21 mei 2014 door Cynthia Schultz 108 reacties
Een MissLipgloss artikel

Hoe ‘eerlijk’ ben jij over beauty?

Schermafbeelding 2014-04-23 om 18.29.13Stel, je beste vriendin komt bij je langs en heeft een broek aan die haar tien kilo zwaarder maakt. Zeg je dat tegen haar? Of wil je aardig blijven en houd je je mond. Hoe ‘eerlijk’ ben jij over beauty tegen mensen om je heen?

 

Scenario 1: ze vraagt er letterlijk om

‘Zie ik er dik uit in deze broek?’ ‘Wat vind je van deze nieuwe jas?’ ‘Staat deze haarkleur me wel, wat vind jij?’

Dit is advies vragen. Een vriendin, zus, moeder, klasgenoot, collega, wie dan ook, die zelf een beetje twijfelt over wat ze draagt, of over haar make-up of haar, die jou vraagt wat jij er nu eigenlijk van vindt. Op zo’n moment ben ik eerlijk. Maar wel subtiel eerlijk. Dus stel, mijn vriendin heeft een broek aan die zo strak zit dat de vetrollen er overheen hangen* dan zeg ik niet bulderend ‘Waaaaa je lijkt wel een rollade in die broek, trek hem álsjeblieft meteen uit!’. Nee, dan zou ik zeggen ‘Ik vind wel dat ‘ie je wat voller maakt dan je bent, je hebt andere broeken die je veel beter staan!’
Of als mijn moeder vraagt wat ik van haar nieuwe jas vind, en ik vind hem echt een beetje truttig, dan kan ik dat wel zeggen. Maar ik zeg ook altijd ‘Maar als jíj hem leuk vindt, dan moet je hem dragen! Wat ik er van vind, maakt dan toch niet uit?’

Wanneer iemand oprecht vraagt om mijn mening, dan wil ik die heel graag heel eerlijk geven. Ik houd er niet heel erg van, want ik vind dat je moet dragen wat jij mooi vindt, en niet dat wat een ander mooi vindt, maar ik wil je best helpen. Maar ik probeer wel altijd subtiel te zijn en niet te beledigen. Want ook al vraag je er om, dan is het alsnog niet leuk om te horen dat datgene wat je draagt je niet goed staat. Punt.

Scenario 2: We gaan samen shoppen

Ik shop meestal alleen en vaak online, maar áls ik met een vriendin ga shoppen is het toch wat anders dan wanneer je elkaar ‘normaal’ zit. Je keurt altijd een beetje wat de ander aanpast, of misschien wil kopen. Maar meer in de vorm van ‘Ik vond dat andere jurkje je beter staan’ of ‘Deze kleur maakt je misschien wat flets’. Dus niet ‘Whaaaaahaha dit staat je echt wálgelijk’.

23b38c8334d359e12c65e0dcb1671ded

Bron

Scenario 3: Niemand vraagt om mijn mening

e174a70936cd0a357a9075ae18b30ecd

Bron

Als ik een vriendin/kennis/collega/familielid zie, en zij of hij vraagt niet specifiek mijn mening over iets wat met zijn of haar uiterlijk te maken heeft, dan maak ik er geen opmerkingen over als mijn mening negatief is. Als ik iets liefs te zeggen heb, een complimentje, dan twijfel ik geen moment en zeg ik dat meteen. ‘Wat een mooi jurkje’ of gewoon ‘Wat zie je er mooi uit’. Maar wel alleen als ik meen. Als ik dat niet echt vind, zeg ik het ook niet.
Als ik vind dat een vriendin een jurkje aanheeft die haar niet staat, dan zal ik dat nóóit zomaar zeggen. Wat heeft zij nou aan mijn negatieve mening hierover? Ik zou het ook niet leuk vinden als ze dat bij mij zou doen. Ik zou me ineens onzeker voelen, terwijl ik wel heel blij ben met dat jurkje. Ik zou het alleen zeggen wanneer ze een gat in haar panty heeft terwijl dat duidelijk niet zo hoort, of wanneer er echt iets ‘mankeert’. Als het smaakgebonden is, dan zeg ik niks. Ik vind dat gewoon niet aardig en niet netjes.

Bij echte naasten, zoals mijn moeder, of mijn vriend, zeg ik het wel iets sneller. Stel, mijn moeder draagt iets wat haar absoluut niet flatteert. Dan zal ik het misschien subtiel aanhalen. Maar dan niet ‘Jee, mam, je lijkt wel dood in deze outfit’. Ik zou dan zeggen ‘Mam, ik vind dat ene groene topje je mooier staan dan deze zachtroze.’ Maar dan alsnog is het een kwestie van smaak. Meestal doe ik het niet.

*deze omschrijvingen zijn niet gebaseerd op echte mensen of echte situaties

 

Ik krijg natuurlijk zelf online heel vaak ongevraagde meningen en natuurlijk mag iedereen zeggen wat ‘ie denkt, maar ik vind het ook wel vaak erg onnodig. Als iemand draagt wat ze leuk vindt, waarom zou je daar dan iets over moeten zeggen? En dan hoor ik wel eens ‘Maar je zegt het toch ook als je het leuk vindt, waarom dan niet als je het niet leuk vindt?’. Tja, ik denk gewoon: als ik niks aardigs te zeggen heb, houd ik mijn mond. De ‘Ik mag mijn mening geven!’ kaart wordt dan gespeeld wanneer mensen lekker aan het beledigen slaan, maar ik vraag me dan ook altijd af: doe je dat in het echt ook?

Dus, bij deze ben ik onwijs benieuwd naar hoe jij met bovenstaande situaties omgaat. Dus ik heb het niet over internet en online, maar het échte leven. Stel, je hebt wel eens tegen mij gezegd ‘Wat heb je lelijk haar!’, bedenk dan eens: zou je dit in het echt ook tegen iemand zeggen? Ik ben er écht benieuwd naar. Niet om ‘mijn gelijk’ te halen, maar omdat ik nieuwsgierig ben hoe mensen hier in real life mee omgaan. Vooral omdat nog nooit iemand in het echt zoiets tegen mij heeft gezegd.

Brand los! Ik ben razend nieuwsgierig.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

108 reacties
 1. Tio

  Smaken verschillen en iemands persoonlijke stijl. Verkoopsters stylistes kunnen wel advies geven over kleur en stijl van wat het beste bij je past. Kledingcombinaties en kleur. Zo van ik vind je dit of dat leuker staan dan wat je zo net aan had. Of van ik zou dit of dat dragen. Adviseren en experimenteren. Sommigen hebben er een feeling voor van wat het beste bij je past. Sommige combinaties passen beter en de andere weer niet. Er wordt gezegd dat iets met verticale strepen je silhouet of figuur slanker doet laten lijken. het is als optisch bedrog en het accent ergens anders op leggen zodat het zo lijkt. je moet durven en zelfvertrouwen uitstralen en je moet er je gemakkelijk in voelen. Als je kleding aan hebt waar je je niet prettig bij voelt straal je dat waarschijnlijk ook uit van dat je je er niet zo prettig in voelt. Soms twijfel ik en kan ik niet tor een beslissing komen en dan ben je thuis en denk je had ik het toch maar genomen. Als je iemand meeneemt kan diegene adviseren wat het beste bij je zou staan.

 2. Charlotte

  Leuk artikel! Goed geschreven! 🙂 Ik vind met een vriendin winkelen heel erg leuk en zeg dan ook eerlijk mijn mening, ik laat haar niet iets kopen wat gewoon niet staat.

 3. Renske

  Ik zou het bij scenario op sommige momenten wel zeggen. Niet als we een avondje gaan stappen, want dan gaat het plezier voor de ander meteen weg, maar wel als iemand continu bijvoorbeeld een te kleine of veel te grote maat aan heeft, zoiets. Gelukkig heb ik veel vrienden die goed weten wat hen staat, dus dat gebeurt niet zo vaak.

