Huidverzorging voor de man


Niet alleen jij, maar ook je vriend, je broer en je vader moeten hun huid verzorgen. Kan dat eigenlijk met dezelfde producten als jij? En is alle mannencosmetica niet gewoon een grote marketingstunt? Ik schakelde Jetske Ultee in, zij is huidtherapeut en onderzoeksarts, en weet echt alles over de huid en wat daarbij komt kijken. 

 

Jetske is op dit moment huidtherapeut bij de Velthuis Kliniek en Jetske schreef ook Het Huidboek. Een aantal weken geleden had ik contact met Jetske over mijn vraag over huidverzorging voor de man. Want: kan mijn vriend nu eigenlijk gewoon mijn huidverzorgingsproducten gebruiken, of moet ik echt iets specifiek voor mannen kopen?

Mannencosmetica wordt steeds populairder. Circa 25% van de gezichtsverzorging die verkocht wordt in Nederland is speciaal voor mannen. Maar heeft de mannenhuid nou wel specifieke huidverzorgingsproducten nodig? En wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de mannen- en de vrouwenhuid?

 

De verschillen tussen de mannen- en vrouwenhuid

De mannenhuid is anders dan de vrouwenhuid. Doordat mannen meer talgklieren hebben, is de huid wat vetter dan bij vrouwen. Vrouwen hebben minder collageen, elastine en talg/haar follikels (die de huid “ondersteunen”) dan mannen.  Hierdoor is de huid ook zo’n 20-30 % dunner.  Met andere woorden, het “geraamte” van de vrouwenhuid is minder sterk, hierdoor zullen vrouwen eerder te maken krijgen met rimpels.  Bovendien hebben vrouwen meer last van hormonen die de huid na de menopauze snel kunnen doen verouderen. Oneerlijk maar waar!

Toch hebben mannen ook een groot nadeel. Mannen lopen namelijk ongeveer een drie keer hoger risico op het krijgen van  huidkanker dan vrouwen. Er is altijd gedacht dat dit verhoogd risico veroorzaakt wordt doordat mannen vaker in de zon komen dan vrouwen en zich daarbij minder goed beschermen. Toch lijkt er ook nog een andere factor in het spel te zijn! Uit onderzoek blijkt nu namelijk dat de schade die ontstaat bij blootstelling aan een bepaalde hoeveelheid zonlicht bij mannen groter is dan bij vrouwen. En dat terwijl mannen minder snel verbranden! De universiteit van Ohio was benieuwd naar de oorzaak van dit verschil en heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Zij maakten vorig jaar bekend dat bij muizen de mannetjes van nature minder antioxidanten (catalase) in hun huid hebben dan de vrouwtjes. En dit zou nou ook net bij mensen de oorzaak kunnen zijn van de verhoogde incidentie van huidkanker bij mannen.  Een interessante vinding; het zou kunnen betekenen dat dagelijks gebruik van een crème met antioxidanten en/of zonfilter nog veel belangrijker voor de huid van een man is dan voor de vrouwenhuid.

 

Verstandig scheren

Er is natuurlijk nog een duidelijk verschil tussen de mannen- en de vrouwenhuid. Mannen hebben baardgroei en scheren hun huid zo’n 10.000 keer gedurende hun  leven. Uit onderzoek van de dermatologe Zoe Draelos blijkt scheren een behoorlijke aanslag op de huid te zijn. Gelukkig is met behulp van een aantal simpele maatregelen de schade te beperken:

 • Maak de haren nat voor het scheren

Een baardhaar is zo sterk als koperdraad, maar de kracht die nodig is om die baardhaar door te snijden neemt aanzienlijk af als het keratine in de haar gebonden wordt met water. Om dit te bewerkstelligen moet de haar minstens 2 minuten in contact geweest zijn met water. Een korte douche of een warme handdoek op het gezicht gedurende een aantal minuten is voldoende. Overdrijf niet: langdurig  contact met water verstoort juist de barrièrefunctie van je huid en dat vergroot weer de kans op irritatie.

