24 november 2015 door Cynthia Schultz 83 reacties
Een MissLipgloss artikel

IJsland dag 2: Hraunfossar waterval + Langjökull gletsjer

2015-11-17 15.25.48 HDR-2Onze eerste volle dag in IJsland! Ik zie vandaag meer sneeuw én ijs bij elkaar dan ik ooit in één keer heb gezien. We gaan naar de Hraunfossar watervallen en ín de Langjökull gletsjer. Wow.

Deze reis is een perstrip, ik werd uitgenodigd door WOW air om IJsland te ontdekken.

DSC03138

Goedemorgen! Ik hijs mezelf in een warme outfit (onder mijn jeans heb ik een thermolegging aan) en extra warme laarzen.

DSC03140

Ontbijten! Het ontbijt in hotel Þingholt is erg goed! Verse dingen, broodjes, eitjes, vleeswaren, vis, vers fruit, skyr… En de koffie is goed!

DSC03141

Bij het hotel worden we opgepikt! We gaan vandaag de ‘Into The Glacier’ tour doen!

DSC03147

We hebben een lange rit naar de boeg naar de Langjökull gletsjer, maar gelukkig is de bus comfortabel en lekker warm én zien we onderweg genoeg mooie dingen. Overal bergen met sneeuw en hoe verder we komen, hoe vulkanischer het landschap wordt. Maar sneeuw zien we overal!

DSC03154

Ook al is het soms ver weg. Het meeste leven speelt zich in IJsland af in en rondom Reykjavik. In IJsland wonen 300.000 mensen waarvan meer dan 200.000 in de hoofdstad.

DSC03156

Onze eerste stop: in Borgarfjörður bij de Hraunfossar watervallen. Overal ligt ijs, dus voorzichtig lopen!

DSC03158

Hraunfossar betekent ‘lavawatervallen’ en de rivier is de Hvítá (‘witte rivier’). Deze watervallen zijn 900 meter lang en eigenlijk zijn het allemaal dunne waterstroompjes die uit het lavaveld Hallmundarhaun komen. Het water dat hier naar beneden komt, komt uit de Langjökull gletsjer en wordt gefilterd door het poreuze lavaveld.

DSC03159

Je ziet hier goed hoe het water als het ware uit de ‘muur’ komt stromen, zo’n bijzonder gezicht! En het water is zo helder blauw.

DSC03160

De andere kant.

DSC03162

Hoi, wij zijn er ook!

DSC03181

Brr.

 

DSC03193

Verderlopen is nog best een uitdaging 😉

DSC03195

Volgens mij is dit een zijstroom van de Hvítá. Zó blauw! Dat komt dus doordat het water uit de gletsjer gefilterd wordt door de lava.

DSC03197

DSC03202

Zoals je aan mijn gezicht kan zien, ben ik onder de indruk.

DSC03214

Na even rijden komen bij aan bij een hotel/restaurant in Húsafell. Hier stoppen we om te lunchen! Willem gaat voor Gull, een IJslands biertje, ik ga voor IJslands water 😉

DSC03218

Into The Glacier! Dat is wat we straks gaan doen.

DSC03221

Maar eerst: eten! Ik ga voor de vangst van de dag en dat is gezouten kabeljauw. Het is heerlijk. Ik had verwacht dat we zouden stoppen bij simpele eettentjes, maar je kan hier écht lekker eten. Te gek!

2015-11-17 19.32.19

Hier stappen we in dit monster. Deze wagens komen uit Duitsland, vroeger werden hier raketten mee vervoerd (en afgeschoten?), nu zijn ze omgebouwd tot passagierswagens die de gletsjers op kunnen.

DSC03231

Kom maar op!

DSC03225

Het is koud, zonder verwarming! En hobbelig 😉

DSC03228

Het landschap wordt steeds witter en na een half uurtje zien we helemaal niks meer! Het is gaan stormen waardoor de sneeuw opstuift. Het is voor de wagen best lastig om de gletsjer op te komen dus het duurt allemaal wat langer.

