4 januari 2014 door Cynthia Schultz 126 reacties
 • camera
 • Gadgets
 • panasonic lumix gm1
 • Review
Een MissLipgloss artikel

Gadget review: Panasonic Lumix GM1

-1Jaren geleden wilde ik een nieuwe camera. Ik had een spiegelreflex en was toe aan iets anders. Voor het eerst kocht ik toen, op aanraden van de winkelverkoper, een systeemcamera. Inmiddels heb ik mijn tweede en vandaag review ik mijn nieuwe Panasonic Lumix GM1.

 

Ik review de camera vanuit mijn consumenten oogpunt. Ik ben geen camera professional, ik ben geen fotograaf, maar een consument met een blog die extreem veel foto’s maakt – honderden per dag. En ook een consument die er heel veel video’s mee maakt en haar camera overal mee naartoe sleept. Ofwel een consument die niet zonder haar camera kán.

 

Systeemcamera?

Een systeemcamera is een camera die tussen een compactcamera en een spiegelreflex in zit. Ze zijn een stuk kleiner dan spiegelreflexen, vaak iets groter dan een compacte, maar de prestaties zijn vergelijkbaar (of beter!) dan een spiegelreflex in dezelfde prijsklasse.
Ze zijn klein, handzaam, intelligent(er dan een spiegelreflex) en je kan de lenzen verwisselen. Over dat intelligente: een systeemcamera kan bijvoorbeeld gezichten en situaties herkennen en past daarop de prestaties aan.

Toen ik een aantal jaar geleden een nieuwe camera wilde, ging ik eigenlijk voor een spiegelreflex naar de speciaalzaak (Keuzekamp) hier vlakbij. Ze weten wat ik doe en waar ik de camera voor gebruik, en toen zei Peter, de verkoper ‘Maar waarom probeer je niet een systeemcamera?’ Hij legde me alles uit, liet het me proberen, maar ik twijfelde wel even. Het voelde als een stapje terug. Toch besloot ik het te proberen en nu zou ik echt niet meer teruggaan naar een grote spiegelreflex. De prestaties zijn geweldig, de camera handzaam en voor wat ik doe is het gewoon helemaal goed. En het is alles behalve een stapje terug!

 

Waarom de Panasonic Lumix GM1

Jarenlang heb ik de Panasonic Lumix G3 gebruikt. Alle foto’s en video’s die ik de afgelopen jaren maakte, komen van deze camera. Sinds kort is er een nieuw model systeemcamera van Panasonic, de Lumix GM1. Deze is kleiner, compacter en heeft nog betere prestaties. Omdat ik zo’n Panasonic fan ben en mijn andere camera met zoveel plezier gebruik, kreeg ik van Panasonic & Keuzekamp voor kerst een Lumix GM1 cadeau. Het mooie is dat ik hem goed kan vergelijken met zijn voorganger, de G3 (die overigens niet meer te koop is) en ik kan mijn ‘oude’ lenzen er gewoon op gebruiken. Als ik zelf nu voor de keuze zou staan om een nieuwe camera te kopen, zou ik zeker bij Panasonic blijven omdat ik daar goede ervaringen mee heb, dus dan zou dat waarschijnlijk ook de GM1 zijn.

Met mijn camera doe ik alles. De afgelopen jaren sleepte ik mijn Panasonic echt overal mee naartoe. Ik maak foto’s, zowel van producten als op reis en onderweg, en ik film er ook mee. Voor mij is het dus handig als een camera lekker klein is. De Panasonic Lumix GM1 is dat zeker. Hij is veel kleiner dan mijn vorige camera, en dan te bedenken dat de prestaties beter zijn.

2014-01-03 15.36.15

2014-01-03 15.36.26

Vergeleken met mijn Panasonic Lumix G1

 

De specificaties:

 

Sensor 16 megapixels, 4/3″ CMOS
HD-Video Ja, 1920 x 1080, 60p
ISO-waarde ISO 160 tot 25600
Autofocus-punten 23-punts/ flexibel
Beelden per seconde 40 fps / 7fps met AF
LCD-scherm 3.0″ TFT LCD (3:2), touch  1036.000 px
Gewicht 485g incl.
Formaat 122.45 x 84.6 x 71.4
Geheugen-kaart SDHC SDXC

 

 

De Panasonic Lumix GM1 – eerste indruk

P1210830

Ik ging voor de oranje. Hoe tof ziet deze er uit? Qua formaat komt hij in de buurt van een compactcamera, alleen heb je natuurlijk nog de lens er op zitten die uitsteekt. Hij voelt stevig aan, licht van gewicht en er zit een heel groot touchscreen scherm achterop.

De prijs is €699 inclusief een 12-32mm kitlens. Ik ben geen camera expert, maar ik denk dat de prijs/kwaliteit verhouding goed is. Als je een spiegelreflex koopt met vergelijkbare prestaties ben je veel meer kwijt.
De lens is anders dan de lenzen die ik al had, dat vind ik erg prettig. De lens is een beetje groothoek, maar kan ook mooi dichtbij fotograferen met veel scherptediepte. Ik heb mijn andere lenzen er wel even op gehad de afgelopen weken, maar ik heb eigenlijk steeds de kitlens gebruikt omdat je er zoveel mee kan. Ik vind dit dus een heel goede keus! Je kan dus zelf losse lenzen kopen, Panasonic heeft erg veel keus.

Wel jammer: de batterij is kleiner dan die van zijn voorganger. Mijn oude batterijen kan ik dus helaas niet gebruiken, dus ik koop er een extra batterij bij a €59.

