11 december 2015 door Cynthia Schultz 49 reacties
  • banaan
  • blauwe bessen
  • gezond
  • havermout
Een MissLipgloss artikel

Favoriete ontbijt: havermout (recept)

havAl tijden mijn favoriete ontbijt (en die van de rest van de wereld, volgens mij) is havermout. Ik vind het ontzettend lekker, het vult goed, het is gezond en het is snel en makkelijk te maken. Vaak krijg ik vragen over hoe ik nou die havermout ’s ochtends klaarmaak. Oh, het is zo simpel! Ik laat het je vandaag graag zien.

4Kijk. Ik eet het graag. Niet elke ochtend, maar wel acht van de tien. Op andere ochtenden eet ik croissantjes, beschuitjes (weekend!) of yoghurt of zoiets. Maar havermout spant de kroon. Ik eet het natuurlijk ten eerste omdat ik het zó lekker vind. Het is lekker warm, zoet. Hmm. En het is zo makkelijk te maken!

En het is dus heel gezond. Het zit vol vezels (onder andere goed voor je spijsvertering en het geeft je een lekker vol gevoel!) is 100% volkoren, bevat geen gluten (tip voor dames met coeliakie!), bevat langzame koolhydraten en geen suiker. Als je gewone havermout koopt, is het een helemaal natuurlijk product. Nu hangt het er wel een beetje vanaf wat je er zelf bij doet. Als je een pap maakt vol suiker en chocola, is het natuurlijk niet meer zo heel gezond.

Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik niet houd van ‘kale’ havermout. Gewoon een bak havermoutpap zonder iets erbij vind ik niet lekker. Ik maak het dan ook altijd met fruit! Mijn favoriet is met blauwe bessen en banaan.

00000

Deze. Nee, het meest fotogenieke gerecht is havermout niet. Dat is dan jammer.

P1840167

Nou, hoe maak je dat? Ik gooi op gevoel wat havermout in een kom. Gewoon, normale havermout. De ‘regel’ op het pak is 40 gram havermout, 200 gram vocht. Maar ik doe maar wat.

P1840168

Ik maak mijn havermout altijd met ongezoete amandelmelk of kokos-rijstmelk. Die vind ik beide erg lekker. Maar het kan natuurlijk ook gewoon met melk, of met water. Het is maar net wat je lekkerder vindt of wat je graag eet. Ik giet er amandelmelk bij tot mijn havermout goed onder staat.

P1840169

Plakjes banaan erbij!

P1840170

En bosbessen uit de vriezer. Albert Heijn heeft van die grote voordeelzakken voor in de vriezer, die zijn lekker goedkoop.

00000

Ik maak het meestal in de magnetron. Als ik er bevroren fruit bij doe zo’n drie minuten op 640 watt, zonder fruit kan het wat korter. Ik check mijn havermout – is hij goed dik? Dan haal ik hem er uit. Is het nog te waterig? Dan zet ik hem er nog even in. Dan laat ik hem afkoelen en tegelijkertijd dikt de pap dan nog een beetje in. Ik vind persoonlijk: hoe dikker, hoe lekkerder.

Je kan het natuurlijk ook in een pannetje op het vuur maken! Je brengt het mengsel dan aan de kook en dan laat je het koken tot het de juiste dikte heeft. Dat is een paar minuutjes.

havOok heel lekker en wat frisser: fruit niet meekoken, maar er koud op doen. Dan maak je dus eerste je ‘kale’ havermout, en dan verdeel je het fruit over je pap. Dat vind ik zelf met mango heel erg lekker, zeker als ik daarbij kokos-rijstmelk gebruik.

Andere lekkere variaties die ik graag eet:

  • 1 banaan meekoken, met een lepeltje pindakaas
  • 1 geraspte appel, kaneel en rozijntjes meekoken
  • houd je van chocola? Doe dan wat cacaopoeder door je havermout
  • met frambozen (koud erbij)
  • en natuurlijk kan je er ook andere toppings op doen zoals stukjes chocolade, noten, dadels, gedroogd fruit…
  • en als je niet zo gek bent op warme havermout, kan je overnight oats proberen, persoonlijk vind ik dat in de zomer lekkerder

 

Zo. Zó simpel! Probeer het eens. Zeker met fruit wordt het heerlijk zoet en vullend. Geniet ervan!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

49 reacties
  1. Ilona

    Wij hadden een pak havermout liggen, per ongeluk in de tas beland bij de kassa van de supermarkt (blijkbaar had de vorige het laten liggen). Nu dus maar eens jouw oatmeal met blauwe bes en banaan gemaakt. Ik vind het vies ? bah. Misschien nog maar eens met appel en kaneel proberen, dat klinkt op zich wel lekker.