DSC03234

We zijn er! Hier is een grot gebouwd in de Langjökull gletsjer. Deze gletsjer is de op één na grootste in IJsland (Vatnajökull is de grootste) en ligt in het westen van het land. Hij is 1021 vierkante kilometer en 1360 meter hoog. Een hele klim dus, die we net moesten doen.

Deze grotten zijn een aantal jaar geleden door mensen gegraven als toeristische attractie.

DSC03255

Je zou het niet zeggen, maar het is hier best ‘warm’. Buiten waait het hard, hier binnen is het natuurlijk windstil en zo rond het vriespunt. Achter ons zie je goed de lagen in de gletsjer: dat zijn de lagen sneeuw die door de jaren heen zijn gevallen en die op elkaar zijn gedrukt en ijs zijn geworden.

DSC03258

DSC03272

Zie je die grijze strepen? Een van die dikkere strepen komt door de as uit de Eyjafjallajökull vulkaan waar as uit kwam in 2010. Toen zo ontzettend veel vluchten werden geannuleerd…

DSC03279

Ik denk niet dat ik ooit zoveel ijs bij elkaar heb gezien.

DSC03282

Hier en daar kan je goed in de gletsjer kijken en de scheuren zien. Zulke scheuren kunnen zomaar ontstaan en daarom is het belangrijk om met mensen de gletsjer op te gaan die weten wat ze doen: door de sneeuw kan je ze bovenop de gletsjer niet overal zien. Vanuit de ijsgrot kan je er zo inkijken!

DSC03287

Het uitzicht als je de grot uit komt lopen.

2015-11-17 19.32.12-1

Hier zie je mij de foto maken die je hier net boven ziet.

2015-11-17 15.25.48 HDR-2

Mynd af mér!

2015-11-17 19.32.30

Tijd om te gaan! De weg terug gaat een stuk makkelijker!

DSC03297

Als we terugkomen (rond zeven uur ’s avonds) gaan we meteen door naar Kol, vlakbij ons hotel. Alles in Reykjavik is eigenlijk vlakbij ons hotel, het is heel klein. Kol kregen we als tip en sprak ons meteen aan, dus we gaan!

DSC03298

KOL staat bekend om zijn goede cocktails, Willem gaat voor een whiskey sour en ik voor een grappa sour. Ze zijn heerlijk en verwarmend na zo’n dag in het ijs.

DSC03300

We eten vooraf een ontzettend lekkere romige risotto met draadjesvlees.

DSC03301

En als hoofdgerecht nog meer rundvlees. Het is zó lekker.

DSC03302

Ik val al aan op mijn toetje (passievrucht cheesecake) als ik besef dat ik nog geen foto heb gemaakt. Oeps. Ik wilde zo snel verder eten dat ‘ie nog onscherp werd ook 😉 We eten vreselijk lekker bij KOL.

Het valt ons inmiddels wel op dat IJsland niet goedkoop is! Máár het viel mij op dat fooi hier niet zo goed begrepen wordt – wellicht is dat niet een normale zaak hier? Als iemand van jullie het weet ben ik erg nieuwsgierig 🙂

Wat een dag! Wauw. Dit belooft veel meer goeds voor de komende dagen… Tot morgen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

83 reacties
 1. anna

  Hoe kan ik dit helemaal gemist hebben, haha. Ik wist wel dat je naar Ijsland bent geweest, maar deze verslagjes heb ik helemaal gemist blijkbaar. Dat blauwe water, wauw! Zo bijzonder. En zo gek dat het relatief dichtbij Nederland is eigenlijk, wauw!

 2. Jennifer

  Gaaf! Ik heb echt een gruwelijke hekel aan kou, maar hiervoor zou ik toch wel een keer de kou willen trotseren.

 3. Halima

  Ik ben denk ik verliefd op IJsland ?

 4. Alysha

  Wauw wat een prachtige foto’s! En dit is nog maar jullie eerste volle dag! Ik ben benieuwd naar de rest. Het lijkt me toch ook wel gaaf om een keer te gaan nu ik dit zo zie..