 

Mijn eerste opmerking was: ‘Er zit geen klapscherm op!’ Maar in de winkel werd ik gerustgesteld. ‘Dat is zodat de camera compacter is, maar er zit WiFi op. Je kan de camera met je telefoon of tablet verbinden, en dan is deze je scherm en je afstandsbediening.’ Phew. Ik was benieuwd hoe dat zou gaan, zou het snel en praktisch werken? En: door die verbinding kan je ook meteen foto’s op je telefoon of tablet zetten en meteen delen op social media, of mailen. Daar was ik meteen enthousiast over: voor mij onwijs handig!

Toen ik er meteen mee aan de slag ging thuis, viel me op dat er letterlijk niks moeilijks is aan de camera. Alles wijst zichzelf. Hij reageert heel snel, het scherm is groot en dat kijkt prettig, de camera houdt vrij goed vast. Nu heb ik wel kleine handen, als je grotere handen heb kan dat lastig zijn, maar daar is wel een grip voor te koop. Mijn eerste indruk was: yay, mijn oude camera, maar dan beter en kleiner! Tijd om hem écht te gaan gebruiken.

 

De Panasonic Lumix GM1 – de echte test

P1210830

P1210832

P1210833

P1210834

 

P1210835

P1210837

Inmiddels gebruik ik mijn nieuwe camera al even. Ik heb er alles mee gedaan wat ik met mijn camera wil. Filmen en foto’s maken. En dan wel:

– filmen van mijn eigen hoofd en make-up tutorials. Belangrijk is dan dat ‘ie goed scherpstelt, dat de kleuren echt overkomen en dat ‘ie ook goed werk levert bij slecht licht. Dat deed mijn vorige camera namelijk niet zo goed – werd snel korrelig.
– foto’s maken van beautyproducten op een witte achtergrond. Ik vind scherptediepte dan erg mooi, maar dat ligt niet aan de camera, maar aan de lens.
– foto’s maken van ‘reizen’, dus gewoon van vanalles. Van landschappen, zonsondergangen, Chubby, typische vakantiefoto’s.
– foto’s maken van eten, want dat doe ik héél erg veel.
– foto’s maken van mezelf.

Ik gebruik de camera dus wellicht iets anders dan een gemiddelde gebruiker, maar ik gebruik hem op zich vrij breed.

 

De Wi-Fi connectie

Eerst download je de app op je tablet of telefoon. Met de Fn1 knop op de camera zet je de WiFi aan. Je verbind je telefoon of tablet met deze WiFi. Even wachten… Dan start je de app op en dan kan je je telefoon of tablet als afstandsbediening en scherm gebruiken! Heel handig.  Werkt erg goed, werkt snel. Ik zou zelf alleen een klapschermpje op de camera zelf nóg beter vinden, dat is voor filmen en mezelf fotograferen toch makkelijker en het werkt sneller. Nu moet ik eerst mijn telefoon er bij pakken, verbinden met de WiFi, de app aanzetten…
Tip: sluit na gebruik de app op je telefoon af. Als je opnieuw verbindt, werkt het niet. Alleen als je de app opnieuw opstart.

 

Filmen

In de winkel werd me uitgelegd dat vooral de filmprestaties geweldig zijn. Dus daar ging ik meteen mee aan de slag. Ik schroefde de camera op mijn statief, probeerde voor het eerste de Wi-Fi uit (lees hierboven) en ik ging aan de slag. Ik filmde zowel bij vol daglicht als bij lichte schemering en ik was echt onder de indruk. Jullie merkten het zelfs! Ik kreeg een paar keer ‘heb je een nieuwe camera?’ te horen bij mijn filmpjes. Goed gezien!
De kleuren zijn helder, heel echt en er ontstaat niet snel ruis. Importeren op mijn computer gaat zoals normaal.
Focussen verschilt per lens, maar met de kitlens gaat dit goed, al moet je wel een beetje geduld hebben. Je kan op je beeldscherm (of je tablet of telefoon) tikken om op een bepaald punt te focussen, maar je kan de focus ook vastzetten door manual focus te gebruiken.

Wat voorbeelden van video’s:

 

Productfotografie

Met de Panasonic Lumix GM1 kan ik nog sneller werken. Het is alsof ‘ie me begrijpt, of zo! Ik krijg productfoto’s er sneller op, en ook minder grijs. Doordat ik met een witte achtergrond werk krijgen mijn foto’s snel een grijze waas, dat heb ik met de GM1 niet meer. De scherpte is geweldig en mijn foto’s zijn ook niet meer zo snel bewogen, wat ik eerder wel eens had. De kleuren zijn precies als in het echt (voor mij heel belangrijk voor swatches en kleuren van beautyproducten) en het lijkt allemaal veel helderder en meer ‘clean’.

Wat voorbeelden:

P1230761

 

P1230494

-----

P1230499
Met flits

P1230515

P1230564

P1230556

P1230476

P1230683   P1230765

Prachtige scherpe en kleurechte swatches – heel belangrijk!

