Harige oksels: not done?

Wat is jouw reactie op bovenstaande foto? ‘Iew’? Laatst zat ik De Wereld Draait Door te kijken toen ik me verbaasde over mijn eigen reactie en die van heel Nederland. Okselhaar, is dat not done?

 

Zelf zorg ik altijd dat ik haarvrij ben, zowel onder mijn oksels als op andere plekken op mijn lichaam. Zelf vind ik het niet prettig om haar onder mijn oksels te hebben. Het voelt vies, en het ziet er ook niet echt elegant uit wanneer je je armen een keer omhoog doet.

Toen ik dus bij De Wereld Draait Door artieste Elle Bandita zag optreden gebeurde er iets bijzonders. Deze dame had een flinke bos haar onder haar oksels die zeer in het oog sprongen door een combinatie van het gitaar spelen (ze had dus haar arm omhoog) en het licht dat van achter haar kwam. Ik kon alleen maar naar haar oksels kijken. En ik dacht meteen ‘iew!’. En dat vond zo’n beetje heel Nederland met mij, want wát er over haar werd getwitterd, ging over haar ‘pakje shag’…

Okselhaar is dus gewoon echt totaal not done meer. Ik reageer er zelf ook niet echt positief op. Het ziet er vies uit, en wat voor moeite is het nu om het weg te halen? Natuurlijk kan het zo zijn dat het deze dame niks kan schelen, maar het wakkert wel een reactie aan, wat bleek op Twitter. En bij mij thuis, want iedereen praatte over de oksels van deze dame. Over haar muziek werd geen woord meer gezegd.

Maar is okselhaar nu ook daadwerkelijk vies? Eigenlijk wel. Je zweet namelijk, en als je okselhaar hebt, heb je meer ‘oppervlakte’ waar je zweet kan vasthouden en dus kan gaan ruiken. Dus op die manier is het wel wat onhygiënisch…

Ik ben wel benieuwd hoe jullie er over denken! Discussieer lekker bij de comments, maar houd het wel netjes (respect voor elkaar).

Sorry, there are no polls available at the moment.

Bron bovenste foto


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

385 reacties
 1. victor

  ooit (30′-40′-50′) in de geschiedenis van de mensheid werd het modeom okselhaar te verwijderen. De less-is-more mentaliteit in mode maarr ook in kunst en arch. wil even geen storende haren.
  oude mensen doen niet mee met de trend.
  jongerenzien gedurende een 20tal jaar enkel okselhaar bij grootouders en marginalen, en gaat ervan uit dat dit even afstotelijk is bij zichzelf
  Wat dus onzin is. Meisjes met okselhaar kunnen prachtig zijn

 2. Bert

  Absuluut done! Okselhaar bij een vrouw staat voor mij (als man) synoniem voor onafhankelijkheid, vrijheid en zelfstandigheid en iemand die zich niets aantrekt van wat anderen zeggen. En ik vind het prachtig en sexy!

 3. Henny

  Ik vind het done maar met mate.. Zo’n hele bos is wel weer iets teveel van het goede maar een beetje vind ik niet erg. Ik baal aan de ene kant altijd een beetje als de zomer weer begint omdat ik dan weer ‘verplicht’ moet scheren omdat dat gewoon mooier is en ook frisser met dat warme weer. Niet dat ik alles altijd maar laat staan hoor maar in de winter scheer ik zeg maar om de paar weken. Waarom? Huidirritatie en mijn huid wordt echt heel erg droog van al dat scheren 🙁 Ik gebruik speciale scheergel en een goede lotion maar dat kan niet voorkomen dat ik jeuk krijg etc. Als het in de zomer weer te erg wordt las ik dus een pauze in en pas ik mijn kleding aan zodat je het zo min mogelijk ziet. 🙂

 4. Amber

  Ik ken best wat vrouwen die het laten staan, door de manier van leven (natuurlijk, we zijn zo geboren). Ik zelf haal het weg, omdat ik heel snel stink, al zweet ik niet eens zoveel, het stinkt gewoon vreselijk, en het is met haar inderdaad erger bij mij, maar niet iedereen heeft daar last van, en als je daar geen last van hebt of het niet erg vind vaker te wassen, why not? Ik vind het een beetje vreemd om iets volkomen natuurlijks ranzig te noemen eigenlijk. Niet fijn, niet mooi, ok, maar ranzig? Nee.

 5. Amanda

  Iewl, ik vind het echt ranzig. Waarom zou je het eigenlijk doen? Harige oksels.. brr.

 6. romee

  not done gestemt, tuurlijk het is menselijk maar echt fris en mooi is het niet .

 7. Stephanie

  Echt not done, maar deze dame heeft er wel voor gezorgd dat heel NL over haar praat…. 😉 maar ik blijf het er echt vies uit vinden zien blègh!!

 8. Marit

  Ik kan dat optreden nergens vinden hoor..?

 9. WeLoveImperfection

  Toch wel not done, want ik vind het er echt heel onverzorgd en een beetje ‘ranzig’ uit zien.

 10. sarah

  doe gwn waar je je goed bij voelt en stop met je te ergeren aan zulke onbenulligheden.

 11. Chsra

  XD okselhaar is helemaal niet onhygiënischer. Idd groter oppervlak, waardoor het zweet en alles wat daarbij hoort dus over een groter ooppervlak verspreidt. Dus minder geconcentreerd in je oksel

 12. lieze

  boeie,het is toch maar okselhaar.
  ik snap niet dat mensen zich daar zo druk over kunnen maken…

 13. BrookeBrooklyn

  Maar dan vraag ik me toch af hoe jullie het dan bij mannen vinden?
  ik moet eerlijk zijn en als ik een jongen/man met geschoren oksels zie vind ik dat er fris uitzien terwijl ik dan van veel andere mensen reacties hoor dat hij meteen “homosexueel” is.
  Een mannelijk familie lid die scheert zijn oksels ook omdat die dan minder naar zweet ruikt, dat kan toch gewoon!

  Ik vind het dus heel normaal en zelf frisser als een man het ook heeft, hoe denken jullie daarover?

 14. BrookeBrooklyn

  Woops ik lees dit artikel half en stemde dus op done, omdat ik dacht oksels gedaan of niet gedaan (geschoren of niet geschoren)
  dus mijn stem van done mag naar not done.

 15. SilkenTofu

  Wow, dit roept wel reacties op he?
  Ik vind okselhaar Done, ik vind dat iedereen zelf moet weten wat ie doet.
  Zelf haal ik mijn haren bijna nooit weg. Ik merk dat je bij stoppels, het eerste weekje, stinken kan (en tijdens de menstruatie), maar daarna als de haartjes langer zijn verdwijnt het stinken volledig. Het is maar haar hoor. Heb je ook op je hoofd, ik zweet veel meer in mijn nek dan onder mijn oksels. En ach, ik denk dat okselhaar een trend wordt, dus loop ik alvast vooruit.
  Als je je gewoon wast en geen knellende en/of synthetische kleding draagt…
  Stinken is dus geen argument.

 16. Sophie

  ik heb note done gestemd. Voor mannen vind ik het ook hygiënischer als ze het knippen of scheren omdat het veel nare geurtjes en bacteriën scheelt. Dit vind ik ook voor vrouwen.
  Als Elle het had kort geknipt zou ik het ook al minder vies vinden, gewoon omdat het dan ‘schoner’ is en hygiënischer.
  Scheren is natuurlijk het schoonst dus om die reden vind ik het not done. ik vind het niet scheren of kort knippen te vergelijken met bijvoorbeeld te lang je haren niet wassen. Het is niet persé nodig, maar het is wel viezig.

 17. Ayla

  Done! Ik vind echt dat iedereen helemaal zelf moet weten of ze okselhaar laten groeien. Zo vind ik het voor mezelf not done en ben ik twee weken geleden voor mijn eerste laser behandeling gegaan. (Ook laat ik gelijk mijn bikinilijn laseren)

 18. Mirella

  Voor mezelf vind ik het not done, voelt vies, het stinkt meer, het kriebelt.
  Maar wat een ander doet, moet die persoon helemaal zelf weten!

 19. Renske

  Haha vind het wel komisch, die ophef hierover. En van de andere kant snap ik het ook wel. Zelf vind ik het niets, maar ik denk dat Elle Bandita dit bewust heeft gedaan, juist om al die reacties te krijgen. En daarbij: publiciteit is publiciteit. Hier is heus over nagedacht;)

 20. richella

  NOT DONE. volgens mij zijn de deorollers daar ook niet echt voor gemaakt iewlg.
  dan heb je gewoon natte oksels! :O

 21. Dafne

  Ik heb op not done gestemd, maar dat is meer voor mezelf. Ik vind het zelf fijner en mooier om het weg te halen maar als iemand anders dat niet heeft, en het dus gewoon lekker laat groeien vind ik het niet echt erg. Ik denk dat iedereen zelf moet weten wat ze willen. Ik vind ook dat je daar eigenlijk geen mening over moet hebben, maakt het echt zoveel uit als iemand het niet weg haalt? Is het een rede om diegene minder mooi/goed/aardig te vinden? Ik vind van niet. Iedereen moet het zelf weten, er is ook nog nooit iemand naar bij toegekomen met ‘haal jij je okselhaar weg? wat raar..’ dus waarom zou ik dat wel tegen (of over) mensen zeggen die het niet weghalen?

 22. Liesbeth

  Ik zou het zelf niet eens durven laten staan omdat het altijd zo’n hevige reacties oproept, maar dat vind ik wel jammer. Uiteindelijk gaat het maar om een beetje haar he. Als iemand dat nu niet wil wegdoen, big deal. Al dat gezeur over hygiëne is trouwens best wel hypocriet, ik heb nog nooit zo’n hevige reactie meegemaakt over mannen met okselhaar. Ik weet het wel, maar blijf het eigenlijk onaanvaardbaar vinden, dat alle vrouwen blijkbaar een soort van morele en maatschappelijke plicht hebben om zich met hun looks bezig te houden.

 23. Daantje

  Ik vind lichaamshaar gewoon echt niet lekker en niet fris, bij mij gaat het er elke douchebeurt af (:

 24. Sylviaa

  Omg ik mag hopen dat dAt die eerste foto bewerkt is? Nee sorry ik vind het echt te smerig voor worden!

 25. Sylviaa

  Omg ik mag hopen dat d

 26. Vera

  Ik vind het ook écht not done, maar ik vind het heerlijk als mensen op deze manier weten te provoceren

 27. Lauren

  Ik snap waarom mensen in deze maatschappij dit ‘shockerend’ vinden.. mensen worden namelijk gehersenspoeld door de media en er word gewoon verwacht dat je als vrouw geen haartje op je lichaam hebt, behalve op je hoofd. Maar eigenlijk is het toch gewoon de natuur? Elk haartje op ons lichaam heeft een functie, anders zou moeder natuur het ons toch niet gegeven hebben. En wat is er nou vies aan haar? Nu, ik scheer ook mijn oksels, maar ik wou toch gewoon even zeggen dat ik respect heb voor de mensen die het niet doen. Ik heb er persoonlijk geen last van dat iemand anders haar onder z’n armen heeft hoor. Respect voor Elle Bandita, dat ze dit zomaar durft te laten zien! =) Er zijn ergere dingen in de wereld dan wat okselhaar x’D

  • Dafne

   Ik ben het met je eens! Mensen moeten kunnen doen wat ze willen! 😉

 28. Iris

  Vind het ook not done. En ook bij mannen vind ik het not done. Voor mij geen man met borst en okzel haar. En het allerliefst ook zonder been haar.

  • Anneke

   Are you kidding me? Good luck! 😉

 29. Anneke

  Belachelijk dat je meteen als vies, onverzorgd wordt gezien als je je oksels als vrouw niet scheert. Iedereen moet dit toch helemaal zelf weten? Okselhaar is natuurlijk, en ik vind het belachelijk dat het een norm is om je oksels glad te houden. Het vertekende schoonheidsideaal die ons maar verteld hoe wij eruit moeten zien, dat wij onze benen glad moeten houden, oksels glad en geen haar of een streepje maakt mij doodziek. Als ik een maand heb waar ik daar geen zin in heb doe ik dat niet. Ik heb een vriend, en hij heeft zijn voorkeur natuurlijk, maar hij heeft niet te kiezen.
  Kan iemand mij uitleggen waarom het niet hygienisch is? Als je je gewoon elke dag wast of douched is er niks vies aan naar mijn mening.

  Haar is er trouwens om ons te beschermen. Wenkbrauwen, wimpers houden vuil tegen op de ogen, haren verwarmen en houden bacterien tegen en zijn er nou eenmaal! Dat je ze om persoonlijke reden wel of niet wegscheert moet eenieder zelf weten. Maar ga aub niet voor een ander beslissen dat ze zich moet scheren omdat JIJ persoonlijk dat niet mooi vindt. Zoals hier ver boven is gezegd dat het indoctrinatie is, ben ik het helemaal eens. Mensen nemen meningen klakkeloos over en kunnen het niet meer bijstellen. Zucht. En Cynthia, echt jammer dat je het vies vindt.

  • Lauren

   Groot gelijk! 😀

 30. Eva

  Ik zit op het moment 6 maanden in China, na wat voorzichtige navraag bij mijn vrouwelijke chinese collega’s er achter gekomen dat ze zich hier helemaal NERGENS scheren.. En alleen prostitues scheren zich ‘daar beneden’. Wat een feest om hier naar het zwembad te gaan..

  • Tess

   Ik was in Hong Kong 2 jaar geleden en het was vreselijk warm en ik liep dus samen met mijn reisgenootje rond in een shortje zonder mouwen. Op begeef moment kwam er een chinese vrouw naar ons toe met de vraag waar ons okselhaar was :hmm: ? Dus wij grappend “dat hebben we thuis gelaten” haha maar goed het zet je wel aan het nadenken hoe verschillend ideaalbeelden zijn. Dat geld ook voor bruin worden. In landen zoals Japan dragen ze zo veel mogelijk kleding in de zon en het liefst ook nog een paraplu/parasol met zich mee. Als je daar een bruin kleurtje hebt wordt dat gezien als ‘arm’ dan ben je een ‘arbeider’ dit was vroeger althans zo. Verklaart ook de grote hoeveelheid bleekcremes die ze in de winkels in Azie verkopen.

  • Tess

   *shirtje zonder mouwen haha

 31. BunnyX

  Mijn lichtblonde donsjes heb ik laten epileren. Okselhaar refereer ik automatisch met mannelijkheid.. Strange shit, maar toch: weghalen, die handel! 😛

 32. Annabel

  Hahaha! Ik heb niet eens haar onder mij oksels groeien 😛

 33. Lienberry

  Ieuww wat vies zeg! nee echt NOT DONE!
  Okselhaar vind ik echt heel vies, zelfs bij mannen! Ik vind het echt een afknapper als een knappe jongen z’n arm omhoog doet en je ziet zo’n dikke bos haar eronder.. brr Het blijft ook zo stinken als je zweet.. bah

 34. Cynthiiaa

  Ik heb liever beenhaar waar je in kan vlechten, dan okselhaar. Als er iets is waar ik van over mijn nek kan gaan is dat het wel, harsen die boel!

 35. Annika

  Smeeeeeeerig! Ik vind het NOT DONE! Niet in de tijd van tegenwoordig, als er zoveel te krijgen is om het zo makkelijk te verwijderen. Zonder haar voelt zo veel beter en ziet er zo veel mooier uit. Bij mij zal je nooit één dag ook maar één haartje vinden onder mijn armen. Ik hou van smooth!
  En als ik het voor het zeggen had, mochten de mannen het van mij ook wel een beetje bijhouden onder hun armen!
  Haar vind ik alleen mooi op iemands hoofd!

 36. Veronica

  Ik vind dat je het helemaal zelf moet weten als je je okselhaar niet scheert. Zelf vind ik het prettiger om mijn oksels gewoon haarvrij te houden. Bij een man vind niemand okselhaar vies, maar bij deze dame wel. Ik vind dat ze wel een punt gemaakt heeft, je ziet wat voor discussie ze veroorzaakt. Okselhaar is eigenlijk toch natuurlijk en ik vind het niet onhygiënisch als je het niet scheert, zolang je je voor de rest maar netjes wast.
  X

  • Vera

   Eens, eens!

 37. Danielle

  Done, absoluut.

  Beetje jammer, deze discussie.

