Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
8 september 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • goed doel
  • plan nederland
Een MissLipgloss artikel

I give the finger to early & forced marriages

Wereldwijd worden per dag 27.000 meisjes tussen de 10 en 18 jaar gedwongen hun school te verlaten om te worden uitgehuwelijkt aan volwassen mannen die ze vaak nog nooit hebben ontmoet. Gedwongen kindhuwelijken zijn een vreselijk groot probleem en daarvoor steekt Plan Nederland hun nek uit, en ik ook. Steek jij ook je vinger op tegen gedwongen kindhuwelijken?

Gedwongen kindhuwelijken zijn ronduit vreselijk. Elke dag trouwen 27.000 meisjes tussen de 10 en 18 jaar tegen hun zin met volwassen mannen die ze helemaal niet kennen. Dit betekent dat hun leven vanaf dat moment voorbij is. Hun leven bestaat niet meer uit buiten spelen, met vriendinnetjes afspreken en naar de disco gaan, maar uit het opvoeden van het kind, het huishouden doen en zorgen dat haar man het allemaal goed vindt. En als hun kind een meisje is, staat haar hoogstwaarschijnlijk hetzelfde lot te wachten.

Mozambique is een plek waar dit veel gebeurt. Plan Nederland ambassadeur DJ Miss Nine en Anna-Alicia, presentatrice bij MTV, gingen samen naar Mozambique om een aflevering van MTV Was Here op te nemen. Vanavond kan je dit zelf zien bij MTV. Samen met Miss Nine en Anna-Alicia keek ik afgelopen donderdag de aflevering al.

‘Op zo’n reis kan je je niet voorbereiden,’ vertelde Anna-Alicia mij. ‘Ik had er vooral ontzettend veel zin in, en vond het leuk om een keer iets diepers te doen dan de dingen die ik normaal doe. De reis was pittig, en alles was indrukwekkend, maar één moment was voor mij enorm zwaar. Toen we bij het opvanghuis met de verloskundige Edna gingen praten, wist ik niet dat daar meisjes zaten die de dag ervoor bevallen waren. Dat vond ik echt shocking en raakte me enorm. Vooral de sfeer die daar hing, de meisjes hadden een prachtige baby in hun armen maar zagen er qua emotie echt doods uit. Totaal levenloos, ze straalden uit dat hun leven geen zin meer had vanaf dat moment.’

Wat de meiden vooral benadrukten is dat de tieners in Mozambique eigenlijk hetzelfde doen als tieners hier in Nederland. Ze gaan naar school, hebben vriendinnetjes, gaan naar de disco en hebben vriendjes en spelen buiten. Op het moment dat ze uitgehuwelijkt worden en op 15 of 16-jarige leeftijd gaan trouwen, is dit allemaal voorbij. Ze hebben hier zelf absoluut geen keus in.

‘Het liefst wilde ik die baby’s allemaal meenemen naar Nederland. Samen met de meisjes. Ik wilde eigenlijk echt gewoon meteen iets dóen. Helaas kon dat niet. Wel geven we hieraan veel aandacht in het MTV programma, wat hopelijk veel mensen wakker schudt,’ vertelt Anna-Alicia.

Plan Nederland heeft hier, samen met MTV, een campagne voor opgezet. Vanaf vandaag is hiervoor een ring te koop, die €10 kost en waarvan de opbrengst naar het bestrijden van deze gedwongen kindhuwelijken gaat. Omdat ik weet dat de vraag komt: hoe wordt deze campagne betaald? Het geld hiervoor komt van de Postcode Loterij.


Ik vind het ontzettend goed dat Plan hier aandacht aan besteedt, samen met MTV. Kristin (Miss Nine) zet zich ontzettend veel in voor de campagnes van Plan, daar heb ik veel respect voor.

Dit is trouwens de ring:

Check dus vanavond MTV Was Here om 18.45u, het is een heel indrukwekkende aflevering die je ook bewust maakt van hoe het ook kan zijn op de wereld… Koop daarna de ring op de Plan Nederland Facebook waarvan de hele opbrengst naar de strijd tegen gedwongen kindhuwelijken gaat. Later meer over MissLipgloss.nl & Plan Nederland 🙂


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.