Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor โ‚ฌ5
19 juni 2009 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • privรฉ
  • studie
Een MissLipgloss artikel

Ik en mijn studie # 5

Ik kreeg van een MissLipgloss.nl bezoekster een mailtje met vragen over mijn studie. Omdat ik haar vragen eigenlijk wel heel goed vind, beantwoord ik ze nu in dit artikel. Handig voor meiden die ook de studie willen gaan doen, of gewoon als je nieuwsgierig bent ๐Ÿ™‚


* Wat vind je leuk aan de studie Journalistiek?
Ehm, ik vind het leuk om te werken aan mezelf. Je leert echt veel dingen die je meteen kan toepassen. Zo leren we bijvoorbeeld in een college hoe je het beste aan de telefoon iemand kan interviewen, en de dag erna ga je dat ook echt doen. En dat is praktisch met alles wat je leert. Ik vind het leuk dat ik de dingen die ik leer ook toepas bij mijn werk en mijn site. Plus journalistiek zie je overal en altijd, dat vind ik leuk.
Daarnaast stimuleren de docenten het ook heel erg dat je naast school al journalistiek bezig bent. En iedereen denkt ook heel journalistiek. Als ik een keer iets heb voor mijn site of voor mijn andere schrijfdingetjes, dan is daar vanaf school veel begrip voor en dat is heel erg fijn. En ze zijn gewoon enthousiast over de dingen die we doen naast school.

* Wat vind je minder leuk?
In het begin vond ik het niet leuk dat het heel erg op ‘krantennieuws’ was gericht. Het hele jaar ben je eigenlijk bezig met ‘schrijven voor kranten’. Dus nieuwsberichten of nieuwsverslagen. Dat vond ik erg wennen en dat vind ik niet echt superleuk. Maar: je leert er heel veel van en vanaf het tweede jaar gaan we heel veel andere dingen doen en andere kanten van de journalistiek benaderen.

En een nadeel (of voordeel) is dat je de hele dag door, overal wordt geconfronteerd met journalistieke dingetjes. Tv en radio, maar ook reclameblaadjes, tijdschriften, stukjes tekst op melkpakken en etenswaren… Misschien doen andere journalistiek studenten dat niet, maar ik ga dan mega kritisch kijken. Je moet voor je zien dat ik een tijdschrift lees, en het echt in mijn hoofd aan het feedbacken ben. Dan ga ik bedenken wat er beter kan, wat de sterke punten zijn, wat ik anders zou doen… En soms is dat echt irritant, want ik kan dat niet uitzetten. Maar het is juist ook wel weer leuk dat je journalistiek overal ziet. Het is gewoon heel belangrijk ๐Ÿ™‚

* Heb je veel ‘huiswerk’?
Ik heb zelf enorm veel vrije tijd over. Voor veel vakken moeten we portfolio’s maken, dat is gewoon een map die je inlevert aan het eind van de periode met alle opdrachten erin die je gemaakt hebt. En dan maak je daarbij ook procesverslagen, reflecties en formuleer je je leerdoelen enzo. Veel werk, hoor! Maar als je dat gewoon goed bij houd de hele periode lang, dan heb je er niet eens zo veel werk aan. Je moet er gewoon niet in de laatste week voor de deadline mee beginnen.
Elke periode zijn er ook opdrachten voor bepaalde vakken. Ik vind dat niet moeilijk, maar het kost wel veel tijd. Je doet dat samen met een, twee of drie klasgenoten. Dus je moet gewoon telkens met elkaar afspreken om aan de opdracht te werken. Fijn is dat je elke week of elke twee weken voortgangsgesprekken hebt met je docent, dus je moet het echt bijhouden en daardoor zit je niet met deadlinestress. Of nouja, bijna nooit ๐Ÿ˜‰

Verder schrijven we natuurlijk veel. Je moet er regelmatig ‘op uit’ om verslagen te schrijven. Zo ben ik in het eerste half jaar naar een sportwedstrijd, tentoonstelling, opening van een gebouw, sinterklaasintocht en een rechtszaak geweest. Zo zijn er meer dingen. En je moet in de tentamenweek natuurlijk leren voor de tentamens, maar op zich valt dat qua stof mee (vind ik).