 4. Danielle

  Dan ben ik een groot liegbeest. Als iemand mij vraagt “Vind je mij dik?” zal ik nee zeggen. Ook al is iemand nog zo dik. Ik vind het vreselijk iemand pijn te doen of te kwetsen. En daarnaast kan diegene het ook niet even snel veranderen. Vaak heb ik ook ook wel het idee dat mensen wel vragen wat je vind maar liever niet de waarheid willen horen. En waarom zou je negatief doen over waar diegene juist erg blij mee is. Het blijft natuurlijk maar jouw mening. Bij winkelen is het anders. Dan kan je voorkomen dat iemand iets koopt wat echt niet staat. Ik kan eerlijkheid in een ander juist wel heel erg waarderen, hoe hard het ook is. Zelf vraag ik ook niet naar iemands mening als ik er zelf heel blij of tevreden mee ben, dan maakt het niet uit wat de ander vind. Die gaat mijn gedachte toch niet veranderen.

 5. Stephanie

  Ik zeg het vaak gewoon eerlijk, maar wel subtiel 🙂 zeker als iemand mijn mening vraagt

 6. Petra

  Zo doe ik het ook precies!

 7. Anoeska

  Als mijn vriendin kleding aan heeft dat niet zo leuk staat dan zeg ik dat gewoon tegen haar. Dat vind ik het fijne aan onze vriendschap, we zeggen gewoon eerlijk wat we van iets vinden. Dat vind ik zelf ook het fijnst, als ik in een bepaald kledingstuk erg dik lijk dan wil ik dat iemand dat zegt. Wel subtiel natuurlijk haha. 😀

 8. Sofie

  Ik geef het niet graag toe, maar ik kies vaak voor ‘een leugentje om bestwil’; Mijn schoonzus houdt bijvoorbeeld van erg van volumieuze rokken, terwijl ze zelf best wel volumieus is, waardoor haar kledingkeuze niet altijd flatterend werkt. Maar dan zeg ik gewoon ‘leuke motiefje’ 🙂

 9. Silvana

  Ik en mijn beste vriendinnen zijn aardig eerlijk. Als in, we zeggen ongevraagd als we iets leuks vinden en ongevraagd als we iets niet leuk vinden. Niet altijd super bot, maar moet toegeven dat het niet altijd leuk is haha. Ik kan hard lachen in de pashokjes als me vriending iets heeft aangetrokken wat er niet uitziet, maar op een of andere manier vinden wij dat bij elkaar helemaal niet erg. Laatst zei nog een vriending die ik nog niet zo lang ken, je ben zo lekker eerlijk. Ik zou het niet zo snel verpakken in iets mooiers, maar dat is ook typisch ik. Er is tuurlijk ook zoiets als iets leuk vinden bij een ander, maar het zelf nooit dragen. Ik heb dat met sneakers, er zou nooit een dag komen dat je mij op Nikes ziet lopen en in een winkel zal ik er geen blik op werpen, maar als ik ze dan bij bijv. jou of Vera of vriendinnen voorbij zie komen kan ik wel met eerlijkheid zeggen dat ze hartstikke leuk staan. Er is natuurlijk een groot verschil tussen eerlijke mening en een belediging. Mag wel je eigen mening zijn, maar tis vooral de manier waarop mensen het zeggen, vooral online.

 10. Charmain

  Ik handel grotendeels hetzelfde, ben ook wel zo dat ik een vreemde zachtjes wijs op haar rok die ze binnenste buiten draagt. Ik vind het wel grappig dat er bij een dergelijke post dan weer zo min mogelijk negatieve en ongevraagde reacties zijn. Je hebt schijnbaar een gevoelige snaar geraakt. Wat ik fijn vind aan jouw blog is dat je (volgens mij) je niet aan de sociaal wenselijke norm houdt, maar zegt wat je denkt en voelt. Houden zo!

 11. Britney

  Wat betreft eerlijkheid kan ik me eigenlijk een beetje vergelijken met jou.
  Ik houd ervan om eerlijk te zijn maar wel op een goede en niet beledigende manier en inderdaad ook alleen wanneer die persoon erom vraagt.
  Ook bij familie kan ik eerder zeggen wat ik vind dan bij vriendinnen al ben ik wel heel eerlijk met shoppen.
  Maar ook weer net als jij, haha, als iemand iets aanheeft wat hij/zij leuk vindt en t is puur smaak dat ik het bijvoorbeeld niet leuk vind wie ben ik dan idd om er iets van te zeggen.
  Mooi artikel Cynth, ik ben dol op je wat persoonlijkere posts!

 12. Michelle

  Ik kan me goed vinden in wat je zegt. Ik ben wel iemand die echt haar mening kan geven, maar idd met name als er om wordt gevraagd. Maar het ligt ook een beetje aan de persoon! Bij de ene vriendin zeg ik alles en dat doet zij ook, en dan kan het ons niet schelen (bijvoorbeeld dan hè). En bij de ander ligt dat iets meer aan de oppervlakte en dan ga ik er mee om zoals jij zegt. Mocht een goede vriend(in) voor schut lopen door iets, dan zou ik het wel zeggen. Maar dat is denk ik een heel ander verhaal, want dan gaat het er niet om of je iets mooi vind of niet, maar of je het lef hebt om je vriend(in) te redden haha.
  Ik ben toevallig gisteren wezen winkelen met een vriendin en wij kunnen dan echt eerlijk zijn, vind ik superfijn! Ik voel me bij haar op m’n gemak en kies kleding uit die ik echt leuk vind (zonder bang te zijn wat zij er van vindt). En als zij iets kiest weet ze soms al ‘dat vind jij niet mooi’ (en dat zeg ik ook gewoon) en dat is dan ook prima haha. Daarbij motiveert het soms om bij andere dingen te kijken dan waar je normaal kijkt (of andere winkels). Wij hebben best een verschillende kledingsmaak namelijk, maar vullen elkaar echt heel goed aan! Gisteren had ik enorme twijfels over een jumpsuit, maar omdat ze zei dat hij niet flubbert en me echt slanker deed lijken, heb ik het lef gehad om ‘m te kopen. Dus YAY!!

 13. Milou

  Leuk artikel! Ik ben een goudeerlijk persoon, niet iedereen kan daar tegen. Maar ik heb een aantal dingen die ik belangrijk vind. Ik zeg het alleen om dat ik er van overtuigd ben dat de ander er beter van wordt. Ik zeg iets over dingen die niet passen of raar zitten maar niet over of ik de stijl leuk vind of niet. Als ik iets aan heb wat me dik maakt zou ik dat graag willen horen. Als mijn haar aan de achterkant niet goed is geknipt wil ik dat graag weten en als iets me niet goed past ook. Daar heb ik iets aan. Ik snap immers dat niet iedereen hetzelfde mooi kan vinden. En dat is maar goed ook! Ik probeer het altijd subtiel te brengen, al is het voor iedereen anders hoe het aan komt. Ik geef de klanten in mijn winkel vaak een compliment, altijd gemeend, maar ik zeg het ook als ze hun trui verkeerd om aan hebben. Ik denk er dus redelijk hetzelfde over.. Al heb ik denk ik wel meer het hart op de tong liggen.

 14. Lisa

  Wow, dit is echt wel even een ‘reality check’ voor sommigen denk ik. Ik vind het heel sterk dat je ons zelf na laat denken of je het in het echt ook zo zou aanpakken. Ik heb nog nooit iemand uit het niets tegen mezelf of tegen anderen horen zeggen: wat zit je haar ontzettend lelijk zo, dat kun je maar beter niet meer doen! Of, wat je nou hebt gekocht vind ik echt zooo spuuglelijk, dat ziet er toch niet uit? Terwijl dat tegenwoordig echt hele ‘normale’ reacties zijn op tutorials, shoplogs of gewoon maar een foto op instagram.

  Overigens heb ik zelf nog nooit zo’n negatieve reactie geplaatst hoor, ik wil er alleen mee zeggen dat ik het zo vaak zie gebeuren, en dat ik dan ook denk; waarom? Wat heb je er nou aan gehad om zoiets te zeggen tegen iemand die je helemaal niet kent en vanachter een stom schermpje? Terwijl het degene waar je het over hebt of tegen zegt wel erg kan kwetsen. Ik vind dat helemaal niemand het recht heeft om een ander te beledigen op zijn of haar uiterlijk of smaak, of dat nou in het echt is of achter een scherm. Het is echt not done, en het zegt meer over de persoon die zoiets zegt of plaatst dan over degene waar het over gaat.

 15. Marianne

  Super goed artikel Cynthia! 🙂
  Goed om te lezen!