 • Maak de huid schoon voor het scheren (of nog beter exfolieer)

Talg, vuil en dode huidschilfers die zich opstapelen rondom de haarfollikels zorgen ervoor dat de haren schuin gaan liggen en dat het mesje minder goed over de huid glijdt ter plaatse van het haar. Dit is te voorkomen door voor de scheerbeurt het gezicht te wassen met een reiniger. Uit onderzoek is gebleken dat scheren nog beter gaat als je regelmatig een exfoliant  gebruikt. Gebruik van een exfoliant voorkomt bovendien de kans op ingegroeide baardhaartjes.

 • Gebruik een goede ongeparfumeerde scheercrème/gel

Een goed scheerproduct bestaat uit  surfactants, water en polymeren. Hierdoor maak je de haren zachter en glijdt het mesje soepel over de huid. Gebruik bij voorkeur een ongeparfumeerd product om irritatie te voorkomen. Bij een gevoelige huid kan het verstandig zijn om niet voor een scheerschuim te kiezen maar voor een milde afspoelbare gezichtreiniger waaraan olie toegevoegd is. Een conditioner werkt ook prima. Juist een product met veel schuim kan  de huid irriteren. Scheercrème, schuim of gel moet goed worden afgespoeld met water en  niet worden weggeveegd met een handdoek. Resten surfactant op het gezicht kunnen voor problemen zorgen.

 • Smeer de huid na het scheren in met een goede crème

Vergeet het gebruik van een aftershave. De aanwezigheid van ingrediënten als mint, parfum en veel alcohol zijn in aftershaves eerder regel dan uitzondering. Het gevolg; een huid die trekkerig, rood of droog aanvoelt en zelfs op den duur pigmentvlekken kan gaan vertonen.  Dat laatste komt vaak voor bij mannen die dagelijks een sterk geparfumeerde aftershave gebruiken en zich niet goed beschermen tegen de zon. Een goede moisturizer met ingrediënten als aloë vera, chamomile, licorice extract, niacinamide, evodia, vitamine A, B3, vitamine C en/of E is daarentegen echt een must.  Zoe Draelos onderzocht bij een groep van 90 mannen wat het effect was op de conditie van de huid zonder het aanbrengen van een moisturizer na het scheren, met  het aanbrengen van een moisturizer  en met  aanbrengen van een moisturizer met Niacinamide ( 5% ). Het onderzoek toonde aan dat door na het scheren een moisturizer aan te brengen de barrièrefunctie van de huid (en daarmee de huidconditie) aanzienlijk verbetert. Het positieve effect was het grootst bij de crème met Niacinamide en het effect was al na een uur te meten. De  verbetering nam zelfs na enkele dagen alleen maar toe.

 

Al met al… dezelfde verzorging

Hoewel de opbouw van de huid van de man en de vrouw dus iets verschilt, hebben de mannen- en vrouwenhuid nagenoeg dezelfde verzorging nodig. Niet de samenstelling, maar het ontwerp van de verpakking en de geur resulteren in het specifieke  “mannenproduct”. Of je nu man of vrouw bent, kies je product uit op de conditie van je huid. Met andere woorden, de ingrediënten in de producten moeten geschikt zijn voor jouw huidtype en dan maakt het helemaal niets uit of je een “vrouwen-”of een “mannenproduct” gebruikt. Het feit dat mannen niet terug kunnen vallen op een uitgebreid assortiment aan make-up producten om de teint een beetje ”op te leuken” of om huidproblemen te camoufleren, maakt de keuze voor goede huidverzorgingsproducten voor mannen misschien nog wel belangrijker dan voor vrouwen.

Dus: heb jij hetzelfde huidtype als je vriend? Of je broer? Of andersom? Dan kan hij prima jouw producten gebruiken. Het gaat erom dat je, of je nou man of vrouw bent, producten gebruikt die je huid nodig heeft, specifiek voor jouw huidtype en behoeftes. Gebruik altijd een reiniger (twee keer per dag!) en een goede dagcrème, met SPF. Ook is een exfoliant of scrub een keer in de week erg prettig. Als je het als man fijner vindt om specifieke mannenproducten te gebruiken, dan kan dat, maar echt nodig is het niet. Je kan ook gewoon producten gebruiken die niet speciaal voor mannen bedoeld zijn. Uiteindelijk zoek je allemaal iets wat bij je past.