 38. Miriam

  Ik vind het absoluut not done voor zowel vrouwen als mannen. Ik vind het er gewoon vies uitzien. Bij mannen vind ik zichtbare stoppels daarentegen wel redelijk acceptabel maar liever gewoon al dat haar eraf! En dat geldt niet alleen voor haar onder de oksels…

 39. Aybala

  Hierbij wil ik wel even zeggen dat okselhaar er wel voor zorgt dat je minder zweet. Ik onthaar mijn oksels ook btw, maar weet tegelijkertijd ook dat het ontharen mij aangepraat is door de maatschappij. het komt door de tijd waarin we leven dat je het vies vindt, het is het schoonheidsideaal en iedereen doet ‘t. dáárom doe jij het. dus mensen moeten niet meteen zeggen ‘omg ieuww’ want als jij nog niet eens een eeuw geleden zou hebben geleefd, zou je er uberhaupt niet eens over nadenken. just sayin’. wéét dat je beïnvloed wordt, hoe onafhankelijk en stoer je ook overkomt 😉

 40. Kimberly

  Bah bah,,,nee sorry ik vind dat echt te nasty voor worden gewoon. Niet verzorgd.

 41. nadide

  Ik heb NOT DONE !! Ik heb mezelf daarom ook geheel laten laseren 😀 lekker weg met al het onnodige haar… alleen haar op me hoofd en me wenkbrauwen is voldoende zat hahaha..

 42. Bonnie

  Wow ik had echt wel minder dan 300 stemmen op done verwacht! Wat veel nog, ik vind het maar vies, krijgt sneller zweetplekken, stinkt dus ook sneller en ik vind het er ook niet fris uitzien.

 43. Miss Langhaar

  Minder hygienisch of niet weet ik niet, maar het is gewoon zo vreemd :s Op tv, in magazines en affiches zie je enkel maar haarloze oksels, en die heeft echt een volle bos haar daar… Misschien moet het wennen, maar op het eerste gezicht is het gewoon vies ja ^^

 44. Emma

  Haha! En wat een BOS! Mijn eerste reactie was ook dat ik het vies vond. Daarna dacht ik ‘wat stellen we ons eigenlijk aan met zijn allen. Het is maar een beetje haar. Ze heeft eigenlijk wel een goede statement!’ (want ik neem aan dat het haar niet zomaar niet kan schelen maar dat ze echt een statement probeert te maken, bijvoorbeeld over het standaard beeld van schoonheid waar je in moet passen). Maar hoe langer ik erover nadenk hoe meer ‘not done’ ik het okselhaar eigenlijk vind. Zoals jij al zegt kost het niet veel moeite om het weg te halen en is het vies! Je deo komt ook nog eens niet op je huid maar op je okselhaar dus die werkt in eerste instantie al niet goed meer. Zeker als meisje hoort je oksels scheren gewoon in het rijtje bij je haar wassen en je tanden poetsen, vind ik. Die statement moet je dan maar op een andere manier maken.

 45. Yinith

  Mja ik vind het ook niet echt mooi…
  Vroeger vond ik het not done, maar nu ik eczeem onder mijn oksel heb en verschrikkelijk jeuk en pijn heb na het scheren/ ontharen op wat voor manier dan ook ben ik daarvan terug aan het komen.
  Fijn idee trouwens, de zomer komt eraan en nu moet ik bij wijze van spreke voor de rest van de wereld mijn oksels gaan scheren omdat het er “vies uitziet”

 46. Anne

  Ik heb voor done gekozen.
  Dit betekend trouwens niet dat ik mijn pakje shag laat staan want die scheer ik ook om de paar dagen netjes weg. Maar ik doe dit lang niet elke dag omdat ik anders een rode, stoppelige, gevoelige oksel er aan overhoudt.

  Om eerlijk te zijn scheer ik het ”down under” ook niet elke dag. Ik doe dit meestal de vrijdag voordat ik naar mijn vriend ga maar als mijn vriend me onverwachts uitnodigt door de week om bij hem te gaan eten en het komt tot ”de heat of the moment” vindt hij het niet erg als ik mij niet heb geschoren.. Nu heb ik ook niet meteen een bos als ik het een paar dagen niet scheer 😉

  Mijn leeftijd is trouwens 18. Ik vind dat iedereen het zelf mag weten en het is eigenlijk een beetje onzin dat het in deze maatschappij niet meer geaccepteerd is om een bosje okselhaar te hebben. Het wordt vaak vergeleken met het feit dat iemand zich niet goed verzorgt terwijl diegene zich misschien wel élke dag doucht. Dit laatste kunnen niet alle meiden van mijn leeftijd zeggen die wel hun okselhaar scheren. Zo heb ik een meisje in mijn klas die haar haar maar 1 keer in de week wast. Dit laatste vond ik dan weer ”not done”.

  Leven en laten leven.

 47. Angela

  Zeker not done. Ik vind het zo vies staan als je veel okselhaar hebt. Ik voel me ook veel te onzeker als ik mezelf niet scheer onder mijn armen en ik doe mijn armen omhoog. Nee, laat mij me maar lekker iedere morgen heerlijk scheren!

 48. Marit

  Ik heb done gestemd.
  Wel vind ik lang haar onder de oksels onhygiënisch, je gaat zo stinken.
  Maar “ik heb me anderhalve week niet geschoren” okselhaar? Dat zou geen probleem moeten zijn.

 49. Inge

  Trouwens, ik vind het bij mezelf frisser omdat ik sowieso iemand ben die veel zweet, maar van dat onhygienische is dus onzin, want waarom hoeven mannen dan niet hygienisch te zijn? Mannen mogen alles maar en vrouwen zijn per week uren bezig zich overal te scheren omdat men vindt dat het hoort.

 50. Inge

  Ik vind niets not done. Persoonlijk scheer ik wel mijn oksels omdat ik dat prettiger vind, maar als zij dat niet wil moet ze het toch lekker zelf weten? Ik vind het wel leuk dat er nog mensen zijn die zich er niets van aantrekken wat volgens de maatschappij ”not done” is.

 51. Linda

  Ik vind een beetje haar als in ‘ik heb het eergisteren nog gedaan’ niet zo’n punt, maar zulke plukken onder je oksels zijn niet mijn favoriet in een charmant jurkje ofzo 😉 Ik heb heel lang gevoetbald, maar in de winter ging ik gewoon met ongeschoren benen voetballen… lekker warm hahaha 😉 Lucky ik: ik heb blond haar en ook blonde haartjes op m’n benen die alleen van dichtbij opvallen!

 52. sarah

  mannen zweten meer dan vrouwen en toch lopen ze vrolijk rond met bosjes haar onder de oksels

 53. Jessika

  Absoluut not done, bah.

 54. NNN

  AWKWAAAAAAAAAAAAAAARD 😀 ,
  omg dit zou ik nooit nooit nooit nooit nooit nooit van me leven doen.
  zo vies vind ik het, hou je oksels dan dicht want niemand hoeft in die ‘dingens’ te kijken, zeg ik 😛

 55. fyeahilovenails

  Not done. Ik geef eerlijk toe dat ik niet altijd okselhaar vrij ben, maar niemand die het ziet. Wanneer het warm wordt scheer ik wel altijd, ook mijn armen omdat ik zwart haar heb en dat ziet er ook niet uit ;p

 56. Let

  Wat ontzettend WAL-GE-LIJK! uhhhhhhwwwlll

 57. Liza

  Bij vrouwen vind ik het niet zo charmant om echt een bos onder je oksels te hebben, maar met af en toe wat stoppels vind ik niet echt een probleem ofzo

 58. Chantal

  Ik vind het bij mijzelf not done maar ik zie wel vaker mensen die dit hebben. Ik heb er echt geen problemen mee ofzo als iemand er zo bij wil lopen is het niet echt mijn probleem. Ik snap ook niet helemaal dat vrouwen geen oksel haar ‘mogenhebben’ en mannen zouden dit dan wel ‘mogen’ dat vind ik een beetje dubbel. Ik ken persoonlijk maar een paar mannen die hun oksels scheren nml. Ik snap ook wel dat het vies gevonden word enzo, maar dan vind ik wel dat je het ook vies moet vinden bij mannen. Ik scheer zelf wel mijn oksels, anders vind ik het gewoon onhygienisch maar dat is echt iets persoonlijks denk ik.
  X

 59. Martiniii

  Pfff, soms word ik er wel echt moe van. Al dat gezaag over dat vrouwen zich zouden moeten scheren. In principe zou iedereen het zelf moeten weten of je die bossen kapt, maar eigenlijk heb je helemaal geen keus en voelt het toch meer als ‘moeten’. Zeker in de zomer omdat iedere vrouw zich aan het haarloze ideaal vastklampt. Ik vind okselhaar ook niet lekker, maar tegelijkertijd vind ik het verbazend dat ik dit zeg!! Zo zie je echt dat iedereen geïndoctrineerd wordt door dat ideaalbeeld dat je helemaal geen haar zou moeten hebben omdat het zogenaamd vies is.

  Ik zou weleens willen dat lekker niemand meer zich zou scheren, dat dat het ideaalbeeld zou zijn en dat iedereen aan dat beeld gewend zou raken. Scheelt tijd, moeite en geld. Lijkt me wel grappig dat het dan juist ‘vies’ zou zijn als mensen zich zouden scheren en dat juist ‘not done’ is 😛

  Ik heb niks gestemd, omdat ik geen keuze kan maken. Het schoonheidsideaal..dat is pas not done!

  • Let

   Nou, weet jij hoe vies het voelt om haar onder je arm te hebben… Heel vies, het gaat stinken als je zweet… Er is niets propers aan… De evolutie zal ook deze laatste bosjes haar nog wel uitschakelen haha…

  • Martiniii

   ik zeg toch ook dat ik okselhaar zelf niet lekker vind onder mijn armen en ja in de winter laat ik het lekker staan..en scheer ik het heeeel af en toe..daaaaagggg!! :9 . Al dat gedoe en het stinkt helemaal niet, als je je oksels maar elke dag even wast.
   Heb jij weleens een synthetisch truitje aangehad met geschoren ‘hygiënische’ oksels?? nee das lekker haha 😀 maar je hebt gelijk, over een aantal jaar krijgt iedereen kind bij de geboorte standaard laserbehandelingen vergoed waarschijnlijk.. zodat je nooit meer haargroei krijgt ofzo.. :*) best triest maar de technologie en massamedia stoppen we inderdaad helaas niet!

  • Elly Kellner

   Helemaal met Martiniii eens! Jaren geleden vond men het bijv. ook nog vreemd als iemand zijn schaamstreek had geschoren. “Jakkes!” zeiden ze toen. Dat zag je toen namelijk enkel in porno films. Inmiddels heeft iedereen zijn schaamstreek bijna geschoren… Hoezo, massa beïnvloeding? Yep indoctrinatie. Fijn om je daar bewust van te zijn. We doen allemaal als makke lammetjes mee aan de trend.

  • Kim

   Haha ik ben het hier echt totaal niet mee eens. Er bestaat helemaal geen ”ideaal beeld”. 🙂

  • Lin

   Wel waar, daar ben je je niet van bewust, maar toch is het er.

  • Martiniii

   Nou ik zou zeggen: kijk naar de comments…. hoeveel mensen hier wel geen iehl/smerig/bah/onhygiënisch neerzetten… onbewust wordt dat ideaalbeeld zeker wel gecreëerd.. vroeger hadden modellen ook nog okselhaar of check die videoclip maar eens van Boys Boys Boys (haha echt goud dat nummer!), en als je nu kijkt naar die HNTM/ANTM programma’s vallen juryleden zowat van hun stokje als er ook nog maar een haartje uitsteekt.

   En ja: ik scheer toch mijn okselhaar 😆

  • Nora

   Wedden dat jij okselhaar als je vijftig jaar terug was geboren véél mooier had gevonden dan kale oksels? En dat als je in een afrikaanse stam had gewoond je graag zo dik mogelijk zou willen zijn/een zo lang mogelijke nek zou willen hebben/enorme lippen? Denken dat het ideaalbeeld niet bestaat is dom (oftewel, volgens Vandale: onwetend), want het is logisch dat het wel bestaat… zelfs onder dieren.

 60. Lauwchen

  Jakkes! Ik schrok licht toen ik de foto zag. Ik vind het afschuwelijk, en zal het ook nooit zelf laten staan

 61. Marjorie

  Mijn reactie was ‘HO EENS?!’. Kijk, iedereen heeft okselhaar en ik vind dat je het als vrouw moet weghalen. Het is natuurlijk je eigen keus, maar het draagt iets ranzigs en mannelijks met zich mee. Ook is het niet al te fris als je het niet weghaalt, toch?

 62. Sandra

  Not done. Ik kan er gewoon niet over uit dat je er zo bij wilt lopen sorry hoor. Dat je niet elke dag je oksels scheert en dat er in de winter wel eens wat stoppeltjes staan oke, maar dat mensen het hygienischer vinden om het te laten staan sorry maar wat is er schoon en fris aan een pluk haar onder je armen of tussen je benen. Ik vind het he-le-maal niks.

 63. Malou

  Ik vind het echt heel erg ‘not done’!

 64. masha

  Haha, typisch dat bijna alle meiden die voor “done” stemmen wel erbij vermelden dat ze t bij zichzelf wel scheren.. Ja jongens, dan vind je t in principe NOT DONE maar het stoort je niet als je t bij anderen ziet. Ik vind het wel echt ieuwww (ja “ieuwwww”, aangezien veel mensen dat woord niet netjes vinden, maar het IS ieuwww!) Maar vind lichaamshaar bij mannen wel weer stoer. Call me old-fashion, maar dit is mijn mening. Ik bedoel, zal ik ook meteen een snor laten staan? Vind je dat ook “done”?

  • Nora

   Het is niet old-fashioned hoor, want vrouwen scheren zich pas een paar decennia :p.
   Er zijn trouwens 264 mensen die op “done” hebben gestemd en hoogstens een tiental die ervoor uitkomt en daarbij zegt zelf wel te scheren, waaronder ik… misschien snap je niet waarom, maar dat heb ik (ik kan alleen voor mezelf spreken, maar volgens mij geldt dit ook voor anderen) expres gedaan omdat ik duidelijk wil maken dat mijn pro-haar-laten-staan-zijn niet per se gelinkt is aan radicale meningen. Ik vind haar bij mezelf niet mooi (en bij anderen ook niet per se!), maar toch vind ik het okee of zelfs chill als anderen het laten staan… en vooral niet “vies” of onhygienisch.

  • Lin

   Klopt, eens! Ik scheer me niet consequent, hooguit groot onderhoud als ik bijvoorbeeld een leuke jurk aan moet en bijvooorbeeld ook m’n haar doe, uitgebreide make up enzo. Maar niet als ik ga sporten, ik kijk wel uit zeg. Zeker voor die sportschoolmiepjes gaan lopen scheren. Ik heb wel wat beters te doen..mkortom, als ik zeg done, en dat ik wel scheer, dan kan dat prima.

   Los daarvan lijkt me een snor een heel leuk idee 😆

 65. Eefje

  Not done, ik vind het er echt heel erg vies uit zien! x(

 66. kim

  zolang je het gewoon regelmatig wast is het niet onhygienisch hoor, maar buiten dat vind ik het gewoon ontzettend vies eruit zien, of een shirt met mouwen aan, of ff scheren..

 67. Linsey

  Hm, zo’n hele bos vind ik er ook niet fris of prettig er uit zien.
  Maar ik vind als je 5 haartjes ofzo hebt, het niet zo’n erg probleem hoor.
  Wat vinden jullie daarvan? :$

 68. Femke

  Zoals hier al vaak is gezegd, het is persoonlijk, en ik vind het PERSOONLIJK ‘not done’ voor mezelf 😉 Vind het gewoon niet echt mooi. Maar het stemt idd wel tot nadenken dat het plots all about the okselhaar was, en niet meer over de muziek/zang. Vind het best wel sterk dat je deze discussie durft aangaan, trouwens! 😀 Leuk om eens te lezen

 69. Make Up For Women

  Ik heb not done gestemd omdat ik het persoonlijk niet zo fris vind staan. Maar ach, iedereen beslist lekker voor zichzelf of ze het laten groeien of niet, toch? Wel grappig dat deze ‘okselhaar-blogpost’ een storm van reacties uitlokt.. :*)

 70. irene

  LET OP BEAUTYLADY`S MORGEN EN OVERMORGEN 1 + 1 GRATIS OP ALLE MAKE UP BIJ DE KRUIDVAT!!!!!! ik zeg rennen!!

  • Sarah

   Waar staat dat :O?

  • irene

   kreeg een printscreen afbeelding van mijn moeder van deze actie. Als je t googled lees je op meerdere beautysite de tip.

  • Sarah

   THAAAANKS! IK GA MORGEN NAAR DE KRUIDVAT!

