Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
24 november 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Ga weg, ik ben chagrijnig!

Chagrijnig. Geprikkeld. Niks gaat goed. Alles is *#@. Niemand moet iets verkeerds tegen je zeggen want dan ontplof je. Volgens mij heeft iedereen, en vooral dames, wel eens zo’n dag. De een wat vaker dan de ander, maar chagrijnig zijn we allemaal wel eens…

Waarom ben ik chagrijnig?

Vaak zijn we chagrijnig zonder aanleiding. Het is de tijd van de maand (goed excuus) of je zit gewoon even niet zo lekker in je vel. Misschien gingen er al een paar dingen die dag niet helemaal goed, of is je computer traag. Is je band lek, of snauwt je collega naar je. Misschien mislukte je gerecht waarvoor je twee uur in de keuken stond, of moet je door de regen fietsen. Allemaal geen heel grote problemen, maar je kan er wel flink chagrijnig van worden. Van grote problemen word je volgens mij niet chagrijnig, maar eerder verdrietig of moedeloos. Chagrijnig is in mijn optiek echt iets van korte duur (het duurt vaak niet langer dan een dag) en gaat om niet echt heel erg grote problemen. Al voelt het op dat moment wel zo.

Alles is *#&. Iedereen is stom. Je voelt je dik. Je haar zit vreselijk. En alles wat er dan nog bij komt, daar irriteer je je dubbel zo hard aan. Die troep op je bureau voelt ineens als een enorme vuilnisbelt en het moet NU weg anders ga je huilen. En als je je teen stoot, of je moeder/vriendje/broer/zus/vriendin zegt iets tegen je wat je niet beval, barst je uit elkaar. IK BEN CHAGRIJNIG!!!

Herkenbaar? Vast wel! Ik heb het ook wel eens. Niet vaak, ik denk maximaal een keer in de maand. En dan duurt het maximaal een paar uur. Alle symptomen hierboven heb ik in meer of mindere mate…

 

Wat doe je als je chagrijnig bent?

Op de Miss Lipgloss Facebook vroeg ik aan je wat je doet als je chagrijnig bent. Zowel hoe het zich uit (dus letterlijk: wat doe je) maar ook wat je het liefste doet. Eerst: de symptomen…

 • Bitchy opmerkingen maken naar iedereen in de buurt, en ouders, zussen, broers en vriendjes zijn de grootste slachtoffers.
 • Huilen.
 • Jezelf héél erg boos voelen van binnen.
 • Alles om je heen afkraken. Alles. Is. STOM!

Wanneer je chagrijnig bent, ben je vooral een kreng. Echt een chagrijnig kreng. En op wat voor manier zorg je er dus voor dat je chagrijnige bui zo snel mogelijk over gaat? Een verzameling van de ‘medicijnen’…:

 • Mezelf lekker optutten, helemaal losgaan met mijn haar en make-up.
 • Lekker in bad of onder de douche, comfortabele kleren aan en niks móeten.
 • Mezelf afvragen: wat is er nu eigenlijk aan de hand? Waarom voel ik me nu zo rot en waarom doe ik zo onaardig? Even relativeren helpt soms wel. Maar soms ook niet.
 • Bewust stil blijven en me afzonderen. Zo zakt de chagrijnige bui en kan ik ook geen rotopmerkingen naar mensen maken.
 • Vrolijke muziek luisteren.
 • Mensen opzoeken die me aan het lachen kunnen maken.
 • In bed blijven en een dagje me-time nemen.

Vooral is het ook goed om te beseffen dat het helemaal niet zo erg is om even chagrijnig te zijn. Je kan niet altijd vrolijk zijn, soms is alles gewoon even megastom. Dat gaat wel weer over. Vanavond of morgen ben je weer je vrolijke zelf. Je moet natuurlijk wel uitkijken dat het niet iets is wat heel vaak voorkomt. Een altijd chagrijnige jij, dat kan niet de bedoeling zijn.

Wat ik zelf doe als ik chagrijnig ben? Het liefst zonder ik me af, zoals hierboven ook al stond. Ik ga me douchen en daarna in bed een boek lezen of eventjes slapen. Op de bank Sex and the City of New Girl kijken vrolijkt me ook op. Het liefst ben ik dan gewoon even helemaal alleen. Na een (paar) uur is het bij mij vaak wel over. En achteraf denk ik altijd: ‘Jeetje, was dat nu nodig?’

Ben jij wel eens chagrijnig? En hoe vaak? En wat doe jij dan allemaal? Hoe los je het op?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.