Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
4 januari 2014 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • camera
  • Gadgets
  • panasonic lumix gm1
  • Review
Een MissLipgloss artikel

Gadget review: Panasonic Lumix GM1

-1Jaren geleden wilde ik een nieuwe camera. Ik had een spiegelreflex en was toe aan iets anders. Voor het eerst kocht ik toen, op aanraden van de winkelverkoper, een systeemcamera. Inmiddels heb ik mijn tweede en vandaag review ik mijn nieuwe Panasonic Lumix GM1.

 

Ik review de camera vanuit mijn consumenten oogpunt. Ik ben geen camera professional, ik ben geen fotograaf, maar een consument met een blog die extreem veel foto’s maakt – honderden per dag. En ook een consument die er heel veel video’s mee maakt en haar camera overal mee naartoe sleept. Ofwel een consument die niet zonder haar camera kán.

 

Systeemcamera?

Een systeemcamera is een camera die tussen een compactcamera en een spiegelreflex in zit. Ze zijn een stuk kleiner dan spiegelreflexen, vaak iets groter dan een compacte, maar de prestaties zijn vergelijkbaar (of beter!) dan een spiegelreflex in dezelfde prijsklasse.
Ze zijn klein, handzaam, intelligent(er dan een spiegelreflex) en je kan de lenzen verwisselen. Over dat intelligente: een systeemcamera kan bijvoorbeeld gezichten en situaties herkennen en past daarop de prestaties aan.

Toen ik een aantal jaar geleden een nieuwe camera wilde, ging ik eigenlijk voor een spiegelreflex naar de speciaalzaak (Keuzekamp) hier vlakbij. Ze weten wat ik doe en waar ik de camera voor gebruik, en toen zei Peter, de verkoper ‘Maar waarom probeer je niet een systeemcamera?’ Hij legde me alles uit, liet het me proberen, maar ik twijfelde wel even. Het voelde als een stapje terug. Toch besloot ik het te proberen en nu zou ik echt niet meer teruggaan naar een grote spiegelreflex. De prestaties zijn geweldig, de camera handzaam en voor wat ik doe is het gewoon helemaal goed. En het is alles behalve een stapje terug!

 

Waarom de Panasonic Lumix GM1

Jarenlang heb ik de Panasonic Lumix G3 gebruikt. Alle foto’s en video’s die ik de afgelopen jaren maakte, komen van deze camera. Sinds kort is er een nieuw model systeemcamera van Panasonic, de Lumix GM1. Deze is kleiner, compacter en heeft nog betere prestaties. Omdat ik zo’n Panasonic fan ben en mijn andere camera met zoveel plezier gebruik, kreeg ik van Panasonic & Keuzekamp voor kerst een Lumix GM1 cadeau. Het mooie is dat ik hem goed kan vergelijken met zijn voorganger, de G3 (die overigens niet meer te koop is) en ik kan mijn ‘oude’ lenzen er gewoon op gebruiken. Als ik zelf nu voor de keuze zou staan om een nieuwe camera te kopen, zou ik zeker bij Panasonic blijven omdat ik daar goede ervaringen mee heb, dus dan zou dat waarschijnlijk ook de GM1 zijn.

Met mijn camera doe ik alles. De afgelopen jaren sleepte ik mijn Panasonic echt overal mee naartoe. Ik maak foto’s, zowel van producten als op reis en onderweg, en ik film er ook mee. Voor mij is het dus handig als een camera lekker klein is. De Panasonic Lumix GM1 is dat zeker. Hij is veel kleiner dan mijn vorige camera, en dan te bedenken dat de prestaties beter zijn.

