bijvoorbeeld net zo ligt dat het op de foto niet mooi is. Of als de kat op álle foto’s staat (dan is het net of er zes katten in huis zijn). Of ik verplaats een tafeltje als ik zelf op die plek moet staan voor een goede foto, maar dan zet ik hem daarna wel weg.
    Wat ik wel vaak verplaats/weghaal: felgekleurde vaatdoekjes, kattenbakken en groot kinderspeelgoed in de woonkamer.
  • Ik vraag het nooit, maar het is wel belangrijk: een vies en onopgeruimd huis stoort. Elk huis waar ik kom fotograferen is opgeruimd, schoon en netjes. Natuurlijk mogen er dingen op tafel liggen en mag je zien dat er geleefd wordt, maar een vieze vloer of aanrecht leidt af en dat is jammer.
  • Soms speel ik met de gordijnen of andere raambekleding. Ook met verlichting is het soms een beetje kijken wat wel en niet werkt. Meestal laat ik lampen en kaarsen uit (omdat het geel licht geeft tegenover het blauwe daglicht) en probeer ik zoveel mogelijk daglicht binnen te laten. Maar: als de bewoner bijvoorbeeld mooie jaloezieën heeft die altijd dicht zitten, laat ik die liever dicht. Dat hoort gewoon bij het interieur!
  • Ik houd rekening met het tijdstip waarop ik ga fotograferen. Als het hoogzomer is kan het lastig fotograferen zijn met direct zonlicht. Dan kom ik liever of vroeger in de ochtend of juist later op de middag. Soms vraag ik ook hoe het zit met de lichtinval, dan houd ik daar rekening mee.
  • Als het huis openslaande deuren naar buiten heeft, en het is lekker weer, zet ik die meestal helemaal open. Andere deuren in huis doe ik meestal dicht. Behalve als er deuren zijn die de bewoners zelf altijd open hebben staan.

Je camera en objectieven

Ook heel belangrijk is natuurlijk het materiaal waar je mee fotografeert. Dit kan ook met een telefoon – het gaat vooral om de fotograaf! Als jij goed kijkt en mooie composities kan maken, dan kan je prachtige foto’s maken met je telefoon. Je zal alleen merken dat je soms scherptediepte mist als je detailfoto’s wilt maken en het is lastig kleine ruimtes helemaal op de foto te krijgen.

Ik fotografeer mijn binnenkijkers altijd met mijn Panasonic Lumix GM1 met een Panasonic 20mm 1.7 objectief en met een Olympus M.ZUIKO Digital ED 9-18mm f/4-5.6. De 20mm 1.7 is een beetje mijn ‘allround lens’ die ik veel gebruik voor productfotografie, maar dus ook voor de binnenkijkers. Hij heeft een vast brandpunt (en kan dus niet zoomen) en kan vrij dichtbij het te fotograferen object komen en geeft een mooie scherptediepte (dat de achtergrond dus mooi wazig is). Dit is een toplens waar ik graag mee fotografeer. Maar na een paar binnenkijkers miste ik toch wat: met deze lens krijg ik een ruimte nooit helemaal op de foto. Zeker kleine ruimtes niet, maar ook bij grotere ruimtes was het lastig. Dan ging ik hélemaal in een hoekje van de kamer staan en nog kreeg je geen goed beeld van de hele ruimte.

Toen kocht ik dus de Olympus M.ZUIKO Digital ED 9-18mm f/4-5.6 lens. Dit is een groothoeklens. Hiermee kan ik heel goed (kleine) ruimtes helemaal op de foto krijgen. Het nadeel is wel dat dit wat vertekent. Dit corrigeer ik indien nodig in Photoshop (Filter -> Adaptief Groothoek), maar soms ontkom je er niet aan omdat de ruimte bijvoorbeeld echt heel klein is. Ik kan echt niet meer zonder! Met deze lens kan ik goede overzichtsfoto’s maken.

