How to: kwasten wassen

De laatste tijd kreeg ik hier veel vragen naar, en dus laat ik in deze video zien hoe ik mijn kwasten was. Klik hier als je de video niet kan zien en klik hier om je te abonneren op mijn kanaal.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

132 reacties
 1. Dalia

  Ik doe het gewoon met afwasmiddel en olijfolie. Het afwasmiddel desinfecteerd goed en de olijfolie houd mijn kwasten lekker soepel en zacht.

 2. Alba

  Heel handige video!

 3. Larissa

  Wat grappig dat de meeste van jullie het zo’n rotklus vinden, ik vind het namelijk heerlijk om te doen! Haha

 4. Sophie Hol

  Ik moet ook echt mijn kwasten wassen. Heel handig, ik ga het deze week nog doen!

 5. Tessa

  Handig!! Bedankt!

 6. Anna

  Wat leuk om te zien! Ik doe het precies zo. Je video herinnert me er wel aan dat ik ook echt mijn kwasten weer eens moet wassen…

 7. Tania

  Ik maak eerst mijn kwasten nat , dan een beetje Dr Bronner zeep op mijn hand en draai rondjes met mijn kwasten tot ze netjes zijn.

 8. Marlies

  Leuke video met handige tips!
  Welke lipstick draag je? Mooi mooi !

 9. Anouk

  Op deze manier doe ik het ook maar menn wat een rotklusje. Ik doe het ook veel te weinig!

 10. Maaike

  Oh je doet het heel anders dan ik. Ik gebruik baby shampoo. En ik zet een bord in mijn wasbak. Dan laat ik daar water op lopen. Daar doop ik mijn kwast in, dan shampoo op mijn hand en rondjes draaien. Daarna weer deppen op het bord en dan nog even met koud water naspoelen. Ik droog ze ook op dezelfde manier. Ik was mijn kwasten vaak ’s avonds. Zijn ze de volgende ochten lekker schoon en droog en kan ik weer verder makeuppen!

 11. Shaz

  Kwasten wassen doe ik bijna op dezelfde manier, alleen swirl ik de kwasten in mijn hand met 1 drupje shampoo ipv in het kommetje. Zo weet ik dat alle kleur eruit gaat zonder iedere keer extra water te verversen. Daarna spoel ik de kwasten af met schoon stromend water. Vervolgens pak ik een schoon washandje en wrijf 3 of 4 keer met de kwast overheen, zodat het grootste gedeelte van het water in het washandje blijft en de kwasten sneller droog worden. Tot slot leg ik ze op een handdoek (schuin aflopend) zodat het overige water naar beneden druppelt. Op deze manier zijn mijn kwasten binnen een dag droog.

 12. marieke

  Doet me er aan herinneren dat ik ook mijn kwasten nog moet wassen haha! Ik was ze eigenlijk onder de kraan vaak, las in de comments al dat meerdere het deden! En inderdaad daarna liggend laten drogen 🙂 altijd lekker als ze weer gewassen zijn!

 13. Ingrid

  Hoi! 🙂
  Ik vroeg me af of je ook wel eens kwasten weggooit? Is er een moment waarop je denkt deze kwast kan niet meer omdat je hem niet meer schoon krijgt bijvoorbeeld?
  Of kun je kwasten tot in den eeuwigheid gebruiken. Xx

  • Miss Lipgloss

   Nee dat doe ik eigenlijk nooit… Alleen als haren helemaal versleten/gespleten zijn maar dat gebeurt misschien 1 keer in het jaar met een kwast.

  • Ingrid2101

   Dankjewel 🙂

 14. Eline

  Ik doe het ook best regelmatig maar neit zo structureel als zou moeten!

 15. Lilia

  pfoe, wat is kwasten wassen toch een rotklus. ik vind dit een handige manier, maar ik heb zelf een snellere, die voor mijn kwasten heel goed werkt!