2014-01-03 15.36.15

2014-01-03 15.36.26

Vergeleken met mijn Panasonic Lumix G1

 

De specificaties:

 

Sensor 16 megapixels, 4/3″ CMOS
HD-Video Ja, 1920 x 1080, 60p
ISO-waarde ISO 160 tot 25600
Autofocus-punten 23-punts/ flexibel
Beelden per seconde 40 fps / 7fps met AF
LCD-scherm 3.0″ TFT LCD (3:2), touch  1036.000 px
Gewicht 485g incl.
Formaat 122.45 x 84.6 x 71.4
Geheugen-kaart SDHC SDXC

 

 

De Panasonic Lumix GM1 – eerste indruk

P1210830

Ik ging voor de oranje. Hoe tof ziet deze er uit? Qua formaat komt hij in de buurt van een compactcamera, alleen heb je natuurlijk nog de lens er op zitten die uitsteekt. Hij voelt stevig aan, licht van gewicht en er zit een heel groot touchscreen scherm achterop.

De prijs is €699 inclusief een 12-32mm kitlens. Ik ben geen camera expert, maar ik denk dat de prijs/kwaliteit verhouding goed is. Als je een spiegelreflex koopt met vergelijkbare prestaties ben je veel meer kwijt.
De lens is anders dan de lenzen die ik al had, dat vind ik erg prettig. De lens is een beetje groothoek, maar kan ook mooi dichtbij fotograferen met veel scherptediepte. Ik heb mijn andere lenzen er wel even op gehad de afgelopen weken, maar ik heb eigenlijk steeds de kitlens gebruikt omdat je er zoveel mee kan. Ik vind dit dus een heel goede keus! Je kan dus zelf losse lenzen kopen, Panasonic heeft erg veel keus.

Wel jammer: de batterij is kleiner dan die van zijn voorganger. Mijn oude batterijen kan ik dus helaas niet gebruiken, dus ik koop er een extra batterij bij a €59.

 

Mijn eerste opmerking was: ‘Er zit geen klapscherm op!’ Maar in de winkel werd ik gerustgesteld. ‘Dat is zodat de camera compacter is, maar er zit WiFi op. Je kan de camera met je telefoon of tablet verbinden, en dan is deze je scherm en je afstandsbediening.’ Phew. Ik was benieuwd hoe dat zou gaan, zou het snel en praktisch werken? En: door die verbinding kan je ook meteen foto’s op je telefoon of tablet zetten en meteen delen op social media, of mailen. Daar was ik meteen enthousiast over: voor mij onwijs handig!

Toen ik er meteen mee aan de slag ging thuis, viel me op dat er letterlijk niks moeilijks is aan de camera. Alles wijst zichzelf. Hij reageert heel snel, het scherm is groot en dat kijkt prettig, de camera houdt vrij goed vast. Nu heb ik wel kleine handen, als je grotere handen heb kan dat lastig zijn, maar daar is wel een grip voor te koop. Mijn eerste indruk was: yay, mijn oude camera, maar dan beter en kleiner! Tijd om hem écht te gaan gebruiken.

 

De Panasonic Lumix GM1 – de echte test

P1210830

P1210832

P1210833

P1210834

 

P1210835

P1210837

Inmiddels gebruik ik mijn nieuwe camera al even. Ik heb er alles mee gedaan wat ik met mijn camera wil. Filmen en foto’s maken. En dan wel:

– filmen van mijn eigen hoofd en make-up tutorials. Belangrijk is dan dat ‘ie goed scherpstelt, dat de kleuren echt overkomen en dat ‘ie ook goed werk levert bij slecht licht. Dat deed mijn vorige camera namelijk niet zo goed – werd snel korrelig.
– foto’s maken van beautyproducten op een witte achtergrond. Ik vind scherptediepte dan erg mooi, maar dat ligt niet aan de camera, maar aan de lens.
– foto’s maken van ‘reizen’, dus gewoon van vanalles. Van landschappen, zonsondergangen, Chubby, typische vakantiefoto’s.
– foto’s maken van eten, want dat doe ik héél erg veel.
– foto’s maken van mezelf.

Ik gebruik de camera dus wellicht iets anders dan een gemiddelde gebruiker, maar ik gebruik hem op zich vrij breed.