 5. Nicole

  Wauw dit lijkt mij zo indrukwekkend om te zien!

 6. Marleen

  Wat is het mooi daar! Toch zou ik niet met je willen ruilen, want ik háát kou, haha. Het zo vanaf een afstandje meemaken vind ik dus dikke prima!

 7. Joyce

  Hey cynthia,
  Toevallig zag ik vandaag een snap van jou over je nieuwe iphone!! Ik wilde eindelijk deze week een plus bestellen, omdat deze oa jou zo goed beviel. Nu je ook de gewone 6s hebt gehad, naar welk toestel gaat je voorkeur uit ? Vind je een kleinere toch prettiger? Liefs Joyce

  • Miss Lipgloss

   Hoi Joyce! Lastig, het hangt echt af van je persoonlijke voorkeur. Ik vind dat grote scherm echt heerlijk, maar ook onpraktisch. Ik ging nu voor een kleinere zodat ik hem makkelijker in zakken kan doen en ook mee kan nemen met fietsen, die grote viel elke keer bijna uit mijn zak. Het is maar net wat je zelf het liefst wilt!

  • Joyce

   Ja dat is ook helemaal waar..! Was erg benieuwd Dank je wel voor je reactie ! X

 8. Caitlyn

  Enkel jij kan er met zo’n vrieskou zo fantastisch uitzien. Precies of je bent daar voor een shoot, je lijkt echt te stralen.
  xx

 9. Lindsey Beljaars

  Jezusmina zeg, wat een prachtige foto’s! Ik wil zo graag ook een keer naar Ijsland!

 10. Julia

  Wauw… Wat ontzettend mooi! Ik word er gewoon een beetje sprakeloos van.

 11. Lifetimes

  Oh, ik wil al zo lang naar IJsland en nu ik deze verslagen lees wil ik alleen nog maar meer! Wat een prachtig land is dat. Xx

 12. Melissa

  Wauw hoe mooi blauw is dat water! Echt weer een superfijne ervaring heb je meegemaakt. Fijne plog 🙂

 13. Ann

  Geweldig om te zien!
  Wij gaan volgend jaar en heb er nu al zo’n zin in als ik jouw verslag lees! Mijn thermo-leggings van de Hema gaan ook mee!

 14. Nienke

  Prachtig! Mij zou de ijsgrot toch een beetje een beklemmend gevoel geven denk ik…

 15. Sarah

  Wat gaaf! Ik was vorig jaar op vakantie in Costa Rica en daar vertelden ze dat Costa Rica en IJsland de enige landen ter wereld zijn die volledig op groene stroom draaien. Ik vind dat zo bijzonder. Als ik jou foto’s zie kan ik me het wel voorstellen, want wat is de natuur krachtig he!

 16. priscilla

  Super mooie foto’s! Maar oehhh wat koud. Brr 😉 hier in nl vind ik het nu al moeilijk uit te houden lang buiten te zijn. Haha.

 17. Elisabeth

  Dat was een mooie dag, Cynthia, jullie genieten er echt van!

 18. Steffi

  Ben ik de enige die meteen aan mario kart moest denken bij die tunnels in de gletsjer? 😀

 19. Elsemiek

  Wat een heerlijke muts heb je op. waar is die van?

 20. Iris

  Waaauuw! Ik heb eerlijk gezegd nooit zoveel met travelplaatjes en verhalen (ik ben een beetje een mietje wat reizen betreft), maar als iets over IJsland gaat móet ik altijd even kijken. Zo waanzinnig mooi! Ik hoop dat ik me ooit over mijn heimwee heen kan zetten want ik wil het ook een keer in het echt zien 😀

 21. Kim

  Wauw!! Wat een ontzettend prachtige locatie. Die foto’s, jaloers!! Ontzettend tof zeg!! Komt zeker op mijn “te bezoeken lijstje”:)