Ik hoop dat ik zo samen met Jetske wat duidelijkheid heb geschept! Als je nog vragen hebt, kan je deze bij dit artikel stellen, dan vraag ik of Jetske ernaar wil kijken.

Bronnen: Jetske Ultee, interview 31 aug 2012
http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/uiterlijk/24145/hoe-mannen-hun-huid-kunnen-verzorgen
http://www.cosmeticscop.com/mens-skin-care.aspx
http://jetskeultee.nl/2011/09/02/mannen-en-vrouwencosmetica-zoek-de-verschillen/


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

69 reacties
 1. Nannick

  Super handig! Nu hoeft mijn broertje me niet meer raar op te kijken dat het voor hem ook kan helpen 😀 “Ik ben een jongen, ik gebruik toch geen make- up verzorging, dat is voor watjes”

 2. Oksana

  toen ik dit artikel zag dacht ik direct ….. Hugh laurie, I love him :blush: (house too)

 3. Linda

  Mijn man gebruikt braaf af en toe een gezichtsscrub en elke dag crème tegen zijn extreem droge huid. En z’n huid ziet er ook gewoon veel beter uit nu.

  En jummie, House is extreem aantrekkelijk op die foto.

 4. lien

  leuk artikel. Mijn ventje en ik gebruiken vaak dezelfde producten

 5. Natasja

  Mijn vriend is dol op facewash en scrub! Maar uit zichzelf had hij dat nooit gekocht, ik heb het cadeau gegeven 😉

 6. jana

  Wat een interessant artikel 🙂 x

 7. Lenneke

  De marketing doet toch redelijk goed zijn werk!

 8. Franka

  leuk dat je ook voor mannen schrijft:)
  ik gok dat er namelijk ook wel stiekem mannen op je site kijken;)

  ik vind btw het stoer als mannen hun huid goed verzorgen!
  vaak wordt er wat “gay” over gedaan, maar ik vind het totaal niet zo 🙂

  mijn broer gebruikt ook wel eens facewash en creme etc…toch juist goed…worden mannen knapper van^^

 9. martina

  Mijn vriend gebruikt loreal men’s expert

 10. Sam

  Ik ga het even aan mijn broer laten zien. 😀
  Ik kan het ook bij mijn vader proberen, maar ik denk niet dat hij er wat mee gaat doen, mijn broer wel. c:

 11. Rieneke Steeghs

  Goed informatief artikel! Voor mij was al bekend dat het juiste gebruik van een creme/verzorging niet afhangt van een mannen- of vrouwenhuid en dat het vooral belangrijk is om bewust en doelgericht te verzorgen, maar veel anderen wisten dit waarschijnlijk nog niet, dus heel nuttig!

 12. Chinouk

  Leuk artikel, ik ben sowieso erg fan van Jetske Ultee :lol:! Mijn vriend gebruikt wel veel spullen, gezichtscrème van Lush, facewash van Rituals, Tonic van een mannenmerk uit Amerika, zelfbruiner van Clinique, ga zo maar door. Ik vind dat heerlijk, zo’n verzorgde man! Mijn vriend heeft ook een hele gevoelige huid, ik heb hem daarom een pot scheercreme gegeven van de Rituals en daar was ‘tie altijd erg blij mee. Die kan je gebruiken tijdens het scheren en erna als aftershavebalsem. Hij had nooit meer last van bultjes! Het enige nadeel was dat het een pot was, dus hij heeft nu een tube scheercreme gekocht van TBS, hopen dat die net zo goed is!

 13. Elise

  Oeff.. Wat een héérlijke foto heb je gekozen (Hugh Laurie!) :love:

 14. Kiss & Make-up

  Als het van mijn vriend afhing, gebruikte hij helemaal niks. Daarom koop ik zijn verzorgingsproducten 🙂 Momenteel gebruikt hij de Men Expert lijn van L’Oreal en hij is zelf wel tevreden mee. Voor zover een man zijn enthousiasme over skincare wil uiten, natuurlijk.

