26 november 2015 door Cynthia Schultz 46 reacties
 • ijsland
 • reizen
Een MissLipgloss artikel

IJsland dag 4: Þingvellir, Geysir, sneeuwscooter, Gullfoss

DCIM100GOPROGOPR1279.Vandaag zien we de meest bizar mooie plekken en gaan we op een sneeuwscooter de gletsjer verkennen. Wow.

Deze reis is een perstrip, ik werd uitgenodigd door WOW air om IJsland te ontdekken.

 

DSC03330

Met dit monster van de Mountaineers gaan we vandaag op pad! Met vier andere ‘gasten’ en de tourleider Skarphéðinn (we hebben de hele dag nodig gehad om dat goed uit te spreken) gaaan we op pad.

Oh, wist je trouwens dat IJslanders geen achternamen hebben zoals wij die kennen? De dochter van Skarphéðinn heeft als achternaam Skarphéðinnsdóttir en zijn zoon Skarphéðinnson. Je krijgt dus de voornaam van je vader als achternaam +dochter of +zoon er achter. Ik had geen idee!

DSC03335

Het is zó leuk dat de zon pas rond tienen opkomt: elke dag worden we getrakteerd op een geweldige zonsopkomt. Die bergen, die witte wolken (zou er nu sneeuw uitkomen?) en die roze lucht… Helemaal niet erg om met dit uitzicht uren in de auto te zittnen.

DSC03342

Hallo zeg.

DSC03343

We komen aan bij nationaal park Þingvellir. Dit is een van de drie nationale parken in het land en het is een verzakking van de aarde. Deze plek is de scheidingslijn tussen de Noord-Amerikaanse plaat en de Euraziatische plaat. Hier ontstaan diepe kloven (met ijskoud helder water) doordat de grond hier elk jaar met een tot twee centimeter uit elkaar drijft. Niet te lang hier blijven staan, dus 😉

DSC03348

We lopen hier naar beneden. DSC03359

Niet te doen dit.

DSC03365

Ook qua kou, overigens 😉 Skarphéðinn vertelt ons net dat het op de gletsjer waar we met de sneeuwscooters aan de slag gaan vanmiddag waarschijnlijk -15 tot -20 wordt. Oh boy.

2015-11-19 10.03.14 HDR-2

Dat is nog eens wakker worden.

DSC03372

Ik zou hier best kunnen gaan zitten met een boek en hier de komende paar uur niet meer vandaan komen. Met een elektrische deken, dan.

DSC03381

Maar we gaan dóór, er is meer moois te zien. Zoals de Geysir! Op deze foto zie je de geiser Strokkur, want de Geysir die spuit bijna nooit meer. In 2000 nog acht keer per dag, in 2003 zo’n drie keer en nu kan je wachten tot je een ons weegt. De Strokkur daarentegen, die spuit zo om de drie minuten ongeveer 30 meter hoog.

Enne, het woord ‘geiser’ komt uit IJsland! De Geysir heet zo omdat að gjósa ‘spuiten’ of ‘(op)borrelen’ betekent. Daarna werd het woordt ‘geiser’ dus gebruikt voor spuitende warmwaterbronnen.

DSC03385

Wachten tot de Strokkur iets doet.

DSC03388

De eerste keer schrok ik zo dat ik vergat een foto te maken, gelukkig gebeurde het gewoon nog een keer. En nog een keer! Vet, zeg. Zo’n geiser is gewoon kokend water dat de aarde uit spuit. Héél gaaf om te zien.

DSC03394

Bij een complex bij de geisers kunnen we even wat eten en drinken. In IJsland natuurlijk… skyr.

2015-11-19 11.46.23-3

 

 

Ik koop hier deze door IJslandse dames gebreide muts! Yes. Ik vind hem leuk.

DSC03398

We gaan verder. Op naar de Langjökull gletsjer! Wij onthouden dat omdat we steeds denken ‘wat een lange joekel!’. Ja ja, lastig hoor, dat IJslands.

Er zat een IJslands meisje bij ons in de auto en zij vertelde over de vulkaan die in 2010 aswolken uitspuugde waardoor heel veel vliegverkeerd werd platgelegd: de Eyjafjallajökull. Zo lastig! Maar: ze vertelde dat het eigenlijk heel simpel is. Eyja = IJsland, fjalla = berg, jökull = gletsjer. Joh. Makkelijk! Eyjafjallajökull. Zeg: ee-ja-fjatla-jeu-kutl. Zoiets. Nu jij!

DSC03402

Het wordt al iets witter.

DSC03410

En we zijn op de gletsjer! Dezelfde als waar we dinsdag waren, maar dan op een andere plek.

DCIM100GOPROGOPR1313.