 71. Limei

  Ik zal wel de laatste zijn die zich zorgen over okselhaar maakt… Maar dit is echt gewoon not done. Stoppeltjes echt totaal geen problemen mee, hier en daar een haartje tuurlijk niet! Maar dit vind ik gewoon vies. Ik heb zelf ook echt niet altijd spic en span oksels… Maar ik zorg wel dat het nóóít zo ver komt…

  xxx

 72. Jade

  Not done gestemd, want ik zou het zelf niet doen!!
  Maarrrr… een artiest die zich niet scheert, dan denk ik dat ze een punt wilt maken?? Toen ik de foto zag dacht ik: mooie decolleté maar toen, whoo er zit zelfs een krul in haar okselhaar!?!?!? Hoelang heeft ze het laten staan!?!? Je ziet het meteen vanwege het donkere haar.
  Is het niet dat wij het gewend zijn in de maatschappij? (Omdat iedereen het doet, doen wij het ook??) Kon me niet herinneren dat “vroegah” iedereen met geschoren oksel en “other bodyparts” rondliep, het is toch meer van deze tijd. :geek:

 73. Roos

  Leuke poll! Ik vind het persoonlijk alleen kunnen bij mooie Italiaanse vrouwen, zoals Sophia Loren, of bepaalde kunstfoto’s, dan stoort het me totaal niet. Maar zelf? Non merci! :blush:

 74. Jessica

  Ik vind het er persoonlijk niet heel erg elegant uitzien, en ik vind het bij mezelf ook niet prettig. Not done dus voor mij!

 75. s.

  Leuk idee voor een artikel! Maar ik vind het jammer dat je niet hebt gekeken naar de ‘geschiedenis’ van okselhaar, waarom het is enz. Denk dat sommige mensen dat nog niet weten en wel interessant vinden. Gewoon een tipje hoor, snap dat je niet alles kan nazoeken.
  Zelf vind ik okselhaar not done bij mezelf….maar bij andere…ach het boeit me niet zo, zolang ik ze maar niet ruik. Vieze geurtjes kan ik namelijk echt niet tegen.

 76. Martine

  gatverdammeeeeee o_0
  Ik vind het ten eerste alle vrouwelijkheid weghalen, ten tweede is het erg onhygiënisch, ten derde is het ontzettend afleidend en tot slot bederft het mijn humeur & eetlust als ik iemand zo op straat zou zien lopen (of een foto zie). Ik zou me er dus wel degelijk enorm aan storen. En ook al zou dat allemaal komen omdat deze persoon buiten de norm valt & we worden doodgegooid met mooie modellen die overal glad zijn, dan alsnog is dit gevoel er wel bij mij en het stoort me compleet. Een man met van die plukken is misschien meer geaccepteerd maar ook dát vind ik erg onsmakelijk. Mijn vriend dient dan ook alles weg te halen tot een normale lengte en gelukkig doet hij dat ook. En overal trouwens, ook eventueel rughaar, nekhaar, buikhaar, borsthaar, beenhaar, downunder, what ever dient te worden bijgehouden als dat een donkere kleur heeft en dus (goed) zichtbaar is. o_0

 77. Melissa

  Ik vind het niet zo zeer not done, ik leg het even uit.
  In de winter boeit het me echt geen sperzieboon wanneer iemand zijn oksels wel of niet scheert je draagt dan toch wel lange mouwen, right?
  Maar het punt is dat ik zelf aardig snel zweet en dat in combinatie met haar wordt een mega gigantische zweetplek en geef toe, zelf wil je niet bekend staan als ‘het meisje met het haar dat niet alleen op haar hoofd zit’-meisje…
  En in de zomer, tsja ik denk dat iedereen geen haar dáár toch ietwat charmanter vind dan ietwat wel haar…
  Who agree?

 78. Suzanne

  Ik hou sowieso niet van lichaamshaar niet bij vrouwen maar ook niet bij mannen. (beenhaar+armhaar bij mannen kan nog)

  • Martine

   I agree

 79. Isabel

  Sjee wat veel comments zeg: kun je niet zorgen dat we iets minder hoeven te scrollen? :$

  Ik vind het trouwens echt not done, en zooo vies.

 80. jennifer

  Ik heb not done gestemd, maar er zijn gewoon mensen die er gewoon schijt aan hebben. Ik kan me er niet echt aan ergeren. Ik kijk gewoon niet, het zijn tenslotte hun oksels en hun haar. En eventuele stank (daar kan ik me wel heel erg aan ergeren.)

 81. apple

  Bij jongens is het toch ook niet ineens onhygiënisch of not done of w/e? Ik denk dat het vooral aanstellerij is, zolang je maar zorgt dat je je regelmatig wast en alles…

 82. Michaela

  100% not done ! Ik vind het echt niet hygiënisch en volgens mij ruikt het niet echt bepaald fris.
  Brrr

 83. Patricia

  Ook zonder okselhaar zweet en ruikt je..

  Ik heb nooit zo’n flinke pluk gehad, ik denk dat ik geen eens zo’n flinke bos kan krijgen haha.

  Bij mannen vindt ik dat okselhaar wel moet, maar dan wel getrimt. Mannen met gescheerde oksel vindt ik echt not done.

  xoxo

 84. Demi

  not done, ook al is het iets van onze cultuur, ik vind het er niet heel lekker uitzien. maar dat heb ik ook bij mannen: een beetje, oke. maar teveel? en dan zo zweterig? no thanks!

 85. Stèphanie

  Dit artikel heeft net een leuke discussie gevormd hier in de huiskamer. De helft vind okselhaar oke, de mannen, en de andere helft, wij vrouwen, dus niet. Ik heb liever alles zo smooth mogelijk. Omdat het lelijk is, totaal onvrouwelijk zo’n bos haar onder je armen en al helemaal niet hygienisch. Ik schrik nu ook echt van het ‘Done’ aantal.
  Ik heb trouwens een soort van trauma overgehouden aan een docent op mijn vorige opleiding. Die schoor zich nooit niet, nergens niet. Wanneer het zomer was en de korte kleding gedragen werd, dan zag je bij die docent alle haren zitten! Flinke beenharen, okselhaar als een duitse herder zoals wij dat hier zeggen. Één keer hing ze tijdens een gesprek met een arm omhoog tegen het kozijn van een deur aan.. en toen zag je de zweetdruppels aan d’r haren hangen!!! IEJWH!

 86. Dara

  In principe vind ik stoppeltjes geen enkel probleem, ook niet als je om de 3 dagen scheert ofzo, zolang het maar niet te lang word en bij vrouwen vind ik het gewoon onverzorgd staan. Ik vind het ook onhygienisch inderdaad, redenen waarom ik het elke dag scheer.

 87. Sj.

  Ik vind okselhaar not done, bij mannen EN vrouwen (en dan bedoel ik zo’n dikke lange bos)
  Bij mannen als het helemaal kort is, vind ik het ook wel oké
  Maar bij vrouwen vind ik het niet kunnen. In de winter of wanneer je alleen maar lange mouwen draagt snap ik dat niet iedereen om de dag hun oksels willen scheren.
  Maar ik vind het zelf al klote als ik zo’n ”donkere waas” heb, ook al heb ik net geschoren! En dat terwijl ik heel erg weinig okselhaar heb echt maar een streepje van 1 cm breed en 4 lang whahaha ! Laseren durf ik niet, ben bang dat dat na een langere tijd misschien toch negatieve gevolgen heeft voor de borsten ofzo!

  • Anna

   Laseren helpt ook niet, krijg je die waas niet mee weg. Ik laat mn oksels nu al wel 2 jaar laseren maar die huid blijft gewoon wat donkerder.

 88. Leanne

  In principe is het eigenlijk ‘done’ in opzicht van hoe we ontwikkeld en gemaakt zijn.
  In de wereld van mode, uiterlijk en vriendengroepjes is het natuurlijk ‘not done’ omdat we hiermee worden opgevoed.

 89. Sel

  Nu we het toch over okselhaar hebben, heb ik een vraagje:
  Als ik mijn oksels heb geschoren blijven er van die zwarte punten .. Ik heb echt g e e n idee hoe ik het gewoon helemaal weg krijg. Ik heb met een scheermesje en scheerapparaat gedaan. Met een scheerapparaat (epilady) is het wel iets minder maar nog steeds heb je van die zwarte punten .. waardoor ik in de zomer ook echt niet hempjes draag.
  Kan iemand me alstjeblieft helpen! Ik heb dit probleem echt al jaren en nog steeds geen oplossing voor gevonden.. 🙁

  • Josephine

   Dat heten stoppeltjes, en die heeft bijna iedereen.

  • Sel

   Je ziet het niet bij iedereen

  • Ayla

   Laseren!! Ik ben fan! :love:

 90. sammy

  bij vrouwen vind ik het echt niet kunnen, toen ik een aantal jaar geleden een italiaanse vrouw zag met okselhaar kon ik ook nergens anders naar kijken, die vrouw stond vlak voor me o_0
  bij mannen vind ik het anders, ik vind het niet erg als ze het hebben maar ze moeten het wel een beetje bij houden en niet dat het helemaal (zoals ik wel eens zie) onder hun korte mouwen vandaan komt bleegh

 91. Carmen

  Ik heb not done gestemd omdat ik het bij mezelf en bij andere vies vind 😮 maar uiteindelijk is het ieders eigen keus 🙂 xx

 92. Lotte

  Ik vind het inderdaad er ook niet echt fris uitzien!
  Not done!

 93. linda

  sprakeloos :O

 94. Jana

  Je hebt dat van twitter wel een beetje van veracamilla gepikt.

  • Miss Lipgloss

   Nee hoor, ik doe geen ‘Twitter Question’, ik heb alleen een screenshot gemaakt van de mensen die over het okselhaar van Elle Bandita aan het twitteren waren.

 95. Sarah

  Sorry cynthia maar dit valt me echt van je tegen. Hoezo ‘niet hygienisch’, dat haar zorgt er juist voor dat bacterieen niet op je huid komen. echte onzin. En not done is zeker onzin, jij vindt dus dat andere mensen gewoon niet zelf mogen beslissen wat ze met hun lichaam doen omdat dat ‘not done’ is? Ik vind je blog echt super, en vond je altijd volwassen overkomen, maar dit vind ik ronduit kinderachtig.

  • Miss Lipgloss

   Heb je het artikel wel gelezen? Ik geef gewoon mijn mening en feiten (jep, want wat ik vertel over de oppervlakte en bacterien is waar, dat heb ik nagevraagd aan een dokter die onderzoeken doet voor Beiersdorf) over hoe het in elkaar zit met okselhaar en hygiëne. Dat ik veel bezoekers heb betekent niet dat ik geen mening mag hebben, ik vind okselhaar vies staan. Laat me lekker 🙂 Ik draag niemand op wat ze moeten doen, iedereen mag voor zichzelf kiezen, daarom roep ik ook op tot mening geven en discussie. Als ik mijn mening op wilde leggen aan iedereen, dan had ik de reacties wel gesloten en gezegd IEDEREEN MOET ZIJN OKSELS SCHEREN, DAG!
   Dat doe ik toch niet 🙂 Wat jij doet is pas kinderachtig, snel conclusies trekken over de blogpost die ik maak.

  • Josephine

   Ik denk dat zo’n overdreven reactie ook niet nodig was geweest…

   Anyway, ik zelf scheer mijn oksels als ze gezien kunnen worden. Als ik een T-shirt met lange mouwen draag: Nee, dan doe ik het niet. Waarom? Dezelfde dag als dat ik mijn oksels scheer, kan ik geen deo op doen, want dan kunnen haarzakjes ontstoken raken. Dan stink ik dus. Ja, ik doe het dus een dag van te voren, als het niet uitmaakt dat ik stink. En dat is in ’t weekend. Als ik dan toch nog m’n oksels moet ‘showen’, doe ik het ’s avonds even snel. Ik doe dit om nare reacties al dit soort te voorkomen, maar in principe vind ik het niet erg als ik alleen ben.
   Sowieso, okselhaar hebben we niet voor niets.
   Alhoewel ik het niet charmant vind staan, zo’n hele bos. Maar ik vind dat iedereen een eigen keuze heeft wat dat betreft, en ik maak me dus ook niet druk om mensen die hun oksels niet scheren. Wie ben ik om daar over te oordelen? (;

  • Helena

   Omdat een dokter het zegt is, wil het niet zeggen dat het waar is. Dat is een ongeldige redenering. Beiersdorf is een commerciële onderneming, denk dus altijd bij de onderzoeken aan de stakeholders en bij de onderzoeker aan reflexiviteit. Beiersdorf is nota bene verantwoordelijk voor de verkoop van 8×4, dat is een deomerk en vergeet niet: nivea met de mooie oksels in de reclames. Ten eerste gebruik je een drogreden, ten tweede wordt zijn verhaal over hygiene zeer ongeloofwaardig omdat de dokter voor Beiersdorf werkt. Je hebt meerdere bronnen en onderzoeken nodig om zoiets aan te nemen, je zult moeten verifiëren voordat je het als waarheid verkondigt.

  • Bertine

   Godsamme hé, jouw professionaliteit wordt ook met de dag minder.
   Bah, bah, bah, reageer eens normaal, over het paard getild mens!

  • Bertine

   En ja, dat gaat over jou, Schultz.

  • Kim

   Hoezo is dit nou weer kinderachtig dan? Ze vraagt gewoon aan haar lezeressen wat zij hiervan vinden, is niks mis mee! :S

 96. Daantje

  Ik dacht eerst dat het gephotoshopt was.. Volgens mij hebben mijn vader, broer of vriend echt niet zoveel okselhaar! Het is ook zo verspreid bij haar! Jeetje.. Bah! Ik vind het echt not done.

 97. Roos

  Wat een overdreven reacties zeg. Hoezo zou het vies! moeten zijn als een vrouw besluit om niet met de massa mee te lopen en haar okselhaar gewoon te laten staan? Wat is daar nu zo vies aan? Of onhygienisch? Kom nou, wat een onzin. Laat iedereen lekker in zijn of haar waarde. Ieder z’n eigen ding.

  We leven zogenaamd in een vrije samenleving, maar ondertussen…..

 98. Nikki

  Waarom mogen mannen het dan wel? Heb desondanks op not done geklikt. maar als die gene het wil laten groeien, no problem. maar zelf wil ik het niet 🙂

 99. samira

  192 stemmen ‘done’ ??? Are you freaking kidding me?!

 100. C

  Dit kan toch niet waar zijn. Ik dacht in eerste instantie dat het een slechte grap was, maar nee dus. Ik vind okselhaar echt een not not not done!

 101. Mar

  Ik stem op Done, hoewel ik het ook vies vind. En Cynthia, normaal ben ik het altijd heel erg eens met je, maar okselhaar is niet onhyghiënisch (hoe schrijf je dat!), het is natuurlijk, net zoa

  • Mar

   Oops

   Het is natuurlijk, net zoals schaamhaar er deels voor zorgt dat bacteriën minder snel komen enz. Ik weet er het fijne niet van, en ik scheer het ook allemaal af. Maar het klopt niet dan het niet hyghiënisch is.

  • Miss Lipgloss

   Jawel Mar, ik heb het zelf nog nagevraagd aan een dokter die bij Beiersdorf werkt en onderzoeken doet. Het is ook wel logisch, je hebt dan meer oppervlakte waar bacteriën kunnen zitten en dus kunnen luchtjes zich sneller en eerder ontwikkelen.

   En iets wat ‘natuurlijk’ is (dat lees ik wel meer bij de comments hier) kan ook onhygiënisch zijn. Poep en plas is ook natuurlijk, en dat is toch ook vies? Net als bacteriën, snot, zweet? 🙂 Dat iets lichaamseigen is betekent niet meteen dat het goed is, of hygiënisch.

  • Nora

   Volgens dit principe is dik zijn ook minder hygienisch dan slank zijn (want minder oppervlakte?)… Naar mijn idee is iets onhygienisch wanneer het vieze dingen veroorzaakt, niet wanneer er vieze dingen op kunnen komen zitten want dat kan overal op de huid…

  • Lin

   Sorry hoor, maar das een redenering van niks. Plas en poep en snot, dat moet je niet gaan rondsmeren, ik zou het niet in m’n mond steken, ik zou het niet aan m’n handen willen hebben, maar zolang je dat niet doet, je bij tijd en wijle wast, is het allemaal binnen de marges van normale hygiene. Dus okselzweet, zo lang het aan je okselhaar hangt en je je vaak genoeg wast, is niks mis mee. Je drukt je oksel niet in andermans gezicht ofzo, maar dat doe je met een kale oksel ook niet. ik tenminste niet.