 15. Syl

  Volgens mij kan je het verschil tussen de mannen en vrouwenhuid zelfs zien. Als je heel erg inzoomt met een speciale camera, zie je bij de een kleine driehoekjes en bij de ander vierkantjes. Jaren geleden een keer in de KIJK ofzo gelezen. Vandaar dat vrouwen ook makkelijker cellulites krijgen enz.

  Ik heb de hoop een beetje opgegeven, ik heb mijn vriend zo vaak mannendagcreme etc gegeven, maar hij gebruikt het niet. Heeel soms gebruikt hij de dagcreme van dove, maar die gebruikt hij zo zelden dat je hem inmiddels wel kan weggooien omdat hij niet meer fris is.

 16. Emke

  Mijn vriend die wil er ook echt niet aan beginnen, heb het al vaker voorgesteld van ja dan koop ik wel wat dingetjes voor jou of dan gaan we samen iets uitzoeken, maar nee hoor meneer vind die smeersels allemaal maar niks op zijn gezicht 🙁 toch denk ik dat het heel goed is voor een man!

 17. Melissa

  Leuk om te lezen! Mijn vader en broertje gebruiken geen skincare producten, maar het lijkt me niet om gewoon iets als dagcrème te gebruiken. 🙂

 18. Amber

  Handig dit! Ik werk zelf in een drogist en er komen vrij vaak mannen met de vraag of ze ook vrouwenproducten kunnen gebruiken. Wist het antwoord nooit en zei altijd dat ik dacht dat dat wel kon, maar dat het wel moest linken aan zijn huidtype. Gelukkig heb ik precies het goede gezegd 😛

 19. Esther

  Ik gebruik heeeel veel dingen hetzelfde als mijn vader, we hebben allebei een superdroge en gevoelige huid dus we lenen soms dingen van elkaar. Ook heeft hij van biotherme een hele fijne crème die wel hydrateert maar niet echt op je huid blijft liggen. Zo kan ik dus gewoon die crème opsmeren en meteen op de fiets springen, zonder ontzettend bezweet te raken.

 20. Mariët Aarten

  Mijn man gebruikt alleen aftershavebalsem en een luchtje.Hij zegt altijd ben blij dat ik geen vrouw ben met al die zalfjes wat een gedoe.Hij mag mijn produkten gebruiken maar doet het dus niet.

 21. Irenka

  Mijn vriend heeft altijd last na het scheren, dus ga die tips eens geven. Moet het water warm zijn op de handdoek?

 22. mazeltov

  ik heb mijn vriend vorig jaar een scheercreme van lush gegeven, eerst vond die het verschrikkelijk omdat het niet schuimde maar uiteindelijk zelf toch een grote fles ervan gekocht omdat het zo goed werkte 😉
  hij had heeeel veel rode bultjes na het scheren en nu bijna niet meer :)!

 23. nathalie

  hahaha mijn vriend gaat echt geen huidverzorging gebruik no way, hij vindt dat voor mietjes haha!

 24. Zap

  Mijn vriend gebruikt heel veel huidverzorging. Hij is erg tevreden met zijn biotherm cremetjes en clinique scrub. Ik vind het zelf erg belangrijk dat een man zijn huid verzorgt, het is voor mij namelijk echt een afknapper als er geen beautyspullen in zijn badkamer staat.

 25. Rosanna

  Mijn vriendje gebruikt af en toe mijn crème, maar daar houdt het ook bij op. Hij heeft een permanent baardje (sexy!) dus trimt hij zijn baard ipv dat ie ‘em scheert. Maar ik denk dat als ik een crème voor hem zou kopen, dat hij het dan wel echt zou gebruiken. Misschien toch een wel een idee…

 26. Lousaa

  Tja, allemaal best logisch! Maar wie is die zoe waarnaar je verwijst? Wel leuk om te lezen over zulk soort onderzoek, maar ik weet nu nog niet echt wat ik me erbij moet voorstellen. 🙂

 27. Lydia

  Ik probeer mijn man al een paar jaar aan het smeren te krijgen, maar ’t lukt maar niet. :S Niet omdat hij het iets voor vrouwen vindt, hij denkt er gewoon niet aan. Zonde, wat zijn huid kan (net als bij veel andere mannen die ik ken) best wel wat verzorging gebruiken.