 16. Lou

  Jaa ik ben het met je eens! Je kunt heus je mening geven, maar wel met respect en nuance. Zo vaak krijg ik ongevraagd een mening te horen in het echte leven. Een jaar terug had ik een pony laten knippen, komt de overbuurman van de zaak naar binnen: “Jemig wat heb jij nou gedaan?” Of bijvoorbeeld een collega over dat ik een wit huidkleurtje heb: “Jeetje jij bent wel wit zeg” Of, toen ik wat zwaarder was: “Nou jouw armpjes mogen er ook wel wezen zeg” (het sarcasme droop er vanaf), of “Heeeey ben je zwanger!?!”, en toen ik weer afgevallen was: “Nou, het wordt nou wel een beetje eng hoor.” Mijn eigen schoonzus/ goede vriendin nota bene: “In die jurk lijk je wel eng dun hoor” (Ik heb gewoon maat M/38-40 en ben 173cm lang).

  Mensen geven – zonder het misschien zelf door te hebben – zo vaak ongevraagd hun mening. Zo vaak dat een collega bijvoorbeeld zegt: “Kijk nou wat er daar voorbij komt lopen”.

  Ik wou dat de mensen eens wat meer op zichzelf gingen letten wat fatsoen en respect betreft, en wat meer op anderen wat naastenliefde en dienstbaarheid!!!

 17. Robin

  Bij een vraag ben ik eerlijk. Anders zeg ik niks, ik wil iemand niet een rotgevoel geven omdat ik iets vind.

 18. Rosa

  Geweldig artikel!

 19. Lia

  Als er écht om mijn mening wordt gevraagd, dan geef ik deze wel. Ik vind het dan ook flauw om er omheen te draaien. Als iemand mij vraagt of die broek met die vlek nog naar werk aan kan, dan zeg ik gerust nee. Als ik iemands onzekerheden er mee raak zal ik het wel voorzichtiger brengen. Sommige mensen zien er overal dik in uit, omdat ze dik zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet leuk uitzien. Dan zal ik de vraag “maakt dit me dik?” niet al te letterlijk antwoorden (“nee, dik word je van te veel eten en ja, je ziet wel dat je dik bent”). Eerder er een beetje omheen draaiend (“Het staat je goed!”/ “Misschien een vestje erover?”).

 20. Kim

  Ik sluit me aan bij jou mening 🙂 ik probeer tegenwoordig wel meer complimentjes te geven. Vroeger dacht ik vaak van oh, die ziet er leuk of heeft iets mooi aan maar zei ik niks. Tegenwoordig zal ik het dus wel degelijk zeggen 🙂 wel alleen maar als ik het 100% meen. Het kan mijn dag helemaal goed maken als iemand mij een complimentje geeft dus dit zal ook wel voor andere gelden! Negatieve opmerkingen maak ik minder, tenzij er om mijn mening wordt gevraagd. Smaken verschillen nu eenmaal!

 21. Celia

  Als anderen om mijn mening vragen, zal ik ook (bijna) altijd wel eerlijk zijn. Als iemand om je mening vraagt, verwacht die ook dat je eerlijk bent, althans, dat is wat ik wil. Als ik iets lelijk vind, maar er wordt niet naar mijn mening gevraagd, zal ik dat ook niet zeggen. Zoiets vind ik dan wel grof.

 22. Emily

  Ik vind het wel belangrijk om eerlijk te zijn. Maar voor scenario 1, als iemand iets aanheeft wat gewoon totaal niet mijn stijl is ben ik gestopt met zeggen: Ik zou het zelf nooit aan trekken maar het staat je mooi. Dat vind ik altijd toch een nare opmerking, in mijn ogen een beetje verkapt zeggen dat je het lelijk vindt. Dan zeg ik gewoon: wat zie je er leuk uit! Al zou ik het zelf nooit kopen, het kan een ander nog heel mooi staan.

 23. Anna

  Ik kan me er niet helemaal in vinden als ik eerlijk ben. De “ik heb een mening” kaart mag wel degelijk gespeeld worden, ook als het negatief is, in mijn vertrouwde omgeving van kennissen, relatie, vrienden of familie. Staat iets niet, bij wie dan ook in mijn omgeving zal dat altijd gezegd worden en zelf sta ik ook open voor deze kritiek. Maar ik ga natuurlijk niet op straat roepen, “Hee die haarkleur staat je slecht”, of “dat jurkje accentueert die zwemband goed “.

  Wat mij wel opvalt aan je blog de laatste maanden, is het veelvuldig verwijzen naar negatieve reacties op internet die je krijgt. Ik ben van mening dat als beautyblogger je er nu echt boven moet gaan staan. Je bent een publiekelijk figuur en dat is de negatieve kant. En uiteraard is het makkelijk om van achter de computer commentaar op je te geven. Maar je moet ook eerlijk wezen je brengt jezelf in deze positie door je baan. Daarnaast kan niet iedereen je leuk vinden, niet als blogger en niet in het echte leven. Iedereen vormt bij het zien van een ander een mening. Sta ook open voor negatieve reacties, deze kunnen ook wel degelijk in iets positiefs worden gebogen!

 24. Desmain

  Ik vind het heel belangrijk om eerlijk te zijn en ik doe dat ook gewoon meestal!

 25. Stéphanie

  Ik ben wat dat betreft dan echt een lompe hork.

  Bij scenario 1 en 2 krijgen mensen altijd de volle laag, maar daarna wel een tip met hoe het beter kan. En wat er precies niet goed is. Het is dus wel onderbouwd.

  M’n moeder vroeg eens een keer wat ik van haar nieuwe haarkleur vond… Ik vond haar eruit zien als een lijk. Zo bleek en flets, als ze lag te slapen zou ik denken dat ze onlangs was overleden. Dat heb ik ook gezegd, maar daarna wel dat ze beter warmere kleuren kan proberen, of in ieder geval kleuren met een warme ondertoon.

  Scenario 3 doe ik alleen als het er echt niet uitziet.

 26. Kiss & Make-up

  Mijn motto is meestal: als je niks positiefs te zeggen heb, zwijg dan gewoon. Maar als iemand echt expliciet je mening vraagt, dan geef ik die meestal wel. Het hangt er vanaf wie het is. Tegen je moeder of een vriendin is het makkelijker om eerlijk te zijn dan bijvoorbeeld tegen een collega die ik niet zo goed ken.

 27. Dita

  Wat een leuk artikel! Ik zeg altijd wel wat ik er van vind als het mij wordt gevraagd. Anders niet.

 28. Rijkje

  Ik zeg eigenlijk net zoals jij altijd dingen niet bot, maar w eerlijk als erom gevraagd word t.

 29. Priscilla

  Ben het eens met alles wat je zegt. En ook de manier waarop je je mening geeft, zo doe ik het ook om niet te beledigen.

 30. esther

  Ik kan me hier ook in vinden!

 31. Heleen

  Ik kan me hier helemaal in vinden! Ik doe het eigenlijk precies hetzelfde. Ik zou het ook niet leuk vinden als andere mensen nare/vervelende opmerkingen maken over bijv. Mn kleding, dus doe ik het ook niet bij een ander

 32. Suus

  Haha ik moet ineens terugdenken aan toen ik een jaar of 12 was en voor het eerst mijn haar had afgeknipt (ik had eerst altijd heel lang haar tot halverwege mijn rug ofzo) tot net boven mijn schouders en met allemaal laagjes. Toen het net gedaan was vond ik het zelf vreselijk (of in ieder geval heeeel erg wennen), en toen mijn oma het voor het eerst zag zei ze: “oh kind, wat heb je nou met je haar gedaan?!” Not really helping :P. Maar ik weet dat ze het niet doet om mij te pesten ofzo, t was gewoon echt het eerste wat er in haar op kwam.
  Over het algemeen denk ik er hetzelfde over in de verschillende situaties zoals jij die aangeeft. Maar bij de ene vriendin reageer ik wel anders dan bij de andere, omdat het andere meiden zijn met een ander karakter. De 1 kan er goed tegen om iets wat stelliger te horen en is dat naar mij toe ook meer dan de andere. Maar wat je zegt, het belangrijkste is dat diegene zich er zelf goed bij voelt. Wat ik trouwens nog wilde zeggen maar vergeten was toen: ik vind dat je je heel goed gekleed hebt tijdens de persreis van pas, als in ‘decent’, niet te kort/strak etc. Misschien houd je daar rekening mee ivm foto’s voor je site, maar ik vind het heel leuk staan en nou ja ik hou niet zo van die ‘half-naakte-touristen-mode’ zegmaar. Dus compliment daarvoor 🙂

 33. Eline

  Wat leuk dit soort artikelen!

