Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
7 oktober 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • fallout
 • gebruiken
 • hoe
 • loose eyeshadow
Een MissLipgloss artikel

Hoe losse oogschaduw gebruiken

Ik vertelde het laatst al in mijn artikeltje over de Inglot losse oogschaduws: ze zijn gewoon een pain in the ass. Losse oogschaduws zijn gewoon niet praktisch. Ze zitten in onhandige potjes, het wordt altijd een troep, ze geven veel fallout en blijven soms niet goed op je oogleden zitten. Waarom blijven we ze kopen? Omdat ze zo mooi zijn. Vaak zijn ze beter gepigmenteerd dan gewone oogschaduws, en de kleuren zijn – van veel merken – prachtig. Ik kreeg bij het Inglot artikel de vraag of ik een stukje wilde schrijven over hoe je het gebruik van losse oogschaduws wat fijner kan maken. Oké! Komt ‘ie.

 

De verpakking

Meestal het ergste. Vaak zitten losse oogschaduws in plastic bakjes met een zeefdopje en een gewone draaidop. Draai hem één keer om, laat hem vallen of neem hem mee in je tas, en het dekseltje zit vol met oogschaduw. Resultaat: troep als je het dekseltje er af haalt.

 • Truc: het plasticje niet van de sifter halen en elke keer de sifter van het bakje peuteren (met ook risico tot smeren) zodat het niet allemaal in het dekseltje komt. Je kan ook het siftertje er gewoon helemaal afhalen natuurlijk.
 • Truc 2: houd je oogschaduw op de kop als je het dekseltje er af draait (mits de sifter er nog in zit). Op die manier verspil je het minst.

Soms zitten ze in gewone bakjes met een dekseltje. Zoals bij MAC, en Inglot. Persoonlijk vind ik die wel fijn omdat je er niet zoveel mee smeert.

 • Truc: nooit omgooien of laten vallen als je het dekseltje verwijdert hebt.

En soms maken merken bakjes die echt niet zo fijn zijn. Bijvoorbeeld Make Up Store. Die hebben een soort dekseltje die héél erg vast zit en waar je hard aan moet trekken om hem los te krijgen. En dan kan je de oogschaduw uit een soort mini gaatje halen. Maar ook gewoon van je tafel, kleren en de rest van de kamer waar je bent, want deze krijg je niet open zonder te morsen.

 • Truc: in een ander potje doen (en ondertussen boos worden op het merk dat ze zulke domme verpakkingen maken).

 

Het aanbrengen

Ook tricky bij losse oogschaduws, misschien wel het moeilijkste punt: het aanbrengen. Doe je dit niet goed, dan heb je ten eerste geen goede dekking van de kleur, ten tweede oogschaduw over je hele gezicht en ten derde gebruik je teveel. Daar kan je heel wat aan doen. Ik heb hier heel wat tips en tricks voor.

 • Truc 1: ‘Werk’ de oogschaduw ‘in’ je kwast. Doe wat op je kwast en draai er rondjes mee in het dekseltje. Op die manier ligt de oogschaduw niet op je kwast, maar zit het er echt in. Zo vliegt het niet alle kanten op en zit het ‘vaster’.
 • Truc 2: Blaas of tik het overtollige poeder van je kwast. Zo beperk je je fallout tot een minimum.
 • Truc 3: Dep je oogschaduw, ga niet vegen. Al je veegt, krijg je ten eerste mindere dekking qua kleur, en ten tweede vliegt de oogschaduw dan niet alle kanten op.
 • Truc 4: Heb je hele losse, korrelige oogschaduw? Dan helpt het om je kwast lichtjes nat te maken. Dan kan met water, mixing medium (water met glycerine, of gewoon kopen bij MAC), of Duraline (van Inglot). En hoe gebruik je dat dan? Simpel. Doe een druppeltje van de vloeistof (of dat nu water, duraline of mixing medium is) op de rug van je hand, dip je kwast erin, en doe dan je kwast in de oogschaduw. Meng het een beetje, en breng het dan deppend aan op je ogen (of waar je het maar wilt aanbrengen). Wanneer het droog is kan je er perfect andere oogschaduw in over laten lopen.
 • Truc 5: gebruik een niet al te fluffy kwast. Liever een platte compacte, dat zorgt ook voor minder fallout.

Je kan trouwens ook je losse oogschaduw pressen met alcohol, een muntje en een stukje stof. Ik heb het nog nooit gedaan, omdat ik het idee heb dat er dan gewoon minder kleur vanaf komt. Misschien moet ik het eens proberen.

EnKore laat in deze video zien hoe je je losse oogschaduw kan pressen.

Tja, zoals ik al zei, het is niet het makkelijkste product om mee te werken. Maar vaak zijn ze zo mooi dat ze al het gedoe waard zijn!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.