  • Lin

   Was een reactie op cynthias bericht…

  • Nora

   Ja en sowieso: Poep en plas zijn excrementen: “ex” staat voor “uit”, en dat betekent dus dat je lichaam zo slim is om die onhygienische (want: bacterien broeien daarin en het kan rotten etc.) zooi zo snel mogelijk uit zich te krijgen… valt niet echt te vergelijken met haar, wat aan je lichaam vast zit.
   Moeder natuur is heus niet zo dom om ons dingen mee te geven die meer kwaad dan goed doen, hoor. 😉

  • Mar

   Hmm, oke, dat neem ik dan van je aan! 🙂 Maar, hoe zit het dan down under? Ik hoor steeds dat het haar op de venusheuvel ervoor zorgt dat er minder bacteriën zijn, of hoe zeg je dat, dat ze een ‘beschermende’ functie hebben?

  • Juliette

   Dan zijn wenkbrauwen en hoofdhaar ook wel erg onhygiënisch… snel afscheren dus!

   En waarom is okselhaar bij vrouwen altijd ‘onhygiënisch’, terwijl het bij mannen volledig geaccepteerd is. Bij mannen die gewoon lekker elke dag douchen en deo opspuiten vindt niemand het smerig (ja, je moet er niet je gezicht in willen duwen, maar dat zou ik persoonlijk ook niet bij een geschoren oksel doen).

   Echt, dat we het allemaal braaf doen is één ding, maar er stomme excuses voor verzinnen (niet hygiënisch, vies, mannelijk, dat-doen-alleen-lesbiennes-en-feministen, enz enz) slaat nergens op. We doen het omdat het nou eenmaal de sociale norm is en so be it. ’t Zou fijn zijn als mensen zich dat realiseren en dat toegeven.

  • Lola

   Nou niet alle mannen hoor. Mijn vriend scheert het ook af. Ikzelf ook, soms doe ik het weleens 2 weken niet (in de winter, als toch niemand het ziet) maar dan gaat het op het laatst echt stinken dus scheer ik het weer af.
   In de zomer scheer ik het gewoon om de dag. Schaamhaar zelfde verhaal trouwens, dat wil ik altijd weg hebben als ik ongesteld ben en in de zomer 1 x per week scheren ongeveer.

 102. Nena

  Hmmm neeeeee! Ik vind het voor vrouwen gewoon echt.. ugh! Ik heb sowieso al niet veel met lichaams haar, maar bij vrouwen hoort het echt niet. Bij mannen heb ik juist het tegenover gestelde 😛 Als die geen okselhaar hebben vind ik dat dus ook echt vies want dat hoort ook niet.. Btw ik was een keer op vakantie in Duitsland en we gingen daar zwemmen en bijna elke vrouw daar had okselhaar!! Stonden ze daar allemaal in dat water :S Ik ben dat zwembad niet meer in geweest..

 103. Silke

  Omg, er zijn serieus mensen die DONE stemmen. gatverdamme.

  • Nora

   Vies hè? Lopen allemaal rond met ondergepieste onderbroeken en weggerotte tanden.

 104. anissa

  nee ik vind het echt not done.. ik hou het zelf dan ook netjes bij 🙂 maar ik weet ook waarvoor okselhaar dan wel is; vroeger (niet 50 jaar geleden ofzo, maar nog veel langer geleden) kregen we okselhaar om onze geur te verspreiden zodat mensen van het andere geslacht dit konden ruiken (dus bedoeld voor voortplanting), en dit gebeurde in de puberteit omdat dan dus ook onze seksuele gevoelens kwamen… met dank aan mijn biologielerares 😉

 105. Lotte

  Jak! Ik vind het echt vies. Is het nou veel moeite om daar even met een scheermesje overheen te gaan bij bijvoorbeeld elke douche beurt? Ik vind het maar vreemd. :hmm:

 106. Kitty

  Ik weet nog wel een aantal jaren geleden dat Julia Roberts ophef veroorzaakte toen ze vriendelijk naar de camera’s zwaaide en haar okselhaar wereldnieuws werd. Ik persoonlijk scheer, maar vind wel dat vrouwen best met okselhaar rond mogen lopen zonder commentaar te krijgen, of in elk geval zulke heftige reacties die ontlokt worden moeten wel achterwege kunnen blijven toch? Veel mannen scheren ook niks en zolang ze niet gigantische natte druipharen van het zweten hebben etc. is dat ook algemeen geacccepteerd, en die regel hanteer ik dan ook bij de dames. Zoals ook aangegeven, dat haar zit er (nog steeds) for a reason, en het is bij goede persoonlijke verzorging in elk geval niet onhygiënisch.

 107. Melissa

  Not done! Ik vind het echt vies, ik scheer het altijd af. Al sinds ik serieus okselhaar heb, doe ik het af. Ik vind het gewoon niet mooi staan, zeker in de zomer! Dan ziet iedereen een bos haar onder je oksel, en dat trekt alle aandacht.

 108. Kim

  Ik vind het eigenlijk wel geinig dat het woordje ”ideaal beeld” een aantal keer naar voren komt in de comments. Ik denk zelf dat het dus helemaal niks daarmee te maken heeft. Wat media, magazines etc allemaal wel niet zeggen of laten zien. Ik heb op not done gestemd omdat ik het niet mooi vind staan. Misschien dat ”done” en ”not done” wat verkeerde woord keuzes zijn en dat ”wel of niet mooi” misschien iets beter was geweest, maargoed. Persoonlijk vind ik het dus absoluut niet mooi en ik denk dat er heel wat mensen het wel met mij eens zijn. Wat deze zangeres doet moet zij verder natuurlijk helemaal zelf weten. 🙂

 109. Mies

  not done! heb in een lingeriewinkel gewerkt en daar zag ik soms ook oksels voorbij komen! bah!!! echt niet fris! hoeveel moeite is het nou om af en toe je oksels bij te werken? mensen doen toch ook geen korte broek aan als hun benen niet zijn geschoren? of een bikini als de bikinilijn niet is bijgewerkt? x(

 110. Linda

  ik vind dat je het zelf mag weten maar heb wel gestemd op not done, ik vind het persoonlijk niet zo fris, zeker niet zo’n hele bos..

 111. Amber

  Bah not done! So not lady like =S

 112. Elise

  mannen mogen van mij best wel okselhaar hebben, maar het mag geen jungle worden ;). Ik voel mij heel vies als ik echt al lang mijn oksels niet heb geschoren. Ik heb deze winter mijn oksels 2 weken lang niet geschoren omdat mijn huid super geïrriteerd was. Ik vond het echt niet proper en had zelfs na een douche geen schoon gevoel. Ik ga deze lente en zomer mijn oksels echt verzorgen en lekker haar-vrij houden 😉

 113. Floor

  NOT DONE! En ook bij mannen vind ik het echt supersmerig. Al dat zweet wat er maar in blijft hangen, gatsiedarrie.

 114. femketje

  ik vind het echt not done, zeker voor vrouwen.. het geeft mij een meer hygiënisch gevoel als het gewoon lekker haarloos is :3

 115. Jella

  Hier zie je foto’s van haar waarbij ze af en toe geschoren heeft, maar ook vaak niet. Ik vind die foto waarbij ze haar okselhaar likt heel vies! 😀 Maar voor mij blijft het eigen keuze! Ik vind het bij meisjes altijd mooier zonder, maar ik zie aan de foto’s dat zij zich toch een beetje als een halve jongen gedraagt. Vind het best stoer van haar! 🙂

  http://www.flickriver.com/photos/tags/ellebandita/interesting/

  • Miss Lipgloss

   Het gaat in mijn blogpost niet specifiek over haar hoor, het was meer de aanleiding omdat ik de reacties erop zo opmerkelijk vond 🙂

  • Jella

   Ik weet het, maar ik kende haar niet, dus zocht ik de naam Elle Bandita even op, vind het zo’n coole naam! 😀

 116. joyce

  Ik werd er even misselijk van ( kan ook komen door de zwangerschap 😉 )
  Bij mijzelf zou ik niet zo’n bosje kunnen laten groeien. Ik voel mij gewoon frisser en fijner zonder oksel haar. Meiden die het wel laten staan respect dat je, je van niemand iets aantrekt en lekker doen wat jij zelf wilt:)

 117. Sara

  Ik vind het echt not done! Ook vies om er naar te kijken bij andere, het hoort voor mij gewoon niet. Zelfs mijn vriend scheert zich twee keer per jaar daar, gewoon uit hygiene alles er af. Verder natuurlijk wel een beetje groei, bij mannen kan het dan weer wel..

 118. Danielle

  Ik vind het bij mezelf not done, ik voel me prettiger zonder haar onder mijn oksels. Anderen moeten dat gewoon zelf weten, het is maar haar after all.

 119. Jantje

  Elle Bandita, geweldig mens met toffe muziek! Ze heeft overigens dat bosje altijd al gehad. 😛 Zelf boeit het me geen ene reet of iemand oksel haar heeft of niet. Ieder zijn ding. Bij mezelf prefer ik wel kaal.

 120. pimpernell

  Ik denk dat iedereen wel eens schuldig is aan beharing ( waar dan ook) niet direct verwijderen/bijscheren. Ook ik. Ik let er dan gewoon op wat ik draag die dag, lange broek en t-shirt met lange mouwen. Dus nee, ik ga niet met behaarde benen in een minirok lopen of met behaarde oksels een topje dragen…

  Ik vind het wel gewoon netter als er geen beharing is op duidelijk zichtbare plaatsten, maar wat je onder je kleren doet maakt mij niet uit 🙂 Zolang ik het niet hoef te zien 🙂

 121. Sheela

  Ik vind het er vies uit zien, maar ik vind ook wel dat mensen het zelf moeten weten, ik bedoel de sikhs bijvoorbeeld, zij mogen geen haar weg doen (de reden ken ik niet zo goed) maar wie zijn wij om te zeggen tegen een ander dat die zich moet scheren?? Anyway, bij een jongen vind ik het wel sexy staan :p
  x

 122. Elly Kellner

  Waarom vinden velen van jullie het ‘Not Done’?
  Omdat het een mode gril is om geen haar te laten staan en het niet wordt geaccepteerd als je dat wél doet. Dus het is ‘Not Done’ omdat het ‘buiten de norm’ valt.

  Zoals de ontwikkelingen momenteel gaan kun je er prat op gaan dat we het over 25 jaar ook ‘Not Done’ vinden als een man zijn oksels niet scheert. Het overgrote deel van de mens vind het nu ietwat vreemd om een man met geschoren oksels te zien maar maak je geen zorgen. Het zal genoeg gehypet worden en we zullen er aan wennen.

  Fine als je het allemaal ‘Not Done’ wilt vinden. Maar besef je wel dat je mening waarschijnlijk is gebaseerd op een langlopende mode gril. Meedoen om maar niet ‘op te vallen’. Meedoen omdat je anders als abnormaal wordt bestempeld.

  ….
  Er zijn tegenwoordig meisjes van 13/14/15 jaar die als een gek hun ontluikende nieuwe haar op hun lichaam beginnen weg te scheren. Dat haar ‘uit de mode’, ‘vies’ en ‘onverzorgd’ is wordt hen met de paplepel in gegoten. Ik vind dat absoluut geen goede ontwikkeling.
  ….

  :geek: Wikipedia: De aanmaak van feromonen door de oksel in de pubertijd suggereert dat er een verband bestaat tussen okselhaar en seksualiteit. Het okselhaar houdt de door de oksel aangemaakte geuren vast die voor prikkelingen zorgen bij het andere geslacht en zich daartoe voelt aangetrokken. Het haar zelf zou als een natuurlijke “anti-wrijving” fungeren tussen de bovenarm en de borstkas.

  We verdoezelen onszelf met allerlei geurtjes en scheren alles weg. Onze lichaamsgeuren zijn er juist voor gemaakt om de juiste partners aan te trekken. En dan vragen we onszelf waarom zoveel relaties stranden en er zoveel echtscheidingen zijn. 😉

  PS: Ik sta zelf als zangeres op het podium en scheer mijn okselhaar ook. Maar ben me er wel van bewust dat ik dat doe omdat ik weet dat mensen er vooroordelen over hebben en mij veroordelen als ze een haar onder mijn oksel zien. Het is toch te zot voor woorden…

 123. Linda

  Not done wat mij betreft. Ik vind het echt vies eruit zien. Bah.

 124. Tess

  Hmm ik wilde net aan mijn lunch beginnen totat ik deze foto zag.. :phew: hahaha

  Onhygienisch is het niet, als jij je oksels gewoon goed schoonmaakt dan is het niet onhygienisch of goor. Ik vind het echter geen prettig gezicht…

 125. Loes

  Nee, bah. Het is ook echt geen moeite om ff te scheren ofzo

 126. Siel

  Wat gek om te denken dat iedereen vroeger zo rondliep, en met harige benen :hmm:

 127. Silke

  Voor mijzelf vind ik het echt ‘not done’!
  Houd er niet van en voel me om een of andere reden vaak vies.
  Maar ach, als je er geen problemen mee hebt, waarom weg halen?
  Moet ieder voor zich weten natuurlijk. 🙂

 128. Mariska

  Ik vind het NOT DONE, heb ik ook op gestemd. Het ziet er niet fris uit.

 129. Amy-Denise

  Bah, ik zat net te eten. Vind het persoonlijk echt afschuwelijk.

 130. Athena

  Hoe zit dit bij mannen? Bij vrouwen not done maar bij mannen is het niet erg??? Ik weet het niet zo goed,ik vind het vies maar ik denk wel dat die haren daar staan voor een reden de natuur maakt niet iets voor niets als je mijne blabla zowat begrijp 🙂 en wat ivm borsthaar bij mannen ? Als men zich wast dan is de hygiënne oke toch ,het is niet omdat je onthaart dat je hygiënne beter is.ieder doet voor zich …

 131. Lora

  Omg.. vind ik écht niet kunnen! Ik dacht dat het nep was ofzo op die foto!

 132. adelina

  walgelijk

 133. Ageeth

  Wat Cynthia uitlegt over okselhaar en hygiëne is deels waar. Het zweet op zich stinkt niet zo, ruik maar eens aan je onderarmen na een warme dag flink zweten. De oksels zijn een prima omgeving voor bacteriën. Het is er warm en vochtig, en dus groeien ze goed. Wanneer je een bos haar laat staan, hebben de bacteriën meer oppervlakte om zich aan vast te hechten, de bacteriën zetten het zweet om in andere stoffen en zorgen zo voor de stank. Als je veel haar onder je oksels hebt, is het ook moeilijker om alles goed schoon te houden, waardoor de bacteriën sneller terug komen.

  Ik heb ooit eens gehoord dat lichaamsgeur ergens in de jaren ’50 ‘uitgevonden’ is, dat men er zich toen van bewust werd. De bacteriën onder je oksels kunnen niet veel meer kwaad dan bacteriën die van nature in je mond voorkomen, maar ergens in het verleden is men gaan letten op lichaamsgeur en daarom mogen we nu niet meer stinken.

  Ik vind zelf een kale oksel mooier, bij zowel mannen als vrouwen. Als ik de foto boven de post bekijk, vind ik wel dat het iets heeft, zo’n harige oksel, maar het doet zo onvrouwelijk aan.

 134. roos

  Ik heb gestemd op Not done. Iemand anders mag het best doen van mij, maar mij zul je er waarschijnlijk niet mee zien lopen. Ik vind het niet heel hygiënisch en het lijkt me ook echt niet fijn voelen.

 135. Claudia

  Done. Zelf weten. Dat het onhygiënisch zou zijn is natuurlijk onzin, kwestie van goed wassen en deo gebruiken. Ik heb dan geen okselhaar omdat ik het esthetisch gezien niet aantrekkelijk vind, maar voor de rest, lekker belangrijk zeg..

 136. El

  Ik vind okselhaar ook niet zo, maar vind het heerlijk dat dat wijf zo zichzelf op de kaart zet, zoiets gewaagds doet!

 137. Marisu

  Elle Bandita is gewoon niet zo’n conformistisch kalf als de rest van ons. Ik kan daar alleen maar heel veel respect voor hebben. Sterker nog, ik vind het mooi en sexy als iemand zichzelf durft te zijn, en laten we eerlijk zijn, haar onder je oksels is heel erg ‘zelf’. En het is zorgwekkend dat je als volwassen vrouw zo gewend bent alles aan te passen aan het ideaal dat je IEW roept als je okselhaar ziet. Het is geen open gezwel of zo, iedereen heeft okselhaar. Ben geneigd om als statement ook niet meer te harsen.

  • Nora

   Goeie reactie 🙂

   Ik vind het trouwens jammer dat mensen denken dat als ze d’r okselhaar laat staan ’t meteen een publiciteitsstunt zou moeten zijn of iets dergelijks, terwijl het toch redelijk duidelijk is dat zij dit gewoon doet. PJ Harvey loopt ook vaak met okselhaar rond, net als Cat Power, Peaches… en het zijn prachtige vrouwen, waar ik eigenlijk veel liever op zou willen lijken dan dertien-in-een-dozijn “elegante hygienische” dames zonder karakter.

