Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
25 september 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • anders
  • huid
  • huidverzorging
  • mannen
Een MissLipgloss artikel

Huidverzorging voor de man


Niet alleen jij, maar ook je vriend, je broer en je vader moeten hun huid verzorgen. Kan dat eigenlijk met dezelfde producten als jij? En is alle mannencosmetica niet gewoon een grote marketingstunt? Ik schakelde Jetske Ultee in, zij is huidtherapeut en onderzoeksarts, en weet echt alles over de huid en wat daarbij komt kijken. 

 

Jetske is op dit moment huidtherapeut bij de Velthuis Kliniek en Jetske schreef ook Het Huidboek. Een aantal weken geleden had ik contact met Jetske over mijn vraag over huidverzorging voor de man. Want: kan mijn vriend nu eigenlijk gewoon mijn huidverzorgingsproducten gebruiken, of moet ik echt iets specifiek voor mannen kopen?

Mannencosmetica wordt steeds populairder. Circa 25% van de gezichtsverzorging die verkocht wordt in Nederland is speciaal voor mannen. Maar heeft de mannenhuid nou wel specifieke huidverzorgingsproducten nodig? En wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de mannen- en de vrouwenhuid?

 

De verschillen tussen de mannen- en vrouwenhuid

De mannenhuid is anders dan de vrouwenhuid. Doordat mannen meer talgklieren hebben, is de huid wat vetter dan bij vrouwen. Vrouwen hebben minder collageen, elastine en talg/haar follikels (die de huid “ondersteunen”) dan mannen.  Hierdoor is de huid ook zo’n 20-30 % dunner.  Met andere woorden, het “geraamte” van de vrouwenhuid is minder sterk, hierdoor zullen vrouwen eerder te maken krijgen met rimpels.  Bovendien hebben vrouwen meer last van hormonen die de huid na de menopauze snel kunnen doen verouderen. Oneerlijk maar waar!

Toch hebben mannen ook een groot nadeel. Mannen lopen namelijk ongeveer een drie keer hoger risico op het krijgen van  huidkanker dan vrouwen. Er is altijd gedacht dat dit verhoogd risico veroorzaakt wordt doordat mannen vaker in de zon komen dan vrouwen en zich daarbij minder goed beschermen. Toch lijkt er ook nog een andere factor in het spel te zijn! Uit onderzoek blijkt nu namelijk dat de schade die ontstaat bij blootstelling aan een bepaalde hoeveelheid zonlicht bij mannen groter is dan bij vrouwen. En dat terwijl mannen minder snel verbranden! De universiteit van Ohio was benieuwd naar de oorzaak van dit verschil en heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Zij maakten vorig jaar bekend dat bij muizen de mannetjes van nature minder antioxidanten (catalase) in hun huid hebben dan de vrouwtjes. En dit zou nou ook net bij mensen de oorzaak kunnen zijn van de verhoogde incidentie van huidkanker bij mannen.  Een interessante vinding; het zou kunnen betekenen dat dagelijks gebruik van een crème met antioxidanten en/of zonfilter nog veel belangrijker voor de huid van een man is dan voor de vrouwenhuid.

 

Verstandig scheren

Er is natuurlijk nog een duidelijk verschil tussen de mannen- en de vrouwenhuid. Mannen hebben baardgroei en scheren hun huid zo’n 10.000 keer gedurende hun  leven. Uit onderzoek van de dermatologe Zoe Draelos blijkt scheren een behoorlijke aanslag op de huid te zijn. Gelukkig is met behulp van een aantal simpele maatregelen de schade te beperken:

  • Maak de haren nat voor het scheren

Een baardhaar is zo sterk als koperdraad, maar de kracht die nodig is om die baardhaar door te snijden neemt aanzienlijk af als het keratine in de haar gebonden wordt met water. Om dit te bewerkstelligen moet de haar minstens 2 minuten in contact geweest zijn met water. Een korte douche of een warme handdoek op het gezicht gedurende een aantal minuten is voldoende. Overdrijf niet: langdurig  contact met water verstoort juist de barrièrefunctie van je huid en dat vergroot weer de kans op irritatie.

  • Maak de huid schoon voor het scheren (of nog beter exfolieer)

Talg, vuil en dode huidschilfers die zich opstapelen rondom de haarfollikels zorgen ervoor dat de haren schuin gaan liggen en dat het mesje minder goed over de huid glijdt ter plaatse van het haar. Dit is te voorkomen door voor de scheerbeurt het gezicht te wassen met een reiniger. Uit onderzoek is gebleken dat scheren nog beter gaat als je regelmatig een exfoliant  gebruikt. Gebruik van een exfoliant voorkomt bovendien de kans op ingegroeide baardhaartjes.

