Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
24 januari 2010 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • privé
  • studie
Een MissLipgloss artikel

Ik en mijn studie #7

Het is al een poos geleden dat er een artikel online kwam waarin ik vertelde over mijn studie, journalistiek. Omdat ik op dit moment bezig ben met een keuze maken voor de minoren, vond ik het wel weer tijd om jullie even te updaten.

Toen ik er nog niet mee te maken had, snapte ik niet wat een major en een minor inhield. Ik snap het nog steeds niet helemaal, maar ik wil jullie wel even kort uitleggen wat het is, want anders snap je natuurlijk niks van mijn verhaal. De eerste twee jaar van de studie journalistiek is de major van jaar 1 en 2. De eerste twee jaren heeft iedereen dezelfde vakken en dezelfde colleges, het is de basis van de studie. Hier valt niks te kiezen.
Maar vanaf het derde jaar wordt het anders. Het eerste halfjaar kies je je major voor jaar 3. Bij ons kan dat zijn Crossmediale Journalistiek, Verhalen, Mediaproducties of de Premaster, wanneer je een master wil doen aan de VU na de studie. Het tweede halfjaar van het derde jaar bestaat uit de keuzeminor 1. Je kan kiezen uit RTV-journalistiek, tijdschriftjournalistiek, ontwikkelingsjournalistiek, buitenlandstudie en European News.
In het vierde jaar loop je stage. Het eerste halfjaar doe je je stage en je afstudeer onderzoek. Het tweede halfjaar mag je weer kiezen. Ga je voor een minorstage (dus een stage die aansluit bij de keuzeminor) en 1 specialisatiemoduul of ga je voor drie specialisatiemodulen?

Nu jullie dat weten kan ik uitleggen wat ik naar alle waarschijnlijkheid ga doen. Mijn major voor jaar 3 wordt zoals ik er nu naar kijk Verhalen. Ik zal fragmenten tekst die in het voorlichtingsboekje staan, even citeren.

Een student die de minor heeft gevolgd is een creatieve schrijver die in staat is een creatief concept uit te werken in vrijwel ieder gewenst format, van poëzie tot advertising pay off, van scenario tot reclametekst. (…) Voor een webpagina schrijf je andere teksten dan voor een educatieve folder van een museum; aan een tekst die via UMTS wordt uitgezonden worden andere eisen gesteld dan aan copy voor een programmakrant van een cultureel festival of een brochure van een nonprofit-organisatie.

Heb je deze minor gevolgd dan kan je straks werkzaam zijn in creatieve werkverbanden als o.a. creatief schrijver, storyteller, programmaredacteur, researcher, bureauredacteur, tekstontwerper of tekstschrijver van puur functionele teksten.

Deze minor spreekt mij het meest aan omdat het erg breed is, je kan bij een reclamebureau werken maar ook bij een televisieprogramma als tekstschrijver. Ook wil ik deze major kiezen omdat de andere majors me totaal niet aanspreken. Bij Crossmediaal ga je ‘werken in de wijk’ en houd je op een website het nieuws bij van een wijk in Zwolle. Bij Mediaproducties wordt je opgeleid tot programmamaker, en ook dat spreekt me niet heel erg aan.

De eerste stage die je loopt, sluit aan op deze major. In het tweede halfjaar van het vierde jaar kan je kiezen voor nog een stage, en dat ga ik doen. Ik doe dat omdat ik zoveel mogelijk ervaring op wil doen en omdat ik denk dat je veel meer hebt aan een stage dan aan drie specialisatiemodulen.
Deze stage sluit aan bij je keuzeminor. De keuzeminor doe je in jaar 3, het laatste halfjaar, en ik ga waarschijnlijk voor Tijdschriften. Bij deze minor maak je twee keer twee tijdschriften, je leert echt hoe tijdschriften gemaakt worden en je schrijft dan natuurlijk zelf voor dat medium. Het leuke vind ik hiermee dat ik dan in het vierde jaar bij een tijdschrift stage kan lopen, dat lijkt mij namelijk enorm leuk. Een stage bij LINDA. lijkt me echt heel erg gaaf omdat dat één van mijn favoriete tijdschriften is.

Ook kies ik hierbij dus nog één specialisatiemodule voor het laatste halfjaar en ik denk dat ik voor Vormgeving ga. Dat sluit heel goed aan bij Tijdschriften en zelf ben ik natuurlijk voor deze site ook altijd al bezig met vormgeving.

Ik twijfel nog wel lichtelijk over mijn keuzes die ik tot nu toe gemaakt heb. Want kan ik niet beter iets héél anders kiezen, omdat ik schrijven inmiddels wel ‘kan’? Moet ik niet voor radio en televisie gaan? Moeilijk, moeilijk, moeilijk… Ik heb wel veel zin om met het derde jaar te beginnen, dan ga je immers echt iets doen waarvoor je zelf gekozen hebt. Mijn studieloopbaanbegeleider zei wel dat het voor de plek waar je komt te werken niet heel veel uitmaakt. Ze kijken echt niet naar welke minors en majors jij gedaan hebt. Wel kan het uitmaken waar je stage loopt: het gebeurt vaak dat je daar blijft ‘hangen’ na je studie, dat je daar een baan aangeboden krijgt.

Moeilijk joh, kiezen voor zoiets! Ik vind alles zo leuk en interessant…


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.