 

Foto’s op reis/privé
Op Terschelling had ik lekker de tijd om de camera met alle situaties te proberen. Ik kon daar vooral lekker de ‘scene’ functie testen. Er zijn allemaal scenes die je kan selecteren, van ‘zonsondergang romantisch’ tot ‘eten’ en tot ‘avondopname warm’. Alles probeerde ik en het werkt onwijs goed.
In een restaurant was ik enorm onder de indruk van de ‘eten’ stand. Het was een beetje donker in de ruimte, gelig door de sfeerverlichting. De ‘eten’ stand maakte alles licht en koel en het eten zag er geweldig uit, alsof het door een professionele fotograaf was gedaan met allemaal moeilijke lichten en zo. En dat is dan gewoon een standje op de camera, enorm handig.
Alles werkt. Zonsondergangen, foto’s tegen het licht in (daar kan je nog een extra ‘zon’ effectje over heen doen, zelfs), portretten, eten, producten… De camera met de kitlens is veelzijdig, je kan hem echt voor alles gebruiken.

Wat voorbeelden:


(Beide in de ‘warme nacht opname’ stand)


‘Zonsondergang’ stand


Eten

Je kan met de kitlens makkelijk foto’s van ruimtes nemen doordat ‘ie een beetje een groothoek effect heeft.

P1220443

 

Foto’s maken van mezelf

Dit vergt een beetje oefening. Vaak maak ik snel even wat foto’s van een look die ik droeg, of juist van tien verschillende lipsticks op mijn lippen. Ik zet dan niet zo snel de WiFi aan. Al is het snel, het is teveel ‘gedoe’ voor even snel wat fotootjes.
Het is een kwestie van aanvoelen, weten welke afstand je kan houden en gewoon tussendoor checken. Het gaat wel iets minder makkelijk dan met een klapschermpje, maar het gaat prima.

Wat voorbeelden:

 

P1230688

 

Pluspunten

– Het formaat is geweldig. De camera is echt heel erg klein waardoor ik hem gemakkelijk in mijn tas meeneem.
– De camera weegt weinig.
– De prestaties zijn heel erg goed, beter dan mijn vorige camera, vooral bij minder goed licht.
– De lens is heel ‘breed’ qua wat je er mee kan. Hij is lichtjes groothoek waardoor je er mooie foto’s van ruimtes en landschappen mee kan maken, maar je kan ook vrij ver inzoomen met veel scherptediepte.
– De ‘scene’ standen zijn echt top. Ze werken goed en sluiten altijd goed aan.
– De WiFi werkt goed en snel, zowel bij bestandsoverdracht als wanneer je je telefoon of tablet als afstandsbediening en tweede scherm gebruikt.
– De lenzen zijn verwisselbaar en er is héél veel keus uit lenzen bij Panasonic.

 

Minpunten

– Ontbreken van het klapschermpje is soms wel erg lastig. Bijvoorbeeld als ik aan het vloggen ben en mezelf snel wil filmen terwijl ik mijn camera vasthoud, of als ik foto’s maak van mijn look. Het aansluiten van mijn telefoon of tablet gaat prima, maar kost wel even wat tijd en is niet altijd praktisch.
– De batterij gaat wat sneller leeg dan mijn vorige Panasonic, waarschijnlijk doordat ik de WiFi veel gebruik in combinatie met mijn telefoon, en de batterij is iets kleiner.
– Ik had iets meer ‘grip’ bij de vorige, grotere versie. Doordat de GM1 compact en rechthoekig is, kan je hem iets minder stevig met één hand vasthouden.
– Geen ingang voor een microfoon, maar dat is meestal zo bij systeemcamera’s.
– De flits werkt prima, maar voelt een beetje wiebelig als je hem uit de camera haalt, voelt breekbaar. Voorzichtig mee zijn dus!

 

Conclusie

Zoals je ziet heb ik de Panasonic Lumix GM1 aan een kritische test onderworpen. Als ‘ie een klapschermpje had, was ik helemaal lyrisch. Nu ben ik nog steeds mega enthousiast, want de prestaties zijn heel erg goed – beter dan mijn vorige camera – en hij is lekker handzaam. Nu neem ik mijn camera nog meer mee, wat zorgt voor veel betere foto’s dan die ik met mijn telefoon maak.

Ik ben erg blij met mijn nieuwe camera. De prestaties zijn goed, zowel met goed als met slecht licht en ik kan er nog mooiere foto’s en video’s mee maken. Het fijne van zo’n camera is ook dat je dus meerdere lenzen kan aanschaffen. Na een tijdje wil je misschien wel iets anders, bijvoorbeeld macro fotografie (héél dichtbij), dan kan je daar een lens voor kopen. Zo kan je heel lang vooruit met je body. En stel nu dat je ooit een nieuwe body koopt, dan kan je je lenzen meenemen.

 

Actie

Voor jou heb ik samen met Foto Hans Keuzekamp en Panasonic Nederland een leuke actie opgezet. Als jullie de camera via hun website of winkel aanschaffen ontvang je een Miss Lipgloss goodiebag! Tevens  krijgen de eerste 30 mensen die de camera via Keuzekamp aanschaffen een gratis workshop van mij! Deze workshop wordt gehouden op zaterdag 8 februari in Zwolle en zal zich focussen op het gebruik van de Lumix camera en hoe ik deze gebruik voor bijv. productfotografie en foto’s van mezelf. 

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

126 reacties
 1. Kiki

  Die foto’s van de zonsondergang zijn echt prachtig! Lijkt me een fijne camera! 🙂

 2. Lisa

  Mooi ding zeg! Maar wel best duur in verhouding met een spiegelreflex 😉

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Lisa,

   Deze camera presteert beter dan de meeste reflexen. En dat ondanks zijn formaat! Daarom is hij wellicht relatief duur, maar je krijgt echt een hoop waar voor je geld.

   Met vriendelijke groet,

   Pim Dorst
   Foto Hans Keuzekamp

 3. Anna

  Leuk artikel! Lijkt me echt een super fijne camera!