Tips voor interieurfotografie

In het begin was het gewoon een beetje proberen. Nu weet ik inmiddels aardig wat wel en niet goed werkt en wat mooie plaatjes oplevert. Hierbij mijn tips en werkwijze.

  • Ik loop eerst even door de ruimte heen om te kijken wat ik ermee kan. Dus in plaats van lukraak te beginnen met plaatjes schieten, neem ik even de tijd om te bedenken wat voor foto’s ik kan maken en wat echt leuke hoekjes zijn.
  • Ik varieer vaak in de hoogte, dus vanaf welke hoogte ik fotografeer. Vaak ga ik iets door mijn knieeën, maar soms fotografeer ik ook juist vanaf een hoger standpunt. Meestal vind ik vanaf een lager standpunt mooier, het geeft een ruimtelijker effect.
  • Let op de lijnen. Hoe vaak ik al wel niet mijn foto’s opende in Photoshop en zag dat de horizontale lijnen scheef waren op de foto… Dat stoort. Probeert dus de lijnen van muren, kasten en deuren recht in de foto te krijgen. Soms is dat lastig en dan lukt het niet (bijvoorbeeld omdat een huis simpelweg scheef is), maar ik probeer het wel.
  • Licht kan lastig zijn, zoals ik ook al bij de huistips gaf. Ik laat sfeerverlichting praktisch altijd uit, omdat dat geel licht geeft en afsteekt tegen het blauwe daglicht. Ik probeer altijd zoveel mogelijk daglicht naar binnen te laten, maar als de bewoner de jaloezieën altijd dicht heeft, laat ik dat zo. Ik flits nooit en neem ook nooit lampen mee.
  • Ik varieer tussen staande en liggende foto’s. Vaak vind ik staand beter werken bij interieurfotografie, ik weet niet zo goed waarom. Overzichtsfoto’s maak ik wel vaak liggend, of gewoon als de compositie erom vraagt (bijvoorbeeld een langwerpig horizontaal plankje met leuke dingen erop).
  • Foto’s die ‘plat’ recht van voren worden gemaakt vind ik vaak mooi. Dus dat ik recht voor een kast sta. Maar soms is een andere compositie ook interessant, dan is het gewoon een kwestie van uitproberen.
  • Soms fotografeer ik deels van achter een plant of bos bloemen, dat kan een leuk scherptediepte-effect geven. Als je daar zelf mee wilt spelen: neem een bosje gipskruid mee, het geeft echt een leuk effect als je je daar een beetje achter ‘verstopt’.
  • Wissel overzichtsfoto’s af met detailfoto’s. Houd in je achterhoofd dat de persoon die de foto’s bekijkt een goed beeld van de ruimte moet kunnen krijgen. Als je alleen detailfoto’s maakt, krijg je dat beeld niet. Maar alleen maar overzichtsfoto’s is ook saai. Wissel dus lekker af!
  • Detail: let op dat je jezelf niet ziet in de weerspiegeling van televisie, spiegel, oven…
  • En de mensen dan? Het is altijd leuk om bij de binnenkijker de bewoners te zien. Ik vraag dat altijd, maar niet iedereen vind dat leuk. Als de bewoners het zelf niet tof vinden, doe ik het niet. Het moet wel leuk blijven. Als ze het wel willen, vind ik het het makkelijkst om ze (of hem of haar) iets te laten doen. Koffie drinken, door een tijdschrift bladeren, koffie maken in de keuken. Ik ben geen portretfotograaf, dus ik vind dat altijd nog lastig, maar dit werkt meestal wel goed.

Enne, Photoshoppen? Ik doe dat alleen als ik iets héél storends zie, zoals een vlek op een bank of een lelijk stopcontact. Verder zorg ik er met Photoshop vooral voor dat alles eruitziet zoals ik het met mijn eigen ogen gezien heb en soms corrigeer ik het vertekenende effect van de groothoeklens.

Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.