Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
9 mei 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Inner beauty: wat doe jij om te relaxen?

0000Regelmatig tot rust komen en tijd voor jezelf nemen is heel belangrijk – beter gezegd: noodzaak. Zeker in onze drukke levens gevuld met school, werk en andere verplichtingen is het goed om soms pas op de plaats te maken. Om je goed te voelen, maar ook omdat stress je instantly minder mooi maakt. Ik ben benieuwd naar jullie ‘relax rituelen’ en ik vertel je graag over die van mij!

Zoals je al hebt kunnen lezen moet ik deze weken verplicht relaxen omdat ik de laatste weken heb gefaald in tijd nemen voor mezelf. En dat heeft zijn consequenties. Daarom heb ik al mijn relax trucjes uit de kast getrokken en ik deel ze graag met jou, want ik weet zeker dat jij ze ook kan gebruiken. Of nee, móet gebruiken! Elke dag moet je wat tijd voor jezelf nemen. De ene dag wat langer dan de andere. Maar het moet, hoe dan ook!

Ik deel graag mijn relax manieren, de ene wat normaler dan de ander.

Fuck it!

fuck it

Excuse my French, maar soms is het heel goed om even heel hard ‘Fuck it!’ te roepen. Misschien niet hardop (niet altijd een goed idee), maar wel in je hoofd. Ik ben zelf groot fan van de Fuck It boeken van John Parkin, waarin hij de ‘fuck it way of life’ uitlegt. Iets meer schijt hebben aan alles om je heen kan soms heel goed zijn.
Soms denk ik dus gewoon ‘fuck it’ en laat ik de boel de boel. Het kan bij kleine dingen om te beseffen hoe onbelangrijk iets eigenlijk is, maar ook bij grotere dingen. Soms is het goed om even te denken ‘iedereen/alles kan m’n rug op! Bekijk het maar even!’. Misschien voor vijf minuten, misschien voor een dag of wie weet wel voor een week. Als ik zoiets zeg, probeer ik me ook te beseffen hoe onbelangrijk ik zelf eigenlijk ben. Iedereen kan me best een weekje missen. Joe!

Mindfulness en mediteren

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar ik heb soms baat bij meditatie of een andere toepassing van mindfulness. Soms ga ik gewoon tien minuten in kleermakerszit zitten en focus ik me op mijn ademhaling. Proberen nergens aan te denken, alleen focussen op mijn ademhaling. Of op mijn lijf, dan loop ik elk lichaamsdeel in gedachten langs, van tenen naar kruin. Of ik laat juist alles gaan en luister naar de geluiden om me heen.

Wat ik ook soms doe is ‘open’ een wandeling maken. De deur uit lopen en heel bewust alles opnemen wat er om me heen gebeurt. Geluiden, geuren, de wind op mijn huid, de warmte van de zon. Nergens anders aan denken, alleen maar voelen en waarnemen. Dit kan best wat oefening vergen, want het is heel gemakkelijk om af te dwalen in je dagelijkse gedachten en gepieker, maar het kan heel ontspannend werken.

Opruimen

Met mijn handen werken werkt therapeutisch. En: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Als ik lekker bezig ben in huis, met de was, met opruimen, met schoonmaken, voel ik me altijd beter. Zowel tijdens het opruimen als erna. Ik zet vaak bewust geen muziek aan zodat ik me focus op wat ik voel in mijn handen en wat ik hoor tijdens de klusjes die ik doe. Het klinkt gek, maar het werkt heel ontspannend.

Douchen of in bad gaan

Ik heb geen bad, maar kan intens genieten van een warme douche. Langzaam mijn haren wassen, allerlei lekkere producten gebruiken waar een heerlijke geur vanaf komt, het warme water over mijn hoofd en lichaam voelen, heerlijk! En daarna comfortabele kleding aan. Of juist klaarmaken voor een drukke dag. Tien minuutjes onder de douche kan van mij een heel ander mens maken. Ik ben er gek op.

Een boek lezen

Films en dvd’s kijken kan ontspannend werken en heerlijk zijn, maar als ik echt stressy ben, dan dwalen mijn gedachten alsnog af. Pak ik snel mijn laptop of iPad erbij en ben ik weer met allerlei andere dingen bezig. Echter, als ik een boek lees, kan ik niks anders. Mijn hoofd is bij de woorden die ik lees en dan kán ik gewoon nergens anders aan denken. In bed, op de bank of buiten in de zon: een fijn verhaal lezen werkt zo heerlijk rustgevend. En: het beste is om dit gewoon vanuit een fysiek boek te doen, dan kan je niet (op je iPad) weer iets anders doen.

Oh, en: wat ik de laatste tijd steeds vaker doe is in de trein of bus een boek lezen. Normaal neem ik altijd mijn laptop mee om te werken, nu neem ik een boek mee zodat de reis even een rustmomentje is. Zo fijn, even in een andere wereld zijn. Iets wat ik als kind al geweldig vond.

Een spelletje spelen

Werkt voor mij net als een boek lezen: een leuk spelletje spelen waar ik mezelf even in kan verliezen. Ik ben zelf gek op de Sims maar heb ook wat leuke spelletjes op mijn iPad waar ik zo een uur zoet mee ben als ik daar zin in heb. Net als wanneer ik een boek lees kan ik dan totaal in een andere wereld zitten.

 

Ik ben benieuwd, wat zijn jouw relax trucjes?

Bron foto’s 1


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.