 4. Britney

  Ik vind het zoo jammer dat ie geen klepje heeft maar verder heel mooi

 5. Romy

  snik.. Ik was na de eerste keer dat je over deze nieuwe camera vertelde al zo enthousiast dat ik de camera toen meteen heb aangeschaft! Als ik dit had geweten had ik absoluut gewacht haha, lijkt me geweldig een workshop van jou! Maar de camera is inderdaad fantastisch, iedere foto die je maakt met de GM1 lijkt gemaakt te zijn door een professionele fotograaf. Ik ben er hartstikke happy mee! 🙂

 6. Eva

  Die ‘Warme nacht opname’. Waaaaaaaaaaauw. OMG ik ben best wel verliefd op deze camera nu :love: 😆

 7. Alette

  Gaaf ! 🙂 ik heb sinds een half jaar ook een systeemcamera en ben er dol op! De foto’s zijn zo mooi en fotograferen gaat zo makkelijk! Dit is net een klasse duurder dan die van mij dus waarschijnlijk ook net ietsjes beter…

 8. Joli

  wat een uitgebreide uitleg, geweldig!
  Ik heb nooit zo bij Panasonic stilgestaan, het doet mij nu wel van een andere kant kijken.
  Dank je wel.

 9. neziya

  Wat een gave camera en hij ziet er nog leuk uit ook! Hij maakt echt hele mooie foto’s zeg vooral die foto met je rode lippen.vind ik wauwwwwwieee.

 10. Tiffany

  Erg handig dat je een review postte over jouw nieuwe camera! Ik ben toch al best even op zoek naar een nieuwe nu, maar ik denk dat ik het klapschermpje te erg zou missen…

 11. Merel

  Wow, mooie foto’s zeg! Wel jammer van het ontbreken van het klapschermpje inderdaad. Dat leek me nou net zo handig bij een volgende camera…

 12. Melissa

  Ah, dit klinkt echt als de perfecte camera. Ben al een tijdje op zoek naar een nieuwe aangezien mijn oude nu écht achteruit begint te gaan. Jammer genoeg kan ik echt geen 700 euro uitgeven aan een camera! Echt balen want hij klinkt fantastisch en de foto’s en video’s zijn supermooi!

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Melissa,

   Een goede camera hoeft niet per sé € 700 te kosten hoor. Voor minder dan dat heb je ook mooie camera’s.

   Waar moet de jouwe aan voldoen?

   Met vriendelijke groet,

   Pim Dorst
   Foto Hans Keuzekamp

 13. Fleur

  Oh, hij ziet er echt fantastisch uit! Ik wil alleen wel perse (!) een uitklapscherm bij mijn volgende camera.

 14. Marion

  Klinkt als een hele fijne camera. Helaas dat ik het er geld er niet voor heb.

 15. Lies

  Ik heb de Panasonic Lumix GF5 (ook een systeemcamera) en ik ben er ook heel tevreden over 🙂
  Maar denk dat de jouwe nog beter is.

  • Lies

   Oh, nog een vraagje: neem jij je foto’s op automatisch of pruts je wat met de instellingen? Welke instellingen gebruik je normaal?

  • Miss Lipgloss

   Ik zet hem voor productfotografie meestal op iA (automatisch intelligent, of zo, haha) en dan zet ik vaak de helderheid wat hoger.

 16. Riemke

  Wauw echt een super mooie camera! Helaas kan ik hem nu niet betalen 🙁 :$

 17. Sabrina

  Goede review zeg! Jammer van het klapschermpje maar lijkt me verder heel goed!

 18. Sandra-Anna

  Ik vind dat de camera er ontzettend leuk uit ziet, een beetje retro. Maar ik zou toch echt niet zonder mijn Nikon spiegelreflex willen. De automatische stand is niets voor mij, haha!

 19. Eveline

  Interessant!

  Ik heb zelf een spiegelreflexcamera, maar vaak kriebelt het toch om er nog een systeemcamera bij te nemen. Al zou ik niet weten waarom. Misschien omdat ik dan wat ‘makkelijker’ goede foto’s maak. Maar eigenlijk moet ik gewoon veel meer foto’s maken met mijn spiegelreflex en dat goed leren!

 20. Dana

  Leuke review, ook heel erg informatief voor mensen die geen verstand hebben van camera’s. Ik ben momenteel aan het sparen voor een andere systeemcamera namelijk de Sony Nex 5T :love:

 21. Annoesjka

  Mooi dingetje! Ik ben ook sinds kort overgestapt van een spiegelreflex naar een systeemcamera, en ik zou ook niet meer terugwillen! Mijn Sony NEX is geweldig 🙂

 22. Lisanne

  Wauw, klinkt als een fijne camera en hij ziet er ook tof uit! Mooie foto’s en filmpjes heb je ermee gemaakt!

 23. Lotje

  Je foto’s zijn erg mooi en scherp! Al vind ik hem erg aan de prijs, mijn spiegelreflex was zo’n 200 euro goedkoper en maakt naar mijn mening vergelijkbare foto’s qua kwaliteit. Al lijkt me het kleine formaat wel ontzettend handig!

 24. Bella

  Mooie foto’s!! Ik heb een Cannon systeemcamera waar ik heel blij mee ben. En het ontbreken van een klapscherm zou ik heel erg lastig vinden, wie bedenkt zoiets? En iedere keer dat je een foto wil maken een app op je telefoon opstarten?

