Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

’t Nonnetje

Restaurantbespreking

Voor mijn verjaardag kreeg ik van Willem een heel speciaal cadeau: een avond eten bij ’t Nonnetje in Harderwijk, een restaurant dat al tijden hoog op mijn lijstje staat. Na de lovende recensie van Mac van Dinther in de Volkskrant schoof ‘ie wat plekjes omhoog bij mij. Laatst was het zover, en ik kan je verklappen: het was wáánzinnig.

’t Nonnetje
Vischmarkt 38
3841 BG Harderwijk
Kaart
175
Meesterkok Royal Arrangement

Leestijd

't Nonnetje & Michel van der Kroft

’t Nonnetje

’t Nonnetje is bekend in heel Nederland en ver daarbuiten gezien hun twee Michelinsterren. Chef-kok Michel van der Kroft werkt sinds 2006 bij het restaurant en heeft daarvoor ervaring opgedaan bij onder andere Le Garage en de Kersentuin. Hij heeft heel wat prijzen gewonnen, maar nog belangrijker: hij heeft ongelooflijk veel plezier in het koken en doet dat elke dag met alle liefde. In een interview met Misset Horeca zegt hij: ‘Dat is het eigenlijk. Daar zit zoveel passie en liefde in. Daarom houd ik het vol om vijf dagen in de week om 9.00 uur in de auto te stappen en pas na middernacht weer thuis te komen.’

Michel is helemaal gek op Portugal. Zijn vrouw komt er vandaan en hij heeft een grote liefde voor de Portugese keuken. Dat zie je terug in de gerechten en de wijnen. Zoals onze gastheer ons vertelt: ‘De Portugese keuken kan wat grof zijn, maar de chef pikt er precies uit wat hij prachtig vindt en dat zie je hier terug op je bord.’

Meesterkok Royal Arrangement

Voor het zover is, verdiep ik me even in het menu en de arrangementen. Daar houd ik van. Die voorpret, alvast even kijken wat er is, wat op het menu staat, de wijnkaart. De website van ’t Nonnetje is lekker compleet en dat vind ik leuk. Ik Googel ook weleens restaurants die echt niks op de website hebben staan. Ik vind het toch fijn om me te kunnen verdiepen, maar ook om een beetje te weten welke rib ik precies uit mijn lijf ga trekken en hoeveel dat er moeten zijn. Nu was het in dit geval Willem zijn rib, maar goed, toch aardig om het even te checken.

We besluiten voor het Meesterkok Royal Arrangement te gaan. Bij dit arrangement ga je voor het Meesterkok menu, een menu met Michel’s vijf beste signatuurgerechten van de afgelopen elf jaar. Daarbij een glas Premier Cru Champagne, amuses, vijf begeleidende wijnen, water op tafel en koffie met friandises. We weten dan al: we willen ook kaas, dus het wordt nog iets duurder, maar zo kom je in ieder geval niet voor bizarre verrassingen te staan en dat zit best lekker. Dit Meesterkok Royal Arrangement kost €175 per persoon.

Zo. Eindelijk zitten we er dan. Of wacht, laat ik iets eerder beginnen, met het onthaal. Sommelier Thijs schudt ons de hand, stelt zich voor (anders had ik zijn naam niet geweten) en wijst ons naar onze plek. Hij doet dit alsof we bij hemzelf op bezoek zijn, alsof we op zijn terras gaan zitten. Een warm welkom, leuk!

We beginnen met champagne, van Heri-Houdie uit Vrigny. Heerlijk om mee te beginnen. Een glas vol bubbelende toast. Hier krijg je trek van! En dat komt goed uit, want er komt al iets aan.

De eerste amuse is gazpacho. In een bonbon. ‘Die moet je wel even in zijn geheel in je mond stoppen, anders ontploft hij over je blouse heen.’ Goed advies. En het is echt een explosie! Pure smaken: tomaat, tomaat, tomaat. Lekker. Daarbij krijgen we brood. Huisgemaakt zuurdesembrood met boerenboter, olijfolie en zout. Stevig, compact, een tikje zuur en een mega krokante korst. Gewoon goed, en gevaarlijk, want voor je het weet is dat broodje ineens verdwenen.