 

De Wi-Fi connectie

Eerst download je de app op je tablet of telefoon. Met de Fn1 knop op de camera zet je de WiFi aan. Je verbind je telefoon of tablet met deze WiFi. Even wachten… Dan start je de app op en dan kan je je telefoon of tablet als afstandsbediening en scherm gebruiken! Heel handig.  Werkt erg goed, werkt snel. Ik zou zelf alleen een klapschermpje op de camera zelf nóg beter vinden, dat is voor filmen en mezelf fotograferen toch makkelijker en het werkt sneller. Nu moet ik eerst mijn telefoon er bij pakken, verbinden met de WiFi, de app aanzetten…
Tip: sluit na gebruik de app op je telefoon af. Als je opnieuw verbindt, werkt het niet. Alleen als je de app opnieuw opstart.

 

Filmen

In de winkel werd me uitgelegd dat vooral de filmprestaties geweldig zijn. Dus daar ging ik meteen mee aan de slag. Ik schroefde de camera op mijn statief, probeerde voor het eerste de Wi-Fi uit (lees hierboven) en ik ging aan de slag. Ik filmde zowel bij vol daglicht als bij lichte schemering en ik was echt onder de indruk. Jullie merkten het zelfs! Ik kreeg een paar keer ‘heb je een nieuwe camera?’ te horen bij mijn filmpjes. Goed gezien!
De kleuren zijn helder, heel echt en er ontstaat niet snel ruis. Importeren op mijn computer gaat zoals normaal.
Focussen verschilt per lens, maar met de kitlens gaat dit goed, al moet je wel een beetje geduld hebben. Je kan op je beeldscherm (of je tablet of telefoon) tikken om op een bepaald punt te focussen, maar je kan de focus ook vastzetten door manual focus te gebruiken.

Wat voorbeelden van video’s:

 

Productfotografie

Met de Panasonic Lumix GM1 kan ik nog sneller werken. Het is alsof ‘ie me begrijpt, of zo! Ik krijg productfoto’s er sneller op, en ook minder grijs. Doordat ik met een witte achtergrond werk krijgen mijn foto’s snel een grijze waas, dat heb ik met de GM1 niet meer. De scherpte is geweldig en mijn foto’s zijn ook niet meer zo snel bewogen, wat ik eerder wel eens had. De kleuren zijn precies als in het echt (voor mij heel belangrijk voor swatches en kleuren van beautyproducten) en het lijkt allemaal veel helderder en meer ‘clean’.

Wat voorbeelden:

P1230761

 

P1230494

-----

P1230499
Met flits

P1230515

P1230564

P1230556

P1230476

P1230683   P1230765

Prachtige scherpe en kleurechte swatches – heel belangrijk!

 

Foto’s op reis/privé
Op Terschelling had ik lekker de tijd om de camera met alle situaties te proberen. Ik kon daar vooral lekker de ‘scene’ functie testen. Er zijn allemaal scenes die je kan selecteren, van ‘zonsondergang romantisch’ tot ‘eten’ en tot ‘avondopname warm’. Alles probeerde ik en het werkt onwijs goed.
In een restaurant was ik enorm onder de indruk van de ‘eten’ stand. Het was een beetje donker in de ruimte, gelig door de sfeerverlichting. De ‘eten’ stand maakte alles licht en koel en het eten zag er geweldig uit, alsof het door een professionele fotograaf was gedaan met allemaal moeilijke lichten en zo. En dat is dan gewoon een standje op de camera, enorm handig.
Alles werkt. Zonsondergangen, foto’s tegen het licht in (daar kan je nog een extra ‘zon’ effectje over heen doen, zelfs), portretten, eten, producten… De camera met de kitlens is veelzijdig, je kan hem echt voor alles gebruiken.

Wat voorbeelden:


(Beide in de ‘warme nacht opname’ stand)


‘Zonsondergang’ stand


Eten

Je kan met de kitlens makkelijk foto’s van ruimtes nemen doordat ‘ie een beetje een groothoek effect heeft.