  • Lin

   Hear hear! Beter echt mooi dan dat gepimpte mooi!

 138. rachel

  ik vind het ranzig en verslikte me ook zowat in me broodje vanmorgen toen ik het zag, hygiene staat bij mij heel hoog, en okselhaar hoort daar gewoon niet bij, klaar 😉

 139. Alice

  Nog een kromme dubbele standaard… bij mannen mag het, bij vrouwen niet. Ik heb eerlijk gezecht nooit lang genoeg stil gestaan bij waarom ik het zelf doe maar het zal meer te hebben met zulke reacties vermijden dan met daadwerkelijk haar vrij te zijn. Twitteren over de oksels van een andere, wtf! Het is maar een beetje haar op de oksel van *iemand anders*, hoe kan het nou zo schokkend zijn? Waarom is haar op bepaalde plekken vies en op andere plekken geweldig? Dus alles weg scheren dames, behalve je hoofd natuurlijk want dat mag ook weer niet. o_0

 140. Kim

  Ik vind het ook echt not done, vooral omdat het gewoon niet erg hygiënisch is maar persoonlijk vind ik het ook niet charmant. Ja, in winter tijden scheer ik het wel zelf wat minder om mijn huid op die plek wat rust te geven… ik heb dan toch lange mouwen aan dus maakt het me dan niet zo heel veel uit. Maar in de zomer.. bij het eerste stoppeltje pak ik al weer mijn scheerspullen! In de zomer kun je het niet verbergen en dan ik krijg toch een soort van schaamte gevoel erbij als het echt ‘zichtbaar’ is. o_0

 141. Elise

  Ik geloof niet dat het onhygiënisch vies is. Dat is vreemd, want waarom zouden we dan überhaupt daar haar hebben? Dat het zweet vangt en geurtjes veroorzaakt is dan wel weer jammer ja. Het ziet er niet netjes uit, maar 40 jaar geleden boeide niemand het. Tijden veranderen, zullen we maar zeggen.
  Ik vind ’t wel smerig ook, maar ik leef dan ook in deze tijd en niet zoveel jaar geleden.

 142. Kelly

  Ik heb gestemd op not done. Dat is omdat ik het er vies uit vind zien. Als je een klein beetje oksel haar hebt vind ik dat helemaal niet erg. Het zit er niet voor niks natuurlijk. Maar zij had wel heel veel.

 143. sepideh

  Ten eerste ziet het er natuurlijk erg onsmakelijk uit, maar al zou het er ‘goed’ uitzien; het is gewoon VIES!
  Bij de kleinste inspanning ga je dan stinken als een lijk, bah! Ik snap niet wat voor statement ze hiermee wil maken. x(

  • sepideh

   Vind overigens ook dat mannen het netjes bij moeten houden. Als ik iets vies vind…

  • Lin

   Nooit een lijk geroken zeker?

 144. myrte

  bij vrouwen not done
  bij mannen heb ik er geen probleem mee

 145. Miranda

  Ik vind het zelf not done. Alleen iedereen is baas over zijn/haar lichaam. Ik vind het zelf altijd prettig om mezelf te scheren en ik hou dit ook bij , het voelt frisser:D

 146. Carlijn

  Mensen vinden het ‘not done’ omdat we door reclame en allerlei media aan zijn geleerd dat het bij vrouwen ‘not done’ is. Het heeft helemaal geen ene fuck te maken met hygiene. En het is seksistisch want alleen vrouwen moeten haarloze oksels hebben. Bij mannen maakt het niet uit.

 147. Liv

  Onafhankelijk of ik het wel of niet mooi vind, denk ik dat vrouwen het scheren van oksels maar ook van de benen en van de bikinizone door de maatschappij wordt opgelegd. Het heeft niets maar ook helemaal niets met hygiene te maken maar met esthetische normen en waarden in de westerse wereld die helaas al te vaak door mannen worden creërd. Yet another verplichting waar vrouwen aan moeten en inmiddels ook willen voldoen. Veel storender dan of tenminste even storen als vrouwelijk oksel haar vind ik de haartje in die mannen uit hun neus en oren groeien en tussen de wenkbrauwen.. maar hierover zou na de optreden van een beroemde zanger nooit getwittert worden…

  Groeten, Liv

 148. Rhonda

  Ik heb voor mezelf gestemt not done. Ik haal al mijn lichaamshaar weg omdat ik dat prettig vind. Soms vergeet ik het een paar keer en dan heb ik wat zichtbare haren onder mijn arm. Sommige mensen beginnen dan meteen opmerkingen te maken olzoals ‘je mag je wel eens scheren’. Daar trek ik me dan niks van aan. Ik scheer me omdat ik dat prettig vind. En als mensen er een mening over willen hebben vind ik dat ze eerst wel eens wat onderzoek mogen doen voordat het onhygienisch word genoemd. Voor andere mensen zal het me weinig uitmaken, het valt me wel op als ze zich niet scheren omdat je het tegenwoordig eigenlijk nooit meer ziet. Maar dat moeten ze lekker zelf weten.

 149. E

  Ik zou het zelf nooit doen, ik vind het niet zo vrouwelijk. Maar eerlijk gezegd lokt die foto niet echt een reactie uit bij mij. Als zij er blij mee is, is dat goed voor mij. Ik vind het soms wel erg hoe hard mensen op een eigen keuze met betrekking tot hun lichaam worden afgekraakt (zo lang het niet schadelijk is).

 150. Josien

  Lang okselhaar vind ik not done maar met stoppels heb ik geen probleem hoor.

 151. Miss_M

  Ik heb die DWWD-recordings afgelopen zaterdag ook gezien en dacht ook meteen ‘iew’ toen ik die behaarde oksels van Elle Bandita zag. Ik vond haar er sowieso vreselijk onverzorgd uitzien , het leek wel een zwerver.

  Maar om de vraag te beantwoorden, zichtbaar okselhaar vind ik dus vies en onhygienisch. Ik kan er echt helemaal naar en onpasselijk van worden als ik het bij iemand zie, ongeacht man of vrouw. Zelf scheer ik de boel om de andere dag. Stoppels vind ik namelijk ook helemaal niks…

 152. Patriecia

  Ik heb not done gestemd..
  Vind het gewoon niet mooi en het ziet er niet fris uit.

  De reden dat we okselhaar en schaamhaar hebben is dat we zo geurtjes vasthouden waardoor mensen van de andere sekse ons aantrekkelijk vinden en we ons voortplanten. Net zoals dat we niet meer in grotjes wonen is dat haar niet meer nodig!

  Het schoonheidsbeeld/ideaal verandert nu eenmaal.
  Maar iedereen heeft daar een eigen mening over! net zoals dat iedereen een eigen versie heeft van wat schoonheid nu eigenlijk is 😆

  • Annemieke

   Dat is niet helemaal waar wat je nu zegt. Lichaamsgeur is nog steeds (onbewust) van ontzettend groot belang bij het kiezen van een partner. Verschillende studies en onderzoeken hebben dat uitgewezen.

  • Nora

   Dat denk jij, dat dat niet nodig is :p. Achter ons eigen gedrag zitten enorm veel redenen die we niet zelf kunnen beinvloeden. Genoeg mannen/vrouwen die “op papier” perfect voor ons zouden kunnen zijn, maar waar we ons niet tot aangetrokken voelen… of andersom. Wat iedereen “uitstraling” noemt is een mix van factoren waarin lichaamsgeur een grote rol speelt… daar is veel onderzoek naar gedaan. 🙂

 153. roos

  Ik vind het zelf not done, maar als een ander het wel heeft en de omgeving heeft er geen last van vervelende geurtjes dan heb ik er geen problemen mee.

 154. Marielle

  Not done! Ik vind het erg onhygiënisch.. Bij mannen is het dat eigenlijk ook haha. Maar op de een of andere manier is het dan wel ‘normaal’.. Beetje stom eigenlijk als je er over na denkt! :9

 155. Tori Newman

  Voor mij “not done” zoals jullie het noemen. Wel vind ik dat iedereen er zelf voor moet kiezen haar of geen haar, zelf zou ik het gewoon niet doen. Genoeg mensen vinden het ook “not done” dat ik elke dag in een trui loop. Doe gewoon wat je zelf wilt. Keep the diffrents!

 156. Helen

  Not done.. vond het toch erg onsmakelijk tijdens mijn ontbijt…

 157. Rosamina

  Not done gestemd. Ik ben overbehaard, dus overal heb ik te veel haar waar het niet zou moeten (en op mijn hoofd heb ik weer te weinig haar he haha. Story of my life!). Op mijn armen en mijn gezicht vind ik het vervelendst. Ik ben er vroeger wel eens mee gepest en ik heb genoeg rare blikken gehad van mensen, dus ik heb een gruwelijke hekel aan haar op plekken waar ik het niet vind horen. Ik vind het lelijk en vies.
  Ik heb die mevrouw niet gezien bij de DWDD, maar ik vind het wel knap dat ze zich zo niet druk kan maken om zoiets. Ik wou dat ik dat lef had.
  Dit doet me trouwens denken aan een aantal jaar geleden toen Julia Roberts op de rode loper verscheen met behaarde oksels. Toen ze daar commentaar op kreeg, zei ze ook dat het natuurlijk was. Maar volgens mij is ze niet nog een keer zo op de rode loper verschenen.

 158. Laurence

  Wat een leuke foto om mee op te staan…
  xD *dag kan niet meer stuk*

  Ik vind okselhaar best vies… altijd geschoren.

  • Laurence

   *per ongeluk dubbel, sorry*

 159. Laurence

  Wat een leuke foto om mee op te staan…
  xD *dag kan niet meer stuk*

  Ik vind okselhaar best vies… altijd geschoren. 🙂

 160. Sandra

  Het is natuurlijk heel scheef omdat het bij mannen wel kan maar ik merk toch aan mezelf dat ik het op één of andere manier heel vies vind als een vrouw het wel heeft. Heel krom eigenlijk maar ja 😛

 161. N

  ”Het ziet er vies uit, en wat voor moeite is het nu om het weg te halen?”

  Dat het een kleine moeite is om weg te halen betekent nog niet dat ze het hoeft te doen! Het gaat erom dat ze het zelf moet weten.

  Ik heb niet gestemd want ik weet het niet.

  • Lin

   Haha, ja… Die kleine moeite, dat klinkt alsof je het zou moeten doen voor anderen. Een kleine moeite vind ik de deur voor iemand openhouden, of netjes de kassajuf groeten, of foutloos spellen als je een bericht schrijft.

 162. Marloes

  Ik vind het zo vies om okselhaar te zien bij anderen of om zelf te hebben, weg ermee! Ben zelf nu al een half jaar bezig met IPL behandelingen, hierdoor heb ik nu al veel minder en dunner haar waardoor ik niet elke dag hoef te scheren. Soms heb ik hierdoor ook iets langere okselharen, omdat het gewoon moet voor de behandeling, maar daarna gaan ze er meteen weer af!
  Zelfs mannen met een flinke bos okselhaar vind ik gewoon walgelijk. Als man moet je het ook gewoon een beetje in model knippen om het zomaar te zeggen.

 163. Irenka

  Maar welke functie heeft het vanuit de natuur? Ik vind het gewoon vies om naar te kijken. Het is niet zo dat ik haar dan zie als een ranzig persoon

 164. Free

  Ik vind het not done, maar iedereen moet zelf weten waar ‘ie haar wilt laten groeien.

 165. Emmalee

  Mij maakt het geen reet uit wat done of niet done is. Als zij okselhaar wil dan moet ze dat doen. Wie ben ik om me druk te maken over andermans oksels. Ja ik scheer mijn oksels, daar voel ik me prettig bij, maar ik voel me niet onprettig bij het feit dat zij wel okselhaar heeft.

  Mensen maken een veelste groot issue van andermans leven. Ik vind het onprettig als iemand bij onaangenaam betast, raar aankijk oid. Maar dat zijn dingen die op mij persoonlijk gericht zijn.
  De mensheid heeft echt issues dat dit iedereen zo persoonlijk aanspreekt hoe iemand anders erbij loopt. ><

 166. Kim

  Ieeew… ik HEB niet eens zoveel okselhaar ._. Ik scheer het altijd, kost nog geen minuutje tijd en voelt heerlijk fris ^^

  • Soon

   Haha nee ik ook niet…. Als ik het dan zou laten groeien zou ik liever een mooie mat willen hebben, dan die paar haartjes die ik zelf zou hebben. Hahaha als je het doet doe het dan goed! Maargoed ik ben blij met mijn dunbezaaide oksel hoor!

   Geweldig artikel Cynthia alleen al de reacties die het oproept zijn leuk om te lezen!

 167. Ilse

  ik vind het zelf niet mooi staan, maar ik vind het ook een beetje apart dat mensen hier het zo ontzettend vies vinden. natuurlijk houdt okselhaar zweet vast, waardoor het kan gaan ruiken, maar als je je gewoon elke dag goed wast en je gebruikt een goede deodorant, dan is wel okselhaar hebben net zo fris als geen okselhaar hebben. want bij mensen die geen okselhaar hebben houdt het zweet gewoon vast in je shirt, dus kan het ook gaan stinken. voor hygiëne maakt het volgens mij dus niks uit. het is iets meer werk om je schoon te houden als je okselhaar hebt, maar dat is dan ook alles.

 168. astrid

  Ik vind dat iedereen zelf mag weten wat je doet. Zelf scheer ik altijd mijn oksels, ook omdat ik 4 keer per week sport waar ik kleding draag waarin je mijn oksels kan zien, en ik vind het voor mij zelf ook fijner.
  Heb een periode gehad dat ik mijn oksels niet kon scheren vanwegen ecseem, dat vond ik zo vervelend, het voelde ook zo vies aan dat haar.

 169. Chantal

  Ik heb ook gestemd op not done.. natuurlijk het is ieders eigen keuze.. maar toch denk ik als ik een vrouw zo zie.. nahh.. doe maar even een scheerapparaat eroverheen halen.. hihi

 170. Maud

  Zelf kan ik niet zo goed tegen lichaamsbeharing, bij mezelf dan. Het voelt niet fris en wat kriebelig.. Niets voor mij. Eigenlijk vind ik dat iedereen zelf moet weten wat hij/zij ermee doet, steeds ontharen of laten staan en groeien. Ja, iedereen, behalve mijn vriend :*) (ik dwing ‘em tot niks hoor!) Ik kan er ook niet tegen als ik ’s nachts zijn kriebelige okselhaar voel als hij een arm om me heen slaat.

 171. Esmay

  Euh nee, not done! Bah, vind ’t echt vies. Sowieso blijft dan het zweet “erin plakken” en ’t ziet er gewoon niet fris uit. Nee, bah bah bah!

 172. debby

  Ik vind dit echt niet kunnen en heb dan ook op not done gestemd. Ik had hetzelfde gestemd als dit een man zou zijn geweest. Persoonlijk vind ik lang okselhaar vies en onhygiënisch, bah al dat zweet wat erin blijft hangen.

 173. j.

  Ik vind het niet echt elegant en zo :o, maar ik denk dat het ook gewoon een deel is van haar imago :schijt aan de wereld xD.. Ik was laatst naar een optreden van een zangeres genaamd soko, en die gaf ons ook een okselhaar flash. Dit is en was denk ik bewust een gedeelte van haar imago ze droeg daarnaast ook geen makeup en slobberkleding.. 😀

  btw hier heeft Elle Bandita nog geen oksel haar … http://www.youtube.com/watch?v=kszqIQ0ZFFA

 174. Anne

  Ik heb gestemd op done. Ik vind het enorm verontrustend dat zoveel mensen hiervan schrikken. Als Elle een kerel was geweest had er geen haan naar gekraaid. Dit is typisch iets wat iedereen zelf moet weten, toch? Als je wil scheren, niks mis mee (doe ik ook!) maar het is een erg nare uiting van de misogynie die nog steeds aanwezig is in onze maatschappij dat de enige reactie die op haar optreden is gekomen “oh, ze scheert haar oksels niet!” is. Bodysnarking en bodyshaming zijn allebei niet oké.

  • Nora

   Ik sluit me hierbij aan. Ik vind het niet eens zo erg dat iedereen het lelijk vind (ik bedoel: we worden dagelijks geconfronteerd met ideaalbeelden en dat we erdoor beinvloed worden is normaal!), maar seriously: onhygienisch? Een synthetisch truitje op je geschoren oksels dragen is veeel minder “schoon” dan haar laten staan – mits je je gewoon schoon houdt. Dit is een feit en dat hier vaag over wordt gedaan of zelfs “ja het is vies!” als een feit wordt uitgedrukt, vind ik eigenlijk helemaal niet kunnen :x.