Kijk, die auto is best groot.

DCIM100GOPROGOPR1274. WE ZIJN DUS MET SNEEUWSCOOTERS DE GLETSJER AAN HET VERKENNEN! Het is echt zo ziek! Kilometers en kilometers sneeuw en ijs zonder teken van leven te zien. Behalve dan de drie sneeuwscootertjes voor ons. Bizar! Zó gaaf. Niet normaal. Wel koud.

Ik had de hele tijd dit liedje in mijn hoofd, maar dan met de tekst ‘I can’t feel my fingers, I can’t feel my toes/nose’, Willem vertelde later dat hij dit neuriede. Het was echt zó koud, ook omdat het zo hard waaide, en ik was na een half uur serieus bang dat mijn neus zou bevriezen. Toen we draaiden en de zon erbij kwam, ging dat gevoel gelukkig wel weg.

DCIM100GOPROGOPR1279. Te gek dit.

DCIM100GOPROGOPR1281. Die uitstekende stukken zijn lavarotsen!

DCIM100GOPROGOPR1305. Niet normaal dit.

Na dit koudste avontuur óóit ga ik bibberend in de auto zitten en zeg ik tot de volgende stop niks en wiebel ik mijn tenen heen en weer in de hoop dat ze weer gaan leven.

DSC03414

Dat doen ze. Gelukkig want ik wil best even de auto uit om de Gollfuss waterval te zien. Gollfuss betekent gouden waterval, en dat is omdat er heel veel water van de waterval afstuift wat kan zorgen voor prachtige regenbogen.

DSC03422

We lachen als boeren met kiespijn (of beter gezegd, met neus- en teenpijn) dus we maken een foto, staan even van dit belachelijke uitzicht te genieten en vluchten dan snel naar binnen. Het waait hier zo hard! Echt dat je denkt: hoeveel lagen kleding beschermen me hier tegen?!

DCIM100GOPROGOPR1315.

Mooi hoor.

DSC03439

Maar nu wil ik alleen nog maar warme chocolademelk met veel slagroom. Het liefst dip ik mijn voeten erin. Haha, gatver.

DSC03440

Dan ineens zijn er koeien! Een stuk verderop stoppen we bij Efstidalur, een boederij in Blaskogabyggd. Het is een veeboerderij: ze hebben koeien, en met die melk maken ze zelf ijs, melk, skyr en kaas. Ze verhuren paarden voor tochten, er is een restaurant en zelfs een klein hotel. Skarphéðinn vertelde ons vanochtend al dat ze hier het lekkerste ijs van IJsland hebben, dus dat wekte mijn interesse (al dacht ik ook: waarom eten ze hier ijs?).

DSC03449

Vanuit de plek waar je ijs kan eten en koffie kan drinken kijk je op de stal waar een aantal volwassen koeien, maar ook kalfjes staan. Kijk. Dan. Hoe. Lief.

DSC03453

Ik mag met ze knuffelen. Dat is fijn.

DSC03455

We moeten dat ijs natuurlijk even proeven.

DSC03456

Nou, ik zei het je toch!

DSC03458

We gaan voor salted caramel en passievrucht. Niet te doen. Zó lekker. Inderdaad, het lekkerste ijs van IJsland. We hebben het ook nergens anders geproefd. Maar het was heerlijk.

DSC03466

We gaan.

DSC03468

Op de hotelkamer kleden we ons snel om en we gaan meteen de deur uit om te eten. We willen niet uitgebreid uit eten omdat ik me nog niet helemaal 100% voel, maar ook omdat we er morgen om 2:30u uit moeten om onze vlucht te halen. We gaan dus naar Tacobarinn, een tacobar in de stad!

DSC03469

Nachos met guacamole…

DSC03471

En taco’s! Links met lam, midden met garlic shrimp, rechts met pompoen. Wat een leuk tentje, met alleen taco’s! En wat enchilada’s ook.

We gaan slapen. Morgen om 2:30 eruit. Morgen komt er nog een laatste plog!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

46 reacties
 1. anna

  Ohhh wow, zo bijzonder die geisers. Zo grappig dat dit precies allemaal is wat ik leerde tijdens aardrijkskunde, over die platen die uit elkaar dreven. Toen kwam mijn interesse voor Ijsland en heb ik besloten dat ik het met eigen ogen wil zien. Dat gaat ooit vast nog komen. Maar wat ontzettend gaaf ook op de sneeuwscooters!

 2. Fleur

  Haha ik moest stiekem wel een beetje lachen dat je na alle koude momenten een ijsje at! Maar ohmy die salted karamel moet ik ook gaan proberen! En dat taco tentje zag er nog best heel knus uit met dat kaarslicht!