 25. Carien

  Zo mooi! Ben heel jaloers!!! Ik zou ook zo graag met een betere camera filmen maar is zo duur!

 26. Lisanne

  Hij ziet er ook nog eens stylish uit! ^^ Ik gebruik mijn canon spiegelreflex, super mooi, maar mis inderdaad wel eens de handzaamheid van een compact. Dus dit ziet er wel erg goed uit!

 27. Vanessa

  Lijkt een goede camera! Mooie foto’s 🙂

 28. Daniëlle

  Geweldige camera! Systeemcamera’s zijn echt schatjes, ik zou ook nog wel zo één naast mijn spiegelreflex willen… veel handiger op vakantie!

 29. Melanie

  Wauw! Die foto met de zo’n achter je 😆
  Heel mooi!!

  Ik heb ook een systeemcamera, vind het ook ideaal!
  Maar ik mis ook het klapschermpje.

  Leuke actie trouwens!! Ik zou voor de workshop bijna de camera kopen:)

  XoXo Melanie

 30. Marly

  Ik ben ook aan het kijken voor een nieuwe camera. Deze ziet er wel goed uit, maar €699 is wel een beetje duur. Ik gebruik een camera vooral op reis en gewoon voor plezier. Ik twijfel nog vanwege de prijs.

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Marly,

   Deze camera is inderdaad wat hoog geprijsd, dat komt omdat het een van hun topmodellen is. Voor minder geld heb je ook mooie systeemcamera’s van Panasonic!

   Met vriendelijke groet,

   Pim Dorst
   Foto Hans Keuzekamp

 31. willemijn

  Wat een beauty! !!

 32. Beau

  Hij klinkt enorm fijn en ziet er ook zo mooi retro uit! 😀

 33. behealthybehappy

  Ziet er goed uit! Hij maakt mooie scherpe foto’s. En het kleurtje vind ik ook wel wat hebben!

 34. Naomi

  Klinkt heel erg goed, ook handig dat je jezelf toch nog kan zien via je tablet of telefoon ondanks er geen uitklapbaar schermpje bij zit!

 35. Griet

  Het lijkt me een heel degelijk toestel! Ik ben al even aan het twijfelen welke nieuwe camera ik zou aanschaffen. Ik vind het ook wel een minpunt dat er geen klapschermpje bij is.

 36. Debbie

  Mooi ding! Ik heb een Panasonic Lumix GF5, zonder WiFi en zonder schermpje. Die bevalt goed, maar het uitklapschermpje mis ik toch wel.

 37. Charlotte

  Ziet er mooi uit maar ik heb liever een grote spiegelreflex Canon camera 🙂
  Hij maakt wel supermooie foto’s inderdaad! <3

 38. Angela

  Ik was er laatst ook al nieuwsgierig naar, ik wil voor mijn Nikon D3100 een nieuwe lens kopen maar twijfel nog erg. Over een jaar kan ik dat geld misschien beter in een goede compactere camera steken…

 39. Inge

  Ik snap het niet. Hoezo ging je naar de winkel voor de camera, maar er staat onderaan je artikel dat je het product opgestuurd gekregen hebt?

  • Mayra

   Ik denk dat ze de camera gratis heeft gekregen maar deze wel zelf in de winkel heeft opgehaald.

  • Mayra

   Is deze blogpost later aangepast?

  • Miss Lipgloss

   Nee, hij is op deze manier online gegaan (ik was zaterdag de hele dag op pad dus kon het ook niet aanpassen). Ik ben wel naar de winkel gegaan, en heb hem daar meegekregen.

  • Mayra

   Ah, excuses, dan heb ik niet goed gelezen, tja het was een lange week 😉

 40. Lenneke

  Ontzettend mooi ding! Ik ben nog steeds erg blij met mijn Nikon D3100, maar heb soms geen zin om zo’n enorme camera mee te slepen. Dit is dan wel een leuke camera voor erbij, maar daar is de prijs wel een beetje te hoog voor…

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Lenneke,

   Deze camera zou je niet aanschaffen als camera naast je D3100, maar als vervanger ervan. Hij presteert beter en is makkelijker in het gebruik. Ook zal je hem sneller meenemen.

   Wist je dat we ook inruilen?

   Met vriendelijke groet,

   Pim Dorst
   Foto Hans Keuzekamp

 41. vanemi

  Leuk cameraatje, ik denk dat de wifi functie echt een meerwaarde is. Ik moet je wel even corrigeren, een spiegelreflex met vergelijkbare functies hoeft helemaal niet duurder te zijn, kan zelfs goedkoper en met veel betere prestaties (van zowel Canon als Nikon). En een spiegelreflex heeft over het algemeen betere en uitgebreider functies. Extra en specifieke lenzen maken het plaatje wel wat duurder, maar wie zegt dat je die nodig hebt? Voor huis-tuin-keuken-beauty fotografie is het compacte ontwerp heel geschikt! En tot slot een dooddoener: de kwaliteit van de foto ligt voor het grootste deel aan degene die de foto maakt 😉

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Vanemi,

   De tijd is voorbij dat spiegelreflexen, zeker in deze of lagere prijsklassen, veel betere foto’s maken. Systeemcamera’s zijn verschrikkelijk goed geworden en worden net zo, en in dit geval beter, getest dan spiegelreflexcamera’s in dezelfde prijsklasse.

   Het voordeel is natuurlijk dat systeemcamera’s véél compacter zijn en zelfs bij heel weinig licht goed blijven scherpstellen en presteren. Daar wint de GM1 het op van een zeer groot deel van de reflexen.

