Favoriete recepten van 2016

Och meiden, wat houd ik toch van eten. Het is een van mijn grootste hobby’s en daardoor vind ik koken ook bést leuk om te doen. Ik heb in 2016 weer regelmatig achter het fornuis gestaan en ik deel vandaag graag mijn favoriete en meest gemaakte recepten van afgelopen jaar met je.

 

Pasta met romanesco, runderworst en room

In onze allereerste groentetas van ons abonnement zat een romanesco en daarmee maakte ik dit gerecht naar recept van Francesca kookt. Dit. Is. Zo. Lekker. Flink wat groenten gecombineerd met room, runderworst en parmezaan. Heerlijk. En makkelijk en snel.

Budget rode linzensoep van De Groene Meisjes

Foto: De Groene Meisjes

Dit jaar maakte ik regelmatig de budget rode linzensoep van De Groene Meisjes. Dit recept is helemaal plantaardig en zó lekker en zó makkelijk. De soep is enorm smaakvol door alle kruiden en hij is mega vullend en gezond. Ik maak altijd extra veel zodat ik een deel kan invriezen. Check hier het recept!

Pasta met veel groenten

img_8334

Dit is zo’n recept dat we regelmatig maken als we veel groenten willen eten of als we nog groenten hebben liggen die we op willen maken. Of een combinatie daarvan. De credits gaan naar Willem, want hij maakt dit al jaren en weet het elke keer weer superlekker te maken.

Er is niet echt een recept, maar in principe is het simpel: je bakt gewoon allerlei soorten groenten die je lekker vindt of op wil maken. Denk aan ui, (geraspte) wortel, aubergine, courgette, paprika. Misschien restjes broccoli of bloemkool? Wat je maar hebt liggen. Dit bak je zachtjes en lang. Je kan er gehakt of ander vlees door doen. Dan een pak of blik tomatenpassata erbij, lekker veel kruiden en dan lekker laten pruttelen. Pasta erbij, parmezaanse kaas erover: heerlijk.

Pita met falafel

Afgelopen zomer ‘bedacht’ ik dit broodje met Sanny op Terschelling. We wilden dit broodje bij de ZandZeeBar eten, maar die was dicht, dus maakten we hem zelf. Het is makkelijk: rooster een pitabroodje. Bak falafel. Snijd de pita open, besmeer deze met aioli. Als je je broodje liever plantaardig wilt houden, gebruik je (pittige) hummus. Dan wat groenten er in zoals in blokjes gesneden tomaat en komkommer, wat rucola, falafel er in: SUPER LEKKER.

Stamppotten

Afgelopen jaar hebben we zó vaak stamppot gegeten! Daarom moet die ook zeker in dit rijtje. Mijn favoriet is hutspot, dus stamppot wortel en ui. Maar spruitjesstamppot, zuurkoolstamppot, stamppot rauwe andijvie, stamppot raapstelen of boerenkoolstamppot vind ik ook zó lekker. Het is allemaal vreselijk makkelijk te maken, vet lekker en je kan het zo (on)gezond maken als je zelf wilt. Mijn truc voor de lekkerste stamppot: een klontje boter en een scheutje melk erdoor zodat het lekker smeuïg wordt. En jus, natuurlijk. Altijd jus. Ik gebruik praktisch nooit pakjes en zakjes bij het koken, maar voor jus gebruik ik een pot van maggi.

De Jamie Oliver Turkse Pizza is trouwens ook nog steeds een hit hier in huis, maar die heb je al zo vaak gezien dat ik hem niet meer apart vermeld. 😉

Hopelijk heb je zo weer wat inspiratie opgedaan, ik heb zin om te gaan koken!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

30 reacties
  1. Daniëlle Springer

    Dat broodje falafel ziet er goed uit! Stamppotten vind ik in de winter ook altijd zo heerlijk. Vooral hutspot, stamppot boerenkol en stamppot rauwe andijvie vind ik heerlijk. De spekjes mogen ook zeker niet ontbreken naar mijn idee.

  2. Silkeblogs

    Hm, ik heb superveel honger gekregen door dit artikel, haha!

  3. Sarah

    Een van mijn favoriete recepten is spinazie lasagne, super makkelijk, gezond en lekker. Ben ook een grote fan van lasagne met courgetteplakjes als bladeren, en dan zelfgemaakte tomatensaus ertussen. Verder vind ik zelf sushi maken ook heel leuk, en zoete aardappel chili vind ik ook héél lekker. Ik heb voor mijn verjaardag een Spirelli gekregen waar je groenteslierten mee kan maken, en dat dan als vervanger voor spaghetti kunt gebruiken, zo leuk! Dus die ga ik binnenkort uitproberen. Ik ben echt gek op koken en eten net als jij, dus ik vind het heel leuk dat je hierover schrijft! 🙂 Die rode linzensoep van de groene meisjes ziet er heerlijk uit, die ga ik ook maar eens proberen.