 3. karlien

  Gaaaf!!! Ik wil ook al een tijd naar IJsland, het is ook goed te combineren met New York 🙂

 4. Kelly

  het ziet er prachtig uit! ook dat ijs ziet er lekker uit 🙂

 5. Ellen

  Wauw wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt!! Ik ben dol op sneeuw en ijs dus IJsland staat zeker op mijn verlanglijstje. Ben zelf al eens naar Lapland geweest en dat was ook super mooi. Sneeuwscootersafari, husky tocht, ijsvissen en nog een beetje skiën…heerlijk! En de oorverdovende stilte is overweldigend.

  • Femke

   Hey Ellen! Ik en mijn vriend gaan ongeveer dezelfde reis naar Lapland maken binnen een paar dagen. Ik heb alleen bang dat ik er geen foto’s kan maken omdat bijvoorbeeld de batterij het snel kan begeven met deze temperaturen. Hoe zat dit bij jou? Heb je hier last van gehad?

 6. Marieke

  keihard (hardop) lachen omdat ik alle namen op zijn IJslands probeer uit te spreken. Maar wat een mooie plogs, genieten!!

 7. Susa

  “Het liefst dip ik mijn voeten erin. Haha, gatver.” Hahahaha, ik heb hier zó hard om gelachen! En wat een prachtige foto’s zeg, jeetje. Kan me voorstellen dat zulke prachtige landschappen in het echt zien erg indrukwekkend is. Ik wil oooook!

 8. Gerline

  Hoi, fantastische foto’s! Je houdt van lezen, ken je de psychologische thrillers van Arnaldur Indridason? Geweldige IJslandse schrijver. Voor als je weer thuis bent. Ben je gelijk weer in de sferen! De bieb heeft ze allemaal.

 9. aboutsbstyle

  wouw die prachtige foto’s blijven maar komen zeg! Wat lijkt mij dit een droom vakantie in de natuur. liefs soraya

 10. Sanne

  Ik ben echt (positief) jaloers! Echt een super leuke muts en salted karamel ijs?????? My god i want!! haha

 11. Suuz

  WAUW WAUW WAUW! wat is IJsland toch PRACHTIG! ik heb genoten van je blogs en snaps!

 12. Elisabeth

  Wat is de natuur dan imposant, he?
  Ik denk dat je je als mens dan heel nietig kunt voelen, zo op die sneeuwvlakte.
  Geweldige dag weer, Cynthia.
  Nu weer nieuwsgierig naar morgen……

 13. Chantalle

  Wat een super mooie foto’s! Ik zou daar zo graag eens een keer naar toe gaan. Wauw echt geweldig mooi.

 14. Femke

  Wauw, wat een leuke trip! Ik vertrek met kerstmis naar Lapland. Ook hier kan het soms -20°C worden heb ik gelezen. Heb je gemerkt dat batterijen of elektronica het minder goed doen bij deze koude?

 15. Martine

  Wat enorm MOOI MOOI MOOI MOOI……….
  Maar wel koud, dat is iets minder mooi… Maar dat moet dan maar voor een paar dagen :-))

 16. Minke

  Wauw, ziet er echt allemaal zo leuk en gaaf uit! Ik wil ook wel eens naar Ijsland! 😀

 17. Romy

  Echt prachtig wat jullie allemaal meemaken! En ik vind het heerlijk dat we hier iedere keer van mogen meegenieten, kijk er iedere keer naar uit, waar je ook naartoe gaat haha! 😀

 18. Nathalie

  Wauw, wauw, wauw!!!! Wat een prachtig land!!! Hoop zo dat je hier nog een soort samenvating van wil maken met tips wat te bezoeken, wat te dragen tegen de kou, waar te eten, etc… Please?????

 19. Joyce

  Ik wil ook naar Ijsland, ZO MOOI.

 20. Chahrazad

  Wat een mega gave ervaring!! Prachtige foto’s ook.

 21. Madeliefje

  Mooie foto’s! Ik heb zin om nu al weer te gaan; over een maandje is het weer zo ver. Nu voor het eerst in de winterperiode.

  Dat van die achternamen is overigens niet helemaal waar, want ook in Nederland kennen we dit fenomeen en hebben sommige mensen een patroniem als achternaam: Peters, Janssen, Willems, Hendriks, etc. Het verschil is alleen dat deze achternamen in Nederland niet veranderen van vader op kind + dat niet iederéén in Nederland een patroniem als achternaam heeft.