  Ik klik tegenwoordig snel weg als het om reviews van producten gaat, want zijn tegenwoordig zoveel beautyblogs. Leuk dat je juist aan deze onderwerpen steeds meer aandacht geeft.

  Ik ben online juist heel offline en reageer nergens op (dit is dus de eerste keer) Ik ben in het echte leven juist soms te eerlijk en heb al wat gezegd voor dat ik heb nagedacht. Ook als ik het blonde haar van een vriendin toch echt te oranje vind (Gezegd: in een volle woonkamer). Dit soort momenten kan ik mezelf wel voor me kop slaan. Zwak het meestal af met wat humor, onderling (vrienden,familie) vind ik dat je ook ongevraagd elkaar tips en tops moet kunnen geven. Complimenten kan je niet genoeg geven!

 34. pamela

  ik ben wel redelijk eerlijk. als iemand er om vraagt dan zou ik eerlijk op een subtiele manier zegen dat ik hem niet mooi vind staan, als we samen gaan shoppen dan zeg ik ook gewoon wat ik ergens van vind. maar als iemand er niet om vraagt vind ik het wel lastiger. als het echt heel erg opvalt en ze loopt dus echt wel voor schut dan zou ik het wel zeggen, maar denk hierbij eerder aan een te donkere niet goed uitgesmeerde foundation dan een broek die niet zo heel erg goed staat. is het iets wat niet echt opvalt zoals die broek dan zou ik het niet zo snel zeggen.

 35. Daantje loves to read

  Tja lastig onderwerp want wie ben jij (als de ander) om te zeggen dat iets haar lelijk staat. Het is namelijk jou mening. En wat jij of ik mooi vind hoeft een ander dus niet mooi te vinden. Zelfs als degene aan je vraagt of je het mooi vindt.

 36. Daisy

  Ik zal altijd eerlijk zijn tegen iemand. De persoon in kwestie heeft namelijk niets aan een foute/slechte/gelogen mening. Maar er bestaat wel zo iets als grof eerlijk en subtiel eerlijk. Je moet niet zeggen ‘je lijkt zo vet in die jurk’ maar een ‘die andere laat je slanker lijken’.
  Kortom eerlijk zijn moet, hoe hard het ook soms is. Maar je moet wel in je gedachten houden dat de andere persoon ook een mens is met gevoelens en geen scheldbord.

 37. Nathalie

  Iemand of iets “afbranden” vindt ik te gemakkelijk en dan vooral onder het mom van “ja, maar ik ben altijd eerlijk.” Ik vindt dat je ook wat subtieler te werk kunt gaan bij het geven van je mening of bij het geven van een antwoord als je iets gevraagd wordt. Kortom, ik ben het met Cynthia eens. Je mening geven mag natuurlijk altijd maar het enigszins genuanceerd brengen is wel zo vriendelijk en ook eerlijk.

  • Nathalie

   Ik bedoel bovenstaand natuurlijk als het om “negatieve” meningen en antwoorden gaat.

 38. Esther

  oo wauw wat een goed artikel! Ik werk zelf in een kledingwinkel en ik probeer altijd eerlijk te zijn, als iets te klein of te groot is bied ik een andere maat aan of als een kleur iemand niet mooi staat vertel ik dat we nog andere kleuren hebben in hetzelfde. Toch blijft het lastig want ik wil niemand beledigen, ik krijg zelf soms ook wel eens opmerkingen waarvan ik denk, is dat nodig? Of negatieve bevestigingen.

 39. Amethyst

  Tja, ik ben iemand die dus eigenlijk altijd wel eerlijk is over dit soort dingen en doordat ik nogal een sarcastische, droge vorm van humor heb, kan dat soms wat bot over komen… Mijn vrienden en vriendinnen weten dat, sommigen waarderen dat juist enorm! Zij vragen juist aan mij wat ik er van vind omdat ze weten dat ik het eerlijk zeg als iets te strak zit of de kleur niet zo mooi staat. Wel onderbouw ik altijd mijn mening, dus bijvoorbeeld: ik vind die broek je niet mooi staan omdat de kleur je flets maakt.
  Aan de andere kant ben ik ook altijd eerlijk als ik iets juist wel mooi vind. Als ik bijvoorbeeld vind dat iemand er mooi uitziet, mooie schoenen heeft of bijvoorbeeld prachtige nagels, dan zeg ik dat ook, zelfs als het een vreemde in de supermarkt is, haha.
  Omdat ik zelf zo direct ben, verwacht ik dat ook terug van anderen. Subtiele hints kan ik niet zo veel mee…

 40. Gayana Laura Emilia

  Het gaat vooral om de manier waarop je het overbrengt, het is niet de bedoeling om de ander te kleineren. Want dan wordt het gemeen!

 41. Karin

  Ik ben lekker het tegenovergestelde. Ik zeg dus wel lekker plat als ik iets lelijk vind. Natuurlijk roep ik ook ja lekker boeiend wat ik ervan vind maar dit doe ik wel alleen bij goede vrienden of m’n moeder. Ik roep niet tegen iemand die ik net ken “jezus wat heb jij nou aan”.

  Wat ik zelf minder vind, is dat mensen niet zeggen als je iets tussen je tanden hebt, oid. Ik probeer dat zelf ook altijd te zeggen, want hey je wil er zelf ook niet mee rondlopen toch?

 42. Jet

  Bij mij is het wisselend.
  Als het echt een smaak-kwestie is zeg ik er niks van behalve als het gevraagd word.

  Mijn moeder koopt al jaren haar foundation veel te donker, hierdoor is haar gezicht vaak oranje. In het begin heb ik er wel iets van gezegd, subtiel. Maar zij vind het mooi, dat is haar smaak. Al heb ik soms wel een akward gevoel wanneer mensen kijken.

  Maar als er echt iets schort, dan zeg ik het wel. Mijn zus is niet zo’n held met make-up en haar mascara zat helemaal uitgesmeerd over haar ooglid. Daar heb ik wel iets van gezegd.

 43. Svenja

  Ik probeer wel altijd eerlijk te zijn, maar wel op een zo subtiel mogelijke manier. Ik denk eerst altijd na; hoe zou ik het vinden als ik het zo te horen zou krijgen? Ik probeer mijn eerlijkheid dus op zo een manier over te brengen dat het wel aardig en netjes blijft. Zelf vind ik het ook fijn als iemand eerlijk is tegen mij. Heb liever dat iemand zegt dat mij iets niet staat, dan dat ze enthousiast doen terwijl ze het helemaal niet mooi vinden. Eerlijkheid is uiteindelijk het gene dat telt 🙂

 44. Stèphanie

  Ik ben wel altijd eerlijk.. alleen als iemand naar mijn mening vraagt. Ik vind het vrij brutaal als je uit jezelf tegen iemand zegt dan een item niet staat terwijl diegene dat misschien wel vind.
  Maar als dat mij gevraagd wordt en ik vind het niet mooi dan geef ik wel eerst een negatieve opmerking als ‘Het ziet er niet uit’ of ‘Je ziet wel erg wit’. Zo ben ik gewoon. Maar net als gisteren zei daarna ook tegen mijn moeder dat ze beter het luipaardshirtje aan kon trekken omdat die haar mooier stond en haar broekrand deed verdoezelen. Uiteindelijk deed ze toch wat ze zelf het fijnste vond.. dat was niet naar mij luisteren dus en lekker eigenwijs zijn, haha. Wat diegene dan doet met mijn advies moeten ze zelf weten.

 45. IsabellaEliane

  Goed artikel ! Ik ben het eigenlijk wel helemaal met je eens, als iemand naar je mening vraagt over dat niet zo flatterende jurkje, mag je dat best subtiel zeggen. Maar wie ben jij om zomaar te oordelen over iemand anders zijn outfit, uiterlijk etc. als iemand die outfit leuk vind en zich daar goed in voelt moet diegene dat gewoon lekker dragen natuurlijk 🙂 maar complimentjes maken mag natuurlijk altijd, haha.