 175. fariyana

  Brrrrrr…dat kwam in mij op toen ik de foto zag…neemt niet weg dat ik vind dat iedereen het zelf moet weten..
  Maar sorry voor de vergelijking,maar ik vind het er heel intiem uitzien(alsof je een schaamgedeelte daar hebt :-//// die je vergeten bent te ontharen,aangezien ik zelf er niet van houd(haren hier en daar 🙂
  maar goed..nee, vind het niet mooi…ennu…ook bij mannen vind ik het naturel niet mooi….het moet getrimmed zijn, maar goed…ieder het zijne 🙂

 176. Soon

  Voor mijzelf vind ik het not done, wat anderen doen moeten ze zelf weten. Maar hygiëne en goede verzorging is dan wel een must, ik zal me niet storen aan zo’n bosje shag maar als het riekt vind ik het echt walgelijk.
  Bij mij in de familie is er iemand die enorme uitslag en allergische reactie krijgt van het scheren. Ze loopt dan dagen met rode, dikke, branderige oksels rond. Dus besloot ze om niet meer te scheren, maar wel het een beetje bij te knippen. Hoe erg dat ze in de zomer veel rare reacties krijgt of gekke blikken.

  • Ilse

   ja, daar denken we hier eigenlijk niet zo erg aan, dat het ook een fysieke reden kan hebben. misschien krijgt zij ook wel erge uitslag van het scheren, daar hebben we hier helemaal geen rekening mee gehouden. ik vind het wel naar voor je familielid dat ze zo veel rare blikken krijgt omdat ze haar oksels niet kán scheren. het is erg jammer dat de maatschappij zo in elkaar zit

 177. Vera

  Ik vind het not done. Ik zag het een paar weken geleden nog (toen het nog terrasjesweer was) bij iemand, mijn eerste reactie was toch; iewl, houd dat lekker voor jezelf!
  Ik zou zelf nog liever mijn jas aanhouden dan de boel showen. Maar het blijven allemaal meningen, en uiteindelijk moet iedereen doen waar hij/zij zich goed bij voelt.

 178. eva

  Ik heb op done gestemd, niet omdat ik het voor mezelf zou willen of prettig zou vinden.
  Maar wel omdat ik vind dat het heel goed bij een persoon kan passen.
  Wat mij betreft hoeft het ook niet vies te zijn.
  Het word in mijn ogen pas vies als er ook niet meer gedoucht word, deo gebruikt etc.

 179. Nora

  Ik voel me zelf niet prettig met lichaamshaar, maar ik waardeer het wel als iemand er lekker schijt aan heeft. Wat kan er nou vies zijn aan okselhaar in een samenleving waarin men iedere dag doucht en deodorant gebruikt? Ik vind het er ook niet veel lelijker uitzien dan kale oksels… die zijn ook niet mooi (sorry, Nivea :’)), en vooral: wie de fok heeft ooit besloten dat dames geen haar mogen hebben en wanneer ze het wel hebben het vies is?

 180. ValleyDoll

  Ik vind het zelf not done. Het ziet er gewoon niet netjes uit en zorgt sneller voor geurtjes enz… Het is die dame haar eigen keuze, maar ik zou er zelf nooit voor kiezen.

 181. Kiwi

  Tsja, ik vind het er inderdaad een beetje vies uitzien.
  Maar ik weet dat ik dat vind omdat onze maatschappij nu zo is. Als iedereen het had was het gewoon normaal.
  Ik heb dus ook op ‘done’ gestemd. Want ik vind vooral dat iedereen lekker zelf moet weten wat ie doet. Misschien denk ik de 1e paar seconden “iew!” maar daar wen ik ook wel aan!

  En ik vind het ook niet onhygiënisch. We douchen toch gewoon regelmatig? Zo vies wordt het niet, hoor. Geurtjes misschien. Ja. Maar daar heb je deo’s voor 😉 En er zijn genoeg mensen die niet eens ruiken/stinken.

  Weet je. Ik denk dat ik lang okselhaar niet zo fris vind overkomen. Ook bij mannen niet. Dus, ik zou dan zeggen; trim het een beetje ^_^

 182. Eline

  Ik vermoed dat alle vrouwen die hier zeggen dat het wel done is wat ouder zijn dan de 16 jarigen die heel hard iew en smerig roepen. Het heeft namelijk met volwassen zijn/worden te maken in hoeverre je je lijf en de daarbij horende beharing accepteert.

  • Emmalee

   Fair enough.

  • Linda

   helemaal mee eens! Wij vrouwen vinden haar bij ons zelf taboe terwijl het er hoort te zitten en zit er niet voor niets! Maar mijn eerste reactie was iehh maar toen ik beter na ging denken is het echt stoer dat ze het lef heeft om dit te doen zo op tv ! Ik heb respect voor haar maar dat neemt niet weg dat ik het zelf wel weg scheer omdat ik het toch niet fijn bij mijzelf vind en kriebelt en lelijk haha!

 183. lisa

  NOT DONE!

 184. milou

  Eigenlijk moet iedereen het ook lekker zelf weten! Als je in een (duits) zwembad rondloopt heeft het grootste gedeelte van de dames (zowel oud en jong) een flinke bos onder de oksels. Persoonlijk vind ik het niet echt charmant. Het staat nogal onverzorgd en eigenlijk een beetje vies. Het hygiënische aspect (zweten in een bos haar) vind ik dan nog wel het belangrijkste reden om het eraf te halen. Wel zonde van haar optreden dat achteraf iedereen het alleen maar over haar okselhaar heeft, dat lijkt me ook niet de bedoeling 😉

 185. steff

  ik vind het geen gezicht hoor sorry kijk in de winter laat ik ook wel is per ongeluk een paar dagen staan want dan ziet niemand het! je laat je beenhaar toch ook niet staan met een rokje? of je bikinilijk als je een bikini aan doet? lijkt mij hoorr

 186. Tessabd

  Vomited a little in my mouth bij het zien van die foto, en dat op de vroege ochtend :p haha not done dus

 187. Marii

  ik heb zelf not done gestemd omdat ik er bij me zelf al een hekel aan heb.

  maar ik ben wel van mening dat mensen zelf moeten weten of ze het weg halen of laten zitten. het is hun lichaam en als zij er niet mee zitten dan is dat zo.

 188. Joyce

  Ik vind het er niet heel fris uitzien.. In de winter moet ik eerlijk zeggen dat ik het ook niet altijd doe. Ik heb er geen last van, want ik transpireer niet veel. In de zomer vind ik het een stuk prettiger! Ook dan doe ik het niet elke dag, maar gewoon als het nodig is..
  Bij mannen vind ik het echt niet mannelijk staan als ze geen haar onder hun oksels hebben, maar het moet ook niet te lang worden. Bij m’n vriend knip ik er eens in de zoveel tijd gewoon wat vanaf, haha. Dat vind ik wel een stuk frisser! 😆

 189. Beau

  Not Done!

 190. Tosca

  Ik stem ‘Done’. Voor mezelf vind ik het niet prettig en ik scheer mijn oksel dan ook trouw, maar als een dame zich er wel prettig bij voelt moet ze het lekker laten, ieder zo zijn heug en meug zeg ik altijd maar. In de winter scheer ik ook bijna mn benen niet, dat is gewoon een fijn isolatielaagje tussen je broek haha. Maar moet zeggen dat ik wel begrijp dat sommige dames zeggen ‘het is toch eigenlijk te zot voor woorden’, in Afrika maken ze zich toch ook niet druk om kale oksels..
  Bij mannen vind ik het trouwens nogal vreemd als ze kale oksels hebben, vind haar gewoon mannelijk. Maar een pluk shaq onder de oksels gaat me dan weer iets te ver, ik ben voorstander van het bijhouden met de schaar.

 191. Mariska

  Hou er zelf niet zo van, als het heel kort is dan kan ik het nog wel hebben :geek: , maar deze lente zou ik zelf nooit dragen. het liefste gewoon glad een klein stekeltje alla 😀

 192. Jennifer

  Ik zal eerlijk zeggen dat ik niet elke dag als een neuroot mijn oksels sta te scheren, maar wel zorg dat mijn oksels haarvrij zijn zodra dat nodig is (zwemmen, zomer; t-shirts en hemdjes) en uiteraard in de winter ook. Mijn benen bijvoorbeeld hebben nog wel eens wat haartjes in de winter omdat ik daar niet zo nauwkeurig mee ben; niemand ziet het en al dat werk is dus voor niets. Maar bij oksels; die moeten bij vrouwen gewoon haarvrij zijn zodra de oksels zichtbaar zijn, anders iel; te mannelijk.

 193. Bellachique

  hmmm, vind k toch wat moeilijk. Wel heel interessant dat je het post om de reacties te lezen! Persoonlijk vind ik het niet heel erg charmant, maar goh, een mens moet doen en laten wat die zelf wilt hé. En als dat nu eenmaal okselhaar is als vrouw zijnde, why not?

 194. Orange

  Ik denk dat we allemaal vergeten dat haar op het menselijk lijf menselijk is. Het hoort bij het Mensch zijn. Ieder moet voor zich weten wat hij/zij er mee doet maar om ‘niet scheren’ te bestempelen als ‘vies’ gaat mij te ver.

  Moeten we er als volwassen vrouw dan allemaal ‘haarloos’ uit blijven zien, alsof we 12 jaar oud zijn, en nog niet zijn begonnen met de pubertijd? Dat is nu in de mode.
  Maar dat haar maakt nu net het verschil tussen een klein meisje (kind) en een vrouw. Op een vrouw groeit haar, op een kind niet. Waarom zou je haar dan weg ‘moeten’ halen als vrouw? Is het de bedoeling dat we er als kind blijven uitzien…is dat aantrekkelijker?

  Iets om over na te denken…

  • Emmalee

   Amen to that.

  • Claudia

   Amen sister. Amen.

 195. Ryan

  Schrik van m’n leven gehad,, was nog even snel bezig met wat voor school en bedacht met mijn volgestouwde brein even pauze te nemen op jouw blog.. Dat heb ik geweten ;p,,
  Maar dus wel duidelijk gestemd voor Not Done.

 196. Joyce

  ik vind het er niet zo verzorgt uitzien, dus stem op not done =)

 197. milou

  Hmm mijn reactie wordt niet geplaatst! 🙁
  Nog maar een keer dan. 🙂
  Ik heb zelf trouwens voor not done gestemd, gewoon omdat ik dat bij mezelf zo vind en ik vind het er bij andere ook vies uitzien! Maar goed als iemand lekkere shag onder haar oksel wil moet ze dat zelf weten! 🙂

  Wat vinden jullie dan eigenlijk van oksel haar bij jongen? Ik vind het bij jongens eigenlijk ook mooier als ze het gewoon niet hebben! 😉

  Maar wat ik me wel eigenlijk echt afvraag Cynthia, jij zegt dat het onhygienisch is maar waarom hebben we het dan?
  Ik vraag me dat serieus af? Is het nog iets van vroeger of zo? 🙂

  • milou

   Hehe nu doet ie het wel!
   Sorry als er dalijk heel veel reacties ergens staan!
   T ging niet helemaal goed!

  • Sietske

   Het is onhygiënisch omdat er allemaal oud zweet in blijft zitten. Dit wordt weer stank wanneer je opnieuw zweet. Ook zweet je volgens mij veel sneller met okselhaar, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen

  • Chiara

   Daarom moet je je ook gewoon iedere dag wassen. Als er geen haren zijn, dan gata het zweet wel in je kleding zitten… denk je dat het dan niet gaat ruiken?

  • Sietske

   Dat weet ik. Maar ze vroeg waarom en dat is gewoon het idee er achter volgens mij.

  • Nora

   Het is niet onhygienisch. Het is onhygienisch als je toelaat je zweet op te hopen in het haar, maar als je je ’s ochtends wast en deodorant opspuit ruik je de zweetgeur ’s avonds in je okselhaar echt niet meer dan dat je het zou ruiken in de stof van een t-shirt op een kale oksel (waar je zweet zich ophoopt wanneer je geen haar hebt), sterker nog: haartjes zitten niet allemaal aan elkaar vast en zorgen er dus ook voor dat het zweet zich in deeltjes separeert (zorgt voor een betere ventilatie) en dus niet één grote vlek wordt zoals in t-shirts.
   Het wordt onhygienisch wanneer je je bijvoorbeeld niet iedere ochtend wast: je kunt het vergelijken met hetzelfde shirt aanlaten, doe je toch ook niet? Maar haar zit aan je vast en moet je dus wassen, terwijl je het shirt in de was doet en inruilt voor een ander.

 198. LottedeJ

  Wat mij stoort is dat het bij vrouwen not done is, maar dat het bij mannen prima kan. Waar komt dit vandaan? Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf geen shag onder m’n oksels hangen, maar ik vind het vervelend dat er vaak een onderscheid wordt gemaakt tussen vrouwen en mannen, zo ook weer in dit geval.
  Anyway, ik vind het toch wel not done, het ziet er een stuk minder frisser uit en ook minder vrouwelijk.

  • milou

   Nou dat typ ik dus net ook! Wat vinden jullie van haar onder de oksels bij mannen?

   Ik vind het persoonlijk bij mannen er ook gewoon frisser uitzien als ze het niet hebben, maar nogmaals ze moeten het ook allemaal lekker zelf weten!

  • Nora

   Dit, helemaal! Er zijn mannen die van hun vriendin eisen dat ze down under geen enkel haartje hebben en dan zelf met een enorme oerwoud paraderen, en ik vind dat zo triest… vooral omdat dat wel van de media (in dit specifieke geval: porno) moet komen, want aangeboren is een adversie voor haar zeker niet.

  • Iva

   Exactly my thoughts!

   Overigens loop ik er altijd zo haarvrij mogelijk bij omdat ik dit zelf schoon vind.

  • Nora

   🙂

   Ik loop zelf ook haarvrij rond (of nouja, op m’n venusheuvel laat ik ’t liefst wat zitten omdat ik haar dus vrouwelijker vind dan een kinderpoesje…), en ik vind het zelfs fijn als mijn vriend het haar op sommige plekken goed bijhoudt, om praktische redenen :’), maar toch vind ik het belachelijk om te zeggen dat haar onhygienisch is en iew en onelegant en onvrouwelijk. Seriously, loop ik achter en zijn we geevolueerd in haarvrije wezens zonder dat ik het wist?

 199. Sannne

  Een paar jaar geleden liep Julia Roberts ook met behaarde oksels rond. Daar viel ook iedereen over!
  Ik denk dat Elle Bandita het slim gedaan heeft, ik kende dr niet en nu praat half NL over haar 😉
  Wat mij betreft; ik vind het niet mooi en ik scheer mezelf dan ook, merk ook dat ik sneller ‘stink’ als ik stoppels heb. Ik heb het grote geluk dat ik amper beharing heb van mezelf 😉

  Máár ik stem toch done, ieder moet het lekker zelf weten. En als een vrouw een keer vergeet te scheren moet er niet zo moeilijk over gedaan worden. Vind ik.

 200. Harriet

  Wat een binnenkomer s’morgens brrrrrrrr o_0

  Ieder zn eigen ding, respect voor dat maar toch, nee is een absolute not done voor mij

 201. Mel

  Ik vind het jammr dat er zo heftig op gereageerd word. Ik scheer/hars ook alles, gewoon omdat het ‘hoort’. Zelf vind ik t ook n stuk frisser, maar als iemand haar okselhaar nou wil laten staan vind ik dat de reacties als iewl een beetje overdreven zijn. Laat iedereen toch in zijn of haar waarde.

 202. Nikki

  Not done.

  Puur en alleen omdat er zweet in blijft hangen. Ik vind stoppels niet erg.. maar wanneer men er zo bij loopt vind ik het vies.
  Ik vind het ook bij mannen vies (dus ik vind het absoluut niet iets wat alleen bij vrouwen iew is).

  Zelf kies ik er liever voor om mijn oksels haarvrij te hebben. Ik zweet enorm en als ze geschoren zijn heb ik hier minder last van (:

  Men moet vooral weten wat ze zelf doen..

 203. iiris

  Not done! echt onsmakelijk!
  Ik scheer me daar zelf elke dag, zelfs in de winter.
  Alleen helaas hou ik toch altijd zo’n “zwarte waas”.. ik gebruik dezelfde wilkinson mesjes als Cynthia en dat doe ik dan onder de douche. Ik vind het echt vervelend, dus ik hoop dat iemand hetzelfde probleem heeft of iemand een oplossing heeft!?