 16. Eva

  Ik vind dit eigenlijk heel ontspannend om naar te kijken haha! Ga snel mijn kwasten wassen (dat zijn er maar iets van vier dus dat is zo gepiept)

 17. Alyt

  Toevallig! Ik heb ze vanmiddag net allemaal in de ultrasoon gehad

 18. Beautyjuf

  Oh, kwasten wassen..! Wat een vervelend klusje. Ik doe het veel te weinig. En, dat merk ik aan mijn huid. Deze vertoont dan wat meer oneffenheden (bultjes, puistjes). Ik reinig mijn kwasten op dezelfde manier.

 19. Yvonne

  Leuk om te zien hoe een ander het doet! Ik was ze ook met shampoo maar ik was ze gewoon onder de kraan, ze krijgen als het ware allemaal een douchebeurt. 🙂 Wel waterverspilling; jouw manier is zuiniger! Maar ik heb dan ook niet zo ontzettend veel kwasten. Hoe vaak ik ze was ligt eraan: als ik heftige kleuren heb gebruikt (zoals groen), dan was ik ze vaak tussendoor. Mijn foundationkwast was ik vaker (ongeveer om de paar dagen), i.v.m. bacteriën. Ik merk het meestal ook aan mijn huid. Als die er onrustiger uitziet, weet ik meestal wel hoe laat het is…dan was ik alle kwasten en dan zie ik mijn huid al rustiger worden. 🙂 Inderdaad droog ik ze op een handdoekje!

 20. Vera

  Nooit mijn favo klusje maar als het eenmaal gedaan is is het wel weer fijn om schone kwasten te gebruiken!

 21. Nesrin

  Handig! Zelf heb ik maar 1 kwast (ja echt) en gooi deze gewoon weg als ie vies is 😉

  Tijd om in goede kwasten te investeren.

 22. Bianca

  heel handige video! ik heb gelukkig niet zoveel kwasten, dus hoef dot ook niet regelmatig te doen hihi xo

 23. Karen

  Hier nog een, dit is echt mijn minst favoriete beauty klusje. Bleeegh! Konden ze daar maar iets voor uitvinden. Dat zou mooi zijn!

 24. Frances

  Wauw, handige video! Ik ben altijd lui met het wassen van kwasten. Binnenkort maar weer eens doen. Liefs!

 25. Manon

  Voor eyeliner kwastjes etc gebruik ik vaak de HEMA brush cleanser, de grote doe ik ook altijd op die manier. Heerlijk om weer met schone kwasten te kunnen werken 🙂 Goede tutorial

 26. suus

  Wat grappig om te zien hoe je het doet, toch een beetje anders dan ik het doe. Ik doe een beetje babyshampoo in mn hand en een beetje water en daar ga ik dan rondjes draaien met de kwast. Oogschaduwkwasten doe ik ook tegelijk. Uitspoelen en dan leg ik ze een beetje schuin (ik rol een stukje van de handdoek op) zodat het water eruit kan lopen. Krijg je wel droge handen van en kost meer shampoodenk ik. Kwasten die ik het meest gebruik (foundation en blush) doe ik vaak tussendoor nog even wassen, zodat die altijd lekker fris zijn. Voor mij heel belangrijk want ik heb snel puistjes en ik wil niet dat bacteriën verspreiden via mijn kwasten. Mijn foundationkwast (buffer van real techniques) is trouwens nooit supervies, het meeste product gebruik ik echt op het blijft niet zo aan de kwast zitten (bareminerals serum foundation gebruik ik). Dat was wel anders toen ik poederfoundation gebruikte en een geitenharen kabuki.

  • Miranda

   Inderdaad zo doe ik het ook (:

 27. Manouk

  Ik gebruik een vaste zeep van The Body Shop. Dan zeet ik de kraan op lauw water en dan maak ik ‘m nat, swirl ik over de zeep en swirl de kwast dan onder het water over m’n hand tot hij schoon is. Daarna nog even afspoelen zodat de zeep eruit is, in model vormen en op een handdoek laten drogen. Nooit op z’n kop houden anders komt er water ‘in’ je kwast. Ik zorg ook altijd dat de handdoek waarop ik ze laat drogen, aan de ene kant iets hoger is zodat het water altijd naar beneden loopt!

