Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
14 maart 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • mijn huid
  • mooie huid
  • verzorgen
Een MissLipgloss artikel

‘Hoe krijg jij zo’n mooie huid?’

Het is een vraag die ik bij de comments weleens oppervlakkig beantwoord, maar waar ik nooit meer echt een uitgebreid artikel over heb gemaakt. Omdat ik de vraag vrij regelmatig krijg, ga ik je dat vandaag eens haarfijn uitleggen!

 

Ik wil niet per se zeggen dat ik een geweldige, perfecte huid heb, maar ik moet wel zeggen dat ik blij ben met hoe mijn huid er de laatste tijd uit ziet. Vrij glad, nauwelijks puistjes, vrij weinig droogheid en alleen hier en daar een beetje roodheid (rond mijn neus vooral). Dat is wel eens anders geweest! Ik heb periodes gehad dat de vellen aan mijn gezicht hingen van droogte, of dat ik juist overal puistjes en vlekken had. Al meer dan een jaar is mijn gezicht nu vrij stabiel en goed, en daar doe ik zelf best wel wat aan. Ik heb nu ook een stabiele manier van mijn huid reinigen en verzorgen.

Zie links mijn huid zonder make-up

Bedenk wel dat je genen ook een deel bepalen hoe goed of slecht je huid er uit ziet. In mijn familie hebben maar weinig mensen echt heel erg acne (gehad), of een probleemhuid. Wel had mijn broer in zijn puberteit juist wel veel last van jeugdpuistjes, maar dat heb ik nooit echt gehad. Dus ik denk dat ik voor een deel gewoon gezegend ben met een vrij goede huid. Maar als ik er niks aan doe, heb ik ook een vreselijke puistjes-roodheid-droogheid-bende. Dus. Tijd om te vertellen hoe ik er voor zorg dat mijn huid er altijd goed uit ziet.

 

Reinigen. Altijd. Elke dag. Twee keer

Dit is iets wat ik nu al een poos echt heel streng doe: altijd reinigen. Elke ochtend, elke avond. Geen uitzonderingen. Of nou ja, die ene keer als ik om drie uur ’s nachts thuiskom vergeet ik het. Maar verder doe ik het 99% van de tijd. En als ik het niet doe, merk ik het meteen. Viezigheid, plekjes, puistjes, gevoeligheid. Je huid schoon houden is het aller-, aller-, allerbelangrijkste.

 

voorzichtig! Het is wel je gezicht…

Ik ben heel voorzichtig met mijn huid. Dat is wel eens anders geweest. Zeker toen ik jonger was kwakte ik er alles maar op, en geloofde ik elk verkooppraatje. Op mijn gezicht vermijd ik gewoon een aantal heftige ingredienten en gebruik ik het liefst natuurlijke producten. Sinds ik veel organic spul op mijn gezicht gebruik merk ik dat mijn huid mooier en beter is geworden. Ik vermijd zelf vooral SLS, SLES (zeep) en minerale olie op mijn huid.

Verder check ik gewoon altijd ingrediëntenlijsten van producten voor ik het gebruik, vermijd ik het liefst ook alcohol en gebruik ik een keer in de week ’s nachts een masker.

Ook zit ik niet echt veel aan mijn gezicht. Overdag raak ik het niet aan, alleen als ik mijn huid verzorg en opmaak. Je krijgt puistjes en oneffenheden van met vieze handen en vingers aan je gezicht zitten, niet doen dus!

Het is trouwens een fabeltje dat make-up slecht voor je huid zou zijn. In sommige make-up zit wel troep die je huid afsluit, maar dat valt echt heel erg mee. Ik gebruik elke dag foundation, en mijn huid is in heel goede conditie. Dus don’t worry. Al is het helemaal niet slecht om een dag of twee in de week een ‘make-up pauze’ te houden. Baadt het niet, dan schaadt het ook niet. En ook het fabeltje dat als je nu elke dag foundation gebruikt, je over twintig jaar een miljoen rimpels hebt… Bangmakerij.

 

bescherm!

Heel, heel, heel belangrijk, voor nu én voor later: bescherm je huid met een SPF, zonnebescherming dus. In de zomer gebruik ik een basis met SPF50, in de winter gebruik ik gewoon producten waar SPF in zit. Het zit in veel foundations, crèmes en primers. Lees dit artikel als je meer wilt weten over je huid beschermen tegen de zon, en waarom dat zo belangrijk is. Dit is een heel belangrijk punt, en je zal jezelf zeker over een jaar of tien (twintig, dertig) dankbaar zijn, want UV-straling is de grootste en belangrijkste veroorzaker van rimpels.

Verder…


Hier draag ik wel make-up (zoals je kan zien) maar ik gebruik nooit een heel dikke plamuurlaag foundation. Alleen waar ik rode stukjes heb, of wallen, gaat een laagje concealer. Verder: een dun laagje foundation

Op je voeding letten is natuurlijk ook belangrijk, maar eerlijk gezegd ben ik daar niet heel actief mee bezig. Ik krijg wel genoeg vocht binnen en eet veel groente en fruit maar houd me niet bewust bezig wat nu goed is voor mijn huid. Verder scrub ik twee keer in de week. Wees je verder gewoon bewust van wat je op je huid smeert en zorg ook dat je weet wat jouw huid nodig heeft, dat is al een hele grote stap in de goede richting.

 

Tja, dit zijn eigenlijk mijn belangrijkste ‘regels’ voor mijn eigen huid. Ik doe dit ook al een hele poos zo, maar zeker sinds anderhalf jaar. Ik heb soms wel eens een puistje, maar dat is vaak hormonaal. En die verdwijnt dan ook wel vrij gauw. Zoals ik zei is je huid voor een deel genetisch bepaald, dus als je een probleemhuid hebt, met bijvoorbeeld acne of eczeem, kan je beter wel even langs je huisarts gaan, dat is altijd beter dan zelf thuis dokteren met allerlei zalfjes en spulletjes.

Ik zweer zelf bij mijn natuurlijke verzorgingsproducten voor mijn gezicht en kan echt niet meer zonder.

Ik hoop dat ik veel meiden nu heb kunnen uitleggen hoe ik mijn huid nu zo ‘mooi’ krijg, het is niet zo heel moeilijk! X


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.