  • Sannne

   Herkenbaar.. Hier blijft die plek ook iets donkerder. Die mooie bleke oksels van de reclames heb ik niet.

  • Meis

   Citroen smeren.. dat bleekt het. Wel lange tijd blijven doen..

  • Anna

   Ooh daar heb ik ook last van, echt lelijk! Heb Albapearl van Medex gekocht en ben nu bezig met citroen, maar zie nog steeds geen verschil.. ga dus echt geen shirtjes zonder mouw aan doen! Denk dat het een soort pigment ofzo is.

 204. Leng-Leuh

  Sowieso not-done. Ik scheer mijn oksels zelf niet elke dag, maar meestal laat ik de haartjes iets groeien zodat ik ze kan epileren en ze dus lekker lang wegblijven. Maar in die tussentijd dát er haar zit, trek ik altijd een shirtje met mouwtjes aan! Ik snap serieus niet welke reactie je wilt uitlokken als je met een levend oerwoud onder je armen loopt.. :O

 205. Annelien

  Het maakt mij totaal niet uit wat iemand anders met zijn/haar lichaamshaar doet. In de winter ben ik er ook erg lui in en in de zomer is het dan weer elke dag netjes glad, maar seriously… het kan me he-le-maal niet schelen hoe iemand anders t aanpakt. Het is maar haar.

 206. katrien

  Misschien wilde ze mensen laten nadenken over al die verplichtingen op beautygebied tegenwoordig. Ik vind het zelf wel erg onhygiënisch, ik zo een kriebelende bos niet kunnen verdragen, haha!

 207. C_Justine

  Ik heb gestemd voor not done, omdat ik dat zelf ook niet erg prettig vind. (Ik mag mezelf gelukkig prijzen, ik heb bijna nooit last van okselhaar, ik weet niet hoe het komt, maar er groeit daar bijna niets van haar, haha). Maar in deze situatie is het zeker not done! Ze weet dat ze op tv gaat komen.. Ik bedoel, dan weet je toch wel dat je verzorgd moet overkomen? En zeker als ze dan nog eens gitaar speelt en haar oksels te zien zijn. Mij kan het niet schelen of mensen okselhaar hebben of niet, maar als je op tv komt en te zien bent voor de hele wereld vind ik het gewoon niet kunnen.

 208. Suuz

  Iedereen is uiteraard vrij zn eigen keuze te maken, maar anno nu is het gewoon ‘normaal’ om je oksels haarvrij te maken. Ik denk dat als je je goed verzorgt, het niet per definitie onhygienischer is, maar het staat wel onverzorgd. Zelfs bij mannen zie ik steeds vaker getrimde/geschoren oksels. Veel mooier. We scheren toch ook onze intiemere delen, dit is ook niet per se nodig, maar (voor mezelf gesproken) wel prettiger, hygienischer en fijner voor ‘anderen’.

  Laten we niet continu zo moralistisch doen over geen mening geven. Iedereen heeft over bijna alles een mening. Dus waarom niet hierover.

 209. Esther

  Ik zou het zelf nooit laten staan, maar als iemand ’t wel laat staan. Wat maakt ’t uit? Jij hebt er toch geen last van? Vind het ‘iewl’ ook wat overdreven. Als zij zich daar fijner bij voelt..

 210. Paola

  Not done, ziet er onfris uit en is verre van vrouwelijkheid…bahhhhh o_0

 211. Ingrid

  In dit artikel praat je over respect naar elkaar. Hoe respectvol is het om ‘iew’, woorden als vies, niet elegant, en onhygiënisch te gebruiken? Je hebt het hier wel over een persoon. Ze houdt er wat okselhaar betreft een andere mening op na en ze maakt een andere keuze. En een andere mening en een andere keuze is meteen ‘not done’. Buiten dat kunnen er verschillende redenen zijn dat iemand (tijdelijk) zijn/haar okselhaar niet kan verwijderen. Jammer, op deze manier komt het artikel onvolwassen, kortzichtig en veroordelend over.

  • Annelien

   Eens, ik vind er weinig ‘iew’ en ‘onhygiënisch’ aan. Jammer dat bijna iedereen die woorden gebruikt in zijn/haar comments..

  • Roos

   helemaal mee eens!

  • Chiara

   Eens!

  • Gizem

   Idd!

 212. Marjolein

  Ik zelf vind het not-done, maar ik realiseer me ook dat dit gewoon een beeld is wat de maatschappij ons aangepraat heeft. Het is eigenlijk ook gewoon not-done geworden, want iedereen vindt het ‘vies’. Maar bij mannen vinden we het toch wel normaal? Ik ben niet zo’n feminist dat ik nu vertik om m’n oksels te scheren haha, maar de reden dat wij nu denken dat we het lelijk vinden is gewoon omdat dat ‘maatschappelijk geaccepteerd’ is.

 213. Chaja

  Zit gewoon in je hoofd dat het vies is… zolang je het maar niet kan vlechten ofzo vind ik het wel best

 214. Femke

  Zowel bij vrouwen als mannen vind ik okselhaar niet mooi. Het staat gewoon niet fris en leidt af- en niet op een goede manier! Zonde toch als het niet meer over je muziek gaat, maar over je okselhaar. Zelf haal ik het weg met de epilady, minimaal 1 keer per week. Stoppeltjes of korte haartjes zijn overigens een stuk minder storend dan zo’n pluk shag, vind ik.
  Eigenlijk raar, maar bij mijn vriend vind ik het toch minder storend. Die heeft ook borsthaar en meer haar op z’n armen en dan komt dat okselhaar niet zo ‘uit de lucht vallen’

 215. Phoenix

  Wie is dat op de bovenste foto? Ik heb trouwens done gestemd; ook al vind ik het er niet uitzien, iedereen mag lekker zelf weten of ze er met of zonder haar bijlopen.

 216. Mariska

  Waar komt dat idee vandaan dat het onhygienisch is? Mensen hebben altijd beharing gehad, je gaat toch ook je hoofd niet kaal scheren ‘omdat het onhygienisch is’? Heel frappant vind ik het wel dat er altijd zulke opmerkingen over vrouwen komen. Als Lenny Kravitz op het podium zou staan met een bosje okselhaar, wordt er alleen maar gepraat over zijn performance, niet over het hoe en wat van zijn oksels. In dat opzicht denk ik ook dat vrouwen veel kritischer op elkaar zijn: we houden elkaar met haviksogen in de gaten, doet iemand iets wat anderen niet doen, dan wordt er meteen ophef over gemaakt.

  Wat ik pas creepy vind: compleet kaal geschoren. Ik zag laatst een stel in de sauna dat dus nergens haar had, behalve op het gezicht en op het hoofd. Dat zag er pas onnatuurlijk uit! Geen schaamhaartje te bekennen, geen borsthaar te bekennen, gewoon helemaal haarloos. Dat wordt ook zo lekker zweterig tussen de benen..alsof dat hygienisch is.

  Maargoed: ik vind dat wij vrouwen eens niet zo superkritisch op elkaar moeten zijn, maar juist elkaars individuele keuzes moeten steunen. Dat Elle ervoor kiest om eens een lekker statement te maken met haar okselhaar: Hulde!

  • coby

   Ik vind het ook een stukje natuur ben ik het zeker mee eens.. de eisen van mensen wat lichaam betreft worden ook steeds hoger en meer, harige benen en harige armen je word achteraan gekeken dus ik scheer wel, alleen in de zomer 😉 Maar moet wel eerlijk bekennen dat ik een keer bij een arts was en die had midden in de zomer een topje aan en een bos haar onder haar armen toen dacht ik wel even oeps :geek: dat staat niet zo eigenlijk 😆 . Maar goed iedereen mag het laten groeien maar ga er niet mee provoceren. Groetjes 😉

  • Chaja

   Agree. Heb eigenlijk weinig toe te voegen aan wat je net zei. 🙂

 217. Helena

  Ik heb ‘done’ gestemd. Want het is helemaal niet vies. Je haar zit er juist om je zweet op te vangen, als je geen deo opdoet dan kan het gaan ruiken ja, maar als je geen okselhaar hebt, dan gaat het in je kleren zitten. Deo werkt ook op gewoon op een oksel met haar hoor. Heel veel mannen hebben toch ook okselhaar, die stinken toch ook niet perse? Dus ik snap je punt niet echt over hygiëne.
  Het is ons aangeleerd dat het niet vrouwelijk is om okselhaar te laten staan (ouders, media, omgeving, cultuur etc…), om die reden haal ik het ook weg. Eigenlijk is het belachelijk dat okselhaar als iets vies en onvrouwelijks wordt gezien, het groeit toch bij iedereen?
  Toen mijn moeder ongeveer jouw leeftijd had, in de jaren tachtig, had ze een vriendje. Zij schoor haar okselhaar af, hij vond het belachelijk en vond haar mooier met okselhaar, want natuurlijker.
  Elle Bandita doet me denken aan Patti Smith (kun je even googelen). Patti Smith had ook okselhaar en was ook een stoere muzikante. Allebei geen meisjes meisjes, maar niet minder vrouwelijk of viezer dan vrouwen die wel hun oksels scheren.

  • Chiara

   Amen!
   Ik schrik ervan dat iedereen roept dat het zo vies is. Ik vind het ook niet mooi, maar dat is inderdaad aangeleerd, maar vies… kom op… het is gewoon iets natuurlijks!

 218. Fleur

  Ik vind het er niet zo fris uit zien. Wanneer de haartjes bij mij iets langer zijn (omdat ik het even iets langer laat voor een waxbeurtje), draag ik altijd lange mouwtjes. Ik weet dat het een gedoe is om altijd helemaal op en top te hebben, maar ervoor zorgen dat het netjes eruit ziet is toch wel het minste als je een optreden hebt lijkt mij. Daarom hars ik het en daarna met de epilé bij houden, dan hoef ik er eventjes een weekje niet naar op te kijken.

  • Fleur

   Oh en bij mannen vind ik het wel zo fris wanneer ze het bij knippen zo nu en dan wanneer het te lang wordt. Dat hele lange of een hele dikke bos vind ik bij mannen er ook erg onfris eruit zien.

  • Fleur

   Ik heb net op google gezocht op Elle Bandita, ik vond een smerige foto! Waar ze op het podium haar oksel likt! Bah!

  • Milou

   EENS haha

 219. Kejos

  Ik vind het bij vrouwen wat minder, maar niet erv als je bij lv een klein donsje ziet in de ‘ik moet me noh scheren fase’. Bij mannen vind ik het eigenlijk beide kunnen…

  En er wordt wel gezegd dat het onhygienisch is, maar dat haar heeft wel een functie…

 220. Shanice

  Ik vind het persoonlijk not done! Ik denk wel dat okselhaar een doel heeft, zoals de meeste “vieze” dingetjes van het menselijk lichaam. Ik denk niet dat je automatisch minder zweet als je geen okselhaar hebt! Ik vind het not done als je naar zweet ruikt, met of zonder okselhaar!

 221. Astrid

  Ze moet het natuurlijk zelfweten maar als ik haar was zal ik hey toch weg halen. Ieuww!

 222. Bayla

  Wat staan wij vrouwen van deze tijd, toch eigenlijk ver af van wat “normaal” is!
  Het is smerig,vies,ranzig, onhygiënisch, het ziet er niet uit…….maar dit is zo als onze lichamen zijn!!! natuurlijk.
  Ik dacht dat iedereen tegenwoordig zo van het natuurlijk was? Oh nee niet als het om lichamen gaat, die moeten geschoren worden en bespoten en gevuld en dat is dan normaal….en mooi en schoon en hygiënisch.
  Als je er zo over nadenkt is het toch van de zotte……en ja ik ben ook een vrouw van deze tijd……ik scheer :[
  Het zet wel weer even tot nadenken…..

  • Mariska

   Ben ik het helemaal mee eens. En ja, ik maak me er zelf ook schuldig aan. Niet dat mijn vriendje het wat boeit hoor; hij heeft het niet eens in de gaten als ik drie maanden mijn benen niet scheer of hars. (Dat vind ik trouwens ook veelzeggend: voor hem voelt het gewoon als zachte benen, met of zonder haar. Heerlijk toch als je je daar niet druk om maakt?). Dus ik kan gerust weken niet scheren/harsen. Maarja, dan komt de zomer eraan, en dan heb ik het gevoel dat ik me moet scheren/harsen omdat het anders niet geaccepteerd wordt door de buitenwereld. Wat dat betreft waren de jaren 70 toch wat relaxter…

 223. Carolien

  Ik vind het zelf niet zo prettig staan… vooral niet zoveel!!! Maar het kan in deze cultuur eigenlijk gewoon niet. Vind het wel lef hebben van haar. Volgens mijn docent seksuologie(bijvak van psychologie:)) heeft het wel een functie, namelijk het vasthouden van geurtjes, zoals je al schreef, Cynthia, maar dan ook op de feromonen manier 😛 mannen zouden ons aantrekkelijker moeten vinden als we alles(ja, ALLES) zouden laten staan…

  De blikken in de collegezaal (ook van de mannen) zeiden genoeg…

 224. Lisa

  Nee ik vind het eigenlijk not done. Sorry voor de “feministen” onder ons, maar ik vind okselhaar echt niet netjes staan.

  • Annelien

   Ik denk dat t weinig met ‘feministen’ te maken heeft. Eerder met je lichaam accepteren zoals het is en niet constant de drang te voelen om te voldoen aan een beeld van het lichaam dat bedacht is.

  • michelle

   Uiteindelijk zijn we elke dag op deze site om aan dat beeld te kunnen voldoen 🙂 Bijna alle producten die hier beschreven worden dragen daaraan bij.
   Ik heb not done gestemd, omdat ik het not done vind voor mezelf. Als er mensen zijn die het laten staan, moeten ze dat volledig zelf weten 🙂

  • Kiwi

   Hmm, jij misschien maar ik niet, hoor. Velen met jou en velen met mij.
   Ik kom (en heb) niet op beautysites om aan een beeld te voldoen, hoor. Alles doe ik omdat ik het simpelweg leuk en/of interessant vind. En niet alles aan beautysites interesseert me.
   Dus ik denk dat je een beetje generaliseert.

  • Jeske

   Dat heeft niet zoveel met feminisme te maken hoor.

 225. Marieke

  Ik vind het ook not done. Tuurlijk, iedereen moet het zelf weten, maar ik kan me zo moeilijk voorstellen dat je het prettig vindt om zo’n bos haar onder je oksels te hebben. Want, pfff, het is in dit geval écht een flinke bos!!

 226. Sandra

  Not Done!

  Iedereen moet het zelf weten, maar ik vind het echt niet kunnen.
  Het ziet er niet fris uit, aan geurtjes kan je genoeg doen, maar als ik dit zie…bah bah.
  Ook mannen mogen hun okseltjes van mij scheren, van die grote bossen shag onder je armen vind ik geen gezicht.

 227. Evelien

  Ik heb gestemd ‘done’ maar ik vind dat er wel een tussenantwoordje had mogen staan bij de keuzes haha. Ik vind namelijk dat ieder het maar voor zichzelf moet uitzoeken waar hij/zij zich prettig bij voelt. Wie zijn wij om daarover te oordelen??

  • Ilse

   Het gaat er juist om wat je er zelf van vind..

 228. Evelien

  Ik vind het echt niet kunnen.. okee 1 dagje vergeten je oksels te doen kan ik nog mee leven (paar stoppeltjes) maar dit vind ik gewoon echt onverzorgd.. bah !

 229. Evelien

  Totally not done. Ik zou ook niet begrijpen dat zoiets ‘hip’ kan worden. Want mij lijk het eerder een teken van heel slechte hygiëne. Het is gewoon echt goor vind ik persoonlijk, maar natuurlijk ieder zijn ‘haar’ he;)

 230. Laura

  Ik vind het echt een totale not done, om de simpele reden dat het niet vrouwelijk en charmant is. Ik vind dat hygiëne ook erg belangrijk is hierbij, ik merk zelf dat ik meer zweet/stink als ik mij niet geschoren heb.

 231. alice

  Bij iemand als Ella Bandita vind ik het best kunnen. Ik was gister naar bikram yoga en de oudere vrouwen die daar aan meedoen hebben ook zulke bossen en dan past het ook eigenlijk wel weer. ik scheer/lazer/epileer/wax ook alles, en eigenlijk baal ik ervan dat dat blijkbaar moet in onze samenleving… waarom is ons lijf niet gewoon goed zoals het is? Ik heb op done gestemd, omdat ik zou willen dat het zo was 🙂

  • Ellen

   Ik heb NOT done gestemd, omdat ik het echt niet mooi vind. Lelijk zelfs. Maar is snap je reactie dat je zou willen dat het done is in deze samenleving.
   Wanneer het in onze samenleving done is, zou ik het denk ik ook niet meer lelijk vinden. Gewoon omdat je het dan gewent bent.
   Wat zou het toch makkelijk zijn om gewoon je haar te kunnen laten staan en geen vreemde blikken te krijgen….!