 28. Vanessa

  Ik doe het op dezelfde manier. Alleen doe ik het veel te weinig. Ik vind dit zo’n stom klusje!

 29. Fiona

  Zo doe ik het ook, haha!
  Ik gebruik zwitsal babyshampoo, geeft zo’n lekker geurtje.

 30. Minke

  Handige video! Ik doe het zelf alleen op een andere manier, maar dit kan ook! Dit doet me er wel aan denken dat ik mijn kwasten weer moet wassen… Al een tijdje eigenlijk 😛

 31. femketje

  ik gebruik voor tussendoor de brushcleaner van de hema.. en voor grondig wassen gebruik ik heel simpel en goedkoop babyshampoo van het kruidvat 🙂

 32. Marloes | Budgetproof.nl

  Ik wou dat ik hier zo netjes in was. Ik heb hier echt geen geld voor om m’n kwasten te badderen :$ het ziet er trouwens wel lekker rustgevend uit. Als ik zoveel kwasten had als jij (en kwalitatief goede en dure) dan had ik ze misschien wel eens mee onder de douche genomen 😛 en heel sporadisch zo netjes gewassen haha. Erg ben ik.

  • Marloes | Budgetproof.nl

   Geld? jeetje, wat heb ik vandaag. GEDULD bedoelde ik. Haha waar het hoofd van vol zit 😉 schrijf niet voor niets altijd over je geld besteden op een goede manier. In dit geval bedoel ik dus geduld. Comment-aanpas-optie please?! 😉

  • Yvonne

   Haha, ik dacht al toen ik het las: wat is hier duur aan? 😉

 33. Michelle

  Ik heb een mooie kwastenset gekregen, maar er zit er een in waarvan ik niet weet waarvoor hij is. Het is een hele platte witte waaierkwast, met niet heel veel haar. Waar zou die voor bedoelt zijn, weet iemand dat?

 34. Sofie

  Ik heb gisteren mn kwasten schoongemaakt met brush cleaner van de hema. Een half flesje later was mijn poederkwast (kruidvat) nog steeds vies, dus heb ik het maar opgegeven. Maar het probleem is: het stinkt nu zo verschrikkelijk! Ik heb het al geprobeerd om het nog een keer met shampoo te wassen, maar de geur gaat er gewoon niet uit. Heeft er iemand tips hoe ik die geur eruit krijg of weet iemand goede poederkwasten waarbij dit niet gebeurd?

 35. Vivianh

  M’n oog viel meteen op die vel rode kwast hahah 😆

 36. Rani

  Ik zag laatst een tip en dat hield eigenlijk in dat je precies hetzelfde doet als hierboven. Alleen geen shampoo of babyshampoo, maar met dreft (afwasmiddel gewoon dus). Ik heb het gedaan en het werkt super! Beter/sneller dan met babyshampoo/gewone shampoo, en dat gaat ook nog eens zo ruiken.

 37. Sanaa

  Mag je ook andere shampoo gebruiken voor je kwasten, als je geen babyshampoo hebt in huis liggen.

 38. Michelle

  Handig! Dat moet ik echt eens meer gaan doen.

 39. Paul van der Wal

  Hey Miss Lipgloss! Leuk dat je deze tips deelt.
  Ik heb er wel een opmerking bij… Ik ben zelf al langer dan 15 jaar make-up artist en geef ook workshops en trainingen.
  Normaal gesproken kun je na iedere keer dat je je kwastjes gebruik ze reinigen met een brush-cleanser. Die van MAC is idd erg goed, maar er zijn meerdere merken die tegenwoordig zo’n product maken. Doordat er een klein beetje alcohol in de samenstelling zit worden alle bacteriën meteen onschadelijk gemaakt.
  Voor het reinigen met een sopje zou ik zelf nooit een shampoo aanraden, maar eerder gewoon een beetje afwasmiddel die goed ontvet. Shampoo’s laten namelijk altijd een verzorgend laagje achter om de haartjes, zodat je haar soepel valt en glans krijgt. Dit laagje trekt ook extra snel vuil en vet aan, waardoor je kwastjes steeds sneller vet zijn. Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt en wens je heel veel plezier en succes met je BLOG!! Groetjes Paul van der Wal

 40. Kimberley

  Vrijdagavond nog gedaan! Ook op dezelfde manier.