  X

 46. Daniëlle

  Ik ben wel altijd eerlijk, maar niet op een beledigende manier. Als ik met vriendinnen ga shoppen zeg ik ook gewoon eerlijk wat ik er van vindt en ik verwacht van hen dat ze dat ook bij mij doen 😉

 47. Shannon

  Als iemand naar mijn mening vraag probeer ik wel altijd eerlijk te zijn, eigenlijk bijna hetzelfde als in de scenario’s die jij beschrijft (:
  X

 48. Joyce

  Ik sluit me volledig aan bij jouw mening. Ik zal het ook niet zo snel zeggen uit mezelf als het niet flatteert en anders niet subtiel. Als ik het gewoon niet mooi vind als in smaak dan zeg ik meestal: ik vind het je leuk staan, maar mij voor is het niets of iets in die trant. Want anders vragen ze zich misschien af waarom ik niet zo enthousiast als normaal ben, maar ja bij iets wat je niet leuk vind gaat dat ook moeilijker. En bovendien zal ik waarschijnlijk die outfit net iets minder mooi bij die persoon vinden staan, want als iets flatteert en die kleur of vorm van het kledingstuk echt bij haar past, dan is het sowieso wel mooi en kan je er ook niets anders op zeggen.

 49. Lys

  Ik ga precies hetzelfde om met zulke situaties. Bij goede vrienden of familieleden is het wat makkelijker om een ‘opmerking’ te geven, maar meestal hou ik mijn mond tenzij er om een mening gevraagd wordt.

 50. Manon

  Ik durf niet zo gauw te zeggen tegen iemand als het diegene niet staat of iets niet moois heeft want ik zou ook niet willen dat ze dat bij mij deden, dat heeft te maken met onzekerheid van mijzelf. natuurlijk moet je altijd wel eerlijk zijn tegen iemand op internet is het heel makkelijk maar in real life een stuk moeilijker

 51. Elke

  Haha moest wel lach om ‘je lijkt wel dood in deze outfit’, erger zou je het ook niet kunnen maken ;). Zelf ga ik altijd subtiel in op advies en hoop ook altijd eerlijk advies te krijgen, dat vraag ik ook liever aan vriendinnen of familie dan bijvoorbeeld in de winkel. Bij een aantal winkels weet ik dat ik daar eerlijk advies krijg, maar bij sommige… tijdje geleden paste ik een broek die echt van geen kant goed zat, komt de verkoopster eraan… ‘Och staat je ge-wel-dig, past perfect!’ Ehhh ja mevrouw, sorry voor uw dag-target maar deze gaat niet mee naar huis en ik kom ook zeker niet terug voor advies!

 52. Martine

  Hmm goede vraag. Tegen mijn vriend zeg ik alles, negatief of niet. Ik kan tegen hem ook veel harder zijn in mijn opmerkingen dan tegen anderen, hij kent mij immers enorm goed dus hij weet precies hoe ik iets bedoel. Ik zou juist willen dat hij soms wat meer feedback gaf. ”Ja maar ik vind alles leuk wat jij draagt en doet!” tsjaaa haha.. Ik houd van feedback, je leert ervan! Ik hoor graag als ik iets niet goed doe in de ogen van anderen, maar dan wel opbouwend en waar ik wat aan heb.

  Maar tegen andere mensen houd ik altijd mijn mond. Ik vind heel vaak dingen niet mijn smaak, dus waarom zou ik dat iedere keer zeggen? Wanneer ze erom vragen zeg ik het wel eerlijk, ook tijdens het shoppen. En dan inderdaad wel op een zo aardig mogelijke toon.
  Maar om heel eerlijk te zijn.. op internet geef ik veel sneller mijn negatieve mening. Alsof het dan makkelijker gaat ofzo. Toch blijven het mensen waar je op reageert. Maar als ik een foto op internet plaats in een jurkje en mensen zeggen tsjee echt veel te kort, of hmm je lijkt er dikker door dan hoor ik eindelijk eens een ongezouten mening. Lijkt mij ook wel weer echt heerlijk (alleen nog nooit meegemaakt). Alleen misschien als je het heel vaak meemaakt dat het mij ook zou kwetsen/irriteren. Wat Mascha van beautygloss altijd slim doet wat betreft fashion: VRAGEN om een mening. Want een mening geven mensen op internet toch wel, ongevraagd of niet. Zo bereid je jezelf voor op eventuele negatieve comments maar juist ook positieve.

 53. Chinouk

  Nou, iemand in mijn directe omgeving heeft daar nogal een handje om ongevraagd zijn/haar mening te geven. NIET leuk omdat ik er niet naar vraag en dus geen zin heb in commentaar over iets wat ik wél graag draag. Ik ben misschien iets te subtiel, ik laat mensen gewoon in hun waarde. Als zij zich er mooi bij voelen, zeg ik niks, al vind ik het nog zo oerlelijk. Twijfelen ze, dan zeg ik héél veilig wat ik er niet zo mooi aan vind. Ik hou zelf niet van kritiek dus ik geef het ook niet snel!

  • Priscilla

   Dat ken ik, dat deed een vriendin ook vaak bij mij. Nu ben ik al heel kritisch tegenover mezelf, dus leuk is anders. Zeker omdat ik haar wel in haar waarde laat. Toen heb ik het er eens met haar over gehad. En ze zei dat ze zich hier niet in herkende, maar sindsdien heeft ze het nooit meer gedaan. Het leek echt alsof ze bij alles wat ik nieuw/leuk had perse alleen het negatieve op wou merken. Eerder om zichzelf beter te voelen dan om mij te “helpen” en me niet voor schut te laten lopen.. want daar zit ook nog een groot verschil in.

 54. Roos

  Helemaal met je eens! Al moet ik mezelf leren om wat vaker complimentjes te geven. Vaak denk ik het wel, maar zeg ik niet niet 😉

 55. Maaike

  In real life zijn mensen altijd aardiger dan bijv. online. Dat heeft te maken met het feit dat je in het echte leven te maken hebt met ‘face’: de indruk die jij op een ander maakt. In een sociale situatie met echte interactie hebben alle partijen er baat bij om niet te negatief en niet te positief ten op zichte van de ander over te komen omdat er directe sociale consequenties aanhangen als je dat wel zou zijn. Dan kun je buitengesloten worden of iets anders wat mensen als sociale wezens niet fijn vinden.

  Als je in de situaties uit dit artikel dus je mond houdt of je brengt het genuanceerd afhankelijk van de persoon, ben je niet te negatief, en bewaak je je positie ten op zichte van de ander. Dat noemt men in vakjargon ‘saving face’. Op internet hangen er geen directe consequenties aan als jij iemand ‘lelijk’ noemt. Die persoon ken jij namelijk niet en zij kennen jou niet. Door de anonimiteit van het internet is het makkelijker om onder de noemer ‘vrijheid van meningsuiting’ gal te spuien over een ander. In real life zullen mensen het veel minder snel doen omdat ze dan iets te verliezen hebben: hun eigenwaarde.

 56. Melisa

  Ik ben het eigenlijk helemaal met je eens! Een keer hadden mijn moeder en een vriendin van mij (niet tegelijk) zo’n hele duidelijke foundation lijn. Ik vroeg of ze dat wisten en of dat de bedoeling was, dat was niet zo en ze waren blij dat ik het zei. Vervolgens heb ik ze geholpen door het een beetje weg te halen. Dit komt eigenlijk een beetje neer op jouw ‘gat in een panty’ voorbeeld. Als ik denk dat iets niet helemaal hoort, dan zeg ik er wel wat van en anders hou ik me mond. Complimentjes geven doe ik meestal wel gewoon.

 57. Laura

  Ik vind mezelf wel eerlijk, al zijn er soms wel hele lastige situaties.. Al heb ik er nog niet veel meegemaakt. 😉

 58. Lisanneleeft

  Ik vind iet negatiefs zeggen onder het mom ‘vrijheid van meningsuiting!!!!’ altijd een beetje dubbel. Ja, je mag je mening geven, maar wat is de reden dat je dat graag wil uiten? Voelt de ander zich niet fijner als je je mond houdt? Waarom wil je iemand anders een naar gevoel bezorgen? Denk dat daar vaak een reden achter zit.

 59. Daily cup of BlaBlaBla | Take a sip

  Super onderwerp en goed geschreven.