 22. Lisa

  Wauw! Sinds afgelopen zomer heb ik de droom om naar IJsland te gaan. Helaas wil niemand mee omdat het behoorlijk duur is. Ik wil misschien alsnog in m’n eentje gaan als ik het geld er voor heb, maar vindt dit ook een beetje eng omdat ik suikerziekte heb en veel last van hypo’s. Desondanks blijft het een droom om daar eens heen te gaan. Deze zomer gaat helaas niet meer lukken want ik heb al 2 vankanties gepland maar misschien het jaar daar op! Voor nu dus maar genieten van jouw reisblogs 😀

 23. Mariska

  Wat is het daar mooi zeg! Ik lees al een tijdje thrillers van Arnaldur Indridadson, nu ook weer een. Gaat ook over IJsland. Leuk om er nu eens foto’s bij te zien. Geen idee of je thrillers leest, maar ik vind ze heel leuk van die schrijver.

 24. Lisa

  Jeetje wat ontzettend mooi!! Vorig jaar zomer ben ik ook in IJsland geweest en sindsdien wil ik echt heel graag nog eens terug, wat een prachtig en bijzonder land! Die watervallen heb ik toen ook bezocht en was erg indrukwekkend 🙂 Het water was toen niet zo helderblauw, maar dat zal wel te maken hebben met dat er toen geen sneeuw lag en het waterpijl hoger lag. Je hebt echt prachtige foto’s gemaakt! Ben benieuwd wat je verder nog allemaal meemaakt daar!

 25. Sammie Vries *klik voor blog*

  Wauw wat een geweldig mooie reis beleef je! Dat heldere blauwe water WOW! Waar komt je muts vandaan? Ik zoek al lang zo’n warme muts, leuk voor ski-vakantie!

  Kus kus

 26. Sabina

  Hoi Cynthia en alle lezeressen 🙂
  Je trip naar ijsland ziet er leuk uit!
  Ik ben sinds gisteren op zoek naar iets waar jij ooit een review over hebt geschreven maar kan het niet meer terug vinden.
  Het ging om verzorgingsproducten uit Amerika, welke jij ook in je shop wou verkopen maar dit niet gelukt was.
  Het waren allemaal natuurlijke producten waaronder een butter/olie en het belangrijkste was dat er geen water aan was toegevoegd?!
  Kan iemand mij verder helpen?
  Alvast bedankt,
  Groetjes, Sabina 🙂

  • Sabina

   Jaaa dat was het ja!
   Ik kon niet op de naam komen,,, bedankt! 🙂
   Groetjes

 27. Shaz

  Wow dat is echt adembenemend mooi!

 28. Denise Melanie

  Zo jaloers als ik dit zie! IJsland staat al jaren op het reisje, maar nu al helemaal.

  • Denise Melanie

   *lijstje

 29. Martine

  Geweldig om op deze manier mee te gaan met jouw reis!
  Ik geniet van iedere foto.
  Het is er zo mooi!
  Ik wil ook al langere tijd naar IJsland en dan vooral wanneer het koud is.
  Dat rare weer wat wij hier hebben, de regen en dat half zachte wel of geen winterweer, vind ik helemaal niks.
  In winter moet het gewoon koud zijn met sneeuw en ijs.
  Daar kan ik mij ook op kleden.
  Nu is het iedere dag weer een gok wanneer ik mij aankleed; is het te koud of toch nog te warm 🙂
  Dan maar lekker koud zodat ik mijn lekkere wintertruien ook eens aan kan trekken.

 30. Chantal

  ooh het ziet er echt prachtig uit! ik wel nu echt wel een keer naar IJsland toe! ook al houd ik helemaal niet van kou haha :p

 31. Nina

  Ik ben afgelopen zomer in IJsland geweest en fooi vinden ze inderdaad vreemd. Heb het destijds aan een ober gevraagd in Reykjavik en hij vertelde me dat ze een prima uurloon kregen en dat fooi dus ook niet wordt gegeven.