 41. Michelle

  Ik heb me kwasten eigenlijk nog nooit gewassen, maar ik ga morgen naar de winkel voor babyshampoo en ga dan gelijk me kwasten wassen.

 42. Liliane

  Ja ik was ze regelmatig, vind ik toch wel belangrijk.
  Vooral foundation en poeder kwaste ook anders ben je alleen maar bezig met het verspreiden van bacteriën 😉

 43. Inge

  Ik was ze ook regelmatig om onzuiverheden te voorkomen:). Dan komt de babyshampoo goed van pas, haha.

 44. Anne de Vos

  Kan je je kwasten ook met conditioner wassen dus hetzelfde maar in plaats van babyshampoo conditioner?

  handig artikel!

 45. Michaela

  Hele handige tips, ik was mijn kwasten namelijk té weinig. Ik ga binnenkort de brush cleanser van Mac kopen =)

 46. Lisa

  Ik was mijn kwasten 1 keer in de 2 weken en tussendoor met een brushcleaner. Maar de kwast die ik vaak voor foundation gebruik was ik soms wat vaker, omdat ie anders te vies is om nog goed te kunnen gebruiken.

  Ik gebruik Zwitsal shampoo voor m’n kwasten. Andere babyshampoo vind ik niet lekker ruiken en Zwitsal ruikt heerlijk 😀 Ik vind trouwens mijn net gewassen natte kwasten er altijd zo schattig uitzien 😛

  • Dinah

   Ik was mijn kwast (tja, ik heb er maar ééntje, voor oogschaduw) gewoon uit zoals ik mijn verfkwasten uitwas (en daar heb ik er véél van!): in mijn handpalm doe ik een drupje babyshampoo, gemengd met wat water. Dan draai ik heel zachtjes rondjes in mijn hand, en spoel tussendoor de kwast goed uit. Dit herhaal ik tot het schuim mooi wit blijft, meestal is dat na zo’n 3 keer uitspoelen het geval. Ik vind het sneller gaan dan in een bak met water, en het gevoel van die zachte haartjes op mijn hand is eigenlijk wel fijn 😉

  • Dinah

   Ik was mijn kwast (tja, ik heb er maar ééntje, voor oogschaduw) gewoon uit zoals ik mijn verfkwasten uitwas (en daar heb ik er véél van!): in mijn handpalm doe ik een drupje babyshampoo, gemengd met wat water. Dan draai ik heel zachtjes rondjes in mijn hand, en spoel tussendoor de kwast goed uit. Dit herhaal ik tot het schuim mooi wit blijft, meestal is dat na zo’n 3 keer uitspoelen het geval. Ik vind het sneller gaan dan in een bak met water, en het gevoel van die zachte haartjes op mijn hand is eigenlijk wel fijn 😉

 47. nadia

  misschien heeft iemand deze tip al gegeven, heb niet alle reacties gelezen….
  Ik heb aardig wat mac kwasten en ben als de dood dat er water in het ijzeren gedeelte blijft zitten (ook als ik ze neer leg) dus wat ik altijd doe is dat ik mijn kwasten aan een klein wasrekje hang (zo’n kleine die je aan een deur of verwarming kan hangen) ik heb dun elastiek gehaald bij een stoffen kraampje op de markt.. heb een stuk elastiek afgeknipt en aan de ene kant door t ijzer van de wasknijper gehaald en vast geknoopt.. aan de andere uiteinde heb ik een lusje gemaakt.. nu kan ik mijn kwasten op hangen met de haren naar beneden.. ik draai een paar keer het lusje om het handvat van de kwast en hij zit vast! de knijper aan het wasrekje en al het water kan uit de kwast lopen..