  Persoonlijk ben ik ook subtiel en zal nooit ongevraagd mijn mening geven als deze ‘negatief’ is. Wel ben en blijf ik eerlijk. Ik zal nooit iemand vertellen dat iets heel mooi staat en vervolgens achter zijn of haar rug keihard lachen.

  Online schreeuwen, je mening geven gaat misschien sommigen makkelijker af, cowards! Ik ben mezelf online of offline en houd rekening met een ander.

  Mensen die zomaar wat blaten of zin hebben in een bitchfight zijn nu eenmaal niet zo ver in het leven, kan ze niks kwalijk nemen, schenk hier geen aandacht aan. Hiervoor moet je jezelf wel trainen. Laat jezelf nooit kleineren of shit laten voelen door een ander.

 60. Cherrylyn

  Ik probeer altijd wel zo eerlijk mogelijk te zijn als mijn mening word gegeven, ik vind het dan soms ook wel bezwaarlijk om het te doen doordat ik zelf vaak bekritiseerd wordt door de mensen om mij heen.
  Ik heb een hele andere smaak en style dan de mensen om mij heen.. Laatst gaf ik aan, ooh ik moet echt winkelen voor schoenen écht alles is versleten nu. En dan schamen de mensen zich niet om te zeggen: Ach, dan wil ik wel met je meegaan, vond toch geen één paar van je mooi. En ik houd heel erg van blousjes, hoge nette donut knot en kleding in vrolijke kleurtjes, en dan vinden mensen het ook altijd nodig tegen mij te zeggen uit het niets, los haar staat je echt veel beter, heb je geen borstel bij je?
  Of : Wat zie je er toch weer truttig uit vandaag. En dat terwijl ik dat zelf gewoon heel leuk vind! En het is niet dat ik me harstikke slecht kleed..
  En dan denk ik echt, wat wil je hiermee bereiken? Ík vind het toch leuk!

  • Cherrylyn

   En niet te vergeten hele leuke blogpost Cynthia!
   Miste hem inderdaad vanochtend al met ontbijten <3

 61. Esmay

  Ik ben het eigenlijk eens met wat jij zegt of doet in zulke situaties! Tof artikel!

 62. Eva

  Ik vind het zelf altijd lastig of je wel/niet iets moet zeggen als er niet naar wordt gevraagd… zelf heb ik namelijk altijd het idee dat als ik iets nieuws heb (en mensen daar echt niet omheen kunnen) ze het lelijk vinden wanneer ze niks zeggen. Dat kan me verder niets schelen, maar ik denk dat dit anderen misschien wel wat uitmaakt. Daarom zeg ik eigenlijk altijd wel íets als iemand iets nieuws heeft en probeer ik het zo eerlijk maar ook zo positief mogelijk te houden.

 63. Miranda

  Laten we het maar niet over de negatieve ongegeneerde reacties op internet hebben. Dat vind ik altijd tenenkrommend om te lezen. En ik vraag me serieus af of die mensen dat in het echt ook tegen iemand zouden zeggen.

  Wat betreft in t echt: ik ben niet altijd eerlijk. Maar meestal alleen niet als het op smaak aan komt. Ik vind het gewoon moeilijk om iemand teleur te stellen die heeeeel trots is op een nieuwe broek bijv. Dan zeg ik gewoon wat die gene graag wil horen ‘heel mooi’:)

  Maar in scenario 1, wanneer het me rechtstreeks gevraagd wordt zou ik zeker wel subtiel eerlijk zijn.

  Het ligt dus maar net aan wie het is en wat de omstandigheid is…

 64. Amelie

  Interessant artikel! Ik denk dat mensen op internet niet door hebben dat ze het toch gewoon tegen echt mensen hebben, die fysieke afstand is gewoon te groot denk ik. Ik slik mijn beledigingen en opmerking in het echt heel vaak in, en dat doe ik op internet dus ook! En als mensen hier, of op een andere site commentaar hebben, of je lelijk noemen of wat dan ook, dat denk ik altijd ‘waarom ben je hier nog? Kruisje in de hoek!’

 65. Moniek

  Ik ben tegen een vriendin van mij altijd wel eerlijk, maar meer over haar levenstijl en keuses die zij maakt. Nooit over haar kleding. Wel als ik iets heel mooi vind. Tegen mijn zussen zal ik niet iets negatiefs zeggen. Dat lukt me gewoon niet.

  Ik geef wel veel complimenten. Ook tegen vreemden. Dat vinden mensen, zoals ik hier boven ook las, raar.

  Ik weet het eigenlijk niet. Ik ben vaak wel erg eerlijk, maar krijg vaker de opmerking dat ik nogal direct uit de hoek kan komen. Maar dat gaat dan niet over beauty. Daar zal ik niet zo snel comentaar op geven. Als iemand vraagt: staat dit? En ik vind het niks. Zal ik het wel moeilijk vinden om te reageren.. Ik zal dan inderdaad andere opties aandragen. “Rood is jouw kleur! Dat zou ik dragen voor je date!”

 66. Katja

  Ik heb er persoonlijk echt een hekel aan als mensen ongevraagd hun mening geven over mijn uiterlijk. Al helemaal onder het mom van: ”Ik zeg het je tenminste eerlijk”. Op de middelbare school deed een ”vriendin” van mij dat altijd. Later merkte ik dat ze het eigenlijk meer deed om andere mensen te kwetsen, dan echt een goede behulpzame vriendin te zijn.

  Ik heb trouwens nog even een ander vraagje. Lees je nog wel eens boeken? Ik vond het altijd leuk om te lezen als je boekreviews deed. Zelf lees ik erg graag, maar op dit moment ben ik een beetje inspiratieloos.

 67. Roos

  Amen! Ik ben het volledig met je eens. Internet geeft een vorm van anonimiteit waarop je “lekker vrij” je ongezouten mening kan geven. Dat mensen er net zo goed door gekwetst worden, daar denken we dan maar even niet aan. Zelf draai ik het ook altijd om: zou ik iemand anders zijn mening op dat specifieke moment en in die specifieke situatie willen horen? Zo handel ik dan ook. En ik ben me er ook erg bewust van dat ik het ontzettend fijn vind (als in: kan mijn dag echt helemaal maken) wanneer iemand aangeeft mijn kleding mooi / leuk te vinden.

  En de “ik mag mijn mening geven kaart” ben ik zo klaar mee. Een goed geplaatste en felle tegen reactie (waarbij je lichtelijk een wenkbrauw optilt) en ze geven je nooit meer hun mening. Gevolgd door: wie kan uitdelen moet ook kunnen incasseren. Klaar.

 68. Kirsty

  Als mijn mening wordt gevraagd geef ik altijd mijn eerlijke mening. Soms vind ik dat wel lastig, vooral als het echt niet flatterend is wat diegene aan heeft. Maar toch, ik ga niet liegen dat ik iets mooi vind als ik dat niet vind. Als mijn mening niet gevraagd wordt zeg ik alleen wat als ik iets leuks opmerk aan iemand, of als ik iets zie dat niet hoort, bijvoorbeeld lipstick op de tanden ofzo. Zo uit mezelf iemands outfit bekritiseren zonder dat diegene daarom gevraagd heeft doe ik niet zo snel, omdat ik dat tricky vind: je komt dan heel dicht bij het afkraken van iemands persoonlijke stijl en dat kan heel persoonlijk worden opgevat.

 69. Daniëlle

  Ik ben eerlijk, subtiel eerlijk zoals jij ook al zo.
  Ik zal ook nooit iets zeggen als ik vind dat iemand iets (in mijn ogen) lelijks aan heeft, het is zijn/haar smaak en daar houdt het bij op.

  • Daniëlle

   Oh lekkere typo vandaag, haha. 😛

   zo = zei *

 70. Mirne

  Ik zeg eigenlijk alles eerlijk, al zeg ik er vaak wel bij dat het kan komen omdat dingen gewoon mijn smaak niet zijn.

  Maar zeker of iets wel of niet staat bij iemands figuur ben ik altijd eerlijk in. Ben zelf niet de slankste, dus dat is iets waar ik voor mezelf ook erg op let.