  • alice

   ja precies 🙂

 232. renate

  Ik vind het ook not done, vind er altijd zo vies uit zien. Maar goed, die persoon moet het wel zelf weten. Ik stoor me er verder niet aan. Maar zal wel even denken, ieewl. Als ze haar arm in de lucht gooit en er een flinke bos haar je begroet. Maar ja, iedereen vind weer andere dingen mooi. Was die bovenstaande foto trouwens van die ella? :geek:

 233. Paola

  Ik vind het zelf frisser om de haren gewoon lekker kort te houden!

 234. Malou

  Ik vind het er zelf niet mooi uit zien, bij zowel mannen als vrouwen. Verder is het iemand zijn eigen keuze uiteraard, ik zou iemand er niet om veroordelen.

 235. Aranka

  Ik vind het not done, maar dat is wel een beeld dat door de maatschappij is gecreëerd, waarom is het dan niet vies bij mannen? Ik haal het altijd wel weg omdat ik het prettiger vind, maar is dit niet omdat elke vrouw het weghaalt. Ik denk als iedereen vrouw het liet staan dat ik het ook liet staan :).

 236. Annemiek

  Ik kan er echt niet van wakker liggen. Al zou ze er vlechtjes in leggen. Who cares?

 237. Eline

  Ugh, zit te ontbijten zie ik dat plaatje..
  Sowieso not done.

 238. dweeny

  eigenlijk wel een goed punt cynthia!! ik heb er ff over nagedacht maar heb toch ‘not done’ gestemt. okselhaar is denk ik net als schaamhaar, het gaat met de tijd mee. ik vind dat het nu echt niet meer kan, terwijl het waarschijnlijk 100 jaar geleden nog wel kon. het lijkt wel of er nu een soort taboe op is. Het is niet zoals mode, maar meer een norm wat met de tijd veranderd is…

  als ik het bij andere vrouwen zie vind ik het vies en onverzorgd…zelf scheer ik het ook altijd af..

  raar eigenlijk als je er over na denkt, het zit er toch niet voor niets, iedereen heeft het..waarom is het dan zo ‘vies’ om het te laten staan??

 239. Chiara

  Ik vind okselhaar zo verschrikkelijk vies! Ik scheer dan ook om de twee dagen, want zelfs zwarte stoppels kan ik niet verdragen. Ook bij mannen vind ik zo een harige bos niet kunnen. Mijn vriend houdt het gewoon kort. Op andere plaatsen ben ik ook liever glad, maar stoort het me minder. Helemaal haarloos zijn op je cruciale zone vind ik zelfs een beetje kinderlijk …

 240. Helleu

  Mij kan het dus niks schelen, maar ik denk dat ik daar een uitzondering op ben. Ik houd het wel bij bij m’n oksels, omdat het beter staat, maar mn benen scheer ik dus niet zo netjes ofzo… ik vind het jammer dat vrouwen zich bijna wel ‘moeten’ scheren overal om niet raar aangekeken te worden.

  • Lin

   Helemaal mee eens. Ik heb done gestemd. Wat boeit het nou, een beetje haar. En dat hygiene argument: Weet je wat pas vies is? Kunststof kleding dragen, daar zweet je veel meer in en dat gaat pas stinken. Of grote borsten, daar zweet je ook meer onder. Hoor je nooit iemand over. Ik snap dat mensen het mooier vinden, kale oksels, benen en bikinilijn. Zou ik ook wel willen, als ik zo geboren was. Maar dat is niet het geval, dus soit. Ik blijf echt niet binnen als er wat haar staat en ik ga het echt niet dagelijks bijwerken. Life’s too short to even care at all, zullen we maar zeggen.

  • Maaike

   Helemaal mee eens. Who gives a hoot, laat mensen gewoon lekker doen wat ze willen.

  • Floor

   Inderdaad, helemaal mee eens!

  • Ilse

   Ik ben het helemaal met je eens!

 241. Marieke

  Mannen laten het gewoon staan… Maar ik weet het niet. Ik vind het niet heel elegant. ‘Not done’. Maar je moet het zelf weten, natuurlijk.

 242. Vlinder

  Ik zat lekker te ontbijten en zag die foto en dacht ook gelijk gatverdamme hahaha. Ik vind het persoonlijk dus echt NOT DONE. Iedereen heeft wel eens kleine haartjes omdat ze zo snel weer komen na het scheren maar zo’n dikke bos…no thanks! Vind het er gewoon onverzorgd uit zien..

 243. Charlot

  Baaaah. Ik was net lekker aan het ontbijten toen ik die foto voorbij zag komen. Yuk.

 244. Ester

  Ik heb not done gestemd, maar daar bedoel ik mee dat ik het zelf niet wil, bij een ander kan het me weinig schelen. Waarom zou het bij mannen amders zijn dan bij vrouwen? Ik weet dat veel mannen ook hun oksels scheren maar laten we wel wezen, als ella bandita een man geweest was was er echt gen ophef over geweest!

 245. Lotje

  Ik vind het not fine, puur om hygiënische redenen.

 246. Desiree

  Ik vind het echt niet vrouwlijk om je okselhaar te laten staan. Bah.

 247. Desiree

  Ik vind het echt niet vrouwlijk om je okselhaar te laten staan. Bah.

 248. Nienke

  Heb done gestemd. Waarom zouden we door anderen voor moeten laten schrijven wat we moeten doen? Toch dikke onzin? En ik denk dat een aantal decennia terug (weet niet precies wanneer) we bijna allemaal zo rondliepen. Waarom zou het nu ineens vies zijn? Als diegene gewoon goed ruikt… Dat het wat geur betreft miss wat lastiger te onderhouden is, is weer een ander verhaal. Ik ben lurker, maar wilde dit toch écht even kwijt…

  • milou

   Maar wat ik me afvraag, jij zegt dat we deccenia geleden allemaal zo liepen.
   Maar Cynthia zegt dat het onhygienisch is maar waarom hebben we het dan?
   Ik vraag me dat serieus af? Is het nog iets van vroeger of zo?

  • Marit

   Lichaamsbeharing bij mensen is inderdaad iets van vroeger. Toen hadden mensen het nodig als bescherming en om zich warm te houden, net als dieren. Laten we zeggen dat het nog niet helemaal weg geëvolueerd is.

  • Desy

   Dat zou nog eens prettig zijn, als we zó evolueren dat okselhaar (en ander minder gewenst haar) spontaan weg blijft! Scheelt weer wat werk :hihi:

  • Patriecia

   Haha ja en beenhaar en al dat andere haar haha! :love:

  • Jasmien

   Okselhaar was er niet voor ons warm te houden, hier zorgden de haartjes voor onze armen en benen voor. Okselhaar krijg je dan ook pas in je pubertijd. Dit is de uitleg die ik online vond: It naturally wicks sweat or other moisture away from the skin, aiding in keeping well-ventilated skin dry enough to prevent colonization by odor-producing bacteria.[1] Underarm hair may also provide a natural anti-friction quality between the upper arm and the thorax. Okselhaar zou dus wel hygiënisch zijn.

  • Tessa De Voch

   Zoals iemand hieronder min of meer zei, zijn de kortere haartjes op je huid (denk aan armen, benen,…) inderdaad een mechanisme om je warm te houden. Je ziet vaak ook bij mensen die erg mager zijn dat ze een soort donsje krijgen op hun huid puur om warmte vast te houden. Schaamhaar en okselhaar hebben daar echter niets mee te maken. Die dienen onder andere die gebieden inderdaad beter te ventileren en bacteriën eruit te leiden maar zeker ook om feromonen te verspreiden. Dat is nu iets minder van belang dan vroeger (als in: tijdens de oudheid) maar dat is toch echt een van de redenen waarom we haar op bepaalde plaatsen hebben. Dit heb ik trouwens niet uit m’n duim gezogen maar een tijdje geleden eens aan mijn huisarts gevraagd. Ik heb namelijk PCOS waar nu eenmaal een heleboel ongewenste haargroei bij komt kijken. Wat voor mij erg frustrerend is maar waar helaas vrijwel niets aan te doen is.
   Anyway, persoonlijk hou ik okselhaar liever kort maar het hoeft voor mij niet per sé helemaal weg te zijn. Eens in de twee, drie dagen scheren is voor mij voldoende. Wat anderen doen is hun zaak. Als iemand nou graag okselhaar heeft, wie ben ik dan om dat af te keuren. Iedereen is tegenwoordig zo geobsedeerd met perfectie. Het is bijna pervers. We zijn uiteindelijk wel volwassen vrouwen en dat hoort er nou eenmaal bij.

 249. Fien

  Not done! Ah, die foto, brr vies. Het is onvrouwelijk, onhygienisch en het ziet er vies uit.
  Liefs

  • Eline

   Onvrouwelijk? geen haar hebben nergens, dat is pas onvrouwelijk. Zodra je gaat veranderen van eenmeisje in een vrouw krijg je overal haar. Je kunt er dus veel dingen van vinden, maar onvrouwelijk zeker niet.

  • Ilse

   Ik denk dat ze bedoelt dat het onvrouwelijk is als in mannen hebben over het algemeen meer haar dan vrouwen. En haar laten staan is toch vaak meer een mannen ding dan vrouwen =)

  • Nora

   Dit. <3

   Het is trouwens helemaal niet onhygienisch, dikke onzin. Het is onhygienisch om vuil in je haar te laten ophopen en broeden, maar als je je wast is dat helemaal geen probleem… als lichaamshaar onhygienisch is zijn navels ook onhygienisch want moeilijker te wassen :p.

  • Fien

   Oh, nee, zo bedoel ik het niet. Ik vind het ook onvrouwelijk om al het lichaamshaar weg te scheren, maar ik voel me bij okselhaar niet prettig, omdat ik het schoner vind zonder. Dat is mijn mening. En onhygienisch bedoel ik meer mee wat Cynthia zei, dat je zweet dan nog meer gaat ruiken.
   Liefs

 250. Bianca

  Not done, ik vind het er gewoon niet zo fris uitzien!

 251. Amber Kuipers

  Ach, iedereen moet het lekker zelf weten. Ik scheer het gewoon (dat vind ik fijner), maar het zit er natuurlijk niet voor niks. En waarom zou het bij vrouwen not done zijn en bij mannen niet…ik bedoel, daar hoor je niemand over.

  • Moniek

   Ik vind het bij mannen ook vies. Gelukkig scheert mijn vriend het.

   Ik snap dat mannen hun benen en borst niet ontharen. Maar doe aub de rest wel. 😉

 252. Sandra

  not done, zelfs al heb ik een beetje stoppeltjes voel ik me al erg ongemakkelijk

 253. Trienke

  Not done. Het ziet er gewoon niet uit.

 254. t

  not done! voor zowel vrouwen als mannen by the way. blijkbaar vindt “men” het voor mannen wel kunnen?? en ja er zijn wel grenzen. in ieder geval hygiënisch en esthetisch not done.

  • Mina

   De meeste mannen die ik ken trimmen het hoor.. Niet alles eraf, want dat vinden ze ‘gay’, maar 2cm is meer dan lang genoeg.. Zeker in de zomer als ze tshirten zonder mouwen dragen en ze zo staan te zweten dat het haar tegen hun borstkast plakt… *BRRR*

 255. Elise

  Ik vind het nooit zo erg (een kennis heeft er zo een tijd bijgelopen). Tuurlijk, erg fris is het niet, maar mensen mogen zelf doen wat ze willen. Daar ga ik niet over oordelen.

 256. Jessica CH

  Het smoelt gewoon beter zonder okselhaar. Aan de andere kant vind ik dat iedereen erbij zou moeten lopen zoals hij/zij wil. Voor mannen is het nog niet algemeen geaccepteerd dat ze okselhaar scheren, voor vrouwen lijkt het de norm… Ja, we leven in een vreemde wereld.

 257. Rianne

  Ik heb gestemd op ‘not done’ maar ik heb me bedacht. Het lijkt me compleet de zaak van die persoon zelf om dat te beslissen namelijk, en zolang diegene gewoon fris ruikt en geen irritante zweetlucht om zich heen heeft hangen, is okselhaar gewoon precies hetzelfde als hoofdhaar, alleen dan op een andere plek. Dus eigenlijk vind ik het een beetje hypocriet allemaal (dat neemt niet weg dat ik zelf gewoon elke dag m’n oksels scheer hoor. :P)

 258. Josephine

  Het ziet er inderdaad niet fris uit, ik hou het daar liever kaal. Gek eigenlijk ook dat iedereen het zo not done vindt, doordat we nu in tijdschriften enz. alleen nog maar het ideale zien.

 259. Yara

  Ik vind het not done. Je hoeft je natuurlijk niet elke dag te scheren, maar zo’n bos haar onder je oksels is vies.

  • Alegna

   Hier ben ik het mee eens. Zo een bos vind ik eigenlijk zelfs bij mannen not done. Persoonlijk is dagelijks of zelfs om de dag scheren geen optie ivm over gevoelige huid. Maar wel zo veel mogelijk!

 260. Norma

  Vind t zo vies altijd al gevonden vergeet nooit meer dat ik met husbie een weekend weg was en dat er een vrouw in bikini liep met zeker 10cm ongeschoren bikini lijn en oksels en benen. Vind t te ranzig

 261. Chantal

  Not done natuurlijk. Haha dat plaatje, ik zat net te ontbijten bah. 😛

 262. Myrthe

  Wow haha! Ik schrok serieus best hard toen ik op je startpage kwam! Ik dacht echt néé wat heeft ze gedaan? Hihi ^^ Maare.. ik vind het dus not done, tenzij je inderdaad een shirt met (korte) mouwen draagt. Al doe ik dat zelf niet want dat voelt wel lekker vies denk ik!

  • sylvia

   Ik schrok ook hahahaha

 263. Nina

  Jammer dat jij het not done vindt, Cynthia, en dat het dan ook direct niet oke is voor iedereen.
  Ik ben er zelf geen voorstander van ivm hygiëne en eventuele geurtjes, maar als ik het bij anderen zie heb ik er geen problemen mee.

  • Iris

   Waar staat dan dat iedereen het not done moet vinden? :$ Cynthia verbaast zich toch gewoon over iets beauty-gerelateerds in de media en vraagt zich af wat haar lezeressen ervan denken? Ik zie er oprecht niets belerends of opdringerigs in, eigenlijk..

  • Marielle

   Ik denk dat Nina bedoeld dat Cynthia aangeeft dat ze het not done vind om te zien bij anderen en ze zelf aangeeft dat het iedereen zijn/haar eigen keus is! Oftewel dat het jammer is dat Cynthia er haar mening al over klaar heeft terwijl iedereen het zelf moet weten en mag beslissen. Correct me if I’m wrong Nina!

   Ik vind het zelf gewoon niet fijn en eerlijk is eerlijk mijn eerste reactie is wanneer ik het zie bij anderen ook ieww! Maar het is uiteraard iedereen zijn goed recht om te beslissen wat hij/zij ermee wil doen.

  • Suuz

   Ze mag toch gewoon haar eigen mening hebben? Nergens staat dat je die moet volgen hoor. Als jij graag alles weelderig wilt laten groeien ben je daar vrij in en oogst je waarschijnlijk veel afkeurende blikken. Maar als je je er heerlijk bij voelt zal dat geen probleem zijn toch?

  • Nina

   Ja, dit bedoel ik dus, maar ik heb me erg ongelukkig uitgedrukt, mijn excuses daarvoor!

  • Iris

   No problem, ik was net wakker en snapte het even niet 🙁

 264. MySuperSweetLife

  Ik stem op done! Ik vind dat het ieders eigen keuze kan en mag zijn en niet dat heel Nederland hier vervolgens over gaat praten.Zelf houd ik het wel allemaal netjes bij en hier heb ik dus ook zelf voor gekozen!
  Liefs

  • Marielle

   Eensch

 265. Maaike

  Ik vind het not done. Het ziet er gewoon onfris uit. Ik zorg zelf ook altijd dat ik het weghaal. Zeker omdat ik best wat sport en dan dus vaak in mouwloze topjes rondloop, zorg ik zomer en winter ervoor dat het netjes is.

 266. Inique

  Ook gestemd not done. Vind haarvrij toch wel een stuk prettiger:) wel grappig dat het vergeleken word met een pakje shag.

 267. HollandaBeauty.nl

  Gestemd Not done, ik hoop niet dat het weer hip wordt ik vind het ook erg vies staan (was net aan net aan het ontbijten haha)