Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
31 december 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Gelezen boeken van 2016

schermafbeelding-2016-12-21-om-16-54-48Deze blogpost werd de afgelopen weken vaak verzocht! Ik wilde even wachten tot ik mijn Goodreads Reading Challenge van 52 boeken had gehaald om even goed terug te blikken op mijn leesjaar 2016. Welke (inmiddels) 53 boeken heb ik gelezen en welke waren mijn favorieten?

Op Goodreads bedenk ik elk jaar een doel. Hoeveel boeken wil ik dit jaar lezen? Dit jaar zette ik hem op 52: een boek per week. Uiteindelijk lees ik niet echt een boek per week, want op vakantie lees ik veel meer en thuis lees ik weer minder. Uiteindelijk las ik iets meer dan mijn doel en ik vind het erg leuk dat ik hem gehaald heb – maar het is niet iets waar ik bewust naartoe werk. Ik lees gewoon veel en dan haal ik die 52 ‘gewoon’. Vorig jaar las ik er zo’n 75, dus het is wat minder dan vorig jaar, maar wel betere boeken. Vind ik dan.

Het leuke is dat ik van veel boeken nog weet waar ik ze las en wanneer. Zo zie ik bij sommige boeken een bus in Vietnam voor me, bij de anderen een strand in Thailand. En sommigen gewoon de bank thuis. Leuke herinneringen!

Goed, kijk je mee naar welke boeken ik las afgelopen jaar? Ze staan op volgorde van lezen, met het meest recent gelezen boek bovenaan.

schermafbeelding-2016-12-21-om-16-46-59

Zoals je ziet ontdekte ik eind dit jaar de Frieda Klein serie van Nicci French. Achter elkaar las ik vijf delen, ik ben nu nog bezig in Als het zaterdag wordt, de laatste uit de serie. Het is een serie over psychoanalytica Frieda Klein die telkens weer bij politieonderzoeken op moordzaken betrokken wordt. Het zijn spannende verhalen en ze spreken mij erg aan. Wel ben ik na zes delen praktisch achter elkaar er wel weer even klaar mee en heb ik zin om wat anders te lezen.

schermafbeelding-2016-12-21-om-16-47-05

Godin van de jacht van Heleen van Royen springt voor mij uit dit rijtje, en wel omdat ik het een verschrikkelijk boek vond. Zo simpel en de hoofdpersoon in het boek lijkt wel alléén aan seks te denken, een nogal irritant.
Judas van Astrid Holleeder las ik meteen op de dag dat hij uitkwam, op het strand op Curacao, en ik was er zó van onder de indruk. Dit boek gaat echt onder je huid zitten, wat een naar verhaal van de zus van Willem Holleeder.

schermafbeelding-2016-12-21-om-16-47-11

In deze periode ontdekte ik Haruki Murakami. Voor mijn verjaardag kreeg ik de drie delen van 1q84 en ik was meteen in de ban. Wat schrijft deze man waanzinnig! Zijn verhalen zijn zo beeldend, ik verdwaal helemaal in zijn wereld. schermafbeelding-2016-12-21-om-16-47-17

 

Mijn vijftien favoriete boeken van 2016

Goodreads kan mijn gelezen boeken ook nog eens op volgorde van rating zetten en daar kwam dit uit:

schermafbeelding-2016-12-21-om-16-54-48

Uiteindelijk heb ik een aantal boeken nog wat hoger of lager gezet omdat ik mijn rating uiteindelijk toch niet goed vond. Ik kom uit op deze vijftien boeken als favorieten van 2016. Ik bespreek ze niet allemaal afzonderlijk, maar ik zal er een paar uitpikken.
Voor mij springt Haruki Murakami daar echt uit, de schrijver die ik dit jaar ontdekte.
1q84 was echt mijn favoriet, misschien wel omdat het mijn eerste boek van hem was, maar ook omdat ik het zo’n knap ‘sprookje’ vind met verschillende dimensies. Ik verloor mezelf er totaal in, echt fantastisch. Van hem vond ik daarna Tsukuri Tazaki en zijn pelgrimsjaren denk ik de mooiste. Dit is een realistischer verhaal over een man die op zoek gaat naar oude schoolvrienden. Het is eigenlijk heel verdrietig en vol levenslessen.
Judas van Astrid Holleeder besprak ik eerder al even. Wat een naar verhaal, zo beangstigend, zeker te beseffen dat zij en haar familie nog steeds in angst leeft.
Een goede man slaat soms zijn vrouw vond ik een mooi beeld geven van het leven van Joris Luyendijk in Cairo. Hij omschrijft zijn omgang met leeftijdsgenoten en het gedachtegoed in de Islamitische wereld. Ik was erg onder de indruk van hoe hij het gedrag van zijn vrienden omschrijft en observeert zonder erover te oordelen. Hij legt ook veel dingen mooi uit, of eigenlijk laat hij dat doen door de mensen waar hij mee omgaat. Voor mij heel verhelderend!
Een van de laatste boeken die ik las in 2016 was Een schitterend gebrek van Arthur Japin, waar ik erg van onder de indruk was. Dit verhaal gaat over Casanova en Lucia en speelt zich af in de 18e eeuw. Het is een heel tragisch verhaal over de liefde met veel mooie quotes. Japin schrijft zo mooi, elke zin is een verhaal op zich en dat vind ik mooi – al moet ik er wel meer tijd voor nemen dan andere verhalen.
Een klein leven van Hanya Yanagihara las ik in de zomer en ik vond het naast een verschrikkelijk rotboek ook héél mooi. Er is praktisch alleen maar ellende in dit verhaal. Het gaat over vier vrienden waarvan één wel een uitzonderlijk zwaar leven heeft: Jude. Het boek focust vooral op hem en zijn verleden. Ik vind het lastig uit te leggen waarom ik het zo’n mooi boek vond: ik denk omdat het echt veel indruk heeft gemaakt.
Eind 2016 ontdekte ik de Frieda Klein serie van Nicci French. Ik las meteen alle zes delen en ik vind het érg leuk. Frieda Klein is psychoanalytica en ondersteunt politieonderzoeken bij moorden. Elke keer belandt ze er weer in, terwijl ze het eigenlijk helemaal niet wil. Na boek zes ben ik er wel wat klaar mee (ik ben de zin ‘Waarom kom je dit allemaal weer oprakelen?’ nogal zat), maar ik heb wel genoten van de spannende verhalen.

 

2016 was een mooi leesjaar. Ik heb bewust voor meer ‘kwaliteit’ gekozen met natuurlijk hier en daar nog wat wel wat luchtige verhalen, ook omdat ik dat wel erg lekker vind tussendoor.
Leuk dat ik mijn challenge van 52 boeken heb gehaald (ik ben er zelfs iets overheen gegaan), maar ik heb vooral veel tijd besteed aan een van de dingen die ik het liefst doe: lezen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.