 71. Ingrid

  Als mijn mening negatief is, zeg ik het meestal in een situatie waarin diegene zich nog kan omkleden. Ik wil niet zeggen dat iets lelijk is en dat diegene vervolgens de hele dag rondloopt met het gevoel er niet uit te zien. Anders zeg ik niks of reageer ik ontwijkend.
  Enkel bij m’n familie/beste vrienden geef ik ongevraagd (en ongezouten) m’n mening, zowel positief als negatief.

 72. Emm

  Als er niks gevraagd wordt hou ik mijn mond, behalve als er inderdaad echt iets mis is zoals bijvoorbeeld een ladder in de panty. Maar tijdens het shoppen of wanneer er een vriendin naar me toekomt voor advies, dan ben ik wel steeds eerlijk. Wanneer mijn vriendin bijvoorbeeld een rokje past dat haar niet echt flatteert, dan zeg ik dit op een aardige manier, maar dan geef ik haar ook steeds een tip over een bepaald model dat haar wél heel erg mooi staat. Ik ga graag shoppen met vriendinnen en heb ondervonden dat we samen zo vaak iets vinden dat zij mooi vindt en dat haar ook mooi staat. Winwin-situatie 🙂

 73. Amanda B.

  Jammer trouwens dat we je blogposts niet kunnen delen via Facebook. Je weet wel met zo’n share-knop onderin. Ik had deze graag gedeeld.

 74. lisa

  Het is niet een ‘jurkje die’, maar een ‘jurkje dat’.

 75. Syl

  In het echt ben ik altijd subtiel eerlijk. Op het internet geef ik meestal alleen positief commentaar. Tenzij het een outfit van de dag foto is ofzo…dan zeg ik ook gewoon de negatieve dingen.

  • Syl

   Dat negatieve is dan niet persoonlijk….dan zie ik eigenlijk gewoon een outfit op een paspop of catwalkmodel, waardoor je ook gewoon kritiek kan geven. Maar in het geval van een outfit van de dag foto, krijgt de ‘paspop’ opeens een gezicht en emoties. En de persoon die dat draagt moet dat dan gewoon niet persoonlijk opvatten.
   Maar hoe dan ook… ik geef onwijs vaak complimentjes, vaker dan kritiek.

 76. Jantine

  Alle bovenstaande scenario’s vind ik allemaal wel ‘te doen’, daarin kun je prima je mening geven (of niet, in geval 3 ;)). Lastiger vind ik echter als iemand iets nieuws heeft en tegen me zegt: ‘Hé, kijk!! Ik heb nieuwe schoenen! Wat vind je er van?!’ Als ik eerlijk ben, ben ik er niet weg van. Maar ze is zo enthousiast dat ik haar stemming niet wil drukken. Wat doe je dan?

 77. Sanne

  Bij scenario 1 & 2 geef ik sowieso mijn eerlijke mening, er wordt dan naar gevraagd en ik vind dan wel dat ik eerlijk kan zeggen dat ik iets minder mooi vind, het is dan aan haar/hem wat er mee gedaan wordt. Tenzij het iets is zoals een tattoo (dingen die erg persoonsgebonden zijn, minder algemeen), ik zou niet zomaar tegen iemand zeggen dat ik hem absoluut niet mooi vind wanneer /hijzij er heel blij is. Tattoo’s zijn vaak heel persoonlijk, dan vind ik dat dan de mooie zijde er aan en dan hoef ik het niet per se een mooi ontwerp te vinden.
  Bij scenario 3 is meer automatisme denk ik, als ik enthousiast ben over iets en er wordt niks gevraagd, flap ik er alsnog uit dat dat ene jurkje haar wel heel leuk staat. Vind ik het iets minder mooi, dan zeg ik er niet zoveel van, het is niet dat ik haar dan niet wil vertellen dat ik het dan minder mooi vind, maar dat is meer automatisme denk ik. Daar denk ik niet echt over na.

 78. Annelien

  Leuk artikel! xx

 79. Manon

  Goed onderwerp! Ikzelf spreek ook alleen mijn mening uit als er naar gevraagd wordt. Iedereen moet dragen waar die zich lekker in voelt, en alleen als ze advies willen zeg ik het als iets echt niet staat (maar dan inderdaad ook wel op een nette manier). Ik vind het eigenlijk belachelijk dat mensen via internet zo makkelijk hun mening geven en gewoon ronduit onbeschoft zijn. Mensen zijn mensen, en ook via internet kun je mensen kwetsen. Dus hopelijk helpt dit artikel om mensen bewuster te maken dat het niet veel uitmaakt of je via internet of “in het echt” opmerkingen maakt die kunnen kwetsen.

 80. Tamara

  Eigenlijk doe ik in elk scenario hetzelfde als jij haha!

  Al is het wel een keer voorgekomen dat een vriendin van mij haar prachtige lange haar helemaal kort geknipt had en dat als verrassing op een feestje kwam showen. Ik had het absoluut niet verwacht en vond het zo ontzettend zonde (en ook echt niet mooi), dat ik er voor ik er erg in had al iets had uitgeflapt in de zin van ‘Wat heb jij nou gedaan????’ Daar voelde ik me achteraf ook wel ontzettend lullig over. Gelukkig had ze al niet gedacht dat ik het mooi zou vinden, dus heel erg vond ze het niet.

  Maar ik probeer sindsdien wel wat beter op te letten en mijn mening in zo’n geval voor me te houden, tenzij me specifiek gevraagd wordt wat ik ervan vind. Maar dan zijn er altijd nog wat aardigere manieren om te laten blijken dat het je smaak niet is 😉

 81. Amanda B.

  Nooit zal ik iemand ongevraagd mijn mening geven als ik iets niet mooi/leuk vind. Eigenlijk mag ik van mezelf best eens wat vaker een compliment geven, maar wat dat betreft ben ik wel wat onzeker. Terwijl ik weet dat mensen altijd positief reageren op een complimentje. Toch maar eens oefenen…

 82. Margot

  Ik denk dat ik vrij gelijkaardig handel als jij. Wat ik zelf niet leuk vind, doe ik zeker niet bij anderen. Jammer alleen dat niet iedereen daar zo over denkt…

 83. Joëlle

  Ik vind 1 & 2 bijna hetzelfde, ik ga alleen shoppen wanneer ik de mening van een ander graag wil weten. Ik situatie 3 ligt het aan de persoon en de situatie. Zal wel eerlijk zijn maar alleen als ik weet dat de ander dit kan waarderen. Bot iets afkraken zal ik niet doen. Opbouwende feedback dan weer wel.

 84. Amy

  Lastig onderwerp voor velen, denk ik. Laten we vooropstellen dat ik nooit iemand bewust zou ‘bashen’, zowel off- als online. Veel van wat ik online zie is totaal anders dan ik zelf dragen, maar eerlijk gezegd vind ik dat juist interessant. Wat heb je eraan om ongegeneerd te spuien wat je vindt?

  Bij mijn moeder en zusje ben ik gewoon open en direct. Ik zeg dan ook gewoon: ‘mam, dit staat je niet vind ik, om die en die reden. Ik vind dat andere shirtje veel leuker’. Idem bij mijn zusje. Ook tijdens het shoppen zeg ik het eerlijk en vrij direct tegen hen als ik iets niet mooi vind. Bij vriendinnen is het anders, want die heb ik niet zoveel. Ik heb wel enkele mannelijke vrienden/ kennissen en die vragen nooit advies, haha! Ik weet dus vaak niet zo goed wat ik tegen een vriendin moet zeggen, bang om haar te kwetsen. Dan zeg ik liever niks, of alleen tijdens het shoppen in de zin van: ik vind die broek of dat shirtje leuker staan.

 85. Eva

  Ook een vaak gehoorde “Echt iets voor jou”. Is dat goed? of slecht? Ik voel me dan altijd zo opgelaten, van euhhhhh juist.

  • lousaa

   Jaaaaah! Das erg he? Ik vind het complimentengedoe sowieso lastig. Wat zit je haar leuk, dat kan soms gewoin betekenen dat je een veel te korte rok aan hebt ofzo.

  • Amanda B.

   Zo van “Echt iets voor jou, maar ik zou het nóóit Aan willen trekken.” Zo kwam t op mij over in ieder geval.

  • Eva

   Ja, exact dat. Leuk dat jij het leuk vind maar ik zou het nóóóoit aan doen haha.