 48. Nannick

  Handig artikel, ik wist het al wel maar toch handig om te lezen (: Ik iet ze ook nodig weer wassen…

 49. Cathelijne

  Oeeps! Ik was mijn kwasten wel, maar ik wist niet dat het zo vaak moest.. En dat het dan ook nog slecht voor je houd is…… Vaker wassen die handel!

 50. Nikki

  Ik was ze ook te weinig! Maar ik gebruik ook niet al mijn kwasten even vaak, dus dan is het elke keer maar een paar kwasten. Ik heb liever in een keer meer 😉

 51. Stèphanie

  Ik doe het niet in een kom.. ik blijf mijn kwasten spoelen onder stromend lauwwarm water. Werkt goed.. ben alleen altijd bang dat mijn kwasten snel verslijten, ookal ben ik heel voorzichtig.

 52. Miranda

  Leuk artikel. Ik maak ze altijd schoon met wat dreft & zonnebloem olie , werkt echt super fijn;D

 53. Sheela

  Zo erg vind ik het niet maar het duurt wel even voordat ze helemaal droog zijn, soms duurt het bij mij een volledige dag. x

 54. Zilla

  Ik was mijn kwasten altijd met een beetje afwasmiddel en olijfolie, dat vind ik ook erg goed werken 🙂

 55. Wendy

  Handig artikel! Ik probeer ze iedere twee weken toch wel te wassen. Als ik ze ga wassen laat ik een laagje water in de gootsteen lopen en doe daar wat Zwitsel in. Na gebruik ruiken ze heerlijk én ze zijn lekker zacht, vind het alleen zo’n rotklusje..

 56. therese

  handige tips! ik wil binnenkort een kwastenset kopen, weet je misschien een goede kwastenset en waar ik die kan kopen/bestellen?

 57. Syl

  Ik gebruik altijd een dove facewash

 58. Claudia

  Ik haat kwasten wassen, het duurt superlang omdat ik héél veel kwasten heb. Ik doe het gewoon met een milde shampoo en tussendoor met brush cleanser op en schone handdoek, werkt perfect. Dankzij de brush cleanser kom ik ermee weg om de grote schoonmaak hooguit om de twee weken te doen. Ik weet het, het moet vaker, maar ik ben er te lui voor. Ik was ze alleen vaker als ik een klus heb en dus op een ander werk.

 59. Eefje

  Kwasten wassen behoort eigenlijk tot mijn ‘meest gehate jobs’. Het is ook zo’n taakje dat ik eeuwig uitstel helaas.

 60. Sharon

  Ik doe het LANG niet vaak genoeg… maximaal 2 keer in de maand denk ik, als het niet minder is. Heel slecht, maar ik denk er gewoon niet zo vaak aan. Ik vind het namelijk best wel een leuk klusje. Wel was ik mn kwasten om de dag met mn Mac Brush Cleanser, daar zit gelukkig ook alcohol enzo in dus het maakt ze gelukkig wel een beetje schoon 🙂

 61. ValleyDoll

  Ik probeer mijn kwasten om de twee weken te wassen, en dat is eigenlijk nog niet genoeg want ik gebruik ze zo vaak dat ze echt wel vuil zijn altijd.

 62. Roxanne

  Nou, ik kan er toch al snel een uur mee bezig zijn. Zeker om alles er uit te krijgen. Vooral het midden van de (grote) kwasten is lastig. Ik probeer het twee keer in de maand te doen. Vaker red ik echt niet!