 28. Valery

  Mijn vriend is niet zo van het verzorgen, hij scheert zich, wast zijn gezicht en daar blijft het wel bij. :’)

 29. Jose

  Oeh, ik heb een vraag (namens mijn vriend).
  Mijn vriend heeft heel veel en dik haar, wat dus ook in zijn baard- en snor te zien is. Zijn haren groeien heel erg snel, zijn gezichtshaar dus ook. Als hij zich ’s ochtends scheert, heeft hij ’s middags al weer stoppels. Voor zijn werk moet hij zich wel scheren, maar je begrijpt het al: dik, veel, stug & snelgroeiend haar: dat zorgt voor veel wondjes. Hij is op zoek naar een manier van scheren, waardoor hij minder last heeft van wondjes, al moet hij zich iedere dag scheren. Iemand tips? Bedankt alvast :love:

  • nathalie

   Hoi Jose,

   Ik zag toevallig laatst in een blad een hele handige scheerolie 3 in 1 het is unisex dus jij kan het ook gebruiken. Maar het is dus scheerschuim, het verzorgt en een aftershave in 1 en is 100 % natuurlijk. Mijn vriend gaat het ook gebruiken. Het lijkt mij ieder geval een goede uitvinding voor mensen met moeilijke huiden omdat het ook verzorgd.

  • Mariët Aarten

   Mischien is scheren met olie een oplossing vraag het eens bij de drogist .Het is een kleinflesje
   maar ik weet het merk niet meer.Succes Jose.

  • Jose

   Bedankt voor de tips! Ik hop vanmiddag nog naar een drogist & wie weet heb ik morgen een vent zonder snijwondjes :inlove:

 30. Joanne

  Leuk artikel. Mijn mannelijke wederhelft gebruikt altijd een dagcreme van dat l’oreal men expert merk. Hij koopt het ook altijd zelf. Ik ben zo onder de indruk. :’)
  Ik probeer hem alleen nog aan de SPF te krijgen, want dat zit niet in zijn crème. Tot nu toe nog niet gelukt hehe.

 31. Helen

  Leuk artikel! Mijn vriend is ook geïnteresseerd in huidverzorging, leuk is dat als je het met elkaar kunt delen 😀

 32. Lotte

  Haha, mijn vriend houdt echt totaal niet van smeersels en crèmetjes en dat soort dingen. Hij doucht, poetst z’n tanden, scheert zich, doet zijn haar, en misschien nog een paar kleine dingetjes maar dan houdt het ook op, haha.

 33. Esther

  OOOOOH HUGH LAURIE <3. Sorry voor compleet offtopic. Maar mijn ochtendhumeur was ineens weg. Thanks. 😀

 34. Kimberly

  Heel interessant om te lezen! Dit ga ik mijn vriend eens even laten lezen. Ik wist niet dat het belangrijker voor een man is om te smeren dan voor een vrouw!

 35. Sara

  Mijn vader gebruikt wel een aantal verzorgingsproducten maar niet elke dag, ik moet hem toch maar eens dit artikeltje laten lezen! 😉

 36. Beautyglossyx

  Het verschil zit hem vooral in de geur!

 37. Maaike

  Zie je het is gewoon marketing om de man ook aan de verzorgingsproducten te krijgen. Want: ‘dat is toch iets voor vrouwen?’ Ik hoor het mij pa zo zeggen.

 38. Miss Mags

  Inderdaad een erg leuk artikel. Heb het doorgestuurd naar vriendlief.

 39. debby

  leuk artikel! Ik ‘zorg’ er wel voor dat mijn vriend zich goed verzorgd. HIj schrubt zijn huid 2x in de week, gebruikt een crème en 1x in de zoveel tijd hang ik hem boven een gezichtssauna en doe ik hem masker op. hihi

  • Paula

   Hoe krijg je dat voor elkaar?????
   Wij zijn nu samen op vakantie en hij wilt niet eens mn aloe creme gebruiken tegen het verbrande in zn gezicht…
   Heb hem zelfs in de houdgreep geprobeert te krijgen, maar hij stribbelde te veel tegen!

