Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
11 januari 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • bewaren
 • hoe
 • houdbaarheid
 • producten
Een MissLipgloss artikel

Houd je cosmetica goed!

Make-up en andere cosmetica is niet onbeperkt houdbaar. Als je je product niet binnen een bepaalde tijd opmaakt, kan je het weggooien. Maar je kan heel veel dingen doen om je producten zo lang mogelijk goed te houden.

Op de verpakking van je product kan je zien hoe lang je het kan gebruiken na opening. Dit is een getal met een ‘M’ er achter in een klein potje, op de achterkant van de verpakking. Ik kijk hier zelf niet altijd naar en ga vaak af op geur, uiterlijk of substantie van een product. Als iets niet meer goed ruikt, er raar uitziet of voelt, dan gooi ik het weg. Je kan er infecties van krijgen en irritaties, en het is natuurlijk gewoon helemaal niet hygiënisch om producten te gebruiken die ranzig zijn geworden.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je je producten zo lang mogelijk kan gebruiken?

 • Bewaar ze op een koele, donkere plek waar het constant dezelfde temperatuur is. Bijvoorbeeld in een kast. Bewaar je cosmetica dus niet in een vochtige, soms warme badkamer, daarvan gaat de kwaliteit echt achteruit.
 • Sommige producten kan je beter in de koelkast gebruiken, zoals zonnebescherming, dan blijft de zonnebescherming langer intact. Nu lijkt het me lastig om altijd allerlei beautyproducten in de koelkast te hebben staan, ik zet hem namelijk liever vol met lekker eten 😉
 • Doe je producten na gebruik dicht. Dit is heel belangrijk! Draai het deksel op je potje dagcreme, de dop op je tube tandpasta en de fles op je parfum. Gewoon altijd. Op die manier kan er geen lucht of bacteriën bij waardoor je product goed blijft. Je zet een pot mayonaise toch ook niet zonder deksel in de koelkast?
 • Zorg dat er nooit, maar dan ook nooit, water bij je producten komt. Kijk dus uit met scrubs in een pot onder de douche. Bacteriën zijn gek op water en zo kan je product ranzig worden en zelfs gaan rotten. Doe dus ook never nooit water bij je mascara om hem weer wat dunner te maken, koop liever een nieuwe. Het is slecht voor je mascara, maar nog slechter voor je ogen (je krijgt geheid een fikse oogontsteking, en dat wil je toch niet?!).
 • Deel je producten met anderen? Maak ze dan altijd schoon na gebruik. Infecties en bacteriën worden makkelijk overgedragen. Reinig je lipstick bijvoorbeeld met wat pure alcohol, en gebruik je lipstick alleen met een losse applicator bij iemand anders (anders komen er bacteriën in de lipgloss, en die krijg je er niet meer uit).
 • Gebruik een spateltje om crème uit potjes te halen. Zo komen er geen bacteriën in. Je kan ook een wattenstaafje gebruiken. Pak wel elke keer een nieuwe!
 • Ga niet met vieze kwasten in schone producten, reinig je kwasten na elk gebruik met een kwastenreiniger(spray), dat werkt lekker makkelijk.

Het is allemaal helemaal niet zo moeilijk, maar als je je hieraan houdt heb je echt veel langer plezier van je cosmetica! 🙂 Tijd voor goede beautyvoornemens?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.