Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
11 oktober 2008 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Ik en mijn studie # 2

Hi girlies!

Ik heb beloofd jullie op de hoogte te houden over mijn studie, dus nu weer een update erover!

Voor mensen die niet weten wat ik studeer: ik doe journalistiek. Het eerste semester zit er bijna op. In week 44 heb ik herfstvakantie en week 45 en 46 heb ik tentamens. Ik heb een tentamen Journalistiek (Nieuwsverslag), Taalbeheersing, Onderzoek en Communicatie. Voor alle vakken moeten we best veel leren: boeken, readers en teksten moeten we kennen en kunnen interpreteren. Ook aantekeningen die we in de les hebben gemaakt zijn erg belangrijk! Mensen die vaak afwezig waren hebben straks dus een probleem. De tentamenstof is erg veel als je alles naast elkaar legt, maar ik ben op tijd begonnen met boeken en readers doornemen voor alle vakken en heb nu al veel samenvattingen gemaakt. Dat scheelt! 🙂 Voor alle vakken krijgen we multiple choice tentamens. Het eindcijfer wordt gebaseerd op je dossier (dus opdrachten die je moest inleveren in de les) en je tentamencijfer. Het gemiddelde van die twee moet een 5,5 zijn, dan krijg je je studiepunten! Je kan 4 studiepunten krijgen als je een voldoende hebt. Of je dan een een 10 of een 6 hebt, maakt niet uit. Elk tentamen mag je een keer herkansen. Ik vind wat de studiepunten en het herkansen betreft de regeling érg soepel. Het is jammer dat je niet meer studiepunten krijgt als je cijfer erg hoog is. En alles herkansen! Ik was twee herkansen per periode gewend.

Je kan in totaal het eerste jaar 60 studiepunten halen, als je er 40 haalt ben je over. Als je ze allemaal hebt, heb je je propedeuse gehaald. Dat is echt mijn doel, ik wil per se mijn propedeuse in één jaar halen (als je niet weet wat een propedeuse is, Google dan even 🙂 ). Ik geloof ook dat dat moet lukken, je moet gewoon alle vakken voldoende afsluiten.

En nu weer even wat ik tot nu toe van de opleiding vind! Ik begin het steeds leuker te vinden 😀 Ik vind het schrijven onwijs leuk en dat ligt me ook erg goed. Ik moet wel zeggen dat je de opleiding niet moet onderschatten. Ik dacht voordat ik begon dat ik fluitend door de studie heen zou fietsen, maar dat blijkt echt niet het geval. Sommige vakken zijn echt heel erg pittig (Politiek ligt me echt niet) en je moet erg veel doen en er zijn deadlines aan verbonden. Je wordt bewust onder druk gezet, want je moet onder druk kunnen werken. Als je je artikel niet op tijd op BlackBoard (site voor de studie waar je studiemateriaal kan vinden en waar je opdrachten in kan leveren) hebt, wordt het niet gewaardeerd en wordt het meegenomen in de beoordeling voor Houding & Gedrag.

Elke week moeten we voor het vak Journalistiek een verslag schrijven. Zo heb ik tot nu toe een rechtbankverslag, een commissieverslag, een sfeerverslag en een nieuwsverslag geschreven en ik moet nog een vrij verslag, wedstrijdverslag en een recenserend verslag schrijven. Dat is allemaal veel werk! Je moet er voor deze verslagen op uit: naar een rechtszaak, naar een commissievergadering, naar een sportwedstrijd of naar een evenement. Je moet het allemaal zelf regelen (je gaat niet klassikaal!) en dus kom je soms niet goed uit met je deadline. Ik had bijvoorbeeld op donderdag om 9.00u een deadline voor een rechtbankverslag, maar kon die dag ervoor pas terecht bij een rechtszaak. Duurde lang, het reizen duurde lang en ik was pas ’s avonds thuis. En dan moet je nog wél dat verslag schrijven! Maar het is allemaal ontzettend leuk. Je komt op plekken waar je normaal niet komt (haal jij het in je hoofd om naar een commissievergadering in je gemeente te gaan? Nee toch?)! Soms zijn dingen erg saai, maar toch is het leuk om zulke dingen mee te maken. Je leert ook erg goed met kritiek omgaan omdat de verslagen in de klas behandeld worden. Je krijgt veel feedback waar je veel van leert en waar je veel mee kan. Heel belangrijk!

We zijn nu met de klas bezig met een leskrant: Primo. We zijn met de klas de redactie en we zijn verveeld in deelredacties. Elke deelredactie heeft een eindredacteur en de krant heeft twee hoofdredacteuren, net als in het echt. Ik zit in deelredactie Regio en ik moet dus twee verslagen schrijven over nieuws in de regio. Een van de verslagen moet een nieuwsverslag zijn. Ik ga bijvoorbeeld naar een raadsvergadering bij een gemeente hier in de buurt voor een nieuwsverslag, en ik ga naar de opening van het nieuwe gemeentehuis in mijn woonplaats. Ik weet nog niet precies wat voor verslag dat wordt, dat ga ik bekijken wanneer ik alle informatie verzameld heb. Het is onwijs leuk, je bent erg vrij om te schrijven wat je wilt. En weer: anders was ik niet naar de opening van het gemeentehuis gegaan. Als journalist heb je gewoon altijd een excuus om naar een evenement of iets dergelijks te gaan, da’s leuk! De krant wordt opgemaakt door een opmaker op school en we krijgen ook allemaal een exemplaar. Ik denk dat het iets wordt om met z’n allen een beetje trots op te zijn!

Ik hoop dat ik jullie weer een duidelijker beeld heb gegeven van de opleiding. Ik vind het zelf ontzettend leuk, leuker dan ik verwacht had. Ik heb in deze eerste 6 weken al onwijs veel geleerd en met mij mijn klasgenoten. Je ziet de stukken van iedereen verbeteren en dat is leuk om te zien! Maar wat ik zeg: onderschat het niet. Je moet veel schrijven en er echt van houden. Je hebt er profijt van als je al bezig bent met schrijven en het is echt een voordeel als je veel leest. Ik merk het zelf!

Als je Windesheim een keer mee wilt maken, kan je een meeloopdag doen of naar de open dag komen (14 november, kijk op de site voor meer info). Het is denk ik leuker en beter om een meeloopdag te doen, dan krijg je een goed beeld van de school en de studie. Windesheim is trouwens erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Station Zwolle zit erg dichtbij (het is ongeveer 10 – 15 minuten lopen) dus dat scheelt als je een keertje wil komen kijken! Ik ben zelf nooit naar een open dag geweest, heb nooit een meeloopdag gedaan of iets dergelijks. Ik wist gewoon dat ik Journalistiek wou doen. Punt!

Voor mensen die wat werk willen zien (op chronologische volgorde): Sfeerverslag van mijn reis naar school, Nieuwsverslag n.a.v. persconferentie, Rechtbankverslag, Raadsverslag. Het is voor jullie denk ik een beetje saai (heel wat anders dan de stukjes die je hier ziet verschijnen 🙂 ), maar misschien wel leuk om te zien wat je nou precies doet bij Journalistiek.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.