Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
18 januari 2014 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Fitbit Flex: track je gezondheid

P1210615Het is een trend: bijhouden wat je allemaal doet op gebied van beweging, slaap en voeding. Dat kan handmatig, of met een app op je telefoon, maar het kan ook gemakkelijker: met een armbandje! De laatste jaren komen er steeds meer soorten op de markt, en Fitbit heeft nu de Fitbit Flex. Ze hadden al bewegingstrackers, en nu ook in de vorm van een armbandje. Omdoen, en gaan!

De Fitbit – introductie

P1210613

Voor zo’n €90 heb je een Fitbit Flex in huis. De Fitbit Flex is een flexibele rubberen armband waar een kleine tracker in zit die bijhoudt hoeveel je beweegt. Via de computer of een app op je telefoon stel je je doelen in (bijv. het lopen van een aantal stappen, aantal kilometers of het verbranden van een bepaald aantal calorieën) en met kleine LED lampjes geeft de Fitbit aan hoe ver je bent met je doel voor die dag. En: de Fitbit houdt bij hoe goed je slaapt. Door vier keer snel achter elkaar op de Fitbit te tikken, weet ‘ie dat je gaat slapen. Ben je wakker geworden door de ingebouwde stille wekker? Dan tik je weer vier keer, dan weet ‘ie dat je wakker bent.

De Fitbit – het armbandje

2013-11-03 10.48.55

Dit is hem! De Fitbit Flex. Het armbandje is er in drie kleuren; zwart, grijs en roze. Ik heb roze. Ik vind het armbandje een tikkeltje lomp, al zit ‘ie wel lekker en je voelt hem praktisch niet. Er zijn wel mooiere activiteitstrackers in armbandjesvorm, vind ik, maar echt lelijk vind ik hem nu ook weer niet.

Er zijn ook trackers die je gewoon in je broekzak kan stoppen, maar de Fitbit Flex is echt bedoeld voor om je pols. Je kan hem makkelijk om- en afdoen en er zitten twee maten in de verpakking. Slim, maar je gebruikt er toch maar één, dus niet zo best voor het milieu.

Na een week dragen begon mijn bandje helaas al best wat te slijten en minder mooi te worden… Hmm. Zonde! Zo snel al. Ik vraag me af: kan ik andere bandjes bestellen? Op de Fitbit site in ieder geval niet, maar ik denk wel dat ik een nieuw bandje kan krijgen als ik contact zoek met Fitbit.

De Fitbit – Besturen & bijhouden

2013-11-01 19.55.28

2013-11-02 14.55.06

2013-11-02 14.55.20

P1200557

Toen ik de Fitbit in huis had, wilde ik hem zo snel mogelijk gaan gebruiken! In de verpakking zitten de flexibele armbandjes, de kleine tracker die in het armbandje gaat, een klein dongeltje waarmee je Fitbit contact maakt met je computer en een USB-oplader voor je tracker.

Je kan een app op je telefoon of tablet installeren zodat je onderweg je vooruitgang kan bijhouden. Ik heb een Samsung Note III, en voor deze apparaten zijn apps verkrijgbaar:
– iPhone 4S, 5, 5S en 5C
– iPad Mini, 3 en 4
– iPod Touch 5e generatie
– Samsung Galaxy S4, S III, Note II en Note 10.1

Voor meer informatie over toestellen die compatibel zijn: www.fitbit.com/devices
– Vereist Bluetooth 4.0

Het verbinden via de computer gaat erg makkelijk en binnen een paar minuten had ik een account en een eigen dashboard waar mijn statistieken op stonden. Toen nog niks! Je kan zelf instellen wie precies jouw gegevens kan zien. Ja kan via de app of via je computer stille wekkers instellen of bepaalde doelen bijhouden. Je kan ook je voeding bijhouden, dit moet je handmatig invoeren. Omdat het een Amerikaans systeem is, is dat soms wat lastig, zeker omdat niet alles wat wij hier eten ook verkrijgbaar is in Amerika. Je kan gelukkig voedingsmiddelen zelf toevoegen. Je kan ook je gewicht bijhouden – er is zelfs een speciale Fitbit weegschaal! Maar dat kan natuurlijk ook gewoon handmatig.

Als je je FitBit omdoet, houdt hij automatisch bij hoeveel je loopt! Dit gaat vanzelf. Als je je tracker hebt opgeladen kan je er zo’n zeven dagen mee doen. Als je je vooruitgang wilt weten zonder de app of je computer te openen, tik je twee keer op je Fitbit. Er gaan LED lampjes branden en zo zie je hoe ver je ongeveer bent met je doel. Er zijn 5 lampjes. Is je doel 10.000 stappen? Als er twee lampjes gaan branden, heb je dus zo’n 2.000 stappen gezet. Als je je doel gehaald hebt, gaat de Fitbit trillen en de lampjes knipperen. Goed gedaan! De tracker is trouwens vrij secuur, maar zal niet 100% precies zijn. Het is leuk om het bij te houden, maar verwacht geen wetenschappelijk goedgekeurde testresultaten.