  2. Ju

    Wauw 🙂 Supercool om te lezen dat jij dan 8 van de 10 ochtenden veganistisch ontbijt!
    Dat maakt me blij 🙂 🙂

  3. Michelle Kaiser

    Het klinkt echt heel erg lekker, maar toch twijfel ik altijd of ik het zal proberen. Ik dacht dat je het speciaal moest koken en dergelijke. Maar nu ik weet dat het gewoon in de magnetron kan ga ik dat toch maar een keer proberen.

  4. Loes

    Heerlijk, ik ben ook zo’n fan van havermout. Voorheen bestond er ‘hazelnoot-amandel-praline-melk’, en daar maakte ik m’n havermout mee, maar die verkoopt de AH helaas niet meer. Ik meng dus nu apart hazelnootmelk en amandelmelk met havermout. Hazelnootmelk is wat zoeter, lijkt wel haast een beetje chocolademelk, en als je het dan mengt met amandelmelk, wordt het zoete iets afgezwakt. Mijn favoriet is dan met appel, een beetje kokosschaafsel en kaneel.

  5. Alyssa

    Wat handig dit! Het is zo’n simpel ding, maar vaak mislukt pap en havermout bij mij. En dan weet ik dus niet waarom, want ik doe het wel zoals het zou moeten. Volgende week nog maar eens proberen 😀

  6. Marleen

    Havermout is ook één van mijn favoriete ontbijtjes, zeker op een koude herfst- of winterochtend. Ik eet mijn havermout meestal met banaan, kaneel, rozijntjes en een lepeltje pindakaas. De combinatie banaan-blauwe bes nog niet, maar het lijkt me erg lekker!

  7. Helena

    Lijkt me lekker! (Havermout met stukjes peer en wat honing is ook een aanrader :D)

  8. Jetske

    Leuk artikel! Ik eet het zelf idd ook vaak! Het liefste met sojamelk, banaan en een kleine eetlepel fair trade cacao 🙂 Echt een aanrader ook voor mensen die willen wennen aan havermout, dit maakt ontbijten echt een feestje en nog gezond ook ?

  9. Kim

    Goede tips! Ik ontbijt nu al een hele tijd met havermout. Mijn favo combi: water, havermout (duh), blokje pure chocolade, lepeltje honing, crunchy muesli en kokosraps… zo lekker! En vult inderdaad enorm, zit er altijd erg vol van. Ga het ook eens proberen met fruit, al ben ik niet zo een fan van fruit door mijn eten.

  10. Suzanne

    Heel erg leuk om te zien! Ik ben zelf neit zo’n havermout fan

  11. Laura

    Ziet er goed uit! Een goeie tip is ook om er gewoon wat kokend water over te gieten, dan krijg je hetzelfde effect als in de magnetron 😉

  12. ilse

    ik vind het als pap niet lekker, maar ik maak zelf vaak gebakken havermout als ontbijt. even met een heel klein beetje boter bakken in de pan, appeltje erbij, goed roeren tijdens het bakken, en op het laatst nog even een klein beetje honing en kaneel erdoor. Aanrader!

  13. Caitlyn

    Ik eet meestal koude havermout die ik laat dikken door die ’s avonds al klaar te zetten in een beetje fruitsap met water. In de ochtend een beetje yoghurt en fruit erdoorheen en het is klaar. Lekker en geen werk.
    xx

  14. Milou

    Ik hou ervan! Vind het alleen soms wat teveel werk ofzo, doordat je niet gelijk kan eten en ik vaak haast heb in de ochtend.
    Kleine note: tof dat je erbij zet dat het ook mogelijk is voor mensen met coeliakie (zoals ik)! Wel moet er dan worden gekozen voor glutenvrije havermout (met glutenvrij logo). Havermout van bijv quaker is altijd besmet met (tarwe)gluten doordat het naast elkaar wordt verbouwd.