* Welke persoonlijkheidskenmerken zijn belangrijk voor als je de studie wilt gaan volgen?

In het Journalistiek Basisboek dat wij gebruiken (geschreven door Kussendrager, for your information) worden 7 attitudekenmerken genoemd. Dat zijn: empathie (inlevingsvermogen), engagement (betrokkenheid), emotie, ethiek, ego, ervaring en efficiency (onder tijdsdruk werken). Iets meer specifiek zijn een de algemene journalistieke kenmerken: Nieuwsgierigheid, wantrouwen, kritisch zijn, sociaal vaardig, nieuwsgericht, stressbestendig.
Maar let wel dat je dit soort dingen kan leren. Zo was ik voor mijn studie echt niet stressbestendig en niet wantrouwig, maar dat leer je. Ik heb dit jaar op deze gebieden heel veel geleerd, en dat is echt gaaf, want je merkt dat je karakter daardoor verandert. Eerst kon ik heel slecht met stress omgaan, nu gaat dat veel beter. Het is echt mooi om dat aan het eind van het jaar te zien.

* En welke vaardigheden? Welke interesses zijn noodzakelijk?
Je moet wel al bezig zijn met schrijven. Of dat is gewoon heel erg handig. Daarnaast wordt bij ons vaak gezegd dat je heel, heel veel moet lezen en media moet ‘consumeren’, dus veel nieuws kijken, kranten lezen, tv-programma’s kijken… Daar leer je heel veel van. Je moet zeg maar wel gek zijn op media.

* Hoe is je school?
Wel okรฉ, ik ben niet echt dol op mijn school, ofzo ๐Ÿ™‚ Het is een gezellige school met 18.000 studenten en leuke docenten, maar ik kan niet zeggen dat ik mijn hart verpand heb aan het Windesheim, om het zo te zeggen ๐Ÿ˜‰ Het is meer mijn klas waar ik het erg leuk mee heb. Leuk is dat wij gewoon met onze klas college hebben, de hele week. We zitten niet in grote collegezalen met tien klassen, dus je leert elkaar heel goed kennen.
Vervelend is dat somsย  docenten gewoon niet komen opdagen en dat soort dingen, maar volgens mij gebeurt dat op iedere hogeschool.


* Ben je niet ‘bang’ dat het later moeilijk is om werk te vinden of te komen werken waar jij graag wilt? (Ik denk namelijk van wel…Zou graag bij een tijdschrift als Cosmogirl willen werken).

Nee ik denk het niet. Het nadeel is wel dat je als journalist wel moet opvallen, want iedereen kan zich zomaar journalist noemen. Het is namelijk geen beschermd beroep. Jij kan op je cv zetten dat je journalist bent. Wat ik heel belangrijk vind, en wat volgens mij echt helpt bij het vinden van een baan, is ervaring opdoen. Dus: tijdens je studie zoveel mogelijk journalistieke dingetjes ernaast doen. Ook al is het maar voor het huis-aan-huisblad van je gemeente schrijven, of vrijwillig bij de lokale radio. Zulke dingen staan allemaal erg goed op je cv! Zo heb ik mijn site, schrijf ik voor Girlscene, schrijf ik voor Yes en ben ik nu bezig voor een nieuw vrouwenplatform (nog niet online). Hoe meer ervaring, hoe beter. En natuurlijk tijdens je studie orienteren op wat je wilt en wat je leuk vind, want als je afgestudeerd bent moet je wel weten wat je wilt.


Zijn er hier meiden die volgend jaar met journalistiek beginnen? Tell me! En als je vragen hebt, stel ze gewoon bij de comments, dan beantwoord ik ze.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.