 63. Marielle

  Dat moet ik ook echt weer gaan doen. Doe dat eigenlijk nooit.. Zo slecht! 😳

 64. renate

  Ik gebruik deze manier ook altijd om mijn kwasten schoon te maken. Eigenlijk mag ik dat wel eens vaker gaan doen . Bij mij schiet het er vaak ook wel in en gebruik ik me kwasten soms een maand lang zonder een wasbeurtje. Wooops. o_0

 65. Laura

  Ik was mijn kwasten altijd al ongeveer 1 keer in de drie weken. Ik was het altijd met babyshampoo, maar ik heb toch nog een vraagje.

  Hoe weet je of je shampoo mild is? Zitten er dan bepaalde ingredienten wel/niet in?

  • renate

   Vaak staat je er zelf op de shampoo flacon of dat het een milde is.

 66. Joke

  Probeer niet al te warm water te gebruiken! Het metaal zet uit, waardoor de haren en de lijm loslaat!

  Ik gebruik inderdaad ook brushguards, om ze mooi in vorm te laten drogen, en omdat het zo nog trager gaat, strooi ik er een handvol ongekookte rijst over. Dat zuigt heel veel water uit de haren!

  Wel grappig dat dit artikel vandaag online komt, ik heb net al mijn kwasten klaar gelegd om te wassen, want er komt een vriendinnetje make up uitproberen 😀

 67. Kimberly

  het uiteinde van de handdoek kan je 1 of 2x oprollen en je kwasten (met de steel op ’t hoge stuk) daar op leggen zodat het water niet in je kwasten loop bij het drogen

  • Denise

   Zo, slim! Ik zette ze altijd ondersteboven in een beker maar daar kregen ze zo’n rare vorm van. Was hier nog niet eens opgekomen, haha

 68. Joyce

  Handig! Ik was mijn kwasten helemaal niet regelmatig, best slecht eigenlijk! Ik ga ’t gelijk doen nu vanavond, haha 🙂

 69. marley

  Ow shit, comment dubbel geplaatst.. Sorry!

 70. marley

  Even een vraagje, als je je kwasten wast, mag je dan ook het metalen deel meewassen? Ik klieder er namelijk vaak water overheen.. Is dit schadelijk? En kan je ook een 2in1 shampoo gebruiken? Of is het juist beter om ze enkel met shampoo te wassen?

  Alvast bedankt & enjoy the sun vandaag!

 71. marley

  Ik kan geen comment plaatsen..

 72. marley

  Even een vraagje, als je je kwasten wast, mag je dan ook het metalen deel meewassen? Ik klieder er namelijk vaak water overheen.. Is dit schadelijk? En kan je ook een 2-in-1 shampoo gebruiken? Of is het juist beter om ze enkel met shampoo te wassen?
  Alvast bedankt & enjoy the sun vandaag!

 73. Cynthiiaa

  Goede tips! Haha, ik lijm mijn kwasten ook wel eens, soms zitten ze ineens los, beetje secondenlijm, gemaakt! ^^

 74. Dita

  Ik was ze regelmatig, ene keer wel vaker dan de andere keer.

 75. shimmer-pie

  Ik meot dit echt doen!!!

  Ik kreeg laatsts al de opmerking dat mijn kwaten vies waren haha

 76. Yvonne

  Ik doe dit altijd onder de douche 🙂

 77. Mirjam

  Ik was mijn kwasten gelijk als ik ze gebruikt heb. Dus elke dag. Vindt het anders smerig!

 78. Marilyne

  Ik bendenk met net dat ik ze echt al héél lang niet gewassen heb, verdorie toch!

 79. Roos

  Grappig dat dit nu online komt heb gisteravond al m’n kwasten weer gewassen. Ik doe het op de zelfde manier maar doe er nog een klein beetje afwasmiddel bij voor de ontsmetting, babyshampoo ontsmet namelijk niet. Dit werkt echt als een trein. Daarnaast rol ik een handdoek op en laat ik ze schuin (haren naar beneden) drogen in een brushguard.

