Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Recept voor zelfgemaakte focaccia (vegan)

Focaccia
15
min. bereiden
325
min. totale tijd

Ik ben DOL op focaccia. De geweldige combinatie van knapperig van buiten, zacht en fluffy van binnen, net wat zouter dan ander brood en lekker olieachtig. En het mooiste van alles is; het is verrassend simpel om te maken! Je moet alleen op tijd beginnen.


Ingrediënten
4 personen
 • 7 gram instant gist
 • 470 gram tarwe bloem
 • 1 theelepel suiker
 • 2 theelepels keukenzout
 • 1 eetlepel olijfolie (later meer voor het bakblik)
 • 400 ml lauw water
 • een paar takjes rozemarijn
 • naar behoefte grof zeezout voor de bovenkant

Bereiding

Tip: Je kan hem ook nog beleggen met wat halve cherrytomaatjes, of plakken tomaat. Sesamzaadjes geven de focaccia dan weer meer een pide achtige vibe. Ook lekker!

 1. Eigenlijk zijn het best wel basic ingrediënten die je misschien al wel gewoon thuis hebt. Qua topping kies ik nu voor verse rozemarijn en zeezout, maar je kan hier zelf in variëren.

  Verwarm de oven voor op 220 graden.

 2. In een grote kom doe je het lauwwarme water, het zout, de suiker en de gist. Dit roer je even snel door elkaar met een garder.

  Helaas schoot ik uit met de suiker waardoor het nog eens opnieuw moest, en daarna bleek mijn mengkom lek te zijn haha. Driemaal is scheepsrecht en gelukkig was dit minimale moeite.

 3. Dan voeg je de bloem toe en de olie. Dit kun je beter met een gewone lepel mengen of met je handen.

 4. Dit mengsel ziet er iets dunner uit dan regulier brood deeg. Dit laat je nu met een theedoek over de kom vier uur rusten.

  Ik hoop dus dat je dit recept door hebt gelezen en niet om 17:00 besloot dat je met het avond eten focaccia wilde eten haha.

 5. Je deeg moet nu lekker drillerig en lobbig zijn.

  In een bakblik of een grote ovenschaal doe je een flinke hoeveelheid olijfolie. Niet dat er een laag in staat, maar je wil wel echt de wanden en de bodem flink insmeren.

  Hier mag het deeg vervolgens in, verspreid het met je vingers, en dit dek je weer af met een theedoek en dit keer laat je het 45 minuten rusten.

  Tip; het brood wordt zo hoog als dat je nu ziet in het bakblik. Ik heb bij nader inzien naar mijn smaak een iets te groot blik gekozen, maar neem de volgende keer voor dezelfde hoeveelheid een kleinere schaal waardoor hij iets hoger blijft. Dan krijg je iets meer fluf.

 6. Na 45 minuten druk je een beetje je vingers in het deeg zodat er overal een beetje kuiltjes ontstaan. Dit mag best lomp.

  Hierover sprenkel je nog wat olijfolie en de rozemarijn (en eventueel andere toppings).

  Dit mag 20 to 25 minuten in de hete oven.

 7. Eetsmakelijk 🙂

  Heerlijk bij salade, soep, als dipper bij wat sausjes of om sandwiches van te maken!

  Je ziet hier wel dat hij iets dunner is bij mij dan gebruikelijk, mijn zusje vond dat juist lekker want dan krijg je hem een stuk knapperiger maar ik vind zelf de fluff lekker dus ik maak hem de volgende keer iets hoger. Hij rijst niet meer eenmaal in oven dus qua hoogte van de ovenschaal hoef je daar geen rekening mee te houden.

Leestijd

Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)