Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
17 februari 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • gezond eten
 • green smoothies
 • groene smoothies
 • How To
Een MissLipgloss artikel

Inner beauty: Green smoothies

Groene smoothies: jaren geleden las ik er al eens wat over, maar het leek me zo vies en waagde mezelf er nooit aan. Tot een vriendin het me een paar weken geleden liet proeven. Ineens vond ik het super lekker! En nu ben ik verslaafd. Een bron van vitamines, en zó lekker!

Een groene smoothie maken is supermakkelijk. Je hebt een blender nodig, fruit en groenten. Dit blend je door elkaar. Klaar. Het is wel het beste om ongeveer 60% fruit en 40% groenten te gebruiken, voor de smaak en werking is dat het lekkerst. Groene bladgroenten zijn ook het best en meest gezond. Neem bijvoorbeeld:

 • spinazie (mijn favoriet)
 • veldsla
 • de bladeren (zonder nerf) van bloemkool
 • romeinse sla
 • bleekselderij
 • komkommer
 • wortel
 • boerenkool

Het beste is om in een smoothie meerdere groenten te combineren. En natuurlijk kan je er alles indoen wat jij lekker vindt. Qua fruit kan je lekker variëren en gebruiken wat je lekker vindt. Ik doe er zelf ook vaak vers sinaasappelsap bij, wat ik daarvoor gewoon even uitpers. Je kan ook sap uit een pak gebruiken maar daar zit wel weer extra suiker in, en is minder lekker. Om het vloeibaarder te maken kan je ook een kopje water gebruiken maar dat is minder lekker. Je kan ook ‘superfoods’ toevoegen, zoals acai bessen, goji bessen, cacao, spirulina, tarwegras, bijenpollen… Als je googelt op ‘Superfoods’ kan je hier veel over vinden, heel interessant!

Zie hier een recept voor een groene smoothie die ik laatst maakte (dit was wel voor meerdere glazen):

Verse sinaasappels (even uitpersen)

Een wortel

Blenden! Ik gebruik een Princess blender, die kostte rond de 25 euro en heb ik al jaren geleden gekocht. Deze doet het prima, heeft een glazen kan en maalt de fijnste stukjes helemaal glad. Zelfs als ik wortel door de sinaasappels doe blijven er geen harde stukjes over. Ik kocht hem bij Blokker trouwens.

Ziet er al lekker uit!

En nu lekker veel spinazie er door blenden.

Klaar! Het zal je verbazen hoe lekker zoet het smaakt, dat komt door al het fruit wat er in zit. Als je het toch wat bitter vindt, of niet zoet genoeg, kan je er een drupje zoetstof in doen, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig.

’s Ochtends is het zo gedaan, het enige wat even tijd kost is het fruit in stukken doen, en de sinaasappelsap persen. In vijf minuutjes heb je een super voedzame en gezonde smoothie! Ik drink dit echt supergraag, zeker als ontbijt, maar ook als tussendoortje. Ik maak meestal iets teveel en later op de dag neem ik de rest. Je kan het niet echt lang bewaren, het is wel goed om het dezelfde dag nog te gebruiken. Je kan door je smoothie ook nog een poeder doen, bijvoorbeeld spirulina of tarwegras. Dit kan je bij de Tuinen kopen en geeft een extra boost!

Maar wat is er nu precies zo goed aan zo’n green smoothie? Er zitten ontzettend veel antioxidanten in door al het verse fruit en groente. Omdat je alles in een blender doet blijven alle vezels en voedingstoffen in het sap zitten, en op deze manier krijg je alles binnen. Groene groenten bevatten heel veel vitamine C, chlorophyl, vezels, vitamine A, calcium, ijzer en antioxidanten. Je zal merken dat je meer energie krijgt en je beter voelt. Het is ook echt een fijne oplossing als je ’s avonds niet zoveel groenten eet. Door middel van deze smoothies eet je dan wel genoeg groente!

En geloof me, het smaakt superlekker. Ik ben zelf geen megafan van de smaak van groenten, maar ik krijg geen genoeg van groene smoothies. Echt de moeite waard om te proberen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.