 80. Patty

  Ik heb van Ikea een ophangrekje in de vorm van een octopus en was mn kwasten na elk gebruik

 81. Charlotte

  Wat een handig stukje! Ik had alleen laatst mijn kwasten gewassen (zijn trouwens van nep haar) en later laten drogen. Ze stonken zo erg dat ik ze weg moest gooien! ze roken echt naar natte dieren… Komt dit omdat het nep is? Of heb ik wat fout gedaan?

 82. Esmay

  Zo doe ik het zelf ook inderdaad! Maar ik moet het nodig nog weer doen. #oops
  Ik vergeet het steeds. Of nouja, ik ben een beetje lui.

 83. TBE

  Handig artikel! Ik was mijn kwasten eigenlijk veel te weinig.

  Michelle Phan heeft een heel handig filmpje over het wassen van kwasten, vind ik. Waarin ze bijvoorbeeld ook zegt dat je je kwasten niet moet neerleggen of op de kop laten drogen maar rechtop in zo’n speciale beschermhoesjes om zo lang mogelijk van je kwasten te genieten.

  • Fleur

   Met een Brush guard, zo heet dat plastic hoesje.

 84. Carlijn

  Heee !

  Zelf doe ik het altijd met afwasmiddel en olijfolie, ik vind het persoonlijk beter werken dan babyshampoo. Het afwasmiddel en de olijfolie doe je samen op een bordje, je haalt een kwast door het afwasmiddel en de olijfolie, en dan draai je er cirkeltjes mee op je hand. Zo wordt je kwast helemaal schoon en voelt ook weer zacht aan 😀

 85. Lotte

  Het is eerlijk gezegd niet mijn favoriete bezigheid, haha! Maar ik doe het zeker regelmatig, als het gewoon nodig is.
  De ene keer om de 2 weken de andere keer om de 3 weken, het ligt eraan welke kwasten ik het meest gebruik en hoe vaak.

 86. lisa

  Super! Ik vroeg me vanmorgen nog af of je een blusher brush ook zelf kan wassen en zie hier, het antwoord! De mijne is wel toe aan een wasbeurt want ik heb hemal 5 weken geleden gekocht. Oeps…

 87. Joyce

  Handig! Het schiet er bij mij vaak bij in, binnenkort maar weer doen!

 88. Dewi

  Ik las laatst ergens dat je juist een agressievere shampoo of zelfs afwasmiddel moet gebruiken omdat je kwasten zo nog schoner worden en bacteriën beter verwijderd worden. Wat vind jij daarvan? Ergens klinkt het wel logisch, maar toch. Misschien hangt het er ook van af of je kwast van haar is of van syntetisch spul?

  • shimmer-pie

   Ja ik had mijn synthetische kwasten een keer gewassen en die kon ik eigenlijk er na weg gooien! alle haartjes vielen er uit! Waarschijnlijk ook te agressief spul gebruikt!

 89. Giz

  Ik twijfel nu om het feit of ik wel met babyshampoo moet wassen of niet. Bij de MAC counter in Den Haag werd mij verteld dat met babyshampoo wassen niet goed was, omdat het een laagje olie achterlaat op de haartjes. Als je je kwast dan vervolgens gebruikt voor bijv. de MAC prep + prime transparent pressed powder, komt er een olielaagje op, waardoor je geen poeder op je kwast krijgt. Tenminste, dat beweerden ze toen ik ermee terug ging na mijn aankoop, omdat er geen poeder uit kwam.. Ze zeiden dat ik het beste kon wassen in een kommetje met brush cleanser..

  • Iris

   Ja, lekkere verkooptruc is dat, heel kommetje met brush cleanser à 10 ekkies de fles! 😆

 90. katrien

  Ik was ze sowieso elke week! Ik vind dat zo vies om vuile kwasten te gebruiken. Ik heb zelfs een periode gehad dat ik ze 2 soms 3 keer per week waste!

 91. LAURA

  Dank je wel for the tips ! I usually wash mine with Dove soap or Gliss Repair Shampoo.I used many other things: baby shampoo, special solutions, but every time i use these last 2 products , the brushes remain very soft after they are dryed out and they are very nice .Keep up the good work,kisses !

