Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
13 oktober 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • dip
  • herfst
  • herfstdip
  • tegengaan
Een MissLipgloss artikel

Inner beauty: Anti herfstdip-tips

Elke maand schrijft Liesbeth Veldhuizen, psychomotorisch therapeut en trainer mindfulness , een blog op MissLipgloss.nl over inner beauty. Deze maand: ga je herfstdip tegen! De berk in mijn tuin verliest alweer zijn blad. Iedere dag liggen er weer meer blaadjes dan de dag ervoor. Het groen verdwijnt zo langzaamaan uit de tuin. In de steeg achter ons huis vang ik bijna iedere ochtend een spinnenweb op met mijn gezicht. De zon staat alweer lager dan een maand geleden en om zeven uur valt de avond. En al is de temperatuur nog goed, voor m’n gevoel gaat dit proces ieder jaar weer veel te snel. ‘Het is wennen aan september’ is de titel van het gelijknamige nummer van Bløf. Dat lied verwoord deze sfeer voor mij zo mooi. Ik word er altijd wat stiller van en dat voelt niet iedere dag even fijn. De herfstblues als voorloper op de winterblues. Ja, het is ieder jaar weer wennen aan september, euh… oktober.

Om te voorkomen dat je echt de winterblues te pakken krijgt en je straks met -15 nachtvorst je stemming ook dusdanig zakt en je het liefst doet alsof de wereld niet bestaat, heb ik vast wat tips verzameld. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen, niet waar?

  1. Ga iedere dag naar buiten nu het goed weer is en de straten door de vorst nog niet spekglad zijn. Zorg dat je voldoende zon opdoet. Dus zodra het een aardige herfstdag is, ga er dan op uit zodat je je vitamine D op peil hebt voordat de donkere dagen voor de deur staan.
  2. Beweeg zoveel je kan. Aangezien het woord ‘sport’ voor sommigen gelijk een allergische reactie oproept, noem ik het bewegen. Doe het zo vaak je kan en minimaal 2 keer in de week. En het liefst buiten. Dan heb je je beweging en je vangt weer extra licht op. Ga hardlopen of een wandeling maken, want juist die duur-activiteiten geven zo’n goed gevoel. Er komen allemaal hormonen vrij die je stemming verbeteren wanneer je een tijdje beweegt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de ritmische beweging of cadans van het wandelen of rennen, ervoor zorgt dat je makkelijker je hoofd leeg kunt maken.
  3. Doe een powernap. Slapen is een zeer goede activiteit om weer op te laden. En het is goed voor je huid. Waak er alleen voor dat je niet langer dan een half uur slaapt. Zet bijvoorbeeld de wekker of het alarm op je telefoon. Want als je te lang slaapt, kan je systeem in de war raken waardoor je ’s avonds minder goed inslaapt.
  4. Wanneer je merkt dat negatieve gedachten dreigen zich meester van je te maken, merk ze dan om te beginnen op. Word je bewust van deze goed-humeur-dieven. Zie hoe ze je hoofd binnen sluipen en laat ze via de achterdeur weer naar buiten gaan. Zie hoe je gedachten komen en gaan. Aandacht geeft ruimte en is de beste pil tegen somberheid.
  5. Haal iedere dag bewust 5 keer adem. Merk om te beginnen op hoe je staat, zit of ligt. Hoe je lichaam contact maakt met de ondergrond en laat overbodig aangespannen spieren los. Dus wanneer je staat of zit let er dan op dat je je schouders laat zakken en je armen en handen ontspant. Haal dan 5 keer diep adem en stel je voor dat je bij iedere uitademing een stuk spanning (mentaal en fysiek) loslaat.

Laat het najaar maar komen!

Cynthia: Vooral de tip van de powernap vind ik geweldig! Ik doe dit altijd als ik er de mogelijkheid voor heb, meestal ’s middags rond een uur of drie. Ik merk dan dat ik in begin te zakken, en dat ik een beetje moe word. In plaats van koffie drinken, ga ik dan even twintig minuutjes liggen. Ik ben daarna ineens vol energie en dan kan ik er weer tegenaan! Heerlijk vind ik dat. Het is ook een fijn vooruitzicht: ’s ochtends moeilijk je bed uit komen en denken ‘Ah, vanmiddag kan ik nog eventjes terug.’ En bewust zijn is natuurlijk ook altijd goed. Voel je je rot? Besef je dat dan, laat het over je heen komen, geef het aandacht en laat het weer gaan. Enne, bedenk je ook dat het najaar superleuk is. Straks komen de feestdagen weer, en je kan je weer hullen in fijne laarzen, dikke sjaals en een nieuwe winterjas. Wat? Tijd om te winkelen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.