24 april 2015 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • auvergne
  • reizen
Een MissLipgloss artikel

Fotoverslag: spa-trip naar de Auvergne

Auvergne-157De Auvergne is dé spa regio van Frankrijk. Iets onder het midden van la douce France vind je een route van tien ‘spa towns’ met als koningin natuurlijk het plaatsje Vichy. Kennen we allemaal van het cosmeticamerk! Het stikt er van de natuurlijke bronnen met water dat heerlijk is voor je huid én voor de innerlijke mens. Ik ging er samen met Mariët heen om een razendsnelle mini-tour te doen langs een paar van deze ‘spa towns’.

Foto’s zijn allemaal gemaakt door Mariët Mons. Ik werd uitgenodigd door de Auvergne om dit gebied te ervaren.

Eerst even praktisch

De Auvergne is een streek net onder het midden van Frankrijk. De zomers zijn lekker warm, rond de 25 graden, en de winters zijn streng, al is het dan gemiddeld zeven graden. In de winter kan je er perfect wintersporten, want er is altijd veel sneeuw. Er is meer dan 200km aan skipistes en 900km langlaufparkoersen. In de bergen waait het altijd, dus het zal nooit heel heet aanvoelen in de zomer. Regenen doet het helaas net zoveel als in Nederland, maar gelukkig schijnt de zon wel véél meer.

Je kan er heen vliegen, naar hoofdstad Clermont-Ferrand. Dat duurt ongeveer 1,5 uur. Wij gingen met HOP! van Air France, dat kost zo’n €160 per persoon.
Je kan ook met de trein! Van de Randstad naar Clermont-Ferrand treinen duurt ongeveer acht uur en dit kost zo’n €130. Je reist dan wel ’s nachts terug. Vliegen is dus net íets duurder, maar ook een stuk prettiger en sneller.

Check Auvergne-Toerisme.nl voor een heleboel info over de Auvergne.

Dag 1: Vichy

Ik neem Mariët op sleeptouw om in een kort weekend de Auvergne te ontdekken. We komen na een relaxte vlucht aan rond een uur of twee in de middag op vrijdag, en zondagochtend vertrokken we weer. Weinig tijd en een boel te zien, dus we hebben een strak programma met een heleboel leuke dingen.

Er stond een auto voor ons klaar op het vliegveld (die kan je zelf huren via Hertz) en we reden zelf richting Vichy. Dat was een uurtje rijden en heerlijk om zelf te doen, door het glooiende Franse landschap.

Auvergne-8

We verblijven onze eerste nacht in Vichy Spa Hotel Les Célestins. Een groot hotel middenin het centrum van Vichy, met een enorme spa er aan vast. We droppen onze spullen en krijgen een korte tour rond de stad. Ons vliegtuig had een half uur vertraging, dus er wordt wat van onze tijd afgesnoept. Hup, snel naar buiten!

 

Auvergne-15

Vichy! Vichy werd in de eerste eeuw opgericht in de buurt van vele warmwaterbronnen, en sinds de 19e eeuw komen toeristen naar deze stad om er te kuren. De bronnen zijn er nog steeds en er wordt veel en dankbaar gebruik van gemaakt door de bewoners en door toeristen.

Auvergne-24

Ik sta me te vergapen aan de allereerste spa in Vichy, (‘centre thermal des domes’) die niet meer in gebruik is.

Auvergne-28

Auvergne-32

Auvergne-34

Auvergne-36

Het bijzondere van de Auvergne is dat er een heleboel waterbronnen zijn. Nergens in Europa is zoveel mineraalwater te vinden als in de Auvergne. Dat komt door de relatief jonge vulkanen in het bied die het regenwater tot een zuiver mineraalwater filtert. Het water is heel puur en van heel hoge kwaliteit.

Auvergne-40

De bekendste ‘merken’ zijn Volvic, Vichy-Célestins (waar je me op de foto ziet staan) en Saint-Yvorre.
In de Kuuroordenroute vind je tien kuuroorden waar je heerlijke behandelingen kan krijgen en waar je kan genieten van het vele bronwater dat in de omgeving te vinden is. Van vele spa’s is de architectuur te gek, dus ook daar kan je van genieten.

Auvergne-42

In het centrum van Vichy kan je de warmwaterbronnen ‘ervaren’. Er zijn er een boel en boven de kraantjes staat van welke bron het is. Ik dacht zelf altijd dat bronwater lekker fris en bijna zoet was, toen ik het Chomel water rook en proefde, kwam ik even bedrogen uit. Vies! Het ruikt en smaakt naar rotte eieren. En het is ook nog eens lauwwarm.

Iets geleerd: niet al het bronwater is lekker. In deze zit bijvoorbeeld een boel ijzer en zwavel. Dit water wordt niet aangeraden om te drinken zonder toezicht van een arts. Veel dokters in deze regio schrijven waterkuren voor met het water uit deze bronnen.

Auvergne-55

Deze meneer kwam zijn glazen fles laten zien die hij altijd vult met water uit een van deze bronnen. Door het ijzer slaat de fles helemaal oranje uit, zo gek om te zien! Op doktersadvies drinkt hij dit water.