 32. Footsteps of a Traveller

  Wat een mooie foto’s! Ijsland is echt schitterend! Hihi fooi is inderdaad iets wat ze niet zo goed kennen in Ijsland 🙂 De foto’s met je vriend zijn ook leuk trouwens! Jullie zijn echt een leuk stel 🙂 x

 33. Loes

  Ik blijf het herhalen: wat een geweldige foto’s! Supermooi om te zien allemaal. Zo kan ik ff ontspannen op ’t werk. Krijg wel spontaan zin in eten van die lekkere foto’s :).

 34. Charlotte

  Wauw wat een prachtig land! Ik wist niet dat ik zo onder de indruk zou zijn van IJsland! Wat een helder water! En de grotten zijn ook echt prachtig! Je straalt helemaal op de foto’s, heel mooi om te zien 🙂

 35. Nathalie | insideandout.nl

  Ik was al enthousiast over IJsland, maar ik wordt er alleen maar enthousiaster van! Je kunt blijbaar zulke leuke dingen doen daar! Bedankt voor het uitgebreide verslag en de leuke foto’ s 🙂

 36. Anna

  Heel mooi allemaal! Zou ik ook wel eens heen willen! Waar heb je je termolegging vandaan? Ik begin er nu ook wel een nodig te hebben… 🙁

 37. Syl

  Wat prachtig! Ik hoop dat de vele generaties na ons, ook nog van deze natuurwonderen mogen genieten.

 38. Larissa

  Hoi! Wat een mooie jas heb je aan! Van welk merk is hij? 🙂

  • Miss Lipgloss

   Dank! Het is een ski jas van O’Neill 🙂

 39. Thari

  Wauw Cynthia! De natuurfoto’s die je hebt gemaakt zijn zo waanzinnig mooi, dat ze bijna nep zijn! Prachtig! 🙂

 40. Lou’s Corner

  Hey! Wat een mooie reis zeg! Die watervallen zijn echt gewoonweg prachtig met dat blauwe water, en die Into the Glacier ziet er ook wel mooi uit (maar het ziet er erg koud uit!)

  • Miss Lipgloss

   Beter in de gletsjer dan er bovenop, haha, daarbinnen was het veel warmer!

 41. Kirsty

  Wat een prachtige foto’s zeg! IJsland ziet er wel echt heel mooi uit!

 42. Shifra

  Die gletsjer ziet er adembenemend uit. Bizar! En die waterval, wauw. Ik blijf maar kijken naar alle foto’s. Echt heel, heel gaaf.

 43. Maaike

  Hele mooie foto’s. Die gletsjer ziet er echt heel gaaf uit. Indrukwekkend.

 44. Cassandra

  Wat adembenemend mooi. Ik heb altijd gezegd ik ga niet naar een koud land, maar na het zien van dit stuk ben ik helemaal om! Ik wil ook een x naar IJsland. Wat een prachtige omgeving!!

 45. Ellis

  Ik ben benieuwd waar jouw jas van is 🙂

 46. Aboutsbstyle

  Wouw!! Het in net een sprookjesland als je zo naar die foto’s kijkt. Ik snap dat je genoten hebt. Liefs soraya

 47. marieke

  Wauw heel indrukwekkend! Ik ben al eens naar Noorwegen geweest en heb daar ook een gletsjerwandeling gemaakt (heel gaaf) maar dat ziet er toch weer heel anders uit dan dit. Dat blauwe water!!! Heeeeel mooi!

 48. nera

  Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk om te zien hoe de mens zonder blikken of blozen ingrijpt in een mooi landschap om er een ‘toeristische attractie’ van te maken. Hoe lang zal die gletsjer nog een gletsjer zijn? Ik snap dat het mooi is om er te zijn maar ik heb hier echt mijn bedenkingen bij.

  • Miss Lipgloss

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat gevoel ook een beetje had, de gletsjer is van buitenaf juist al zo vet, waarom die toeristische tunnels bouwen – maar nu is die ijsgrot echt heel klein en in de middle of nowhere, van buitenaf zie je hem niet eens (de ingang is bedekt zodat er geen sneeuw naar binnen waait). Het is door mensen opgezet om toeristen (maar ook IJslanders zelf gaan er heen) te leren hoe gletsjers ontstaan, dus ook vanuit een educatie oogpunt. Ik heb begrepen dat in IJsland niet zomaar de natuur ‘bewerkt’ mag worden voor dit soort dingen dus ik denk dat dit wel een ander soort geval is dan ‘zomaar een toeristische attractie’.