P1220443

 

Foto’s maken van mezelf

Dit vergt een beetje oefening. Vaak maak ik snel even wat foto’s van een look die ik droeg, of juist van tien verschillende lipsticks op mijn lippen. Ik zet dan niet zo snel de WiFi aan. Al is het snel, het is teveel ‘gedoe’ voor even snel wat fotootjes.
Het is een kwestie van aanvoelen, weten welke afstand je kan houden en gewoon tussendoor checken. Het gaat wel iets minder makkelijk dan met een klapschermpje, maar het gaat prima.

Wat voorbeelden:

 

P1230688

 

Pluspunten

– Het formaat is geweldig. De camera is echt heel erg klein waardoor ik hem gemakkelijk in mijn tas meeneem.
– De camera weegt weinig.
– De prestaties zijn heel erg goed, beter dan mijn vorige camera, vooral bij minder goed licht.
– De lens is heel ‘breed’ qua wat je er mee kan. Hij is lichtjes groothoek waardoor je er mooie foto’s van ruimtes en landschappen mee kan maken, maar je kan ook vrij ver inzoomen met veel scherptediepte.
– De ‘scene’ standen zijn echt top. Ze werken goed en sluiten altijd goed aan.
– De WiFi werkt goed en snel, zowel bij bestandsoverdracht als wanneer je je telefoon of tablet als afstandsbediening en tweede scherm gebruikt.
– De lenzen zijn verwisselbaar en er is héél veel keus uit lenzen bij Panasonic.

 

Minpunten

– Ontbreken van het klapschermpje is soms wel erg lastig. Bijvoorbeeld als ik aan het vloggen ben en mezelf snel wil filmen terwijl ik mijn camera vasthoud, of als ik foto’s maak van mijn look. Het aansluiten van mijn telefoon of tablet gaat prima, maar kost wel even wat tijd en is niet altijd praktisch.
– De batterij gaat wat sneller leeg dan mijn vorige Panasonic, waarschijnlijk doordat ik de WiFi veel gebruik in combinatie met mijn telefoon, en de batterij is iets kleiner.
– Ik had iets meer ‘grip’ bij de vorige, grotere versie. Doordat de GM1 compact en rechthoekig is, kan je hem iets minder stevig met één hand vasthouden.
– Geen ingang voor een microfoon, maar dat is meestal zo bij systeemcamera’s.
– De flits werkt prima, maar voelt een beetje wiebelig als je hem uit de camera haalt, voelt breekbaar. Voorzichtig mee zijn dus!

 

Conclusie

Zoals je ziet heb ik de Panasonic Lumix GM1 aan een kritische test onderworpen. Als ‘ie een klapschermpje had, was ik helemaal lyrisch. Nu ben ik nog steeds mega enthousiast, want de prestaties zijn heel erg goed – beter dan mijn vorige camera – en hij is lekker handzaam. Nu neem ik mijn camera nog meer mee, wat zorgt voor veel betere foto’s dan die ik met mijn telefoon maak.

Ik ben erg blij met mijn nieuwe camera. De prestaties zijn goed, zowel met goed als met slecht licht en ik kan er nog mooiere foto’s en video’s mee maken. Het fijne van zo’n camera is ook dat je dus meerdere lenzen kan aanschaffen. Na een tijdje wil je misschien wel iets anders, bijvoorbeeld macro fotografie (héél dichtbij), dan kan je daar een lens voor kopen. Zo kan je heel lang vooruit met je body. En stel nu dat je ooit een nieuwe body koopt, dan kan je je lenzen meenemen.

 

Actie

Voor jou heb ik samen met Foto Hans Keuzekamp en Panasonic Nederland een leuke actie opgezet. Als jullie de camera via hun website of winkel aanschaffen ontvang je een Miss Lipgloss goodiebag! Tevens  krijgen de eerste 30 mensen die de camera via Keuzekamp aanschaffen een gratis workshop van mij! Deze workshop wordt gehouden op zaterdag 8 februari in Zwolle en zal zich focussen op het gebruik van de Lumix camera en hoe ik deze gebruik voor bijv. productfotografie en foto’s van mezelf. 

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.