   Met vriendelijke groet,

   Pim Dorst
   Foto Hans Keuzekamp

 42. Monique

  Ziet er goed uit, ik gebruik zelf de 1000D van Canon. Mijn moeder is fotografe en dat is haar oude camera, ik vind het echt heel erg fijn werken maar zo’n systeem camera lijkt me ook heel fijn.

 43. Iris

  Wat een super toffe camera, review is goed en het design is super tof! Tot wanneer loopt de goodiebag actie? staat nergens vermeld:(

 44. Eva

  Hij ziet er heel schattig uit!

 45. Monique

  Erg mooie foto’s heb je er mee gemaakt. Ik ben nog steeds aan het sparen voor een nieuwe camera maar het duurt zo lang haha. Deze camera lijkt wel perfect voor mij qua instellingen enzo. Ik heb zelf een compact camera en daar mis ik wifi op. Dus wat dat betreft zou dit een stap in de goede richting zijn.

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Monique,

   Als je de camera nu via onze winkel aanschaft ontvang je nog een mooi MissLipgloss Beauty pakket! Alsof dat nog niet alles is gaat MissLipgloss ook nog een workshop geven met gebruik van deze camera!

   Met vriendelijke groet,

   Pim Dorst
   Foto Hans Keuzekamp

 46. Mayra

  Oh ik zie het al, 699 euro vind ik wel prijzig hoor.

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Mayra,

   Deze camera is op dit moment de beste systeemcamera op de markt! €699,- is niet goedkoop, maar zeker ook niet duur als je kijkt wat je er allemaal voor krijgt! Let wel op, het is een camera voor in je zak met de kwaliteit van een spiegelreflex!

   In onze winkel in Zwolle demonstreren we hem graag en leggen we je er nog veel meer van uit! Ook hebben we natuurlijk veel andere modellen met andere prijzen.

   Met vriendelijke groeten,

   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp
   Oude Vistmarkt 20 / Zwolle

 47. Mayra

  Ik zie de prijs nergens?

 48. Manon

  Oh wat en een supergave camera zeg! Ik vind die foto’s van Terschelling echt prachtig, wauw. :blush:

 49. Mandy

  O ik heb een nieuwe camera nodig :lol:. Ik heb nu een Panasonic Travelzoom (3), die vind ik ook erg fijn. Het voordeel is dat je hier heel erg goed mee kan zoomen, maar het is ook gelijk een nadeel want je kan de lens niet verwisselen. De volgende wordt zeker een Panasonic, ze werken echt heel erg fijn!

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Mandy,

   Het voordeel van systeem- of spiegelreflex camera’s is dat ze een erg grote sensor hebben. Hierdoor zijn ze een stuk beter bij weinig licht en kan je er ook zo’n mooie achtergrondwaas mee creëren!

   Met vriendelijke groeten,

   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp
   Oude Vistmarkt 20 / Zwolle

 50. pamela

  wauw had niet zulke goeie kwaliteit verwacht toen ik de eerste foto zag!! en de camera ziet er ook heel erg leuk uit!!

 51. Hester

  Ik blijf een DSLR toch echt wel iets vinden hebben, maar dit ziet er ook zeker niet verkeerd uit! Wel lekker compact ook sowieso. Zou alleen wel balen van het schermpje, hoewel de WiFi en het verbinden ook zeer handig is, maar een uitklapschermpje blijft het handigst – want als je nu geen WiFi hebt, heb je dat ‘schermpje’ dus ook niet.

  • Miss Lipgloss

   Nee maar je hebt dus geen ‘wifi internet’ nodig, de camera zendt een wifi signaal uit, daar verbind je je telefoon of tablet mee. Snap je?

 52. Alexx – Last Minute Mom

  Wat een supercamera! Zal er wel even voor moeten sparen…
  Geweldig dat een camera met zoveel mogelijkheden zo klein en handzaam is.
  Die WIFI connectie maakt het nog interessanter!
  Leuke review!

 53. Syl

  Ik zit al een tijdje te zoeken naar een goede camera en vooral scherpe foto’s bij kaarslicht of zonsondergang vind ik belangrijk. Deze doet het goed

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Syl,

   Zowel on- als offline kunnen we je helpen bij de zoektocht naar de voor jou beste camera! In onze winkel te Zwolle kun je ook alles eens testen!

   Met vriendelijke groeten,

   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp
   Oude Vistmarkt 20 / Zwolle

 54. Marloes

  Ziet er goed uit. Ik heb sinds kerst een nieuwe Canon 700D met uitklapbaar schermpje. Ik kan niet meer zonder!

 55. Rani Permentier

  deze moet ik echt hebben! alleen jammer dat het zo een smak geld kost hé 🙁 x

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Rani,

   Dit is op dit moment hét oogappeltje van Panasonic, daar hangt een prijskaartje aan!
   Er zijn ook ander modellen die bijna hetzelfde doen als deze camera. Hiervoor kan je ook in onze winkel terecht!

   Bedenk wel dat je nu een te gekke Goodybag en workshop bij de camera krijgt, hè! Iets wat onbetaalbaar is ;)!

   Met vriendelijke groeten,

   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp
   Oude Vistmarkt 20 / Zwolle

 56. Anita

  Ziet er goed uit! Helaas heb ik niet het budget om hem te kopen, maar als ik het had zou ik dat zeker doen. Lijkt me fijn een wat kleinere camera!

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Anita,

   Als Je op zoek bent naar een leuke, betaalbaardere camera helpen we je graag.
   Samen kunnen we op zoek naar een camera die aan jouw wensen voldoet, binnen het budget dat je hebt.