Wanneer je gaat slapen, tik je zo’n vier keer snel op je Fitbit en dan houdt hij bij hoe je slaapt. In de app zet je je stille wekker. Wanneer de wektijd is aangebroken, gaat je Fitbit zachtjes trillen. Ik vind dat erg handig – zo wordt mijn vriend niet wakker als ik er eerder uit moet en het wekt ook wel erg prettig. Heel zachtjes! Helaas heeft de Fitbit geen ‘slim’ systeem waardoor hij je op het meest gunstige moment wekt, dat zou wel nog toffer zijn.

Fitbit – Motivatie en beloning!

Wat ik zelf erg leuk vind aan Fitbit is dat het enorm motiveert. Je wil gewoon echt graag je doel behalen, wat dat doel ook is. Je wil dat bandje voelen trillen en je wil blije gezichtjes zien in je dashboard. Je verdient daarnaast ook badges bij het behalen van allerlei mijlpalen. Ontzettend leuk, het voelt als een beloning.
En: ik vind het zelf erg prettig om bij te houden wat ik doe. Dat deed ik zelf al vrij actief met allerlei apps op mijn telefoon, met stappentellers, eetdagboeken en fitness apps. Met de Fitbit komt alles bij elkaar en het wordt grotendeels automatisch bijgehouden, wat erg handig is! En het ziet er allemaal leuk uit, het is overzichtelijk en het werkt erg gemakkelijk en intuïtief.

Sinds ik mijn Fitbit heb, draag ik hem dagelijks. Ik haal niet elke dag al mijn doelen, maar ik doe mijn best! Wist je dat je dagelijks 10.000 stappen ‘zou moeten’ lopen? Dat is zo’n zeven kilometer. Het is het standaard doel in Fitbit en ik vind het nogal wat! Ik probeer het elke dag te halen, maar meestal kom ik uit rond de 8.000. Ook al heel goed. Ik merk echt dat het me motiveert om net wat meer te lopen. Geen tram te pakken, maar te wandelen. Iets eerder uit te stappen. Nog even ’s avonds een stuk lopen. Het zet aan tot bewegen en dat is natuurlijk onwijs goed.
Ik vind het vooral heel erg leuk om te zien wat je precies doet qua beweging, en de badges zijn zo leuk om te verdienen. Ook vind ik het handig om mijn voeding bij te houden, dat doe ik nu dus in de Fitbit app, maar deed ik eerder in een andere app. Het nadeel is alleen dat de Fitbit voedingsdatabase Amerikaans is, wat niet altijd praktisch werkt.
Ook handig: je kan afvaldoelen stellen en food plans bepalen met calorierestrictie. Hoeft niet, maar kan wel, als je graag op deze manier wilt afvallen.

 

De Fitbit is vooral heel erg leuk en handig als je met je gezondheid bezig bent. Het is zeker geen must have, want er zijn ook best wel apps voor je telefoon die dit soort zaken (al dan niet handmatig) voor je bijhouden. Het voordeel van Fitbit is echter dat het geen batterij slurpt (doordat de tracker in de Fitbit alles bijhoudt en niet je telefoon) en dat het automatisch gaat. Je doet gewoon je Fitbit Flex om en het gebeurt! Alles synchroniseert draadloos, iets wat concurrende trackende armbanden nog niet allemaal doen. Oh, en die stille wekker… Té handig.

Het enige nadeel wat ik aan de Fitbit Flex merk is dat ik hem toch vrij ‘groot’ en aanwezig vind. Iets wat ik altijd en de hele dag en nacht ‘moet’ dragen moet toch echt wel wat kleiner en subtieler zijn. Daardoor draag ik hem nu niet meer zo vaak – ik vind hem na een tijdje toch wat vervelend worden om mijn pols. Als de Fitbit in een wat subtielere, kleinere uitvoering komt, ga ik hem zeker vaker dragen.

De Fitbit Flex kost zo’n €90.

Pluspunten

 • €90 voor zo’n tracker is een gemiddelde tot vrij lage prijs
 • Het bandje past altijd
 • Je doet lang met de batterij, opladen is niet vaak nodig
 • Synchroniseren gaat erg makkelijk en snel, en draadloos
 • De Amerikaanse food database werkt niet heel praktisch
 • Het wekken met trillingen werkt erg prettig
 • Het is handig dat je gedurende de dag kan zien hoe ver je bent met je doelen
 • Het motiveert tot meer bewegen

Minpunten

 • De Flex is wat minder geschikt voor sporten zoals hardlopen of rennen, hij is echt bedoeld voor ‘dagelijkse beweging’
 • De oplader is zo klein dat je hem snel kwijt raakt
 • De band is wat te dik en aanwezig, wordt na een tijdje vervelend, ook slijt ‘ie snel

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.