 40. marijke

  Nou gelukkig smeert mijn vriend regelmatig een dagcreme (vooral in de winter) 🙂

 41. Annelise

  Hihi, leuk artikel! Ik wist wel dat de mannenhand iets anders is dan de vrouwenhuid, maar toch makkelijk om te weten dat je wel dezelfde producten kan gebruiken 🙂

 42. Annelie

  Leuk artikel, ik wil mn vriend er altijd wel bij helpen. Gelukkig staat hij er ook voor open. 🙂

 43. Dees

  Voor mijn vriend met heel gevoeligenhuid na het scheren een set van bodyshop gekocht, en hij gebruikt t. Plus dat ie over is naar nat scheren ipv elektrisch, en dan ook nog met scheerzeep (tabac) en zeepkwast!!
  En t resultaat mocht er wezen, geen rodebulten meer!

 44. robin

  denk dat er weinig jongens zijn die het echt doen maar merk wel dat het meer begint te komen 😮 in ieder geval, van wat ik hoor.

 45. Daphne

  Ik las er al een artikel over een aantal dagen terug, maar jij hebt weer een paar voor mij nieuwe punten behandeld. Interessant!

 46. Eva

  Maar, natuurlijk wel een superhandig artikel!

 47. Eva

  Volgensmij vinden jongens/mannen over het algemeen huidverzorging sowieso onzin, lol.

 48. Charlotte

  Als het goed is mag het ook gezegd worden! Ik had vorige keer veel commentaar op je creme-artikel, maar nu vind ik het helemaal goed! Proficiat 😉

 49. Kiki

  Bij de feestdagen van die lekkere verzorgings producten geven dan maar 🙂

 50. Lifesplash

  Interessant! Ik wist ook niet dat mannen een andere samenstelling van de huid hebben. Eigenlijk is het wel heel erg logisch, vaak (!) hebben ze eerder rimpels bijvoorbeeld. Vooral dat weetje over huidkanker wist ik niet, interessant. Ik heb geen broer en mijn vader ziet beauty dingen niet echt zitten, haha. Het maakt hem niet zoveel uit met wat hij smeert – zolang het maar werkt en prettig is. Ik denk dat veel meer mannen wel zo een easy gedachte hebben en wij vrouwen graag een lekker geurtje, verpakking oid erbij willen. 🙂

  • Juul

   Vrouwen krijgen juist eerder rimpels! Helaas 🙁

 51. Anne

  Hee bijzonder, wist niet dat de huid van mannen ook echt een andere samenstelling heeft! Gelukkig heb ik een vriendin en kunnen wij elkaars verzorgingsproducten meestal wel gebruiken 😉

 52. Kelly te Winkel

  Interessant artikel! Ik ga het vriendjelief maar eens laten lezen, hij gebruikt alleen Nivea en dat was het.

 53. Christel

  Vriendlief is opzoek naar verzorgingsproducten maar kan niks lekkers tussen de mannenverzorging vinden en vind dat vrouwenverzorging niet kan. ik ga toch dit artikel maar eens onder zijn neus schuiven 😉

 54. Christel

  Vriendlief is opzoek naar verzorgingsproducten maar kan niks lekkers tussen de mannenverzorging vinden en vind dat vrouwenverzorging niet kan. ik ga toch dit artikel maar eens onder zijn neus schuiven 😛

 55. Stephanie

  Een soort gelijk artikel stond nog niet zo lang geleden op Beautylab, dus wist er al het een en ander vanaf, maar toch leuk 😉

  • Sanne

   Viel mij ook al op..!

 56. Norma

  Leuk artikel alleen vind hij het onzin heb wel is van clinique gekocht voor m hij gebruikt het gewoon niet

  • Josien

   Hier nog zo eentje!
   Heerlijk als ik het bij hem doe, maar zelf doen ho maar!
   Na het scheren gebruikt hij enkel aftershave, daar houdt de gezichtsverzorging wel op geloof ik.