   Met vriendelijke groeten,

   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp
   Oude Vistmarkt 20 / Zwolle

 57. Nora

  Lijkt me een super fijne camera! duidelijke review ook!

 58. Kimberly

  Wt een uitgebreide en goede review zeg! Heel duidelijk ook. Ik heb net een nieuwe camera gekocht, anders had ik misschien wel deze gekocht

 59. Deborah

  Ziet er echt heel goed uit! Handig ook, die wifi! En ik blijf erbij: hij heeft een heerlijke vintage-look!

 60. Marieke

  Die laatste foto van jou op Terschelling is echt PRACHTIG! Hij maakt zeker héél goede foto’s en wat fijn dat hij zo compact is! Als ik dit eerder had geweten, had ik misschien geen spiegelreflex gekocht. Maar aan de andere kant heb ik al een halfjaar heel veel plezier van mijn Canon600D 🙂

 61. Alicia

  Ik heb gisteren de Sony nex3 gekocht! Ben helemaal happy met mn systeemcamera!

 62. Cho

  Bedankt voor deze review! Ik ben op zoek naar een nieuwe camera dus dit komt zeker van pas!

 63. Hester

  Erg goede tip! Ik zoek namelijk een nieuwe camera en heb ook goede ervaringen met camera’s van Panasonic.

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Hester,

   Wees er dan snel bij en claim je plek bij die workshop 😉
   Als je eerst nog wat uitleg wil geven we dat ook graag!

   Met vriendelijke groeten,

   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp
   Oude Vistmarkt 20 / Zwolle

 64. Kelsey

  Ziet er goed uit!
  Ik zoek eigenlijk ook zo’n zelfde camera, maar ik heb ongeveer de helft van het budget.. Begin nu te denken dat ik beter nog maar even verder kan sparen voor deze. Klinkt echt fantastisch, zeker met deze lens om mee te beginnen.

  Of heeft er iemand suggesties voor een goedkopere, goede camera?

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Kelsey,

   Een alternatief voor de Panasonic GM1 is bijvoorbeeld de Panasonic GF6. Deze heeft een kantelbaar schermpje en Wifi. Helaas zit deze alleen nog niet op de helft van de GM1.
   Dan kun je kijken naar de voorloper van de GF6, de GF5. Deze heeft geen kantelbaar scherm en Wifi, maar maakt nog wel erg mooie foto’s. Ook blijft deze met de 14-42mm X lens nog aardig compact. De prijs zit dan op €349,-! Wellicht iets voor jou! Er valt dan vast nog iets met een goodybag te regelen!

   Met vriendelijke groeten,

   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp
   Oude Vistmarkt 20 / Zwolle

 65. Bibian

  Ziet en klinkt eruit als een mooie en goede camera. De kwaliteit en scherpte zijn ook zeker goed! Ben er heel enthousiast over! Liefs

 66. wies

  Zelf heb ik een 70D Canon spiegelreflex met zowel wifi als een uitklapbaar schermpje. Ik moet zeggen dat ik echt niet zonder het schermpje kan hoor.
  Ziet eruit als een fijne camera!

  Liefs

  • Fleur

   Wauw die zou ik ook graag willen! Ga alleen toch maar denk ik voor de eos 600d. Iets goedkoper 😉

 67. roos

  Dat klinkt erg goed en de foto’s zien er ook erg mooi uit!
  Als het bij mij ook maar een beetje te donker is maakt mijn camera hele lelijke foto’s, zo irritant. Ik weet ook echt niet wat ik er aan moet doen. En ik heb nog wel een spiegelreflex..

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Roos,

   Misschien is zo’n leuke systeemcamera dan ook iets voor jou!
   Wij ruilen ook oude camera’s in! Hoe oud is je spiegelreflex?
   Spiegelreflexcamera’s die al een paar jaar oud zijn werken misschien wat minder bij weinig licht.

   Met vriendelijke groeten,

   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp
   Oude Vistmarkt 20 / Zwolle

 68. Beautydagboek

  Een geweldige review! Naar deze camera was ik heel benieuwd. Het retro uiterlijk is ook echt mijn ding. Ik vind het wel erg jammer dat hij geen schermpje heeft want ik kan en wil hem niet overal mee verbinden. Voor de rest volgens mij een topding!

  • Foto Hans Keuzekamp

   Hallo ‘Beautydagboek’,

   Zeker een topding! Belangrijk om te weten is dat je niet via internet met de camera verbind. Dit gebeurt alleen via Wifi. Je logt als het ware in op je camera! Erg handig voor opnames op afstand en het downloaden op je telefoon!

   Een kantelbaar beeldschermpje heeft de Panasonic GF6 wel, maar helaas lever je dan in op het retro uiterlijk!

   Met vriendelijke groeten,

   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp
   Oude Vistmarkt 20 / Zwolle

 69. Barbara

  Haha, leuke review, maar ben ik de enige die zich nu af zit te vragen met welke camera deze foto’s zijn gemaakt, en dan vooral die van allebei je camera’s 😉
  xx

 70. Pleuniedewild

  Op selfiecursus bij MissLipgloss, haha nice 😉

 71. MySimplySpecial

  Wat een leuk ding! En hij klinkt erg fijn! Zelf heb ik een spiegelreflexcamera van Nikon en daar ben ik nu erg blij mee.