  4. Lousaa

    Eten is de beste hobby ever. Koken de een na beste. Al ben ik geen technische kok, smaken combineren lukt me wel. Ik kook dus ook zelden met recepten. Soms lees ik iets en dan onthoud ik de combinatie van smaken of texturen. Niet het hele gerecht.

  5. Anneleen

    Toch maar eens die linzensoep proberen, ben niet zo´n soepfan – ik kan niet zo goed tegen de substantie van warm en vloeibaar maar toch moeten eten, maar linzensoep ruikt altijd zo goddelijk!
    En wat fijn om te lezen dat jij ook je jus uit een potje haalt, ik kook inderdaad ook zelden uit pakjes of zakjes, maar zelf jus maken kan ik echt niet, en Maggi wel!

  6. rachel

    heerlijk allemaal!! en ben ook gek op stampotjes de laatste tijd alleen dat niet met aardappel maar met knolselderij! het eerste gerechtje ga ik ook eens maken lijkt me ook heerlijk!

  7. Mariëlle

    De stamppot zou ik overslaan, daar houd ik niet van. Maar al die andere gerechten? mmmm!

  8. Matanja

    Ik ga eens een kijkje nemen op franceskakookt.nl want ik ben altijd wel in om een nieuw recept uit te proberen en die eerste pasta ziet er wel lekker uit……………

  9. Anne

    Die ‘pasta met veel groenten’ ziet er echt super lekker uit!! ♥

  10. Eva

    Hihi ik krijg gelijk trek in stamppot. Heerlijk!!

  11. Loes | Gewoon iets met Loes

    Die turkse pizza van Jamie is hier in huis ook echt een succes. En zo lekker snel klaar, daar hou ik van! Die eerste pasta lijkt me ook erg lekker, leuk om een keer te proberen!

  12. Ise

    De Jamie Oliver turkse pizza vind ik ook zó lekker! Maar de rest klinkt ook goed 😉

  13. Sandra

    Oeeh wat heerlijk allemaal zeg! Ik ben echt dol op pasta’s!

  14. femketje

    woahh ik heb meteen zin om te koken nu 😀

  15. Yvonne

    Hutspot vind ik zelf niet lekker haha. Spruitjes wel, heerlijk! Ik kook ze eerst beetgaar en bak ze daarna op in beetje olijfolie, met ui, paprika en champignons. Daarna kun je er geraspte kaas erover doen (en nog eventjes laten grillen) maar hoeft niet. Andijvie vind ik ook erg lekker. Gewoon rauw door gekookte aardappelen. Met een lekkere jus…hmmm. 🙂 En voor pasta mag je me wakker maken. Ik ben dól op pasta’s. Met groenten maar ook de eenvoudige (echte) carbonara. Ik kluts dan van te voren wat eidooiers (alleen het eigeel dus) en kookroom en wat parmezaanse kaas, breng het op smaak met wat peper en zout, bak wat ham of spek op en en schep al roerend het ei-roommengsel langzaam door de net afgegoten tagliatelle of spaghetti. De kaas kan ook over de pasta in plaats van door de room/ei. Goddelijk…

    • Yvonne

      Oh, en de pasta moet dan wel al een beetje afgekoeld of in elk geval niet te heet zijn – en het eimengsel echt rustig, beetje voor beetje erbij doen terwijl je roert, want hiermee voorkom je dat het ei meteen in stukjes gaat stollen. Uiteindelijk stolt het sowieso, maar het moet lekker aan de pasta kleven. Tipje…

  16. Kirsty

    Lekkere recepten! Falafel eet ik zelf ook heel regelmatig, vind het ook lekker om door een salade te doen. Linzensoep staat al een tijdje op mijn lijstje om eens te gaan eten, heb dat nog nooit gehad.

  17. Britt

    De stamppot is en blijft een favoriet van mij, maar de rode linzensoep ziet er ook goed uit, die ga ik denk ik nog eens proberen!

  18. Eline

    Het ziet er heel erg lekker uit! Ik ben ook echt dol op falafel, zeker op wraps. Op een pita broodje heb ik het nog niet gegeten dus dat wil ik nu echt gaan uitproberen, haha.

  19. Suus

    Super leuk! Ik heb ondertussen al veel van jouw aanraders en recepten geprobeerd en tot nu toe is het hier in huis allemaal een hit (Jamie stond hier gisteravond nog op tafel hahaha). Fijn om weer wat nieuwe dingen uit te kunnen proberen 🙂

  20. Femke

    Die rode linzensoep wil ik nog steeds een keertje proberen!

  21. Hanan

    Welke falafel koop je?

  22. Susan

    Ziet er allemaal heerlijk uit! Fallafal vind ik ook echt heerlijk!

  23. marije

    Oooh wat een lekkere gerechten. De pasta’s ga ik zeker een keer proberen. Een pita falafal maak ik regelmatig. Lekker makkelijk.

  24. Agnes

    Voor mijn is je stoofperen salade nog steeds een hit. Ik heb hem uitgebreid naar diner maar wat een geweldige combi