  15. Astrid

    Ik kook de havermout altijd, van tevoren prak ik een banaan in een bakje. Warme havermout erover, even doorroeren en smullen maar! Heerlijk zoet, gezond en vullend 😉

  16. nikita

    Wat mega zonde om het in de magnetron te doen! Gaan al je gezonde voedingsstoffen verloren!

    • Jacq

      Onzin!

  17. Lou’s Corner

    oh ik vind dat ook geweldig! Ook al is dat in België echt als “not done” gezien, ik ben helemaal fan!

  18. Maaike

    Ja! Ook mijn favo ontbijtje en zeker al meer als een half jaar ofzo. Ik doe mijn banaan er ook bij en nog wat lijnzaad en dan in de magnetron. Als laatste gooi ik er op gevoel wat kaneel bij. Mijn favoriete hoeveelheid is ongeveer 25 gram havermout en 180 ml melk. 40 gram krijg ik niet op en is veel te veel!

  19. Nicole

    Ik eet het eigenlijk nooit maar het lijkt mij wel lekker. Ga ik zeker eens proberen!

  20. Teddy

    Ik eet eigenlijk nooit havermout, maar ik hoor van veel mensen dat het echt lekker is. Misschien moet ik het gewoon maar eens proberen!

  21. rachel

    oh nee ik skip hem hihi paar x geprobeerd maar vind het echt niet lekker 🙁

  22. Danielle

    Met PDS is havermout ook echt een aanrader, het start je darmen goed op en bevat veel vezels 🙂 Ik maak het ook met ongezoete amandelmelk en eet het dan naturel of met blauwe bessen of banaan.

  23. Sanne

    Ik zou dit wel eens willen proberen. Ben geen ontbijtliefhebber, maar ja, je overleeft de ochtend niet met een slap ontbijt :p

  24. Beautyjuf

    Havermout is niet echt een ‘fotogeniek’ product, haha 😉 Maar, oh zo lekker! Ik eet het ook geregeld, yummie! Met stukjes appel en kaneel is mijn favoriete combinatie. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar de variant met banaan en pindakaas. Die ga ik maar eens op korte termijn uitproberen.

  25. Syl

    Ik heb het een half jaar geleden gekocht en een paar keer geprobeerd zonder fruit en dat vind ik zo vies. Misschien smaakt het met banaan beter.

  26. Margot

    Misschien moet ik het toch nog eens een kans geven!

  27. Anne-Marie

    Ik vind het heerlijk, maar wel alleen als overnight oates, koud dus. Lekker met kokosmelk en mango, mmmm

  28. Chantalle

    Ik heb het nog nooit geprobeerd maar t lijkt me echt heerlijk! Ga het binnekort een keertje maken.

  29. Marty

    Ik maak de mijne door een banaan even te carameliseren in wat boter. Een cup (200ml?) ongezoete amandelmelk en een halve cup (40gr) havermout er doorheen. Dan een theelepel chiazaad, een eetlepel natuurlijke pindakaas, een theelepel kaneel en wat vanille (ongeveer een theelepel) mee laten koken. Als laatst een eetlepel (of minder) maple syrup er overheen.

  30. Angela

    Ik vind havermout ook erg lekker ! Soms hou hem neutraal met amandelmelk, honing en wat kaneel maar soms doe ik r ook banaan en walnoot door. Met pindakaas lijkt m ook erg lekker , dat ga ik zeker eens proberen. Heb vandaag havermout op met choco-soya melk, ook lekker.

  31. karlien

    Ik at ook graag havermout maar helaas blijk ik allergisch te reageren op havermout :/

  32. Nienke

    Jaaa, ik ben ook dol op havermout en eet het ook vaak! Vooral fijn dat het meer vult dan een boterham.
    Ik doe altijd havermout met soyamelk, en dan een beetje honing en cacaonibs eroverheen.

  33. Rianne

    Wat een goede tip om het in de magnetron te doen.
    Ik doe het altijd in een pannetje en dat vind ik zo’n gedoe.
    Dat ik daar zelf niet opgekomen ben……..:-)
    Bedankt voor de supertip!