  • Gebruik een goede ongeparfumeerde scheercrème/gel

Een goed scheerproduct bestaat uit  surfactants, water en polymeren. Hierdoor maak je de haren zachter en glijdt het mesje soepel over de huid. Gebruik bij voorkeur een ongeparfumeerd product om irritatie te voorkomen. Bij een gevoelige huid kan het verstandig zijn om niet voor een scheerschuim te kiezen maar voor een milde afspoelbare gezichtreiniger waaraan olie toegevoegd is. Een conditioner werkt ook prima. Juist een product met veel schuim kan  de huid irriteren. Scheercrème, schuim of gel moet goed worden afgespoeld met water en  niet worden weggeveegd met een handdoek. Resten surfactant op het gezicht kunnen voor problemen zorgen.

  • Smeer de huid na het scheren in met een goede crème

Vergeet het gebruik van een aftershave. De aanwezigheid van ingrediënten als mint, parfum en veel alcohol zijn in aftershaves eerder regel dan uitzondering. Het gevolg; een huid die trekkerig, rood of droog aanvoelt en zelfs op den duur pigmentvlekken kan gaan vertonen.  Dat laatste komt vaak voor bij mannen die dagelijks een sterk geparfumeerde aftershave gebruiken en zich niet goed beschermen tegen de zon. Een goede moisturizer met ingrediënten als aloë vera, chamomile, licorice extract, niacinamide, evodia, vitamine A, B3, vitamine C en/of E is daarentegen echt een must.  Zoe Draelos onderzocht bij een groep van 90 mannen wat het effect was op de conditie van de huid zonder het aanbrengen van een moisturizer na het scheren, met  het aanbrengen van een moisturizer  en met  aanbrengen van een moisturizer met Niacinamide ( 5% ). Het onderzoek toonde aan dat door na het scheren een moisturizer aan te brengen de barrièrefunctie van de huid (en daarmee de huidconditie) aanzienlijk verbetert. Het positieve effect was het grootst bij de crème met Niacinamide en het effect was al na een uur te meten. De  verbetering nam zelfs na enkele dagen alleen maar toe.

 

Al met al… dezelfde verzorging

Hoewel de opbouw van de huid van de man en de vrouw dus iets verschilt, hebben de mannen- en vrouwenhuid nagenoeg dezelfde verzorging nodig. Niet de samenstelling, maar het ontwerp van de verpakking en de geur resulteren in het specifieke  “mannenproduct”. Of je nu man of vrouw bent, kies je product uit op de conditie van je huid. Met andere woorden, de ingrediënten in de producten moeten geschikt zijn voor jouw huidtype en dan maakt het helemaal niets uit of je een “vrouwen-”of een “mannenproduct” gebruikt. Het feit dat mannen niet terug kunnen vallen op een uitgebreid assortiment aan make-up producten om de teint een beetje ”op te leuken” of om huidproblemen te camoufleren, maakt de keuze voor goede huidverzorgingsproducten voor mannen misschien nog wel belangrijker dan voor vrouwen.

Dus: heb jij hetzelfde huidtype als je vriend? Of je broer? Of andersom? Dan kan hij prima jouw producten gebruiken. Het gaat erom dat je, of je nou man of vrouw bent, producten gebruikt die je huid nodig heeft, specifiek voor jouw huidtype en behoeftes. Gebruik altijd een reiniger (twee keer per dag!) en een goede dagcrème, met SPF. Ook is een exfoliant of scrub een keer in de week erg prettig. Als je het als man fijner vindt om specifieke mannenproducten te gebruiken, dan kan dat, maar echt nodig is het niet. Je kan ook gewoon producten gebruiken die niet speciaal voor mannen bedoeld zijn. Uiteindelijk zoek je allemaal iets wat bij je past.

Ik hoop dat ik zo samen met Jetske wat duidelijkheid heb geschept! Als je nog vragen hebt, kan je deze bij dit artikel stellen, dan vraag ik of Jetske ernaar wil kijken.

Bronnen: Jetske Ultee, interview 31 aug 2012
http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/uiterlijk/24145/hoe-mannen-hun-huid-kunnen-verzorgen
http://www.cosmeticscop.com/mens-skin-care.aspx
http://jetskeultee.nl/2011/09/02/mannen-en-vrouwencosmetica-zoek-de-verschillen/


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.