 92. Manon

  Ugh, ik heb een hekel aan kwasten wassen! Maar het moet wel gebeuren haha.

 93. Soon

  To do voor vandaag (met stip boven aan mijn lijstje): kwasten wassen 🙂 het is nl al veeeeeel te lang geleden. Bedankt voor het praktische artikel.

 94. Eva

  Ik gebruik zelf altijd een kwastenreiniger. Beetje op een doekje, beetje op de kwast, en boenen maar:)

 95. Brigitta

  Ik was mijn kwasten ongeveer 1 keer in de maand, maar ik gebruik ze ook niet elke dag 😉

 96. Fleur

  Je hebt ook speciale dingen om over de kwasten te doen zodat je ze op z’n kop kunt laten drogen (in bv een groot glas). Brushguards heten het, ik heb ze bij Boozyshop gekocht (Enchantra verkoopt ze ook). Is ook handig om als bescherming te gebruiken wanneer je op reis gaat.

 97. Paola

  Handige tips! Ik was mijn kwasten te weinig!

 98. Janniek

  handig artikel! Ik zat er net aan te denken dat ik ze maar een keer moest wassen, dus thanks voor de tips!
  liefs

  check m’n blog! :$

 99. Lifesplash

  Handig artikel! Ik vind t altijd irritant als haartjes uitsteken haha, maar gelukkig trek ik ze er gewoon uit hoor! 🙂

 100. Renee | Beauty Fool

  Excellent tips, thank you for sharing. 🙂

  I do wash my brushes like that but I must admit not as often as I should! So lazy, hehe.

  xx Renee

 101. Fien

  Dit schiet er bij mij wel vaak bij in ja. Ik vind het gewoon geen leuk klusje :9

 102. Maaike

  Ik ga ze dit weekend weer wassen. Ik gebruik lekkere Zwitsal want die ruikt zo lekker! Verder doe ik dit altijd gewoon in de gootsteen. Laagje water erin, bord erin (mijn gootsteen is zilverkleuring en dan kun je dus niet zien of je kwast schoon wordt) en wassen maar.

 103. LottedeJ

  Handige tips & tricks, onderaan het artikel! Sommige meiden hangen hun kwasten als het ware op, met de haren naar beneden, zodat het water er op die manier uit kan ‘lopen’.

  • Lisa

   Ja, klopt, dat doe ik inderdaad altijd! (Als ik ze was, oeps…)

   KlairdeLys op youtube heeft daar een heel handig filmpje voor, hoe je dat moet doen.

  • Des

   Precies wat ik doe; ondersteboven die kwasten. Doe het al jaren en werkt prima.

 104. Bianca

  Ik was mijn kwasten regelmatig. Probeer het elke week te doen. En als ik een visagie opdracht heb was ik ze sowieso daarvoor. Heb ook een brush cleanser van Make Up For Ever, die is handig voor tussendoor.

 105. Bellachique

  Ik moet bekennen dat ik het eigenlijk best leuk vind en ontspannend zo mijn kwasten wassen :). Ik doe het eigenlijk niet met een kom, maar het lijkt me zuiniger werken! Kwasten die foundation of creme hebben gehad was ik wel altijd na één keer, de rest hangt er wat van af. Het is idd handig om ze soms gewoon met een brushcleanser te reinigen, zeker als je weinig tijd hebt en het vergeten bent! 🙂

 106. Aranka

  Ik heb ze gisteren toevallig nog gewassen! Alleen er zaten wel wat maandjes tussen. Ik vind het altijd een rotklusje. Mijn kwasten was ik altijd in de wasbak met een laagje water en babyshampoo :)9

 107. HollandaBeauty.nl

  Nee ik was mijn kwasten niet vaak genoeg en door artikeltje krijg ik er wel weer zin in. Thanks ga het dit weekend maar weer eens doen

 108. Laura

  Handige tips