    • Susan

      Dit dacht ik dus precies….
      Ga het ook eens proberen in de magnetron!

    • Vera

      Haha, ik heb precies hetzelfde! Ik heb nooit zin om met haast een pannetje en een kom af te wassen, daardoor liet ik het altijd maar zitten. In de magnetron knallen is natuurlijk veel handiger! Ik ga het weer eens een tweede kans geven, eerst was het me dus teveel moeite.

  34. Natas

    @misslipgloss, waar vind ik de kokosmelk en/of amandelmelk? Ontdek-je-plekje in de supermarkt is niet mijn favo pré-weekend onderdeel 🙂 Thnx!

    • Denise

      Bij de houdbare melk of in de koeling naast de normale melk =)

  35. eva

    Jaaa havermout! Ook hier mijn favoriet in de ochtend. Havermout heeft verwarmende kwaliteiten en is ook stressreducerend. Mag ik je een tip geven volgens natuurvoeding. Juist de havermout te weken, koken en na te wellen. Dit zorgt voor een optimale vertering en opname van voedingsstoffen! Op mijn site heb ik een recept staan, mocht je geïnteresseerd zijn 🙂
    Liefs, Eva

    • Lousaa

      Wat zijn verwarmende kwaliteiten? Het klinkt een beetje als newagegeitenwollensokkenlingo waarmee iets heel positiefs bedoeld wordt maar wat het betekent is mij een raadsel.

  36. Mo

    Jaa, havermout! Ik maak het altijd met sojamelk, een appel of een banaan, wat kaneel en lijnzaadjes of noten.

  37. Melisa

    Er zijn dus gewoon mensen die het nog nooit hebben geprobeerd! Mijn halve klas zo’n beetje, echt bizar want het is zóó lekker en makkelijk! Ik eet het ook heel vaak, het vult inderdaad erg goed en dat is fijn als je de hele dag naar school moet, dan hoef je niet om 10 uur al aan het brood te zitten waardoor het vervolgens rond lunchtijd allemaal al op is, haha 🙂

  38. Melissa

    Havermout <3 Ik eet het standaard iedere ochtend en kan echt niet zonder, haha. Het vult inderdaad goed en je kan er hele lekkere variaties mee maken! Ik vind havermout het ook het lekkerst als het een beetje dik is. Mijn favoriete combinatie: havermout, water, speculaaskruiden en wat pure chocola. Iets minder gezond, wel lekker. Mijn favo gezonde versie is met aardbeien of appel en kaneel.
    Ik heb overnight oats ook eens geprobeerd maar vond dat écht niet lekker, het werd heel slijmerig. Bah. Ik hou het lekker op de magnetron!

  39. Carina

    Haver is dan wel van nature glutenvrij maar het wordt vaak in dezelfde fabriek/omgeving als tarwe verwerkt dus voor echt glutenvrije havermout moet je altijd het etiket checken! 🙂 ik eet zelf havermout altijd ‘koud’ met yoghurt en wat muesli. Vind ik veel lekkerder dan echt met pap

  40. Lilian

    Ik heb ’t 1x gemaakt en dat was niet zo’n succes, met jouw tips nog maar eens proberen! T is namelijk ook nog eens goedkoop! 🙂

  41. Am

    Net als jij vind ik havermout ook echt super lekker maar alleen met fruit! Ik vind kaneel door de havermout, boven op banaan en een beetje kokosrasp ontzettend lekker, denk ik wel 1 van mijn favorieten variaties!
    Ik zie dat je ook pindakaas eet bij de havermout, appel en pindakaas erop is ook super lekker!

  42. Bianca

    Ik ga dit toch echt eens eten, volgens mij vult het veel beter dan een boterham en op zich neemt het niet zoveel meer tijd in beslag 🙂

  43. Svenja

    Havermout is zo lekker! Ik ontbijt er ook elke dag mee. Meestal ga ik voor de naturel variant; havermout, water en een beetje kaneel en kokosbloem suiker. Maar jouw varianten met fruit zien er toch ook wel erg lekker uit! Vooral die combinatie met mango lijkt mij bijzonder lekker, dat ga ik snel een keertje proberen <3