Vraag: of we ons menu willen uitbreiden met een extra hapje vooraf. Oesters! Ja, houd ik van. Willem is niet zo gek op oesters, hij kan kiezen voor een gerechtje met pompoen en daar gaat hij dan ook voor. Normaal gesproken laat mijn notitiedrang me pas later op de avond in de steek, maar wat bij deze oester zat, ben ik totaal vergeten. Ik ben niet vergeten dat het te gek smaakte. De oester is stevig en zoet en alles wat erbij was smaakt friszoet en zacht. Mooi bij de champagne.

Amuse van aardappel

Nog een hapje voor we aan het echte werk beginnen: een amuse van aardappel. Aardappelsalade, ijs van tomaat, schuim van aardappel, kruim van koffie en bovenop chipjes. Ik ben dol op aardappel in alle vormen en bereidingen, dit is dan ook een schot in de roos. De combinatie van de verschillende texturen en smaken van aardappel met koffie: verrassend en supergoed.

De eerste gang. Een terrine van ganzenlever en gerookte paling met rode biet en 25 jaar gerijpte aceto balsamico. We vallen meteen met de deur in huis, want wat een knaller is dit. Qua intensiteit van smaken, qua combinaties, qua structuren. Een perfect gerecht waarin echt alles klopt.

Hierbij drinken we een ‘orange wine’, een wijn waarbij de schillen van de witte druiven zijn meegeweekt tijdens de gisting.De wijn is Chateau de la Roche en Loire, Chenin Cuvée Colette uit 2014. Een natuurwijn: ongeklaard, ongefilterd, gemaakt met eigen gisten. Geel fruit, heel vol en aromatisch, vanille, en hij heeft een beetje restsuiker waardoor hij net iets zoet smaakt. Dat is fantastisch bij de volle smaken van de lever en paling.

Carabineiro (Portugese diepzeegarnaal) met bacalhau, artisjok en chorizo-olie. De garnaal is enórm en nog steeds heel stevig en vol van smaak. De gastheer adviseert de kop even ‘uit te zuigen’, en dat is inderdaad heerlijk. Het is net of er een bisque in zit, zo lekker. De combinatie met bacalhau is ook mooi.

We drinken bij deze stevige smaken en texturen Vinhas do Lasso Branco, een witte wijn gemaakt van Fernao Pires, een inheemse druif uit Portugal. Deze is héél friszuur, en dat gaat goed met de stevige zeesmaken in het gerecht. Knisperend fris, nootachtig, rijp geel fruit en perzik.

Ravioli gevuld met Portugese schapenkaas ‘Queijo da Serra da Estrela’, courgette,
grotchampignons en salieboter. De kaas in de ravioli is heel zacht en heel pittig, de rest van de smaken kan hier goed tegenop. Gewoon héél erg lekker. En kijk die mooie paddenstoelen!

De wijn is ‘Conciso’ van Niepoort. Ook weer een wijn uit Portugal, uit de Douro. Gemaakt van onder andere inheemse druiven Bical, Encruzado en Malvasia. Helemaal geweldig vind ik deze wijn. Hij is romig, heeft een botertje en een mooi vol mondgevoel. Goed bij de kaas! Ik proef peer, perzik, banaan, citroen en rokerige vuursteen. Enigszins zuur, maar niet te.

Terwijl we al genieten van de wijn voor bij de volgende gang, krijgen we even een sneak preview vanuit de keuken. Deze pan met polderhoen is van het vuur gehaald en mogen we even zien. Hoe leuk! De wijn is Borie de la Vitarele, Cuvée des Cigales. Een grenache uit Frankrijk. Het is een hele frisse, lichte, ronde rode wijn met voor rood en zwart fruit, vanille en zachte tannines.