  In IJsland heeft echter wel iedereen een patroniem als achternaam en veranderen achternamen echter wel constant: Inderdaad, de dochter van Skarphéðinn heeft als achternaam Skarphéðinnsdóttir en zijn zoon Skarphéðinnson. En omdat iemand hierboven er naar vroeg (maar wat eigenlijk ook al uit jouw verhaaltje op te maken is): als Skarphéðinnson een zoon of dochter krijgt, wordt het kind vervolgens vernoemd naar zijn voornaam. Als de vader bijvoorbeeld Jón Skarphéðinnson heet, krijgt het kind Jónsson of Jönsdottír als achternaam.

  Het gevolg is overigens dat er in één gezin (bijv. moeder, vader, zoon, dochter) vier verschillende achternamen voor kunnen komen!

  • Madeliefje

   Ho, die ümlaut op Jónsdottir ging per ongeluk.

 22. Lindsey Beljaars

  Wat een geweldige foto’s! Ik zou er alle kou voor over hebben om daar zelf ook te staan. Echt al heel lang een droom van me om naar Ijsland te gaan!

 23. Kirsten

  Wauw. IJsland heeft me altijd getrokken, maar nu helemaal. Mensen wat is dit mooi. Echt, ik kan niet wachten om te boeken. Bedankt dat je ons op deze manier mee nam!

 24. Karin

  En hoe heet dan de zoon of dochter van Skarphéðinnsdóttir of Skarphéðinnson? 😀

  Leuke plog weer, Cynthia, wat een adembenemend mooie foto’s (al zou ik ook wel bang zijn voor vriesverschijnselen ;-))

  • Inge

   Zoals ik het begrepen had te lezen is het dat de Ijslanders geen achternaam hebben zoals wij dat kennen (veelal dus de achternaam van de vader), maar een achternaam à la Skarphéðinnsdóttir of Skarphéðinnson (dus dochter/zoon van Skarphéðinn). Mijn man heet Koen, mijn dochter Emma en mijn zoon Ruben, ik denk dat het dan naar Ijslands gebruik Emma Koensdochter en Ruben Koenszoon zou zijn. Of heb ik het echt zo misbegrepen??

  • Madeliefje

   Klopt!

   En om op jouw voorbeeld verder te gaan: Rubens kind zou vervolgens weer voornaam + Rubensson/Rubensdottir heten.

  • Lin

   Dat was vroeger in Nederlands ook zo. Daar komen achternamen als Janssen en Klaassen vandaan (Jan z’n zoon en Klaas z’n zoon).

  • Karin

   Ah ok, duidelijk! Thanks voor jullie uitleg – had ’t inderdaad niet goed gelezen!

 25. Noor

  Wat een leuk verslag en schitterende foto’s….!

 26. Maaike

  Ik zou wel benieuwd zijn naar een artikel waarin je laat zien wat je allemaal op deze reis aan kleding mee had en droeg. Lijkt me echt bizar koud, maar wel ontzettend mooi. Ik denk dat dit ook wel een mooie tijd is om te gaan. In de zomer zal het er toch wat anders uitzien.

  • Miss Lipgloss

   Goed idee! Ik wil graag nog een samenvattend artikel maken met alle IJsland-tips en dan is dit inderdaad wel een goeie.

  • Lien

   Ik ben ook super benieuwd naar welke uitstappen/tochten je echt de moeite vond (prijs/kwaliteits-gewijs)! Altijd handig om te weten in zo’n duur land. Verder: ongelofelijk mooie foto’s, je ziet jullie gewoon genieten!

 27. Marlies

  IJsland stond al zeer hoog om m’n reislijst, maar nu wil ik zeker weten. Wat een foto’s!

 28. Lisa | Zenzoekers

  Wauw, sinds ik je plogs van IJsland lees, ben ik helemaal verliefd geworden op dit land! En dat alleen al van de plaatjes. Deze bestemming staat dus zeker op mijn bucketlist voor volgend jaar 🙂

 29. Ingrid

  Ik geniet van je foto’s het ziet er zo gaaf uit!

 30. Sandra

  Ooooh IJsland! Dat is echt een van mijn grootste reiswensen (of Lapland, dat lijkt me ook zo mooi). Het noorderlicht, de extreme kou, de ruige natuur… Ik ben stiekem een beetje jaloers, maar gelukkig heb ik al een mooi reisjaar achter de rug en wordt 2016 hopelijk nog veel mooier! Veel plezier nog in IJsland!

 31. Rosanne

  Zo schitterend. Liefde voor de wonderlijke natuur op deze aardbol!

 32. Rachelle

  Wauw. Ik dacht dus dat ik nooit in een koud land op vakantie zou willen, maar wat jij de afgelopen dagen hebt laten zien is zó vet (of: cool ;)).. Ik weet het zeker: ooit ga ik naar IJsland, met hele goede winterkleding haha. 🙂 ik heb genoten van je foto’s van IJsland!

 33. Erik

  Wauw, mooi daar!