 86. Linda

  Complimentjes geef ik wel, zelfs aan vreemden die me dan echt aankijken of ik een creep ben.
  Maar als iets echt niet flatteus is, en ik ken die persoon goed (vriendin, familie, collega) dan zeg ik dat wel. Op een “opbouwende” manier: dus niet enkel “hmmm… doe dat maar niet” maar meer met een reden erbij – bijvoorbeeld dat iets echt niet de kleur is voor die persoon.

  Ik zeg het trouwens wel eerlijk (ook tegen vreemden) als ze bijvoorbeeld kaartje van kleding omhoog hebben zitten of stickers nog onder schoenen hebben zitten enz.. – meer omdat ik wil dat mensen mij hier ook attenderen.

  • Katja

   Zolang je maar niet (als vreemde) het kaartje bij iemand terug stopt. Dat deed een vrouw ooit met het kaartje van mijn jas bij mijn nek. Ik schrok me echt dood!

 87. Eva

  Leuk artikel! Ik reageer – naar mijn mening – altijd heel eerlijk en genuanceerd, vooral in scenario 1 en 2. Bij scenario 3 zeg ik het niet als iemand iets aan heeft wat ik niet mooi vind of iets anders negatiefs, wél vraag ik het als iemand er slecht/onverzorgd uit ziet als dit normaal nooit het geval is. Maar dan uiteraard ook normaal en lief dat niemand zich gekwetst voelt. Ik vind het zelf ook heel fijn als iemand eerlijk tegen mij is, in wat voor een situatie dan ook. 🙂

 88. Elisa

  Ten eerste valt het me op hoe weinig er op dit artikel wordt gereageerd!

  Ik kan me wel vinden in de manier waarop jij reageert! Tegen mijn zusjes of moeder kan ik zeggen dat ik iets niet mooi vindt, maar natuurlijk wel op een liefdevolle manier. Ook bij mijn vriendinnen kan ik dit doen, al hebben we allemaal een eigen kledingsmaak die bij ons past. Dus wat ik draag kan bij een ander helemaal niet passen. Dit moet je gewoon accepteren, het gaat uiteindelijk om de persoon erachter! Verder ben ik ongevraagd wel complimenteus, maar dit heb ik echt van mijn vriendinnen geleerd afgelopen jaren.

  • Miss Lipgloss

   Dat is omdat ie nog maar net online staat 🙂 foutje in de planning.

 89. Beautifille

  Great topic and one that is relevant to every girl’s life, I think.

  For me I am always honest to my friends but of course I watch my words carefully. Instead of “yes you look fat in those jeans”, I’d rather say that “maybe those jeans are not too flattering for you right now, this might work better”. We should always be kind and loving in our words. And yes, I agree that we should only say it if asked, there is a saying, “if you don’t have anything nice to say, don’t say anything at all!”

 90. Fleur

  Als een vriendin, vriend of familielid mijn mening vraagt geef ik eerlijk antwoord. Dat weten ze ook echt van mij. Daarom vragen ze het ook aan me. Ik ga niet zeggen dat ik iets niets vind wanneer ik zie dat diegene er heel erg blij mee is. Wel geef ik aan wat ik ervan vind maar niet op een beledigende manier. En wanneer ik het niet mooi vind zeg ik bijv dat het mijn smaak niet is. Het is belangrijker wat diegene er zelf van vind want die draagt het. Als het niet flatterend is dat geef ik wel advies maar als diegene zich toch niet meer kan omkleden dan heeft het weinig zin om te zeggen dat iets niet zo goed of mooi staat natuurlijk. Dus ik ben eerlijk maar hou wel rekening met de gevoelens en smaak van die persoon.

 91. La fête de la vie

  Ik zal inderdaad alleen feedback incl tips hoe het beter kan geven over een outfit als daar specifiek naar gevraagd wordt. Verder geef ik wel af en toe uit mezelf complimentjes als ik iets leuk vind aan iemands outfit of uiterlijk. Maar vaak denk ik het alleen en spreek ik het niet uit. Ik probeer nu vaker hardop complimentjes te geven.

  Met betrekking tot mensen die zomaar hun mening geven op een zeer negatieve manier, wil ik nog even dit kwijt: Natuurlijk, we hebben (gelukkig!) vrijheid van meningsuiting in NL en iedereen mag zijn mening geven. Maar je hoeft je mening niet altijd te geven. Maak er gebruik van op momenten dat je denkt dat het echt iets toevoegt 😉

  x Anna

 92. muisje

  Ik ben het volkomen met je eens wat betreft onnodig je mening geven. Als iemand naar de kapper geweest is en superblij is met haar nieuwe kapsel terwijl ik het vreselijk vind, dan hou ik mijn mond. Waarom iemand ongevraagd je mening geven als je diegene daarmee kwetst? Bij scenario 1 & 2 probeer ik altijd eerlijk te zijn, maar ik bedenk wel eerst: heeft diegene iets aan mijn advies? Als ik aan het shoppen ben met een vriendin en zij vraagt of een broek die ze aan het passen is haar dik maakt: dan geef ik eerlijk antwoord. Zij heeft dan in elk geval nog de keuze om de broek niet te kopen. Maar als ik met een vriendin op stap ben en zij vraagt dan of haar broek haar dik maakt, dan zeg ik dat niet. Als ik op zo’n moment eerlijk zou zeggen dat de broek die ze draagt haar wat steviger maakt, dan zorgt het er alleen maar voor dat ze een rot avond heeft omdat ze zich onzeker gaat voelen, of ze moet al helemaal terug naar huis gaan om zich om te kleden. Voordat ik iemand mijn mening geef vraag ik mij dus altijd af of de ander er iets aan heeft.

 93. Pej

  Leuk artikel!
  Ik ben eigenlijk hetzelfde als jou met alle scenario’s. Alleen weet ik dat ik bij sommige vrienden wel kan zeggen al iets vreselijk is op een ‘gemene’ manier. Maar dan wel met veel humor natuurlijk, je moet er om kunnen blijven lachen! Dat zijn dan meestal ook goede vrienden die dat soort opmerkingen wel kunnen hebben en zelf mee gaan doen. Vreselijk overdrijven is soms echt heerlijk om te doen. In het echte leven geef ik alleen mijn mening als er om gevraagd wordt, online ben ik daar wel veel sneller in omdat je makkelijk iets aan iemand kunt vertellen! Ik probeer altijd te helpen en geef daarom ook niet vaak (opbouwende) kritiek. Meestal als ik mensen zie schrijven over iets waar ik veel van af weet en waar ik mee kan helpen laat ik een comment achter, dan hoop ik altijd maar dat ze het waarderen. 🙂

  Online op mensen snauwen is echt iets wat ik totaal niet kan begrijpen. Je zit wel lekker veilig achter je schermpje maar zou je jezelf echt zoveel beter voelen door iemand lelijk te noemen? Ik zie dan meestal de meest kinderachtige en onzekere persoon voor me.. Altijd een beetje treurig dus. Jammer dat sommige mensen zo moeten zijn.

 94. Debby

  Heel goed artikel! ik denk dat mensen online veel sneller een negatieve opmerking plaatsen dan ze in het echt tegen jou (of wie dan ook) zouden zeggen.. Is wat jij zegt wie zegt er nou tegen een ander wat heb je lelijk haar.. haha dat heb ik in elk geval nog nooit gehoord 🙂

  leuk dat je hier wel aandacht aan geeft want het is makkelijker om een sneer te geven online dan om iemand een aandachtspunt op een nette manier mede te delen 🙂

 95. Annemiekish

  Ik vind mezelf wel redelijk eerlijk! Ik zal bij scenario 1&2 altijd vertellen of ik iets mooi vind of niet, alleen zal ik het altijd genuanceerd brengen. Haar helemaal afbranden zal ik nooit, maar ik maak het wel duidelijk.

  Scenario 3 is altijd een beetje moeilijk, want daar wordt me niks gevraagd. Als het over mijn zus of moeder gaat dan is het natuurlijk makkelijker om te zeggen, maar als ik net bij mijn vriendin binnen wandel vind ik het niet netjes om te zeggen dat ik haar outfit niet mooi vind. Smaken verschillen immers, en zij heeft het al aangetrokken, dus zal ze zich daar fijn bij voelen. Als ze mascara langs haar oog heeft gesmeerd of er lipstick op haar tand zit is het natuurlijk ook een ander verhaal.

  Tsja, het blijft moeilijk om je mening op een nette manier te verkondigen..