 49. Bente

  Poeehh elke keer als ik weer iets van IJsland zie denk ik HIER MOET IK HEEN! Collega van me was er vorig jaar en het lijkt me daar zoo mooi!

 50. Margot

  Wat een gave dag weer! En grappig dat fooi daar niet gebruikelijk is.

 51. Jill

  wauw! wat ziet het er daar prachtig uit!

 52. Ukkie

  In Ijsland zit de fooi al in de rekening (naast een normaal salaris voor het personeel).

 53. suus

  Wauw! Zo gaaf om zo iets van IJsland te kunnen zien. En wat zie je er nogmooi uit in die kou! Ik pak me dan altijd in als een soort Michelin mannetje :p

 54. Denise

  Zo mooi en zo bijzonder. Wat staat dit hoog op mijn bucketlist zeg!

 55. Danielle

  Wauw Ijsland heeft zo juist een hoger plaatsje op mijn “hier wil ik heen” lijstje gekregen, wat vet zeg!

 56. suzan

  Wat een leuk artikel weer! Ik wou zelf ook nog keer heel graag naar ijsland, alleen zie soms foto’s van jullie dat jullie zo enorm zijn ingepakt als een stel eskimo’s haha. Ik kan namelijk helemaal niet tegen kou!

 57. Svenja

  Wauw, wat is het daar adembenemend mooi <3 Heel indrukwekkend die ijsgrot en gletsjer!

 58. Dionne

  Wauw! Het ziet er echt zo tof uit! Heel mooi!

 59. Lien

  Toen wij afgelopen zomer in IJsland rondtrokken, vertelde een inwoner ons dat een fooi vaak als een belediging wordt gezien. Waarom juist, weet ik niet meer!
  Verder: prachtige foto’s! Ik zou zo opnieuw mijn rugzak inpakken en het vliegtuig opstappen!

 60. Denise

  Wauw! Wat een prachtig land!

 61. Lousaa

  Mooi! In ijsland is fooi niet gebruikelijk. Hier in Nederland is het trouwens ook niet nodig.

  • Miss Lipgloss

   Nee, dat viel me dus al op! In Nederland kent iedereen het wel, maar het leek alsof ze het daar helemaal niet snapten/kenden. Ik zei drie keer bij een eetgelegenheid iets van ‘make it 7.000’, en dan werd ik zo aangestaard van HUH, en toen zei ik ‘it’s a tip, that’s for you’ en dan snapten ze het nog niet, dus toen heb ik het er maar bij gelaten 😉

 62. José @ ENJOY! The Good Life

  Wat ziet het er prachtig uit! Een heel andere wereld. Die uitgestrektheid en al dat lekkere eten en drinken. Ik ben heel erg benieuwd naar de rest van IJsland.

 63. Britney

  Jeetje wat prachtig zeg, en wat weinig inwoners! Zou er heel graag ook eens heen willen.

 64. Marloes

  Ik geniet hier zo van! Wouw. Geen wonder dat je onder de indruk bent. Haha. En wat zie je er nog mooi uit voor een sneeuwmannetje. Haha. Verheug me al op de diary van morgen. IJsland komt steeds hoger op m’n lijstje.

 65. eva

  Wow echt zo bijzonder! De foto’s zien er indrukwekkend uit. Ik ben benieuwd naar het volgende verslag!
  Liefs,
  Eva

 66. Anniek

  WAUW, die watervallen zijn echt betoverend! Al die gaatjes in de muur waar zúlk blauw water uitkomt… Echt prachtig <3 Supertof dat je hierheen mocht met Willem, ik geniet ook echt van je foto's!

 67. Simone

  Wauw!! Wat is het adembenemend mooi en indrukwekkend. Via snapchat had ik gelukkig al het een en ander kunnen zien, heel leuk dat je dat doet!