Auvergne-58

Centre Thermal des Domes.

Auvergne-65

De opera van Vichy is een beschermd monument In de winter en de zomer kan je er allerlei voorstellingen bezoeken, van dans tot theater. In 1903 wordt deze gebouwd.

Auvergne-68

De architectuur in Vichy is opmerkelijk: het is een mix van Moorse, Venetiaanse, Byzantijnse, neogotische, Engelse en art-deco invloeden.

Auvergne-72

Achter de grote spa van Vichy is een park. Voor de spabezoekers, maar ook voor bewoners en toeristen. Groen! En iedereen mag lekker op het gras liggen.

Auvergne-75

Auvergne-77

Auvergne-82Tijd voor de spa! De Les Celestins spa is uitgeropen tot een van drie beste Europese ‘Spa Destinations’. In de spa zit een Institut de Laboratoires Vichy. Naast de Vichy-behandelingen kan je allerlei massages ondergaan, voor ontspanning of het behandelen van medische problemen, en je kan natuurlijk relaxen in allerlei baden (zowel binnen als buiten), sauna’s en hammams. Met 7500m2 is dit de grootste spa van Europa.

Auvergne-100

Ik onderga twee behandelingen in de Vichy spa: eerst een douche-massage. Dit had ik al eerder gezien bij andere spa’s, maar nog nooit zelf ervaren. Je ligt op een bed en vervolgens krijg je een soort douche, al liggend. Terwijl het warme water over je heen stroomt, krijg je een massage. Dat is echt héérlijk! Zelf ben ik niet zo’n badderaar, ik sta liever onder de douche, dus dit beviel me prima. Aansluitend had ik een gezichtsbehandeling met de bekende Vichy producten. Eerst kreeg ik een huidanalyse met een handig apparaat, daarna werd ik lekker onder handen genomen met allemaal reinigingsproducten, maskers en cremes. Genieten. Daarna maken we nog even gebruik van de lekkere baden en sauna’s.
De spa is groot en erg rustig. Alle ruimte voor jezelf en geen rijen om een sauna in te komen. Prettig! Het ziet er wel vrij medicinaal en klinisch uit, maar dat is gewoon de stijl van de spa.

Auvergne-87

Even naar de zevende verdieping van het hotel voor dit uitzicht!

Auvergne-90

Daar kan je ook nog even een dipje doen…

Auvergne-96

Na het uitzicht is het tijd om ons op te frissen voor het eten! Dat doen we in het restaurant van het hotel, N3.

Auvergne-277

Etenstijd! Eten kan je heel prima in de Auvergne: er wordt vooral veel kaas en wijn gemaakt, en ook het vlees is er heerlijk. Specifieke etenswaren uit de Auvergne zijn als eerste een heleboel soorten kazen zoals de saint-nectaire, maar ook de Puy linzen komen uit dit gebied.

Auvergne-283

We aten zó lekker.

Auvergne-286

Niet te missen in de Auvergne: kaas.

Auvergne-287 Iets om de volgende keer te doen: de kaasroute. Er zijn maar liefst veertig plaatsen in de Auvergne waar je kan stoppen om te kijken, ervaren en natuurlijk te proeven. Check deze site voor meer info. Vooral de bleu d’Auvergne, cantal, fourme d’Ambert, saint-nectaire en salers zijn bekende kazen uit het gebied. En zoals je ziet hebben we daar volop van genoten… Mijn mond viel letterlijk open bij het zien van deze kaastrolley in het restaurant van het Notel, N3.

Auvergne-290

Ik neem vaak een ‘café gourmand’ als ik geen ruimte meer heb voor een toetje, en altijd vergeet ik dat je dan toch best wel een heleboel lekkers bij je koffie krijgt… Helemaal niet erg, lekker genieten!

Dag 2 – Vichy, Mont-Dore, La Bourboule & Royat

Auvergne-104

We beginnen onze dag vroeg in Vichy met een gezond ontbijt om meteen in de auto te springen en naar Le Mont-Dore te rijden. Dit is op een uur rijden van Vichy en ligt aan de voet van bergen en vulkanen.

Auvergne-105

Het is zo’n schattig dorpje! Ook in Mont-Dore zijn veel warmwaterbronnen en het is een bekend wintersportgebied.

Auvergne-106

Maar in de zomer (en in de winter, na een dag op de ski’s) is het dé plek om naar de spa te gaan.

Auvergne-107

Op naar de thermen! In de thermen van Mont-Dore worden veel ziektes behandeld op gebied van de luchtwegen en reuma, maar je kan hier natuurlijk ook gewoon naartoe om heerlijk te ontspannen. Het gebouw is in neo-byzantische stijl en het is alleen al een cadeautje om hier naar binnen te gaan en rond te lopen.

Auvergne-110

We worden rondgeleid door de prachtige spa.

Auvergne-117

Weer iets nieuws voor mij. In het water uit de bronnen van Mont-Dore zit gas: het is bruisend water. Het water en het gas worden gescheiden. In deze ruimte kan je van verschillende bronnen het water inhaleren via je neus. Dit zou heel goed zijn voor je luchtwegen en je algehele gezondheid.