 72. Esmay

  Ziet er heel mooi uit joh! Maakt echt mooie heldere en duidelijke foto’s, da’s altijd belangrijk natuurlijk (het belangrijkst van de camera haha). Alleen voor mij is ie niet nodig, ben te dol op mijn Canon 550D!

 73. Annouk

  Ik ben zo gek op gadgets dat ik alleen al bij het zien van die camera er ook een wil, haha. In principe doe ik nu alle foto’s maken met mijn iphone 5s en dat gaat super, maar als ik dit dan weer lees… kriebels. 😆

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Annouk,

   Graag leggen we je een keer van alles uit over de GM1 en/of andere camera’s!
   Het verschil is dat in dit soort camera’s een veel grotere sensor zit, waardoor je bij weinig licht ook prachtige foto’s maakt en die mooie achtergrondwaas kan creëren (zonder instagram ;)).

   Op dit moment krijg je dus een mooie Goodybag van je favo Blogster én een workshop!
   De koffie in onze winkel staat voor je klaar 😉

   Met vriendelijke groeten,

   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp
   Oude Vistmarkt 20 / Zwolle

 74. Isabel

  Gaaf! Ik heb alleen geen nieuwe camera nodig en als ik er een zou kopen zou ik toch voor een uitklapscherm gaan.

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Isabel,

   Een compacte camera met klapscherm en wifi is bijvoorbeeld de Panasonic GF6!
   Toch nog compact en nog ietsje goedkoper dan de GM1 ook!

   Met vriendelijke groeten,
   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp

 75. Kirsty

  Hij lijkt me heel fijn, alleen jammer dat hij geen klapschermpje heeft, dat mis ik nu ook nog aan mijn camera.

 76. Eline

  lijkt me echt een goede camera! ik zou graag een keer een betere camera willen kopen maar ik kan het niet betalen misschien maar eens tweedehands gaan kijken

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Eline,

   De GM1 is de nieuwste variant van Panasonic. Er zijn ook nog voorlopers te koop. De prijzen hiervan beginnen al vanaf €199,-! De camera’s zijn dan helemaal nieuw met 2 jaar garantie!
   Echt compact worden ze al vanaf €399,-! Bijvoorbeeld de Panasonic GF5 met 14-42X lens!

   Met vriendelijke groeten,
   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp

 77. Fashion meets Beauty

  Een half jaar geleden heb ik een nieuwe camera gekocht voor mijn blog, maar ook voor vakanties. Ik zat erg te twijfelen tussen een systeem- of een bridgecamera, maar ik ben voor een bridgecamera gegaan omdat je daar super ver mee kunt inzoomen zonder dat je lenzen hoeft te verwisselen.

 78. Dione

  Hij ziet er ook nog eens heel mooi uit!

 79. Anneloes

  Ziet er goed uit! Zelf gebruik ik een Nikon D5200, die heeft wel een klapschermpje en ik vind dat ontzettend fijn werken inderdaad! Jammer dat dat bij deze ontbreekt, want verder ziet ‘ie er echt goed uit.

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Anneloes,

   Een variant van Panasonic die wél een klapscherm heeft is de Lumix DMC-GF6! Ook deze is voorzien van Wifi, zodat gemaakte selfies gelijk gedeeld kunnen worden!
   Dit is natuurlijk ook mogelijk met het Wifi-dongletje voor de D5200!

   Met vriendelijke groeten,
   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp

 80. lieke

  Hij oogt persoonlijk wel wat aan de goedkope kant maar hij maakt wel mooie foto’s en video’s 🙂

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Lieke,

   Toen wij voor het eerst de camera zagen, is onze baas, Hans Keuzekamp, er met zijn volle gewicht op gaan staan!
   Een zeer degelijk apparaatje dus! 😉

   Met vriendelijke groeten,
   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp

 81. Sofie

  Wat een fijne en duidelijke review! Mooie foto’s maakt de camera 🙂

 82. Annelien

  Goede camera zeg!

 83. Sanne-Marlijn

  Behalve dat ‘ie goed werkt, vind ik het design er ook prachtig uitzien! Het is zo heerlijk om haarscherpe foto’s te hebben, dat is echt een lust voor het oog. Voorlopig ben ik wel blij met mijn Nikon D3100 maar voor selfies is dat ding echt te groot haha.

 84. Madebyuna

  Gave camera! Een klapschermpje zou er inderdaad heel handig op zijn. Jammer dat je die niet er apart op kan zetten oid.

  • Foto Hans Keuzekamp

   Beste Made By Una,

   De Panasonic GM1 heeft een handige Wifi-functie, waarbij u via uw telefoon of tablet de camera kunt bedienen. U heeft dan als het ware een draagbaar schermpje! Daarnaast kunt u de gemaakte foto’s direct downloaden en delen!
   De Panasonic GF6 is een systeemcamera van Panasonic die iets groter is dan de GM1, maar wel een kantelbaar scherm heeft; ideaal voor selfies 😉

   Met vriendelijke groeten,
   Kasper Veenstra
   Foto Hans Keuzekamp

 85. Joyce

  Ik vind ‘m er echt super tof uit zien, doet me een beetje denken aan een oldskool camera met die oranje kleur, haha. Vind ’t effect ook erg mooi, heel duidelijk en scherp allemaal. 🙂

 86. Kimberley

  Ziet er goed uit! Ik heb nog een hele simpele camera maar dacht dat het beste alternatief een spiegelreflex was, goed om te weten dat zo’n systeemcamera ook een goede optie is 🙂

 87. Laura

  Mooie camera en goede kwaliteit! Hij ziet er leuk uit en wat handig dat ie niet zo groot is! 🙂