Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
21 februari 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • alcohol
  • bad
  • cleansing
  • goed
Een MissLipgloss artikel

Hoe slecht zijn reinigingsdoekjes?

Van die vochtige reinigingsdoekjes uit een pakje: lekker makkelijk. Hup-hup over je gezicht en klaar! Geen gedoe met allerlei flesjes, potjes en tubetjes. Gewoon een doekje gebruiken en that’s it. Maar zijn die reinigingsdoekjes wel goed voor je huid en ogen? Hoe slecht zijn ze eigenlijk?

 

Let op wat erin zit

Ik kan niet zeggen dat alle reinigingsdoekjes slecht zijn. Dat is hetzelfde als zeggen dat alle facewashes slecht zijn. Het ligt er maar net aan wat erin zit! De doekjes uit zo’n pakje zijn doordrenkt met een vloeistof, de reiniger die je gezicht en ogen schoonmaakt. Als die vol troep zit, zijn de doekjes slecht voor je huid. Zitten die echter vol verzorgende bestanddelen en milde reinigers, dan is er niet zoveel aan de hand.

Let er vooral op dat er geen parfum en vooral geel alcohol in de doekjes zit die je wilt gebruiken. Dat is stap nummer één wanneer je reinigingsdoekjes gaat kopen, check de lijst met bestanddelen. 

Een nadeel aan veel goedkope reinigingsdoekjes is dat er negen van de tien keer een hele plens alcohol inzit. En dat is echt niet goed voor je huid.

Schuren en trekken

Nog een nadeel aan reinigingsdoekjes is dat ze vaak wat ruw en droog aanvoelen. Ook ga je er gauw mee ‘boenen’, zeker rond je ogen. En dat is juist waar je huid niet zo blij van wordt. Je huid zal rood worden, droog en stroef aanvoelen én je krijgt sneller rimpels en een uitgezakte huid door dat getrek en geduw. Reinigingsdoekjes zijn vaak nét niet nat genoeg waardoor je zeker bij je ogen een beetje gaat schrobben. Dit is echt slecht voor de huid rondom je ogen.

Natuurlijk verschilt dit per doekje, er zijn ook heerlijk zachte doekjes die niet schuren of ruw aanvoelen, maar het toch een neiging die je krijgt bij die doekjes: lekker schrobben. Auw. Je huid blijft veel langer mooi en gezond (en gevoed) als je haar reinigt met een zachte, milde reiniger die je met je handen inmasseert en met lauw water afspoelt. Het voelt ook nog eens veel lekkerder.

 

Maar is het nou echt slecht?

Het ligt aan de doekjes! Goedkope, ruwe doekjes met alcohol zijn slecht voor je huid. Skip die vooral. Ik gebruik die doekjes alleen om swatches van mijn handen en armen te verwijderen en ik laat ze echt niet in de buurt van mijn gezicht komen. Vroeger gebruikte ik ze nog wel eens met enige regelmaat, nu niet meer, ik vind het gewoon niet prettig. Al is ’t natuurlijk wel lekker makkelijk en soms ook verleidelijk.

Als je doekjes hebt die zacht aanvoelen, nat genoeg zijn én milde, verzorgende bestanddelen hebben is er niet zoveel aan de hand. Echter is reinigen met een milde oogreiniger, gezichtsreiniger en lotion veel beter. Je huid wordt er schoner van, maar heeft er ook meer baat bij. Het is zachter en beter voor je huid.

 

En als je moet kiezen: niet reinigen of met een doekje?

Ik zeg: in noodgevallen een doekje gebruiken. Bijvoorbeeld als je onderweg bent, of niks anders bij de hand hebt. Dan zou ik liever een (niet zo goed) doekje gebruiken om toch mijn make-up van mijn gezicht en ogen af te halen. Maar maak het geen gewoonte. Ook tijdens weekendjes weg kunnen (kwalitatief goede) doekjes best een uitkomst zijn, maar het liefst gebruik je daarna nog wel een lotion (zonder alcohol) én een lekkere crème. 

 

Dus: let op de bestanddelen en maak er geen gewoonte van. 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.