Verschillende bereidingen van biologische Polderhoen met witte en paarse bloemkool, jus met kardemom en bieslook-hollandaise. In het glaasje zie je twee tubetjes, hierin zit lever van de polderhoen en die kan je zelf op het toastje ‘spuiten’. Leuk idee en erg lekker.
Ik ben gróót bloemkoolfan dus al die bereidingen van bloemkool vind ik het einde. Stuk voor stuk smaakvol en allemaal verschillende texturen. De polderhoen is boterzacht, smaakvol, mals, met een krokant stukje huid en een zachte saus. Prachtig, ik bestel zelf nooit gevogelte in restaurants, maar dit is echt een ander verhaal.

 

Na even pauze is het tijd voor kaas! Dit zit niet in het Meesterkok-menu, maar hebben we er los bijbesteld. Voordat de kazen worden geserveerd, krijgen we twee glaasjes wijn ingeschonken. Beide van Domaine Dugois uit de Jura in Frankrijk. Beide Chardonnay, alleen is de tweede is versterkt met een ‘eau de vie’. De eerste wijn heeft rijpe smaken (overrijpe appel), is mooi fris en fruitig. De Macvin smaakt voor mij cognac-achtig, met smaken van amandel, hooi en hars.

Bonuspunten: leuk om niet de standaard wijnkeuzes bij kaas te krijgen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal dol op wijnen als port en PX, maar het is wel een makkelijk en wat saaie keus (die ook niet altijd helemaal goed combineert met de kazen). Dit is verrassend, leuk én lekker.

De kaas! Yes. We krijgen vier kazen waarvan ik geen flauw idee meer heb wat het was, maar het was allemaal ontzettend lekker. Erbij krijgen we gedroogde druiven (bijna rozijnen, maar nog net wat sappiger), gesuikerde pecannoten, een tomatenjam en brood. Die gesuikerde noten waren waanzinnig goed bij de kazen.

We kregen advies om linksboven te beginnen, en vanaf daar met de klok mee naar rechts te eten. Tijdens het eten twijfelden we al of dit wel klopte: kaas twee (rechtsbovenin) was zó pittig, zo prikkelend op het gehemelte, zo zout… Met de eerste chardonnay ging dat niet lekker samen, deze was heel waterig en combineerde niet goed met de kaas. De blauwe kaas was duidelijk minder pittig en de kaas linksonder was ook veel zachter. We hebben nog nagevraagd of de volgorde goed was, en dat zou het wel moeten zijn. Toch klopte het volgens mij niet. Desalniettemin heerlijk, maar toch jammer dat het daardoor niet helemaal goed combineerde met de wijn.

Het dessert! Dessert exotique; tropisch fruit, bloemen, ijs van Thaise curry en coulis van passievrucht. Gewoon te gek. Die texturen en rijpe smaken in combinatie met Thaise curry is heel tof. Daarbij drinken we een zoete ‘passerillé’ wijn, dit betekent dat de druiven langer aan de wijnstok hebben gehangen en daardoor een veel hoger suikergehalte krijgen. Daardoor wordt de wijn zoet! Deze is gemaakt van Chenin Blanc. Ik proef honing, bloemen, noten en citrus en is zoet, maar niet te stroperig of zwaar doordat de wijn nog lekkere frisse zuren heeft.

De rekening.

't Nonnetje conclusie

Ik ben totaal weggeblazen door ’t Nonnetje. Vanaf het moment dat we het terras op kwamen lopen tot het betalen van de rekening: alles was waanzinnig. Natuurlijk het eten en de wijn, maar absoluut ook de sfeer en het ontzettend goede gastheer- en vrouwschap. Ik vond de relaxte houding heel prettig, in combinatie met de onverdeelde aandacht en natuurlijk kennis van alles wat geserveerd en geschonken werd. Leuk dat bij elke gang wel een klein ‘eetadvies’ gegeven werd. Bijvoorbeeld dat je de ravioli met schapenkaas het beste in zijn geheel in je mond kan stoppen, en dat het het lekkerste is om de polderhoen te eten in hapjes in combinatie met alles wat op het bord ligt.
De prijs is goed voor wat je krijgt. €420 voor een avond eten is natuurlijk een hele duit, maar ik vond de prijs-kwaliteitverhouding heel erg goed en ik zou het er zo nog een keer voor neerleggen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.