Auvergne-188

Auvergne-120

Het inhaleren voelt heel gek. Het gevoel is te vergelijken met de tinteling die je in je neus hebt als je een boertje laat van bruisend water. 🙂

Auvergne-121

Het gebouw is te prachtig voor woorden.

Auvergne-124

Hier lopen we naar één van de bronnen in de thermen.

Auvergne-129

Naast de mooie gangen kom je hier natuurlijk vooral voor de behandelingen en de spa. Dit is zo’n massagedouche waar ik het eerder over had. Je gaat op het bed liggen, het warme water komt uit de douchekoppen boven je rug en benen en ondertussen word je heerlijk gemasseerd.

Auvergne-134

Het water in de zwembaden is natuurlijk bronwater en is heerlijk voor je huid. De waterstralen geven je nek en rug een massage.

Auvergne-139

Nog wat bronwater proeven… Die minder vies is dan in Vichy, maar nog steeds niet superlekker. Gelukkig is dat ook niet de bedoeling!

Auvergne-142

Auvergne-157

Auvergne-174

Grappig: in deze ‘hokjes’ werden de rijke vrouwen vroeger vervoerd van hun verblijfplaats naar de spa en weer terug. In hun ‘spa kleding’ wilden ze niet in het openbaar gezien worden, en koetsen en auto’s stonden nog niet. Vier mannen droegen dit gekke hokje. Erg lekker zal het niet geroken hebben met telkens natte mensen er in (en de toen nog niet zo goede hygiënestandaarden). Wel een leuke kleur!

Auvergne-192

Na ons vergapen te hebben aan het prachtige gebouw (en gefantaseerd te hebben over een duik in het warme bronwater) rijden we door naar La Bourboule, een dorp iets verderop. Ook hier zijn een aantal warmwaterbronnen en een grote spa.

Auvergne-199

Franse dorpjes + bergen = schattig.

Auvergne-201

Ook hier is een stadspark.

Auvergne-211

Met enórme sequoia bomen!

Auvergne-241

Na een wandeling door La Bourboule is het tijd voor KAAS. De Auvergne is een geweldige kaasstreek. Kaaswinkel Chez La Lizette heeft alleen maar kazen uit de regio.

Auvergne-221

De Saint-Nectare is een echte lokale kaas. Schimmelig!

Auvergne-225

En natuurlijk de Bleu d’Auvergne die hier ook in praktisch elke supermarkt te koop is. Zo lekker!

Auvergne-237

Zoek de verschillen.

Auvergne-242

Eglise Saint-Joseph.

Auvergne-245

De thermen van La Bourboule! Een enorm groot en weer zo’n prachtig gebouw. Mariët begaat een heerlijk relaxte behandeling waar ze zelf mag aangeven wat ze wil en op wat voor manier. Hoe heerlijk is dat? De binnenkant is wel wat minder mooi dan de buitenkant, maar de behandeling was geweldig.

Auvergne-248

Tijd om te lunchen! Dat doen we bij Le Cyrano. In de zon!

Auvergne-250

Eens even kijken waar we precies zitten…

Auvergne-258

Proost! Wijn en kaas. Ik ben tevreden vandaag.

Auvergne-261

Superschattige hond <3

Auvergne-265

En we zijn in Royat! We slapen in Hotel Princesse Flore in het centrum van Royat. Verrassing: ook aan dit hotel zit een spa.

Royatonic-interieur

 

En wel een bijzondere! Het Royatonic is een spa die kuren en bronwater mixt met plezier! Het is net een subtropisch zwemparadijs, maar dan met bronwater en allerlei heerlijke baden. Ook hier kan je behandelingen en massages boeken bij je bezoek. En er is een buiten zwembad! Als je houdt van spa’s, maar niet van de stilte, dan is het Royatonic echt een aanrader.

Auvergne-270

In Hotel Princesse Flore zit een erg fijn restaurant waar wij onze laatste maaltijd aten. Vriendelijke mensen, heerlijke wijn en het eten was echt zó lekker!

Auvergne-271

De belangrijkste gang: het toetje 😉

Hierna vroeg onder de wol, want op zondag vlogen we alweer vroeg richting Amsterdam.

De Auvergne heeft me best een beetje geraakt: ik wil terug! Willem en ik willen volgend jaar misschien een autovakantie door Europa gaan doen, dan gaan we zeker nog een keer naar dit gebied. Al is het alleen voor de spa’s en de kaas… Nee, het gebied is ook echt prachtig, zo glooiend met zijn heuvels, zo groen! Het eten is er heerlijk en je hebt altijd een lekkere spa in de buurt om tot rust te komen.

Erg leuk is het om de spa-route te rijden waar je tien plaatsen bezoekt, en daar mix je dan ook nog even de kaasroute doorheen… Niet verkeerd, zeg ik! Kom, we gaan nog een keer. Ga je mee?

Voor meer informatie ga je naar Auvergne-Toerisme.nl.

Ik ben door de Auvergne uitgenodigd om het gebied te ontdekken voor MissLipgloss.nl.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.